Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hírek

A belügytől több mint 21 ezren vigyáznak ránk karácsonykor: rendőrök, tűzoltók és a SMURD - a Transindex.ro portálról

Fagypont körül: több riasztás érkezik a tűzoltókhoz

2020. január 17

Az elmúlt napokban több alkalommal is riasztották műszaki mentésekhez a kadarkúti önkormányzati tűzoltókat. A károkért a párás, ködös levegő fagypont alá hűlésével fákon, ágakon lerakódó zúzmara volt a felelős. Az ágakon vastagra hízó zúzmara súlya alatt az utak mentén fák dőltek ki, ágak szakadtak le, veszélyeztetve az arra közlekedők biztonságát.

828910.jpg

Szerdán este a Hencse és Lad közötti útszakaszon több helyen is ágak törtek le a fákról, veszélyeztette a közlekedést. A kiérkező egység eltávolította az ágakat és megtisztította az úttestet. Nem sokkal később egy Vótapuszta irányából Kadarkút felé közlekedő személyautó, az útra lehulló zúzmarán megcsúszott, kisodródott és az árokban az oldalára borult. A járműben négyen utaztak, közülük egy embert a tűzoltók segítettek ki a gépkocsiból. Műszaki mentő is vonult a helyszínre a Kaposvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságról, amellyel a tűzoltók kerekeire állították a sérült járművet és megszüntették a forgalmi akadályt . Még aznap éjszaka a Kadarkút és Gige közötti útszakaszon tucatnyi helyen szakadtak faágak az úttestre a vastag zúzmararéteg súlya alatt. Az aszfaltot a kadarkúti egység tisztította meg.

Csütörtökön folytatódtak a műszaki mentések: hajnalban a Hedrehely előtti útszakaszon két úttestre dőlt, közlekedést veszélyeztető, nagyméretű faágat daraboltak le motorfűrésszel a tűzoltók, majd a délelőtti órákban Kadarkút és Lad között kellett letört ágaktól megtisztítaniuk az utat. Este pedig Hencsén a Kossuth Lajos utcában egy veszélyesen az út fölé dőlt fenyőfát vágott ki és távolított el motorfűrésszel, teljes útzár mellett a kadarkúti önkormányzati egység.

https://www.sonline.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/fagypont-korul-tobb-riasztas-erkezik-a-tuzoltokhoz-2042520/

Pocsolyákba ugrálnak örömükben a tűzoltók Ausztráliában

2020. január 17

GettyImages-1199578729

Már második napja heves esőzések vannak Ausztrália bozóttüzek pusztította keleti részén, írja az MTI. A régóta várt eső nagy segítség a tűzfészkek ellenőrzés alá vonásában: a tavaly szeptember óta tartó tűzvész lángjai Magyarországnál is nagyobb területen pusztították el a növényzetet, valamint több mint kétezer lakóépületet.

A tűzvészben eddig 29-en haltak meg.

Az elmúlt 24 órában a tűzvész érintette területek legnagyobb részén eső esett, ami nagyszerű hír! Szorítunk azért, hogy ez folytatódjon a következő napokban is

– írták Twitteren Új-Dél-Wales állam tűzoltói. Helyi idő szerint csütörtök reggel még 82 helyen égtek tüzek az államban, ezek közül még 30-at kell a tűzoltók ellenőrzése alá vonni. Egy másik tweetben egy fotót osztottak meg a egy üzenőtábláról: „Mindjárt jövök – kint ugrálok a pocsolyákban!!”

Új-Dél-Walesen kívül a szomszédos Victoria államban, és a Kenguru-szigeten is többtucatnyi tűz ég – Ausztrália második legnagyobb szigetére viszont nem érkezett csapadék. A lángok itt komoly károkat okoztak a kivételes gazdagságú növény- és állatvilágban, odaveszett a koalák nagy többsége, és a populációjukat is teljes kihalás fenyegeti.

Az pedig továbbra is csak vágyálom, hogy Ausztrália keleti és déli részén általános lesz a csapadékos időjárás. A nyár betetőzését január-február fordulójára várják, így a bozóttüzek még tovább pusztíthatnak a kontinensen az esőzések után.

https://index.hu/kulfold/2020/01/17/ausztralia_tuzvesz_eso_tuzoltas_bozottuz/

Új rádiók erősítik a Fejér megyei önkéntes tűzoltók helytállását

Az önkéntes mentőszervezetek támogatására kiírt európai uniós pályázatnak köszönhetően kilenc új EDR kézi rádiót vehetnek birtokba a járási mentőcsoportok képviselői Fejér megyében. Az első készüléket Vizi Ignác tűzoltó ezredes, igazgatóhelyettes adta át Koppán Viktor Dávidnak, a Fehérvári Tűzoltó Egyesület elnökének január 16-án a megyeszékhelyen.

1116edrradiok004.jpg

Ezek a készülékek rendkívül fontosak a beavatkozások hatékonysága szempontjából, hiszen sokszor csak így biztosítható a folyamatos és gyors kommunikáció a hivatásos és önkéntes egységek között.

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/uj-radiok-erositik-a-fejer-megyei-onkentes-tuzoltok-helytallasat-3496182/

Kinevezték a Humán Szolgálatvezetőt

2020. január 16.

A megyei katasztrófavédelem vezetője kinevezte Juhász Attila tű. alezredest a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Humán Szolgálatának vezetőjévé.

Galéria

Az alezredes 2002 óta hivatásos, pályáját a büntetés-végrehajtás szervezetében kezdte, ahol közel tizennyolc éven keresztül különböző beosztásokban szolgált. Hivatását nevelőtisztként kezdte, majd a személyügyi osztály élére került, ahonnan 2007-ben intézetparancsnoki beosztásba helyezték. A vezetői beosztásban több mint egy évtizeden át végezte feladatait. A magyarországi büntetés-végrehajtási tevékenysége mellett előbb választott tagja, majd alelnöke volt az Európa Tanács börtönügyekkel foglakozó bizottságának, továbbá nyolc országban látott el tanácsadói feladatokat.

2019-ben került a Heves megyei katasztrófavédelem szervezetéhez, először megbízással, majd január 16-tól kinevezéssel látja el az igazgatóság Humán Szolgálatának vezetését. Csontos Ambrus tű. dandártábornok, megyei igazgató gratulált a kinevezéshez, és további jó egészséget és munkasikereket kívánt Juhász Attila tű. alezredesnek. 

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/226184/kineveztek-a-human-szolgalatvezetot

Jégen tartózkodás

2020. január 16.

Az egri katasztrófavédelmi kirendeltség polgári védelmi és iparbiztonsági felügyelői ellenőrzést végeztek a Tisza-tavon és a Laskó-folyón. Az ellenőrzés keretén belül a szakemberek megvizsgálták, hogy a befagyott vízfelületen tartózkodók betartották-e a jégen tartózkodás szabályait.

Galéria

A vonatkozó jogszabályok alapján a szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. Tilos a szabad vizek jegén tartózkodni: éjszaka és korlátozott látási viszonyok között; járművel, kikötők és veszteglőhelyek területén; továbbá folyóvizeken és azok mellékágain.

Aki a jégen léket vág, köteles a jégmentessé vált területet legalább 50 méterről jól felismerhető módon megjelölni, amelyhez a vízparton található természetes anyagokat (pl. nád, sáskéve, száraz ágak) is fel lehet használni. 

Az alapvető szabályok betartása mellett előfordulhatnak tiltó rendelkezés alá eső területek, ahol a jégen való tartózkodást tiltó táblákkal is szabályozzák. Aki a jégen történő tartózkodás szabályait megsérti szabálysértést követ el. 

Ha beszakad a jég alattunk:

 • Azonnal feküdjünk hason a jégre minél nagyobb testfelülettel, lehetőleg arccal a part felé és lassú, nyugodt mozdulatokkal - mindig a lehető legnagyobb testfelülettel - a legközelebbi biztos pontot hason csúszva elérni és kússzunk a part felé.
 • Minden lehető eszközzel (pl. a bot keresztbe fordítása) akadályozzuk meg, hogy a jégfelület alá csússzunk, vagy lemerüljünk a vízbe.
 • Beszakadás esetén kerüljük a felesleges mozdulatokat
 • Igyekezzünk a lábunkkal az ellenkező irányban lévő jég szélét elérni és a part felé előrelökni magunkat, illetve segítséget kérni.
 • Ha lesüllyedtünk a jég alá, próbáljuk szemünket nyitva tartani és felfelé (a világosság felé) nézni. Ha a jég hóval fedett, akkor a közelben lévő jégtörés helyét a beeső fénysugár alapján fel lehet ismerni, és el lehet érni.
 • Ha a jég újra beszakad alattunk, vágjunk magunknak utat a part felé addig, míg ki nem jutunk a partra, vagy teherbíró felülethez nem érünk.
 • Ha partot érünk, azonnal menjünk meleg helyre, szárítkozzunk meg, testünket töröljük szárazra, igyunk forró, meleg italt.  

Ha egy beszakadt embernek segítünk nagyon fontos, hogy:

 • A jég felszíne felett lévő személy hason csúszva közelítsük meg a bajbajutottat.
 • Hívjunk segítséget és a mentést végzőt kötelekkel, társakkal biztosítsuk!
 • Ha más eszköz nincs, egy hosszú, de erős ágat, ruhadarabot nyújtsunk a jégbeszakadtnak: ha többen vannak, egymás lábát fogva - mint egy hason fekvő lánc - segíthetnek
 • Ha a beszakadt jég alá került a személy, a mentési kísérletet már csak felkészült szakemberek tudják végezni, ezért nagyon fontos a 112-es segélyhívó számon értesítsük a tűzoltókat és a mentőket

Fotó: Nagy László tű. alezredes – Egri KVK

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

 

Katasztrófavédelem - a szakmai folyóirat legújabb száma

2020. január 16.

Megjelent a Katasztrófavédelem magazin legújabb lapszáma. A lapban többek között megismerkedhetnek egy Heves megyei tűzoltóházaspárral, Bódi Barbarával és Barna Lajossal, akik mindketten tűzoltó törzsőrmesterként teljesítenek szolgálatot.

https://www.katasztrofavedelem.hu//application/uploads/magazin/public/2020/01/

A fűtési szezon kockázatai

2020. január 16.

Bizonyára mindenki járt már úgy, hogy kisebb figyelmetlenség miatt balesetet vagy kárt szenvedett. Ennek mértéke pedig többnyire rajtunk múlik, azon, mit teszünk, vagy éppen nem teszünk a megelőzés érdekében, vagyis mennyire növeljük a balesetek bekövetkezésének a kockázatát. Azt pedig már a statisztikai adatok támasztják alá, hogy a lakástüzek és a szén-monoxid-mérgezések kiváltó okai között előkelő helyen szerepel a fűtőberendezések karbantartásának a hiánya.

A lakástüzek legfőbb forrása a nyílt láng használata. Ilyennel leginkább a tűzhelyek, a kandallók és a kályhák üzemelnek, így kiemelten kell arra figyelnünk, hogy semmilyen gyúlékony anyagot ne tároljunk ilyen berendezés közelében. Nem számít kivételesnek, hogy egyesek a kandalló hőjével igyekeznek megszárítani a frissen mosott ruhákat, nem fordítva kellő figyelmet arra sem, hogy a bekészített tüzelőanyag kellő távolságra van-e a fűtőberendezéstől, ahogy arra sem, mennyire védik a környezetüket a kipattanó szikrától. Balesetet lehet megelőzni azzal is, ha az elektromos hősugárzót vagy a gázzal működő fűtőberendezést úgy helyezzük el a lakótérben, hogy meglegyen a kellő távolság közte és a fűtőtest között. Arra is figyelni kell, hogy a használatban lévő gázkonvektor burkolata olyan magas hőmérsékletet érhet el, ami akár meg is gyújthatja a ráterített ruhát, célszerű tehát nem szárítóként használni a fűtőeszközt. 

A kémények is tudnak tüzet okozni. A legtöbb ilyen eset arra vezethető vissza, hogy az égéstermék-elvezetőben lerakódott, elszurkosodott korom meggyullad, például a helytelen tűzrakás és nem megfelelő tüzelőanyag használata miatt. Az okok között a második helyen szerepel a kémény építőanyagainak elöregedése, az égéstermék-elvezető nem megfelelő műszaki állapota. Koromégésről akkor beszélünk, amikor a kéményben lerakódott por és a kicsapódott szilárd égéstermék gyullad meg, ami egy pár percig tartó természetes folyamat. Ekkor a lerakódott szennyeződés 500 °C hőmérsékleten hamuvá változik, leég az égéstermék-elvezető belső faláról. Szurokégés esetén a porkorom és a kén keveredik a kicsapódó vízpárával, majd meggyullad. Ez az előzővel ellentétben kifejezetten veszélyes folyamat, mivel az égő anyag égéshője rendkívül magas, a 800-1300 Celsius fokot is elérheti, az égés pedig a lerakódott anyag mennyiségétől függően akár tizenöt órán át is tarthat. 

Sajnos számos esetben a lakásokban kialakuló tüzet – főleg éjjel – a benntartózkodók túl későn, vagy egyáltalán nem észlelik, ami súlyos sérüléshez, esetleg halálhoz vezethet. Egy lakástűz esetén csak néhány perc áll a lakók rendelkezésére, hogy felmérjék a helyzetet és biztonsággal elhagyják az otthonukat. Mindennek azonban nem kellene bekövetkezni, hiszen létezik olyan eszköz, amely teljes biztonsággal jelzi, ha baj van. Egy otthoni füstérzékelő nagyjából egy percen belül jelez, így adva nagyobb esélyt a menekülésre és a túlélésre. 

Azokban a lakásokban, ahol füstérzékelő volt felszerelve, nem alakult ki nagyobb tűz, nem történt tragédia, hiszen a lángokat már kialakulásukkor sikerült megfékezni.

Forrás: BM OKF

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/226156/a-futesi-szezon-kockazatai

Összegyűlt a pénz a kistelek tűzoltók légzőfelszerelésére

Képtalálat a következőre: „tűzoltók légzőfelszerelés”

Mint arról korábban beszámoltunk, december elején magánkezdeményezésre gyűjtés indult a kisteleki önkéntes tűzoltó egyesület javára.

A cél az volt, hogy egy speciális légzőfelszerelés árát összegyűjtsék, hogy ők is segíthessenek az egész évben fenyegető szén-monoxid-szivárgásoknál. Mikulás napján jótékonysági szerencsekerekezést szerveztek a sportcsarnoknál, ahol minimum ezer forintos adományért cserébe lehetett pörgetni. A nyereményeket helyi vállalkozók, őstermelők és magányszemélyek ajánlották fel, üres kézzel pedig senki nem távozott.

A megmaradt ajándékokat később újra kipörgethették a kistelekiek, a két szerencsekerekezésből és az adománygyűjtő ládákba bedobált pénzből pedig összesen mintegy 280 ezer forint gyűlt össze. Ebből meg tudják vásárolni a felszerelést, mellyel akár életet is menthetnek. Kácsor Péter, az egyesület elnöke lapunknak elmondta, a berendezést minden olyan helyzetben használják majd, amikor felmerül, hogy mérgező anyag került a levegőbe. – Ez leggyakrabban szén-monoxiddal kapcsolatos esetekben fordul elő, de például nagy füstben is ezzel tudunk majd bemenni az épületekbe. Tavaly ötven vonulásunk volt, ennél azonban lehetett volna több is, ha lett volna légzőfelszerelésünk. Ezt sajnos önerőből nem tudtuk volna megvásárolni, nagyon örültünk tehát, hogy a kistelekiek összefogásának köszönhetően ingyen megkaptuk.

A nyereményeket helyi vállalkozók, őstermelők és magányszemélyek ajánlották fel.

A berendezést a héten rendelik meg, ha pedig megérkezik, tudják majd segíteni a hivatásos egységek munkáját ilyen típusú tűzeseteknél is. – A tervek szerint pályázati pénzből az év második felében tudunk vásárolni egy második felszerelést is. Mivel ezzel mindig párban dolgozhatnak csak a tűzoltók, onnantól kezdhetjük majd meg akár önállóan is a beavatkozást olyan tűzeseteknél, ahol felmerül a gyanú, hogy mérgező a levegő – tette hozzá.

https://www.delmagyar.hu/delmagyarorszag/dm/osszegyult-a-penz-a-kistelek-tuzoltok-legzofelszerelesere-4878444/?utm_source=rssfeed

Hegyet másztak a tűzoltók, hogy kimentsenek egy sziklaszirten rekedt fiatalt (videó)

Kötélbiztosítás mellett mentettek a tűzoltók egy fiatalt a III. kerületben, írja Facebook-olfalán a katasztrófavédelmi hatóság. A bajba jutott hegymászó kedd este a rókahegyi volt kőfejtő egyik sziklaszirtjén rekedt - oda egyik barátjával mászott ki, de önerejéből már nem tudott visszajutni.

A tűzoltók alpintechnikai módszerek segítségével mentették meg az életveszélyben lévő férfit: a kiszabadítására küldött szakember rákjárásban, lépésről lépésre vezette ki a szorult helyzetből, majd biztonságos helyre kísérte a fiatal férfit. A bajba került hegymászót végül átadták a mentőknek. A mentésről  Schultz László tűzoltó főtörzsőrmester készített videót. 

https://nepszava.hu/3063581_hegyet-masztak-a-tuzoltok-hogy-kimentsenek-egy-sziklaszirten-rekedt-fiatalt-video

 

 Állatokat is mentettek a tűzoltók, száz feletti esethez vonultak

Több mint száz káreseményhez riasztották a jászárokszállási tűzoltókat az elmúlt évben. Két ötös kiemelt, valamint egy hármas fokozatú tűzesetnél is beavatkoztak.

De nem csak a lángok oltásán dolgoztak, hanem balesetek műszaki mentésénél is, sőt előfordult, hogy kerítésbe szorult kutyához hívták őket. A város biztonságérzetének javításában évek óta aktívan közreműködik a Jászárokszállási Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság tíz főből álló főállású csapata, valamint a 129 éve működő önkéntes tűzoltó egyesület. Ez utóbbi adja az alapját az állandó készenlétet biztosító főállású csapat ember- és eszközállományának.

Mezei Tibor, az önkormányzati tűzoltóság parancsnoka érdeklődésünkre elmondta, a 2019-es év eseménydúsan telt, a lánglovagok ugyanis 118 káresethez vonultak. Illetékességi területükhöz tartozik Jászárokszállás, Jászágó, valamint négy Heves megyei település, Vámosgyörk, Visznek, Tarnaörs és Erk. Szakmai felügyeletüket a jászberényi hivatásos tűzoltóság látja el, akikkel együttműködési megállapodásuk van arra vonatkozóan, hogy indokolt esetben Jászdózsára és Jászberénybe is vonulnak.

Állatokat is mentettek a tűzoltók, száz feletti esethez vonultak

A jászárokszállási tűzoltók tavaly év végén egy ötös kiemelt fokozatú jászberényi csarnoktűznél is közreműködtek a lángok megfékezésében
Fotó: Beküldött fotó

– Az elmúlt évben elsődlegesen a tűzesetek jelentettek számunkra nagy kihívást, műszaki mentés szempontjából nem voltak annyira kirívó események. Tavasszal előfordult olyan ritka eset, amikor egyszerre két káresemény történt a jászberényi tűzoltóság illetékességi területén. A Jásztelek külterületén található hulladéktelepen keletkezett tűzzel egy időben Jászberényben nyolc kilométeren égett az avar a vasúti sínek mentén. Ez utóbbihoz kaptunk riasztást, és két járművel vonultunk ki, hogy megfékezzük a lángokat. Májusban Jászladányon teljes terjedelmében égett egy 1800 négyzetméter alapterületű gumi- és műanyaggyártó üzemcsarnok, ahová a főállású és önkéntes állományunkkal mentünk segíteni a bajtársakat. Év végén pedig szintén egy jászberényi csarnoktűznél működtünk közre, ami ugyancsak egy ötös kiemelt fokozatú eset volt – számolt be Mezei Tibor.

Hozzátette, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét érintő viharkár felszámolásában is részt vettek. A tűzoltóparancsnok kiemelte, tavaly több baleset helyszínén közreműködtek a műszaki mentésben, az elmúlt két évben illetékességi területükön halálos balesethez nem kellett vonulniuk. Érdekességként elmondta, hogy évente néhány alkalommal állatok mentésében is kérik a segítségüket. Tarnaörsön például a nyáron egy nagy testű kutya beszorult a kerítésbe. A helyszínre érkezve a lánglovagok feszítővágó segítségével szabadították ki.

https://www.szoljon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/allatokat-is-mentettek-a-tuzoltok-szaz-feletti-esethez-vonultak-2137497/

 

Lezárt a központi zár, a gyerek az autóban ragadt – Tűzoltók mentették ki a járműből

Lezárt a központi zár, a gyerek az autóban ragadt – Tűzoltók mentették ki a járműből

Beültette gyermekét, majd lezárt a központi zár egy személygépkocsiban és nem tudta kinyitni a járművet egy szülő Nyíregyházán, a Május 1. téren hétfő reggel.

A nyíregyházi hivatásos tűzoltók a gépkocsi egyik hátsó ablakát üvegtörő kalapáccsal beütötték, majd kinyitották a járművet. Személyi sérülés nem történt.

 

https://www.nyiregyhaza.hu/post/lezart-a-kozponti-zar-a-gyerek-az-autoban-ragadt-tuzoltok-mentettek-ki-a-jarmubol-2020-01-14

Idős vásárhelyi asszony életét mentették meg a tűzoltók

Magatehetetlenül feküdt egy idős nő a lakása padlóján hétfőn Hódmezővásárhelyen – tájékoztatott a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

Délelőtt érkezett a segélyhívás a katasztrófavédelem főügyeletére, a város hivatásos egysége érkezett a Kaszap utcai lakáshoz. A tűzoltók az ablakon keresztül jutottak be a lezárt lakásba, majd a sérültet átadták a mentőszolgálat munkatársainak.

https://szegedma.hu/2020/01/idos-vasarhelyi-asszony-eletet-mentettek-meg-a-tuzoltok

Videó készült az egyszerre öt budai házat oltó tűzoltókról

Öt ház gyulladt ki egymás után vasárnap este a budapesti III. kerületben, Óbudán, valamint leszakadt egy felsővezeték is. A vezetéket, amely a földön feküdt, először áramtalanítani kellett, ami
jelentősen nehezítette a 17 járművel kiérkezett 63 tűzoltó munkáját.
 
A lángok nem terjedtek át sem ipari, sem egyéb létesítményre, majd végül 20 óra 44 perckor eloltották. "Az ügyben tűzvizsgálati eljárás indult, hogy megtudjuk, mi is okozhatta a tüzet. A egyik házban a tűz hatására több gázpalack felrobbant, ezt hallhatták a környéken élők" - írta Facebookon a Katasztrófavédelem. 
 
 
 
 
https://nepszava.hu/3063351_video-keszult-az-egyszerre-ot-budai-hazat-olto-tuzoltokrol

Új járművet kaptak a pápai önkéntes tűzoltók

Új járművet kaptak a pápai önkéntes tűzoltók

Egy dupla fülkés Volkswagen Amarok típusú terepjárót vehettek át a pápai önkéntes tűzoltók, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon.

A pápai önkéntes tűzoltói állomány nagyrészt gimnazistákból és egyetemistákból áll, akik aktív tevékenységük mellett, szabadaidejükben nyújtanak segítséget a hivatásos tűzoltóknak. Minden egyes riasztásról kapnak értesítést, amely a tűzoltóságra befut és lehetőségeikhez mérten vonulnak ők is a helyszínre. Az önkéntesek eddig saját gépjerművel vettek részt a szolgálatban, decemberben vehették át új gépjárművüket, amely minden igényt kielégít. Az autó felmálházása, vagyis felszerelése még folyamatban van. Tömlők, sugárcső, láncfűrész, szivattyúk, lapátok és egyéb kisebb kiegészítők kerülnek majd a járműbe, amelyekkel akár meg is kezdhetik a beavatkozást az önkéntesek, ha elsőként érnek a baleset helyszínére. Csillag Leventétől, az egyesület parancsnokától megtudtuk, több alkalommal is részt vettek már éles risztáson, ahol be is avatkoztak a mentésbe és az oltásba.

Kovács Ottó tűzoltó alezredes, a Pápai Katasztrófavédelmi Kirendeltség megbízott vezetője elmondta, a katasztrófavédelem korábbi átalakításakor járási mentőcsoportokat hoztak létre, ezzel fejlesztve a reagálóképességet is. - Pápán a Griff Mentőcsoport alakult meg 2013-ben, ennek a része a Pápai Önkéntes Tűzoltó Egyesület, amely 2018 óta teljesít szolgálatot, 10 fővel. Tűzoltásnál és műszaki mentésnél is be tudnak avatkozni Pápán és környékén, nagyban segítve a hivatásosok munkáját - mondta el a kirendeltségvezető hozzátéve, a hivatásos és az önkéntes állomány kiváló kapcsolatot ápol egymással, közös gyakorlatokat és képzéseket is szerveznek.

Magasból mentővel is mentettek a gyakorlaton

2020. január 13.

Galéria

Felkészítő gyakorlatot szervezett a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egy egri hotelben január 9-én.

A gyakorlatot a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. A feltételezés szerint egy vendég a szabályokat megszegve a szobájában dohányzott, majd elaludt, az égő cigaretta pedig meggyújtotta az ágyneműt. Az így kialakult tüzet a telepített füstérzékelő helyesen, éles sípoló hanggal jelezte a környezetének. A szobában két mozgásképtelen ember is tartózkodott, akik segítségre szorultak menekülés közben. A jelzés időpontjában a szálloda wellness részlegének gépházában a karbantartó éppen kénsavval és klórral töltötte fel a rendszert, azonban a tűzjelző jelzésére megijedt és a két veszélyes anyagot felcserélte, úgy töltötte fel a tartályokat, melynek következtében azok reakcióba léptek egymással és veszélyes gáz képződött. A szálloda dolgozói értesítették a hivatásos szerveket a 112-es segélyhívó számon.

A gyakorlaton az egri és a füzesabonyi hivatásos tűzoltók, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat és a katasztrófavédelmi mobil labor vett részt, összesen hat tűzoltó jármű vonult a helyszínre. Az egri tűzoltók az életmentést legfontosabb feladatként kitűzve, mentési csoportot alakítottak, majd magasból mentő jármű segítségével az erkélyre menekült vendégek mentését azonnal megkezdték. A mentési csoport további tagjai a negyedik emeleten rekedt embereket teljes védőfelszerelésben, légzésvédelem biztonsága mellett hordágyon menekítették ki biztonságos helyre. A gépházban rosszul lett dolgozót a füzesabonyi tűzoltók a mobil labor szakemberinek segítségével, vegyvédelmi védőruházatban kutatták fel és hozták ki a szabadba.

A gyakorlaton a tűzoltók a füstöt és a lángokat füstgéppel, zászlókkal, villogókkal és fényfüzérekkel szemléltették, a mentendő személyeket bábuk és közösségi szolgálatos diákok szimulálták. 

Az esemény során az irányítók a beavatkozás összehangoltságát, az állomány felkészültségét ellenőrizték. A hasonló káresetekre történő folyamatos felkészülés, gyakorlás mind hozzájárulnak ahhoz, hogy éles helyzetben is szervezett és hatékony legyen a mentés és kárfelszámolás, valamint a társszervekkel való együttműködés.

Fotó: Sas Dániel tű. szds.- Heves MKI

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/226043/magasbol-mentovel-is-mentettek-a-gyakorlaton

Önkéntes tűzoltók is védik a Balatont

Nagyobb védelmet kaphatnak a Balaton környezeti értékei, erősödhet a térség köz- és vagyonbiztonsága az önkéntes tűzoltók munkájának eredményeként – áll a Magyar Tűzoltószövetség (MTSZ) közleményében, amely a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) és a 150 éves MTSZ képviselőinek múlt hét végén Tabon tartott tanácskozásáról készült.

12bahartea.jpg

A hajók üzemanyag-ellátása is veszélyforrás lehet
Fotó: Éberling András

– A Balaton mint érzékeny ökoszisztéma szempontjából rendkívül fontos az önkéntes tűzoltóságok tevékenysége, mivel egyre több az utakon, a vízen és a hajók üzemanyag-ellátásában felmerülő veszély. A cél változatlan: legyen a Balaton a kontinens legbiztonságosabb tava – fogalmazott Jamrik Péter, a BFT közbiztonsági testületének vezetője. Dobson Tibor, az MTSZ elnöke egyebek között arra emlékeztetett, hogy a tófejlesztési tanács és a szövetség kapcsolata hosszú évekre nyúlik vissza, az MTSZ szakmai iránymutatással, kiképzésekkel és az önkéntes tűzoltó egyesületek pályázatainak támogatásával is erősíti az együttműködést.

Mint arról beszámoltunk, 2019-ben az önkéntes balatoni tűzoltó egyesületek 600 millió forintot kaptak mocsárjárók és szivattyúk vásárlására, ezenfelül a boglári és a füredi önkormányzati tűzoltóság két felújított gépjárműfecskendőhöz jutott.

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/onkentes-tuzoltok-is-vedik-a-balatont-7664261/

Az egyik házból indult az óbudai tűz a tűzoltók szerint

Öt épület gyulladt ki Óbudán vasárnap este, ezek közül négyben laktak. Az egyik házban tűz keletkezett, amelyek több gázpalack felrobbanását okozták. Ettől az épület összedőlt, feltehetőleg a tűz miatt pedig leszakadt egy nagyfeszültségű vezeték,  ami jelentősen nehezítette a nagy erőkkel kivonult tűzoltók munkáját. Az összes épület lakhatatlanná vált - közölte Kolozsi Péter, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője az MTI-vel a korábbi információkat pontosítva. Az ipari létesítményre nem terjedtek át a lángok.

A katasztrófavédelem mobil laborral vonult ki a helyszínre, a mérések azt mutatták ki, hogy a lakosság nincsen veszélyben - hangsúlyozta. Melegedőbuszt vezényeltek a helyszínre.

https://www.origo.hu/itthon/20200112-ot-epulet-is-egett-obudan-tuz.html

Nagyot léptek előre az ausztrál tűzoltók

Az ausztrál tűzoltóknak sikerült ellenőrzés alá vonni az egyik legnagyobb kiterjedésű, a Gospers-hegyen csaknem három hónapja tomboló „megatüzet” Sydney közelében – jelentették be a hatóságok hétfőn Új-Dél-Wales államban.

Shane Fitzsimmons, a tűzoltóság regionális vezetője elmondta: még egy kis területen kell eloltani a lángokat, de bizakodik abban, hogy most már ellenőrzés alatt tudják tartani a területet.

A Gospers-hegyi tűz október végén keletkezett egy nemzeti park területén, és idővel több más kisebb tűzgóccal egyesülve „megatűzzé alakult”, amely mintegy 8 ezer hektárnyi területet pusztított el.

0001n85xa.jpg

Több tucat bozóttűz továbbra is tombol Ausztráliában. Az oltás sikerének esélyét némileg növeli, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban akár 50 milliméternyi eső is várható néhány érintett területen.

Az országban szeptember óta tomboló bozóttüzek mintegy kétezer otthont pusztítottak el, hatalmas kár keletkezett az élővilágban, akár egymilliárd állat is elpusztulhatott, és sűrű füst borította be a nagyvárosokat. Scott Morrison miniszterelnököt éles bírálatok érik, mert egyrészt a tűzvész közepén elutazott Hawaiira nyaralni, másrészt kritikusai szerint kormánya tagadja, hogy a klímaváltozás mekkora szerepet játszik a kialakult helyzetben. A választók körében mérhető népszerűsége 8 százalékponttal – 37 százalékra – esett vissza december eleje óta – derült ki a The Australian című napilap megrendelésére készült friss közvélemény-kutatásból. A felmérés szerint Anthony Albanese, az ellenzéki Munkáspárt elnöke jelentősen népszerűbb lett: a megkérdezettek 46 százaléka már szívesebben látná őt a miniszterelnöki székben, mint a másfél éve hivatalban lévő Morrisont.

https://www.vg.hu/kozelet/kozeleti-hirek/nagyot-leptek-elore-az-ausztral-tuzoltok-1976598/

 

Két holttestet találtak a leégett családi ház udvarán

2020.01.11

Kigyulladt egy kétszintes lakóépület Budapest XVIII. kerületében, az Üllői úton vasárnap reggel, a tűz eloltása után az épület belső udvarán két holttestet találtak – közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője az MTI-vel.

Két holttestet találtak a leégett családi ház udvarán

Kolosi Péter tájékoztatása szerint a felújítás alatt lévő épülethez a fővárosi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik két vízsugárral eloltották a lángokat. Az utómunkálatok során találták meg a két elhunyt embert a romok között.

Az áldozatok kilétét vizsgálják.

Forrás: MTI

Ausztrál tűzvész - Meghalt egy tűzoltó

2020.01.11 MTI

Vasárnapra virradó éjjel életét vesztette a lángokkal harcoló egyik hivatásos tűzoltó Ausztráliában, rádőlt egy fa, a miniszterelnök pedig kijelentette, hogy a kormány alkalmazkodik és rugalmas módszert dolgoz ki az éghajlatváltozás kiváltotta tűzveszély ellen.

Bill Slade, egyike a számos önkéntes brigád mellett a délkelet-ausztráliai bozóttüzek oltásán dolgozó kevés hivatásos tűzoltónak, szombat éjjel halt meg a kelet-ausztrália Victoria állambeli Omeo közelében - közölte Chris Hartmann, a victoriai tűzoltó-parancsnokság erdőtüzekért felelős részlegének ügyvezető igazgatója.

A hatvanéves, kétgyermekes családapát novemberben nevezték ki parancsnoknak 40 éves szolgálat után.

Slade halálával legalább 27-re emelkedett a szeptember óta tomboló bozóttüzek halálos áldozatainak száma. Az áldozatok közül négyen tűzoltók voltak.

A hatóságok igyekeznek kihasználni a jelenlegi, viszonylag kedvező időjárási körülményeket lángok megfékezésére, amelyek esők nélkül várhatóan még heteken át tombolnak, vélhetően ez lesz a leghosszabb bozóttűzidőszak a kontinensen.

A válság következtében heves bírálatok érték Scott Morrison miniszterelnök konzervatív kormányát, amelytől több intézkedést követelnek az általános felmelegedés megakadályozása érdekében, amely szakértők szerint szintén felelős a bozóttüzek súlyosbodásáért. Pénteken ezrek tüntettek Sydneyben és Melbourne-ben, Morrison lemondását és a klímaváltozás elleni hatékonyabb ausztráliai fellépést követelve.

A Siemens főnöke pénteken kijelentette, hogy a német vállalat felülvizsgálja az ausztráliai szénbányászatban való részvételét, miután klímavédelmi aktivisták felszólították, hogy szálljon ki a projektből.

Morrison az ABC televízióban kijelentette, hogy vizsgálóbizottságot kell létrehozni a bozóttüzek ügyében, és közölte, hogy országos katasztrófa-elhárítási veszélycsökkentő programot dolgoznak ki a belügyminisztérium vezetése alatt a bozóttüzek, ciklonok, árvizek és aszályok kezelésére.

"Ez a hosszú távú veszélyelhárító keretmodell az egyik fontos kérdés a klímaváltozásra adandó válaszok közül, és erre a rugalmasságra van a közösségünknek szüksége a közösségünknek a bozóttüzek kockázatát növelő hosszabb, forróbb, szárazabb meleg évszakok kezeléséhez" - jelentette ki Morrison.

Morrison később bejelentette, hogy 76 millió ausztrál dollárt (15,7 milliárd forintot) terveznek fordítani a tűzoltóknak és a tűzvész érintette települések lakosainak nyújtandó pszichológiai tanácsadásra a már korábban bejelentette 2 milliárd ausztrál dolláros támogatásból.

Szombat éjjel a tűzoltóknak köszönetet mondó képet vetítettek a Sydneyi Operaházra.

A 2019-es év volt a legmelegebb és a legszárazabb Ausztráliában a mérések kezdete óta. December 18-án rekordmeleget mértek, a napi legmagasabb hőmérséklet országos átlaga 41,9 Celsius-fok volt.

https://hirtv.hu/hirtvkulfold/ausztral-tuzvesz-meghalt-egy-tuzolto-2493179?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Műszaki mentések csütörtökön

2020. január 10.

Öt esetben kérték a Heves megyei tűzoltók segítségét a csütörtöki ónos eső miatt bekövetkezett balesetek során.

Reggel Tarnazsadányban egy jármű villanyoszlopnak csúszott, Heves külterületén pedig egy autó az útmenti árokba hajtott. Mindkét káresetnél a hevesi hivatásos tűzoltók avatkoztak be. Egerben három helyszínre vonultak a város tűzoltói, egy alkalommal árokból mentettek ki egy személyautót, két esetben pedig kézi erővel és csörlő segítségével a csúszós úton megpördült, majd forgalmi akadályt képző járműveket távolítottak el az útról. Az esetek során senki sem sérült meg. 

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/225968/muszaki-mentesek-csutortokon

Születésnapi köszöntés

2020. január 09.

Galéria

Ma már nyugdíjas, idén kerek születésnapos egykori munkatársakat köszöntött Csontos Ambrus tű. dandártábornok, megyei katasztrófavédelmi igazgató csütörtökön. Rónai Péter 75 éves, Román István pedig 70 éves.

Rónai Péter 1974-ben szerelt fel az akkori egri járási tűzoltó-parancsnokság megelőzési osztályára, majd a Heves Megyei Tűzoltó-parancsnokságon szolgált. Több mint húsz éves munkássága alatt tűzmegelőzési és technikai főelőadói munkakörökben végezte feladatait. 1978-ban alhadnaggyá, 1981-ben pedig hadnaggyá léptették elő vezetői. 1984-ben a füzesabonyi tűzoltóság parancsnoka is volt, majd 1995-ben őrnagyként vonult nyugdíjba. A tűzmegelőzés, tűzvizsgálat és a tűzvédelem végig kísérte szakmai életútját.

Román István 1992-ben kezdte meg munkáját a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság jogelőd szervezeténél, a Heves Megyei Polgári Védelmi Parancsnokságon. 1996-ban az akkori Havária Csoport ügyeletesi és előadói beosztásába nevezték ki, polgári védelmi törzsőrmesterként. Főbb feladatai közé tartozott a riasztási fokozatok elrendelésének ismerete, szükség szerinti alkalmazása, a lakosságriasztó technikai eszközök kezelése, továbbá a katasztrófák esetén végrehajtandó feladatok elvégzése.

A kerek évfordulós születésnapjukon a megyei igazgató egy ajándékkal köszöntötte a két nyugállományú egykori munkatársat és nagyon jó egészséget kívánt számukra a jövőben is.

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy.  

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/225947/szuletesnapi-koszontes

Kutyamentés a Bélkő-hegyen

2020. január 08

.Galéria

 

Kedd délután egy turista tett bejelentést a Heves megyei műveletirányításra, hogy a Bélkő-hegyen egy bajba jutott kutyát talált, amely a közel negyven méteres sziklás hegyoldalról nem tudott lejönni.

A bélapátfalvai önkormányzati és önkéntes tűzoltókat riasztották a helyszínre, akiknek a mentés során nem volt könnyű dolguk, mert a fáradt és kétségbeesett kutya támadó magatartást mutatott. A tűzoltók óvatosan, nagy türelemmel közelítették meg a kimerült állatot, így mentőkötelek segítségével sikerült lehozni a szikláról. A kutya gazdáját is megtalálták a helyi tűzoltók, aki elmondta, hogy pár napja szökött el kedvence, azóta kereste. A gazdi megérkezésekor a lánglovagok átadták neki a kutyát, amely egy hálás pillantással köszönte meg a lánglovagok segítségét. 

Fotó: Sas István tű. zls.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/225916/kutyamentes-a-belko-hegyen

 

Nagy erőkkel vonultak a tűzoltók a halasi benzinkúthoz

2020.01.08.

Nagy erőkkel vonultak a tűzoltók szerda délelőtt Kiskunhalason a Majsai úti benzinkúthoz. A bejelentés szerint az egyik ott dolgozó füstölést tapasztalt az egyik kútoszlopnál.

 A kiskunhalasi hivatásos tűzoltók perceken belül kiérkeztek, a helyszínt porral oltóval biztosították és megkezdték a füstölés okának feltárását.

– A tűzoltók a töltőállomás szakembereivel közösen az áramtalanítást elvégezték, a kútfejet megbontották, a füstölés megszűnt. Az esettel kapcsolatosan személyi sérülés nem történt – nyilatkozta portálunknak Kovács Andrea, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

https://hiros.hu/hirek/terseg/nagy-erokkel-vonultak-a-tuzoltok-a-halasi-benzinkuthoz

Megható: bébi kengurut mentett meg az önkéntes tűzoltóként dolgozó youtuber – videó

Egy youtuber, aki önkéntes tűzoltónak állt, lefilmezte, hogyan ment meg egy bébi kengurut a tűztől.

Mint arról már a Blikk is beszámolt, rettenetes pusztítást végeznek tavaly év vége óta az Ausztráliában tomboló bozóttüzek. A természeti katasztrófában a legfrissebb információk szerint 23-an vesztették életüket, s 480 millió állat pusztult el.

A hivatásos tűzoltók rengeteget dolgoznak, szinte megállás nélkül, hogy megfékezzék a rettenetes lángokat, a segítségük pedig olyan emberekből áll, akik önkéntesen vesznek részt az oltási folyamatban. A 24 éves Sam McGlone – ismert youtuber – és családja is úgy döntött, elutaznak, hogy részt vegyenek a tűz megfékezésében – számolt be a Daily Mail oldala.

Ráadásul nem csak munkájukkal nyújtanak segítséget, hanem Sam még videókat is készít a bozóttűz oltásáról, amit közösségi oldalain és YouTube-csatornáján is megoszt követőivel és a nyilvánossággal, továbbá adománygyűjtésbe is kezdett a megsérült állatok javára. A youtuber és családja egyébként már több mint tíz napja dolgoznak a kontinensen.

Amikor pedig Sam Braidwoodban oltotta a tűzet, alkalma nyílt egy bébi kenguru megmentésére is, amit a kamerája is rögzített. A pici először tiltakozott, de miután egy puha takaróba helyezték és megitatták, azonnal megnyugodott.

Íme a megható pillanat:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://www.blikk.hu/aktualis/kulfold/megmentett-egy-bebi-kengurut-az-onkentes-tuzoltokent-dolgozo-youtuber/05jtsq9?utm_source=hirstart&utm_medium=hirstart&utm_campaign=hirstart

Garázs égett Egercsehiben

2020. január 06.

Kigyulladt egy garázs Egercsehiben, az Alkotmány úton, vasárnapra virradó hajnalban.

A tűzben egy gázpalack is felrobbant. A pétervásárai hivatásos és a bélapátfalvai önkormányzati tűzoltók vonultak, akik két vízsugárral elfojtották a lángokat. Az eset során senki sem sérült meg.

Fotó: Nagy Gábor tű. őrm. - Pétervására KVŐ

Tűzoltók ürítették ki a Wizz Air gépét Debrecenben

2020. január 05.

Tűz miatt szombat este kiürítették a Wizz Air Debrecenből Párizsba induló járatát – közölte a debreceni repülőtér. A légitársaság szerint nem volt tűz, csupán a porladt jégtelenítő folyadék kelthette füst benyomását.
 

Tűz miatt szombat este kiürítették a Wizz Air Debrecenből Párizsba induló járatát a debreceni repülőtéren, senki nem sérült meg – közölte a repülőtér az MTI-vel.

A közlemény szerint szombaton a menetrend szerint 18:35 órakor Debrecenből Párizsba induló repülőgép segédhajtóművénél indulás előtt tűz keletkezett. A repülőtéri tűzoltó egységek és a rendőrség másodperceken belül a helyszínre érkeztek, majd a repülőgép személyzetével együtt megkezdték az utasok leszállítását és ezzel egy időben a tűz eloltását. A repülőgépen 180 utas tartózkodott, akik közül sikerült mindenkit épségben leszállítani.

 

A Wizz Air szerint nem volt tűz

A Wizz Air nem sokkal később közleményt juttatott el az MTI-hez, amely szerint „nem volt tűz a Wizz Air W6 7867-es számú, Debrecenből Párizs-Beauvais-ra közlekedő járatán, csupán a porladt jégtelenítő folyadék kelthette füst benyomását. A személyzet az ilyenkor szokásos protokollt követve az első ajtók csúszdáin evakuálta az utasokat; a járatot vasárnap reggelre ütemezték át".

Tűz miatt szombat este kiürítették a Wizz Air Debrecenből Párizsba induló járatát – közölte a debreceni repülőtér. A légitársaság szerint nem volt tűz, csupán a porladt jégtelenítő folyadék kelthette füst benyomását.
 

A Wizz Air gépét azt követően ürítették ki a debreceni repülőtéren, hogy a földi kiszolgáló személyzet és a reptéri tűzoltóság lehetséges tüzet jelentett a repülőgép hátsó részén. Miután minden utas biztonságosan elhagyta a fedélzetet, a reptéri tűzoltóság és a karbantartó személyzet alaposan átvizsgálta a gépet, és megerősítette, hogy nem történt tűzeset, csupán a porladt jégtelenítő folyadék kelthette füst benyomását a függőleges vezérsíkot megvilágító lámpa fényében” – írta a légitársaság. A közlemény szerint a leszállított utasoknak szállást és étkezést biztosítottak, a járatot pedig vasárnap reggelre ütemezték át, ahogy a visszafelé, Párizs-Beauvais-ból Debrecenbe közlekedő járatot is.

https://turizmus.com/utazas-kozlekedes/tuzoltok-uritettek-ki-a-wizz-air-gepet-debrecenben-1167965

Két embert hoztak ki az önkéntes tűzoltók az égő házból, egyikük életét vesztette

Egy halálos áldozatot követelt, valamint ketten megsérültek abban a tűzben, ami egy családi házban ütött ki szombaton déután négy óra körül a privigyei járásbeli Tužina községben.

Két embert hoztak ki az önkéntes tűzoltók az égő házból, egyikük életét vesztette

A helyszínre riasztották a hivatásos és a községi önkéntes tűzoltókat is - tájékoztatott Nitrianske Pravno község tűzoltó testületének parancsnokhelyettese, Drahomír Klúčovský.

"Tűzoltóink két sérültet menekítettek ki a tűzből. Az egyiküket mentővel a Bajmócon lévő kórházba szállították, a másik sajnos nem élte túl" - árulta el.

A trencséni kerületi tűzoltóág közölte, a helyi önkéntes tűzoltók mellett a privigyei tűzoltók két rohamkocsival szálltak ki a helyszínre.

(TASR)

Vonatnak ütközött egy autó Nyíregyházán

A szerelvény utasaiért mentesítő autóbusz érkezett.

 

Vonatnak hajtott egy személygépkocsi Nyíregyházán, a Bogyó utcai vasúti átjárónál. A műszaki mentést végző nyíregyházi hivatásos tűzoltók áramtalanították az autót, amelyben senkit sem találtak. A szerelvény utasaiért mentesítő autóbusz érkezett.

(OKF)

Kis híján 50 fok: 80 éves hőségrekordok dőltek meg Ausztráliában

2020.01.04.

Kis híján 50 fok: 80 éves hőségrekordok dőltek meg Ausztráliában

Az ország lángokban áll, az időjárás pedig nem kedvez a tűzoltóknak.

Canberrában 43,6, a Sydneytől nyugatra fekvő Penrith-ben 48,9 Celsius fokot mutattak a hőmérők szombaton. Utóbbi ezzel a világ legforróbb helye volt a mérés pillanatában – mutat rá a Guardian. A korábbi canberrai csúcs 42,8 fok volt, amit még 1939-ben mértek. A penrithi rekord eddig 47,8 fok volt, ez 2018 januárjából származik. Az auszrál meteorológiai hivatal szerint a nap folyamán még tovább nőhet a hőmérséklet.

Eközben országszerte továbbra is rendkívül heves bozóttüzek tombolnak, szeptember óta mintegy 6 millió hektárnyi terület égett le, huszonegy ember meghalt. Szombat reggel Melbourne közelébe érkezett a délkelet-ausztráliai Mallacoota tengerparti üdülőhelyről kimenekítettek első csoportja. Abban a térségben a szárazföldön teljesen elzárta a menekülés lehetőségét a tűz, ezért hajóval szállították el a tengerparton menedéket kereső embereket. A hatóságok szerint hetek telhetnek el, amíg az utakat ismét használni lehet majd.

A 16 éves Emily Wellington, az egyik kimenekített, aki két hétre érkezett az üdülőhelyre ismerőseivel, azt mondta, a menekülés közben elszakadt szüleitől, és nagyon félelmetes volt a lángok látványa. A lány egyike volt annak a 58 asztmás embernek, akit elsőként evakuáltak. Azért esett rájuk a választás, hogy ne hatalmasodjon el rajtuk a tűz miatt kialakult asztmájuk.

 

Egy másik lány, Darcy Brown arról beszélt, hogy a lángok nagyon hirtelen érték el településüket. Az ég teljesen vörösbe borult, majd nem sokkal később a táj elszenesedett. A lángok hihetetlen sebességgel terjedtek. 

A lányok egy, a Melbourne-től 65 kilométerre délkeletre fekvő, menedékközpontban beszéltek megpróbáltatásaikról azután, hogy az ausztrál haditengerészet Sycamore nevű hajójával mások társaságában megérkeztek. Egy nagyobb hajóval később mintegy ezer ember szállítanak el az üdülőhelyről, ez a csoport szombat délután érkezik.

A helyzet súlyosságára jellemző, hogy Scott Morrison ausztrál kormányfő szombaton – az ország történetében példa nélküli – mozgósítást rendelt el, amelynek keretében behívnak háromezer tartalékos katonát, hogy segítsék az oltási munkálatokat. A politikus, akit heves bírálatokat értek a szeptember óta tartó helyzet kezeléséért, hangoztatta, hogy a lépéssel több embert, repülőgépet és hajót vetnek be a lángok megfékezésére.

https://hvg.hu/vilag/20200104_Kis_hijan_50_fok_80_eves_hosegrekordok_doltek_meg_Ausztraliaban?s=hk

Cicát mentettek ki a tűzoltók egy autó motorteréből

2020.01.04.

Szokatlan esethez kérték a pécsi hivatásos tűzoltók segítségét pénteken, ráadásul ez az eset „házhoz jött”. Ugyanis egy autós kereste meg őket a laktanyában, mondván, egy macska mászott be a kocsi motorterébe, és a kis jószág be is szorult oda. A tűzoltók megkérték az autóst, hogy álljon be kocsijával, majd mintegy ötvenperces munkával kiszabadították a beszorult cicát a motortérből. Az autós hazavitte a kis állatot, aki jól van, evett és ivott, sőt, meg is fürdették a nagy kaland után.

https://magyarnarancs.hu/lokal/kimentettek-egy-cicat-a-tuzoltok-az-auto-motorterebol-125786

Így még nem örültek tűzoltóknak egy napkori ipartelepen

2020.01.04.

Mintegy 300 köbméternyi összehordott faanyag égett a január 4-re virradó éjjel egy napkori ipartelepen – közölte a katasztrófavédelem. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település külterületén fellobbant lángokhoz Nyíregyházáról érkeztek tűzoltók, akik a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett, két vízsugárral oltottak.

https://szabolcsihir.hu/helyben-jaro/2020/01/igy-meg-nem-orultek-tuzoltoknak-egy-napkori-ipartelepen

Kigyulladt egy karácsonyfa egy X. kerületi lakásban

2020.01.04.

Egy karácsonyfa és mintegy két négyzetméteren a környezete égett egy négyszintes társasház egyik első emeleti lakásában, a X. kerületi Doba utcában.

A fővárosi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt a lakók eloltották a lángokat.

https://www.origo.hu/itthon/20200104-kigyulladt-egy-karacsonyfa-budapesten-egy-x-keruleti-lakasban.html?utm_source=hirkereso

Az ausztrál történelem legnagyobb mentőakciója zajlik éppen

2020.01.03

Az ausztrál tüzek miatt már eddig is ezreket kellett kimenteni, és több tízezer embert szólítottak fel a hatóságok arra, hogy hagyják el otthonukat. A haditengerészetnek az ezer lakosú Malla­coota partjáról kellett kimentenie az embereket.

Az előrejelzések ráadásul tragikusak, még több szél, még vadabb időjárás várható Ausztráliában, ahol már eddig is minden idők egyik legpusztítóbb tüze tombol. Eddig 200 helyről jelentettek tüzeket, de ennél még többre számítanak, ezért az ausztrál haditengerészet megkezdte az ausztrál történelem legnagyobb mentőakcióját.

Az említett városkát a víz felől szállítóalkalmatosságokkal közelítették meg a katonák, sok helyit a vízből kellett kimenteni, összesen 963 ember jelentkezett, hogy vízen, és ennél többen arra, hogy légi úton menekítsék ki. Ezek az emberek vasárnap óta vártak arra, hogy el tudjanak menni.

Már eddig is ezreknek kellett elhagyniuk otthonaikat, a hirtelen megindult tömeg pedig óriási közlekedési dugókat okoztak. Victoria állam kormányzója, Daniel Andrew katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította az érintett keleti parti területeket, így elrendelhetik az evakuálást. Ezeken a területeken 140 ezer ember él és sok tízezer turista tartózkodik.

Ha el tudsz indulni, menned kell, adta ki a parancsot a kormányzó.

Nem is csoda, hogy Scott Morrisonst az őt kísérő újságírók kamerája előtt küldtk el melegebb éghajlatra a katasztrófa sújtotta Cobargo lakosai.

https://index.hu/kulfold/2020/01/03/ausztral_bozottuz_mentoakcio/

300 négyzetméteren ég a hulladék a jánossomorjai szeméttelepen

Mintegy háromszáz négyzetméteren ég a hulladék egy szeméttelepen Jánossomorja külterületén, a 86-os főút mellett — számolt be a Katasztrófavédelem honlapján.

A helyszínre a mosonmagyaróvári és a kapuvári hivatásos, valamint a jánossomorjai önkéntes tűzoltókat riasztották, akik két vízsugárral megkezdték a lángok oltását. Az egységek munkáját egy erőgép is segíti.

https://24.hu/belfold/2020/01/03/kigyulladt-szemettelep/

Kiscicát és kutyát is mentettek csütörtökön hajdú-bihari tűzoltók

2020.01.03.

Debrecen – Az állatok megsegítése mellett kéménytüzet oltottak és közúti balesetnél is beavatkoztak a megye tűzoltói csütörtökön.

Elhagyatott telken található kiszáradt kútba esett egy kutya tegnap délelőtt Hajdúböszörményben a Muraköz téren. A hajdúböszörményi hivatásos tűzoltók dugólétrán keresztül kézi erővel mentették ki az ijedt ebet és átadták a tulajdonosának.

Csatornába szorult egy kismacska Nyíradonyban, a Kossuth utcában tegnap késő délután. A nyíradonyi hivatásos tűzoltók feszítővágó segítségével szabadították ki az állatot, majd a csatornát visszazárták.

Szikrák csaptak ki egy családiház kéményéből tegnap este Berettyóújfaluban, a Jegyzőkert utcában. A kéményben a korom égett. A berettyóújfalui hivatásos tűzoltók puttonyfecskendővel, kéziszerszámokkal, kéménygolyóval, avatkoztak be. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség mivel az ingatlan fűtése egyéb módon megoldott volt. 

Villanyoszlopnak ütközött egy személygépkocsi tegnap későn este Debrecenben a Monostorpályi úton. Az autó az oszlopot kidöntötte. A debreceni hivatásos tűzoltók a gépjárművet áramtalanították. Az eset miatt a környéken nem volt áramkimaradás.

Árokba hajtott és felborult egy személygépkocsi tegnap a késő esti órákban Debrecenben, a Létai úton. A debreceni hivatásos tűzoltók a gépkocsit annak kivontatását követően áramtalanították. Az autó két utasát a mentőszolgálat kórházba szállította.

http://www.dehir.hu/hajdu-bihar/kiscicat-es-kutyat-is-mentettek-csutortokon-hajdu-bihari-tuzoltok/2020/01/03/

Szivárgott a gáz egy nyíregyházi társasházban

Gázszagot éreztek Nyíregyházán, egy négyemeletes társasház harmadik emeleti lakásában január 3-án. A város hivatásos tűzoltói megállapították, a gáztűzhely bekötésénél a flexibilis cső elrepedt és ott szivárgott a gáz. A lánglovagok a cső felett lévő golyós csapot elzárták, a szivárgást megszüntették

https://szabolcsihir.hu/helyben-jaro/2020/01/szivargott-a-gaz-egy-nyiregyhazi-tarsashazban

Árokba borult egy kisbusz Mórahalom és Röszke között, mentők is vannak a helyszínen

Az érintett útszakaszon félpályán halad a forgalom.

Árokba borult egy kisbusz a Mórahalom és Röszke közötti útszakaszon. Az esethez a szegedi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik megkezdték a műszaki mentési munkálatokat.

A helyszínre a mentők is kiérkeztek. Az érintett útszakaszon félpályán halad a forgalom.

(Katasztrófavédelem)

Vízaknából mentették ki a kutyát az oroszlányi tűzoltók

Vízaknába esett egy kutya még szilveszterkor Bokodon. A tűzoltók siettek a segítségére, és vitték haza az állatot.

Varga Mihály tű. főhadnagy, a megyei katasztrófavédelem szóvivője a Kemma.hu-nak elmondta: az oroszlányi tűzoltók siettek az árokba szorult kutyához január 2-án, délelőtt. Bokodon, egy csaknem 3 méter mély vízelvezető aknába esett a közepes testű kutya, és a gödörben a betontörmelékek közé volt szorult. Kézzel emelték ki onnan.

Szerencsére hamar haza is került a bajba jutott eb, ugyanis gazdája telefonszáma rajta volt a nyakörvére tett bilétán. A lánglovagok felhívták a gazdit és elsétáltak vele a házukig. Nagyon örültek neki, ugyanis szilveszter óta nem látták a kutyust.

812291635396092799758562094899444272070656n.jpg

Szerencsére hamar haza is került a bajba jutott eb, ugyanis gazdája telefonszáma rajta volt a nyakörvére tett bilétán. A lánglovagok felhívták a gazdit és elsétáltak vele a házukig. Nagyon örültek neki, ugyanis szilveszter óta nem látták a kutyust.

https://www.kemma.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/vizaknabol-mentettek-ki-a-kutyat-az-oroszlanyi-tuzoltok-1977951/

Nem mindennapi mentés: emelőkosárral hoztak le egy férfit a 10. emeleti szegedi lakásból

mentes.jpg

Január elsején a mentők kérték a szegedi tűzoltók segítségét, akiket egy eszméletlen férfihoz riasztották. Az újraélesztett beteget nem tudták a mentők a ház előtt várakozó mentőautóhoz szállítani, mivel a a hordágy nem fért be a liftbe, a férfi állapota pedig nem tette lehetővé, hogy a lépcsőházon keresztül vigyék ki.

Eszméletlen beteghez riasztották a mentőket az új év első napján Szeged belvárosába. Ahogyan az Országos Mentőszolgálat közölte, a bejelentés közben a beteg légzése leállt, ezért a mentésirányító telefonon vezényelte azonnal az újraélesztést, majd ezt a perceken belül helyszínre érkező szakemberek folytattak.

A mentősök feszített küzdelme eredményesen zárult, az 50 év körüli férfit sikerült újraéleszteni. Állapota azonban továbbra is kritikus volt, így a Katasztrófavédelem segítségét kérték, hogy kórházba tudják szállítani a beteget.

A szegedi hivatásos tűzoltók telepítették a gépezetes tolólétrát, majd felemelkedtek a tizedik emeleti lakás ablakához. A hordágyat a kosár széleihez rögzítették, így szállították a beteget a mentőautóhoz – részletezte a katasztrofavedelem.hu a mentés részleteit.

Az emelőkosár segítségével lehozott beteget stabil állapotban szállították kórházba.

https://www.delmagyar.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/nem-mindennapi-mentes-emelokosarral-hoztak-le-egy-ferfit-a-10-emeleti-szegedi-lakasbol-4845798/?utm_source=rssfeed

Új hatósági jogkörök a katasztrófavédelemnél

2020. január 1-től tovább bővült a katasztrófavédelem feladatköre. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ennek értelmében ellátja a veszélyesáru-szállítás során használt egyes csomagolóeszközök jóváhagyásával kapcsolatos hatósági feladatokat, a műszaki biztonsági hatóság hatáskörébe tartozó létesítmények, berendezések üzemeltetése során bekövetkezett tűzeset és robbanás kivizsgálását, továbbá a pirotechnikai termékek csomagolásával összefüggő fogyasztóvédelmi hatósági feladatokat.

 

A változást a fővárosi és megyei kormányhivatalok működésének egyszerűsítésével összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 360/2019. (XII. 30.) kormányrendelet vezette be 2020. január 1-jétől. Az új hatáskörökkel kapcsolatos feladatokat a BM OKF szakmai főosztályai látják el.

A veszélyes áruk szállítására használt nem nyomástartó tartályok, tartányok, valamint a csomagolóeszközök, IBC tartályok, nagycsomagolások, ömlesztettáru-konténerek jóváhagyásával kapcsolatos hatósági feladatokkal a veszélyes szállítmányok főosztály foglalkozik.

 • A műszaki biztonsági hatóságokról szóló jogszabály hatálya alá tartozó létesítmények, berendezések üzemeltetése, tárolása, szállítása során bekövetkezett tűzeset és robbanás körülményeinek és okainak vizsgálata a veszélyes üzemek főosztályhoz tartozik.
 • A polgári célú pirotechnikai tevékenységekről szóló jogszabály szerinti CE-jelöléssel kapcsolatos fogyasztóvédelmi hatósági hatáskört a tűzmegelőzési főosztály gyakorolja.

A feladatok ellátására az érintett szervezeti egységek felkészültek.

 

Fotó: Szőke Péter fotoriporter- BM OKF

https://www.katasztrofavedelem.hu/29/hirek/225736/uj-hatosagi-jogkorok-a-katasztrofavedelemnel

Életet mentettek a tűzoltók Szegeden az év első napján

A mentők kérték a katasztrófavédelem segítségét újév első napján – közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

Egy Csongrádi sugárúti, tizedik emeleti lakásban élesztettek újra egy beteget. A liftbe nem fért be a hordágy, a férfi állapota pedig nem tette lehetővé, hogy a lépcsőházon keresztül vigyék ki a ház előtt várakozó mentőautóhoz. A szegedi hivatásos tűzoltók megtelepítették a gépezetes tolólétrát, majd felemelkedtek a tizedik emeleti lakás ablakához. A hordágyat a kosár széleihez rögzítették, így szállították a beteget a mentőautóhoz.

https://szegedma.hu/2020/01/eletet-mentettek-a-tuzoltok-szegeden-az-ev-elso-napjan

Kiégett egy gumiraktár Dunaújvárosban

2020. január 02

Kora reggeli órákban riasztották tűzoltókat a dunaújvárosi Álmos utcába egy kétemeletes házhoz.

Az épület alsó szintjén műhely és gumiabroncs raktár, míg a felsőbb szinteken lakások találhatók, írja az Origo.

Az esethez a dunaújvárosi, a solti, a székesfehérvári, a sárbogárdi és a pusztaszabolcsi hivatásos tűzoltókat riasztották, akiknek sikerült a lángokat megfékezniük.

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/kiegett-egy-gumiraktar-dunaujvarosban/pjf5cp8?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

Lángol egy lakóház Pécelen, a tűzoltók jelenleg is nagy erőkkel dolgoznak a helyszínen

2020. január 02

Pécelen, a Maglódi úton egy ház teljes terjedelmében ég.

Kigyulladt egy lakóház tetőszerkezete és terasza, valamint egy melléképület Pécelen, a Maglódi úton. A tűzhöz a fővárosi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik három vízsugárral oltják a lángokat – írja a katasztrófavédelem oldala.

A Blikk úgy tudja, az ingatlanhoz tartozik egy melléképület is, amelyben felrobbant egy gázpalack. A tűzoltók jelenleg is nagy erőkkel dolgoznak a helyszínen.

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/langol-egy-lakohaz-pecelen-a-tuzoltok-jelenleg-is-nagy-erokkel-dolgoznak-a-helyszinen/8ksz5tj?utm_source=hirstart&utm_medium=hirstart&utm_campaign=hirstart

Holttestet találtak a tűzoltók

Holttestet találtak a tűzoltók egy családi ház oltása közben Pellérden szerdán – közölte a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivő-helyettese.

Sárkány Sándor elmondta: a település Szőlőhegyén álló, teljes terjedelmében égő ingatlanhoz éjfél után riasztották a tűzoltókat. A ház födémje leszakadt, a lángokat a pécsi hivatásos tűzoltók reggelre fékezték meg. Az elhunyt a ház átvizsgálása során, a törmelékek alól került elő – tette hozzá.

Megjegyezte, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tűzvizsgálati eljárást indított a halálesettel összefüggésben.

Forrás: MTI

55 tüzet okoztak a tűzijátékok

Képtalálat a következőre: „tüzijáték tűz”

A kép illusztráció

27 helyszínen az avar, a száraz fű, vagy tuják és bokrok égtek. 11 helyen kukák, konténerek gyulladtak ki. 7 esetben a hátrahagyott tűzijátok maradékát kellet a tűzoltóknak eloltaniuk. Volt ahol garázs, tető, vagy erkély égett, összesen 10 épületben és 2 autóban keletkezett kár tűzijáték okozta tűz miatt.

Tegnap összesen 177 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. A tűzoltóknak 81 tűzesetnél kellett beavatkozniuk, és 50 műszaki mentést hajtottak végre. 

Halásztelken, Leányfalun, Szigetszentmiklóson és Balatonakarattyán is többszáz négyzetméteren égett az aljnövényzet a tűzijátékok miatt.

Érden egy garázs teteje gyulladt meg, Nemesgörzsönyben egy óvoda melléképülete, míg Nyírábrányban egy nyári konyhában keletkezett tűz, miután odarepült egy-egy tűzijáték. Szegeden és Körmenden erkélyen tárolt tárgyak gyulladtak meg a tűzijátékoktól. Kőszegen egy általános iskola műanyag sportpályáján égett a műanyag borítás 10 négyzetméteren. Szombathelyen egy családi ház udvarán tujasor égett, a tűzben megsérült egy autó és egy ház teteje is. Mindszentkállán egy ház oldalán a szigetelést gyújtotta meg egy odarepült pirotechnikai eszköz.

A tűzijátékok okozta tüzek mellett két halálos lakástűz is volt az éjjel. Ma hajnalban kigyulladt egy lakóház Uraiújfaluban. A tűzoltók kihoztak egy embert az épületből, de a mentők már csak a halálát tudták megállapítani. Pellérden is kigyulladt ma hajnalban egy családi ház, a tűzoltók oltás közben egy holttestet találtak.

https://www.katasztrofavedelem.hu/29/hirek/225687/55-tuzet-okoztak-a-tuzijatekok

Szombathelyen volt a legmenőbb autós újévköszöntő

2020. január 01.

Szirénával köszöntötték a városlakókat 2020 első perceiben a mentők és a tűzoltók Szombathelyen. Egy autómentő is vonult velük.

Régi hagyomány már Szombathelyen a szirénás újévi köszöntés, ami az idén rendőrök nélkül zajlott le. Mentők és tűzoltók tettek egy nagy kört a városban, kiegészülve egy autómentővel.

Tavaly tűzeset miatt maradt el a felvonulás – írta a 112press.hu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Égő házból mentettek ki egy embert a siklósi tűzoltók

2020. január 01.

Kigyulladt egy családi ház Mattyon szerdán hajnalban, a Petőfi Sándor utcában. Az L alakú épület hátsó része égett.

A siklósi hivatásos tűzoltók egy embert kihoztak az épületből, és eloltották a lángokat, majd megkezdték az utómunkálatokat.

Forrás: Katasztrófavédelem

Lángokban álló épülethez riasztották a tűzoltókat az Albertirsai úton

2020.01.01.

Kigyulladt egy használaton kívüli melléképület Kőbányán, az Albertirsai úton szilveszter estéjén - írja a katasztrófavédelem.

A százhúsz négyzetméter alapterületű ingatlanban mintegy harminc négyzetmétert érint a tűz, amely részben a tetőszerkezetre is átterjedt. A fővárosi hivatásos tűzoltók megakadályozták a lángok továbbterjedését. 

https://10.kerulet.ittlakunk.hu/utcak-terek/200101/langokban-allo-epulethez-riasztottak-tuzoltokat-az-albertirsai-uton

Elkezdődött: petárda okozott tüzet, vonultak a tűzoltók

Miskolcon kukákat gyújtogatnak petárdákkal.

Bár a hatóságok is előre figyelmeztettek mindenkit, hogy senki ne használjon petárdát, mert tűz- és balesetveszélyes, és a tűzijátékokra is fokozottan ügyeljenek, sok ember egyáltalán nem figyel az intelmekre.

Sokan pedig már csak a hecc kedvéért is használják a veszélyes pirotechnikai eszközöket. Ilyen ember gyújtogathatja a kukákat Miskolcon is. Az Eszkuláp Állatvédő Egyesület osztotta meg egy miskolci nő bejegyzését, aki dühödten hívja fel a petárdázó figyelmét, hogy jó lenne, ha abbahagyná a gyújtogatást.

Tisztelet a ma szolgálatban lévőknek. Annak viszont, akinek ez szórakozás, nem tudunk semmi jót kívánni... Semmit.

https://ripost.hu/politik/insider/elkezdodott-petarda-okozott-tuzet-vonultak-a-tuzoltok-2224242/

 

Átlagosan ötven tűzijáték-balesethez riasztják a tűzoltókat szilveszterkor

Odakozmált ebédhez siettek a vásárhelyi tűzoltók

Minden évben átlagosan ötven olyan tűzesethez riasztják a tűzoltókat szilveszterkor, amelyet tűzijáték okoz – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője kedd reggel az M1 aktuális csatorna és a Kossuth Rádió közös műsorában.

Mukics Dániel elmondta: a leggyakoribb, hogy fenyők, tuják gyulladnak ki a tűzijátékok miatt.

Kitért arra is, a jogszabályok több kategóriába sorolják a pirotechnikai eszközöket. Az 1-es és a 2-es kategóriájú termékek egész évben megvásárolhatók, a 3-as kategóriájúak viszont csak december 28. és 31. között. Ez utóbbiakat csak december 31-én 18 óra és január 1-jén 6 óra között lehet felhasználni. Birtoklásuk sem legális az év más időszakában, vagyis azokat az eszközöket, amelyeket nem használnak fel, öt napon belül vissza kell vinni a forgalmazónak – tette hozzá.

Fotó: Illusztráció

https://www.promenad.hu/2019/12/31/atlagosan-otven-tuzijatek-balesethez-riasztjak-a-tuzoltokat-szilveszterkor/

Félelmetes videó mutatja meg, mivel kell szembenézniük az ausztrál tűzoltóknak

Ausztrál tűzoltók készítettek egy videót arról, hogy néz ki a hetek óta tomboló bozóttűz a jármű belsejéből. A tűzoltók egyszer csak azt vették észre, hogy az útjukat éppen keresztezi a tűz, így kénytelenek voltak a járműben meghúzni magukat.

Íme a felvétel, aminek készítése során valami csoda folytán nem sérült meg senki:

 

The crew from Fire and Rescue NSW Station 509 Wyoming recorded this video showing the moment their truck was overrun by the bushfire burning South of Nowra. The crew was forced to shelter in their truck as the fire front passed through.

Ausztrália keleti részében október közepe óta tombolnak bozót- és erdőtüzek. A lángokban eddig kilenc ember vesztette életét, köztük két önkéntes tűzoltó. Új-Dél-Walesben 2,7 millió hektárnyi erdőterület égett le, és több mint 700 lakóház, kétezer kormányzati és gazdasági építmény semmisült meg.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint kedden Sydney nyugati részén ismét több mint 40 fokos hőmérsékletre, valamint erős szelekre lehet számítani. A hatóságok pedig arra figyelmeztettek, hogy a lángokat vélhetően csak a januári esőzések megérkezésével sikerül teljesen eloltani.

https://24.hu/kulfold/2019/12/31/ausztralia-tuz-bozottuz-video-tuzoltok/

A kéményben égett a korom

2019. december 31.

Egy családi ház kéményében keletkezett tűz Szilvásváradon, a Miskolci utcában, hétfőn éjszaka.

A kéménnyel határos szoba falazata felforrósodott, több négyzetméteren a vakolat megrepedezett. A tűz a kéményből a tetőszerkezetre szerencsére nem terjedt át. A szilvásváradi önkéntes és a bélapátfalvai önkormányzati tűzoltókat riasztották, az egységek a kéményből az égésterméket kéziszerszámokkal eltávolították.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/225659/a-kemenyben-egett-a-korom

A kolbásztöltő tűzoltók megnyerték a tapolcai versenyt

A kolbásztöltő versenyre a nap is kisütött, a Malom-tó partján tizen­öt csapat, munkatársak, baráti körök, civil csoportok versengtek egymással.

A Pál utcai fiúk szalonnát sütöttek és erős paprikával fűszereztek.

A Széchenyi István Baptista Középiskola szakácsa házi paprikát hozott és diót kevert a húsba, s hajósi vaddohánymézes marinált zöldséggel körítették a kolbászt.

Az A-tól Z-ig csapat szakmunkásai ezúttal nem villanyt és vizet szereltek, hanem első ízben neveztek gyermekkoruk ízélményeit idézve. A monostorapáti önkéntes tűzoltó-­egyesület csapata a tapolcai kolbászolást idén sem akarta kihagyni.

tb1230tapkolb1.jpg

A Leendő Óriásokért Nagy­családosok Egyesülete házi savanyúsággal érkezett, a Tanúhegyek Egyesület fateknőben gyúrta az alapanyagot, a zalaszántói borbarátok bajai paprikával adtak szép színt a kolbásznak. Idén sem maradtak otthon az Időtöltők, a Hétmérföldes kolbászolók első alkalommal álltak rajtvonalhoz. A természetjáró szakosztály háziasszony tagjait a Tapolcai Trappolók beszélték rá a fúzióra. A Kézilabdáért Alapítvány csoportjának tagjai töpörtyűt is sütöttek, az ifik vonalát egykeként erősítő Kézis pipik és kakasok tyúkanyóval indultak idén is.

A Hivatal csapata több száz éves receptről fújta le a port, míg az Egységben Tapolczáért Egyesület kora reggel sült kolbásszal erősített. Az Öregfiúk és a Városért Egyesület tagjai együtt töltöttek hagyományos házi és csilis kolbászt.

Az idei évi kolbásztöltő versenyen a legsikeresebben a monostorapáti önkéntes tűzoltó-egyesület csapata szerepelt, második a zalaszántói borbarátok csoportja, harmadik helyezett pedig az Időtöltők csapata lett. A jó hangulatról Farkas Gergő Sajt színművész gondoskodott, a gyerekeket pedig a Fanyűvő játszópark szórakoztatta.

https://www.veol.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-kolbasztolto-tuzoltok-megnyertek-a-tapolcai-versenyt-3249906/

Két égő házhoz riasztották a tűzoltókat

Miskolcon egy lakóház gyulladt ki, Vas megyében egy családi ház tetőszerkezete ég.

Vasárnap reggel 2 lakástűzhöz kellett riasztani a tűzoltókat Miskolcon, illetve Döbrőhegyen.

A katasztrófavédelem honlapján olvasható tájékoztatás szerint kigyulladt egy lakóház Miskolcon, a Tokaji Ferenc utcában. A helyszínre a város hivatásos tűzoltóit riasztották, akik egy embert kihoztak az épületből. Az egységek két vízsugárral megkezdték a tűzoltási munkálatokat. A helyszínre mentők is érkeztek.

Szintén kigyulladt egy családi ház tetőszerkezete a Vas megyei Döbörhegy Mező utcájában. A helyszínre Körmendről riasztották a tűzoltókat, akik három vízsugárral oltották el a tüzet, majd hozzáláttak a tűzoltási utómunkálatokhoz.

https://hvg.hu/itthon/20191229_Ket_ego_hazhoz_riasztottak_a_tuzoltokat?s=hk

A tűzoltóknak és a katasztrófavédőknek is segíteniük kellett a mentősöknek, hogy ellássanak egy beteget

Egységben az erő.

Szombaton a késő délutáni órákban egy mozgásképtelen, rossz állapotú beteg ellátását kezdte meg kiemelt a Józsefváros Mentőállomás mentőgépkocsija a VIII. kerületben.

Ám a beteg állapota további beavatkozást igényelt, így a mentésirányítás további esetkocsikat is a helyszínre riasztott.

A rendkívül nehezen mozgatható beteget végül a VIII. kerületi hivatásos tűzoltók és a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat segítségével sikerült kórházba szállítani.

Segítségüket ezúton is köszönjük! - írta Facebook-oldalán az OMSZ Józsefváros Mentőállomás.

http://www.ma.hu/kekhirek/338995/A_tuzoltoknak_es_a_katasztrofavedoknek_is_segiteniuk_kellett_a_mentosoknek_hogy_ellassanak_egy_beteget

Állami bérkompenzációt ígérnek az önkéntes tűzoltóknak

Állami bérkompenzációt kaphatnak azok az önkéntes tűzoltók, akik a bozóttüzek megfékezése végett átmenetileg elhagyták a munkahelyüket – jelentette be Ausztrália miniszterelnöke vasárnap.

Scott Morrison közlése szerint napi 300 ausztrál dollárra (60 ezer forintra) jogosultak, de összesen legfeljebb 6 ezerre (1,2 millió forint), amely adómentes. További feltétel, hogy legalább tíz napot segédkeztek az oltásban.

0001n85xa.jpg

Tudom, hogy nem kérnek fizetséget önkéntes munkájukért, de nem akarok azzal szembesülni, hogy képtelenek ők, vagy családjaik kifizetni számláikat önzetlenségükért cserébe

– mondta a kormányfő.

Ausztráliában három hónapja kezdődtek a bozóttüzek. Eddig 3,4 millió hektár területet perzseltek fel, és nem látni, hogy mikor hunynak ki. A lángokban kilenc ember vesztette életét, köztük két önkéntes tűzoltó.

https://www.vg.hu/kozelet/kozeleti-hirek/allami-berkompenzaciot-igernek-az-onkentes-tuzoltoknak-1950918/

Kigyulladt egy szociális otthon Zalában

Kisebb tűz ütött ki szombaton Pölöskefőn a Napsugár szociális otthonban, három embert füstmérgezés gyanúja miatt a mentők elláttak.

Tóth Evelin, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-vel azt közölte: a tűz az egyik szobában keletkezett, ahol kigyulladt a matrac.

A rendőrség az ügyben közveszély okozása miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen – tette hozzá.

A pacsai hivatásos és gelsei önkéntes tűzoltók eloltották a lángokat, majd átvizsgálták és átszellőztették az épületet.

http://propeller.hu/itthon/3489078-kigyulladt-egy-szocialis-otthon-zalaban?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

A hatvani tűzoltókat köszöntötte az országgyűlési képviselő.

2019. december 27.

Galéria

Hatvanban már hagyomány, hogy karácsonykor meglátogatja a szolgálatban lévő tűzoltókat Szabó Zsolt, országgyűlési képviselő.

Így volt ez idén is, Képviselő úr karácsony másnapján látogatott el a hatvani tűzoltólaktanyába, ahol megköszönte a hatvani hivatásos tűzoltók egész éves munkáját és átadta ajándékát. Méltatta, hogy a lánglovagok az ünnepek alatt is készenlétben állnak az emberek biztonsága érdekében.

Jó egészséget és boldog új évet kívánt mindenkinek.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/

Hogyan ne szilveszterezzünk a tűzoltókkal

2019. december 27. péntek

Szilveszter éjjel átlagosan 50 tűzeset keletkezik tűzijátékok miatt, a tűzoltók összeszedték, hogyan lehet a veszélyt elkerülni.

Jellemzően csak kisebb tüzek alakulnak ki, mégis minden évben előfordulnak többmilliós kárral járó esetek. A leggyakrabban fenyők, tuják és szeméttárolók gyulladnak ki, de nem ritka az sem, hogy egy rakéta erkélyre repül, vagy szoba ablakán jut be és tüzet okoz - közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága.

 

Összeszedtek 21 tanácsot:

 • Ne vásároljunk tűzijátékot aluljáróban, piacon, vagy csomagtartóból. Ezek nem felelnek meg a hazai előírásoknak. Egy silány minőségű illegális tűzijáték okozta sérülés kezelése, vagy egy lakástűz utáni helyreállítás sokkal költségesebb, mint amennyit megspórolnánk vele.
 • A szilveszteri tűzijátékokat december 28. és 31. között lehet megvásárolni a 664 árusítóhely valamelyikén. Ezeket a rendőrök és a tűzoltók is folyamatosan ellenőrzik. Itt szakképzett árusoktól vásárolhatunk minőségi tűzijátékokat.
 • Petárdát sehol se keressünk, ezeket árusítani és használni is tilos.
 • A megvásárolt tűzijátékot otthon ne tegyük a kazán, kandalló, cserépkályha, hősugárzó mellé, mert a nagy melegtől idő előtt elindulhatnak. Olyan helyre zárjuk el ezeket, ahol nem éri őket károsodás, csapadék, napfény, vagy sugárzó hő.
 • Ne felejtsük az autóban a tűzijátékokat. Kelenföldön azért égett ki teljesen egy kocsi a napokban, mert az autóban hagyott tűzijátékok idő előtt működésbe léptek.
 • Csak úgy mozgassuk, vagy szállítsuk ezeket, hogy a kanóc, vagy gyújtóhely védősapkája a helyén van.
 • Ne tegyük olyan helyre, ahol a gyerekek, vagy a házi kedvencek hozzáférnek.
 • Ne tegyük olyan helyre sem, ahol nedvességet, párát kapnak. Ha valamelyik mégis nedves lett, miután megszáradt se használjuk fel, mert jó eséllyel hibásan fog működni.
 • Ne tároljuk a tűzijátékokat együtt más tűzveszélyes anyaggal: benzinnel, gázolajjal, hígítóval, festékkel.
 • A tűzijátékok eredeti kialakítását, formáját megbontani, szétszerelni, átalakítani nem szabad. A tűzijátékok akkor működnek megfelelően, ha elégnek és ezzel megsemmisülnek. Mindenféle átalakítás változtat ezen a megfelelő működésen és balesetet, vagy tüzet okoz.
 • Minden tűzijátéknak van egy használati utasítása. Ez tartalmazza, hogy hova helyezzük, hol gyújtsuk meg az adott tűzijátékot, illetve azt, hogy mekkora védőtávolságot kell betartani. Olvassuk el ezt és tartsuk be a védőtávot.
 • Teljesen mindegy, hogy milyen tűzijátékról van szó, ne irányítsuk emberekre, állatokra, növényekre, járművekre, épületekre.
 • A legjobban akkor járunk el, ha úgy tesszük le őket, hogy még hibás működés esetén se okozzanak kárt.
 • Erős szélben ne használjuk fel őket.
 • Ne tűzijátékozzunk, ha fogyasztottunk alkoholt.
 • A rakétákat vetőcsőből, vagy üres pezsgősüvegből indítsuk. A vezetőpálca a rakéta része, ami elrepül a rakétával. Soha ne indítsuk kézből.
 • Rakétát ne indítsunk fák, villanyvezetékek alól, vagy közvetlenül épületek mellett.
 • A telepeket sík talajra helyezzük.
 • Az elhasznált tűzijátékok maradványait ne dobjuk azonnal kukába. Minden évben kigyullad néhány kuka, a mellette parkoló autó, vagy ház azért, mert még forrón dobják ezeket kukába.
 • Társasházak ablakából, erkélyeiről ne indítsunk el semmilyen tűzijátékot. Menjünk le az utcára és a házaktól távolabb működtessük őket.
 • Ne feledkezzünk meg a házi kedvencekről. Figyeljünk rájuk és ne kössük meg őket. Tavaly egy kutya annyira megijedt, hogy a tűzoltóbúvároknak a péceli
 • Csúnya-tó jegéről kellett lementeniük. Volt olyan is, hogy egy ház és a mellette álló garázs közé szorult a kutyus. A tűzoltóknak kellett megbontaniuk az épületet, hogy ki tudják szabadítani a rémült állatot.

Szilveszter éjjel az év többi napjához hasonlóan 2000 tűzoltó van készenlétben ötszáz tűzoltóautóval. Ha tűz keletkezik, próbáljuk a saját testi épségünk veszélyeztetése nélkül eloltani és hívjuk a 112-es segélyhívó számot.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/hogyan-ne-szilveszterezzunk-a-tuzoltokkal.697487.html

Miniszteri sajtótájékoztató

2019. december 27.

Bruttó félmillió forintos juttatást kapnak a fegyveres testületek hivatásos állományának tagjai - jelentette be a belügyminiszter pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

Pintér Sándor a fegyveres testületek vezetői előtt hangsúlyozta: a kormány célja, hogy az ország gazdasági teljesítőképességének arányában elismerje a fegyveres testületeknél szolgálatot teljesítők hivatástudatát, az ország biztonsága érdekében tett erőfeszítéseiket.

Ismertette: miniszterelnök és a kormány az év során többször kapott tájékoztatást az ország közbiztonsági helyzetéről, a különböző területeken szolgálatot teljesítő hivatásos állomány erőfeszítéseiről. A tények ismeretében a kormányfő konzultált a stratégiai kabinet, a gazdasági kabinet és a nemzetbiztonsági kabinet vezetőivel, ezt követően a kormány létrehozta a fegyveres testületi juttatás új jogintézményét.

A hivatásos állomány arra jogosult tagjai ennek az új fegyveres testületi juttatásnak köszönhetően egyszeri bruttó 500 ezer forintos juttatásban részesülnek. Azok kaphatják meg ezt az összeget, akik 2019. december 1-jén hivatásos szolgálati viszonyban álltak, illetve akiknek 2019 folyamán szolgálatteljesítés közben szerzett sérülés miatt szűnt meg a szolgálati jogviszonyuk. Hozzátette: az év folyamán szolgálatteljesítés közben elhunytak juttatását az örökösnek folyósítják.

Néhány kizáró ok kivételével beosztástól, rendfokozattól függetlenül a hivatásos állomány minden tagja megkapja a juttatást - mondta a miniszter. Hozzátette: erre a célra a kormány 49 milliárd forintot csoportosít át a központi költségvetésből.

"Akik ezt a pénzt kapják, esküjükhöz híven teljesítik a szolgálatukat, életük feláldozásával vagy életük kockáztatásával hajtják végre minden nap a kiadott utasítást, ezért én is hálámat és köszönetemet fejezem ki irányukba. Kérem a parancsnokokat, hogy ezt a köszönetet adják át, kiemelten azoknak, akik ma és az ünnepek alatt is szolgálnak" - mondta a miniszter.

Pintér Sándor arról is beszélt, hogy Orbán Viktor kormányfő feladatul szabta a nemzetbiztonsági kabinet számára, hogy további juttatási elemeket dolgozzanak ki a fegyveres testületek hivatásos állományú tagjai részére. A kabinet javaslata, hogy 2020 január elsejétől 3 évente hat havi illetménynek megfelelő juttatást kapjanak az érintettek.

Arra is javaslatot tesznek, hogy januárban kidolgozott feltételek mellett 2020 januárjától kiegészítő támogatásra legyen jogosult a hivatásos állomány minden tagja. Ennek mértéke a beosztási illetmény, a hivatásos pótlék, a szolgálati időpótlék, az idegen nyelv ismeretéért járó pótlék és a hivatásos állományúak szolgálati törvénye szerinti egyéb pótlékok együttes összegének minimum 10 százaléka a javaslat szerint. A juttatás részleteinek kidolgozását Varga Mihály pénzügyminiszter együttműködésével megkezdték - tette hozzá.

A miniszter hangsúlyozta: az új juttatások nem változtatnak az eddigi juttatásokon, és változatlan marad a szabadság és túlmunka megváltására vonatkozó eddigi szabályozás is.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter arról beszélt, hogy amit a fegyveres és rendvédelmi szervek dolgozói tesznek Magyarország és a magyar emberek biztonsága érdekében, az mindennek az alapja, a békét és a biztonságot jelenti. Utalva az ország határain túl szolgálatot teljesítőkre, azt mondta: a katonák pontosan tudják, hogy mit jelent az, ha egy ország, egy nemzet elveszíti a békéjét és a biztonságát.

A kormány döntése értelmében járó bruttó 500 ezer forintos juttatás nemcsak a hivatásos, hanem a szerződéses katonákat is megilleti - mondta a miniszter. Hangsúlyozta: a kormányhatározat szándéka, hogy olyan életpályát építsenek fel a katonák számára is, ami jól követhető, és amely biztosítja és elismeri a katonák munkáját, legyen szó a munkaerőpiaci kereslet és kínálat összegéhez igazodó illetményről, lakhatási támogatásról, vagy baleset-, illetve egészségkárosodás esetén folyósítandó támogatásról.

Felidézte: 2015-ben indult az életpályamodell, azóta folyamatosan emelik a katonák és a honvédelmi alkalmazottak illetményét. Megjegyezte: ő maga 43 évet töltött egyenruhában, de ilyen mértékű elismerésre még soha nem volt példa.

A Belügyminisztériumtól az MTI úgy értesült: a bruttó 500 ezer forintos juttatást még az idén elutalják az érintetteknek.

https://www.katasztrofavedelem.hu/29/hirek/225565/miniszteri-sajtotajekoztato

Két autó karambolozott a 35-ös főúton Debrecennél

Baleset történt  35-ös út és a 354-es út kereszteződésénél Debrecen térségében.

A balesethez a megyeszékhely hivatásos tűzoltóit riasztották, akik áramtalanítják a járműveket - olvasható a Katasztrófavédelem oldalán.

Gázpalack is robbant a versendi háztűzben, lakhatatlanná vált az épület

Kigyulladt egy lakóház Versenden, a Vörösmarty utcában. Teljes terjedelmében égett a mintegy száz négyzetméter alapterületű épület lakótere, és a tetőszerkezet egyharmadára is átterjedt a tűz. A mohácsi hivatásos tűzoltók elfojtották a lángokat. Az oltás alatt felrobbant egy gázpalack az égő épületben, amely lakhatatlanná vált.

(Katasztrófavédelem)

Melléképület égett Ürömön

Tűz keletkezett egy melléképületben Ürömön, a Kalmár utcában. Teljes terjedelmében ég a mintegy húsz négyzetméteres építmény, és a tűz a mellette lévő épületet is veszélyezteti. A fővárosi hivatásos tűzoltók oltják a lángokat.

(Katasztrófavédelem)

Vízelvezető árokba hajtott egy autós Csanádpalota térségében

A vízelvezető árokba hajtott egy személyautó a Csanádpalota és Makó közötti, 4434-es úton, Csanádpalota térségében. A makói hivatásos tűzoltók áramtalanították a gépkocsit, amely a kerekein áll. A helyszínen vannak a mentők is. Az érintett útszakaszt lezárták.

(Katasztrófavédelem)

Égő házak, árokba sodródott autók

2019. december 27.

Vissza a Kezdőlapra

 

Pásztón és Márkón lakóház tetőszerkezete, Létavértesen melléképület, Óbudán és Csetényben pedig gépkocsi gyulladt ki karácsony második napján. Több balesetnél is szükség volt tűzoltói beavatkozásra, Sümegnél például négyen sérültek meg egy karambolban.

Tegnap összesen 121 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. A tűzoltóknak 32 tűzesetnél kellett beavatkozniuk, és 58 műszaki mentést hajtottak végre. Lakástűz miatt 4 otthon vált lakhatatlanná, 10 embert kellett elhelyezni.

Tűz keletkezett a déli órákban Pásztón, egy Hunyadi utcai családi házban. Teljes terjedelmében égett a 350 négyzetméteres tetőszerkezet, és berendezési tárgyak gyulladtak meg a szobákban is. A pásztói, a salgótarjáni és a bátonyterenyei tűzoltók, fékezték meg a lángokat. A beavatkozást a Karancs Speciális Mentőszolgálat önkéntes tűzoltói is segítették. A ház lakhatatlanná vált, két lakóját hozzátartozók fogadták be. 

A Veszprém megyei Márkón, a Viola utcában egy félkész sorház egyik lakásának tetőszerkezete gyulladt ki. A tűzben az 50 négyzetméteres tetőtér fele megsemmisült. A veszprémi tűzoltók fékezték meg a lángokat. A lakás lakhatatlanná vált, két embert az önkormányzat helyezett el.

Létavértesen, a Petőfi utcában egy lakóházhoz épített melléképületben volt tűz, a debreceni hivatásos és a létavértesi önkormányzati tűzoltókat riasztották a helyszínre. A tűzoltók 3 gázpalackot is kihoztak a lángoló épületből, majd eloltották a tüzet. A tűzben egy ember égési sérüléseket szenvedett. 

Ónodon kéménytűz miatt fűthetetlenné vált egy Kossuth utcai családi ház, ezért az ott lakó 3 ember ideiglenesen rokonoknál kapott szállást. Ugyancsak hozzátartozók fogadták be Boldogkőváralján azt a 3 embert, akinek Kossuth Lajos utcai családi háza füsttel szennyeződött, miután felrobbant a légkondicionáló és meggyújtotta a környezetét.

Kigyulladt egy gépkocsi motortere csütörtökre virradó éjszaka Budapest III. kerületében, a Tímár utca és a Szőlő utca sarkán. A tűz következtében a mellette lévő autó is károsodott. A fővárosi tűzoltók rövid időn belül elfojtották a lángokat. 

Tegnap délután Csetényben, a Sallai utca és a Jókai utca kereszteződésénél is kiégett egy személyautó. A lángokat a bakonyoszlopi önkéntes tűzoltók oltották el. 

Kidőlt egy társasház első emeleti lakásának erkélykorlátja csütörtökön, kora hajnalban Budapesten, a VIII. kerületi Harminckettesek terén. A korlátnak támaszkodó két ember lezuhant és megsérült. A fővárosi tűzoltók eltávolították az egyébként stabil erkély veszélyesnek ítélt darabjait.

Több közúti balesethez is riasztották tegnap a tűzoltókat. Sümeg közelében, a Zalahaláp és Tapolca felé vezető, 7319-es úton például két személyautó karambolozott. A balesetben négy ember megsérült. Közülük hárman beszorultak a járművekbe. Őket a sümegi önkormányzati tűzoltók szabadították ki.

 Árokba hajtott és a tetejére borult egy személyautó Veszprém határában, a Budapesti út és a 8-as főút kereszteződésében, az egyik felhajtón. A veszprémi tűzoltók végezték a műszaki mentést a balesetnél, amelyben ketten megsérültek. A tűzoltók áramtalanították a kocsit, majd a kerekeire állították.

https://www.katasztrofavedelem.hu/29/hirek

Kiszakadt egy erkély korlátja Budapesten, két ember lezuhant

Kiszakadt egy erkély korlátja csütörtök hajnalban a Józsefvárosban, az erkélyről ketten lezuhantak – tájékoztatta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője az MTI-t.

Kolozsi Péter elmondta, hogy a két férfi a VIII. kerületi Harminckettesek terén egy ötemeletes társasház első emeleti erkélyén tartózkodott, amikor a korlát kiszakadt.

A tűzoltók eltávolították az erkély veszélyesen lógó részeit.

A lakás alatt egy gyorsétterem van, azt a baleset nem érintette. Az eset során más nem sérült meg.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI megkeresésére azt közölte, hogy egy rohamkocsit és egy esetkocsit is riasztottak a helyszínre. A két súlyosan sérült fiatal férfi töréseket, belső sérüléseket szenvedett. Mindkettőjüket kórházba vitték.

MTI

Koalát itatott meg vizes palackból egy ausztrál tűzoltó (videó)

A bozóttüzek elől menekülő állat hihetetlenül szomjasnak tűnt.

A BBC-n jelent meg egy videó, amin az látható, hogy egy ausztrál tűzoltó több, nagyjából fél literes műanyagpalackból itat meg vízzel egy koalát. Az állat a bozóttüzek elől menekülve találta szemben magát megmentőjével, majd miután megkapta, amire szüksége volt, továbbindult a tűz által elkerült bozótos felé.

December elejéig több mint kétezer koala pusztulhatott el Ausztráliában a bozóttüzek miatt - írtuk korábban. A túlélő, de hontalanná vált állatokat elköltöztetik.

https://nepszava.hu/3061638_koalat-itatott-meg-vizes-palackbol-egy-ausztral-tuzolto-video

Tűz ütött ki egy családi házban Pásztón,

Tűz ütött ki egy családi házban Pásztón, a Hunyadi utcában. A tetőszerkezet ég – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A helyi hivatásos tűzoltók már oltják a lángokat. Az egység több gázpalackot is kihozott az épületből, amelyben senki sem tartózkodik. A helyszínre érkeztek a bátonyterenyei hivatásos tűzoltók és a Karancs Speciális Mentőszolgálat önkéntes tűzoltói is.

https://www.origo.hu/itthon/20191226-eg-egy-haz.html?utm_source=hirkereso