Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hírek

A belügytől több mint 21 ezren vigyáznak ránk karácsonykor: rendőrök, tűzoltók és a SMURD - a Transindex.ro portálról

Idén is pályázhatnak az önkormányzati tűzoltóságok

2020. február 18.

A központi költségvetés 2020-ban már harmadik alkalommal biztosít támogatást az önkormányzati tűzoltóságok eszközfejlesztésére. A rendelkezésre álló 225 millió forint felosztására a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pályázatot írt ki.

Tovább folytatódhat az önkormányzati tűzoltóságok fejlődése: ahogy az elmúlt két évben, úgy az idén is eszközfejlesztési támogatásban részesülhet a Magyarországon működő hatvan önkormányzati tűzoltóság. A lehetőséggel várhatóan minden érintett élni fog.

Pályázni az önkormányzati tűzoltóságoknál kötelezően előírt tűzoltó védőeszközökre és tűzoltótechnikai eszközökre, valamint a készenlétben tartott gépjárműfecskendő, vagy már meglévő technikai eszköz felújítására lehet.

A pályázati dokumentációt az önkormányzati tűzoltóságoknak 2020. március 16-ig kell eljuttatniuk ahhoz a hivatásos tűzoltósághoz, amellyel együttműködési megállapodást kötöttek. A beérkezett pályázatok elbírálása legkésőbb  április 23-ig megtörténik.

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy - Heves MKI

Leomlott egy ház oldala Egerben

2020. február 18.

Galéria

Leomlott egy családi ház fala Egerben a Kertész úton, hétfő délután.

Az egri hivatásos tűzoltók vonultak a helyszínre, akik az épületben elzárták a gázt és az ingatlan által veszélyeztetett területet kordonszalaggal körbe kerítették, az áramszolgáltató szakemberei pedig az épületet az elektromos hálózatról leválasztották. Az eset során senki sem sérült meg, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. 

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/234535/leomlott-egy-haz-oldala-egerben

Rajzok, mesék, versek a tűzoltók világáról Fejérben is - idén is alkotói pályázatot írtak ki a gyerekeknek

Rajzok, mesék, versek a tűzoltók világáról Fejérben is - idén is alkotói pályázatot írtak ki a gyerekeknek

A tűzoltók világa a legtöbb gyerek számára érdekes - ami pedig izgalmas, arról szívesen rajzolnak, mesélnek. A Katasztrófavédelem idén is alkotói pályázatot hirdetett számukra a témában.

 Március 31-éig készíthetik el az óvodás, iskolás gyerekek azokat a pályamunkákat, melyeket az Országos Tűzmegelőzési Bizottság által meghirdetett alkotói versenyre szeretnének nevezni. 

A hagyományosan minden évben meghirdetett pályázatra 2020-ban olyan alkotásokat várnak, melyek bemutatják, miként látják a kicsik a tűzoltók életét, a tűzmegelőzést, a tűzvédelmet. 

Az óvodásoktól egyénileg készített szabadkézi rajzokat vagy csoportos alkotásokat, illetve kézműves remekműveket várnak. Az iskolások három korcsoportban (6-10, 11-14, 15-18 éves kor között) pályázhatnak. Ők szabadkézi rajzot, egyéb kézműves alkotást küldhetnek be, de írhatnak verset vagy mesét is, esetleg készíthetnek számítógépes programot.

A pályaműveket március 31-ig lehet benyújtani személyesen, postai úton vagy e-mailen a fővárosi, vagy a lakóhely szerint illetékes megyei katasztrófavédelmi igazgatósághoz. Fejér megyében az alábbi elérhetőségeken:

Postacím: 8050 Székesfehérvár, Pf. 947
E-mail: fejer.mki@katved.gov.hu
Személyesen: Székesfehérvár, Szent Flórián krt. 2.

Az országos pályázat fővédnöke dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, az Országos Tűzmegelőzési Bizottság elnöke. Az országos bírálóbizottság elnöke dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő.

Korábbi pályamunkák (Fotó: Katasztrófavédelem)

A területi versenyen első helyezést elért alkotások részt vesznek az országos versenyen is, amelynek díjátadó ünnepsége június 11-én, Budapesten lesz. Az országos verseny győztesei értékes ajándékokat kapnak, számos különdíj is gazdára talál majd.

Az az óvoda, illetve iskola, ahonnan országosan a legtöbb pályázatot nyújtják be, elnyeri a „Legkreatívabb óvoda, iskola 2020” címet, amelynek jutalma egyebek mellett az is, hogy a tűzoltók látványos bemutató keretében ismertetik meg a legkreatívabb intézmények növendékeivel a füstsátor, tálcatűzoltás, olajtűzoltás, roncsvágás rejtelmeit.

A részletes pályázati kiírás letölthető a fejer.katasztrofavedelem.hu weboldalon.

https://fmc.hu/2020/02/18/rajzok-mesek-versek-a-tuzoltok-vilagarol-fejerben-is-iden-is-alkotoi-palyazatot-irtak-ki-a-gyerekeknek/

Elkezdődött a szárazfű szezon a Gelsei Önkéntes Tűzoltó Egyesületnél

A száraz idő beköszöntével megszaporodik az avar-, bozót-, nádas tüzek száma hazánkban.

Túlnyomóan a száraz fű és az avar kap lángra – gyakran több száz négyzetméter területen – és sokszor csak a gyors és szakszerű oltásnak köszönhető, hogy sikerül erdőket, mezőgazdasági területeket, épületeket megmenteni. A gaz, a fű, a bozótos aljnövényzet és a sok illegálisan elszórt gumiabroncs gyullad ki a leghamarabb.

8664349627121403621965337086545615760392192n.jpg

Emelett nagy rizikófaktor, hogy sokan kerti munkák alkalmával elégetik az elszáradt növényzetet, ezért fontos, hogy ez nagy körültekintés mellett történjen.

A szántókon, a meg nem művelt területeken, valamint a gyümölcsösben összegyűjtött szárazfű, fahulladékok környezetkímélő megsemmisítését, hasznosítását csak engedélyezett módon szabad végezni.

Ahogy képünkön is látható, Zalában a Gelsei Önkéntes Tűzoltó Egyesületnél is elkezdődött a szárazfű szezon.

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/elkezdodott-a-szarazfu-szezon-a-gelsei-onkentes-tuzolto-egyesuletnel-3889875/

Ostoba tréfa: kamu tüzekhez hívják a magyar tűzoltókat

2020.02.17

A pasik gyakran a fülüket is befogják, ne hallják az őket őrületbe kergető kérdéseket (Illusztráció - Thinkstock)

Magyarország — Bármikor tárcsázható a 112-es segélyhívó, s a tűzoltók két percen belül indulnak. Ám van, akik ezt tudva szórakoznak, és nem létező eseményekhez riasztják a rajokat – erre hívják fel a figyelmet a katasztrófavédők.

– Ezekben az esetekben a tűzoltóság a helyszínre érve szembesül azzal, hogy se tűz, se tűzre utaló jel, se baleset nincs a jelzés során megadott helyen – magyarázzák a közleményben a tűzoltók, akik hangsúlyozzák: azokat a személyeket, akik „játéknak” tekintik a segélyhívóvonalat, felelősségre vonják. Ám ami ettől is fontosabb, hogy egy-egy ilyen szórakozás akár emberéletekbe is kerülhet. Sokszor ugyanis néhány percen múlhat a lánglovagok sikere, s épp ezt a néhány percet fecsérelhetik el a telefonbetyárok.

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/kamu-riasztasokra-vonulnak-a-tuzoltok/yypb4x7?utm_source=hirstart&utm_medium=hirstart&utm_campaign=hirstart

Családi ház égett Felsőtárkányban

2020. február 15.

Tűz keletkezett egy százötven négyzetméter alapterületű családi házban, Felsőtárkányban, a Kossuth Lajos utcában, szombat reggelre virradó éjszaka. A házhoz tartozó garázs is kigyulladt.

Galéria

A tűzhöz az egri hivatásos tűzoltókat riasztották, akik négy tűzoltó gépjárművel vonultak a tűzesethez, valamint riasztották a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot is. Az egységek kiérkezése előtt a tulajdonos két gázpalackot kihozott az égő épületből, melyeket szerencsére hőterhelés nem ért. Tizenhat tűzoltó, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett több mint három órán keresztül, öt vízsugárral küzdött a lángokkal, mire sikerült megfékezni a tüzet. Az eset során senki nem sérült meg, viszont a ház lakhatatlanná vált.

Fotó: Egri HTP

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/234419/csaladi-haz-egett-felsotarkanyban

Sportértekezletet tartottak a tűzoltók

2020. február 14.

A 2019-es év sporteredményét értékelték azon az értekezleten, melyet február 14-én tartottak az egri katasztrófavédelmi kirendeltségen.

Galéria

A már rendhagyónak számító értekezletre meghívást kaptak a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság azon munkatársai, akik képviselték megyénket a katasztrófavédelem tavalyi országos pontszerző versenyein, ahol összesítettben harmadik helyen végzett igazgatóságunk a huszonkét szervezeti egység közül.

A pontszerző bajnokság öt különálló versenyből áll, ahol a katasztrófavédelem szervezeti egységeinek csapatai versenyeznek. Egyéni és csapatversenyben elért eredményeik alapján pontokat szereznek és a legtöbb pontot szerző szervezeti egység állhat a ranglista élére. Az öt verseny, amely a tavalyi év során a pontszerző verseny keretein belül került megrendezésre: úszás, terepfutás, kispályás labdarúgás, atlétika és fekvenyomás volt. Az év végén összesített pontok alapján megyénk nagyon szoros versenyben felállhatott a dobogó harmadik fokára.

Sportolóink ennél több, tizennyolc országos versenyen vettek részt és több mint százhúsz versenyszámban adtak számot edzettségükről és felkészültségükről. Ezen versenyek között szerepeltek még a nagy hagyománynak örvendő lépcsőfutó bajnokságok és a TFA –Legerősebb tűzoltók nemzetközi versenyei is. 

A sportértekezleten közel hatvan sportember teljesítményét ismerték el, akik sporttevékenységükkel hozzájárultak megyénk sportsikereihez. A rendezvényt Plachi Péter tű. ezredes, a megyei igazgatóság igazgatóhelyettese nyitotta meg és elismerő szavakkal méltatta az atlétákat. Elmondta, hogy tisztelet illeti versenyzőinket, hiszen rengeteg sportág különböző versenyszámaiban is sikerült dobogós helyen, vagy az élmezőnyben végezniük és országos viszonylatban is ütőképes csapattal képviselték Heves megyét a tavalyi esztendőben. Ezt követően minden sportoló jutalmat és oklevelet kapott. 

Az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület dicséretben részesítette a tavalyi évben nyújtott sportteljesítményéért Istványi Nóra tű. főhadnagy kisasszonyt kiemelkedő sportszervezői és sportolói tevékenységéért. A főhadnagy kisasszonynak nagy szerepe van abban, hogy megyénk ilyen szép sikert ért el az országos bajnokságon, hiszen ő kovácsolta egységes csapattá megyénk sportolóit és motiválta őket számos első és dobogós helyezésével is.

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója „2019. év sportolója” címet adományozott három kiemelkedő sportteljesítményt nyújtó munkatársnak:

Bősze Balázs tű. zászlósnak,

Bódi Barbara tű. törzsőrmesternek,

Barna Lajos tű. törzsőrmesternek.

Az aktív sportélet folytatásához, a további eredményes felkészüléshez és a kollégák ehhez elengedhetetlenül szükséges motivációjának  fenntartásához a hivatásos tűzoltó-parancsnokságokat és katasztrófavédelmi őrsöket kiemelkedő teljesítményük elismerése képpen különböző sportfelszerelésekkel jutalmazták.

Fotó: Rónai Róbert tű. őrnagy

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/234412/sportertekezletet-tartottak-a-tuzoltok

Gázvezeték szakítás Lőrinciben

2020. február 14.

Középnyomású gázvezetéket szakított át egy munkagép Lőrinciben az Árpád és a Mikszáth Kálmán utca sarkán, csütörtökön délután.

Galéria

A hatvani hivatásos tűzoltók és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat vonult a káreseményhez. Az intenzív gázkiáramlás miatt a baleset környékét száz méteres körzetben le kellett zárni, valamint tizenhét ingatlanból összesen harminc embert kellett kimenekíteni. A szolgáltató szakemberei a sérült vezetékrészt kiszakaszolták, a munkálatok alatt a tűzoltók a helyszínt vízsugárral biztosították. Az eset során nem sérült meg senki.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/234411/gazvezetek-szakitas-lorinciben

Évet értékelt a Heves megyei katasztrófavédelem

2020. február 13.

Galéria

Február tizenharmadikán tartotta a 2019. évet értékelő állományértekezletét a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, amelyen a 2020-as feladatokat is meghatározták. Az állománygyűlésen részt vett Erdélyi Krisztián tű. dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság műveleti főigazgató-helyettese, jelen volt dr. Kadlott Csaba, a Heves Megyei Kormányhivatal főigazgatója és képviseltették magukat a társ- rendvédelmi és együttműködő szervezetek vezetői is.

Az állománygyűlésen Csontos Ambrus tűzoltó dandártábornok, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője részletesen bemutatta és elemezte az egyes szakterületek tevékenységét. A tűzoltósági szakterületnél kiemelte, hogy a tűzoltói vonulások száma egyre nő, ez annak tudható be, hogy a műszaki mentések száma folyamatosan emelkedik. Az egyre szélsőségesebb időjárás miatt szinte rendszeresek a tömeges beavatkozást igénylő káresemények, évente több alkalommal villámárvizekkel, szélviharokkal, ónos esővel kell megküzdenünk és ezek kiszámíthatatlan módon adnak munkát a katasztrófavédelem állományának - mondta a tábornok. Ezután arról beszélt, hogy a tűzoltói vonulások számát nagyban meghatározzák a szabadtéri tűzesetek. Hatósági munkánk során nagy figyelmet fordítunk az elhagyatott, nem művelt területek kiszűrésére, ennek ellenére mégis megfigyelhető, hogy egy-egy szárazabb időszakban ugrásszerűen megnő a szabadtéri, illetve vegetációs tűzesetek száma. Az igazgató elmondta, hogy a diszlokáció, azaz a tűzoltóságok területi eloszlása Heves megyében jó, a mentő-tűzvédelmet három hivatásos tűzoltó-parancsnokság, három katasztrófavédelmi őrs és két önkormányzati tűzoltóság látja el. Munkájukat huszonhat önkéntes tűzoltó egyesület is segíti, valamint hasonlóan fontos az önkéntes mentőcsoportok szerepe is. Az értékelő beszédben külön hangsúlyt fektetett egyebek mellett a megelőzés fontosságára, az európai uniós és saját forrásokból megvalósított beruházásokra, a szervezet humánhelyzetére, illetve a különféle szervezetekkel, társszervekkel való együttműködésre. Szavait köszönetnyilvánítással zárta: „Szeretném megköszönni a katasztrófavédelem teljes személyi állományának, valamint az együttműködő társszervek munkatársainak a 2019-es munkáját.”

Erdélyi Krisztián tű. dandártábornok a Heves megyei katasztrófavédelem tevékenységét értékelve szintén hangsúlyosan szólt az önkéntes tűzoltó egyesületek és mentőszervezetek rendkívül eredményes munkájáról. A tábornok az idei évre is fontos feladatként határozta meg a tragikus, illetve nagy anyagi kárral járó tüzek megelőzését, valamint az értékteremtő gyakorlatok megtartását.

A rendezvény végén dr. Kadlott Csaba mondott pohárköszöntőt, példásnak ítélve a kormányhivatal és szervei katasztrófavédelemmel folytatott együttműködését, majd azt kérte, idén is hasonló eredményességgel tevékenykedjenek a tűzoltókollégák, mint a tavalyi évben.

 

Fotó: Szamosi Attila tű.fhdgy.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/234352/evet-ertekelt-a-heves-megyei-katasztrofavedelem

Beavatkozások a szélviharban

2020. február 12.

Galéria

Huszonkilenc esetben avatkoztak be Heves megye tűzoltó egységei a viharos szél okozta esetekben kedden.

Jellemzően terjedelmes fákról faágak szakadtak le, de volt ahol a szél gyökerestől kifordította a fát, ezáltal akadályozta, esetleg veszélyeztette is a forgalmat, megyeszerte. Több helyen is előfordult, hogy a kidőlt fák légvezetéket szakítottak le, házak, valamint épületek tetőszerkezetét bontotta meg az akár viharos erősségű szél, Hatvanban egy parkoló autóra dőlt egy fa. Megyénk minden hivatásos és önkormányzati tűzoltó egysége egész nap folyamatosan azon dolgozott, hogy a kidőlt fákat, leszakadt faágakat motoros láncfűrésszel, ágvágókkal és kézszerszámokkal eltávolítsák az utakról, járdákról.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/234285/beavatkozasok-a-szelviharban

Így pusztított a vihar: a tűzoltók több mint 750 riasztást kaptak

MTI   
Így pusztított a vihar: a tűzoltók több mint 750 riasztást kaptak
Országszerte 759 alkalommal riasztották a tűzoltókat kedden 14 óráig a viharos szél okozta károk miatt - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.

Mukics Dániel közölte, a legtöbbször - összesen 440 esetben - letört faágak, utakra, vasúti sínekre, épületekre és elektromos vezetékekre dőlt fák miatt kellett beavatkozniuk.

A letört gallyak, kidőlt fák az ország számos pontján elszakították, megrongálták az elektromos vezetékeket, emiatt átmenetileg néhány ezer lakásban szünetel az áramellátás, illetve 197 lakóépület és közintézmény is megsérült

- mondta a szóvivő, majd hozzátette, a tűzoltók folyamatosan végzik a sérült villamos vezetékek környékének megtisztítását és amint eltávolították a letört ágakat és kidőlt fákat, a szolgáltató megkezdi az áramellátás helyreállítását. Ezért az áramszünettel érintett lakások száma folyamatosan változik.

Ugyanakkor az épületek esetében a szél jellemzően a házak tetejében okozott kárt, cserepeket, bádoglemezeket sodort le, illetve megrongálta kéményeket

- fűzte hozzá.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Csépán lakhatatlanná vált egy ház, miután rádőlt egy fa. Az épület lakóját a rokonai fogadták be. A győri kórház tetejét 300 négyzetméteren bontotta meg a szél. Borsodivánkán egy pszichiátriai intézet tetejét bontotta meg a vihar, Miskolcon pedig egy szakközépiskola tetejében okozott kárt. A tűzoltók a veszélyesen lógó tetődarabokat valamennyi esetben eltávolították

- sorolta a szóvivő.

Az OKF tájékoztatása szerint egyébként Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kedden délutánig tizennyolc olyan kárhoz riasztották a tűzoltókat, amelyet a viharos erejű szél okozott. Fák dőltek ki, épületek rongálódtak meg, illetve egy magasban veszélyesen lógó jelzőlámpát is el kellett távolítania tűzoltóknak.

Pest megyében és a fővárosban több mint 50 esetben kérték a tűzoltók segítségét kedden délig. Budapest XVI. kerületében, a Kalitka utcában parkoló autóra dőlt egy fa, illetve egy másik 15 méteres fa a József utcában annyira megdőlt, hogy egy családi ház került veszélybe.

A VIII. kerületben, a Stáhly utcában a tető betoncserepeit bontotta meg az erős szél. A IV. kerületben, a Káposztásmegyeri úton gyökerestől csavart ki egy fát a szél.

A Pest megyei Solymáron, a Munkás utcában egy fa vezetékre dőlt, Csömörön, a József Attila és a Hunyadi utca sarkán szintén egy kidőlt fa zárja el az utat. Szigetszentmiklóson, a Sas utcában egy nagy fa kerítésre zuhant.

Szintén több mint 50 bejelentés érkezett kedd délig a Békés megyei műveletirányítási központba az erős szél okozta károk miatt.

Békéscsabán, a Szent István téren a szél megbontotta egy ház tetejét, a Kolozsvári utcában egy épületre, a Thököly utcában pedig egy kerítésre dőlt egy nagy méretű fa.

Orosházán, a Könd utcai vásárcsarnok tetőszerkezetét rongálta meg a viharos szél. A Kossuth Lajos utcában és a Március 15. téren úttestre dőlt fákat távolítanak el a tűzoltók.

A katasztrófavédelem az autósoktól azt kéri, hogy fokozott óvatossággal, a szokásosnál lassabban haladjanak, így könnyebben ki tudják kerülni a veszélyes helyzeteket. Azt ajánlják, ha enyhül a vihar, mindenki vizsgálja meg a lakóépülete környezetét. Ha bárki leszakadt elektromos vezetéket lát, ne közelítse meg, azonnal hívja a szolgáltatót, vagy a 112-es segélyhívó számot.

Érdemes a tető és a kémény sérüléseit is mihamarabb helyreállítani, mert a következő vihar nagyobb károkat okozhat a sérült épületrészeken

- figyelmeztet az OKF.

https://www.hellovidek.hu/kert/2020/02/11/igy-pusztitott-a-vihar-a-tuzoltok-tobb-mint-750-riasztast-kaptak

Pályázati felhívás!

2020. február 11.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pályázatot hirdet a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ egységes rendvédelmi moduláris szakképzésében résztvevő roma származású fiatalok tanulmányai eredményes befejezésének elősegítésére és a katasztrófavédelmi pálya választásának ösztönzésére.

A pályázati felhívás és a benyújtandó adatlap a 'Kapcsolódó dokumentumok' alól letölthető.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/234254/palyazati-felhivas

Fakidőlések az erős szélben

2020. február 11.

Öt esetben riasztották az erős szél miatt a Heves megyei tűzoltókat hétfőn.

Turán a Galambos, majd a Szent János utcában, a 24-es úton Mátraháza és Parádsasvár között, a 2408-as számú, Galyatető felé vezető úton, valamint Bükkszék külterületén nagy fák dőltek az úttestre. A hatvani, gyöngyösi hivatásos és a bükkszéki önkéntes tűzoltók láncfűrész és kéziszerszámok segítségével az útakadályokat megszüntették.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/234214/fakidolesek-az-eros-szelben

Három műszaki mentés, két tűzeset

2020. február 07.

Három balesetnél végeztek műszaki mentést és két helyen oltottak tüzet megyénk tűzoltói az elmúlt huszonnégy órában.

Mikrobusz, személygépkocsi és nyergesvontató ütközött az M3 autópályán az 58-as kilométerszelvénynél, a Nyíregyháza felé vezető oldalon, csütörtök délután. A hatvani hivatásos tűzoltókat riasztották a balesethez. Az egység a műszaki mentés során áramtalanította a járműveket, valamint a mikrobusz ajtóit feszítővágóval levágta, a sérült utasokat kiszabadította.

Galéria

Egy kisteherautó, egy személyautó és három kisbusz ütközött össze az M3-as autópálya Budapest felé vezető oldalán, Kompolt térségében, a 98-as kilométerszelvénynél pénteken kora hajnalban. A műszaki mentést a füzesabonyi hivatásos tűzoltók végezték. A balesetben egy ember elhalálozott, többen megsérültek, őket a mentők kórházba szállították.

Személygépkocsi oszlopnak csapódott Egerben a Törvényház úton, pénteken kora reggel. A város hivatásos tűzoltói érkeztek ki a balesethez, akik az ütközés következtében kidőlt betonoszlopot kézierővel az úttestről eltávolították, ezáltal a forgalmi akadályt megszüntették.

Egy hektáron száraz növényzet égett Hevesen a Szél utca végén, csütörtökön délután. A város hivatásos tűzoltói kéziszerszámmal a tüzet eloltották.

Szemét égett egy lakóépülettel egybeépített ólban Tarnaőrsön, a Dózsa György utcában, csütörtökön délután. A jászárokszállási hivatásos tűzoltók egy vízsugárral a tüzet hamar eloltották, ezzel megakadályozták annak tovább terjedését. 

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Itt az ország első tűzoltókocsija, amit gyerekrajzok díszítenek

A májusi tűzoltónap után kerültek fel a rajzok.
 
Magyarországon egyedülálló módon gyerekrajzok díszítik a bicskei önkormányzati tűzoltók gépjárműfecskendőjét. A tűzoltóság 2017-ben hirdette meg először a rajzpályázatát, azóta korcsoportonként az első helyezett alkotások minden évben a májusi tűzoltónapi eredményhirdetés után kerülnek fel a tűzoltóautókra – olvasható az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Facebook-oldalán.
A képen a következők lehetnek: túra/szabadtériA képen a következők lehetnek: túra/szabadtéri84870006_2636303259756963_493130544150740992_o.jpg
Ha ilyen tűzoltóautót lát valaki, az biztosan Bicskéről érkezett:

84835961_2636303253090297_2297855731547766784_o.jpg

https://nlc.hu/eletmod/20200207/tuzolto-auto-gyerekrajzok-bicske/

 

Tűzoltói beavatkozások szerdán

2020. február 06.

Heves megye tűzoltóit a viharos szél miatt 12 káreseményhez riasztották szerdán, valamint két tűzesetnél is be kellett avatkozniuk.

Galéria

Jellemzően nagyobb fák dőltek az úttestre, ezek akadályozták a közlekedést, veszélyeztették a gyalogos forgalmat, több helyen a villanyvezetéket is leszakították megyeszerte, szerdán a délutáni és esti órákban Az egri, hevesi, gyöngyösi hivatásos és a bélapátfalvai önkormányzati tűzoltók motoros láncfűrész és kéziszerszámok segítségével távolították el a kidőlt fákat. Gyöngyösön, Egerben és Boldogon házak, épületek tetőszerkezetét bontotta meg a néhol viharos erejű szél, a tűzoltó egységek a tetőszerkezetek veszélyessé vált részeit visszabontották.

Teljes terjedelmében égett egy teherautó Jászszentandráson, a November 30. utcában szerdán a reggeli órákban. A hevesi hivatásos és a jászszentandrási önkéntes tűzoltók három vízsugárral oltották el a tüzet, majd a jármű ajtóit hidraulikus feszítő-vágóval felnyitották. Az eset során nem sérült meg senki. Átányban, a Templon utcában meggyulladt a nádas szerdán este. A hevesi katasztrófavédelmi őrs tűzoltóit riasztották, akik kéziszerszámokkal oltották el a tüzet.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/

Vihar - 654 esethez riasztották a tűzoltókat kedden országszerte

2020. február 05.

A viharos szél miatt 654 esethez riasztották a tűzoltókat kedden. A legtöbb beavatkozásra az Észak-Dunántúlon, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Veszprém megyében volt szükség, de Pest megyében és fővárosban is számos helyen adott munkát a viharos időjárás - közölte a katasztrófavédelem szerdán a honlapján.    

A közlemény szerint több mint száz épületben, köztük tizenkét közintézményben keletkeztek károk országszerte: a viharos szél megbontotta a tetőket, vakolatdarabokat sodort le a házak homlokzatáról és harminchét ponton villanyvezetékeket szaggatott le.    

Kedden éjfélig az erős szél miatt százhatvankilenc esetben kellett vihar okozta káresethez vonulniuk a fővárosi tűzoltóknak. Több helyen kidőlt fa rongált meg autókat, kerítéseket, oszlopokat és vezetékeket, vagy akadályozta a forgalmat.    

Pest megyében csaknem száz alkalommal kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak. A legtöbbször úttestre, kerítésre, háztetőkre dőlt fákat, leszakadt ágakat kellett eltávolítaniuk.     

A munkálatokban a Pest Megyei Kutató-mentő Szolgálat munkatársai is közreműködtek. A leszakadt vezetékek rövidebb-hosszabb időre áramkimaradásokat is okoztak egyes településeken, de az áramszolgáltatás az esti órákra mindenhol helyreállt.     

Három épület olyan mértékben károsodott, hogy az ott élők ideiglenes elhelyezéséről gondoskodni kellett.     

A szél öt esetben szén-monoxid-mérgezést okozott,; négy embert szén-monoxid-mérgezés gyanújával, egy embert pedig mérgezéssel szállítottak a mentők kórházba.     

Győr-Moson-Sopron megyében nyolcvan esetben vonultak a viharos széllel kapcsolatos káresetekhez a tűzoltók. Megyeszerte útra dőlt, forgalmi akadályt okozó fákhoz, lehasadt faágakhoz riasztották az egységeket, de épületekről lógó cserepekről, leszakadt közlekedési lámpákról, kidőlt villanyoszlopokról is érkezett bejelentés.      

Veszprém megyében hetvenhat riasztásból hatvanhat műszaki mentés volt.      

Az MTI úgy értesült, Szigligeten mintegy 100 négyzetméteren felgyulladt a nádas, Veszprémben egy óvoda tetőszerkezetét bontotta meg a szél, Kislődön egy templomtornyot rongált meg a vihar, Tapolcán és Kövesgyőrpusztán fát döntött ki a szél.    

Fejér megyében több mint hetven helyszínen szüntettek meg balesetveszélyt a hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók. A beavatkozások felénél az utakra dőlt és a földből félig kifordult, épületeket veszélyeztető fákat daraboltak fel.    

Tácon és Válon az általános iskola, Bicskén a művelődési ház tetőszerkezetének lemezfedését bontotta meg a szél. Polgárdiban az idősek otthona tetején igazították meg a meglazult cserepeket a város önkormányzati tűzoltói.    

Komárom-Esztergom megyében kedd délután négy óráig több mint harminc riasztás érkezett. Főként kerítésre, úttestre, járdára leszakadt ágak, és úttestre kidőlt fák miatt kellett kivonulniuk. A legtöbb bejelentés a tatabányai járásból érkezett. Késő délutánra mindenhol sikerült felszámolni a károkat.    

Somogy megyében a helyenként 100 kilométer per órás sebességet is megközelítő széllökések fákat döntöttek ki, ágakat szakítottak le, házak tetőszerkezetét bontottak meg. Megyeszerte komoly károkat okozott a viharos szél, a legsúlyosabb pusztítást Marcali térségében, Tabon és a megye középső részén végezte. A megyében harmincegy esetben kellett a tűzoltóknak beavatkozniuk a viharkárok miatt.     

Vas megyében tizenhat segélyhívás érkezett kidőlt fák és megsérült tetőszerkezetek miatt. Szombathelyen az evangélikus templom tornyának palafedését, Celldömölkön a piacépület, két lakóépület, valamint egy általános iskola tetőfedését, Sárváron egy hotelépület lemezborítású tetőszerkezetét kezdte meg a viharos erejű szél.    

Jász-Nagykun-Szolnok megyében tizenkétszer kellett beavatkozniuk a szakembereknek. Többnyire veszélyessé vált fák, faágak miatt kellett vonulniuk, amelyek úttestre vagy villanyvezetékre dőltek.     

Tolna megyében tíz esetben avatkoztak be. Jellemzően kidőlt fák, leszakadt faágak és károsodott épületek miatt vonultak.       

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hat helyen avatkoztak be a hivatásos tűzoltók a viharos szél okozta károk miatt.     

Csongrád megyében nyolc lakossági bejelentés érkezett. A leszakadt ágak és a kidőlt fák veszélyeztették az autósok és a gyalogosok forgalmát is.     

Nógrád megyében is több helyszínen kellett segíteniük a tűzoltóknak főként az útra dőlt fák miatt.       

Zala megyében nyolc alkalommal riasztották a tűzoltókat a viharos időben kidőlt fák által elzárt útszakaszokhoz.     

Bács-Kiskun megyében tizenöt esethez vonultak ki a tűzoltókat, jellemzően nagy méretű letört faágak, valamint két esetben parkoló járművekre zuhanó faágak eltávolítását kérték.    

Szabolcs-Szatmár megyében a viharos erejű szél több helyen okozott fennakadást kedden. A 41-es szánú főúton Nyíregyházánál, Besenyődnél és Baktalórántházánál dőlt az úttestre fa, akadályozva a forgalmat.     

Heves megyében a viharos szél miatt három esetben kellett beavatkozni. Horton, a Toldi Miklós utcában a szél leszakította egy családi ház tetőszerkezetének széldeszkáját. Vámosgyörkön, a József Attila utcában egy csaknem tízméteres akácfa dőlt az úttestre - áll az összefoglalóban.

MTI

Tűzoltói beavatkozások kedden

2020. február 05.

Heves megye tűzoltóit a viharos szél miatt három esetben riasztották kedden.

Leszakította a szél egy családi ház tetőszerkezetének széldeszkáját Horton, a Toldi Miklós utcában. A hatvani hivatásos tűzoltókat riasztották a gyalogosforgalmat veszélyeztető elemek eltávolításához. Az egység a sérült deszkákat eltávolította. Egy közel tíz méteres akácfa dőlt az úttestre Vámosgyörkön a József Attila utcában. A kidőlt fa megrongált egy villanyoszlopot és akadályozta a forgalmat is. A jászárokszállási egység a fát láncfűrész és kézierő segítségével eltávolította. Egy négy méteres fa villanyvezetékre dőlt és leszakította azt az M3-as autópálya Kerekharaszti pihenőjében. A hatvani hivatásos tűzoltók a veszélyes ágakat eltávolították. A káresemények során senki nem sérült meg.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/233986/tuzoltoi-beavatkozasok-kedden

Vihar: fél nap alatt százszor riasztották a tűzoltókat

2020. február. 04

Főleg az Észak-Dunántúli megyékben okozott gondot az erős szél.

Több mint 100 esetben riasztották a tűzoltókat a vihar okozta károk felszámolása miatt kedd délutánig – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Elsősorban kidőlt fákhoz, leszakadt ágakhoz kérték a tűzoltók segítségét, de több helyen a villamos vezetékek is leszakadtak.

A legtöbb beavatkozásra eddig főként Győr, Fejér, Veszprém megyében volt szükség, de a fővárosban és annak környékén is jelentős feladatokat ad a viharos erejű szél.

Sopronban, a Deák téren egy autóra zuhant egy letört faág, Győrben, a Csaba utcában pedig három autóra esett egy leszakadt ág. Az OKF nem ír sérültekről.

Veszprém térségében a 8-as főúton több helyen közlekedési lámpákat szakított  le a vihar, a pápai Türr István Gimnázium tetejét pedig megbontotta az erős szél. Több fa kidőlt a vihar következtében Veszprémben, Pápán, Cseszneken, Olaszfalu térségében, Nemesszalókon, Balatonrendesen és Balatonfüreden.

Komárom-Esztergom megyében, Tatabányán, szintén egy kidőlt fához riasztották a tűzoltókat, Dadon egy fa elektromos vezetékre dőlt.

Budapest II. kerületében, a Zsolt fejedelem utcában egy fa és egy oszlop dőlt rá egy személyautóra, a XVI. kerületben, a Thököly utcában egy fa vezetékre dőlt, a XI. kerületi Mezőkövesd úton pedig azért kérték a tűzoltók segítségét, mert egy fa személyautóra, kerítésre, illetve közvilágítási vezetékre dőlt.

A III. kerületben, a K-Hídnál és a Nánási úton is kidőlt fa akadályozta a forgalmat, XIII. kerületben, a Dráva utcában egy épület tűzfaláról pedig téglák hullottak a kövezetre – sorolták.

A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy figyelje a meteorológiai szolgálat figyelmeztetéseit, előrejelzéseit, lehetőség szerint autójával ne parkoljon a viharos szélben fák alá, a közúton pedig a fasorok mellett is kellő figyelemmel közlekedjen.

Figyelmeztetést adott ki a Főpolgármesteri Hivatal is a viharos időjárás miatt. Mint írják, keddre az erős szél miatt többek között a fővárosra és Pest megyére is másodfokú (narancs) figyelmeztetést adtak ki, vagyis Budapest területén a legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 kilométer/órát is.

Ebben a helyzetben Budapest vezetése kéri a fővárosiakat, hogy mind gyalogosan, mind gépjárművel fokozott figyelemmel közlekedjenek, illetve a leszakadó ágak, hulló cserepek miatt körültekintően válasszanak parkolóhelyet.

https://hvg.hu/itthon/20200204_100szor_riasztottak_a_tuzoltokat_fel_nap_alatt?s=hk

Beavatkozások hétfőn

2020. február 04.

Heves megye tűzoltói három káreseménynél segítettek hétfőn

Kidőlt egy vályogból épült családi ház egyik falából egy két négyzetméteres rész Gyöngyösön a Menház utcában 26 sz. A gyöngyösi hivatásos tűzoltók az omlással érintett részt kéziszerszámokkal megtisztították, a szomszéd bejáratánál a törmeléket eltakarították, ezzel a további omlásveszélyt megszüntették. A ház első része lakható maradt. 

Kigyulladt egy családi ház vegyes tüzelésű kazánjának tégla kéménye Felsőtárkányban a Fő úton, hétfőn délután. Az egri hivatásos tűzoltók eltávolították a kazánból az éghető anyagot, ezáltal a kéményben az égés megszűnt. A kémény használatát megtiltották lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Kerítésnek ütközött, majd oldalára borult egy személyautó Egerben a Mindszenty Gedeon utcában hétfőn este. Az összetört járműbe egy ember beszorult, akit az egri hivatásos tűzoltók kéziszerszámok segítségével kimentették és átadták a mentőknek.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/233894/beavatkozasok-hetfon

Kezdetét vette a jubileumi emlékév

2020. február 03.

„A Magyar Tűzoltóság múltja, jelene, jövője” című nemzetközi konferenciával és a Magyar Tűzoltóság és az első hivatásos tűzoltóság 150 évvel ezelőtti megalakulásának emléket állító kiállítással kezdődött a Belügyminisztériumban február 3-án a jubileumi emlékév. A tűz elleni küzdelem és a tűzmegelőzés nagy fejezeteinek a felidézése mellett a konferencia a jelenkor kihívásaival, a modern technológia alkalmazásával, és a jövőbeni fejlesztési irányokkal is foglalkozott. A jubileumi emlékévet dr. Pintér Sándor belügyminiszter nyitotta meg.

Galéria

A konferenciának helyet adó Belügyminisztériumban szemléletes fotósorozat, számos korabeli relikvia és kiállítás fogadta a résztvevőket, akik között szlovák, szlovén, cseh és román vendégek is voltak. 

A rendezvényen a hazai tűzoltóság múltját, az egykori kiemelkedő eseteket felelevenítő kisfilm megtekintése után dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató mondott köszöntőt. A tábornok emlékeztetett arra, a konferenciával veszi kezdetét a gróf Széchenyi Ödön munkássága, a hazai tűzvédelem megalakítása előtt tisztelgő emlékév. A jubileumi évben a szervezet emlékezik, összegez, ezek mellett levonja a múlt tanulságait, méghozzá tudományos igénnyel – tette hozzá a főigazgató. Ezután arra hívta fel a figyelmet, hogy aki tűzoltó lesz, az nem szakmát, hanem hivatást választ – olyat, amelyben az emberi értékek annyira széles skálája jelenik meg, mint kevés másikban. Góra Zoltán úgy fogalmazott, szerencsésnek érzi magát, hogy csaknem három évtizede lehet részese a szervezet alakításának. Beszéde végén a tábornok köszönetet mondott a Belügyminisztériumnak azért a támogatásért, amely lehetővé teszi, hogy a katasztrófavédelem korszerű technológiával teheti dolgát az önkéntes, a létesítményi és az önkormányzati tűzoltóságokkal vállvetve. 

A főigazgató beszédét követően emlékbankjegyet adott át Pintér Sándor miniszterelnök-helyettes, belügyminiszternek, Kontrát Károly miniszterhelyettes, parlamenti államtitkárnak, Papp Károly rendőr altábornagy, közbiztonsági főigazgatónak, illetve Széchenyi Tímeának, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány elnökének. 

A konferenciát a belügyminiszter nyitotta meg. Pintér Sándor felidézte, hogy Pesten az első hivatásos tűzoltóság 1870-ben kezdte meg működését, a mai rendezvény elismerése az azóta folytatott töretlen szolgálatnak. Mint mondta, a találkozóval egyrészt tisztelgünk a múlt tűzoltói előtt, ugyanakkor irányt is mutatunk a jövő számára. A miniszter a tűz fontosságát taglalva úgy fogalmazott, az emberiség a tűznek köszönheti, hogy be tudta lakni a Földet, ez az őselem ugyanakkor veszélyes is: számtalan dolgot pusztított már el, köztük egész kultúrákat. Pintér Sándor mai példaként a hetek óta tomboló ausztrál erdőtüzeket említette. Hozzátette, a tűzvédelemben a fordulópontot a tizenkilencedik század technikai fejlődése hozta el, az összefogás, a közösség erejét pedig Széchenyi Ödön ismerte fel, majd tette kormányzati feladattá a belügyminisztérium égisze alatt. A miniszter beszélt arról is, hogy ezek után számos korszakos jogszabály született, köztük 1936-ban az első tűzrendészeti törvény. „A tűzoltás hivatássá, a tűzoltó pedig a társadalom által elismert személlyé vált, akinek ma is legszentebb feladata a bajba jutott ember megsegítése.” – fogalmazott Pintér Sándor. Majd azzal folytatta, hogy ugyanezt teszi a mai katasztrófavédelem is, immár korszerű eszközök, technikák biztosításával. Emlékeztetett arra, hogy nemcsak a szervezet jött létre, új lendületet kapott a tűzoltóképzés és feléledt a tűzoltógépjármű-gyártás is, amelynek eredményeként országszerte azonos színvonalú szerek állnak a tűzoltók rendelkezésére. A tárcavezető kijelentette, a konferencián nemcsak a múltra tekinthetnek vissza a résztvevők, hanem megismerkedhetnek az újdonságokkal is. Végezetül arra szólította fel a katasztrófavédelmet, hogy a szervezet ápolja Széchenyi örökségét, egyúttal gazdagítsa a tűzoltóság hírnevét, megbecsültségét.

A miniszter után a családi örökséget ápoló alapítvány nevében Széchenyi Tímea emelkedett szólásra. Átfogó képet mutatott a családról, Széchenyi Ödön személyén kívül kitért a dinasztia más meghatározó tagjainak tevékenységére, köztük Széchenyi Istvánéra is. Emlékeztetett arra, a családot hosszú története során volt, hogy kisemmizték, egy dolgot azonban sose tudtak elvenni tőlük, az építő akaratot, így szorgalmas munkával tették a dolgukat. Széchenyi Tímea beszéde végén arra kérte a minisztert, hogy támogassa az alapítvány törekvéseit.

A konferencia további részét dr. Bognár Balázs tűzoltó ezredes, a Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács alelnöke, Vas megyei igazgató vezette. 

A magyar tűzoltóság 150 éves történelmét dr. Berki Imre, a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának igazgatója idézte fel, míg dr. Linder Gyula, a múzeum tudományos munkatársa a szervezett hazai tűzoltóság megálmodója, gróf Széchenyi Ödön munkásságát méltatta. A nemcsak tervezgető, hanem nagyon is tevékeny és hatékony arisztokrata méltatása után dr. Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, fővárosi katasztrófavédelmi igazgató vázolta föl a budapesti tűzoltóság életre hívásának történelmi hátterét. 

Hogy milyen rögös út vezetett a lóvontatású kocsifecskendőtől a hazai gyártású RÁBA R16-os gépjárműig, arról a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője, Németh István tűzoltó ezredes beszélt. Arról, hogy már az ókori Rómában fejlett, szervezett tűzoltóság működött, dr. Hesz József tű. ezredes, a BM OKF központi főügyeleti főosztályvezetője beszélt. Az ezredes előadásában azokat az összefüggéseket elemezte, amelyek történelmi és társadalmi változásokon keresztül mutatták be a tűz észlelésével kapcsolatos teendőket. 

Különleges, a szavaktól elrugaszkodott történelmi áttekintést nyújtott a Katasztrófavédelem Központi Zenekarának összeállítása, amely a zene hangján közvetítette az elmúlt 150 év történéseit. 

Napjaink tűzvédelmének szervezeti hátteréről, az emberi erőforrásokról és az eszközök fejlesztéséről, a hivatásos és nem hivatásos szervek szimbiózisáról dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő tájékoztatta a résztvevőket. Péter András tűzoltó alezredes, tűzmegelőzési főosztályvezető pedig azokról a mérnöki módszerekről beszélt, amelyek a tűzvédelem tervezéséhez járulnak hozzá, ebbe a témakörbe a szimulációs eszközök használata, vagy a megújult, innovatív szabályozás egyaránt beletartozik. Nemcsak követni kell a technológiai változásokat, hanem előre készülni is az azok által jelentkező új kihívásokra – ezzel foglalkozott Balázs Mihály tűzoltó százados előadása. A fővárosi szakember azokat a beavatkozási lehetőségeket taglalta, amelyek a környezetbarát járművek baleseteinek elhárításakor merülhetnek fel. Az utolsó előadást Fülep Zoltán tűzoltó ezredes, tűzoltósági főosztályvezető tartotta, aki izgalmas jövőképet festett a tűzoltás minden szegmenséről, és a társadalmi és technikai változások ezekre gyakorolt hatásáról.

Bognár Balázs ezredes zárszavában úgy fogalmazott, a konferencia üzenete, hogy 2020-ban Magyarországon nagy számban vannak tűzoltók, akik a velük együtt ünneplők előtt demonstrálják, hogy jöjjön az elkövetkezendő időkben bármilyen veszély is, ők ott lesznek a baj órájában és legjobb tudásuk szerint segítséget nyújtanak a rászorulóknak.

 

Fotó: Szőke Péter BM OKF

https://www.katasztrofavedelem.hu/29/hirek/233853/kezdetet-vette-a-jubileumi-emlekev

Leégett egy ház teteje Négyesen

katasztrofavedelem.hu

2020.02.01. 10:24

Teljes terjedelmében égett egy családi ház tetőszerkezete február elsején reggel Négyesen, a Rákóczi Ferenc utcában. A tűzhöz a mezőkövesdi tűzolótók vonultak, akik két vízsugárral fékezték meg a lángokat, majd hozzáláttak az utómunkálatokhoz.

katasztrofavedelem.hu

III. helyen az Országos Pontszerző Bajnokságon

2020. január 31.

A katasztrófavédelmi szervek 2019. évi országos pontszerző bajnokságán a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a rendkívül előkelő III. helyen végzett.

Ünnepség keretében hirdették ki a Belügyminisztérium és a rendvédelmi szervek 2019. évi országos pontszerző bajnokságainak eredményeit. Kiemelkedő sportolói és sportszervezői tevékenységéért többen is elismerést vehettek át a Rendőrség Igazgatási Központjában.

A Belügyminisztériumot dr. Kontrát Károly parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes képviselte. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság elismeréseit Vietórisz Ágnes tű. ezredes, humánszolgálat-vezető adta át, a rendezvényen díjakat adott át az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület elnöke, Berecz György tű. ezredes is. 

A katasztrófavédelmi szervek 2019. évi országos pontszerző bajnokságát- mely öt versenyszámból tevődik össze (úszás, terepfutás, labdarúgás, atlétika és fekvenyomás) - kiélezett küzdelemben a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nyerte. Második helyezett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, valamint a dobogó harmadik fokára -megyénk tűzoltó sportolóinak kiemelkedő sporttevékenységének eredményeként- a  Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állhatott fel.  A bajnokság első tíz helyezettje sportszervásárlási támogatást kapott az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesülettől az állomány sporttevékenységének javításához, fejlesztéséhez.

A katasztrófavédelem állományában 2019-ben végzett kiemelkedő sportolói, sportszervezői tevékenysége elismeréséül dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató ajándéktárgyat adományozott Istványi Nóra tű. főhadnagynak, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársának.

Szívből gratulálunk sportolóinknak a 2019-es évben elért kiemelkedő teljesítményhez, és további sok sikert kívánunk!

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/226771/iii-helyen-az-orszagos-pontszerzo-bajnoksagon

Füstöt észleltek a társasházban

2020. január 31.

Füstöt észleltek egy tíz emeletes társasházban, Egerben, a Malomárok utcában, csütörtök este.

A hivatásos tűzoltó egységeket nagy erőkkel riasztották a helyszínre, a felderítés során azonnal megkezdték a füst kiindulópontjának megkeresését, így kiderült, hogy az egyik első emeleti lakásban a tűzhelyen felejtett étel leégett, tüzet nem okozott, csak erősen füstölt. A tűzoltók a füstölést megszüntették, a lakást és a társasház lépcsőházát átszellőztették. A beavatkozás alatt a lakóknak nem kellett elhagyniuk otthonaikat. Az eset során a mentők egy embert füstmérgezés gyanújával kórházba szállítottak.

https://heves.katasztrofavedelem.hu

Tűzoltók festették ki a kórházi gyerekszobát

Éves ülést tartott a Heves Megyei Tűzmegelőzési Bizottság

2020. január 28.

A Heves Megyei Tűzmegelőzési Bizottság kedden megtartotta éves ülését a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon. Az ülésre meghívást kaptak a Heves megyei Kormányhivatal, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság, a Heves Megyei Vízmű Zrt., az Egri járási Hivatal, a Városgondozás Eger Kft., a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, Egererdő Zrt., illetve az Észak-Magyarországi Mentőszervezet vezetői, képviselői.

Galéria

Az ülést Plachi Péter tűzoltó ezredes, igazgatóhelyettes nyitotta meg, külön köszöntötte Veres Zoltán urat, a Heves Megyei Kormányhivatal igazgatóját – a grémium társelnökét, valamint dr. Juhász Attila Simon urat, a Heves Megyei Közgyűlés elnökét, majd ismertette a napirendi pontokat.

Az első beszámolót Mák Norbert, a BM OKF GEK Heves Megyei Ellátási Csoport vezetője tartotta, ismertetve a 2019. évi kéményseprő-ipari sormunkával kapcsolatos tapasztalatokat, emellett a 2020. évre tervezett feladatokról és aktuális kérdésekről is beszélt. Elmondta, hogy több alkalommal a médiumokon keresztül felhívták Heves megye lakosságának figyelmét az égéstermék elvezetők, kémények ellenőrzésével, tisztításával és műszaki felülvizsgálatával, továbbá a szén-monoxid-mérgezések megelőzésével kapcsolatos teendőkre.

A második előadó Papp Zsolt tű. alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő, a bizottság titkára volt, aki részletesen elemezte a tűzmegelőzési bizottság által végrehajtott éves feladatokat. Kiemelte a jelentősebb megyei, városi rendezvényeken történő részvételt, ahol az érdeklődők részére a szén-monoxid veszélyeiről, a lakástüzek megelőzéséről, a szabadtéri tüzek elleni védeleméről számos alkalommal tartottak kollégáink tájékoztatókat. Kiemelte, hogy Heves megye területén a 2019. évben halálos szén-monoxid-mérgezéssel kapcsolatos káresemény nem történt. 

Az utolsó előadó Gasparovics Attila tű. őrnagy, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság hatósági osztályvezetője volt. Az őrnagy tájékoztatta a megjelenteket a 2019. évi hatósági eredményekről, elvégzett feladatokról, külön kiemelve az oktatási intézmények tűzvédelmi hatósági ellenőrzés sorozatának tapasztalatait. Kitért a tűzmegelőzési bizottság munkájával kapcsolatos átfedésekre is. Részletesen ismertette a megyei oktatási intézmények tűzvédelmi ellenőrzését megelőző szakmai konzultációk eredményeit, az ellenőrzések tapasztalatait. Az előadás végén a tűzvédelmi szabályozás aktualitásait emelte ki, mely szerint az országos tűzvédelmi szabályzat 2020.01.22-i változásával módosultak a külterületi irányított égetésre vonatkozó szabályok. Ezeknek megfelelően ez a tevékenység nem engedély, hanem bejelentéskötelessé vált.  

Az esemény zárásaként a szakemberek elfogadták a 2019. évi beszámolókat és megtárgyalták, majd szavazással elfogadták a Heves Megyei Tűzmegelőzési Bizottság 2020. évi munkatervét.

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy.

https://heves.katasztrofavedelem.hu

Önkéntesek gépkezelői tanfolyama

2020. január 27.

Harmincnégy Heves megyei önkéntes tűzoltó vett részt a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által szervezett gépkezelői tanfolyamon, amelyet szombaton Egerben, vasárnap Gyöngyösön tartottak a szakemberek.

Galéria

A tanfolyam egy munkavédelmi oktatással kezdődött, majd a résztvevők elméletben és gyakorlatban is megismerkedhettek a benzinmotoros láncfűrész, a korongos vágóberendezés, a hidraulikus mentőeszköz, továbbá az áramfejlesztők működésével és szakszerű használatának szabályaival. Az oktatáson olyan önkéntes tűzoltók vettek részt, akik a hivatásos katasztrófavédelmi szervekkel, a tűzoltóságokkal együtt részt vehetnek a kárfelszámolásban, ehhez elengedhetetlen, hogy a műszaki mentés gépeinek kezelését készség szinten elsajátítsák. 

Az oktatást a megyei tűzoltósági főfelügyelő és a tűzoltóságok parancsnokai ellenőrizték, a megjelent önkéntesek az egyesületüknél tovább gyakorolhatnak az egy hónap múlva tartandó vizsgára, melyen számot adnak majd elméleti és gyakorlati tudásukból. A vizsgák után tűzoltótechnika-kezelői tanúsítványt kapnak, mellyel a beavatkozásaik során tovább erősítik a településeik és környezetük mentő tűzvédelmét. 

Fotó: Egri / Hatvani HTP

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/226581/onkentesek-gepkezeloi-tanfolyama

A magasból mentő létraszerrel hoztak le a tűzoltók egy férfit egy portáldaru kabinjából január 27-én délelőtt Dunaújvárosban.
Az ipari kikötőben a darukezelő körülbelül tizenöt méter magasan lett rosszul, önerejéből nem tudott lejönni, és a szűk, meredek lépcsőkön sem lehetett lehozni. A daruval emelt konténert az alatta kikötött uszályba leürítették.

1127dujvmagasbolmentes004.jpg

A dunaújvárosi és a székesfehérvári hivatásos tűzoltók ezután a gépezetes tolólétrával közelítették meg a férfit, akit a mentőszolgálat munkatársai még a kabinban megvizsgáltak.

A tűzoltók a darukezelőt átsegítették a létraszer kosarába, és levitték a mentőautóhoz.

https://www.feol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/darubol-mentettek-le-egy-embert-a-tuzoltok-dunaujvarosban-3515853/

Leégett egy kétszintes családi ház Budapesten

2020. január. 27.

Teljes terjedelmében égett egy körülbelül százötven négyzetméteres, kétszintes családi ház hétfő kora reggel a Budapest XXI. kerületében húzódó Páfrányos úton - írja a katasztrófavédelem.

A tűzhöz a főváros hivatásos tűzoltói mentek ki, akik több oldalról támadva, hat vízsugárral oltották el a lángokat, majd hozzáláttak a tűzoltási utómunkálatokhoz. A katasztrófavédelemtől megtudtuk, hogy az épület lakatlan volt, személyi sérülés nem történt.

https://hvg.hu/itthon/20200127_Leegett_egy_ketszintes_csaladi_haz_Budapesten?s=hk

Őzet mentettek egy befagyott tóról a tűzoltók

2020. január 27.

Különös bevetésen vannak túl a privigyei járási tűzoltók. Novákyn egy őzet kellett menteni a helyi duzzasztógátról.

ozmentes03_1.jpg

A kimerült és átfagyott őzike a befagyott tavon feküdt, de fennállt a veszélye, hogy a tó vékonyodó jege beszakad alatta.

A tűzoltók ezért egy csónakban, csákánnyal előre jutva próbálták megközelíteni, majd sikerült megmenteni:

https://parameter.sk/ozet-mentettek-egy-befagyott-torol-tuzoltok

 
Rendőrök, tűzoltók és polgárőrök teljesítették egy hatéves kislány kívánságát
2020.01.26. 11:18

Egy hatéves kislány kívánsága az volt, hogy rendőrautóba ülhessen, végül a rendőrség, a polgárőrség és a katasztrófavédelem munkatársai együtt látogatták meg és teljesítették a kívánságát, írja a rendőrség.

Az édesanya a gyermek kérését az önkormányzat munkatársának, Nagyné Baráth Mónikának mesélte el, aki a bátonyterenyei rendőrség, illetve a Nógrád megyei kapitányság munkatársaival összefogva, együtt teljesítették január 25-én Amira kívánságát.

DSC 0320k

Otthonában látogatták meg az egyenruhások a kislányt, akinek nagy öröm volt, hogy Knapcsek Károly rendőr törzszászlóssal együtt utazhatott a szolgálati autóban. Tamás-Kovács Andrea rendőr őrnagy, valamint Gergely Annamária rendőr százados a megyei és városi baleset-megelőzési bizottságnak köszönhetően játékokat is adtak a gyermeknek.

A kezdeményezéshez csatlakozott továbbá a Bátonyterenyei Katasztrófavédelmi Őrs hivatásos állománya, valamint a Rákóczibányai Polgárőr Egyesület is. A gyermek a tűzoltók felszereléseit, szolgálati gépkocsiját is megnézhette, majd a polgárőrök és a tűzoltók is ajándékokat adtak neki.

20200125 113350

https://index.hu/belfold/2020/01/26/rendorok_tuzoltok_es_polgarorok_teljesitettek_egy_hateves_kislany_kivansagat/

 
Tűzoltóknak kellett kiemelni egy járművet Abonyban

imgefa4c5d8088b375d5c925cbc88f822eav.jpg

Árokba hajtott egy gépkocsi pénteken reggel Abonyban, a Blaskovics utcában.

A félig az úttestre lógó gépkocsi forgalmi akadályt okozott – tájékoztatta hírportálunkat a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóügyelete.

A ceglédi hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járművet, majd kiemelték az árokból, megszüntetve ezzel a forgalmi akadályt.

https://www.szoljon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/tuzoltoknak-kellett-kiemelni-egy-jarmuvet-abonyban-2158407/

 
Csányba kellett sietniük a hatvani tűzoltóknak
2020. január 24.
SZIRÉNA - Fóliasátorból indultak a lángok.

Kigyulladt egy családi ház tetőszerkezete Csányban, a Nagy úton, közölte a Katasztrófavédelem.

A tűz az első információk alapján egy fóliasátorban keletkezett és onnan terjedt át az épületre. A hatvani hivatásos tűzoltók elfojtották a lángokat és megkezdték az utómunkálatokat is.

http://hatvanonline.hu/hir/Csanyba_kellett_sietniuk_a_hatvani_tuzoltoknak/0/7/16037

Jégről mentési gyakorlatot Sástón

2020. január 24.

A gyöngyösi és a hatvani hivatásos tűzoltók gyakorolták a jégről mentés mozzanatait azon a gyakorlaton, amelyet a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezett Sástón csütörtökön.

Galéria

A felkészítést egy elméleti oktatás előzte meg, a helyszínen pedig a két tűzoltóság beavatkozó állománya egy estleges balesetet szimulált, ahol egy ember a tiltás ellenére a vékony jégen tartózkodott és a befagyott tó jeges vizébe esett. A gyakorlat során a beavatkozó állomány a jégről mentés technikáját gyakorolva, a rendszeresített védőeszközöket használva mutatta be, bábu segítségével a mentés folyamatát. A mentés során fontos az összehangolt csapatmunka, a szervezettség, továbbá az is nagyon fontos, hogy a bajbajutott mentése közben a mentést végzők szakszerűen járjanak el, hiszen ők is beszakadhatnak és segítségre szorulhatnak. Az állomány nagy hangsúlyt fektetett az életmentés szabályait betartva a biztonságra, ennek érdekében többféle technikát is alkalmaztak a bajbajutott személy mentésére.

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet, hogy a befagyott tavak jegére nem ajánlott rámenni, a vonatkozó jogszabályok alapján a szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. Tilos a szabad vizek jegén tartózkodni: éjszaka és korlátozott látási viszonyok között; járművel, kikötők és veszteglőhelyek területén; továbbá folyóvizeken és azok mellékágain. Az alapvető szabályok betartása mellett előfordulhatnak tiltó rendelkezés alá eső területek, ahol a jégen való tartózkodást tiltó táblákkal is szabályozzák. Aki a jégen történő tartózkodás szabályait megsérti szabálysértést követ el.

Ha egy beszakadt embernek segítünk nagyon fontos, hogy:

 • A jég felszíne felett lévő személy hason csúszva közelítse meg a bajbajutottat!
 • Hívjunk segítséget és a mentést végzőt kötelekkel, társakkal biztosítsuk!
 • Ha a beszakadt jég alá került a személy, a mentési kísérletet már csak felkészült szakemberek tudják elvégezni, ezért a 112-es segélyhívó számon értesítsük a tűzoltókat és a mentőket!

Fotó: Papp Zsolt tű. alez. - Heves MKI

Újabb elképesztően veszélyes kihívás terjed a neten

A TikTok a lángokkal és szikrákkal járó akció forrása, ön- és közveszélyes mutatványra biztatja a tiniket. Az ügyben már a tűzoltóknak is közbe kellett lépniük.

Az amerikai tűzoltók nemrég tájékoztató kampányt indítottak, elsősorban a tizenéves gyerekek körében, akiket újabban a TikTok netes videós alkalmazáson keresztül komoly veszély fenyeget. A szakértők szerint ezzel nemcsak magukat sodorhatják komoly veszélybe, hanem másokat is. A rizikós kihívás lényege, hogy fognak egy mobiltöltőt, amit bedugnak a konnektorba, majd egy pillanatra hozzáérintenek egy pénzérmét a kettő csatlakozásához. Aztán azon szórakoznak, ahogy a mozdulat lángokat és szikrákat vet.

Mondani sem kell, a kihívás azon túl, hogy nagy eséllyel tüzet okozhat, a konnektort és az elektromos hálózatot, a vezetékeket is tönkre tudja tenni, arról nem is beszélve, hogy potenciálisan fennáll az égési sérülések és az áramütés veszélye.

Most erre figyelmeztetik többek között a massachusettsi tűzoltók a szülőket, hogy amennyire tudnak, figyeljenek oda, és ne hagyják, hogy gyermekeik az említett kihívás keretein belül szó szerint játsszanak a tűzzel. A szakemberek hozzátették, eddig két olyan esetben is riasztották őket, amelyről utólag kiderült, hogy a népszerű TikTok-os kihívás okozta a problémát.

Ha a felnőttek például azt látják, hogy eddig nem látható elszenesedés mutatkozik a dugaljakon, azonnal beszélgessenek el kamasz gyerekeikkel. Amennyiben kisebb gyerekek vannak a házban, mindenképpen lássák el a dugókat a kellő érintésvédelemmel

https://nlc.hu/csalad/20200124/veszelyes-netes-kihivas-tiktok/

Lakástűz és tűzmegelőzés a virtuális térben

2020. január 24.

Új, innovatív megoldással, 3D-s filmet forgatott a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az Országos Tűzmegelőzési Bizottság, valamint a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Egyesület közreműködésével. Hazánkban évente 6-7 ezer lakástűz keletkezik, így az első kisfilm ebben a témakörben, a konyhatüzek megelőzésére fókuszálva készült el 360 fokos kamerával. A jövőben újabb témakörök feldolgozásával is tervezi megszólítani a katasztrófavédelem a digitális világ fogyasztóit.

Csak egy VR szemüveg és elénk tárul a helyszín, ahol mi magunk is már-már részesei lehetünk az eseményeknek. A virtuális valóság előnye, hogy például egy megelőzést szolgáló kisfilmet elég egyszer leforgatni, mégis minden egyes néző ugyanúgy részese lesz az élményeknek, mintha ő maga is a film szereplője lenne. A virtuális élmény ugyanis közelebb visz a filmen történő eseményekhez, a történéseket maga a néző is átélheti. A 21. századi technológiával néhány hónappal ezelőtt kezdett foglalkozni a főigazgatóság, mostanra pedig már a film vágása is befejeződött. A lakástüzek főbb kiváltó okai között szerepel a sütés-főzés, így az első, 360 fokos kamerával forgatott film egy család kálváriáját mutatja be, azt, miként gyulladt ki a többszintes társasház egyik emeleti lakásának konyhája, miután a tűzhelyen felejtett lábasban túlhevült az olaj. A virtuális térben játszódó kisfilmből az is kiderül, mi mindent tettek – szerencsére példamutató módon – az ott lakók saját és lakótársaik biztonsága érdekében.

Mostantól a különböző kiállításokon, iskolai előadásokon is lehet majd találkozni az Országos Tűzmegelőzési Bizottság megelőző célú, VR-szemüveggel megtekinthető kisfilmjével. Elsőként már a héten, az AGROmashEXPO-n. 

A kisfilm itt érhető el.

Forrás: BM OKF

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/226463/hatalyba-lepett-a-modositott-orszagos-tuzvedelmi-szabalyzat

Hatályba lépett a módosított Országos Tűzvédelmi Szabályzat

2020. január 23.

A változtatásra több mint öt év után került sor, hiszen a mai nappal módosult, a tűzvédelmet hazánkban szabályzó Országos Tűzvédelmi Szabályzat 2014 decemberében született meg. A BM rendelet 2015-ben lépett hatályba, annak alapvető újdonságát az adta, hogy szétváltak a kötelező, az elvárt biztonsági szintet megállapító követelmények, valamint a követelményeket kielégítő, választható (önként alkalmazható) megoldások és módszerek. A jogszabályból kiemelt műszaki megoldások és módszerek a 2015-ben ugyancsak újdonságot jelentő tűzvédelmi műszaki irányelvekbe (TvMI) kerültek át.

A szabálygyűjtemény módosítását az öt év alatt összegyűlt tapasztalatok és azok feldolgozása alapozta meg. Annak vizsgálatában, hogy az egyes szabályok mennyire váltak be a gyakorlati alkalmazás során, a katasztrófavédelem hatósági állományán kívül számos szakmai szervezet is aktívan vett részt: javaslatokkal, visszajelzésekkel, valamint a normaszöveg kidolgozásával. Ebből következően a módosítás eredményeként megszületett Országos Tűzvédelmi Szabályzat széleskörű szakmai konszenzuson alapul. A jogszabálytervezet véglegesítésével egyidejűleg megkezdődött a tűzvédelmi műszaki irányelvek felülvizsgálata, bővítése is. A tizenkét meglévő irányelv módosult, ezek mellett pedig két vadonatúj – a robbanás elleni védelemről, valamint a kockázati osztályba sorolásról – irányelv is elkészült, segítve a tervezők tevékenységét.  

Az OTSZ módosításával tovább nőtt a beruházói, tervezői szabadság, a mérnöki módszerek alkalmazásának lehetősége, még nagyobb hangsúlyt kapott a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházások támogatása. A tűzbiztonság további erősítése mellett kialakultak a feltételei annak, hogy még rugalmasabb szabályok mentén, költséghatékonyabban lehessen az épületeket megtervezni.

Forrás: BM OKF

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/226463/hatalyba-lepett-a-modositott-orszagos-tuzvedelmi-szabalyzat

Kedden történt tűzesetek

2020. január 22.

Kedden és a szerdára virradó éjjelen három lakás- és egy nagy kiterjedésű tűzesetnél avatkoztak be megyénk tűzoltói.

Egy családi ház tetőszerkezete gyulladt ki Pétervásárán a Dózsa György úton, kedden délelőtt. A város és Nagybátony hivatásos tűzoltói vízsugár, létra és kéziszerszámok segítségével oltották el a lángokat. Az oltási munkák befejeztével a szakemberek átvizsgálták a kárhelyszínt és megállapították, hogy az ingatlan kéménye teljesen eltömődött volt. A tűzben nem sérült meg senki.

Egy családi ház melléképületében lévő berendezési tárgyak gyulladtak ki Gyöngyös Csobánka utcájában kedd délután. A gyöngyösi hivatásos tűzoltók két gépjárművel vonultak, majd a lángokat két vízsugár segítségével eloltották. A tűzben senki sem sérült meg.

Kedden késő délután Karácsondon a Gárdonyi Géza utcában gyulladt ki egy családi ház belső tere. A gyöngyösi és a hevesi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik vízsugarakkal fékezték meg a tüzet, majd átszellőztették az ingatlant. A tűz a padlástérre már nem terjedt át, az eset során személyi sérülés nem történt. 

Kigyulladt Gyöngyösön egy körülbelül háromszáz négyzetméteres terület négy műhelyrésze a Szurdokpart utcában, szerdára virradó éjszaka. A tűz következtében tizenhat gépkocsi is lángra kapott. A helyszínre a gyöngyösi, a hatvani és a jászberényi hivatásos tűzoltók, továbbá a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat vonult, közel harminc tűzoltó több oldalról támadva, hat vízsugár segítségével hat órán át tartó megfeszített munkával oltotta el a lángokat és kutatta fel az izzó parázsló részeket. Az egységek összesen tizennégy gázpalackot hoztak ki az égő műhelyekből, azok közül négy palackot ért hőhatás, amelyeket mesterlövész lőtt ki azért, hogy megelőzzék azok szétvetődését. A tűzben senki sem sérült meg.

Fotó: Gyöngyösi HTP / Pétervásárai KVŐ

Hétfőn történt

2020. január 21.

Két kéménytűz és egy műszaki mentés hétfőn

Hétfő délelőtt a bélapátfalvai önkormányzati tűzoltók vonultak Balaton Kossuth Lajos útjára, ahol a kéményben keletkezett tűz, este pedig a hatvani hivatásos tűzoltókat riasztották egy újabb kéménytűzhöz. A tűzoltók mindkét esetben eltávolították az égő parázsló égésterméket a tüzelőberendezésekből és a kéményekből, megelőzve azt, hogy a tűz átterjedjen a tetőszerkezetre. 

Villanyoszlopnak ütközött egy személyautó Makláron hétfő éjszaka. A villanyoszlop az ütközés következtében kitört és rádőlt az autóra. A füzesabonyi hivatásos tűzoltók az áramszolgáltató szakembereivel együttműködve avatkoztak be, a vezetéket elvágták, az oszlopot a járműről csörlő segítségével leemelték, majd a forgalmi akadályt képző autót az útról letolták. A jármű utasai az autóból ki tudtak szállni, személyi sérülés nem történt. 

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/226319/hetfon-tortent

Tragédia: holttestet találtak a tűzoltók egy kiégett kazánházban Makón

2020.01.18.

Egy férfi holttestét találták meg egy kiégett kazánházban a tűzoltók szombaton Makón - tájékoztatta a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t.

Molnár Krisztina közölte, teljesen kiégett egy lakóházhoz épített kazánház Makón, a Szegfű utcában. A tűz a főépületre is átterjedt.

A makói és a hódmezővásárhelyi hivatásos tűzoltók négy vízsugárral körülhatárolták a lángokat. Az egységek a kazánházban egy 60 éves férfi holttestét találtak meg - tudatta a főhadnagy.

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/holttestet-talaltak-a-tuzoltok-egy-kiegett-kazanhazban-makon/rsb5hg3?utm_source=hirstart&utm_medium=hirstart&utm_campaign=hirstart

Turistákat mentettek a tűzoltók Esztergom térségében

2020.01.18.
Egyéb műszaki mentés (egyéb műszaki mentés)
Sziklák között rekedtek a kirándulók.
Letért a kijelölt útról, majd a sziklák között rekedt két turista Esztergom térségében, Pilisszentlélek közelében. Az esztergomi hivatásos tűzoltók a meredek, sziklás területről a turistaútvonalig, majd a pihenőig kísérik az eltévedt túrázókat.

Fagypont körül: több riasztás érkezik a tűzoltókhoz

2020. január 17

Az elmúlt napokban több alkalommal is riasztották műszaki mentésekhez a kadarkúti önkormányzati tűzoltókat. A károkért a párás, ködös levegő fagypont alá hűlésével fákon, ágakon lerakódó zúzmara volt a felelős. Az ágakon vastagra hízó zúzmara súlya alatt az utak mentén fák dőltek ki, ágak szakadtak le, veszélyeztetve az arra közlekedők biztonságát.

828910.jpg

Szerdán este a Hencse és Lad közötti útszakaszon több helyen is ágak törtek le a fákról, veszélyeztette a közlekedést. A kiérkező egység eltávolította az ágakat és megtisztította az úttestet. Nem sokkal később egy Vótapuszta irányából Kadarkút felé közlekedő személyautó, az útra lehulló zúzmarán megcsúszott, kisodródott és az árokban az oldalára borult. A járműben négyen utaztak, közülük egy embert a tűzoltók segítettek ki a gépkocsiból. Műszaki mentő is vonult a helyszínre a Kaposvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságról, amellyel a tűzoltók kerekeire állították a sérült járművet és megszüntették a forgalmi akadályt . Még aznap éjszaka a Kadarkút és Gige közötti útszakaszon tucatnyi helyen szakadtak faágak az úttestre a vastag zúzmararéteg súlya alatt. Az aszfaltot a kadarkúti egység tisztította meg.

Csütörtökön folytatódtak a műszaki mentések: hajnalban a Hedrehely előtti útszakaszon két úttestre dőlt, közlekedést veszélyeztető, nagyméretű faágat daraboltak le motorfűrésszel a tűzoltók, majd a délelőtti órákban Kadarkút és Lad között kellett letört ágaktól megtisztítaniuk az utat. Este pedig Hencsén a Kossuth Lajos utcában egy veszélyesen az út fölé dőlt fenyőfát vágott ki és távolított el motorfűrésszel, teljes útzár mellett a kadarkúti önkormányzati egység.

https://www.sonline.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/fagypont-korul-tobb-riasztas-erkezik-a-tuzoltokhoz-2042520/

Pocsolyákba ugrálnak örömükben a tűzoltók Ausztráliában

2020. január 17

GettyImages-1199578729

Már második napja heves esőzések vannak Ausztrália bozóttüzek pusztította keleti részén, írja az MTI. A régóta várt eső nagy segítség a tűzfészkek ellenőrzés alá vonásában: a tavaly szeptember óta tartó tűzvész lángjai Magyarországnál is nagyobb területen pusztították el a növényzetet, valamint több mint kétezer lakóépületet.

A tűzvészben eddig 29-en haltak meg.

Az elmúlt 24 órában a tűzvész érintette területek legnagyobb részén eső esett, ami nagyszerű hír! Szorítunk azért, hogy ez folytatódjon a következő napokban is

– írták Twitteren Új-Dél-Wales állam tűzoltói. Helyi idő szerint csütörtök reggel még 82 helyen égtek tüzek az államban, ezek közül még 30-at kell a tűzoltók ellenőrzése alá vonni. Egy másik tweetben egy fotót osztottak meg a egy üzenőtábláról: „Mindjárt jövök – kint ugrálok a pocsolyákban!!”

Új-Dél-Walesen kívül a szomszédos Victoria államban, és a Kenguru-szigeten is többtucatnyi tűz ég – Ausztrália második legnagyobb szigetére viszont nem érkezett csapadék. A lángok itt komoly károkat okoztak a kivételes gazdagságú növény- és állatvilágban, odaveszett a koalák nagy többsége, és a populációjukat is teljes kihalás fenyegeti.

Az pedig továbbra is csak vágyálom, hogy Ausztrália keleti és déli részén általános lesz a csapadékos időjárás. A nyár betetőzését január-február fordulójára várják, így a bozóttüzek még tovább pusztíthatnak a kontinensen az esőzések után.

https://index.hu/kulfold/2020/01/17/ausztralia_tuzvesz_eso_tuzoltas_bozottuz/

Új rádiók erősítik a Fejér megyei önkéntes tűzoltók helytállását

Az önkéntes mentőszervezetek támogatására kiírt európai uniós pályázatnak köszönhetően kilenc új EDR kézi rádiót vehetnek birtokba a járási mentőcsoportok képviselői Fejér megyében. Az első készüléket Vizi Ignác tűzoltó ezredes, igazgatóhelyettes adta át Koppán Viktor Dávidnak, a Fehérvári Tűzoltó Egyesület elnökének január 16-án a megyeszékhelyen.

1116edrradiok004.jpg

Ezek a készülékek rendkívül fontosak a beavatkozások hatékonysága szempontjából, hiszen sokszor csak így biztosítható a folyamatos és gyors kommunikáció a hivatásos és önkéntes egységek között.

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/uj-radiok-erositik-a-fejer-megyei-onkentes-tuzoltok-helytallasat-3496182/

Kinevezték a Humán Szolgálatvezetőt

2020. január 16.

A megyei katasztrófavédelem vezetője kinevezte Juhász Attila tű. alezredest a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Humán Szolgálatának vezetőjévé.

Galéria

Az alezredes 2002 óta hivatásos, pályáját a büntetés-végrehajtás szervezetében kezdte, ahol közel tizennyolc éven keresztül különböző beosztásokban szolgált. Hivatását nevelőtisztként kezdte, majd a személyügyi osztály élére került, ahonnan 2007-ben intézetparancsnoki beosztásba helyezték. A vezetői beosztásban több mint egy évtizeden át végezte feladatait. A magyarországi büntetés-végrehajtási tevékenysége mellett előbb választott tagja, majd alelnöke volt az Európa Tanács börtönügyekkel foglakozó bizottságának, továbbá nyolc országban látott el tanácsadói feladatokat.

2019-ben került a Heves megyei katasztrófavédelem szervezetéhez, először megbízással, majd január 16-tól kinevezéssel látja el az igazgatóság Humán Szolgálatának vezetését. Csontos Ambrus tű. dandártábornok, megyei igazgató gratulált a kinevezéshez, és további jó egészséget és munkasikereket kívánt Juhász Attila tű. alezredesnek. 

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/226184/kineveztek-a-human-szolgalatvezetot

Jégen tartózkodás

2020. január 16.

Az egri katasztrófavédelmi kirendeltség polgári védelmi és iparbiztonsági felügyelői ellenőrzést végeztek a Tisza-tavon és a Laskó-folyón. Az ellenőrzés keretén belül a szakemberek megvizsgálták, hogy a befagyott vízfelületen tartózkodók betartották-e a jégen tartózkodás szabályait.

Galéria

A vonatkozó jogszabályok alapján a szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. Tilos a szabad vizek jegén tartózkodni: éjszaka és korlátozott látási viszonyok között; járművel, kikötők és veszteglőhelyek területén; továbbá folyóvizeken és azok mellékágain.

Aki a jégen léket vág, köteles a jégmentessé vált területet legalább 50 méterről jól felismerhető módon megjelölni, amelyhez a vízparton található természetes anyagokat (pl. nád, sáskéve, száraz ágak) is fel lehet használni. 

Az alapvető szabályok betartása mellett előfordulhatnak tiltó rendelkezés alá eső területek, ahol a jégen való tartózkodást tiltó táblákkal is szabályozzák. Aki a jégen történő tartózkodás szabályait megsérti szabálysértést követ el. 

Ha beszakad a jég alattunk:

 • Azonnal feküdjünk hason a jégre minél nagyobb testfelülettel, lehetőleg arccal a part felé és lassú, nyugodt mozdulatokkal - mindig a lehető legnagyobb testfelülettel - a legközelebbi biztos pontot hason csúszva elérni és kússzunk a part felé.
 • Minden lehető eszközzel (pl. a bot keresztbe fordítása) akadályozzuk meg, hogy a jégfelület alá csússzunk, vagy lemerüljünk a vízbe.
 • Beszakadás esetén kerüljük a felesleges mozdulatokat
 • Igyekezzünk a lábunkkal az ellenkező irányban lévő jég szélét elérni és a part felé előrelökni magunkat, illetve segítséget kérni.
 • Ha lesüllyedtünk a jég alá, próbáljuk szemünket nyitva tartani és felfelé (a világosság felé) nézni. Ha a jég hóval fedett, akkor a közelben lévő jégtörés helyét a beeső fénysugár alapján fel lehet ismerni, és el lehet érni.
 • Ha a jég újra beszakad alattunk, vágjunk magunknak utat a part felé addig, míg ki nem jutunk a partra, vagy teherbíró felülethez nem érünk.
 • Ha partot érünk, azonnal menjünk meleg helyre, szárítkozzunk meg, testünket töröljük szárazra, igyunk forró, meleg italt.  

Ha egy beszakadt embernek segítünk nagyon fontos, hogy:

 • A jég felszíne felett lévő személy hason csúszva közelítsük meg a bajbajutottat.
 • Hívjunk segítséget és a mentést végzőt kötelekkel, társakkal biztosítsuk!
 • Ha más eszköz nincs, egy hosszú, de erős ágat, ruhadarabot nyújtsunk a jégbeszakadtnak: ha többen vannak, egymás lábát fogva - mint egy hason fekvő lánc - segíthetnek
 • Ha a beszakadt jég alá került a személy, a mentési kísérletet már csak felkészült szakemberek tudják végezni, ezért nagyon fontos a 112-es segélyhívó számon értesítsük a tűzoltókat és a mentőket

Fotó: Nagy László tű. alezredes – Egri KVK

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

 

Katasztrófavédelem - a szakmai folyóirat legújabb száma

2020. január 16.

Megjelent a Katasztrófavédelem magazin legújabb lapszáma. A lapban többek között megismerkedhetnek egy Heves megyei tűzoltóházaspárral, Bódi Barbarával és Barna Lajossal, akik mindketten tűzoltó törzsőrmesterként teljesítenek szolgálatot.

https://www.katasztrofavedelem.hu//application/uploads/magazin/public/2020/01/

A fűtési szezon kockázatai

2020. január 16.

Bizonyára mindenki járt már úgy, hogy kisebb figyelmetlenség miatt balesetet vagy kárt szenvedett. Ennek mértéke pedig többnyire rajtunk múlik, azon, mit teszünk, vagy éppen nem teszünk a megelőzés érdekében, vagyis mennyire növeljük a balesetek bekövetkezésének a kockázatát. Azt pedig már a statisztikai adatok támasztják alá, hogy a lakástüzek és a szén-monoxid-mérgezések kiváltó okai között előkelő helyen szerepel a fűtőberendezések karbantartásának a hiánya.

A lakástüzek legfőbb forrása a nyílt láng használata. Ilyennel leginkább a tűzhelyek, a kandallók és a kályhák üzemelnek, így kiemelten kell arra figyelnünk, hogy semmilyen gyúlékony anyagot ne tároljunk ilyen berendezés közelében. Nem számít kivételesnek, hogy egyesek a kandalló hőjével igyekeznek megszárítani a frissen mosott ruhákat, nem fordítva kellő figyelmet arra sem, hogy a bekészített tüzelőanyag kellő távolságra van-e a fűtőberendezéstől, ahogy arra sem, mennyire védik a környezetüket a kipattanó szikrától. Balesetet lehet megelőzni azzal is, ha az elektromos hősugárzót vagy a gázzal működő fűtőberendezést úgy helyezzük el a lakótérben, hogy meglegyen a kellő távolság közte és a fűtőtest között. Arra is figyelni kell, hogy a használatban lévő gázkonvektor burkolata olyan magas hőmérsékletet érhet el, ami akár meg is gyújthatja a ráterített ruhát, célszerű tehát nem szárítóként használni a fűtőeszközt. 

A kémények is tudnak tüzet okozni. A legtöbb ilyen eset arra vezethető vissza, hogy az égéstermék-elvezetőben lerakódott, elszurkosodott korom meggyullad, például a helytelen tűzrakás és nem megfelelő tüzelőanyag használata miatt. Az okok között a második helyen szerepel a kémény építőanyagainak elöregedése, az égéstermék-elvezető nem megfelelő műszaki állapota. Koromégésről akkor beszélünk, amikor a kéményben lerakódott por és a kicsapódott szilárd égéstermék gyullad meg, ami egy pár percig tartó természetes folyamat. Ekkor a lerakódott szennyeződés 500 °C hőmérsékleten hamuvá változik, leég az égéstermék-elvezető belső faláról. Szurokégés esetén a porkorom és a kén keveredik a kicsapódó vízpárával, majd meggyullad. Ez az előzővel ellentétben kifejezetten veszélyes folyamat, mivel az égő anyag égéshője rendkívül magas, a 800-1300 Celsius fokot is elérheti, az égés pedig a lerakódott anyag mennyiségétől függően akár tizenöt órán át is tarthat. 

Sajnos számos esetben a lakásokban kialakuló tüzet – főleg éjjel – a benntartózkodók túl későn, vagy egyáltalán nem észlelik, ami súlyos sérüléshez, esetleg halálhoz vezethet. Egy lakástűz esetén csak néhány perc áll a lakók rendelkezésére, hogy felmérjék a helyzetet és biztonsággal elhagyják az otthonukat. Mindennek azonban nem kellene bekövetkezni, hiszen létezik olyan eszköz, amely teljes biztonsággal jelzi, ha baj van. Egy otthoni füstérzékelő nagyjából egy percen belül jelez, így adva nagyobb esélyt a menekülésre és a túlélésre. 

Azokban a lakásokban, ahol füstérzékelő volt felszerelve, nem alakult ki nagyobb tűz, nem történt tragédia, hiszen a lángokat már kialakulásukkor sikerült megfékezni.

Forrás: BM OKF

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/226156/a-futesi-szezon-kockazatai

Összegyűlt a pénz a kistelek tűzoltók légzőfelszerelésére

Képtalálat a következőre: „tűzoltók légzőfelszerelés”

Mint arról korábban beszámoltunk, december elején magánkezdeményezésre gyűjtés indult a kisteleki önkéntes tűzoltó egyesület javára.

A cél az volt, hogy egy speciális légzőfelszerelés árát összegyűjtsék, hogy ők is segíthessenek az egész évben fenyegető szén-monoxid-szivárgásoknál. Mikulás napján jótékonysági szerencsekerekezést szerveztek a sportcsarnoknál, ahol minimum ezer forintos adományért cserébe lehetett pörgetni. A nyereményeket helyi vállalkozók, őstermelők és magányszemélyek ajánlották fel, üres kézzel pedig senki nem távozott.

A megmaradt ajándékokat később újra kipörgethették a kistelekiek, a két szerencsekerekezésből és az adománygyűjtő ládákba bedobált pénzből pedig összesen mintegy 280 ezer forint gyűlt össze. Ebből meg tudják vásárolni a felszerelést, mellyel akár életet is menthetnek. Kácsor Péter, az egyesület elnöke lapunknak elmondta, a berendezést minden olyan helyzetben használják majd, amikor felmerül, hogy mérgező anyag került a levegőbe. – Ez leggyakrabban szén-monoxiddal kapcsolatos esetekben fordul elő, de például nagy füstben is ezzel tudunk majd bemenni az épületekbe. Tavaly ötven vonulásunk volt, ennél azonban lehetett volna több is, ha lett volna légzőfelszerelésünk. Ezt sajnos önerőből nem tudtuk volna megvásárolni, nagyon örültünk tehát, hogy a kistelekiek összefogásának köszönhetően ingyen megkaptuk.

A nyereményeket helyi vállalkozók, őstermelők és magányszemélyek ajánlották fel.

A berendezést a héten rendelik meg, ha pedig megérkezik, tudják majd segíteni a hivatásos egységek munkáját ilyen típusú tűzeseteknél is. – A tervek szerint pályázati pénzből az év második felében tudunk vásárolni egy második felszerelést is. Mivel ezzel mindig párban dolgozhatnak csak a tűzoltók, onnantól kezdhetjük majd meg akár önállóan is a beavatkozást olyan tűzeseteknél, ahol felmerül a gyanú, hogy mérgező a levegő – tette hozzá.

https://www.delmagyar.hu/delmagyarorszag/dm/osszegyult-a-penz-a-kistelek-tuzoltok-legzofelszerelesere-4878444/?utm_source=rssfeed

Hegyet másztak a tűzoltók, hogy kimentsenek egy sziklaszirten rekedt fiatalt (videó)

Kötélbiztosítás mellett mentettek a tűzoltók egy fiatalt a III. kerületben, írja Facebook-olfalán a katasztrófavédelmi hatóság. A bajba jutott hegymászó kedd este a rókahegyi volt kőfejtő egyik sziklaszirtjén rekedt - oda egyik barátjával mászott ki, de önerejéből már nem tudott visszajutni.

A tűzoltók alpintechnikai módszerek segítségével mentették meg az életveszélyben lévő férfit: a kiszabadítására küldött szakember rákjárásban, lépésről lépésre vezette ki a szorult helyzetből, majd biztonságos helyre kísérte a fiatal férfit. A bajba került hegymászót végül átadták a mentőknek. A mentésről  Schultz László tűzoltó főtörzsőrmester készített videót. 

https://nepszava.hu/3063581_hegyet-masztak-a-tuzoltok-hogy-kimentsenek-egy-sziklaszirten-rekedt-fiatalt-video

 

 Állatokat is mentettek a tűzoltók, száz feletti esethez vonultak

Több mint száz káreseményhez riasztották a jászárokszállási tűzoltókat az elmúlt évben. Két ötös kiemelt, valamint egy hármas fokozatú tűzesetnél is beavatkoztak.

De nem csak a lángok oltásán dolgoztak, hanem balesetek műszaki mentésénél is, sőt előfordult, hogy kerítésbe szorult kutyához hívták őket. A város biztonságérzetének javításában évek óta aktívan közreműködik a Jászárokszállási Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság tíz főből álló főállású csapata, valamint a 129 éve működő önkéntes tűzoltó egyesület. Ez utóbbi adja az alapját az állandó készenlétet biztosító főállású csapat ember- és eszközállományának.

Mezei Tibor, az önkormányzati tűzoltóság parancsnoka érdeklődésünkre elmondta, a 2019-es év eseménydúsan telt, a lánglovagok ugyanis 118 káresethez vonultak. Illetékességi területükhöz tartozik Jászárokszállás, Jászágó, valamint négy Heves megyei település, Vámosgyörk, Visznek, Tarnaörs és Erk. Szakmai felügyeletüket a jászberényi hivatásos tűzoltóság látja el, akikkel együttműködési megállapodásuk van arra vonatkozóan, hogy indokolt esetben Jászdózsára és Jászberénybe is vonulnak.

Állatokat is mentettek a tűzoltók, száz feletti esethez vonultak

A jászárokszállási tűzoltók tavaly év végén egy ötös kiemelt fokozatú jászberényi csarnoktűznél is közreműködtek a lángok megfékezésében
Fotó: Beküldött fotó

– Az elmúlt évben elsődlegesen a tűzesetek jelentettek számunkra nagy kihívást, műszaki mentés szempontjából nem voltak annyira kirívó események. Tavasszal előfordult olyan ritka eset, amikor egyszerre két káresemény történt a jászberényi tűzoltóság illetékességi területén. A Jásztelek külterületén található hulladéktelepen keletkezett tűzzel egy időben Jászberényben nyolc kilométeren égett az avar a vasúti sínek mentén. Ez utóbbihoz kaptunk riasztást, és két járművel vonultunk ki, hogy megfékezzük a lángokat. Májusban Jászladányon teljes terjedelmében égett egy 1800 négyzetméter alapterületű gumi- és műanyaggyártó üzemcsarnok, ahová a főállású és önkéntes állományunkkal mentünk segíteni a bajtársakat. Év végén pedig szintén egy jászberényi csarnoktűznél működtünk közre, ami ugyancsak egy ötös kiemelt fokozatú eset volt – számolt be Mezei Tibor.

Hozzátette, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét érintő viharkár felszámolásában is részt vettek. A tűzoltóparancsnok kiemelte, tavaly több baleset helyszínén közreműködtek a műszaki mentésben, az elmúlt két évben illetékességi területükön halálos balesethez nem kellett vonulniuk. Érdekességként elmondta, hogy évente néhány alkalommal állatok mentésében is kérik a segítségüket. Tarnaörsön például a nyáron egy nagy testű kutya beszorult a kerítésbe. A helyszínre érkezve a lánglovagok feszítővágó segítségével szabadították ki.

https://www.szoljon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/allatokat-is-mentettek-a-tuzoltok-szaz-feletti-esethez-vonultak-2137497/

 

Lezárt a központi zár, a gyerek az autóban ragadt – Tűzoltók mentették ki a járműből

Lezárt a központi zár, a gyerek az autóban ragadt – Tűzoltók mentették ki a járműből

Beültette gyermekét, majd lezárt a központi zár egy személygépkocsiban és nem tudta kinyitni a járművet egy szülő Nyíregyházán, a Május 1. téren hétfő reggel.

A nyíregyházi hivatásos tűzoltók a gépkocsi egyik hátsó ablakát üvegtörő kalapáccsal beütötték, majd kinyitották a járművet. Személyi sérülés nem történt.

 

https://www.nyiregyhaza.hu/post/lezart-a-kozponti-zar-a-gyerek-az-autoban-ragadt-tuzoltok-mentettek-ki-a-jarmubol-2020-01-14

Idős vásárhelyi asszony életét mentették meg a tűzoltók

Magatehetetlenül feküdt egy idős nő a lakása padlóján hétfőn Hódmezővásárhelyen – tájékoztatott a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

Délelőtt érkezett a segélyhívás a katasztrófavédelem főügyeletére, a város hivatásos egysége érkezett a Kaszap utcai lakáshoz. A tűzoltók az ablakon keresztül jutottak be a lezárt lakásba, majd a sérültet átadták a mentőszolgálat munkatársainak.

https://szegedma.hu/2020/01/idos-vasarhelyi-asszony-eletet-mentettek-meg-a-tuzoltok

Videó készült az egyszerre öt budai házat oltó tűzoltókról

Öt ház gyulladt ki egymás után vasárnap este a budapesti III. kerületben, Óbudán, valamint leszakadt egy felsővezeték is. A vezetéket, amely a földön feküdt, először áramtalanítani kellett, ami
jelentősen nehezítette a 17 járművel kiérkezett 63 tűzoltó munkáját.
 
A lángok nem terjedtek át sem ipari, sem egyéb létesítményre, majd végül 20 óra 44 perckor eloltották. "Az ügyben tűzvizsgálati eljárás indult, hogy megtudjuk, mi is okozhatta a tüzet. A egyik házban a tűz hatására több gázpalack felrobbant, ezt hallhatták a környéken élők" - írta Facebookon a Katasztrófavédelem. 
 
 
 
 
https://nepszava.hu/3063351_video-keszult-az-egyszerre-ot-budai-hazat-olto-tuzoltokrol