Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hírek

A belügytől több mint 21 ezren vigyáznak ránk karácsonykor: rendőrök, tűzoltók és a SMURD - a Transindex.ro portálról

Négy balesetnél avatkoztak be a tűzoltók

2021. február 18.

Galéria

Négy, közutakon történt balesetnél avatkoztak be Heves megye tűzoltói szerdán.

A reggeli órákban egymásba hajtott egy kamion és egy személygépkocsi az M3-as autópálya Vásárosnamény felé vezető oldalán, a 72-es kilométernél. A gyöngyösi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket. Az autó vezetője könnyű sérüléseket szenvedett. Felborult egy személyautó a Nagyvisnyó és Szilvásvárad közötti úton, a balesethez a bélapátfalvai önkormányzati és a szilvásváradi önkéntes tűzoltók vonultak, akik áramtalanították a járművet, majd biztosították a helyszínt. Az autó vezetője ki tudott szállni a járműből, könnyű sérüléseit a mentők a helyszínen ellátták.

Délután összeütközött két gépkocsi Egerben, a Madách Imre utcában. A város hivatásos tűzoltói védősugár biztosításával áramtalanították a forgalmi akadályt okozó járműveket, amelyekben csak a vezetők utaztak. Az balesetben egy ember súlyos, egy ember pedig könnyű sérüléseket szenvedett.

Az esti órákban Hatvanban, a Bercsényi úton karambolozott két jármű, melyekben csak a vezetők utaztak. A hatvani hivatásos tűzoltók a műszaki mentés során mindkét kocsit áramtalanították. A mentők egy embert könnyű sérülésekkel kórházba szállítottak.

Fotó: Bélapátfalvai ÖTP / Egri HTP

 

A kéményben keletkezett tűz

2021. február 17.

Egy családi ház kéményében meggyulladt a lerakódott égéstermék tegnap éjszaka Istenmezején, a Dózsa György utcájában.

A pétervásárai katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltói eloltották a tüzelőberendezésben égő tüzet, majd a padlásra felhatolva biztosították, hogy a tűz ne terjedjen át a tetőszerkezetre. Az eset során senki nem sérült meg, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

ADR oktatás a beavatkozó állomány részére

2021. február 12.

Galéria

A katasztrófavédelem iparbiztonsági szakterületének fő feladatai közé tartozik a veszélyes áru szállítások folyamatos ellenőrzése.

A veszélyes áruk Nemzetközi Közúti Szállításáról szóló Európai Megállapodás (ADR) a szállítási láncban szereplő résztvevők számára számos szabályt, kötelezettséget ír elő annak érdekében, hogy a szállított veszélyes anyagokat a lehető legbiztonságosabb körülmények között tudják célba juttatni. Rendkívül fontos, hogy egy káresetnél az áruról mielőbb kiderüljön, hogy milyen veszélyeztető hatásai vannak és mit kell tenni a beavatkozó tűzoltóknak. A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság iparbiztonsági szakterülete rendkívüli oktatást szervezett a teljes beavatkozó tűzoltó állomány részére ADR ismeretekből. A képzés célja volt, hogy az egyes káreseteknél gyorsabb, szakszerűbb és hatékonyabb legyen a beavatkozás, könnyebben felismerjék és beazonosítsák a szállított veszélyes árukat abban az estben is, ha erre vonatkozó jelölés nincs a szállító járművön. Az egri hivatásos tűzoltóság teljes beavatkozó állományának Nagy László tű. alezredes, iparbiztonsági felügyelő tartott elméleti oktatást, melyen egy online alkalmazáson keresztül a füzesabonyi és pétervásárai katasztrófavédelmi őrs állománya is bekapcsolódott. Az oktatás kitért a veszélyes áruk besorolására, a helyes technikai megnevezések alkalmazására a fuvarokmányokban, valamint a bárcák és egyéb jelölések, feliratok értelmezésére a szimulált helyzetekben. 

Az interaktív képzésen az előadó ismertette az ide vonatkozó jogi szabályozókat és megválaszolta a tűzoltók kérdéseit. Megtörtént káresetek és ellenőrzések tapasztalatain keresztül mutatta be, hogy milyen szabályos és szabálytalan szállításokkal találkozhatnak a beavatkozók. Az oktatást az egri valamint a gyöngyösi katasztrófavédelmi kirendeltségen is megszervezte a megyei igazgatóság. A tűzoltók elmondták, hogy jó volt felfrissíteni a veszélyes anyagokkal kapcsolatos tudásukat, továbbá sok új, hasznos és gyakorlati információt kaptak a képzésen.

Fotó: Egri KVK

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Huszonhat beavatkozás a téli időjárásban

2021. február 12.

Galéria

Huszonhat alkalommal avatkoztak be a téliesre fordult időjárás okozta káreseteknél Heves megye tűzoltói a csütörtökre virradó hajnaltól péntek reggelig.

Szentdomonkos, Zabar, Szilvásvárad, Tarnaszentmária határában, továbbá Bekölcén utakra, Egerben ingatlanra dőltek a leesett hó súlyától a fák, melyeket tíz helyszínen motoros láncfűrésszel és kéziszerszámokkal távolítottak el. Tizenhat alkalommal avatkoztak be elakadt autóknál, kamionoknál, továbbá közúti baleseteknél a megye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói. A baleseteknél jellemzően áramtalanították a járműveket, árokból kimentették azokat, számos alkalommal a forgalmi akadályokat a közútkezelő munkatársaival együttműködve szüntették meg.  

Fotó: Heves MKI

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

 

Beavatkozások csütörtökön

2021. február 11.

Galéria

Tizenhárom alkalommal avatkoztak be az időjárás okozta káreseteknél Heves megye tűzoltói a hajnali óráktól csütörtök délutánig.

Szentdomonkos, Zabar, Szilvásvárad, Tarnaszentmária határában, továbbá Bekölcén utakra, Egerben ingatlanra dőlt fákat hét helyszínen távolítottak el az egri, pétervásárai, ózdi hivatásos, a bélapátfalvai önkormányzati és a szilvásváradi önkéntes tűzoltók. 

Bekölce határában három teherautó akadt el a hóban, a járműveknek a bálapátfalvai önkormányzati tűzoltók segítettek, hogy tovább tudjanak haladni. Az M3-as autópályán egy személygépkocsi szalagkorlátnak ütközött, a járművet a hatvani hivatásos tűzoltók biztonságos helyre tolták.

Mónosbél külterületén egy autó árokba borult, továbbá Eger határában a 25-ös úton egy személyautó és egy busz ütközött, mindkét káresetnél az egri hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket, majd biztosították a helyszínt. 

Fotó: Heves MKI

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

A téli időjárás miatt fokozott óvatosságra van szükség

2021. február 11.

A havazás és az erős szél miatt éjféltől csütörtök reggelig kilenc káresethez riasztották Heves megyében a tűzoltókat. Szentdomonkos és Zabar határában útra dőlt fák, Egerben ingatlanra leszakadt ágak okoztak kisebb fennakadásokat és károkat, illetve öt esetben árokba csúszott, elakadt járművek műszaki mentésénél kellett beavatkozniuk az egri, a hatvani, az ózdi hivatásos és a bélapátfalvai önkormányzati tűzoltóegységeknek.

A meteorológiai előrejelzések szerint továbbra is havazásra, ónos esőre, helyenként hófúvásra, erős szélre kell készülni, a meteorológiai szolgálat több megyére is riasztást adott ki. 

Mielőtt az autósok útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról. Aki teheti, ónos eső, havazás vagy hófúvás miatt érvényben lévő riasztás ideje alatt ne induljon útnak. Ha az utazás elkerülhetetlen, az megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival történjen. Az autóba tankoljanak a szokásosnál több üzemanyagot és vigyenek magukkal feltöltött mobiltelefont, tartalék ruhát, ásványvizet és valamilyen ételt hosszabb várakozás esetére. Akik a tömegközlekedést választják, számítsanak megnövekedett várakozási időre.

Használják a katasztrófavédelem mobiltelefonokra ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t! 

Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a http://met.hu/ címen, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján, a http://utinform.hu/ -n olvashat. 

Újonc tűzoltók Hatvanban

2021. február 10.

Galéria

Február 9-én lezárult az újonc tűzoltók öthónapos képzése, így csütörtöktől három frissen végzett hivatásos tűzoltó lép szolgálatba és erősíti Heves megye tűzvédelmét.

Az öthónapos képzés két elemből tevődik össze: a rendészeti alapozó ismereteket a rendészeti szakközépiskolákban sajátíthatták el a hallgatók. Az így megszerzett tudásra épülnek rá a speciális tűzoltószakmai ismeretek, amelyeket a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban szereztek meg. A tűzoltók képzése a járvány ellenére is hagyományos módon zajlott, hiszen a gyakorlatorientált felkészítést nem lehet digitális távoktatás keretein belül elvégezni. 

A járvány miatt az újdonsült egyenruhások nem egy központi rendezvényen tették le az ilyenkor szokásos tűzoltói esküt, hanem a megyei igazgatóságon a szervezet jelenlévő vezetői és a parancsnokuk előtt. Zsákai Levente, Kvasz László és Marsa Márk tűzoltó őrmesterek az esküt követően Horváth Gábor tűzoltó alezredes, a hatvani tűzoltóság parancsnoka kíséretében a mai napon megismerkedtek a szolgálati helyükkel, mindhárman a hatvani hivatásos tűzoltóságon kezdik a tűzoltói munkát, beosztott tűzoltóként.

Plachi Péter tűzoltó ezredes, a megyei katasztrófavédelem igazgatóhelyettese is köszöntötte az őrmestereket, kiemelte, hogy a további gyakorlati és elméleti tanulás és a tapasztalatszerzés időszaka kezdődött meg számukra. Végezetül az ezredes elvárásként megfogalmazta, hogy tűzoltói szolgálatukat mindig esküjükhöz hűen végezzék, amelyhez munkasikereket, gyors beilleszkedést és sikeres beavatkozásokat kívánt az új és lelkes tűzoltóknak.

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

A csendes gyilkos akkor is ölhet, ha nem érezzük

2021. február 05.

A héten két esetben is kérték megyénk hivatásos tűzoltóinak segítségét szén-monoxid mérgezéses káreseményhez.

Hétfő este szén-monoxid-mérgezés gyanújával szállítottak kórházba két embert a mentők Verpeléten, egy Kossuth Lajos úti lakóépületből. A helyszínre az egri hivatásos és a verpeléti önkéntes tűzoltók vonultak, akik gázkoncentrációt mértek az épületben, ezért a gázszolgáltató szakembereit is helyszínre kérték. A szakemberek a fürdőszobában lévő gázkészüléket felülvizsgálatig kizárták a szolgáltatásból. 

Csütörtök délután Füzesabonyban, a Hősök utcában, egy kétszintes épülethez riasztották a város hivatásos tűzoltóit, miután az ingatlanban két ember rosszul lett. Az egység egy embert kikísért az épületből, méréseket végzett a házban és kimutatták a szén-monoxid jelenlétét a levegőben. A mentők két embert szállítottak kórházba, a gázszolgáltató szakemberei egy gázkészüléket kizártak a szolgáltatásból. 

A Heves Megyei Katasztrófavédelem ismételten felhívja a lakosság figyelmét a szén-monoxid mérgezés veszélyére. Ha nyílt égésterű fűtőeszközt vagy vízmelegítőt használunk, akkor mérgező szén-monoxid keletkezhet. Teljesen mindegy, hogy gázzal, fával, brikettel, szénnel vagy olajjal fűt valaki, amennyiben a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás, akkor ott szén-monoxid keletkezik.

Nem elég néha kiszellőztetni azokban a szobákban, ahol ilyen fűtés vagy vízmelegítő működik, különösen a fokozott légzárású nyílászárókkal ellátott helyiségekben. A megfelelő levegő-utánpótlást elősegíti például a nyílászárókba szerelt résszellőző, a fűtő- vagy melegítő berendezés, illetve az égéstermék-elvezető felülvizsgálata, karbantartása.

A szén-monoxidot sem az emberek, sem az állatok nem képesek érzékelni, ezért mindenképpen tanácsos egy jó minőségű érzékelőt beszerezni otthonra.

A katasztrófavédelem szén-monoxid-érzékelőkkel kapcsolatos listáját itt megtalálhatják.

A Heves Megyei Ellátási Csoport kéményseprői a lakosság számára ingyenesen, évente átvizsgálják a tüzelőberendezéseinket és a füstelvezető-rendszereinket. A rendszeres vizsgálat elengedhetetlen, ezek adnak valós képet az égéstermék-elvezető és a tüzelőberendezés állapotáról.

Az ellenőrzésekről további információ, továbbá a 2021-es sormunkaterv az alábbi linken megtekinthető:

https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Lakóháztűz Szarvaskőben

2021. február 03.

Galéria

Tűz keletkezett egy lakóházban Szarvaskő Tölgyfa utcájában, szerda délelőtt.

A beépített tetőtérben égett egy szoba. Az egri hivatásos tűzoltók két gépjárművel vonultak, több vízsugárral fékezték meg a lángokat. A tűz keletkezésekor az épületben senki nem tartózkodott, a lakók a tűzoltók kiérkezése előtt egy gázpalackot kihoztak az ingatlanból.

Fotó: Epstein Imre tű. szds.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Ismét útjára indul a Dr. Balogh Imre Emlékpályázat

2021. február 03.

Huszonegyedik alkalommal, 2021-ban is meghirdeti a Dr. Balogh Imre Emlékpályázatot a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A pályázat célja nem változott, ezúttal is fórumot teremt a tudományos, technikai vívmányok bemutatására, illetve annak ábrázolására, hogy ezek hogyan illeszthetőek a katasztrófavédelem feladatkörébe. Mindemellett a pályázónak tere nyílik a tűzmegelőzés, tűzoltás, műszaki mentés, tűzvizsgálat témájához kapcsolódó egyéb területek bemutatására is.

A tudományos igényű pályamunkákat 2021. május tizedikéig várja a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A dolgozatban ki lehet fejteni egyebek mellett a műszaki vagy technikai fejlesztéshez, a meglévő javító, karbantartó rendszerek működéséhez, az informatika vívmányainak alkalmazhatóságához, a humánerőforrás-gazdálkodáshoz, vagy a tűzoltó szakmához kapcsolódó egyéb aktuális kérdést is – olvasható a felhívásban, amely a pályázat szigorú formai kívánalmaira is kitér. A harminc oldalas dolgozatokat szakértő zsűri bírálja el, a zsűritagok eddigi tapasztalatai szerint hasznos, a tűzoltás vagy műszaki mentés területén jól alkalmazható tanulmányokat küldtek be a kollégák.

Dr. Balogh Imre, az egykori Nehézipari Minisztérium néhai főosztályvezetője elkötelezett pártolója volt a tűzvédelmi szakterületnek. A róla elnevezett díj megalapítását özvegye kezdeményezte, a 2000-ben létrejött megállapodás értelmében a pályázat keretei között kapja meg a felajánlott díjat és az ahhoz tartozó aranygyűrűt az arra leginkább érdemesnek ítélt szakember.

A pályázati felhívás elérhető az alábbi linken letölthető:


Kapcsolódó dokumentumok:

Dr. Balogh Imre Emlékpályázat (2021.02.03.)

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Ismét tűzvédelmi teszt

2021. február 03.

Elkészült a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nyolcadik online tűzvédelmi tesztje. A mostani teszt témája a tűzoltókra, felszereléseikre és a beavatkozásokra vonatkozik. Immár a nyolcadik tűzvédelmi tesztet bocsátja útjára a katasztrófavédelem és az Országos Tűzmegelőzési Bizottság.

Az online tudáspróba igazi beavatást jelent a kitöltők számára, hiszen bevezet a tűzoltói hivatás kulisszái mögé. Kiderül belőle, hogy milyen speciális eszközökre van szükség ahhoz, hogy maguk az életmentők is biztonságban legyenek, kinek mi a szerepe egy-egy beavatkozáson, hogyan oszlanak meg a feladatok a beavatkozó állomány tagjai között. 

A nyolcadik tűzvédelmi teszt ITT érhető el!

Amennyiben korábban közzétett tesztjeink valamelyikét szeretné kitölteni, IDE kattintson!

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Fának ütközött egy busz

2021. január 29.

Galéria

Fának ütközött egy autóbusz Lőrinciben az Árpád utcában, péntek reggel.

A műszaki mentést végző hatvani hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet, az abba beszorult vezetőt feszítővágóval szabadították ki. A balesethez mentők is érkeztek. 

Fotó: Horváth Gábor tű. alezredes -Hatvani HTP parancsnok

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Tűzoltóesküvő

2021. január 26.

Galéria

Csonka Levente gyöngyösi tűzoltó őrmester 2019 nyarán igazi tűzoltó módon kérte meg kedvese kezét.

Bevetési ruhában, tűzoltóautóval érkezett hozzá, létrán mászott fel szobájának erkélyére és tette fel a nagy kérdést Mercédesznek. A pár jóban-rosszban már ötödik éve együtt van és a napokban végleg egybekötötték az életüket. Úgy gondolták tovább már nem várnak és a jelenlegi vírushelyzetben szűk családi körben mondták ki a boldogító igent. A nagy lakodalom egyelőre elmaradt, de a kis esküvő így is nagyon izgalmasra sikerült. A nagy nap előtti estét a menyasszony és vőlegény a hagyományokhoz híven külön töltötte, így az őrmester izgatottan várta, hogy másnap meglássa élete Szerelmét hófehérben, valamint Mercédesz is kíváncsian vágyott a pillanatra, hogy jövendőbeli férjét megpillantsa tűzoltó díszegyenruhájában. A pár téli esküvőt tervezett, szerencsére az idő is kegyes volt hozzájuk, ugyanis gyönyörű, havas tájra ébredtek az esküvőjük napján. Az ifjú pár szeretteik körében töltötte az első napot, mellyel közös életük hivatalosan is megkezdődött.

Fotó: Csonka Levente tű. őrm.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Hétfői beavatkozások

2021. január 25.

Galéria

Heves megye tűzoltóinak tizenegy alkalommal adott munkát a havas időjárás hétfőn reggeltől a délutáni órákig.

A felázott talaj miatt a hó súlya alatt veszélyesen megdőlt, valamint az útra kidőlt fák eltávolításához kérték a tűzoltók segítségét. Tarnalelesz, Sirok, Szilvásvárad, Mónosbél, Bátor, Szarvaskő és Szúcs határában az útra dőlt fák akadályozták a forgalmat. A pétervásárai és az egri hivatásos, a bélapátfalvai önkormányzati, továbbá a szilvásváradi önkéntes tűzoltók motoros láncfűrészekkel és kézszerszámokkal avatkoztak be és távolították el forgalmi akadályt okozó fákat.

Fotó: Szilvásvárad ÖTE

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Megjelent a Katasztrófavédelem magazin legújabb száma!

2021. január 21.

Az elektronikus lapban többek között olvashatnak egy Feldebrőn történt műszaki mentésről is.

https://www.katasztrofavedelem.hu//application/uploads/magazin/public/2021/01/

A lényeg a dobozon van

2021. január 21.

Galéria

Pár napja tejes dobozon is kampányol az Országos Tűzmegelőzési Bizottság. A testület egyik partnerével, az Alföldi Tej Kft-vel kötött támogatási megállapodás alapján a közelmúltban több százezer tejes dobozra szén-monoxid-érzékelőkkel kapcsolatos információk kerültek rá.

Az év első két hónapjában naponta mintegy negyvenezer tejes dobozon lesz olvasható az Országos Tűzmegelőzési Bizottság üzenete. A fotó és figyelmeztetés a szén-monoxid-érzékelőkről szól, ezen felül a dobozon található egy QR-kód is, amely a katasztrófavédelem honlapjára navigálja az érdeklődőt, ahol további információk találhatóak a szén-monoxid-mérgezés, illetve a tűzesetek megelőzéséről. A vásárlók egyebek mellett arról is tájékozódhatnak, hogy mely szén-monoxid-érzékelők felelnek meg a jogszabályi előírásoknak, minőségi elvárásoknak. A bizottság évek óta azért dolgozik, hogy csökkenjen például a szén-monoxid-mérgezéssel járó káresetek száma. Ehhez nagyban hozzájárul, ha minél több háztartásban jó minőségű, biztonságot erősítő eszközt szerelnek fel.

A társadalmi célú üzenetet hordozó termékek már elérhetőek az üzletek polcain és várhatóan február végéig lesznek megvásárolhatóak. Ezt követően decemberben kerülnek ismét a polcokra a speciális információkat hordozó dobozos tejek.

2020 év végéig csaknem ezer alkalommal kérték tűzoltók segítségét a „csendes gyilkos” miatt. A lakásban a szén-monoxid-koncentráció akkor lépheti át az egészségre veszélyes határértéket, ha például egy gázzal működő, nyílt égésterű, tüzelő-fűtőberendezés (például vízmelegítő) környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás, esetleg valamilyen elszívó berendezés is működik. Ilyenkor a tökéletlen égés, esetleg az égéstermék visszaáramlása miatt mérgező szén-monoxid fejlődik, amely akár egy percen belül is mérgezhet, ölhet.

A katasztrófavédelemhez a szén-monoxid miatt érkező segélyhívások évről évre növekvő számából is jól látszik, hogy egyre többen használnak szén-monoxid-érzékelőt Magyarországon, egyre többen veszik komolyan a veszélyt. Érzékelőt csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad vásárolni. A megfelelő érzékelők listája a katasztrófavédelem honlapján elérhető, azokról most már az Alföldi Tej Kft. tejes dobozain keresztül is tájékozódhat a lakosság.

Fotó: Szőke Péter BM OKF

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Kötéltechnikai gyakorlatot tartott a HUNOR mentőszervezet Egerben

2021. január 20.

Galéria

Háromnapos kötéltechnikai gyakorlatot tartott a Hunor mentőszervezet január 18-20-án Egerben és környékén. A mentőegység az belgiumi GrimpDay nemzetközi versenyre készül, amelyet a tervek szerint június első hetében tartanak meg. A csapat 2019-ben már Belgiumban és Ázsiában is sikeresen bemutatkozott, utóbbi viadalon a legkreatívabb csapat díját szerezte meg, összetettben az ötödik lett.

A mostani felkészülés első napján egy kőfejtőbányában gyakorolták a magasba feljutást és az ereszkedést a csapat tagjai. Hatvan méter magas vasszerkezetre húzták fel a kosárhordágyban lévő sérültet. Ennek a versenyszámnak a mozzanatait többször is megismételték a tagok. A második napon az egri tufabányában gyakorolt a csapat. Harminc méter magasba juttatták fel a felszereléseiket, majd kifeszített kötélpályán mozgatták a sérültet. Gyakorolták azt is, hogyan tudják egyik pontból a másikba eljuttatni. 

Az utolsó napon az Egri várban a sérült mozgatását ismételték át, azt is gyakorolták, hogy mi a leggyorsabb, egyben energiahatékony módja annak, hogy egy bajbajutott embert a mélyből biztonságos helyre vigyenek. Minden nap elemzéssel zárult.

A mentőszervezet a versenyre és egy beavatkozásra hatszáz méter kötelet és több mint kétszáz kilogrammnyi felszerelést visz magával, hogy minden helyzetre megoldást találjanak. Égető Szilárd tűzoltó főhadnagy, a kötéltechnikai alegység vezetője elmondta, hogy új tagokkal bővült a versenycsapat, így a gyakorlásra mindig szükség van, de nemcsak a megszerzett tudás, hanem a csapatépítés is nagyon fontos eleme ezeknek a gyakorlatoknak. Júniusig havonta gyakorolnak majd.

A csapat kilenc tagja hat megyéből érkezett Egerbe, Kormos László tűzoltó százados, Papp János tűzoltó százados, Balázs Csaba tűzoltó százados, Losonci Csaba tűzoltó főhadnagy, Égető Szilárd tűzoltó főhadnagy, Pinkóczi Tamás tűzoltó főhadnagy, Berényi Imre tűzoltó főhadnagy, Balogh András tűzoltó főtörzsőrmester, Fegyverneki Máté tűzoltó főtörzsőrmester munkáját a Magyar Barlangi Mentőszolgálat két tagja is segítette. A gyakorlaton részt vett dr. Jackovics Péter tű ezredes, a HUNOR parancsnoka és a BM Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság Veszélyhelyzet-kezelési Főosztályának vezetője, valamint Plachi Péter tűzoltó ezredes, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese. 

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Csütörtöki beavatkozások

2021. január 15.

Galéria

Csütörtökön nyolc alkalommal avatkoztak be megyénkben a hivatásos tűzoltók. Az három műszaki mentést és öt tűzesetet 12 hivatásos tűzoltóegység kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 1 téves jelzés is érkezett az ügyeletre. A tegnapi nap kiemelt eseményei voltak:

Egy ötven négyzetméteres családi ház tetőszerkezete és belső tere égett teljes egészében a Heves megyei Tarnaszentmiklós Ady Endre utcájában, tegnap délelőtt. A hevesi hivatásos tűzoltók két vízsugárral oltották el a lángokat, egy gázpalackot kihoztak az épületből, amely nem robbant fel. Senki nem sérült meg a tűzben, az ingatlan lakói átmenetileg rokonokhoz költöztek.

Délután egy tizenötméter magas fa ága szakadt le Kálban az általános iskola udvarán. A füzesabonyi katasztrófavédelmi őrs tűzoltói kihúzós létra és motoros láncfűrész segítségével távolították el a veszélyesen lógó ágat.

Teljes terjedelmében égett egy körülbelül húsz négyzetméter alapterületű melléképület Novajon, tegnap késő délután. Az egri hivatásos tűzoltók két gépjárművel vonultak, majd több vízsugárral fékezték meg a lángokat.  A tűz keletkezésekor senki nem tartózkodott az épületben, a főépületre a tűz nem terjedt át, az lakható maradt.

Szén-monoxid-mérgezés gyanújával a mentők kórházba szállítottak egy embert Egercsehiből, az Egri útról, tegnap este. Az ingatlanban nem volt szén-monoxid-vészjelző. A pétervásárai hivatásos tűzoltók vonultak, méréseket végeztek, melyek kimutatták a veszélyes gáz jelenlétét a házban. Az ingatlant teljes légzésvédelemben átszellőztették, a gázszolgáltató szakemberei a kazánt a további használatból kizárták. 

Berendezési tárgyak égtek mintegy két négyzetméteren egy négyemeletes társasház második emeleti lakásában a gyöngyösi Róbert Károly utcában, tegnap este A városi hivatásos tűzoltók a lakásba behatolva egy vízsugárral rövid időn belül eloltották a lángokat. A munkálatok idejére kiürítették az épületet, tizennégy lakásból húsz lakó hagyta el ideiglenesen otthonát, ők később visszatérhettek lakhelyeikre. A tűzben senki sem sérült meg, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat tűzeseti helyszíni szemlét folytatott le a káreset helyszínén.

Fotó: Heves MKI

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Kijelölik a tűzoltási felvonulási területeket és utakat Egerben

2021. január 15.

Megkezdődött a tűzoltási felvonulási területek és utak kijelölése Egerben a négy emeletnél magasabb épületek környezetében.

Mindezt az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban előírtak alapján, az Egri Katasztrófavédelmi Kirendeltség, mint tűzvédelmi hatóság útmutatásának és elvárásainak megfelelően történik.  A tűzoltási felvonulási területeken parkolást tiltó táblákat helyeznek ki, valamint útburkolati jeleket festenek fel.

Eddig több mint tíz épületet ellenőrzött a hatóság a megyeszékhelyen, az idei évben pedig folytatja annak vizsgálatát, hogy a város társasházainál biztosítottak-e a tűzoltási felvonulási területek.

A kijelölt tűzoltási felvonulási területek és utak az adott épületekben élők élet- és vagyonbiztonságát hivatottak biztosítani azáltal, hogy a mentő és beavatkozó tűzoltó járművek, erők és eszközök zavartalanul tudják megközelíteni az épületeket a gyors és szakszerű mentés, kárelhárítás érdekében.

Az emberi élet védelme érdekében a tűzvédelmi hatóság kéri a lakosság megértését és együttműködését. 

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Lakóépület égett Füzesabonyban

2021. január 14.

Galéria

Kigyulladt egy családi házzal egybeépített nyári konyha és tetőszerkezete Füzesabony Tábor útján, szerda este.

A füzesabonyi és a mezőkövesdi hivatásos, továbbá a helyi önkéntes tűzoltók közös erővel, két vízsugárral oltották el a lángokat, majd hozzáláttak a tűzoltási utómunkálatokhoz. A lángok a családi házra nem terjedtek át, de annak minden szobája kormozódott. A tűzben egy ember könnyű sérüléseket szenvedett, őt a mentők kórházba szállították. 

Fotó: Bukta Péter tű. őrm. - Füzesabony KVŐ

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Óvatosan közlekedjünk a havas utakon

2021. január 13.

Galéria

Összeütközött két személyautó Mónosbél határában, a II. Rákóczi Ferenc úton, szerda reggel. A balesetnél a bélapátfalvai önkormányzati tűzoltók avatkoztak be, áramtalanították a járműveket, majd biztosították helyszínt.

Ma reggelre Heves megye több pontján összefüggő hóréteg alakult ki. A meteorológiai előrejelzések szerint az elkövetkező napokban is várható helyenkénti havazás, emiatt csúszós, jeges utakra, csökkent látótávolságra kell készülni. Mielőtt az autósok útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról. Csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival keljenek útra. Hosszabb útra célszerű teli tankkal elindulni és vigyenek magukkal feltöltött mobiltelefont. 

A havas időben a házak tetejéről összefagyott hó, az ereszcsatornákról jég eshet a járókelőkre, a járdák és egyéb utak síkossá válhatnak. A síkosság mellett a hó betakarhatja a járdaszegélyt és a tereptárgyakat, gödröket, buckát, ami további veszélyforrást jelent.

Néhány tanács a biztonságos téli közlekedéshez:

 • Mindig a téli útviszonyoknak megfelelően induljon el, közlekedjen!
 • Téli gumiabroncsai állapota mellett ügyeljen arra, hogy a fényszórók és az ablaktörlő lapátok megfelelően működjenek!
 • Töltsön téli ablakmosó folyadékot kocsija tartályába, ellenőriztesse a fagyálló folyadékot, és tartsa elérhető helyen a jégkaparót, jégoldót!
 • Indulás előtt mindig tisztítsa le teljesen a szélvédőt és az ablakokat, hogy ne zavarja semmi a kilátásban, tájékozódásban!
 • Mobiltelefonja akkumulátora legyen feltöltve!
 • Ha hosszabb útra indul, készüljön úgy, hogy egy elakadás se okozzon meglepetést. Érdemes pokróccal, hólapáttal, innivalóval és némi élelemmel felkészülni az útra. Tartalék meleg öltözet, lábbeli is jól jöhet.

Használják a katasztrófavédelem mobiltelefonokra ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t! Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a http://met.hu/ címen, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján, a http://utinform.hu/ -n olvashat. 

Ha valaki bajba kerül, vagy bajba jutott autóst, gyalogost lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.

Fotó: Sas Ádám tű. százados -Bélapátfalva ÖTP

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Robbanás egy gyöngyösi társasházban, egy ember meghalt

Galéria

2021. január 06.

Szerdára virradó éjjel fél egykor gázrobbanás volt egy háromemeletes társasházban Gyöngyösön, a Verseny utcában.

A huszonnégy lakásos téglaépítésű társasházban egy második emeleti lakás a robbanástól kigyulladt és teljes terjedelmében égett. Egerből, Hatvanból, Jászberényből, Hevesről, Aszódról és Bátonyterenyéről érkeztek tűzoltók az esethez. A harminc tűzoltó nyolc járművel kimentette az épületben tartózkodókat és több oldalról oltotta el a lángokat. Az épületből negyvenkét embert mentettek ki, közülük hatan a közeli általános iskolában lettek ideiglenesen elhelyezve, a többiek rokonokhoz mentek. A tűzzel érintett lakásban egy ember tartózkodott, akin már nem lehetett segíteni. A detonációt követően az épület megsérült, a tűzoltók, rendőrök és statikusok jelenleg is vizsgálják az épületet és a robbanás körülményeit. 

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Módosult a mezőgazdasági öntözési kutakra vonatkozó hatáskör

2021. január 05.

A vízügyi igazgatási és a vízügyi, valamint a vízvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervek kijelöléséről szóló 223/2014. (IX. 4.) kormányrendelet 2021. január elsejétől hatályos változása alapján a mezőgazdasági öntözési célú, felszín alatti vízkivételt biztosító vízilétesítményekkel kapcsolatos vízügyi és vízvédelmi hatósági, szakhatósági hatáskört, országos illetékességgel a Nemzeti Földügyi Központ látja el.

Az ügyfelekre nézve ez azt jelenti, hogy a mezőgazdasági öntözési célt szolgáló kutakra vonatkozó kérelmet 2021. január elsejét követően a Nemzeti Földügyi Központhoz kell benyújtani. 

Nemzeti Földügyi Központ elérhetőségei a következők:

Székhely: 1149 Budapest, Bosnyák tér 5.
Levélcím: 1590 Budapest, Pf. 195
Telefonszám: +36 1 467 6700
Faxszám: +36 1 467 6716
E-mail cím:nfk@nfk.gov.hu
Ügyfélszolgálat:ugyfelszolgalat@nfk.gov.hu
Sajtó:sajto@nfk.gov.hu

Internetes honlap: https://nfk.gov.hu/

Ügyfélfogadás:

1149 Budapest, Bosnyák tér 5.

H-Cs 8:00-12:00 és 13:00-16:00

P 8:00-12:00

A felszín alatti vízkivételhez kapcsolódó további vízilétesítmények és vízimunkák (így különösen: az öntözőtelepek, tározók) engedélyezése továbbra is a vízügyi és vízvédelmi hatáskörrel rendelkező katasztrófavédelem igazgatóságok hatáskörébe tartozik.

Fotó: Szőke Péter r.a. Fotóriporter / kiemelt szakügyintéző

Műszaki mentések az új évben

2021. január 04.

Galéria

Az új év első hétvégéjén összesen hét segélyhívás érkezett a Heves megyei katasztrófavédelem műveletirányítási központjába. Az öt műszaki mentést 5 hivatásos tűzoltóegység kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 2 téves jelzés is érkezett az ügyeletre.

Két kiemelt beavatkozás történt, január elsején délután, letért az úttestről és árokba hajtott egy személyautó a 3-as főúton, Gyöngyös térségében. A város hivatásos tűzoltóit riasztották, akik áramtalanították a járművet, majd biztosították a helyszínt. A balesethez mentők is érkeztek, egy embert kórházba szállítottak. Január másodikán az esti órákban szalagkorlátnak ütközött egy gépkocsi Egerben, a Ráckapu téri felüljáró lehajtóján. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói vonultak a balesethez, áramtalanították a járművet. A balesetben egy ember könnyű sérüléseket szerzett.

Fotó: Egri HTP

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Idén a tűzijáték is más lesz

2020. december 30.

A járvány miatt olyan óvintézkedések is születtek, amelyek a szilveszteri tűzijátékra vonatkoznak. Idén nem lehet közterületen tűzijátékokat használni és a szokásos szilveszteri pirotechnikai termékek sem elérhetőek.

A tűzijátékokat négy osztályba sorolják:

1. osztály – ezek olyan, akár lakáson belül is használható játékos tűzijátékok, amelyek nem jelentenek nagyobb veszélyt. A mennyiségi korlát betartásával 14 évnél idősebbek egész évben megvásárolhatják, és a korlátozások figyelembevételével fel is használhatják ezeket. Ide tartozik például a tortatűzijáték.

2. osztály – ezek alacsony kockázatú kis tűzijátékok, amiket a szabadban kell felhasználni. Ezeket, a mennyiségi korlát betartásával, 16 évnél idősebbek egész évben megvásárolhatják, és a használati utasításban foglaltakat betartva felhasználhatják.

3. osztály – ezek a közepes tűzijátékok, közepes kockázattal, amelyek a szabadban lévő nagy, nyílt területen való használatra lettek kitalálva. A járvány előtt ezeket lehetett december 28-31 között megvásárolni, és december 31-én 18:00 óra és január 1. 06:00 óra között felhasználni. Idén ezeknek az árusítása és felhasználása is tilos!

4. osztály – ezek azok a nagy tűzijátékok, amelyeket kizárólag pirotechnikus szakember használhat fel. Magánszemélyként ilyennel csak augusztus 20-án, egyéb nagyobb tűzijátékokon és filmekben találkozhatunk.

Idén csak az 1-es és 2-es osztályba tartozó tűzijátékokat lehet megvásárolni és felhasználni. Közterületen ezeket is tilos működtetni, idén tehát csak kertes házak kertjében van rá lehetőség. A társasházak erkélye nem minősül szabadtérnek, illetve az erkélyen a tűzijátékok felhasználói és balesetvédelmi utasításában szereplő védőtávolságot sem lehet betartani. Ha valaki a társasház közös udvarán szeretne tűzijátékot működtetni, csak akkor teheti ezt meg, ha a társasház házirendje megengedi ezt, és az adott tűzijáték használati utasításában szereplő előírásokat be lehet tartani az udvaron. Ha például 8 méteres védőtávolságot ír elő a használati utasítás, de ennél kisebb az udvar, akkor nincs rá lehetőség.

A tűzijátékokat ne tároljuk fűtőeszköz, vagy sugárzó hő mellett. Más tűzveszélyes anyaggal, benzinnel, gázolajjal, lakkokkal ne tároljuk egy helyen. Szintén ne tartsuk ezeket a tetőtérben, alagsorban vagy pincében. Zárjuk el ezeket a gyerekek elől. Használat előtt olvassuk el a használati utasítást. Az elnedvesedett és utána kiszáradt, vagy sérült burkolatú termékeket ne használjuk fel. Ne irányítsuk emberre, állatra, növényre, épületre. Figyeljünk, hogy a tűzijáték útjában ne legyen semmi, ügyeljünk az épített és a természetes környezetre is. A tűzoltókat minden évben több tucat, tűzijáték miatt kigyulladt fenyőhöz, tujához, kukához riasztják. Az elhasznált, de még forró tűzijátékot ne dobjuk a kukába, mert ki fog gyulladni, és azt is meggyújtja, ami a kuka közelében van. Minden évben előfordulnak autó- és lakástüzek is kukába dobott forró tűzijáték-maradványok miatt. 

Figyeljünk oda a házi kedvencekre is, minden évben rengeteg kutya szökik meg, mert megijednek a tűzijátékoktól. Ne kössük meg őket, engedjük be őket a házba és zárjuk olyan helyre, ahonnan nem tudnak megszökni.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Öt tűzeset, kilenc műszaki mentés kedden

2020. december 30.

Galéria

Tegnap összesen 19 segélyhívás érkezett a Heves megyei katasztrófavédelem műveletirányítási központjába. Az 5 tűzesetet és a 9 műszaki mentést 16 hivatásos és három önkormányzati tűzoltóegység valamint kettő önkéntes tűzoltó egyesület kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 3 téves és 1 szándékosan megtévesztő jelzés is érkezett az ügyeletre, ezen kívül 1 utólagos tűzesetet is bejelentettek.

Kedden délelőtt a szél megrongálta egy ház tetőfedését Egerben, az Árnyékszala utcában. Az egri hivatásos tűzoltók a járókelőket veszélyeztető, meglazult cserepeket eltávolították. Kiskörén egy ház fala a szomszéd kertjébe dőlt. A hevesi tűzoltók a területet körbekordonozták. Egy fa dőlt az úttestre Bélapátfalva és Szilvásvárad között. A bélapátfalvai önkormányzati tűzoltók a forgalmi akadályt képező fát eltávolították. Összeütközött két gépkocsi a 24-es főút Mátrafüred és Sástó közötti szakaszán. A balesethez Gyöngyösről riasztották a hivatásos tűzoltókat, akik áramtalanították a járműveket.

A délutáni órákban, Hatvanban, a Horváth Mihály utcában egy társasház második emeleti lakásában az elektromos kismegszakító tábla megolvadt, füstölt. A hatvani hivatásos tűzoltó egységet riasztották az esethez. A tűzoltók kiérkezése előtt a lakó a lakását áramtalanította, majd porral oltó készülékkel a füstölést megszüntette, így a tűz nem terjedt tovább. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. 

Tűz keletkezett egy huszonöt négyzetméter alapterületű, Eger és Felsőtárkány közötti területen található faházban, kora este. Az egri hivatásos tűzoltók kiérkezésekor égett a ház tetőszerkezete, melyet két vízsugárral eloltottak. A tűzben nem sérült meg senki. 

Összeütközött két gépkocsi kedd kora este Heves megyében, az Eger és Egerszalók közötti úton. A balesethez a megyeszékhely hivatásos tűzoltóit riasztották, akik áramtalanították a járműveket. A balesetben egy ember megsérült.

Kigyulladt egy körülbelül tizenöt négyzetméter alapterületű melléképület kedd este a Heves megyei Gyöngyöstarján Damjanich János utcájában. A tűzhöz a gyöngyösi hivatásos és a gyöngyöshalászi önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik két vízsugárral oltották el a lángokat.

Egy száz négyzetméter alapterületű családi ház tetőszerkezete égett teljes terjedelmében Szilvásváradon, a Miskolci utcában, az éjszakai órákban. Az egri hivatásos tűzoltók három gépjárművel, a bélapátfalvai önkormányzati tűzoltók egy gépjárművel érkeztek a tűzhöz, valamint a szilvásváradi önkéntes tűzoltó egyesület 5 fővel segítette a tűz oltását. Az egységek 4 vízsugárral oltották el a tüzet. A ház lakhatatlanná vált. 

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Három termékkel bővült a megfelelő szén-monoxid-érzékelők listája

2020. december 29.

Három újabb szén-monoxid-érzékelőről állapította meg a katasztrófavédelem azt, hogy megfelelően jelzik a mérgező gáz jelenlétét a zárt térben. A piacfelügyeleti hatóság folyamatosan ellenőrzi a forgalomban lévő berendezéseket, és frissíti a megfelelőnek, illetve nem megfelelőnek talált szén-monoxid-érzékelők listáját.

A berendezések tesztelése akkreditált laboratóriumokban történik, az eszközöket négy különféle összetételű gázkoncentráció, azaz különböző arányú levegő- és szén-monoxid-gázelegy környezetében vizsgálják. A jól működő berendezéseknek bizonyos időegységen belül le kell adniuk a riasztást. Amennyiben előbb vagy később jeleznek, illetve nem riasztanak, úgy nem alkalmasak arra, hogy forgalomba kerüljenek.

A negatív listán szereplő termékek forgalmazását a hatóság minden esetben megtiltja. A forgalmazó határozatot kap arról, hogy nem árusíthatja tovább a megbízhatatlan készüléket, illetve vevőitől vissza kell vásárolnia azokat. 

A BM OKF honlapján folyamatosan elérhetőek a legaktuálisabb felülvizsgálati eredmények. A katasztrófavédelem felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy semmilyen körülmények között ne vásároljanak a negatív listán szereplő termékek közül, illetve amennyiben korábban már beszereztek ilyen érzékelőt, akkor azt cseréljék le a pozitív listán található termékek valamelyikére. 

A szén-monoxid-érzékelők listája ITT elérhető.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

A tűzoltók karácsonya

2020. december 24.

Galéria

Szentesetén is közel nyolcvan tűzoltó teljesít szolgálatot Heves megyében. Ha riasztják őket, két percen belül elindulnak, hogy a bajbajutottakon segítsenek. A hivatásos és az önkormányzati tűzoltó-parancsnokságokon, továbbá a műveletirányítási ügyeleten készenlétben lévő tűzoltók a családjuktól távol, bajtársaikkal töltik a mai napot, azért, hogy folyamatosan vigyázzanak biztonságunkra.

Hagyomány, hogy december 24-én a katasztrófavédelem vezetői meglátogatják a szolgálatban lévő lánglovagokat, ajándékkal kedveskednek nekik, megköszönik munkájukat és nyugodt, békés szolgálatot kívánnak nekik. Így történt ez ebben az évben is, továbbá  minden laktanyában egy feldíszített karácsonyfa biztosítja az ünnepi hangulatot.

Az ünnepek alatt még inkább azt kívánjuk, hogy semmi baj ne történjen velünk. Tűzoltóink az év minden napján, így az ünnepek alatt is a nap huszonnégy órájában készen állnak arra, hogy a riasztást követően minden tőlük telhető segítséget megadjanak a bajbajutottaknak.

Fotó: Heves MKI

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Áldott Karácsonyi Ünnepeket kívánunk

2020. december 23.

Áldott Karácsonyi Ünnepeket és sikerekben gazdag, boldog Új Esztendőt kíván a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság!

Karácsonyi videónk

Fotó: Szőke Péter - BM OKF

Videó: Szamosi Attila tű. fhdgy. - Heves MKI

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

November hónap fotója

2020. december 23.

Galéria

A gyöngyösi hivatásos tűzoltók vágták ki azt a nordmann fenyőt, amelyet Gyöngyös Város Fő terén állítottak fel, november végén.

A város hivatásos tűzoltói irányították a nagyméretű fa szállítását és leemelését. A fenyőfát ékekkel és csavarokkal rögzítették a talapzatába, ezután egy létrás gépjárművel a díszítésében is részt vettek. A munkálatok közben Zsoltész Gábor tűzoltó főtörzsőrmester kapta lencsevégre kollégáit, egyik képét a megyei katasztrófavédelem a hónap fotójának választotta meg.

Fotó: Zsoltész Gábor tű. ftőrm.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Tovább fejlődtek az önkéntes mentőszervezetek mentési képességei

2020. december 23.

Galéria

A KEHOP 1.6.0-15-2016-00017 azonosítószámú, „Önkéntes mentőszervezetek fejlesztése és felkészítése” című projekt keretében tovább folytatódik az önkéntes mentőszervezetek mentési képességeinek, technikai eszközeinek fejlesztése.

Három Heves megyei szervezet, a tiszanánai, a vámosgyörki és a siroki települési mentőszervezetek vettek át általános gyakorló védőruházatot, mellesnadrágot, normál és téli sapkát, kabátból és nadrágból álló esővédőt, illetve rövid ujjú pólókat, továbbá bevetési védőruházatot, sisakot, kámzsát, kesztyűt és csizmát.

Egy-egy quadot és utánfutót kapott a Rima-Laskó és a Hanyi járási mentőcsoport. A terepmintázatú gumiabroncsokkal ellátott terepjáró képességű jármű az önkéntes polgári védelmi szervezetek többcélú beavatkozó eszköze. A jármű kialakítása, technikai paraméterei szélsőséges időjárási és terepviszonyok között is lehetővé teszik a kárhelyszínek megközelítését, alkalmasak arra, hogy a beavatkozó állományt és a védekezéshez szükséges eszközöket utánfutóval a kárhelyszínre szállítsák. A járművön és az utánfutón lévő anyagok és eszközök biztonságosan rögzíthetők, a quadok képesek bármilyen terepviszonyok között, kevésbé teherbíró talajon, valamint meredek emelkedőkön is közlekedni. A vonóerőtől kezdve a kapaszkodóképességen át az üzembiztonságig a jármű minden tulajdonsága azt a célt szolgálja, hogy a gépjárművezető és a felszerelések biztonságosan megérkezzenek a bevetés helyszínére, majd a beavatkozás végeztével onnan az állomáshelyükre.

A járműveket Plachi Péter tűzoltó ezredes, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese adta át a mentőszervezetek képviselőinek.

A quadok, az utánfutók és a felszerelések együttes értéke megközelíti a tizenkétmillió forintot.

Fotó: Szamosi Attila tű. fhdgy.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Így kerülhetjük el, hogy a tűzoltókkal töltsük a karácsonyt

2020. december 23.

Galéria

Télen naponta átlagosan harminc lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat, ez karácsonykor akár a negyvenet is eléri.

Szenteste és karácsony mindkét napján ugyanúgy, mint az évben bármikor csaknem kétezer tűzoltó van szolgálatban mintegy ötszáz járművel. Azonban nem elég az, ha csak a tűzoltók gondoskodnak a biztonságos ünneplésről, mindenkinek körültekintőnek kell lennie. Aki az alábbi tanácsokat megfogadja, biztosan nem kell, hogy „vendégül” lássa a tűzoltókat az ünnepek alatt.

 1. A legtöbb karácsonyi tüzet gyertyák, mécsesek okozzák. Idén már több adventi koszorú és hangulatgyertya okozott nagyobb lakástüzet. Ha nincs a gyertya alatt tűzálló alátét, amint csonkig ég a gyertya, lángra kap a koszorú is. Inkább ne is gyújtsuk meg a gyertyákat, ha nincs alattuk alátét.
 2. A gyertyák és az adventi koszorú közelében ne legyen semmilyen éghető anyag, ami meggyulladhat.
 3. Soha ne hagyjuk magára az égő gyertyákat, mielőtt kimegyünk a szobából, fújjuk el.
 4. Ha gyenge minőségű, piacon, aluljáróban, csomagtartóból vásárolt fényfüzérünk van otthon, inkább ne használjuk.
 5. Ha kint dekorálunk égősorral, csak kültéri fényfüzért tegyünk ki, mert áramütés és tűz is lehet belőle. Bent a lakásban már használhatunk beltéri és kültéri fényfüzért is.
 6. A fényfüzér vezetéke ne kerüljön bútorok lába alá, mert megtörik, kidörzsölődik és zárlat miatt tüzet okozhat.
 7. Ha a fényfüzér vezetéke, vagy a hosszabbító eldeformálódott, megtört, megolvadt, ne használjuk, hiszen csak idő kérdése, hogy mikor fog tüzet okozni.
 8. Éjszakára húzzuk ki a fényfüzért a konnektorból.
 9. A karácsonyfára bármilyen szép is, soha ne tegyünk égő gyertyát, vagy csillagszórót. A november végén kivágott karácsonyfa a fűtött lakásban már annyira kiszáradt, hogy pillanatok alatt képes meggyulladni. Ha a karácsonyfa alján meggyullad egy ág, nem kell hozzá egy perc és már a csúcsdísz is lángolni fog.
 10. A karácsonyfát tegyük másfél méter távolságra a kandallótól, kazántól, vagy egyéb fűtőeszköztől. A legjobb, ha egy méteres körben semmi sincs a fa közelében.
 11. Karácsonykor a tűzhelyen és a sütőben párhuzamosan készülnek a finomságok. Sok tűz a konyhában keletkezik, mert megfeledkezünk az ételekről. Hogy biztosan ne felejtsük el a készülő ételt, állítsuk be a telefonunkon az időzítőt.
 12. Ha a tűzhelyen felejtettük az olajat és az meggyulladt, ne oltsuk el vízzel, mert az égő olaj ki fog robbanni az edényből és mindent meggyújt maga körül. Tegyük rá a fedőt és kapcsoljuk ki a tűzhelyet.
 13. Ha a sütőben gyulladna meg az étel, kapcsoljuk ki a sütőt és várjuk meg, amíg elalszik a tűz. Néhány perc után nyissuk ki a sütőt és edényfogóval vigyük ki a szabadba az odaégett ételt.
 14. Igazán feldobja a szoba hangulatát, ha a kandallóban lobog a tűz. A begyújtáshoz soha ne használjunk benzint, gázolajat, hígítót, mert robbanáshoz vezet.
 15. A tüzelőt ne a kandalló előtt, vagy mellette tároljuk, mert a kipattanó szikrák meggyújthatják azt. A kandalló előtt mindig legyen szikrafogó.
 16. A tűzoltókat nap mint nap rengeteg közlekedési balesethez riasztják, karácsonykor pedig sokan útnak indulnak, hogy meglátogassák távolabb élő rokonaikat. Vezessünk óvatosan és csak a téli útviszonyokra felkészített járművel induljunk el.
 17. Azokban az otthonokban, ahol nyílt égésterű fűtőeszközzel fűtenek, vagy ilyen berendezéssel melegítik a vizet, szén-monoxid keletkezhet, ha a működő fűtés, vagy a vízmelegítő nem kap elég levegőt. Ha megszólal a szén-monoxid-érzékelő, vagy a működő fűtés mellett többen is fejfájásra, hányingerre panaszkodnak, azonnal hívjuk a 112-es segélyhívó számot.

Fotó: Dévai Balázs tű. fhdgy.

Karácsonyi köszöntés a pétervásárai tűzoltóknál

2020. december 23.

Galéria

Pétervására polgármestere, Eged István meglátogatta a város hivatásos tűzoltóit tegnap.

Polgármester úr egy meglepetés ajándékkal köszönte meg a tűzoltók egész éves áldozatos munkáját. Az őrs tűzoltói természetesen az ünnepek alatt is készenléti szolgálatban lesznek, 29 település mentő tűzvédelmét látják el, elsőként érnek ki és kezdik meg a tűzoltást vagy műszaki mentést.

Fotó: Galuska Balázs tű. tőrm.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Füst- és szén-monoxid-érzékelőkkel a családok biztonságért

2020. december 21.

Galéria

Szén-monoxid-vészjelzőket és füstérzékelőket adományozott a katasztrófavédelem harmincnyolc családnak Heves megyében 2020. év végén.

A készülékeket az Országos Tűzmegelőzési Bizottság szerezte be, a testület jóvoltából már évek óta hagyomány, hogy a megyei katasztrófavédelem szakemberei kapcsolatba lépnek rászoruló családokkal, és kézzelfogható segítségként füstjelzőket vagy szén-monoxid-érzékelőket adnak át nekik, továbbá azok felszereléséhez is segítséget nyújtanak a katasztrófavédelem munkatársai. A készülékek elosztásakor a rászoruló családok szociális helyzetét, a veszélyeztetettséget és a családtagok számát vették figyelembe. Az életmentő érzékelő eszközök adományozásával a katasztrófavédelem célja az, hogy erősítse az emberekben annak fontosságát, hogy aktívan részt vegyenek saját biztonságuk megteremtésében, hogy felhívjuk a figyelmet a lakástüzek és az abból eredő sérülések megelőzésére, a biztonságos fűtésre, a tűzvédelmi szabályok betartására, és arra ösztönözzük a lakosságot, hogy minél többen helyezzenek el otthonukban füstérzékelőt, hiszen ezek a kis készülékek akár életet is menthetnek.

Heves megyében az idei évben 14-en sérültek meg lakástűzben, 3 ember vesztette életét, továbbá 44 esetben avatkoztak be megyénk tűzoltói szén-monoxid-szivárgással kapcsolatos eseteknél. A tüzek keletkezési okainak majdnem fele a helytelen fűtésre, a rossz fűtőeszközökre, vagy a kémények nem megfelelő állapotára vezethető vissza. A legtöbbször figyelmetlenségből és valamilyen nyílt lánggal összefüggő tevékenységből eredő balesetek kis odafigyeléssel megelőzhetők. A fűtés és a sütés-főzés, az elektromos eredetű tüzek, és a dohányzás is többször okoz lakástüzet. Tűz esetén csak percek állnak a lakók rendelkezésére, hogy biztonsággal elhagyják otthonukat. A tűz kezdeti szakaszában általában először füst képződik, ezt észlelve a füstérzékelők átlagosan egy percen belül jeleznek, így adva nagyobb esélyt a menekülésre, esetleg a tűz kezdeti szakaszának eloltására. Azokban a lakásokban, ahol füstérzékelő volt felszerelve, nem alakult ki nagyobb tűz, nem történt tragédia, hiszen a lángokat már kialakulásukkor sikerült megfékezni.

Szén-monoxid a leggyakrabban akkor keletkezik, ha a nyílt égésterű fűtőberendezés, mint például a vízmelegítő, a kazán, a bojler, a konvektor, a kályha, cserépkályha, kandalló a megfelelő szellőzés hiánya miatt elhasználja a helyiségben lévő oxigént. A szükséges levegő-utánpótlás nélkül ilyenkor mérgező szén-monoxid fejlődik, amely akár egy percen belül ölhet. Ezért nagyon fontos, hogy évente ellenőriztessük a fűtőberendezést, éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével, figyeljünk a levegő-utánpótlásra és feltétlen használjunk szén-monoxid-érzékelőt.

Fotó: Heves MKI

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Új gépjárművel avatkoznak be a szilvásváradi önkéntes tűzoltók

2020. december 21.

Galéria

Fennállásának 120. évfordulóját ünnepelte idén az Önkéntes Tűzoltó Egyesület Szilvásvárad, továbbá sikeresen pályázott „A Magyar Falu Program Falusi Civil Alap keretében civil közösségi tevékenységek és feltételeinek támogatása” elnevezésű pályázaton.

A önkéntes tűzoltók célja az volt, hogy a régi csapatszállító gépjárművüket egy újabb, a mai kor követelményeinek megfelelő járműre cseréljék. A sikeres pályázati támogatásból egy hatszemélyes gépjárművet vásárolt az egyesület, amelyet egy műszaki mentő beavatkozó járművé fognak átalakítani. A fejlesztés hozzájárul ahhoz, hogy az önkéntesek a káresetek helyszínére gyorsabban kiérkezzenek, ezáltal a beavatkozásaik hatékonysága is növekszik majd. A járművet pénteken adták át ünnepélyes keretek között. Szaniszló László Szilvásvárad polgármestere, egyben a szilvásváradi önkéntes tűzoltók elnöke beszédében elmondta, hogy az új járművel erősödött a településük mentő tűzvédelme. Csontos Ambrus dandártábornok, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője köszöntőjében úgy fogalmazott: dicséret illeti a szilvásváradi önkénteseket munkájukért, őket a katasztrófavédelem stratégiai partnernek tartja, akik az új járművel felvértezve gyorsabban és hatékonyabban kapcsolódnak be a kárenyhítés és helyreállítás munkálataiba. Horváth László, a térség országgyűlési képviselője, miniszterelnöki megbízott köszönetet mondott a szilvásváradi önkéntes lánglovagoknak, kiemelte, hogy Szilvásvárad és a környező települések lakói minden körülmények között számítanak önfeláldozó munkájukra. Az eseményen Kovács László plébános felszentelte az új járművet, továbbá a felvidéki testvértelepülés, Szádalmás önkéntes tűzoltóinak ajándékát, egy Szent Flórián szobrot. A két település 31 éve jó kapcsolatot ápol egymással, az átadáson az önkéntes tűzoltók képviselői is jelen voltak.

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Balesetekhez riasztották a Heves megyei tűzoltókat hétfőn

2020. december 01.

Két balesethez riasztották a Heves megyei tűzoltókat hétfőn.

Az M3-as autópálya Nyíregyháza felé vezető oldalán, Atkár közelében, a 70-es kilométernél négy autó karambolozott kora reggel. A gyöngyösi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket. 

A délelőtti órákban Hatvan és Tura között ütközött össze két autó. Ott a hatvani hivatásos tűzoltók áramtalanítottak. 

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

A tűzoltók is díszítették a karácsonyfát

2020. november 27.

Galéria

Egy kedves felajánlásnak köszönhetően a gyöngyösi hivatásos tűzoltók szerdán vágták ki azt a nordmann fenyőt, amelyet Gyöngyös Város Fő terén állítottak fel.

A fát egy visontai ingatlan elől szállították el, a kezdeményezésben részt vettek a rendőrség és az ÉMÁSZ szakemberei is. A tűzoltók irányították a nagyméretű fa leemelését, ékekkel és csavarokkal rögzítve azt a fenyőfa talapzatába. A díszítésre pénteken került sor, a város tűzoltói egy létrás gépjárművel segítették és járultak hozzá ahhoz, hogy „Mindenki karácsonyfája” tetőtől talpig ünnepi színekben pompázhasson.

Fotó: Zsoltész Gábor tű. főtörzsőrmester - Gyöngyösi HTP

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Advent idején nagyobb a lakástüzek veszélye

2020. november 27.

Vasárnap gyújtjuk meg az adventi koszorú első gyertyáját, ezzel elkezdődik az ünnepi készülődés, a várakozás időszaka. Ha azonban nem biztonságos koszorút veszünk vagy készítünk, esetleg nem megfelelő helyre tesszük az adventi díszt, könnyen bekövetkezhet a baj, amikor már csak a tűzoltók segíthetnek.

Hazánkban ősszel és télen naponta harminc lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat, átlagosan negyvenöt percenként kigyullad egy lakás. A lángok legtöbbször egy-két négyzetméteren pusztítanak, de naponta két-három lakás lakhatatlanná válik a tűz miatt, kétnaponta meghal valaki lakástűzben, holott ezek a tragédiák könnyen megelőzhetőek lennének. Idén Heves megyében már 175 lakástűz volt, 13 ember sérült meg lakástűzben, eddig 3-an haltak meg tűz miatt otthonukban. Megyénkben 13 ezer 472 négyzetméter épített terület semmisült meg.

A hétvégén otthonunkat egy tűzveszélyes dekorációval, az adventi koszorúval egészítjük ki. Mindegy, hogy mi magunk készítjük el a koszorút, vagy készen vásároljuk azt, a legfontosabb, hogy a gyertyák alatt legyen egy nem éghető alátét. Nem elég, ha biztonságos egy koszorú, az elhelyezésére is figyelni kell. A koszorú környékén ne legyen semmilyen éghető anyag, hiszen a tűz könnyen átterjed a koszorúról az asztalon lévő tárgyakra, függönyre, ablakkeretre. A legbiztosabb megoldás, ha csak akkor ég a koszorún a gyertya, amikor a szobában tartózkodunk. Sose hagyjuk az égő gyertyákat felügyelet nélkül.

A lakásban lévő, egyre több műanyagot tartalmazó tárgy és bútor miatt gyorsabban terjed a tűz, mint ötven évvel ezelőtt, és több mérgező füst is keletkezik. Minél hamarabb észrevesszük, hogy kigyulladt valami a lakásban, annál nagyobb eséllyel tudjuk saját kezűleg eloltani, több időnk van kimenekülni és a tűzoltókat hívni, akik egy kisebb kiterjedésű tűz esetén több értéket tudnak megmenteni. A tüzek korai észlelésének legjobb módja, ha beszerzünk egy füstérzékelőt, akár ajándékként.

Fotó: Szőke Péter BM OKF

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Heves megyében is áldozatot követelt a tűz

2020. november 27.

Kigyulladt és teljes terjedelmében égett péntek hajnalban egy lakóházzal egybeépített ötven négyzetméteres melléképület a Heves megyei Szajla településen, a Táncsics Mihály utcában.

A pétervásárai és az egri hivatásos tűzoltók több oldalról beavatkozva oltották el a lángokat. A három helyiségből álló épület átvizsgálása közben egy embert találtak, akinek az életén már nem lehetett segíteni. Nem kizárt, hogy a kályhából kipattanó szikra okozta a tragédiát. A tűz pontos keletkezési okát és körülményeit vizsgálják.

Naponta átlagosan tizenöt lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat. Télen azonban ez a szám a duplájára emelkedik, negyvenöt percenként kigyullad egy lakás.

A tűzvizsgálatok azt mutatják, hogy a legtöbb lakástűz valamilyen emberi tevékenységre vezethető vissza, oka sok esetben emberi mulasztás vagy gondatlanság. Tűz esetén fontos a gyors helyzetfelismerés és reagálás. Ha a tüzet nem tudja eloltani, az épületet a lehető leggyorsabban hagyja el és kérjen segítséget a 112-es segélyhívón!

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Műszaki mentés Balaton határában

2020. november 25.

Galéria

Három gépjármű is balesetet szenvedett a jeges úton Balaton és Borsodnádasd között, szerda reggel.

A hideg időben jégpáncél alakult ki ezen az útszakaszon, a csúszós úttesten a járművek a szalagkorlátnak, vagy a másik oldalon az árokba csúsztak. A balesetnél a bélapátfalvai önkormányzati és önkéntes tűzoltók végezték a műszaki mentést, mely során áramtalaították a járműveket, segítettek megszüntetni az útakadályt, valamint biztosították a helyszínt. A balesetben senki sem sérült meg.

Fotó: Sas Ádám tű. százados

Önzetlenül segített a tűzoltó

2020. november 25.

Galéria

Az FCC Team Hungary a és a Magyar Lépcsőfutó Tűzoltók Közössége egy online jótékonysági felhívással segíti egy beteg gyermek, Zsombor gyógyulását.

A kihívásuk lényege, hogy a regisztrációt követően egy szabadon választott, lépcsővel ellátott helyszínen legalább 10 emeletet, vagy közel kétszáz lépcsőfokot kell teljesíteni a vállalkozó szellemű segítőknek, melyet teljes tűzoltó védőruházatban, védőkesztyű, bevetési védőruha, védőcsizma, védősisak, légzőkészülék palackkal és légzőálarcban kell teljesíteni. A nevezési díjból befolyt összeget pedig Zsombor kezelésére fordítják majd.

A kezdeményezésben egyre több tűzoltó vesz és vett részt az ország több pontjáról. Bősze Balázs tűzoltó zászlós sem maradhatott ki ebből, aki sportszeretetéről és segítőkészségéről is ismert kollégáink körében. A napokban eldöntötte, hogy a napi edzése mellett a kihívásnak is eleget tesz. A hatvani tűzoltó zászlós a feltételek betartásával a tíz emeletet 3 perc 18 másodperc alatt legyőzte. Elmondta, ő így szeretett volna hozzájárulni Zsombor mielőbbi gyógyulásához. 

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság gratulál Bősze Balázs teljesítményéhez!

Fotó: Hatvani HTP

Oszlopnak csapódott

2020. november 19.

Galéria

Villanyoszlopnak csapódott és csaknem kidöntötte azt egy személyautó a 25-ös főút szentdomonkosi szakaszán, a Szabadság úton, tegnap este.

Az oszlop az autóra dőlt, a pétervásárai hivatásos tűzoltók az áramszolgáltató kiérkezéséig biztosították a helyszínt, majd áramtalanították a járművet. A helyreállítási munkálatok idején az utcában szünetelt az áramszolgáltatás, mely közel ötven fogyasztót érintett.

Fotó: Papp László tű. őrmester 

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Megjelent a Katasztrófavédelem magazin legújabb száma!

2020. november 18.

Már forgathatják az olvasók az elektronikusan megjelent „Katasztrófavédelem” című magazinunk legújabb számát.

Az elektronikus lapban többek között olvashatnak egy Pétervásárán történt tűzesetről is.

A magazin itt megtekinthető.

Kigyulladt egy ház

2020. november 16.

Galéria

Kigyulladt egy családi ház Novaj Petői Sándor utcájában a hétfőre virradó hajnalban.

A mintegy hetven négyzetméteres épület két szobája, továbbá a födém egy része égett. Az egri hivatásos tűzoltók három tűzoltó gépjárművel vonultak, két gázpalackot kivittek a házból, azokat visszahűtötték, majd eloltották a tüzet. Az eset során senki sem sérült meg.

Fotó: Török János tű. ftőrm.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Együtt gyakoroltunk a téli időjárásra készülve

2020. november 12.

Galéria

Együttműködési és értékteremtő gyakorlatot szervezett a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szerdán, melynek célja a téli rendkívüli időjárásra történő felkészülés volt. A gyakorlaton részt vettek az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt., az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt, Sirok, Recsk, Parád és Bodony községekből a Polgármesteri Hivatalok munkatársai, képviselői, polgárőrei, önkéntes tűzoltói, mentőcsoportjai, továbbá az egri hivatásos tűzoltók és az Agria Speciális Mentő és Tűzoltócsoport önkéntesei.

Az összetett gyakorlat öt helyszínen zajlott és több részből állt. A feltételezés szerint a Mátra északi oldalán fekvő Parád, Recsk, Bodony és Sirok településeken nagy mennyiségű ónos eső esett, amely ráfagyott a fák ágaira, a jég súlya alatt pedig számos faág az úttestre szakadt, továbbá fák dőltek járdákra, utakra. A kidőlt fák a környező erdős területeken villanyvezetékeket is elszakítottak és oszlopokat törtek ketté. A kialakult helyzet előre láthatólag több napos áramkimaradást eredményezett, mely intézmények és az állampolgárok biztonságát veszélyeztette a téli hidegben. A helyreállítási munkálatokat a hatóságok és társzervek, együttműködő szervezetek haladéktalanul megkezdték. Az áramszolgáltató szakemberei a településekre nagy teljesítményű mobil aggregátorokat szállítottak, melyről ideiglenesen biztosítani tudták a települések áramellátását. A Parádfürdői Állami Kórház karbantartó és műszaki csoportjának szakemberei áramkimaradás esetén saját, másodlagos áramforrásukról három percen belül képesek a helyreállítási munkálatok idejére biztosítani az intézmény áramellátást. A kialakult helyzet közvetlenül érintette a Köszörű-völgyi víztározót is, ahol a víztisztítók, szivattyúk működéséhez is szükséges az áram. A vízművek szakemberei szintén saját áramfejlesztőjüket használva dolgoztak a problémák megoldásán, a munkálatok idején pedig tartályos kocsival és tasakos vízzel biztosították az ivóvizet a bajba jutott települések lakói számára. 

A gyakorlat keretében egy veszélyes anyaggal kapcsolatos balesetet és annak felszámolását is szimulálták a tűzoltók. A feltételezés szerint a 24-es számú főút parádi bevezető szakaszán egy propán-bután gázt szállító szállítóegység és egy furgon a havas úttesten közúti balesetet szenvedett. Az ütközés közben felborult ADR gépjármű megsérült, ennek következtében hirtelen nagy mennyiségű veszélyes gáz szabadult ki a környezetbe. A kiáramló veszélyes gázfelhő közvetlenül veszélyeztette az ott élő lakosokat, továbbá a szintén felborult furgon rakterén elhelyezett 200 literes fémhordó felhasadt, ebből fáradt olaj folyt a közút mellett csörgedező Tarna-patakba. A furgon vezetője könnyebb sérüléseket szenvedett. A kárfelszámolásban a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, továbbá a Heves megyei katasztrófavédelmi mobil labor szakemberi vettek részt. A felderítést követően megkezdték a sérült személy mentését, kijelölték a védőövezeteket, lezárták a veszélyeztetett területeket, értesítették a társhatóságokat, levegő minőségi méréseket végeztek, kihelyeztek egy meteorológiai állomást, valamint meghozták azon szükséges lakosságvédelmi intézkedéseket, melyek a lakosság tájékoztatása, riasztása és szükség szerinti elzárkóztatása voltak.

A felkészülésen a hivatásos, önkéntes tűzoltók és önkéntes mentőszervezetek a települések közútjait, gyalogosforgalmát veszélyeztető korhadt vagy veszélyes fákat eltávolították, hogy azok egy esetleges extrém időjárásban már ne okozhassanak károkat. Az ilyen összetett gyakorlatok biztosítják a beavatkozó állomány taktikai bevethetőségének szinten tartását, annak fejlesztését. Hozzájárulnak az esetlegesen előforduló káresemények, krízis helyzetek hatékonyabb kezeléséhez, valamint a szervezetek közötti gyorsabb, hatékonyabb információáramlás és a reagálási képesség erősítéséhez.

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/244887/egyutt-gyakoroltunk-a-teli-idojarasra-keszulve

Műszaki mentés Tiszanána és Kömlő között

2020. november 12.

Galéria

Megcsúszott, majd fejtetőre borult egy kisteherautó a Tiszanánát és Kömlőt összekötő úton, tegnap délelőtt.

Tiszanána önkormányzati tűzoltóit riasztották, akik egy embert a járműből kiemeltek, a mentőknek átadták, majd áramtalanították az autót. 

Fotó: Tiszanána ÖTP

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

 

Ne égess! 14. Pályázati felhívás

2020. november 12.

 

„A tűzoltóponyvától a drónokig”

Ne égess! 14. pályázati felhívás

Játék a múzeummal

A Katasztrófavédelem Központi Múzeuma immár tizennegyedik alkalommal hirdet rajz-és irodalmi pályázatot általános iskolás tanulók számára Ne égess! címmel.

A rajzpályázatot az előző évekhez hasonlóan két korcsoport számára írjuk ki alsó és felső tagozatos diákoknak.

Az idei év feladata az lesz, hogy a tűzoltás eszközeiről, felszereléseiről készítsetek alkotásokat - amelyek lehetnek különféle sisakok, védőruhák, tűzoltó készülékek, létrák, fecskendők, különleges szerek, de akár rajzolhattok régebben használatos mentőponyvákat, mentőcsúszdákat is. Fantáziátoknak nem szabunk határt, bátran elkalandozhattok a jövőbe is. A pályázat címe: „A tűzoltóponyvától a drónokig”

A pályaműveket A4-es vagy A3-as rajzlapokon ceruzarajz, filc, tempera, vízfesték, ragasztott illetve 3D-s képek, valamint szabadon választott technikával várjuk. Emellett idén is szívesen látunk kisplasztikákat - agyag vagy akár só-liszt alapú alkotásokat – de érmékkel, dísztárgyakkal is lehet pályázni.

Az irodalmi pályázat felső tagozatos tanulóknak szól. Az alkotásokat a rajzpályázathoz hasonlóan „A tűzoltóponyvától a drónokig” címmel várjuk. Arra gondolunk, hogy elbeszéléseitekben, meséitekben, verseitekben képzeljétek el, miként használhatták a múltban a tűzoltóponyvát, vagy hogyan használják manapság a legmodernebb drónokat. Terjedelmük ne legyen több három oldalnál!

Kérjük, hogy a pályázatokat – iskola, osztály, életkor és a felkészítő nevének megjelölésével - postai úton vagy személyesen juttassátok el a múzeum címére: 1105 Budapest, Martinovics tér 12. Elérhetőségként e-mail címet és/vagy telefonszámot is kérünk! A beküldési határidő: 2021. január 29. (péntek)

A kiemelkedő alkotásokból online kiállítást rendezünk. Sajnálatos módon az ünnepélyes eredményhirdetés a járvány miatt elmarad, a győzteseket és helyezetteket telefonon vagy e-mailben értesítjük, akik a díjakat és jutalmakat ezúttal postai úton kapják meg. 

A  pályázattal kapcsolatban felmerülő kérdésekre az alábbi elérhetőségeken válaszolunk: 

T: 06-1 261-35-86; 

E-mail: kok.muzeum@katved.gov.hu

A Seveso III-ról – virtuálisan

2020. november 12.

A Seveso III. Irányelv hazai jogrendbe ültetése kapcsán megváltozott üzemeltetői kötelezettségek maradéktalan teljesítésének elősegítése érdekében a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Hatósági Főigazgató-helyettesi Szervezete decemberben hatodik alkalommal tartja meg szakmai továbbképzését a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés területén dolgozó üzemeltetők, szakértők és veszélyes ipari védelmi ügyintézők részére.

A szakmai napon egyebek mellett a veszélyes üzemek pandémiás érintettségének nemzetközi tapasztalatai, a bekövetkezett üzemzavarok értékelése, valamint a veszélyes üzemek amortizációjának értékelésére készülő módszertan kerül terítékre. Ezen kívül az érintett szakemberek elsajátíthatják a kapcsolódó szabályozás előírásait, megismerhetik azok végrehajtási lehetőségeit, illetve konzultálhatnak is a szakértőkkel.

A december negyediki, térítésmentes rendezvényt a járványügyi veszélyhelyzetre tekintettel virtuális platformon keresztül tartják meg. Jelentkezni november 25-ig a mellékelt dokumentum kitöltésével lehet, a jelentkezési lapot elektronikus úton kell visszaküldeni a megadott címre.

Kapcsolódó dokumentumok:

Felhívás és jelentkezési lap 2020 SEVESO szakmai nap (2020.11.12.)

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Október hónap fotója

2020. november 09.

Galéria

Egy személyautó motortere gyulladt ki, majd teljes terjedelmében égett az M3-as sztráda 69-es kilométerénél, október 14-én.

A hatvani hivatásos tűzoltók vonultak, percek alatt eloltották a lángokat, majd visszahűtötték a jármű felhevült karosszériáját. A munkálatok közben Dévai Balázs tűzoltó főhadnagy, a tűzoltás irányítója örökítette meg kollégai beavatkozását, egyik fényképét a megyei katasztrófavédelem a hónap fotójának választotta meg. 

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Tegye próbára a tudását!

2020. November 02.

Elkészült az Országos Tűzmegelőzési Bizottság ötödik interaktív tudáspróbája. A bizottság az általános tűzmegelőzéssel és balesetmegelőzéssel kapcsolatos kérdéseken túl ezúttal az ifjúsági versenyekkel kapcsolatos ismereteket helyezte fókuszba.

Az online teszt kérdései elsőre egyszerűnek tűnnek, azok megválaszolásához mégis szükséges némi háttérismeret. A kérdések a katasztrófavédelem több szakterületét is érintik, egyebek mellett az is kiderül belőle, ki lehet ma Magyarországon tűzoltó. 

A teszt megoldása kapcsolódó videókat, ajánlásokat, magyarázatokat is tartalmaz, amelyek abban segítenek, hogy az olvasó kellően elmélyíthesse meglévő ismereteit. 

Az eddigi visszajelzések alapján az online tesztek népszerűek a honlap látogatói körében, év végéig még egy alkalommal jelentkezik hasonló tudáspróbával a bizottság.

Az ötödik tűzvédelmi tesztet ITT érheti el.

Korábban publikált tűzvédelmi tesztjeink pedig IDE kattintva érhetőek el.

A katasztrófavédelem havonta jelentkezik új tűzvédelmi teszttel, amely kitöltése legfeljebb öt percet vesz igénybe.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Első tiszti kinevezések Heves megyében

2020. október 29.

Galéria

Dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató Nádasi Dávid és Orosz Károly tűzoltó őrmestereket tűzoltó hadnaggyá nevezte ki, 2020. november elsejével. A járványhelyzetre való tekintettel kollégáink a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon tették le a tiszti esküt és vették át a kinevezési okmányaikat a mai napon.

Orosz Károly tű. hadnagy közel kilenc évet töltött el hivatásos tűzoltóként. Szolgált beosztott tűzoltóként, gépjárművezetőként, továbbá műveletirányítóként is. Tanulmányait a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, védelmi igazgatás szakán végezte. Közel húsz éve tagja a tiszanánai önkéntes tűzoltóságnak.

Nádasi Dávid tű. hadnagy 2013-tól 2019-ig a bélapátfalvai önkormányzati tűzoltóságon dolgozott. Volt beosztott tűzoltó, parancsnokhelyettes majd két évig a szervezet parancsnoka is. Az önkormányzati tűzoltóságon számos káreset felszámolásában vett rész a beavatkozó állomány tagjaként, mely jó szakmai alapot biztosított a jelenlegi tiszti beosztásához. A hadnagy 2020. februárjában kezdte meg hivatásos pályafutását. 

A tisztek a hatvani hivatásos tűzoltóság állományát fogják erősíteni rajparancsnoki beosztásban. Csontos Ambrus tű. dandártábornok, megyei igazgató sok sikert és eredményekben gazdag szakmai munkát kívánt az első tiszti kinevezésben részesült hadnagyoknak.

Fotó: Heves MKI

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/244458/elso-tiszti-kinevezesek-heves-megyeben

Biztonságosan emlékezzünk meg elhunyt szeretteinkről

2020. október 28.

A napokban egyre többször riasztják a tűzoltókat kegyeleti mécsesek vagy gyertyák okozta tüzekhez. A gyertyák és mécsesek nemcsak a temetőkben, hanem otthon is veszélyes helyzetet teremthetnek. Minden évben előfordul, hogy egy Mindenszentek vagy Halottak napja alkalmából meggyújtott gyertya miatt teljesen kiég egy lakás. Tavaly tíz temetőben keletkezett tűz, volt ahol kripták, sírhelyek égtek, máshol a temetőbe kihelyezett hulladékgyűjtő konténerek, szeméttárolók gyulladtak ki. Az elmúlt évben ilyenkor a Heves megyei rózsaszentmártoni és a zagyvaszántói temetőben is felcsaptak a lángok.

Ahhoz, hogy megelőzzük a temetőtüzeket, az alábbiakra érdemes figyelni:

 • Tisztítsuk meg a sírhely környezetét a száraz avartól, elszáradt virágoktól és koszorúktól, mert ezek könnyen lángra kapnak!
 • Csak tartóban lévő mécsest gyújtsunk meg a szabadban!
 • A mécsest úgy helyezzük el, hogy a közelében ne legyen éghető anyag, és ne tudjon felborulni!
 • Ne dobjunk a temetőben kihelyezett hulladékgyűjtőbe forró mécsestartókat!
 • Ha azt szeretnénk, hogy távollétünkben is égjen az emlékezés lángja, akkor néhány száz forintért vásárolható eső- és szélálló LED mécsest helyezzünk a sírra!

Sokan nemcsak a temetőben, hanem otthon is gyújtanak gyertyát elhunyt szeretteikért. Az ezzel összefüggő lakástüzek leggyakoribb oka, hogy az égő mécsest, gyertyát gyúlékony anyagok közelében helyezik el, a keletkező lángok pedig a függönyön, asztalterítőn keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire. Ha a gyertyát vagy mécsest egy tűzálló tálra tesszük, akkor az nem forrósítja át a környezetét, és nem vezet lakástűzhöz a megemlékezés. A meggyújtott gyertyát soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, azt olyan stabil helyre kell rakni, ahol nem tud eldőlni, a közelében pedig ne legyenek éghető anyagok.

Nálunk is egyre jobban terjed a halloweeni töklámpás készítésének szokása. Ha ilyet helyezünk el, győződjünk meg róla, hogy a lámpás közelében ne legyen semmilyen éghető tárgy, ha pedig a kertbe tesszük a lámpást, gyertya és mécses helyett elemes LED izzót tegyünk bele.

Ha valaki a temetőben tüzet észlel, értesítse a temető biztonsági személyzetét, és hívja a 112-es segélyhívó számot.  

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/244399/biztonsagosan-emlekezzunk-meg-elhunyt-szeretteinkrol

Elismerések a nemzeti ünnep alkalmából

2020. október 26.

Galéria

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvannegyedik, valamint a köztársaság kikiáltásának harmincegyedik évfordulója alkalmából dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató két Heves megyei kollégánkat is elismerésben és jutalomban részesítette.

A főigazgató Hősies Helytállásért elismerésben részesítette és példaként állítja a hivatásos katasztrófavédelmi szerv teljes személyi állománya elé Zentai Csaba tűzoltó őrmestert, az Egri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóját, aki a szolgálatban rosszul lett és eszméletét vesztett kollégájánál haladéktalanul megkezdte az elsősegélynyújtást, mellkasi kompressziót alkalmazott, ennek köszönhetően a tűzoltó keringése, légzése még azelőtt helyreállt, hogy a mentők a helyszínre értek volna.

Az országos katasztrófavédelmi főigazgató beosztásában hosszú időn át végzett kiemelkedő munkája elismeréseként dicséretben és jutalomban részesítette Sándor Ferenc tűzoltó őrmestert, a Füzesabonyi Katasztrófavédelmi Őrs beosztott tűzoltóját.

Fotó: Elismerés - Szőke Péter – BM OKF
          Zentai Csaba és Sándor Ferenc tű. őrmesterek - Heves MKI

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Veszélyesáru-szállítási ellenőrzés megyénk útjain

2020. október 26.

Galéria

A korábbi évekhez hasonlóan október 19-21. között országos közúti veszélyesáru-szállítási ellenőrzési akciót tartott a katasztrófavédelem a társszervek területi és helyi szerveinek részvételével DISASTER 2020. ADR akció elnevezéssel. Heves megyében összesen 20 helyszínen, 17 katasztrófavédelmi szakember részvételével hajtották végre az ellenőrzéseket, az akcióban a hatékonyság érdekében mozgó katasztrófavédelmi csoportok is részt vettek.

Az ellenőrzés elsődleges célja az illegális, rejtett nemzetközi és belföldi közúti veszélyes szállítmányok felderítése, a szabálytalan, ezért kockázatot jelentő szállítmányok kiszűrése, a közúti közlekedés biztonságának növelése volt. 

A hatóságok képviselői kiemelt figyelmet fordítottak a járványügyi helyzet miatt szükséges egyéni védőeszközök használatára és a kötelező távolságtartásra. Az akció ideje alatt megyénkben 157 közúti járművet ellenőriztek, ezek közül 34 jármű szállított a veszélyes áruk közúti fuvarozásának szabályai, azaz az ADR hatálya alá tartozó rakományt. Az ellenőrök kettő veszélyes árut szállító közúti járműnél két szabálytalanságot tártak fel. A szabálytalanság jellege miatt egyik járművet sem kellett feltartóztatni. Az akció során az illegális veszélyes áruszállítás kiszűrése érdekében az ADR előírásai szerint nem jelölt járműveket is ellenőriztek, azok közül 6 esetben tapasztaltak tűzvédelmi szabálytalanságot.

A vizsgált közúti járművek három nap alatt összesen több mint 371 tonna veszélyes árut szállítottak. Az ellenőrzések egyértelműen azt mutatják, hogy indokolt a rendszeres kontroll, hiszen nagymértékben erősíti a közúti közlekedés biztonságát.

Fotó: Istványi Nóra tű. főhadnagy

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Tragikus baleset Adácsnál

2020. október 19.

Fának csapódott egy gépkocsi tegnap este, az Adács és Gyöngyös közötti úton, Adácstól mintegy ötszáz méterre.

A járműben ketten utaztak. A gyöngyösi hivatásos tűzoltók a társszervekkel együttműködve avatkoztak be. Feszítővágóval megbontották a roncsolódott karosszériát, az autóból két embert kiemeltek, sajnos az egyikük életét már nem lehetett megmenteni. 

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/244064/tragikus-baleset-adacsnal

Idén is sikeresen pályáztak az önkéntesek

2020. október 16.

Galéria

Az idén ismét hétszázmillió forintnyi támogatást oszthatott szét a katasztrófavédelem az országban működő önkéntes tűzoltó egyesületek és mentőszervezetek között, emellett külön forrásra az önkormányzati tűzoltóságok is pályázhattak. A járványhelyzetre való tekintettel az elnyert felszereléseket, berendezéseket, védőeszközöket nem ünnepélyes rendezvényen, hanem szűkebb keretek között vehették át az érintettek.

Hét Heves megyei mentőszervezet részesült több mint 2,6 millió forint támogatásban. Az elnyert összegből eszközeik viharkár felszámoló készlettel, magassági ágvágóval, védőruhákkal bővülnek majd, továbbá üzemeltetési, fenntartási és karbantartási, kötelező gépjármű felelősségbiztosítás költségeiket, műszaki vizsga díjaikat fogják fedezni.

Huszonkettő önkéntes tűzoltó egyesület összesen több mint 18 millió forint értékű juttatást nyert el. Az egyesületek működési költségeiket, laktanyák átépítését, felújításokat, oktatásaikat és vizsgáikat fedezik az összegből, továbbá számos technikai és tűzoltó eszközt vehetnek át. Felszereléseik rádiókkal, kéziszerszámokkal, kisgépekkel, tömlőkkel és a beavatkozásaikat hatékonyabbá tevő eszközökkel bővülnek.   

Heves megyében két önkormányzati tűzoltóság működik, a bélapátfalvai és a tiszanánai. A két szervezet több mint 7,7 millió forint értékben vehet át tűzoltó védő- és technikai eszközöket. Ezek a szakfelszerelések, láncfűrészek, feszítő-vágó berendezés, speciális kötelek, tömlők, szűrőkosarak, védőruhák, sugárcsövek minden szempontból megfelelnek a modern kor elvárásainak, megegyeznek a hivatásos tűzoltóknál rendszeresített eszközökkel. 

A pályázat célja, hogy az önkormányzati, az önkéntes tűzoltóságok és a mentőszervezetek állománya hatékonyabban készülhessen fel a kárfelszámolás során adódó feladatokra, modern eszközparkkal, korszerű tudással felvértezve kapcsolódjanak be a mentés, kárenyhítés és helyreállítás munkálataiba. A technikai eszközökkel, védőeszközökkel, védőruházattal és egyéb felszerelésekkel nemcsak a szervezetek hatékonysága növekszik, de nagyban hozzájárulnak a településeik mentő tűzvédelméhez is. 

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/244030/iden-is-sikeresen-palyaztak-az-onkentesek

Vérüket adták a megyei katasztrófavédelem munkatársai

2020. október 14.

Galéria

Évek óta visszatérő momentuma a Katasztrófák Csökkentése Világnapjának, hogy a katasztrófavédelem országos véradást szervez. Az idén a járvány miatt ugyan fokozott elővigyázatossággal, de a Heves Megyei Vöröskereszt munkatársai Heves megyében több helyszínen is tartottak véradást, október második szerdáján.

A Katasztrófák Csökkentésének Világnapját az Egyesült Nemzetek Szervezete 1989-ben jelölte ki, akkor október második szerdájára tették, később október tizenharmadikát nevezték ki. Ez a nap arról szól, miként tudják világszerte az emberek és a közösségek csökkenteni a katasztrófáknak való kitettségüket és minél jobban tudatosítani azt, milyen fontos kézben tartani a rájuk leselkedő veszélyeket.

Megyénkben összesen negyvenketten jelentkeztek véradásra, két helyszínen, Egerben és Gyöngyösön. Az önkéntes véradók között voltak tűzoltók, kéményseprők, adminisztratív munkatársak, valamint a megyei katasztrófavédelem vezető is, akik mindannyian vállalták, hogy vérükkel segítenek mindazoknak, akiknek szüksége van az életmentő vérre. A véradás legfontosabb célja természetesen a vérkészletek feltöltése volt, a megjelentek közül harminckilenc segítő szándékú önkéntes vérével gyarapodtak a vérbankok. 

Külön köszönet Juhász Attila tű. alezredesnek, a humán szolgálat vezetőjének, aki negyvenedik alkalommal, továbbá Csontos Ambrus tű. dandártábornok, megyei igazgatónak, Csabai András tű. alezredes, megyei ügyeletvezetőnek, Sas Ádám tű. századosnak, a hatósági osztály kiemelt főelőadójának, akik huszonötödik alkalommal adták vérüket a nemes cél érdekében. 

Fotó: Heves MKI

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek