Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hírek

A belügytől több mint 21 ezren vigyáznak ránk karácsonykor: rendőrök, tűzoltók és a SMURD - a Transindex.ro portálról

Oszlopnak csapódott

2020. november 19.

Galéria

Villanyoszlopnak csapódott és csaknem kidöntötte azt egy személyautó a 25-ös főút szentdomonkosi szakaszán, a Szabadság úton, tegnap este.

Az oszlop az autóra dőlt, a pétervásárai hivatásos tűzoltók az áramszolgáltató kiérkezéséig biztosították a helyszínt, majd áramtalanították a járművet. A helyreállítási munkálatok idején az utcában szünetelt az áramszolgáltatás, mely közel ötven fogyasztót érintett.

Fotó: Papp László tű. őrmester 

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Megjelent a Katasztrófavédelem magazin legújabb száma!

2020. november 18.

Már forgathatják az olvasók az elektronikusan megjelent „Katasztrófavédelem” című magazinunk legújabb számát.

Az elektronikus lapban többek között olvashatnak egy Pétervásárán történt tűzesetről is.

A magazin itt megtekinthető.

Kigyulladt egy ház

2020. november 16.

Galéria

Kigyulladt egy családi ház Novaj Petői Sándor utcájában a hétfőre virradó hajnalban.

A mintegy hetven négyzetméteres épület két szobája, továbbá a födém egy része égett. Az egri hivatásos tűzoltók három tűzoltó gépjárművel vonultak, két gázpalackot kivittek a házból, azokat visszahűtötték, majd eloltották a tüzet. Az eset során senki sem sérült meg.

Fotó: Török János tű. ftőrm.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Együtt gyakoroltunk a téli időjárásra készülve

2020. november 12.

Galéria

Együttműködési és értékteremtő gyakorlatot szervezett a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szerdán, melynek célja a téli rendkívüli időjárásra történő felkészülés volt. A gyakorlaton részt vettek az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt., az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt, Sirok, Recsk, Parád és Bodony községekből a Polgármesteri Hivatalok munkatársai, képviselői, polgárőrei, önkéntes tűzoltói, mentőcsoportjai, továbbá az egri hivatásos tűzoltók és az Agria Speciális Mentő és Tűzoltócsoport önkéntesei.

Az összetett gyakorlat öt helyszínen zajlott és több részből állt. A feltételezés szerint a Mátra északi oldalán fekvő Parád, Recsk, Bodony és Sirok településeken nagy mennyiségű ónos eső esett, amely ráfagyott a fák ágaira, a jég súlya alatt pedig számos faág az úttestre szakadt, továbbá fák dőltek járdákra, utakra. A kidőlt fák a környező erdős területeken villanyvezetékeket is elszakítottak és oszlopokat törtek ketté. A kialakult helyzet előre láthatólag több napos áramkimaradást eredményezett, mely intézmények és az állampolgárok biztonságát veszélyeztette a téli hidegben. A helyreállítási munkálatokat a hatóságok és társzervek, együttműködő szervezetek haladéktalanul megkezdték. Az áramszolgáltató szakemberei a településekre nagy teljesítményű mobil aggregátorokat szállítottak, melyről ideiglenesen biztosítani tudták a települések áramellátását. A Parádfürdői Állami Kórház karbantartó és műszaki csoportjának szakemberei áramkimaradás esetén saját, másodlagos áramforrásukról három percen belül képesek a helyreállítási munkálatok idejére biztosítani az intézmény áramellátást. A kialakult helyzet közvetlenül érintette a Köszörű-völgyi víztározót is, ahol a víztisztítók, szivattyúk működéséhez is szükséges az áram. A vízművek szakemberei szintén saját áramfejlesztőjüket használva dolgoztak a problémák megoldásán, a munkálatok idején pedig tartályos kocsival és tasakos vízzel biztosították az ivóvizet a bajba jutott települések lakói számára. 

A gyakorlat keretében egy veszélyes anyaggal kapcsolatos balesetet és annak felszámolását is szimulálták a tűzoltók. A feltételezés szerint a 24-es számú főút parádi bevezető szakaszán egy propán-bután gázt szállító szállítóegység és egy furgon a havas úttesten közúti balesetet szenvedett. Az ütközés közben felborult ADR gépjármű megsérült, ennek következtében hirtelen nagy mennyiségű veszélyes gáz szabadult ki a környezetbe. A kiáramló veszélyes gázfelhő közvetlenül veszélyeztette az ott élő lakosokat, továbbá a szintén felborult furgon rakterén elhelyezett 200 literes fémhordó felhasadt, ebből fáradt olaj folyt a közút mellett csörgedező Tarna-patakba. A furgon vezetője könnyebb sérüléseket szenvedett. A kárfelszámolásban a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, továbbá a Heves megyei katasztrófavédelmi mobil labor szakemberi vettek részt. A felderítést követően megkezdték a sérült személy mentését, kijelölték a védőövezeteket, lezárták a veszélyeztetett területeket, értesítették a társhatóságokat, levegő minőségi méréseket végeztek, kihelyeztek egy meteorológiai állomást, valamint meghozták azon szükséges lakosságvédelmi intézkedéseket, melyek a lakosság tájékoztatása, riasztása és szükség szerinti elzárkóztatása voltak.

A felkészülésen a hivatásos, önkéntes tűzoltók és önkéntes mentőszervezetek a települések közútjait, gyalogosforgalmát veszélyeztető korhadt vagy veszélyes fákat eltávolították, hogy azok egy esetleges extrém időjárásban már ne okozhassanak károkat. Az ilyen összetett gyakorlatok biztosítják a beavatkozó állomány taktikai bevethetőségének szinten tartását, annak fejlesztését. Hozzájárulnak az esetlegesen előforduló káresemények, krízis helyzetek hatékonyabb kezeléséhez, valamint a szervezetek közötti gyorsabb, hatékonyabb információáramlás és a reagálási képesség erősítéséhez.

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/244887/egyutt-gyakoroltunk-a-teli-idojarasra-keszulve

Műszaki mentés Tiszanána és Kömlő között

2020. november 12.

Galéria

Megcsúszott, majd fejtetőre borult egy kisteherautó a Tiszanánát és Kömlőt összekötő úton, tegnap délelőtt.

Tiszanána önkormányzati tűzoltóit riasztották, akik egy embert a járműből kiemeltek, a mentőknek átadták, majd áramtalanították az autót. 

Fotó: Tiszanána ÖTP

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

 

Ne égess! 14. Pályázati felhívás

2020. november 12.

 

„A tűzoltóponyvától a drónokig”

Ne égess! 14. pályázati felhívás

Játék a múzeummal

A Katasztrófavédelem Központi Múzeuma immár tizennegyedik alkalommal hirdet rajz-és irodalmi pályázatot általános iskolás tanulók számára Ne égess! címmel.

A rajzpályázatot az előző évekhez hasonlóan két korcsoport számára írjuk ki alsó és felső tagozatos diákoknak.

Az idei év feladata az lesz, hogy a tűzoltás eszközeiről, felszereléseiről készítsetek alkotásokat - amelyek lehetnek különféle sisakok, védőruhák, tűzoltó készülékek, létrák, fecskendők, különleges szerek, de akár rajzolhattok régebben használatos mentőponyvákat, mentőcsúszdákat is. Fantáziátoknak nem szabunk határt, bátran elkalandozhattok a jövőbe is. A pályázat címe: „A tűzoltóponyvától a drónokig”

A pályaműveket A4-es vagy A3-as rajzlapokon ceruzarajz, filc, tempera, vízfesték, ragasztott illetve 3D-s képek, valamint szabadon választott technikával várjuk. Emellett idén is szívesen látunk kisplasztikákat - agyag vagy akár só-liszt alapú alkotásokat – de érmékkel, dísztárgyakkal is lehet pályázni.

Az irodalmi pályázat felső tagozatos tanulóknak szól. Az alkotásokat a rajzpályázathoz hasonlóan „A tűzoltóponyvától a drónokig” címmel várjuk. Arra gondolunk, hogy elbeszéléseitekben, meséitekben, verseitekben képzeljétek el, miként használhatták a múltban a tűzoltóponyvát, vagy hogyan használják manapság a legmodernebb drónokat. Terjedelmük ne legyen több három oldalnál!

Kérjük, hogy a pályázatokat – iskola, osztály, életkor és a felkészítő nevének megjelölésével - postai úton vagy személyesen juttassátok el a múzeum címére: 1105 Budapest, Martinovics tér 12. Elérhetőségként e-mail címet és/vagy telefonszámot is kérünk! A beküldési határidő: 2021. január 29. (péntek)

A kiemelkedő alkotásokból online kiállítást rendezünk. Sajnálatos módon az ünnepélyes eredményhirdetés a járvány miatt elmarad, a győzteseket és helyezetteket telefonon vagy e-mailben értesítjük, akik a díjakat és jutalmakat ezúttal postai úton kapják meg. 

A  pályázattal kapcsolatban felmerülő kérdésekre az alábbi elérhetőségeken válaszolunk: 

T: 06-1 261-35-86; 

E-mail: kok.muzeum@katved.gov.hu

A Seveso III-ról – virtuálisan

2020. november 12.

A Seveso III. Irányelv hazai jogrendbe ültetése kapcsán megváltozott üzemeltetői kötelezettségek maradéktalan teljesítésének elősegítése érdekében a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Hatósági Főigazgató-helyettesi Szervezete decemberben hatodik alkalommal tartja meg szakmai továbbképzését a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés területén dolgozó üzemeltetők, szakértők és veszélyes ipari védelmi ügyintézők részére.

A szakmai napon egyebek mellett a veszélyes üzemek pandémiás érintettségének nemzetközi tapasztalatai, a bekövetkezett üzemzavarok értékelése, valamint a veszélyes üzemek amortizációjának értékelésére készülő módszertan kerül terítékre. Ezen kívül az érintett szakemberek elsajátíthatják a kapcsolódó szabályozás előírásait, megismerhetik azok végrehajtási lehetőségeit, illetve konzultálhatnak is a szakértőkkel.

A december negyediki, térítésmentes rendezvényt a járványügyi veszélyhelyzetre tekintettel virtuális platformon keresztül tartják meg. Jelentkezni november 25-ig a mellékelt dokumentum kitöltésével lehet, a jelentkezési lapot elektronikus úton kell visszaküldeni a megadott címre.

Kapcsolódó dokumentumok:

Felhívás és jelentkezési lap 2020 SEVESO szakmai nap (2020.11.12.)

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Október hónap fotója

2020. november 09.

Galéria

Egy személyautó motortere gyulladt ki, majd teljes terjedelmében égett az M3-as sztráda 69-es kilométerénél, október 14-én.

A hatvani hivatásos tűzoltók vonultak, percek alatt eloltották a lángokat, majd visszahűtötték a jármű felhevült karosszériáját. A munkálatok közben Dévai Balázs tűzoltó főhadnagy, a tűzoltás irányítója örökítette meg kollégai beavatkozását, egyik fényképét a megyei katasztrófavédelem a hónap fotójának választotta meg. 

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Tegye próbára a tudását!

2020. November 02.

Elkészült az Országos Tűzmegelőzési Bizottság ötödik interaktív tudáspróbája. A bizottság az általános tűzmegelőzéssel és balesetmegelőzéssel kapcsolatos kérdéseken túl ezúttal az ifjúsági versenyekkel kapcsolatos ismereteket helyezte fókuszba.

Az online teszt kérdései elsőre egyszerűnek tűnnek, azok megválaszolásához mégis szükséges némi háttérismeret. A kérdések a katasztrófavédelem több szakterületét is érintik, egyebek mellett az is kiderül belőle, ki lehet ma Magyarországon tűzoltó. 

A teszt megoldása kapcsolódó videókat, ajánlásokat, magyarázatokat is tartalmaz, amelyek abban segítenek, hogy az olvasó kellően elmélyíthesse meglévő ismereteit. 

Az eddigi visszajelzések alapján az online tesztek népszerűek a honlap látogatói körében, év végéig még egy alkalommal jelentkezik hasonló tudáspróbával a bizottság.

Az ötödik tűzvédelmi tesztet ITT érheti el.

Korábban publikált tűzvédelmi tesztjeink pedig IDE kattintva érhetőek el.

A katasztrófavédelem havonta jelentkezik új tűzvédelmi teszttel, amely kitöltése legfeljebb öt percet vesz igénybe.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Első tiszti kinevezések Heves megyében

2020. október 29.

Galéria

Dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató Nádasi Dávid és Orosz Károly tűzoltó őrmestereket tűzoltó hadnaggyá nevezte ki, 2020. november elsejével. A járványhelyzetre való tekintettel kollégáink a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon tették le a tiszti esküt és vették át a kinevezési okmányaikat a mai napon.

Orosz Károly tű. hadnagy közel kilenc évet töltött el hivatásos tűzoltóként. Szolgált beosztott tűzoltóként, gépjárművezetőként, továbbá műveletirányítóként is. Tanulmányait a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, védelmi igazgatás szakán végezte. Közel húsz éve tagja a tiszanánai önkéntes tűzoltóságnak.

Nádasi Dávid tű. hadnagy 2013-tól 2019-ig a bélapátfalvai önkormányzati tűzoltóságon dolgozott. Volt beosztott tűzoltó, parancsnokhelyettes majd két évig a szervezet parancsnoka is. Az önkormányzati tűzoltóságon számos káreset felszámolásában vett rész a beavatkozó állomány tagjaként, mely jó szakmai alapot biztosított a jelenlegi tiszti beosztásához. A hadnagy 2020. februárjában kezdte meg hivatásos pályafutását. 

A tisztek a hatvani hivatásos tűzoltóság állományát fogják erősíteni rajparancsnoki beosztásban. Csontos Ambrus tű. dandártábornok, megyei igazgató sok sikert és eredményekben gazdag szakmai munkát kívánt az első tiszti kinevezésben részesült hadnagyoknak.

Fotó: Heves MKI

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/244458/elso-tiszti-kinevezesek-heves-megyeben

Biztonságosan emlékezzünk meg elhunyt szeretteinkről

2020. október 28.

A napokban egyre többször riasztják a tűzoltókat kegyeleti mécsesek vagy gyertyák okozta tüzekhez. A gyertyák és mécsesek nemcsak a temetőkben, hanem otthon is veszélyes helyzetet teremthetnek. Minden évben előfordul, hogy egy Mindenszentek vagy Halottak napja alkalmából meggyújtott gyertya miatt teljesen kiég egy lakás. Tavaly tíz temetőben keletkezett tűz, volt ahol kripták, sírhelyek égtek, máshol a temetőbe kihelyezett hulladékgyűjtő konténerek, szeméttárolók gyulladtak ki. Az elmúlt évben ilyenkor a Heves megyei rózsaszentmártoni és a zagyvaszántói temetőben is felcsaptak a lángok.

Ahhoz, hogy megelőzzük a temetőtüzeket, az alábbiakra érdemes figyelni:

  • Tisztítsuk meg a sírhely környezetét a száraz avartól, elszáradt virágoktól és koszorúktól, mert ezek könnyen lángra kapnak!
  • Csak tartóban lévő mécsest gyújtsunk meg a szabadban!
  • A mécsest úgy helyezzük el, hogy a közelében ne legyen éghető anyag, és ne tudjon felborulni!
  • Ne dobjunk a temetőben kihelyezett hulladékgyűjtőbe forró mécsestartókat!
  • Ha azt szeretnénk, hogy távollétünkben is égjen az emlékezés lángja, akkor néhány száz forintért vásárolható eső- és szélálló LED mécsest helyezzünk a sírra!

Sokan nemcsak a temetőben, hanem otthon is gyújtanak gyertyát elhunyt szeretteikért. Az ezzel összefüggő lakástüzek leggyakoribb oka, hogy az égő mécsest, gyertyát gyúlékony anyagok közelében helyezik el, a keletkező lángok pedig a függönyön, asztalterítőn keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire. Ha a gyertyát vagy mécsest egy tűzálló tálra tesszük, akkor az nem forrósítja át a környezetét, és nem vezet lakástűzhöz a megemlékezés. A meggyújtott gyertyát soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, azt olyan stabil helyre kell rakni, ahol nem tud eldőlni, a közelében pedig ne legyenek éghető anyagok.

Nálunk is egyre jobban terjed a halloweeni töklámpás készítésének szokása. Ha ilyet helyezünk el, győződjünk meg róla, hogy a lámpás közelében ne legyen semmilyen éghető tárgy, ha pedig a kertbe tesszük a lámpást, gyertya és mécses helyett elemes LED izzót tegyünk bele.

Ha valaki a temetőben tüzet észlel, értesítse a temető biztonsági személyzetét, és hívja a 112-es segélyhívó számot.  

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/244399/biztonsagosan-emlekezzunk-meg-elhunyt-szeretteinkrol

Elismerések a nemzeti ünnep alkalmából

2020. október 26.

Galéria

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvannegyedik, valamint a köztársaság kikiáltásának harmincegyedik évfordulója alkalmából dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató két Heves megyei kollégánkat is elismerésben és jutalomban részesítette.

A főigazgató Hősies Helytállásért elismerésben részesítette és példaként állítja a hivatásos katasztrófavédelmi szerv teljes személyi állománya elé Zentai Csaba tűzoltó őrmestert, az Egri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóját, aki a szolgálatban rosszul lett és eszméletét vesztett kollégájánál haladéktalanul megkezdte az elsősegélynyújtást, mellkasi kompressziót alkalmazott, ennek köszönhetően a tűzoltó keringése, légzése még azelőtt helyreállt, hogy a mentők a helyszínre értek volna.

Az országos katasztrófavédelmi főigazgató beosztásában hosszú időn át végzett kiemelkedő munkája elismeréseként dicséretben és jutalomban részesítette Sándor Ferenc tűzoltó őrmestert, a Füzesabonyi Katasztrófavédelmi Őrs beosztott tűzoltóját.

Fotó: Elismerés - Szőke Péter – BM OKF
          Zentai Csaba és Sándor Ferenc tű. őrmesterek - Heves MKI

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Veszélyesáru-szállítási ellenőrzés megyénk útjain

2020. október 26.

Galéria

A korábbi évekhez hasonlóan október 19-21. között országos közúti veszélyesáru-szállítási ellenőrzési akciót tartott a katasztrófavédelem a társszervek területi és helyi szerveinek részvételével DISASTER 2020. ADR akció elnevezéssel. Heves megyében összesen 20 helyszínen, 17 katasztrófavédelmi szakember részvételével hajtották végre az ellenőrzéseket, az akcióban a hatékonyság érdekében mozgó katasztrófavédelmi csoportok is részt vettek.

Az ellenőrzés elsődleges célja az illegális, rejtett nemzetközi és belföldi közúti veszélyes szállítmányok felderítése, a szabálytalan, ezért kockázatot jelentő szállítmányok kiszűrése, a közúti közlekedés biztonságának növelése volt. 

A hatóságok képviselői kiemelt figyelmet fordítottak a járványügyi helyzet miatt szükséges egyéni védőeszközök használatára és a kötelező távolságtartásra. Az akció ideje alatt megyénkben 157 közúti járművet ellenőriztek, ezek közül 34 jármű szállított a veszélyes áruk közúti fuvarozásának szabályai, azaz az ADR hatálya alá tartozó rakományt. Az ellenőrök kettő veszélyes árut szállító közúti járműnél két szabálytalanságot tártak fel. A szabálytalanság jellege miatt egyik járművet sem kellett feltartóztatni. Az akció során az illegális veszélyes áruszállítás kiszűrése érdekében az ADR előírásai szerint nem jelölt járműveket is ellenőriztek, azok közül 6 esetben tapasztaltak tűzvédelmi szabálytalanságot.

A vizsgált közúti járművek három nap alatt összesen több mint 371 tonna veszélyes árut szállítottak. Az ellenőrzések egyértelműen azt mutatják, hogy indokolt a rendszeres kontroll, hiszen nagymértékben erősíti a közúti közlekedés biztonságát.

Fotó: Istványi Nóra tű. főhadnagy

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Tragikus baleset Adácsnál

2020. október 19.

Fának csapódott egy gépkocsi tegnap este, az Adács és Gyöngyös közötti úton, Adácstól mintegy ötszáz méterre.

A járműben ketten utaztak. A gyöngyösi hivatásos tűzoltók a társszervekkel együttműködve avatkoztak be. Feszítővágóval megbontották a roncsolódott karosszériát, az autóból két embert kiemeltek, sajnos az egyikük életét már nem lehetett megmenteni. 

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/244064/tragikus-baleset-adacsnal

Idén is sikeresen pályáztak az önkéntesek

2020. október 16.

Galéria

Az idén ismét hétszázmillió forintnyi támogatást oszthatott szét a katasztrófavédelem az országban működő önkéntes tűzoltó egyesületek és mentőszervezetek között, emellett külön forrásra az önkormányzati tűzoltóságok is pályázhattak. A járványhelyzetre való tekintettel az elnyert felszereléseket, berendezéseket, védőeszközöket nem ünnepélyes rendezvényen, hanem szűkebb keretek között vehették át az érintettek.

Hét Heves megyei mentőszervezet részesült több mint 2,6 millió forint támogatásban. Az elnyert összegből eszközeik viharkár felszámoló készlettel, magassági ágvágóval, védőruhákkal bővülnek majd, továbbá üzemeltetési, fenntartási és karbantartási, kötelező gépjármű felelősségbiztosítás költségeiket, műszaki vizsga díjaikat fogják fedezni.

Huszonkettő önkéntes tűzoltó egyesület összesen több mint 18 millió forint értékű juttatást nyert el. Az egyesületek működési költségeiket, laktanyák átépítését, felújításokat, oktatásaikat és vizsgáikat fedezik az összegből, továbbá számos technikai és tűzoltó eszközt vehetnek át. Felszereléseik rádiókkal, kéziszerszámokkal, kisgépekkel, tömlőkkel és a beavatkozásaikat hatékonyabbá tevő eszközökkel bővülnek.   

Heves megyében két önkormányzati tűzoltóság működik, a bélapátfalvai és a tiszanánai. A két szervezet több mint 7,7 millió forint értékben vehet át tűzoltó védő- és technikai eszközöket. Ezek a szakfelszerelések, láncfűrészek, feszítő-vágó berendezés, speciális kötelek, tömlők, szűrőkosarak, védőruhák, sugárcsövek minden szempontból megfelelnek a modern kor elvárásainak, megegyeznek a hivatásos tűzoltóknál rendszeresített eszközökkel. 

A pályázat célja, hogy az önkormányzati, az önkéntes tűzoltóságok és a mentőszervezetek állománya hatékonyabban készülhessen fel a kárfelszámolás során adódó feladatokra, modern eszközparkkal, korszerű tudással felvértezve kapcsolódjanak be a mentés, kárenyhítés és helyreállítás munkálataiba. A technikai eszközökkel, védőeszközökkel, védőruházattal és egyéb felszerelésekkel nemcsak a szervezetek hatékonysága növekszik, de nagyban hozzájárulnak a településeik mentő tűzvédelméhez is. 

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/244030/iden-is-sikeresen-palyaztak-az-onkentesek

Vérüket adták a megyei katasztrófavédelem munkatársai

2020. október 14.

Galéria

Évek óta visszatérő momentuma a Katasztrófák Csökkentése Világnapjának, hogy a katasztrófavédelem országos véradást szervez. Az idén a járvány miatt ugyan fokozott elővigyázatossággal, de a Heves Megyei Vöröskereszt munkatársai Heves megyében több helyszínen is tartottak véradást, október második szerdáján.

A Katasztrófák Csökkentésének Világnapját az Egyesült Nemzetek Szervezete 1989-ben jelölte ki, akkor október második szerdájára tették, később október tizenharmadikát nevezték ki. Ez a nap arról szól, miként tudják világszerte az emberek és a közösségek csökkenteni a katasztrófáknak való kitettségüket és minél jobban tudatosítani azt, milyen fontos kézben tartani a rájuk leselkedő veszélyeket.

Megyénkben összesen negyvenketten jelentkeztek véradásra, két helyszínen, Egerben és Gyöngyösön. Az önkéntes véradók között voltak tűzoltók, kéményseprők, adminisztratív munkatársak, valamint a megyei katasztrófavédelem vezető is, akik mindannyian vállalták, hogy vérükkel segítenek mindazoknak, akiknek szüksége van az életmentő vérre. A véradás legfontosabb célja természetesen a vérkészletek feltöltése volt, a megjelentek közül harminckilenc segítő szándékú önkéntes vérével gyarapodtak a vérbankok. 

Külön köszönet Juhász Attila tű. alezredesnek, a humán szolgálat vezetőjének, aki negyvenedik alkalommal, továbbá Csontos Ambrus tű. dandártábornok, megyei igazgatónak, Csabai András tű. alezredes, megyei ügyeletvezetőnek, Sas Ádám tű. századosnak, a hatósági osztály kiemelt főelőadójának, akik huszonötödik alkalommal adták vérüket a nemes cél érdekében. 

Fotó: Heves MKI

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Veszélyesen megdőlt fák és áramkimaradás a Mátrában

2020. október 14.

Galéria

Kidőlt, veszélyesen megdőlt fák és az út fölé lógó faágak adtak munkát a gyöngyösi hivatásos tűzoltóknak Kékestető és Mátraháza térségében, szerdán.

Tíz alkalommal avatkoztak be a szakemberek, reggel hat és délután kettő óra között. Kilenc helyszínen a megdőlt fák forgalmi akadályt képeztek vagy azok ágai veszélyeztették a járműforgalmat, továbbá egy épületre dőlt fát is eltávolítottak a tűzoltók. Jellemzően motoros láncfűrészt és kéziszerszámokat használtak a káresetek felszámolása során. Mátraszentimre, Mátraszentlászló, Mátraszentistván és Bagolyirtás településeken áramkimaradás történt a hajnali órákban, mely több mint ötszáz fogyasztói helyet érintett. Az áramszolgáltató szakemberei a helyszínre vonultak, délután fél kettőkor már ez a szám csökkent, közel négyszáz fogyasztói helyen volt áramkimaradás. A szakemberek továbbra is a helyszínen vannak, folyamatosan dolgoznak az áram helyreállításán.

Fotó: Szabad József tű. ftőrm. - Gyöngyösi HTP

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/243918/veszelyesen-megdolt-fak-es-aramkimaradas-a-matraban

Szolgálati jel a húsz év szolgálatért

2020. október 13.

Galéria

Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere, húsz év hivatásos szolgálatáért szolgálati jelet adományozott Szalay Sándor tűzoltó alezredesnek, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műszaki osztályvezetőjének.

Az alezredes 1998-ben kezdte meg pályafutását az egri tűzoltóságon, technikai előadóként, 2000-ben hivatásos állományba került. Tűzoltói technikai és műszaki ismereteit, továbbá gyakorlati tapasztalatait is az egri hivatásos tűzoltóság berkein belül szerezte. Kiemelkedő és eredményes munkáját vezetői számos alkalommal elismerték és jutalmazták. 2011-től a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományát erősíti, 2012-ig alosztályvezetőként, azt követően máig osztályvezetőként teljesít szolgálatot. Az alezredes legfontosabb feladatai közé tartozik a megyei katasztrófavédelem gépjárműparkjának fenntartása, az üzemképesség biztosítása, az ingatlanok karbantartatása, továbbá felel a beavatkozó tűzoltók szakfelszereléseinek és tűzvédelmi technikai eszközeinek megfelelő állapotban tartásáért.  A szolgálati jelet Csontos Ambrus tűzoltó dandártábornok, megyei igazgató adta át az osztályvezetőnek, megköszönve kiváló munkáját és további sikereket kívánva neki a munkában és az életben is.

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/243859/szolgalati-jel-a-husz-ev-szolgalatert

A biztonságért a fűtési szezonban is tenni kell!

2020. október 13.

Otthona biztonságáért mindenki sokat tehet. A fűtési szezon kezdete előtt fontos elvégeztetni a tüzelő-fűtő berendezések, így a kályhák, kandallók, gázkazánok és konvektorok, valamint a kémények karbantartását, ellenőrzését. Ezzel, és megfelelő, jó minőségű tüzelőanyag használatával megelőzhető, hogy a kémény miatt kigyulladjon az otthonunk, minimalizálható a szén-monoxid-mérgezés veszélye, és mindemellett kevesebbet is kell fizetni a fűtésért. A szakemberek minden évben több ezer, veszélyt jelentő hibát tárnak fel a tüzelőberendezések és füstelvezető-rendszerek átvizsgálásakor vagy tisztításakor. A kémények rendszeres vizsgálata azért elengedhetetlen, mert ezek olyan épületgépészeti berendezések, amelyek hibái a használók előtt rejtve maradnak, vagyis csak az időszakos kéményellenőrzés adhat valós képet az égéstermék-elvezető állapotáról.

Otthona biztonságáért mindenki sokat tehet. A fűtési szezon kezdete előtt fontos elvégeztetni a tüzelő-fűtő berendezések, így a kályhák, kandallók, gázkazánok és konvektorok, valamint a kémények karbantartását, ellenőrzését. Ezzel, és megfelelő, jó minőségű tüzelőanyag használatával megelőzhető, hogy a kémény miatt kigyulladjon az otthonunk, minimalizálható a szén-monoxid-mérgezés veszélye, és mindemellett kevesebbet is kell fizetni a fűtésért. A szakemberek minden évben több ezer, veszélyt jelentő hibát tárnak fel a tüzelőberendezések és füstelvezető-rendszerek átvizsgálásakor vagy tisztításakor. A kémények rendszeres vizsgálata azért elengedhetetlen, mert ezek olyan épületgépészeti berendezések, amelyek hibái a használók előtt rejtve maradnak, vagyis csak az időszakos kéményellenőrzés adhat valós képet az égéstermék-elvezető állapotáról.

Ma már a hazai háztartások jelentős részében van szén-monoxid-érzékelő, a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezeken a helyeken kevesebben és kisebb fokban sérülnek meg a szén-monoxid miatt. A lakástüzek esetében is csökkenteni lehet a sérülés kockázatát, egyebek mellett füstérzékelő elhelyezésével. Egy időben jelző berendezés emberéleteket és anyagi javakat menthet meg.

Vegyes tüzelésű kazánok esetében tilos háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával fűteni, mert ezek amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki és ezzel a környezetet károsítják, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását is. A kémény belső falára lerakódott vastag korom- és kátrányréteg a fűtés hatására izzani kezd, akár meg is gyulladhat, ami lakástűzhöz vezethet.

A társasházak esetében hirdetmény közzétételét követően, a családi házakba pedig igénybejelentést követően érkezik a kéményseprő, hogy ingyenesen ellenőrizze és tisztítsa a kéményt.  

A katasztrófavédelem kéményseprői tizenhét megye 2672 településén látják el a kéményellenőrzési és tisztítási tevékenységet a lakosság körében.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/243821/a-biztonsagert-a-futesi-szezonban-is-tenni-kell

Háznak ütközött egy személyautó hétfőn

2020. október 13.

Lakóháznak ütközött és eltört egy kisnyomású gázcsonkot egy autó Gyöngyösön, a Kőrösi Csoma Sándor és a Rózsa utca kereszteződésében hétfő este.

A város hivatásos tűzoltói bedugózták a sérült csövet, ezzel megszüntetve a szivárgást, majd átadták a helyszínt a gázszolgáltató munkatársainak. A szakemberek egy munkagép segítségével elzárták a csonkot, majd elszorították a csövet. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/243817/haznak-utkozott-egy-szemelyauto-hetfon

Szeptember hónap fotója

2020. október 09.

Galéria

Egy munkagép gyulladt ki szeptember 12-én Lőrinci határában, egy telephelyen.

A tűz pillanatok alatt lángba borította a gépet, továbbá egy közelben lévő mezőgazdasági gépet és nagy mennyiségű fát is veszélyeztetett. A tűzoltók négy gépjárművel vonultak Hatvanból és Gödöllőről, a tűz oltásával párhuzamosan védték a gépeket és a közelben lévő éghető anyagokat, hogy a nagy hőhatás miatt azok ne gyulladjanak be, vagy károsodjanak. A munkálatokat erőgépek, valamint a telephely további járművei is segítették, közel 4 órán át tartott a beavatkozás. Bereczki László tűzoltó főtörzsőrmester készített pár képet a munkálatok közben, egyik fotója elnyerte a Heves megyei katasztrófavédelem szeptember hónap fotója díjat.

Fotó: Bereczki László tű. főtörzsőrmester

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/243729/szeptember-honap-fotoja

Családi ház szobája lángolt Hevesen

2020. október 09.

Galéria

Egy száz négyzetméter alapterületű családi ház egyik szobája égett Hevesen, a Kodály Zoltán utcában, csütörtök délután.

A város hivatásos tűzoltói két tűzoltó járművel vonultak, eloltották a lángokat, majd nagy teljesítményű ventilátorral kiszellőztették az épületet.  A lángok a ház többi szobáját nem érintették, azok lakhatóak maradtak, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. A káreset helyszínére mentők is érkeztek.

Fotó: Boros Ádám tű. tőrm. - Hevesi KVŐ

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Csak a kémény füstölögjön

2020. október 02.

Immár a negyedik tűzvédelmi tesztet bocsátja útjára az Országos Tűzmegelőzési Bizottság. Az online tudáspróba ezúttal a fűtési szezonra összpontosít, a kérdések azt ellenőrzik, hogy a teszt kitöltője tudja-e, mik a teendői a tüzelő- és fűtőberendezések karbantartását, üzemelését illetően, illetve ajánlásokat tartalmaz arra vonatkozóan, miként tehetőek biztonságossá a füstelvezető rendszerek.

A régi mondás szerint a kéményseprő szerencsét hoz. Így van ez a mai világban is, hiszen, ahol a kéményseprő is úgy ítéli meg, ott egészen biztos, hogy biztonságosak, megbízhatóak a tüzelő-fűtőberendezések. A biztonság nem a szerencse dolga, azt az odafigyelés, a megelőzés és a tudatos felkészülés garantálja.

Ebben segít az az online tűzvédelmi teszt, amely a fűtési szezon közeledtével ezt a témát helyezi a középpontba. 

Ezzel immár a negyedik tesztet publikálja az Országos Tűzmegelőzési Bizottság, amely a visszajelzésekből már azt is le tudja mérni, hogyan gyarapodott a kitöltők körében a tűzvédelemmel kapcsolatos tudás.

A negyedik tűzvédelmi teszt ITT érhető el!

Amennyiben korábban közzétett tesztjeink valamelyikét szeretné kitölteni, IDE kattintson!

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/243483/csak-a-kemeny-fustologjon

Közös gyakorlaton a Mátrában

2020. szeptember 24.

Galéria

Két ember került bajba egy bányarobbanásban, erre alapozott az a közös gyakorlat, amelyen szeptember 24-én a Terrorelhárítási Központ, a katasztrófavédelem Hunor Mentőszervezetének alegysége és a Magyar Barlangi Mentőszolgálat vett részt. A forgatókönyv szerint Mátraszentimrén és Gyöngyösorosziban is az akna mélyén rekedt egy-egy bányász, kiemelésükhöz és ellátásukhoz speciálisan képzett mentőegységekre volt szükség. A több szervezet együttes gyakorlata azt bizonyította, hogy mennyivel hatékonyabb a beavatkozás, ha egymást támogatva avatkoznak be egy káreseménynél. A csütörtöki gyakorlatba a mentőszolgálat szakemberei is bekapcsolódtak.

Galéria

A nagyszabású közös gyakorlat helyszíne a Heves megyei Nitrokémia Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Zrt. gyöngyösoroszi ásványbányája és a mátraszentimrei függő akna volt. A feltételezés szerint innen érkezett a bejelentés egy robbanásról. A fő aknában a törmelékek temettek maguk alá egy embert, a Károlyi aknába pedig betört a savas víz és elárasztotta a járatot.

A mentéshez speciálisan képzett és azonnal mozgósítható szakemberekre volt szükség. A mélyben rekedtekhez kötélen ereszkedett le a segítség. A víz elől a bányaüregben menedéket talált, ám erősen kihűlt, őt búvár találta meg, míg a törmelék alá szorult társához orvos érkezett. Komoly és összetett feladat volt a sérültek felszínre juttatása, a magatehetetlen emberek állapotát már a mélyben stabilizálni kellett, kiemelésükhöz pedig biztonságos feltételeket kellett teremteni. A mentést nehezítette, hogy az áramszolgáltatás is megszűnt.

A gyakorlatot megtekintette dr. Pintér Sándor belügyminiszter, aki hangsúlyozta, hogy a szervezetek tudásbázisát az összefogás és a közös gyakorlat megsokszorozza, a sokrétű és speciális képzettség és képesítés még hatékonyabb, ha a bevetéseken gyakorlott és összeszokott csapat vesz részt. Ennek érdekében folyamatosan fejlesztik egyebek mellett a szervezetek kommunikációs eszközparkját.

Értékelésében Hajdu János r. vezérőrnagy, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója kiemelte, hogy az ország legnagyobb tudású és legjobban felszerelt szakemberei vettek részt a gyakorlatban, ami jól igazolja azt, hogy a gyorsan mozgósítható TEK és a speciálisan kiképzett HUNOR közös munkája hatványozottan eredményes.

A gyakorlat a rendvédelmi szervek vezetői és bányamentési szakemberek jelenlétében zajlott, akik azt fogalmazták meg, hogy a feladat teljesítése összetett logisztikai és együttműködési kihívást jelentett.

Fotó: Szőke Péter BM OKF

Frissült a szén-monoxid-érzékelők listája

2020. szeptember 22.

Új termékek kerültek fel a pozitív listára: egy szén-monoxid-érzékelő a „nem megfelelő” kategóriából átkerült a megfelelő berendezések közé, emellett a szakemberek még négy terméket ítéltek meg úgy, hogy biztonságosan figyelmeztetheti a háziakat a mérgező gáz jelenlétére.

A szén-monoxid-mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset, a probléma hátterében legtöbbször a helytelenül használt tüzelőberendezés, kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázszárító, gázkazán, gáz vízmelegítő áll, emellett a baj forrása a szabálytalan kivitelezés, az időszakos ellenőrzés és karbantartás elmulasztása, vagy a szellőző elemek lezárása volt. A hibás készülékek működése miatti tökéletlen égés során mérgező gáz szabadul fel, amely azért különösen veszélyes, mert színtelen, szagtalan, a levegőnél alig könnyebb, nem irritáló, ugyanakkor megakadályozza, hogy a vér megfelelő mennyiségű oxigént szállítson, ezért másodpercek alatt eszméletvesztést okozhat. Idén eddig 595 szén-monoxidos esethez riasztották a tűzoltókat, az érintett ingatlanok 80 százalékában volt érzékelő. Az esetek során összesen 6 ember vesztette életét, 183-an sérültek meg.

A katasztrófavédelem évek óta kampányol azért, hogy minél több otthonba kerüljön szén-monoxid-érzékelő. Ezekkel a viszonylag kis befektetéssel beszerezhető berendezésekkel – elenyésző fenntartási költségek mellett – öt-hét évre biztonságosabbá tehetőek a lakások. Ennyi idő elteltével azonban le kell az eszközöket cserélni. A szakemberek rendre arra is felhívják a figyelmet, hogy nem mindegyik készülék alkalmas arra, amire hirdetik, ezért időről-időre megvizsgáltatják a szén-monoxid-érzékelőket, az így szerzett tapasztalatokat pedig a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közzéteszi honlapján. Legutóbb szeptember tizennyolcadikán frissültek a listák, ennek alapján az úgynevezett pozitív lista, vagyis a megbízhatóan működő berendezések felsorolása huszonkilenc, a nem megfelelő készülékeké harminckét eszközt tartalmaz. 

A hazánkban használható szén-monoxid-érzékelők elektrokémiai elven működnek: egy, a szén-monoxidot elnyelni képes vegyi anyag – a szén-monoxid megkötött mennyiségétől függően – megváltoztatja fizikai jellemzőit, amelyet elektronikusan mérve a készülék veszély esetén fény- és hangjelzéssel riaszt. 

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

A munkagépben égett a napraforgó

2020. szeptember 22.

Egy cséplőgép belsejében napraforgószárak gyulladtak meg a Pély határában, hétfő délután.

A hevesi katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltói egy tűzoltó gépjárművel és egy vízszállítóval vonultak, majd két vízsugárral szüntették meg a parázslást. A tűz a gépet nem károsította, az eset során senki sem sérült meg. 

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Aszalógép gyulladt ki Hevesen

2020. szeptember 21.

Galéria

Elektromos aszalógép gyulladt ki egy garázsban Hevesen, a Dózsa György úton, vasárnap este.

A város hivatásos tűzoltói vonultak, majd egy gázpalackot kihoztak az épületből. Az oltási munkálatok során a tűzoltók a tetőt megbontották, annak szerkezetét visszahűtötték, a tűz a főépületre nem terjedt át. A helyszínre mentők is érkeztek. 
Fotó: Emődi István tű. őrm - Hevesi KVŐ

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Párjával teljesítette a távot

2020. szeptember 15.

Galéria

Bősze Balázs tű. zászlós többek között a sportszeretetéről híres a hatvani és a Heves megyei tűzoltók körében.

A futás az egyik kedvenc sportja, évente számos futóversenyen is részt vesz. A napokban sem volt ez másképp, benevezett egy jászárokszállási futóversenyre, ahol több mint három kilométert bevetési ruhában és légzőpalackkal a hátán teljesített. A zászlós elmondta, hogy a versenyre ezúttal menyasszonya is elkísérte. A tikkasztó melegben egy párként győzték le a távot, korcsoportukban pedig a mezőny első harmadában végeztek.

Fotó: Bősze Balázs archív

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/242918/parjaval-teljesitette-a-tavot

A szüreti időszak veszélye

2020. szeptember 15.

Galéria

Heves megyében is elkezdődött a szüret, egyes helyeken már a mustot érlelik a pincékben. A must erjedése során mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között komoly veszélyt jelent. A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Heves Megyei Tűzmegelőzési Bizottság a mai napon egy felkészítő gyakorlattal hívta fel a figyelmet a szén-dioxid veszélyére.

A szén-dioxid kiszorítja a levegőt a pincéből, ezáltal oxigénhiányos környezetet hoz létre. A mustgáz miatti oxigénhiány szédülést, álmosságot, eszméletvesztést, végül akár fulladásos halált okozhat. Egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel. A tragédiák megelőzése érdekében fontos szellőztetni a pincéket, továbbá célszerű szén-dioxid-érzékelőket is telepíteni. Alkalmazható a közismert gyertyás módszer is, amikor az ember egy gyertyával ellenőrzi, van-e elég levegő a pincében. Fontos, hogy az égő gyertyát ne kézben, hanem például egy lapáton tartsuk magunk előtt, és úgy menjünk le a pincébe. Ha a gyertya elalszik, életveszélyes a pincébe menni.

A mai gyakorlaton az egri hivatásos tűzoltók vonultak egy feltételezett káresethez. A feltevés szerint valaki rosszul lett egy pincében, saját erejéből onnan nem tudott kijönni, ezért a pincében dolgozók segélyhívást adtak le. Az egri lánglovagok két gépjárművel érkeztek, felvették a kapcsolatot a pince tulajdonosával, megismerkedtek a pince elrendezésével. A műszaki mentés során hosszú köteleket használtak, melyek segítségével könnyen megtalálták a pincéből kivezető utat, majd hordágyon hozták ki a bajbajutott embert. A tűzoltók környezeti levegőtől független, sűrített levegős légzőkészülékkel avatkoznak be az ilyen esetekben, mely képessé teszi őket, hogy a mentést az oxigénhiányos környezetben is végre tudják hajtani. A megyei katasztrófavédelem felhívja a figyelmet, hogy aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét!

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy.

Elismerték a főhadnagy munkáját

2020. szeptember 11.

Galéria

A Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának Tanácsa, a Földrajz-Geoinformatika Intézet oktatási-kutatási tevékenységének hosszú ideje tartó elkötelezett támogatásáért, valamint a GIS Day szakmai nap állandó előadójaként végzett áldozatos munkája elismeréséért Pro Facultate Rerum Metallicarum érmet adományozott Szamosi Attila tű. főhadnagy részére.

A főhadnagy a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon rádiós és térinformatikus beosztásban dolgozik. Felsőfokú tanulmányait 2011-ben fejezte be a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar, Földrajz Intézet geográfus szakán. Diplomamunkáját árvízi modellezésből írta, melyet a BM Országos Katasztrófavédelemi Igazgatóság Tudományos Tanácsa díszoklevéllel jutalmazott. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóságon Attila egyik kiemelt feladatai körébe tartozik az térinformatikai szerver karbantartása, frissítése, továbbá 2016 óta a Mozgó Vezetési Pont üzemeltetésében vesz részt a déli határ mentén. 

Attila szoros kapcsolatot ápol az egyetemmel, feladatai során szerzett szakmai tapasztalata segítséget nyújt az egyetem számára. Évente több alkalommal tart előadást a térinformatikáról, illetve a pilóta nélküli légi járművek (quadrokopter, drón) használata során szerzett tapasztalatait is megosztja a hallgatókkal.

Az érmet a Műszaki Földtudományi Kar dékánja, az egyetem kitüntetés-átadó szenátusi ülésén adta át Attilának, megköszönve áldozatos munkáját. 

Fotó: Miskolci Egyetem

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Sajtóbejárás az új tűzoltólaktanyában

2020. szeptember 09.

Galéria

A „Tűzoltólaktanyák kialakítása – Gyöngyös tűzoltóság” elnevezésű, KEHOP-1.6.0-15-2016-00005 azonosítószámú projekt 1 milliárd 301 millió 736 ezer 802 forint vissza nem térítendő uniós támogatásból valósul meg. A katasztrófavédelem hatékonyságát növelő zöldmezős beruházás keretében egy, a kor szakmai elvárásainak megfelelő, modern és gazdaságosan fenntartható ingatlan épül Gyöngyösön, amely a városi katasztrófavédelmi kirendeltségnek és a hivatásos tűzoltó-parancsnokságnak ad majd otthont.

Szeptember kilencedikén a sajtó képviselői megtekintették az új épületet és udvarát, a bejárás során dr. Zólyomi Géza tűzoltó ezredes, a gyöngyösi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője bemutatta a laktanya helyiségeit és részletesen ismertette ezek funkcióit. A bejárás a földszinti híradóközponttól indult, a résztvevők megnézték a tömlőmosó- és szárító-berendezéseket, a gépjárműmosót, a tűzoltók pihenőhelyiségeit, a leendő konditermet, továbbá szó esett légzőkészülékek palackjainak töltéstechnológiájáról is. Jelenleg párhuzamosan folynak az épület külső és belső építési, gépészeti szerelési munkálatai, ezzel egyidejűleg kialakítják a vonulási útvonalat, és burkolják a parkolóhelyeket. Az irányítási, hivatali épületrész mellett egy, a szertárakat magába foglaló, a készenléti állomány elhelyezésére szolgáló, több mint ezer négyzetméteres épületszárnyat is kialakítottak. Az udvaron helyet kap egy mászóház és a későbbiekben sportpálya és kismotorfecskendő-szerelő pálya is, amelyek a tűzoltósport alapjait képezik. A létesítményben összesen tizenkét gépjármű helyezhető el. 

A projekt kiemelt célja, hogy a korszerű üzemelés-technológiai rendszerrel ellátott laktanya hosszú élettartamú, gazdaságosan fenntartható és üzemeltethető legyen, mindemellett illeszkedjen a városképbe. A Gyöngyös közepén található, csaknem egyhektáros építési telken épülő laktanya egyik nagy előnye, hogy a kivonuló tűzoltó gépjárművek a fő forgalmi utakat gyorsan, akadálymentesen tudják megközelíteni, onnan négy irányba lehet kihajtani. Az épület a jó hőszigetelésű, korszerű építési anyagoknak, épületszerkezeti elemeknek, épületgépészeti technológiáknak köszönhetően a legmodernebbek egyike lesz. Az ingatlan-beruházás eredményeképpen csökken a vonulási idő, csökkenthető a bekövetkező károk mértéke, összességében biztonságosabbá válik a környéken élők élete.

Fotó: Heves Katalin tű. alez. / Nagy Csaba tű. fhdgy. - Heves MKI

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

A szüret veszélye a mustgázmérgezés

2020. szeptember 07.

Az ország több pontján már megkezdődött, máshol készülnek az idei szüretre, a korai érésű szőlők esetében már a mustot érlelik a pincékben. A szőlő levének erjedésekor mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között komoly veszélyt jelent. Szellőztetéssel, valamint szén-dioxid-érzékelő elhelyezésével elkerülhető, hogy veszélyes mennyiségben felhalmozódjon, illetve balesetet okozzon a gáz.

Tavaly Mohácson követelt áldozatot a színtelen, szagtalan gáz, több helyen, így Pakson is pedig csak a szerencsén múlott, hogy időben rátaláltak a balesetet szenvedett emberekre. Évről évre számos esetben riasztják ilyen esethez a tűzoltókat, holott a balesetek könnyen megelőzhetőek.

A szén-dioxid önmagában nem mérgező, azonban mivel nehezebb a levegőnél, egy szellőzés nélküli pincéből kiszorítja azt. Aki ilyen pincébe megy le, rövid idő alatt oxigénhiányos állapotba kerül, amelynek tünetei a szédülés és a fáradtságérzet. Ezeket az eszméletvesztés, végül a fulladás követheti.

Egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel. Éppen ezért fontos szellőztetni a pincéket, és célszerű oda szén-dioxid-érzékelőt is felszerelni. Alkalmazható a közismert gyertyás módszer is, amikor az ember egy gyertyával ellenőrzi, van-e elég levegő a pincében. Fontos, hogy az égő gyertyát ne kézben, hanem például egy lapáton tartsuk magunk előtt, és úgy menjünk le a pincébe. Ha a gyertya elalszik, életveszélyes a pincébe menni. 

A szén-dioxiddal telített pincébe csak sűrített levegős légzőkészülékben szabad bemenni, ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét!

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/242569/a-szuret-veszelye-a-mustgazmergezes

Lecsapott a vihar az éjszaka

2020. szeptember 01.

Galéria

A hajnali vihar miatt 158 bejelentés érkezett a Heves megyei műveletirányítási ügyeletre kedden délig.

Jellemzően fakidőléshez és az erős szél által megrongált háztetőkhöz, néhány esetben a pincébe beömlő víz szívatásához, egy esetben pedig villámcsapás miatt kérték a tűzoltók segítségét 34 településről. A megye hivatásos és önkormányzati tűzoltó egységei éjféltől kezdődően folyamatosan dolgoznak, közel 100 esetet már felszámoltak, a többi helyszínre az eset súlyosságától függően jutnak el a nap folyamán.

Az első bejelentések néhány perccel éjfél után érkeztek a megyei műveletirányítási ügyeletre Hatvan térségéből fakidőlések miatt, ezt követően Gyöngyös környékéről is tömegesen érkeztek a bejelentések, majd, ahogy a vihar végigsöpört a megyén, szinte minden térségből érkeztek a segélyhívások.

 Egerben 9 helyen kellett beavatkozni a város tűzoltóinak, minden esetben fakidőléshez kérték a tűzoltók segítségét.

Gyöngyösön 12 helyszínen avatkoztak be a város hivatásos tűzoltói. Több helyről is érkezett bejelentés, hogy 30-40 cm vastag átmérőjű fák kidőltek, kettéhasadtak, villanyvezetéket szakítottak le, járdára, úttestre, autókra, épületekre dőltek. Két épület tetőszerkezetét is megrongálta a vihar, az egyik helyen egy melléképület tetőszerkezetét a szomszédos utcába röpítette át, a másik helyen egy társasház tetőszerkezetének 1/3 ad részét bontotta meg a viharos erejű szél. A tető az utcára és az ott parkoló autókra szakadt. A szigetelés darabjai és fadarabok terítették be az utcát.

Villám csapott egy ház tetőszerkezetébe Aldebrőn, ahol a gerendák izzottak, a tüzet a füzesabonyi hivatásos tűzoltók oltották el.

Szilvásvárad és Bélapátfalva között kidőlt egy 5 méteres fa, mely akadályozta a forgalmat. A bélapátfalvai önkormányzati tűzoltók kézi erővel szüntették meg az útakadályt.

A tűzoltók motoros láncfűrésszel és kéziszerszámokkal végezték a veszélyessé vált kidőlt fák, letörött gallyak eltávolítását, sok helyen a magasból mentő járművet is bevetették a kárfelszámolás során. 

Fotó: Egri HTP, Hatvani HTP

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Tűzoltók gyakorlatoztak az óriáskeréknél

2020. augusztus 29.

Galéria

Helyismereti és felkészítő gyakorlatot tartottak az egri hivatásos tűzoltók Egerben, a Gárdonyi Géza téren, szombaton.

Ismét felépítettek egy óriáskereket Egerben, a Gárdonyi Géza téren. Az építmény és környezetének tanulmányozása érdekében szervezett gyakorlatot az Egri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság. A foglalkozáson a tűzoltók megismerkedtek a szerkezet paramétereivel és működésével, valamint a helyszínnel, abból a szempontból is, hogy ha esetleg szükséges lenne, hogyan tudják megközelíteni azt a nagyméretű tűzoltó járművekkel.

A gyakorlaton a szakemberek felkészültek egy esetlegesen bekövetkező, olyan jellegű üzemzavarra, ahol a tűzoltók segítségét kérhetik, legyen az egy magasból lógó veszélyes tárgy eltávolítása, vagy üzemzavar esetén magasból mentési feladat. Átbeszélték a lehetséges mentési módokat, valamint feltérképezték a teret, hogy egy beavatkozás során a magasból mentő járművet hol a legcélszerűbb megtelepíteni.

A maihoz hasonló gyakorlatot fognak tartani a szakemberek még augusztus 31-én és szeptember 2-án is, hogy mindhárom szolgálati csoport megismerkedjen az újonnan felépített óriáskerék sajátosságaival és környezetével.

Fotó: Hevesi Katalin tű. alez.


 

A Mátrában gyakorlatoztak a tűzoltók

2020. augusztus 29.

Galéria

Mentési gyakorlatot tartott a Mátrában a Heves megyei katasztrófavédelem, melyen a gyöngyösi, az egri és a pétervásárai hivatásos tűzoltók vettek részt.

A feltételezett szituációban egy siklóernyős eltűnt Mátrafüred térségében, a társa kényszerleszállást hajtott végre és segítséget kért. A megyei műveletirányítás a helyszínre riasztotta a gyöngyösi, pétervásárai és az egri hivatásos tűzoltókat, értesítette az illetékes társszerveket, a környékbeli önkéntes tűzoltókat és mentőegységet. A kárhelyre kiérkezést követően a mentés vezetője értékelte az információkat, beazonosította a területet, majd több pontból kiindulva kezdték meg az eltűnt ember felkutatását. A mentőegységek folyamatos rádiókapcsolatban álltak egymással, a mentéshez szükséges információkat megosztották, ezek alapján a műveletirányítás hatékonyan tudta koordinálni a keresést. A tűzoltók kutató munkáját a térinformatikai eszközök is segítették. A bajba jutott siklóernyőst megtalálták, aki egy kedvezőtlen légáramlat következtében egy húsz méter magas fán landolt, ernyőjének kötélzete beakadt a fa ágaiba. A tűzoltók a rendelkezésre álló szakfelszereléseikkel megkezdték a mentést. Dugólétráról elérték az ernyő hevederein lógó sérültet, akit mentőkötéllel biztosítva kiszabadítottak, majd mintegy 4 m magasságból biztonságosan leengedtek. A mentésben részt vevő disaster medic képesítéssel rendelkező tűzoltó megvizsgálta a feltételezett sérültet, majd ezt követően az egység hordágyon a mentők által is megközelíthető, közeli parkolóba szállította.

A megyei ellenőrző gyakorlat célja volt, hogy hasonló éles helyzetekben a tűzoltók felkészültek legyenek, ismerjék az eljárásrendet, ezáltal a bajba jutottakon gyorsan és szakszerűen tudjanak segíteni. A gyakorlat során a mentésben részt vevő egységek a kutatásra és életmentésre helyezték a hangsúlyt.

Fotó: Rónai Zoltán tű szds.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

A tűzcsapokat ellenőrizték Abasáron

2020. augusztus 27.

Galéria

Mintegy húsz önkéntes tűzoltó járta Abasár utcáit a napokban. Az Abasári Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai kerékpárokkal és két autó járva ellenőrizték a településen kiépített tűzcsapokat.

Az évenként ismétlődő feladatot a település lakosságának biztonságának védelme, és a tűzoltók munkájának segítése érdekében rendszeresen elvégzik. Ilyenkor a föld feletti és földalatti tűzcsapokat megnyitják, ellenőrzik azok működését, a szerelvények és szerelvényszekrények meglétét, állapotát. 

Az ellenőrzés során megállapított hiányosságokról jegyzőkönyvet készítettek, melyet a helyi önkormányzat mellett az illetékes vízügyi- és katasztrófavédelmi hatóságnak is eljuttatnak.

A lakosság számára is fontos tudatosítani, hogy ezen vízforrások védelme kulcsfontosságú, hiszen a tűzcsapok megrongálódása, hiányosságai miatti késedelem okán egy-egy káreseménynél értékes perceket veszíthetnek a tűzoltók. 

Fotó: Fűzy Andrea

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Ellenőrzik a szirénákat

2020. augusztus 25.

Megkezdődött a lakossági riasztó eszközök, az úgynevezett szirénák működőképességének ellenőrzése. A „morgató” próbák során minden szirénát beindítanak, ami rövid ideig tartó hanghatással jár.

A települések területén lévő lakossági riasztó eszközök meghatározott hangjelzések leadására képesek, melyekkel szükség esetén figyelmeztethetik a lakosságot egy katasztrófára vagy veszélyhelyzetre.

A szirénák „morgató” próbája egy 6 másodperces felfutó hangjelzés, ami tájékoztatást ad az eszközök állapotáról, működőképességéről.

A próba során kiadott jelzéseket kizárólag műszaki ellenőrzés céljából adják le és semmilyen veszély bekövetkeztét nem jelzik, a lakosság részéről semmiféle teendő nem szükséges.

A katasztrófavédelem és az áramszolgáltató szakemberei a településeken található valamennyi szirénát ellenőrzik: minden kapcsolószekrényt egy speciális kulccsal felnyitnak és működésbe hozzák a készülékeket. Az ellenőrzések előre meghatározott ütemezés szerint zajlanak.

Egy bekövetkezett, vagy előre jelzett katasztrófa esetén a hatóságok ezekkel az eszközökkel is riaszthatják az állampolgárokat, így fontos tudni, hogy hol szólalnak meg, illetve szükséges-e az eszköz esetleges javítása.

A szirénák üzempróbájának végrehajtása a lakosság védelmét és biztonságát szolgálja, az 

ezzel járó kellemetlenségért kérjük a lakosság megértését.

 

Szirénák ellenőrzésének ütemterve 2020

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/242053/ellenorzik-a-szirenakat

Eger kiváló tűzoltója

2020. augusztus 25.

Galéria

Eger Kiváló Tűzoltója kitüntetésben részesült Máté János címzetes tűzoltó zászlós, mellyel kiemelkedő munkáját ismerték el.

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése 2020. augusztus 20-án, az egri Dobó téren tartott városi ünnepségen „Eger Kiváló Tűzoltója” kitüntetést adományozott Máté János címzetes tűzoltó zászlósnak, az Egri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság különleges szerkezelőjének.

A díjat Mirkóczki Ádám, a város polgármestere és Minczér Gábor alpolgármester adták át, megköszönve a város tűzvédelme érdekében végzett egész éves kiemelkedő munkáját.

Máté János címzetes tűzoltó zászlós több mint két évtizede szerelt fel tűzoltónak, 18 éve szolgál az egri tűzoltóságon, jelenleg különleges szerkezelői feladatokat lát el. Munkáját immár 23 éve töretlen lelkesedéssel, mindig a legjobb tudása szerint, szakszerűen és precízen végzi. Munkabírásának, pontosságának, korrekt kapcsolattartásának köszönhetően elöljárói és munkatársai bizalmát élvezi. Kiemelkedő szakmai munkája, példamutató munkahelyi és emberi magatartása a hivatásos szolgálat iránti elhivatottságát tükrözi.

Fotó: Bertán Dániel

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

650 településen, 130 ezer hektár területen folytatódik a szúnyogirtás

2020. augusztus 10.

Az ország nagy részén továbbra is földi eljárással csökkentik a szúnyogok számát. Légi kezeléseket az országos tisztifőorvos egyedi engedélyével csak a súlyos szúnyogártalommal sújtott térségekben, néhány Kelet-magyarországi régióban alkalmaznak.

A következő napokban a több kiemelt turisztikai térségben, a Balatonnál és a Velencei-tónál végeznek földi védekezéseket a kifejlett szúnyogok ellen. Szintén gépjárműre rögzített ULV vagy melegködös szúnyogirtó berendezéseket alkalmaznak Baranya és Somogy megye néhány településén, a Dráva mentén, a Fővárosban, a Csepel-szigeten, a Csornai térségben, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Zala megyékben. Kiterjedt légi beavatkozásokra Békés és Csongrád-Csanád megyékben kerül sor. Az előző héten a változékony, sok helyen szeles, néhol esős időjárás miatt elmaradt kezeléseket is pótolják a Tisza-tónál, Dunaújváros, Mosonmagyaróvár és Sopron környékén, valamint Békés megyében. 

A földi melegködképzéses eljárás során az apró cseppekre bontott irtószer terjedését hő hozzáadása is segíti. Ez a technológia elsősorban növényzettel erősebben borított környezetben előnyös, de a létrejövő köd rövid időre korlátozza a látási viszonyokat, ezért forgalmas helyeken kevésbé használatos. Az ULV eljárás szintén apró cseppekben juttatja ki az irtószert, de hő hozzáadása nélkül. A permetfelhő csak kismértékben észlelhető, a közlekedést nem zavarja, ezért forgalmasabb, városias területeken elsődlegesen ezt az eljárást alkalmazzák. A légi védekezést kizárólag ULV technológiával végzik, a szúnyogirtó szerből mintegy fél liter permeteznek ki hektáranként. Az eljárás melegvérűekre, így emberre és háziállatokra nem jelent veszélyt.

Felhívjuk a lakosság figyelmét a lakókörnyezetükben megtalálható tenyészőhelyek felszámolására, amellyel csökkenthető a szúnyogártalom mértéke. Egy kint maradat virágcserépben, madáritatóban százszámra képesek megjelenni a csípőszúnyogok lárvái, amelyek a jelenlegi meleg időben akár egy hét alatt kifejlődhetnek. A szúnyogok számát csökkentő ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ egy plakátot és egy tájékoztatót készített, amelyek az alábbi linkeken érhetők el:

https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_plakat.html

https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_tajekoztato.html

Fotó: Szőke Péter BM OKF

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/241555/650-telepulesen-130-ezer-hektar-teruleten-folytatodik-a-szunyogirtas

Motorkerékpárral ütközött egy gépkocsi a 3-as főút horti szakaszán

2020.08.08. 18:20

117398220_2829120910649643_4815670749484915435_o.jpg

Közlekedési baleset
A baleset a főút és a horti Iskola út kereszteződésében történt.
Motorkerékpárral ütközött egy gépkocsi szombat késő délután Heves megyében, a 3-as főút horti szakaszán, a főút és a horti Iskola út kereszteződésében. A balesethez Hatvanból riasztották a hivatásos és az önkéntes tűzoltókat, akik áramtalanították a járműveket.
Helyszín: Hort, 3-as főút
https://www.horthotke.hu/

Heves megyéből is indultak a fejlámpás futáson

2020. augusztus 05.

Galéria

A tűzoltóság fennállásának 150. évfordulója alkalmából a katasztrófavédelem állományából 150 fő indult a 9 km-es Polar fejlámpás futamon, amin 100 orvos és ápoló is részt vett.

A 7. Generali Night Run Budapest futóversenyen közel 4500-an vetették bele magukat a fővárosi éjszakába múlt szombaton, ám nem a klasszikus értelemben vett mulatozáson volt a hangsúly, hanem a futáson. Az egyéni indulók 6 vagy 9 kilométeren – fejlámpás és jelmezes bulifutamon is –, illetve félmaratonon vettek részt, utóbbi távon váltóban is. 

Az első rajtot fél 10-kor indították, az utolsót pedig este 10-kor, de a programok már délután elkezdődtek: futócipőteszttel, gyerekfutamokkal és előadásokkal. 

A 9 km-es Polar fejlámpás futam 21.40-kor 427 fővel indult a Várkert Bazárból. A versenyzőket Dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő köszöntötte. Az útvonal érintette többek között a budai rakpartot, áthaladt az Alagúton, és átvezetett a Budai Várnegyeden is. 

Heves megyéből Istványi Nóra tű. fhdgy., Tóth Judit, Majoros Richárd tű. szds., Szamos Attila tű. fhdgy. és Fazekas Gábor tű. tőrm. teljesítették a távot.

Elmondták, hogy: „Budapest éjjel teljesen egyedi arcát mutatja meg, csodálatos látvány a kivilágított város, ami felejthetetlenné teszi a futás élményét, szuper volt a szervezés és a hangulat."

Külön kiemelendő Szamosi Attila tű. fhdgy. teljesítménye, aki védőfelszerelésben teljesítette a távot.

Eredmények:     

Istványi Nóra tű. fhdgy.               idő: 55:25,          abszolút 231.,    női: 53. 

Tóth Judit                                    idő: 00:55:11,   abszolút 222.,    női: 49.

Majoros Richárd tű. szds.            idő: 00:43:58,    abszolút 35.,      kategória: 35

Szamosi Attila tű. fhdgy.             idő: 00:55:26,    abszolút 227.,     kategória: 176

Fazekas Gábor: tű. tőrm.             idő:00:49:20,     abszolút 110.,    kategória: 97

Fotó: Egri KVK

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Augusztusban is tesztelheti tűzvédelmi ismereteit

2020. augusztus 05.

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság havonta új tűzvédelmi tesztet állít össze, augusztusban immár a második érhető el a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján. Ezúttal az éghető folyadékok kezelésének, tárolásának, szállításának szabályairól, valamint a hatékony és gyors tűzjelzésről szóló szabályok kerültek a központba, de néhány kérdés erejéig a tűzesetek keletkezésének témája is megtalálható.

A szakemberek a tesztek összeállítása során arra törekedtek, hogy a válaszok értékelésekor a teszt kitöltője hasznos plusz információkhoz jusson, így az értékelőlapon nemcsak az jelenik meg, hogy helyes vagy helytelen volt-e a válasz, hanem ajánlásokat, magyarázatokat is tartalmaz, ezzel gyarapítva a már meglévő ismereteket.

Az interaktív tesztkérdések játékos formában tanítják a felhasználót, lehetőséget nyújtanak a tűzvédelmi tudás felmérésére, az ismeretek bővítésére. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan nem tudják például azt, hogy hol mekkora mennyiségű éghető folyadékot tárolhatnak, illetve hogy pontosan milyen információkat kell megadni egy tűzeset bejelentése során, és hogy milyen kérdésekre számíthatnak a hívásfogadótól.

Töltse ki legújabb tesztünket: Tűzvédelmi teszt II. 

tűzvédelmi tesztek köre hónapról hónapra bővül, egy-egy kérdéssor kitöltése legfeljebb öt percet vesz igénybe.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Beavatkozások a kedd esti vihar miatt

2020. augusztus 05.

Az erős széllel érkező, nagy mennyiségű csapadékot hozó kedd esti vihar miatt Heves megye tűzoltói tizenöt alkalommal avatkoztak be szerda reggelig.

Heves térségében történt a legtöbb beavatkozás, a viharos szél háztetőket és kéményt bontott meg, fákat döntött ki, amelyek akadályozták a gyalogos- és járműforgalmat, továbbá lakóingatlanokat, gépjárműveket veszélyeztettek. Egy udvaron álló fába villám csapott, több villanyoszlop is veszélyesen megdőlt a leszakadó faágak miatt. A hevesi katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltói, a gyöngyösi, a pétervásárai, az egri, a hatvani hivatásos és a bálapátfalvai önkormányzati tűzoltók jellemzően kéziszerszámokkal és motoros láncfűrésszel dolgoztak a káresetek felszámolásán, megszüntették a forgalmi akadályokat, az ingatlanokat veszélyeztető vagy azokra dőlt fákat eltávolították. Ahol szükséges volt, az áramszolgáltató szakemberei is segítették a munkálatokat.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Három kamion ütközött az autópályán

2020. augusztus 04.

Három kamion szenvedett ráfutásos balesetet az M3-as autópályán, Hort térségében, a 63-as kilométer közelében, hétfő délelőtt.

A gyöngyösi hivatásos tűzoltók áramtalanították az egyik kamiont. Az utolsó kamionból kifolyt a motorolaj, a raj egy vízsugárral biztosította a helyszínt, míg az autópálya kezelő szakemberei a szennyeződést felitatták. Az egység segített a mentőszolgálatnak egy embert kiemelni az egyik kamionból.

Fotó: Gyöngyösi  HTP

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Változások a kritikus infrastruktúra-védelemre vonatkozó szabályozásban

2020. augusztus 04.

A létfontosságú rendszerek és létesítmények azonosításáról, kijelöléséről és védelméről szóló 2012. évi CLXVI. törvény végrehajtási rendeletének és az ágazatok különös szabályait tartalmazó kormányrendeletek módosításai július 31-én hatályba léptek. A módosítások az eddigi tapasztalatok figyelembe vételével születtek meg, azokkal az egyszerűbb és hatékonyabb jogalkalmazás elősegítése a cél.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság feladatai bővültek, így a továbbiakban általános javaslattevő hatóságként jár el a kijelölési eljárások előkészítése során, majd a kijelölési eljárás során szakhatóságként, a kijelölést követően pedig nyilvántartó hatósági, továbbá komplex ellenőrzési hatáskört lát el. 

Az üzemeltetők a hivatásos katasztrófavédelmi szerv irányításával, az ágazati kijelölő hatóság bevonásával olyan komplex gyakorlatot folytatnak le a jövőben, amelyen az üzemeltetői biztonsági tervben megjelölt szervezeti és eszközrendszert, valamint az információ- és hálózatbiztonsági ellenálló-képességet növelik, az üzemeltetői feladataikat gyakorolják.

Az új jogszabályi struktúrának köszönhetően gyorsíthatóak az eljárások, a törvénymódosítás rendszerszemléletű, átfogó és szolgáltatásközpontú megközelítést alkalmaz. A módosításokat a komplex megelőzés előtérbe helyezése és az európai uniós tapasztalatok indokolták.

Augusztus 30-ig a létfontosságú rendszerek és létesítmények azonosításáról, kijelöléséről és védelméről szóló törvény módosításának hatálybalépését megelőző hatvan napnál régebben működő létfontosságú rendszerelemeknek ismételt azonosítási vizsgálatot kell lefolytatniuk, figyelembe véve az új jogszabályi rendelkezéseket, a megváltozott ágazati és horizontális kritériumokat.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Több mint 400 településen, 140 ezer hektáron folytatódik a szúnyoggyérítés

2020. augusztus 04.

Augusztus első hetében is az elmúlt hetekhez hasonló intenzitással csökkentik a szakemberek a szúnyogok számát. Az országos tisztifőorvos egyedi engedélyének köszönhetően a legjelentősebb szúnyogártalommal sújtott térségekben légi kezelésekkel egészítik ki a földi gyérítéseket. A két módszer váltva történő alkalmazása révén minden érintett terület elérhetővé vált, de légi kezeléseket továbbra is csak indokolt esetben, szakértők által meghatározott térségekben végeznek.

A következő napokban a Duna mentén a Szigetközben, Komárom, Dunaújváros, Szekszárd, Baja és Mohács térségében, valamint a főváros egyes kerületeiben védekeznek földi módszerrel a kifejlett szúnyogok ellen. Lárvatenyészőhelyek elszórtan, kisebb területen vannak jelen, ezeket szintén földi úton kezelik. Békés és Csongrád-Csanád megyében, továbbá Sopron térségében szintén földi kezeléseket terveznek a szakemberek, légi gyérítésre Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar megyében, továbbá Szolnok térségében kerül sor. A Tisza-tó településein a még mindig jelentős szúnyogártalom miatt mindkét eljárást alkalmazni fogják.

A szúnyoglárvák elleni védekezéshez biológiai úton előállított készítményeket használnak, a baktérium által termelt speciális fehérjekészítményt közvetlenül a vízbe juttatják, az alkalmazott dózisban az csak a szúnyoglárvákra hat. A kifejlett szúnyogok elleni kémiai készítmény a mezőgazdaságban is elterjedt, jól ismert piretroid típusú hatóanyagot tartalmaz. A szúnyogok érzékeny rovarok, így az ellenük való védekezéshez szükséges hatóanyagból hektáronként kevesebb mint egy grammot kell kijuttatni. A készítmény melegvérűekre, emberre és háziállatokra nem jelent veszélyt, hatására csak az érzékenyebb rovarok pusztulnak el. Elővigyázatosságból az érintett területeken bejelentett méhészeket értesítik a kezelések pontos időpontjáról, az önkormányzatok pedig a lakosságot tájékoztatják. A szúnyogirtások heti programja a katasztrófavédelem honlapján megtalálható.

A meleg időjárás következtében számos szúnyogtenyészőhely kiszáradt, de a lakókörnyezetünkben így is maradhattak pocsolyák, ház körüli vízgyülemek, madáritatók, amelyeket nem lehet szervezetten kezelni. Ezekben a meleg időben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a csípőszúnyogok, ezért érdemes felszámolni őket. A szúnyogok számát csökkentő ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatói az alábbi linkeken érhetők el:

https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_plakat.html

https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_tajekoztato.html

Fotó: Szőke Péter BM OKF

A nagy elődök nyomdokaiba léptek a tűzoltó hallgatók

2020. augusztus 03.

Galéria

Heves megyéből három új tűzoltó végzett tanulmányaival a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban, pénteken, Kis Norbert tűzoltó őrmester a gyöngyösi, Köteles András tűzoltó őrmester és Szeszták Bence tűzoltó őrmester a hatvani hivatásos tűzoltó-parancsnokságon kezdte meg a szolgálatot augusztus elsejével.

A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ tanévzáró ünnepségét tartották július 31-én a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság épülete előtt. A végzett hallgatók az országos katasztrófavédelmi főigazgató, helyettesei és a megyei katasztrófavédelmi igazgatók, valamint az oktatási intézmények vezetői, képviselői előtt tették le esküjüket.

A Katasztrófavédelem Központi Zenekarának előadásában csendültek fel a Himnusz hangjai, majd a tiszthelyettesek fogadalmat tettek, amelynek szövegét Kalmár Gergely tűzoltó őrmester olvasta elő. 

Hazánkban százötven éve, 1870-ben kezdte meg működését a hivatásos tűzoltóság – fogalmazott ünnepi beszéde bevezetőjében dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató. A méltó ünneplésnek gátat vetett a koronavírus-járvány, a főigazgató azonban örömét fejezte ki, hogy ennek ellenére köszöntheti azokat a munkatársakat, akik a nagy elődök nyomdokaiba léptek. A ma esküt tettek olyan mérföldkőhöz érkeztek, amely meghatározza hátralévő életüket, hiszen a mai napon a rendvédelmi szervezetek hivatásos állományú tagjaivá váltak, tűzoltók lettek. A járványhelyzet ellenére is sikeresen végrehajtották a képzésből adódó feladataikat, jól teljesítettek a vizsgákon, és most tűzoltóként vonulnak be szolgálati helyükre. A ma esküt tettek nem szakmát, hanem hivatást választottak – folytatta dr. Góra Zoltán. A tiszthelyettesek egy olyan csapathoz csatlakoztak, amelynél a munkához az emberi értékek elengedhetetlenek. A főigazgató annak az elvárásának adott hangot, hogy szolgálatukban legyenek mindig felkészültek, alaposak, körültekintőek. Fejlesszék tudásukat, bővítsék ismeretüket, és minél hamarabb szerezzék meg a gyakorlati tapasztalatokat. A legismertebb, legjobban tisztelt hivatás a tűzoltóké, mondta a vezérőrnagy. Ezt a bizalmi tőkét az elődök százötven év alatt áldozatos, önfeláldozó munkával teremtették meg. „Élvezzék és éljenek ezzel a bizalommal, de soha ne tegyék kockára” – hívta fel az újoncok figyelmét Góra Zoltán, aki végül sok sikert, erőt, egészséget kívánt a hallgatóknak a katasztrófavédelem szervezetében megkezdett pályájukhoz. 

A hallgatók nevében Köteles András tűzoltó őrmester mondott válaszbeszédet. Mint elmondta, mindannyian azzal az elhatározással érkeztek a rendészeti szakgimnáziumok valamelyikébe, hogy a rájuk váró kihívásoknak megfelelve minél alaposabban elsajátítsák a tűzoltói hivatás alapjait, tanulmányaik kezdetét azonban beárnyékolta a járványhelyet. Távoktatás formájában szerezték meg az elméleti ismereteket, a gyakorlati képzéseket a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságokon folytatták, a járványhelyzet levonulásával pedig a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban fejezték be tanulmányaikat. A rendészeti iskolákban kialakult csapategységet így nem tudták továbbfejleszteni, megtört az összekovácsolódás folyamata. Minden rosszban van azonban valami jó – folytatta Köteles András. A képzés végeztével ugyanis néhányuknak lehetősége volt megismerni leendő szolgálati helyét, míg mások a megyeszékhelyi tűzoltóságoknál tekinthettek bele a szakmai életbe, személyes kapcsolatot kialakítva a leendő kollégákkal. Köteles András végül köszönetét fejezte ki a hallgatói állomány nevében a tanároknak, az oktatóknak a sok fáradozásért, a lelkiismeretes munkáért, és nem utolsó sorban a türelemért, amellyel segítették a hallgatók szakmai és emberi fejlődését, előrehaladását. 

A beszédet követően az országos katasztrófavédelmi főigazgató a tűzoltó II. szakképzésben nyújtott kiemelkedő tanulmányi eredménye és a közösségért végzett munkája elismeréseként dicséretben és jutalomban részesítette Szabó Tamás tűzoltó őrmestert, Köteles András tűzoltó őrmestert, Kovács Dávid tűzoltó őrmestert és Tímár Mihály tűzoltó őrmestert. 

Az ünnepség végén hat hallgató a kegyelet koszorúit helyezte el a főigazgatóság épülete előtt álló Hősi halottak emlékművénél. A rendezvényt a Szózat hangjai zárták, majd a hallgatók tiszteletadásként díszmenetben haladtak el elöljáróik előtt. 

BM OKF

Fotó: Szőke Péter (BM OKF)

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Családi ház tetőszerkezete gyulladt ki

2020. július 31.

Galéria

Lángra kapott egy családi ház és az ahhoz épített melléképület tetőszerkezete Mezőtárkány Bethlen Gábor utcájában, csütörtök délelőtt.

A füzesabonyi, a mezőkövesdi hivatásos és a helyi önkéntes tűzoltók hat vízsugárral fékezték meg a lángokat, a lakók elszállásáról a helyi önkormányzat intézkedett. 

Fotó: Herpai Roland tű. tzls.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Tisztíttassunk kéményt!

2020. július 30.

Júliust írunk és ilyenkor természetesen nem látni füstölgő kéményeket, mégis érdemes már most, a nyári időszakot kihasználva előkészülni a hidegebb időre és a fűtési szezonra. Annál is inkább, mert a koszos, megrongálódott, vagy rosszul szerelt kémény balesetveszélyes.

Mindazok, akiknek fontos, hogy tisztább legyen a környezetük, kevesebbet fizessenek a fűtésért, a kémény miatt sohase gyulladjon ki az otthonuk, ne fenyegessen a szén-monoxid-mérgezés veszélye, azok rendszeresen kéményseprő szakemberrel ellenőriztetik és tisztíttatják füstelvezetőjüket. 

A kéményben lerakódott korom, kosz, és a kéményen található repedések veszélyes helyzeteket okozhatnak. Ha ezekhez még gyúlékony anyag közelsége is társul, könnyen bekövetkezhet a baj. A balesetek, tragédiák elkerülhetők, ha a fűtésrendszerét és kéményeit a tüzelőberendezés típusától függően mindenki évente vagy kétévente kéményseprő-szakemberrel átnézeti. A kéményseprők a lakosság körében évek óta ingyenesen végzik munkájukat, csak hívni kell őket. Ingyenesen kitakarítják az égéstermék-elvezetőket, ellenőrzik annak szigetelését, tömörségét, külső-belső állapotát, figyelve az esetleg balesetet okozó külső körülményekre – az elszívó-berendezésekre és a modern nyílászárók légbevezetőire. Ha az ellenőrzés során kiderül, hogy a rendszer műszaki állapota már nem tökéletes, bőven van idő kijavíttatni vagy kicserélni az elhasználódott részeket a hideg beállta előtt.

A katasztrófavédelem kéményseprőinek ellátási területéhez tartozó települések társasházaiba kötelezően és rendszeresen mennek a szakemberek. Ezek a kötelező feladatok idén, a járvány miatt három hónapon át szüneteltek, a szakemberek az ellenőrzéseket most pótolják. 

A családi házban élő magánszemélyekhez nem automatikusan érkezik a kéményseprő: immár harmadik éve egyénileg kezdeményezhetik az ilyen ingatlanban élők az időpont-egyeztetést a kéményseprőkkel, így ők a közszolgáltatást az egyéni igényekhez igazítva végzik el. Ez néhány nap átfutási időt igényel, ezért érdemes időben jelezni, ki és mikorra kéri az ingyenes ellenőrzést és tisztítást. Az igénylésről részletesebb információt az alábbi honlapon, az ügyfélszolgálat menüpont alatt talál. 

Fotó: BM OKF

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/241081/iden-mar-a-harmadik-felmaratont-futotta

Idén már a harmadik félmaratont futotta

2020. július 28.

Galéria

Tóth Norbert tűzoltó főtörzsőrmester a hatvani hivatásos tűzoltóságon szolgál, gépjárművezető. A sportnak mindig kiemelt szerepe volt az életében, a futás az egyik kedvence, az utóbbi években pedig a félmaratonokra edz.

Elmesélte, hogy az utóbbi hónapokban a futóversenyek száma jelentősen lecsökkent, de pont ez a jó a futásban, hogyha megvan a kedv és az akarat, a futó felveszi a futócipőt és addig meg sem áll míg a célba nem ér. Norbert főleg a hosszú távokat kedveli, szereti tesztelgetni kitartását és állóképességét. Idén harmadik alkalommal teljesítette a huszonegy kilométeres távot, a hétvégén a K&H mozdulj! félmaraton és futófesztiválon a távot két óra harminchárom másodperc alatt teljesítette, átlagtempója pedig öt perc negyvenhárom másodperc volt kilométerenként. A főtörzsőrmester elmondta, hogy óriási élmény volt a kivilágított Hősök teréről rajtolni és Budapest utcáin futni. Hozzátette, hogy további három félmaratont tervez még az idei évre, volt olyan verseny is ahol műholdas nyomkövetővel rögzítette a futást és annak az eredményét töltötte fel a megadott weboldalra, szóval egyedül vagy versenytársakkal, de nincs kifogás, a terveit véghez fogja vinni.

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság  jó egészséget, kitartást és további kiváló eredményeket kíván a sportembernek!

Fotó: Tóth Norbert archív

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/241081/iden-mar-a-harmadik-felmaratont-futotta

Tizenkét térségben, 400 településen folytatódik a szúnyoggyérítés

2020. július 27.

A Tisza és a Körösök térségében a legjelentősebb a szúnyogártalom, de számos Duna menti régióban is intenzív védekezésre van szükség a csípőszúnyogok ellen. Az elmúlt napok esőzései után ismét számítani kell a vérszívók megszaporodására, ezért több területen folytatódik a lárvák számát csökkentő biológiai védekezés. Az elmúlt héthez hasonlóan több mint 130 ezer hektáron terveznek beavatkozást a szakemberek.

A Tisza mentén szinte mindenütt jelentős a szúnyogártalom, ezért a szolnoki régióban és a Tisza-tó térségében a múlt heti légi kezeléseket földi eljárással egészítik ki a következő napokban. Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében légi és földi úton is csökkentik a kifejlett szúnyogok számát, míg Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun megyében légi kezeléseket végeznek. A Duna középső szakaszán a fővárosban, a Dunakanyar és a Csepel-sziget településein, valamint az Ipoly mentén és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében földi kémiai gyérítésekre kerül sor. 

Több térségben, elsősorban a Tisza mentén és Békés megyében folyamatos, extrém mértékű szúnyoginvázió alakult ki. Ezeken a területeken intenzívebb gyérítésre készülnek a szakemberek. Légi szúnyogirtásra az országos tisztifőorvos egyedi engedélyével a kiemelt szúnyogártalommal sújtott térségekben kerül sor. A kivitelezések pontos időpontjáról az érintett önkormányzatok egyedi értesítést kapnak, ez alapján tájékoztatják a lakosságot, továbbá a részletes program megtalálható a katasztrófavédelem honlapján is. A földi kezeléseket napnyugta után, az éjszakai órákban végzik, míg a légi védekezési munkálatok naplemente előtt zajlanak. 

A lárvák elleni biológiai védekezés idén április első napjaiban kezdődött meg. Időszakosan a folyók árterén, a tavaink állandó tenyészőhelyein pedig rendszeresen végeztek légi és földi gyérítéseket. A héten a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó nádassal fedett területein juttatják a vízbe a speciális, baktériumok termelte fehérjét tartalmazó készítményt, amely kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el. 

Az esőzések után jelentős számban alakulnak ki a szúnyoglárvák fejlődéshez megfelelő kisvíz jellegű tenyészőhelyek, pocsolyák, ház körüli vízgyülemek, ezeket szervezett módszerrel nem lehet kezelni. Ezekből a várható meleg időben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a csípőszúnyogok, ezért érdemes időben felszámolni a lakókörnyezetükben megtalálható tenyészőhelyeket. A szúnyogok számát csökkentő ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatói az alábbi linkeken érhetők el:

https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_plakat.html

https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_tajekoztato.html

Fotó: Szőke Péter BM OKF

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/241003/tizenket-tersegben-400-telepulesen-folytatodik-a-szunyoggyerites

Felvételik a Katasztrófavédelmi Intézetben

2020. július 24.

Továbbra is népszerűek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Katasztrófavédelmi Intézet által meghirdetett képzések. Háromszáznyolcvanhat jelentkező közül idén százheten teljesítették a felvételi követelményeket. Az általános felvételi eljárás eredményei azt tükrözik, hogy a felvételizőknek magas pontszámot kellett elérniük ahhoz, hogy bejussanak a különböző képzési formákra.

A felvételizők idén a megszokott elektronikus csatornákon értesülhettek eredményeikről, a bevált gyakorlat szerint június 23-án este rövid szöveges üzenetben közvetlen értesítést kaptak, ezzel párhuzamosan a felvi.hu oldalon is tájékozódhattak a ponthatárokról.

A katasztrófavédelmi nappali alapképzések közül az iparbiztonsági szakirány esetében volt szükség a legmagasabb pontszámra, az alap nappali támogatott képzésre a ponthatár az idén háromszázharminckilenc, míg az azonos képzésű katasztrófavédelmi műveleti szakirányon kétszázkilencvenkilenc pont volt. Az államilag támogatott nappali katasztrófavédelmi műveleti szakirányon hét tanuló, az iparbiztonsági szakirányon nyolc hallgató, míg két fiatal költségtérítéses képzési formában kezdheti meg a tanulmányait. A leendő tisztjelölteknek augusztus 24-én kezdődik meg a rendészeti alapfelkészítés intenzív szakasza.

Az idei évben a tűzvédelmi és mentésirányítási alap levelező képzési formára kétszeres volt a túljelentkezés, ide háromszázhuszonnyolc ponttal lehetett bekerülni. A levelező iparbiztonsági, tűzvédelmi és mentésirányítási, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szakirányokon összesen ötvennyolcan kezdhetik meg a tanulmányaikat.

Népszerű volt a felvételizők körében a katasztrófavédelem mesterképzés is, az ide pályázó hatvanegy fiatalból harmincketten kezdhetik meg ősztől a tanulmányaikat. A hivatásos katasztrófavédelmi szervezet állományából huszonöt embernek nyílik lehetősége arra, hogy államilag támogatott képzési formában szerezzen mesterdiplomát.

Egyes költségtérítéses szakirányokra, így a nappali iparbiztonságira, a levelező iparbiztonságira és katasztrófavédelmi műveletire, illetve a költségtérítéses mesterképzésre pótfelvételi eljárás keretében várhatóan július 27-től augusztus 6-ig lesz mód jelentkezni. 

A pályázatokat kizárólag elektronikusan, a www.felvi.hu rendszeren keresztül lehet benyújtani. Az eljárással kapcsolatos részletes információkat az érdeklődők a www.felvi.hu honlapon, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem honlapján (www.uni-nke.hu) tekinthetik meg. A pótfelvételi eljárásra az általános felvételi eljárás törvényi szabályai vonatkoznak. 

Fotó: Szőke Péter r.a. Fotóriporter / kiemelt szakügyintéző
Forrás: BM OKF

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/240939/felvetelik-a-katasztrofavedelmi-intezetben

Biztonság aratáskor is

2020. július 24.

Galéria

Javában tartanak a betakarítási munkálatok Heves megyénkben is, egyre több traktorral, kombájnnal és egyéb mezőgazdasági munkagéppel dolgoznak a földeken. Ezek biztonságról nem szabad megfeledkezni, hiszen az elhanyagolt műszaki állapotú gépek tűzveszélyesek lehetnek, könnyen tüzet okozhatnak, mely átterjedhet a lábon álló termésre is. Elmondható, hogy a tűzvédelmi szabályok be nem tartása komoly károkat okozhat.

Szabály szerint, a megelőzés érdekében a gazdáknak a mezőgazdasági munkák megkezdése előtt gépellenőrzéseken kell megbizonyosodniuk az eszközök jó műszaki állapotáról. A legalább öt gépet érintő ellenőrzést a tervezett időpont előtt be kell jelenteni a területileg illetékes katasztrófavédelmi kirendeltségnek, az erről készült jegyzőkönyv egy példányát pedig a gépen kell elhelyezni, az előírásoknak megfelelő tűzoltó-készülékkel együtt. A katasztrófavédelem nem csak a munkák előtt, hanem közben is biztosít konzultációs lehetőséget, és várja a gazdák hívását a gépszemlékre.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat részletesen leírja, milyen tűzvédelmi szabályokat kell betartani a mezőgazdasági munkák során:

  • A munkát mindig a közúthoz, vasúthoz legközelebbi részen kell elkezdeni, ezek mellett legalább három méteres védőszántást kell készíteni.
  • Tilos üzemanyaggal feltölteni a gépet a tarlón, ugyanígy tilos ott mindennemű, nyílt lánggal járó karbantartási tevékenység.
  • Kötelező védőburkolattal ellátni az akkumulátorokat, valamint a kipufogó és a szikratörő éghető anyagoktól való megtisztítása naponta egy alkalommal.
  • Dohányozni még a gépek vezetőfülkéjében is tilos! Pihenőidőben a gépeket a táblától legalább tizenöt méter távolságra kell leállítani, és itt kell kijelölni a dohányzóhelyet, ahol megfelelő mennyiségű víznek is lennie kell. Ha ez a tizenöt méteres távolság a hely adottságai miatt nem lehetséges, akkor a föld körül három méteres védőszántást kell alkalmazni.
  • A szabadban összerakott kazlak között legalább húsz méter távolságot kell tartani, vasúti vágánytól legalább száz, közúttól és erdőtől legalább huszonöt méterre kell elhelyezni ezeket.

Fotó: Dévai Balázs tű. fhdgy. - Hatvani HTP

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Meglátogatta az egri tűzoltólaktanyát Rikó

2020. július 23.

Galéria

A közelmúltban a Keresztesi család azzal a kéréssel fordult a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz, hogy beteg gyermekükkel szeretnének ellátogatni az egri tűzoltó laktanyába, egy kis időt eltölteni a lánglovagok között, megismerkedni a tűzoltók felszereléseivel, mindennapjaival.

A család elmesélte, hogy Rikárdó leukémiával küzd, a kisfiúnak a tűzoltók a kedvencei, és mindig jó kedvre derül, ha tűzoltós mesét néz, vagy meglát egy tűzoltó autót az utcán. A megyei katasztrófavédelem nagy örömmel tett eleget a kérésnek, hétfő délután fogadták a kis Rikót és családját az egri tűzoltóságon. A tűzoltó rajongónak bemutatták a járműveket, ki is választhatta a neki legszimpatikusabb autókat és kipróbálta milyen a szerparancsnoki helyen ülni. A tűzoltók a szeretett locsolós játékot is összeszerelték a kedvéért, így Rikó már négyévesen bemutathatta, hogyan oltana el egy lakástüzet. A látogatás egyik legizgalmasabb része a próbariasztás volt. A váratlanul megszólaló zene hallatán a szolgálatban lévő tűzoltók pillanatok alatt lecsúsztak a csúszdán, majd felvették védőfelszereléseiket és indultak is, mintha igazi káresethez vonulnának. A bemutató végén a kis Rikó kiválaszthatott egy gépjárművet, amellyel őt és édesanyját hazavitték a tűzoltók. Menet közben Rikó szeme csillogott az örömtől, büszkén feszített a nagy piros autóban. Reméljük ezzel a gazdag élménnyel sikerült szebbé tennünk Rikárdó napját, és hozzájárulnunk a gyermek mielőbbi gyógyulásához.

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ezúton is mielőbbi gyógyulást kíván a kis tiszteletbeli tűzoltónak!

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/240869/meglatogatta-az-egri-tuzoltolaktanyat-riko

Munka közben gyulladt ki a kombájn

2020. július 23.

Galéria

Aratás közben gyulladt ki és teljes terjedelmében égett egy kombájn Heréd határában szerdán, kora este.

A lángok nagyfeszültségű légvezetéket is érintettek, azok pedig a kombájnra szakadtak. A hatvani hivatásos tűzoltók egy gépjárműfecskendővel és egy vízszállító járművel vonultak, majd az áramszolgáltató szakembereinek segítségével avatkoztak be. A vezetékeket áramtalanították, az égő kombájnt egy munkagép körbe tárcsázta, így a tűz nem tudott tovább terjedni a gabonamezőben. A tűzoltók vízsugarakkal fékezték meg a lángokat, a tűzben senki sem sérült meg. 

Fotó: Dévai Balázs tű. fhdgy. - Hatvani HTP

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/240867/munka-kozben-gyulladt-ki-a-kombajn

A héten földről és levegőből is gyérítik a szúnyogokat

2020. július 20.

Az ország számos területén továbbra is tömegesen vannak jelen a szúnyogok. Míg a dél-nyugati országrészben a biológiai és földi kémiai kezelésekkel elfogadható szintre sikerült csökkenteni a szúnyogártalmat, a Duna mentén jelentős számban, míg a keleti országrészben, elsősorban a Tisza és a Körösök térségében továbbra is tömegesen vannak jelen a csípőszúnyogok. A héten 394 településen, összesen csaknem 133 ezer hektáron gyérítik a szúnyogokat.

A következő napokban a Tisza-tó térségében, Szolnok környékén és néhány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen földi és légi kémiai kezelések lesznek. Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Csongrád-Csanád megyében, valamint Baján és Mohács térségében, a főváros kilenc kerületében, a Szigetköz településein, a dunaújvárosi régióban, valamint Sopronban és Szekszárdon földi kezelésekkel gyérítik a szúnyogokat. 

A kivitelezések pontos időpontjáról az érintett önkormányzatok egyedi értesítést kapnak, ez alapján tájékoztatják a lakosságot, továbbá a részletes program megtalálható a katasztrófavédelem honlapján is. A földi kezeléseket napnyugta után, az éjszakai órákban végzik, míg a légi védekezési munkálatok naplemente előtt zajlanak. 

Az elmúlt napok újabb esőzései után ismét érdemes időt fordítani a ház körüli szúnyogtenyészőhelyek felszámolására.  A szúnyogok számát csökkentő ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatói az alábbi linkeken érhetők el:

https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_plakat.html

https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_tajekoztato.html

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Épületek égtek Parádon

2020. július 17.

Kigyulladt majd teljes terjedelmében égett két nádfedeles műemlék épület Parád Sziget utcájában, csütörtök délután.

A tűz átterjedt egy családi házra, amelyet a helyi önkéntes tűzoltók eloltottak. Az oltási munkálatok során pétervásárai hivatásos és a parádi önkéntes tűzoltók három vízsugárral fékezték meg a lángokat, a tűzben senki sem sérült meg. Az esettel kapcsolatban a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat tűzeseti helyszíni szemlét folytatott le.

Kép: Illusztráció

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek