Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hírek

Migrációs hátterű fiatalok verhettek agyon egy tűzoltót Augsburgban
Hirado.hu
Széles körben felháborodást okozott Németországban egy emberölés, amely egy karácsonyi vásár közelében történt. A feltételezett elkövetők tizenévesek, vasárnap fogták el őket.

Az eset a Bajorország tartományi Augsburg belvárosában történt, az áldozat egy negyvenkilenc éves tűzoltó, aki feleségével és egy baráti házaspárral péntek este felkereste a város híres karácsonyi vásárát, majd hazafelé sétálva vitába keveredett egy csoport fiatallal.

Képtalálat a következőre: „egy tűzoltót Augsburgban”

A hétfős csoport hangosan ünnepelt,  kiabáltak, őrjöngtek, mikor az áldozat megkérte őket udvariasan, hogy legyenek csendesebbek, azonban még hangosabbak lettek. A tűzoltó újra megkérte őket, és hozzátette, hogy „náluk nem szokás a kiabálás”.

A vita verekedésbe torkollt, az áldozat a fejére mért ütésektől elesett és elveszítette az eszméletét. A túlerőben lévő hétfős csoport támadásában súlyos arcsérülést szenvedett a másik házaspár férfi tagja is. A támadók elmenekültek, a mentők sikertelenül próbálták újraéleszteni az áldozatot, aki a helyszínen meghalt.

Az erőszakos bűncselekmény országszerte felháborodást keltett, a rendőrség külön nyomozócsoportot állított fel a tettesek kézre kerítésére. A bajor tartományi belügyminisztérium vasárnap közölte, hogy a térfigyelő kamerák felvételei alapján azonosították a feltételezett elkövetőket és elfogták őket.

A halálos csapásokat az áldozatra egy augsburgi születésű, tizenhét éves fiatalember mérte, aki a német mellett további állampolgárságokkal is rendelkezik, bár Németországban született, de migrációs hátterű családban. Elfogtak egy ugyancsak tizenhét éves Augsburgban született fiatalembert is, aki a közlemény szerint egy dél-európai ország állampolgárságával rendelkezik.

Ez a borzasztó támadás sok embert megrázott Augsburgban, és messze a városon kívül is, ezért is fontos, hogy a rendőrség gyorsan elfogta a feltételezett elkövetőket” – emelte ki Joachim Herrmann tartományi belügyminiszter.

A Bild című lap értesülése szerint az egyik gyanúsított a német mellett török és libanoni állampolgársággal rendelkezik, a másik gyanúsított pedig olasz állampolgár. Mindkettőjük már szerepel a rendőrségi aktában, korábban is követtek el bűncselekményeket.

https://hirado.hu/kulfold/cikk/2019/12/08/tuzoltot-vertek-agyon-augsburgban-migracios-hatteru-fiatalok

Nyulakat, kacsákat mentettek a gödöllői tűzoltók

Katasztrófavédelem

Őrbottyánban gyulladt ki egy melléképület.

Fotó: PMKI Gödöllő HTP

Fotó: PMKI Gödöllő HTP

Nyulakat, kacsákat mentettek a gödöllői tűzoltók vasárnap délután Őrbottyánban, a Babits Mihály utcában, egy kigyulladt melléképületből. A tűzoltók kiérkezésekor a harminc négyzetméteres állattartásra szolgáló épület égett, a tűz veszélyeztette a vele egybeépített főépületet is. A tüzet a gödöllői hivatásos tűzoltók oltották el, majd vizsgálták át a kiégett helyiségeket.

http://hirpress.hu/index.php?pg=cikk&id=72076
 
Tűzoltók segítettek a mentőknek bejutni egy lakásba
Kiskunhalason egy idős asszony rosszul lett és elesett a Vasút utcai otthonában. Nem bírta kinyitni az ajtót a kiérkező mentőknek, ezért a tűzoltók is kivonultak a helyszínre.
A mentők mellett a tűzoltók is a segítségére siettek annak a 80 év körüli asszonynak, aki vasárnap este negyed tíz előtt nem sokkal rosszul lett az otthonában és elesett. A kiérkező mentők nem tudtak bejutni a lakásba, mert az idős nő nem nem bírta kinyitni a bejártai ajtót. A tűzoltók az erkélyen betörték az erkélyajtó egyik ablakát, így jutottak a lakásba és tudták belülről kinyitni az előszoba ajtaját. Információink szerint az asszony mozgássérült, őt a tűzoltók átadták a mentőknek, akik a helyszíni vizsgálatot és ellátást követően kórházba szállították.
https://www.baon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/tuzoltok-segitettek-a-mentoknek-bejutni-egy-lakasba-2345298/
 
Gázszivárgás miatt riasztották a tűzoltókat Kassán  
 
Minden valószínűség szerint műszaki meghibásodás történt”
A kassai tűzoltókat gázszivárgás miatt riasztották vasárnap egy Nárcisz utcai lakóházhoz. A Kerületi Tűzoltóság egyik tisztje közölte a TASR hírügynökséggel, a gázszivárgás közös helyiségekben történt. A beszámoló szerint hét tűzoltó három autóval érkezett ki a helyszínre. Azonnal elzárták a gázcsapot, majd kihívták a Szlovák Gázművek (SPP) karbantartóit. „Minden valószínűség szerint műszaki meghibásodás történt” – közölte a tűzoltóság operatív tisztje a hírügynökséggel. Hangsúlyozta, hogy az esetnél nem történt személyi sérülés.

https://korkep.sk/cikkek/belfold/2019/12/08/gazszivargas-miatt-riasztottak-a-tuzoltokat-kassan/

Már Győrszentivánon is önkéntes tűzoltók védik a lakókat

Az egyesület alapításánál 12 tag volt jelen és további csatlakozókra is számítanak a közeljövőben.

Az elmúlt időszakban több tűz- és káresemény történt Győrszentivánon, mely gyorsabb beavatkozással hatékonyabban megfékezhető lett volna, ezáltal csökkentve a személyi és vagyoni kár mértékét. Helyi lakosok összefogásának köszönhetően október végén rendezték meg a Győrszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesület alakuló ülését.

Az egyesület alapításánál 12 tag volt jelen és további csatlakozókra is számítanak a közeljövőben. Az elnökség négy tagja a tűzvédelemhez, tűzmegelőzéshez és tűzoltáshoz kapcsolódó tapasztalatokkal és háttér ismeretekkel rendelkezik korábbról – mondta Kertai Melinda, az egyesület alelnöke.

gyorszentivanote.jpg

Az ülés során az eddigi támogatókról is említés esett és az egyesület céljait, képzési stratégiáját is bemutatták.
Az egyesület elnöksége már az alapító ülésen a tagok képzésének első alkalmát is kihirdette, mely egy november végén megtartott gyermek és csecsemő újraélesztő tanfolyam volt.

A megalapuló egyesület elsődleges célja a településen kialakuló káreseményeknél, veszélyhelyzetben történő
– önkéntes tűzoltás és műszaki mentés,
– balesetek helyszínén való segítségnyújtás,
– vagyoni értékek megóvásában való közreműködés.

Az induláshoz cégek és magánszemélyek támogatására nagy szükség van, hogy a megfelelő felszereléseket be lehessen szerezni és mielőbb riaszthatóvá váljon az egyesület. Leendő tagok és támogatók megkereséseit nyitottan fogadjuk – emelte ki az alelnök.

https://www.kisalfold.hu/kozelet/helyi-kozelet/mar-gyorszentivanon-is-onkentes-tuzoltok-vedik-a-lakokat-6626223/?utm_source=rssfeed

Egymástól tanultak a hajdú-bihari és a békési tűzoltók

Debrecen - A jelen kor kihívásainak való megfelelés elengedhetetlen eleme a beavatkozó szervek szoros együttműködése, ilyen összefogás mintapéldája lehet a Hajdú-Bihar és a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságok kapcsolata is.

Az igazgatóságok tűzoltósági főfelügyelői két előadás keretében mutatták be a megyei sajátosságokat, a kiemelkedő káreseményeket, valamint az azok felszámolása során szerzett tapasztalatokat. Az előadások a tűzoltás vezetői állomány tudásának és látókörének bővítését szolgálták.

Egymástól tanultak a hajdú-bihari és a békési tűzoltók

Kiemelt eset volt a tavalyi évben az a tűz, amely Hajdú-Bihar megyében keletkezett. Egy gáztároló üzemben a gáz begyulladt Nagyhegyes külterületén. Erről Balogh Tibor tűzoltó alezredes, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője tartott előadást a békés megyei hivatásos tűzoltóknak. Az alezredes elmondta a tűzeset felszámolásának körülményeit, majd kitért a tűzvizsgálat eredményeire is. Hajdú-Bihar megyében gázvezeték hasadás miatt ismét belobbant gázt kellett megfékezniük az egységeknek Püspökladányban, a főfelügyelő erről az esetről is beszámolt az állománynak.

Maczek Szilárd tűzoltó alezredes, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője a Debreceni Tűzoltó-parancsnokságon megtartott továbbképzésen többek között olyan fontos témákkal foglalkozott, mint a téli időjárásra való felkészülés fontossága, vagy

éppen a békéscsabai István malom tűzesete és annak felszámolása során szerzett tapasztalatok. 

A továbbképzések végén a felmerült kérdésekre minden jelenlévő választ kapott, ezzel biztosítva a szakszerű munkavégzést.

http://www.dehir.hu/hajdu-bihar/egymastol-tanultak-a-hajdu-bihari-es-a-bekesi-tuzoltok/2019/12/07/

A tűzoltók tetten érték a Mikulást – videó

2019. december 7

December 6-án nemcsak a gyerekek, hanem a tűzoltók és a mentősök is megünnepelték, hogy végre megérkezett a Mikulás.

A Mikulás pénteken reggel ajándékokat tett a tűzoltók csizmájába, akik erről egy videót készítettek és feltöltötték a Facebookra:

A komáromi mentők pedig különleges, ünnepi ruhában dolgoztak december 6-án:

https://www.borsod24.com/2019/12/07/a-tuzoltok-tetten-ertek-a-mikulast-video/

Eperjesi gázrobbanás: Hétre nőtt az áldozatok száma – a tűzoltók már két és fél éve figyelmeztettek!

2019. december 7

Eperjesi gázrobbanás: Hétre nőtt az áldozatok száma – a tűzoltók már két és fél éve figyelmeztettek!

A rendőrség szombaton délelőtt egy rövid időre azt írta ki a Facebookra, hogy további hat áldozatot találtak, röviddel ezután azonban korrigáltak. Jelenleg azt írják, hogy az áldozatok száma még emelkedni fog.

Az eperjesi tűzoltóság igazgatója, Ján Goliaš jelezte, hogy folyamatban van az utolsó áldozatok felkutatása. A panelház mindkét oldalát emelőkocsial közelítették meg, jelenleg 13 tűzoltójuk dolgozik odafent. Szavai szerint készen állnak arra, hogy bemenjenek esetlegesen betemetett személyekért, de pillanatnyilag senkinek nem engedélyezett az épületbe való behatolás.

A korábbi pontosítás kapcsán kifejtette, hogy öt áldozatot találtak pénteken, egyet szombaton korán reggel, egy továbbit, egy idős úr holttestét pedig a délelőtti órákban emelik ki a romok alól. "Egy személyről még semmit sem tudunk, de nem biztos, hogy a lakásban volt. Emellett reménykedünk, hogy senki nem volt vendégségben" - fogalmazott.

Radovan Bránik a válságstábból jelezte, hogy nagyon nem valószínű, hogy a környező lakóházakban élők, akiket szintén evakuáltak a történtek miatt, visszatérhetnek a mai nap folyamán az otthonaikba.

Elárulta azt is, hogy a lakóház, amelyben a robbanás történt, nem felelt meg a tűzbiztonsági előírásoknak, és a tűzoltók már több mint két évvel ezelőtt visszautasítottak bizonyos építkezési munkák jóváhagyását. Szavai szerint a tűzoltók pont arra figyelmeztettek korábban, ami most megtörtént.

Ján Goliaš ezzel egyetértett, megerősítette, hogy a panelház 2017-es átépítésével nem értettek egyet. "A lakóház tulajdonosa önkényesen cselekedett" - fogalmazott.

A tűzoltóigazgató szerint a robbanás a gázezetékek átépítésével függhet össze. Egyelőre csak találgatás, de elképzelhető, hogy átvágták az egyik vezetéket, majd a gáz nagy mennyiségben felgyülemlett a felső helyiségekben.

 

Noha a házat még megvizsgálja egy statikai szakértő, a tűzoltóság igazgatója szerint bontásra lesz ítélve. Amíg a statikus nem vizsgálta át az épületet, a tűzoltók se mehetnek be.

Goliaš közlése szerint a tűzoltásban, mentésben és az evakuálásban több mint száz professzionális és önkéntes tűzoltó vett részt.

https://parameter.sk/eperjesi-gazrobbanas-hetre-nott-az-aldozatok-szama-tuzoltok-mar-ket-es-fel-eve-figyelmeztettek

Eperjesi gázrobbanás: éjszakába nyúlóan küzdöttek a tűzoltók a lángokkal

Bár a hivatalos adatok szerint nem nőtt a halálos áldozatok száma, sokakat még eltűntként tartanak nyilván.

Mi is megírtuk: rendkívül erős gázrobbanás történt péntek délben egy 12 emeletes lakóház felső részében a kelet-szlovákiai Eperjesen.

Az első hírek szerint öt ember halt meg és negyvenen sérültek meg, és a robbanás ereje akkora volt, hogy közeli iskola folyosójának ablakai is betörtek.

A gázrobbanás az épület a 9. és a 12. emelet közötti részen történt.

 

A robbanás után a ház felső része lángokba borult, a tűzoltók még a péntek esti órákban is a lángok megfékezésén dolgoztak. Rendőrségi szakértők szerint nem kizárt, hogy a lakótömb összeomlik majd. Az első vizsgálatok szerint a legfelső három emelet teljesen instabil, és nagyrészt leomlott a lépcsőház is.

A hatóságok ezért nemcsak az érintett épületet, hanem a szomszédos lakótömböket is fokozatosan kiürítették. Az emberek ideiglenesen a környékbeli iskolákban helyezték el. A mentési munkálatok folytatódnak.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/eperjesi-gazrobbanas-ejszakaba-nyuloan-kuzdottek-a-tuzoltok-a-langokkal/

Szén-monoxid mérgezés és baleset

2019. december 07.

Szén-monoxid jelenlétét mutatták ki egy csalási házban, valamint egy baleset során az úttestre dőlt fát távolították el Heves megye hivatásos tűzoltó egységei pénteken.

Rosszul lett egy ember az otthonában szén-monoxid mérgezés miatt Erdőtelken, csütörtök délután. A mentők a hevesi hivatásos tűzoltók segítségét kérték, akik méréseket végeztek a lakás több pontján is. A műszer a fürdőszobában mutatott ki az egészségügyi határérték feletti szén monoxid koncentrációt. A házban nem volt szén-monoxid érzékelő, mely jelezhette volna a veszélyes gáz jelenlétét. A mentők a sérültet kórházba szállították. 

Összeütközött két személyautó Egerben a Deák Ferenc utcában pénteken a késő esti órákban. Az egyik autó egy fának csapódott, mely az útra dőlt. Az egri hivatásos tűzoltókat riasztották, akik a műszaki mentés során motoros láncfűrésszel a fát eltávolították. A balesetben nem sérült meg senki.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/224709/szen-monoxid-mergezes-es-baleset

Baleset az M3-ason, riasztották a tűzoltókat

katasztrofavedelem.hu

2019.12.06. 20:03

Baleset az M3-ason, riasztották a tűzoltókat

Összeütközött két gépkocsi december 6-án, péntek este az M3-as autópálya Vásárosnamény felé vezető oldalán, a 130-as kilométernél. A balesethez Mezőkövesdről riasztották a hivatásos tűzoltókat, akik áramtalanították a járműveket.

https://borsodihir.hu/helyben-jaro/2019/12/baleset-az-m3-ason-riasztottak-a-tuzoltokat

Decemberi biztonsági kihívások

2019. december 06.

2019-ben az okoseszközök a mindennapok részét képezik: a robotporszívót távolból is munkára lehet bírni, az okoshűtő megmondja, mikor jár le a szalámi szavatossága, az okosotthonokban már a kocsiból, egy-egy applikáció segítségével fel lehet kapcsolni a villanyt, hogy ne sötétbe érjünk haza. A modernizáció elérte a Télapót is, aki – bár megtartotta hagyományos közlekedési eszközét – GPS segítségével adja meg az egyes célpontokat a rénszarvasoknak. De mint tudjuk, az okoseszköz adatot is gyűjt…

Számos írás foglalkozik az okoseszközökben rejlő adatvédelmi buktatókkal, hovatovább a helyzet nagyjából az, hogy a kütyük figyelnek. Így járt a Mikulás is, a szánra szerelt piros GPS (amolyan Mikulás-kompatibilis berendezés, nemcsak azt képes érzékelni, ami elhangzik, hanem azt is, amit a puttonyos öreg gondol) számos érdekes beszélgetést és monológot rögzített. Mi pedig szemérmetlenül bele-belehallgattunk a felvételbe. (GDPR-incidensről azonban nem lehet beszélni, mert a Télapó elfelejtette elolvasni a használati utasítás apró betűs részét, és mindenbe gondolkodás nélkül beleegyezett…)

„Ott egye meg a fene, megöregedtem. Tudom, hogy csak évi egy napot dolgozom, meg a gyerekek is várnak, de már nem nekem való ez a rohanás. A puttony is egyre nehezebb. Fel kell adnom egy álláshirdetést, meg kell keresnem az utódomat, mert a fiaim valahogy nem akarják továbbvinni az atyai hivatást.”

„Esküszöm, hogy a rénszarvasok híztak tavaly óta. Csak vánszorgunk, pedig tudják, hogy egy este alatt sok-sok millió gyerekhez kell eljutnunk, hiszen számítanak ránk. …. Amindenit! Tényleg öregszem, nem a rénszarvasok lettek kövérek – elfelejtettem kiengedni a kéziféket.”

„Hoppáhoppáhoppá! Úgy nézem, megérkeztünk, ez Magyarország. Az a nagyon fényes pedig minden bizonnyal Budapest. Most keressünk egy magányosan álló, nyolcemeletes épületet. Meg is van. A menetlevél szerint ez a katasztrófavédelem központja. Jaj, de előzékenyek, ráírták, hogy OKF. Na, itt ez a jó nagy placc, akkor itt leszállunk…. Hát, ez göröngyösre sikerült, át kell venni a landolást, kijöttek a gyakorlatból a fiúk.”

„Magának is jó estét! Mi az, hogy ADR-ellenőrzés?! Nézze már meg jobban, ez egy szán, ami repül. Hogy akkor ICAO-TI? Semmilyen veszélyes árut nem szállítok. A szarvasok időnként termelnek ezt-azt, de az inkább környezetvédelmi kérdés. Természetesen felkészítettem a közlekedési eszközt a téli viszonyokra – megzsírozva, megfeszítve minden, a lámpák, prizmák tisztára pucolva, és még a fiúk patája is megkapta a téli csúszásmentesítést. Minek ide hatósági állatorvos? Ezek egészséges, nemzetközi engedéllyel rendelkező rénszarvasok, megvan minden jogosítványuk, még kötelező biztosításom és zöldkártyám is van. Meg mindenféle színű, de ebbe ne menjünk bele. Még a vámosokat is a nyakamra hozza? Ez itt mind vámmentes cucc. Nekem a Lappföld-Világ kétoldalú egyezmény garantálja a vám- és illetékmentességet! Amúgy van magának gyereke? Iiiiigen? És ő is ott vár benn a másik százötven lurkóval? Jó, akkor most legyen férfi, menjen be és közölje, hogy játsszanak még egy kicsit… várjon, olvasom a megrendelőből… szóval a lufibohóccal, festessenek magukra cicát, unikornist, csipegessenek a finomságokból, élvezzék az Eszter-lánc mesezenekar műsorát, kicsit kések ugyanis, mert akadt némi papírmunka idekinn… Na, miért néz olyan rémülten, pedig milyen szép szál legény, és fél bemenni egy teremnyi gyerek közé. ”

„Rudolf, neked pirosan világít az orrod, vidd a többieket valami félreeső helyre, itt hagyományosan tűzoltóautóval várnak a gyerekek, úgyhogy átszállok…. Ez milyen jó móka! Lehet, hogy pályát tévesztettem, ha időben kapcsolok, mehettem volna tűzoltónak. És akkor nagy piros autóval járhatnék. De most már mindegy, már látom is a gyerekeket. Engem várnak. Már ezért is megéri Télapónak lenni. Mennyi csillogó szempár!”

„Pfű, mekkora könnyebbség, hogy itt nem a kéményen kell leereszkednem. Tele a puttonyom a kormos, kátrányos, eldugult kéményekkel, össze se tudom számolni, mennyi ilyenen kellett lecsúsznom. És a kandallók! Biztos vagyok benne, hogy jártam olyanban is, amelyiket megépítése óta nem takarítottak. A háziak meg nekem köszönhetik, hogy egy-egy ilyen eldugult, koszos kémény, kandalló nem okozott bajt. A lappföldi mosodák meg fix, hogy rajtam gazdagodtak meg, annyiszor küldtem hozzájuk a ruhámat, és megesküszöm rá, hogy nekem Mikulás-felárat számolnak...”

„Szaloncukor. Már megint. Olyan kedvesek, mindig megkínálnak. Hogy mondjam meg nekik, hogy évek óta cukorbeteg vagyok, a feleségem pedig agyonüt, ha megtudja, hogy nassoltam. És mindig megtudja, egyszerűen megérzi a csoki illatát. Egyszer, csak egyetlen egyszer adnának egy jófajta marhapörköltet tarhonyával. Elcserélném rá az egész kuplerájt szánostul, szarvasostul, puttonyostul. De az idén mintha azt olvastam volna, hogy a magyarok csináltak Erős Pistás szaloncukrot. Hátha valahol azt tesznek ki…”

„Ismerem az összes mikulásos, télapós dalt, verset, a világ összes nyelvén. Mégse unom. Mert minden kislány és kisfiú más, máshogy mondja, máshogy énekli, de a hitük azonos: elhiszik, hogy létezem, és azért létezem, mert elhiszik. Az egyik gyerek fél tőlem, a másik átölel, de előbb-utóbb mindegyik rám mosolyog, megérinti a kabátom, a leveleikből pedig annyi szeretet árad, hogy igazából nem is bánom, hogy a fiaim nem akarják átvenni a stafétát.”

„Hamar eltelt a katasztrófavédelemre szánt idő, sajnos tovább kell mennem, pedig kaptam néhány használható tippet az itt dolgozó kéményseprőktől…. Rudolf! Hé, Rudolf! Végre előkerültetek, mi tartott ennyi ideig? Persze, hogy hoztam sütit. Viszed onnan a patádat, nem mondtam, hogy kapsz is belőle! Indulás, hohohohóóóóó!… Lefulladt. Hoppá, a kézifék…”

https://www.katasztrofavedelem.hu/29/hirek/224703/decemberi-biztonsagi-kihivasok

A jászárokszállási tűzoltók alkotásán ámul az internet - fotó

2019. december 5.

A jászárokszállási tűzoltók alkotásán ámul az internet - fotó

A településen el sem lehet téveszteni a tűzoltóságot, advent első vasárnapja óta ugyanis egészen különleges fényárban úszik a laktanya.

Az adventre készült installációról fotókat osztott meg a katasztrófavédelem a Facebookon. Azt írták még, hogy ha valaki hasonlóan ötletes karácsonyi díszítést lát az országban, mint amilyen a Jászárokszállási Önkormányzati és Önkéntes Tűzoltóságé, küldje el nekik kommentben vagy üzenetben. A legjobbakat megmutatják az Instagramon.

 

Kis betegeket látogatott meg a tűzoltók Mikulása az egri kórházban

Négy éve érkezik tűzoltóautón a kórházba a nagyszakállú.

Idén is tűzoltóautóval látogatta meg a beteg gyerekeket a nagyszakállú szerdán a Markhot Ferenc Kórházban, ahová nem érkezett üres kézzel. Dr. Mátrai Zsolt, a gyermekosztály megbízott osztályvezető főorvosa úgy fogalmazott, tizenkét fiatal fekszik náluk. Remélik, ezek a pillanatok elfeledtetik velük a betegséget, s talán meg is gyorsítják a gyógyulást.

03mikulasbd.jpg

Nagy Csaba megyei katasztrófavédelmi szóvivő kijelentette, négy éve, hogy a Mikulás hivatásos tűzoltókkal megy a kicsikhez. A cél, hogy örömet szerezzenek a fiataloknak, s oda varázsolják az ünnep hangulatát. Hozzátette, a gyöngyösi Bugát Pál Kórházba és a hatvani Albert Schweitzer Kórházba pénteken látogat el a Télapó.

Szerdán a Neumann János Gimnázium diákjai is vittek adományt az egri osztályra, a Rendelőintézeti Mikulás a munkatársak gyermekeit lepte meg, a Máltai Szeretetszolgálat és a Egri Dobó István Gimnázium tanulói a rendelőintézetben található gyereksarokba hoztak ajándékot, a Cukorbetegek Egri Egyesülete pedig fejlesztő könyveket adományozott.

https://www.heol.hu/kozelet/helyi-kozelet/kis-betegeket-latogatott-meg-a-tuzoltok-mikulasa-az-egri-korhazban-2090625/#

 
Új eszközöket vettek át az önkormányzattól
820251.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Három darab olajfelfogató mobil gát és három darab olaj és veszélyes anyag fölözőt adott át Berecz Mátyás, Eger város alpolgármestere és Magyar Attila közbiztonsági referens. Az eszközökből két-két darabot az egri hivatásos tűzoltók, egy-egy darab pedig az Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport kapott meg, melyeket a gépjárműveikre málháznak fel. Ezen eszközök egy vízfelületen történő olaj vagy veszélyes anyag szennyezés hatékonyabb kezelését, a szennyező anyag begyűjtését és annak tovább terjedésének megakadályozását fogják segíteni. Berecz Mátyás hozzátette, hogy a most átadott korszerű eszközöket az elsődlegesen beavatkozók kapták, így mérsékelhetők az olyan szennyeződések, melyek az élővizeket és környezetüket veszélyeztethetik.

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek.

Biogázüzemeknek tart szakmai felkészítőt a katasztrófavédelem
A SEVESO III. Irányelvhez kapcsolódóan megváltozott üzemeltetői kötelezettségek teljesítésének elősegítése érdekében szakmai napot szervez a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a biogáz előállításával és felhasználásával foglalkozó hazai vállalkozások számára december 11-én. A munkaműhelyen a katasztrófavédelem szakemberei részletes tájékoztatást adnak a biogázüzemekre vonatkozó azonosítási szabályokról, a vonatkozó tűzvédelmi, vízügyi és vízvédelmi előírásokról, valamint a technológiából adódó kockázatokról. A program során bemutatják a nemzetközi és a hazai tapasztalatokat, emellett a felmerült kérdések, észrevételek megvitatására is lehetőség nyílik. A szakmai napra december 5-ig várják a jelentkezőket.
https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Beavatkozások hétfőn

Lesodródott az úttestről és a tetejére borult egy személyautó a 3-as főút 73-as kilométerénél, Atkár térségében, tegnap reggel. A gyöngyösi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járművet. A baleset helyszínére mentők érkeztek.

A tiszanánai önkormányzati tűzoltókat riasztották Kömlő külterületére, a Kömlőt és Besenyőtelket összekötő út 9-es kilométeréhez, ahol egy kamion és egy személyautó ütközött délelőtt. Az egyik jármű füstölni kezdett. Az egység a füstölést megszüntette, majd a forgalmi akadályt képező járművet az útról eltávolította. Az eset során senki sem sérült meg. 

Összeütközött egy személyautó és egy menetrend szerint közlekedő autóbusz a 24-es főút 6-os kilométerénél, Gyöngyös térségében, tegnap délben. A balesethez a város hivatásos tűzoltóit riasztották, akik áramtalanították az autót majd biztosították a helyszínt. A balesetben senki sem sérült meg.

Elakadt egy jármű Mezőtárkány külterületén tegnap este. A füzesabonyi hivatásos és önkéntes egységek kézi erővel a járművet megtolták, majd az el tudta hagyni a helyszínt. Sérülés nem történt.

 

A kazán körül felhalmozott tűzifa és egyéb tárgyak égtek egy Szív utcai lakóház pincéjében Gyöngyösön, tegnap délután. A gyöngyösi és a hatvani hivatásos tűzoltókat riasztották, akik két vízsugárral eloltották a lángokat, a tűz a lakótérre nem terjedt át. Az eset során senki sem sérült meg, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

 

Tűzoltásvezetők képzése
 
A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság képzést tartott a megye tűzoltásvezetői számára. A képzésen elméleti és gyakorlati ismereteket, térinformatikai tudnivalókat és esettanulmányokat elemeztek, majd a megyei kritikusinfrastruktúra-védelmi bevetési egységet és felszereléseit vették szemügyre a résztvevők.

Az oktatáson az igazgatóság informatikai szakemberei mutatták be, hogyan lehet a legtöbb információra szert tenni egy elektronikus térkép használatakor, nyílt terepen történő tájékozódáskor. Külső előadóként Magos Gábor, a Bükki Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálatának vezetője osztotta meg személyes tapasztalatait és tanácsait arról, hogy a szervezetüknél milyen eszközöket, programokat használnak a természetvédelmi területeken történő tájékozódás során. Ezt követően a katasztrófavédelem részéről jelenlévő szakemberek előadásait hallgathatták meg a szén-monoxid-mérgezés megelőzésnek fontosságáról, kielemezve a „csendes gyilkos” jelenlétében történő beavatkozások taktikáját, továbbá a sugárzó anyagok jelenlétében végzendő kárfelszámolás szabályait, előírásait is felelevenítették a szakemberek.

Az oktatás végén bemutatásra került a kritikusinfrastruktúra-védelmi bevetési egység, mely gépjármű bevetése gyorsabb reagálást tesz lehetővé a kritikus infrastruktúrákban bekövetkezett események során.

Fotó: Papp Zsolt tű. alez.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2785-tuzoltasvezetok-kepzese
 
Biztonságban a Biztonság Hetén
2019. szeptember 27. 12:55
A Biztonság Hete elnevezésű programsorozat keretein belül a Heves Megyei Baleset-megelőzési Bizottság és a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztálya közlekedésbiztonsági nyílt napot tartott szerdán az egri Kemény Ferenc Sportcsarnokban és környékén. A rendezvényhez a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Heves Megyei Tűzmegelőzési Bizottság is csatlakozott.

A programsorozat célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a legtöbb baleset tudatos magatartással, megfelelő odafigyeléssel és a szabályok betartásával megelőzhető. A szakemberek a rendezvényre ellátogatókat hasznos tanácsokkal látták el a szabályos gyalogos és kerékpáros közlekedéssel kapcsolatban, valamint beülhettek a szolgálati autókba is. Több mint száz iskolás gyermek volt jelen a programon, akik többek között megnézhették és kis időre „birtokba vehették” az egri hivatásos tűzoltók gépjárművét. A Heves Megyei Tűzmegelőzési Bizottság egy füstsátorral szemléltette, hogy milyen - csökkentett látási körülmények között - egy füsttel telítődött helyiségben tartózkodni, továbbá egy locsolós ügyességi játékkal és ismeretterjesztő tesztekkel kedveskedtek a fiataloknak, hogy biztosítsák a jókedvet.

Az egyhetes kampány igyekszik a családok figyelmét ráfókuszálni a felelősségteljes, fenntartható és környezettudatos közlekedés fontosságára, valamint biztonságuk megerősítésére, a közutakon és a mindennapokban egyaránt.

Fotó: Heves MK

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2784-biztonsagban-a-biztonsag-hetenI

Mentést gyakoroltak a Bükkben
2019. szeptember 26. 15:54
Felkészítő gyakorlatot szervezett a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Bükk-hegységben Szilvásvárad település felé eső részén, szerdán.

A gyakorlaton személyek felkutatását és mentését gyakorolták a lánglovagok. A feltételezés szerint egy gyerekcsoport kirándulni indult a Bükkben, az eső miatt csúszóssá vált útról letértek, majd az erdőben eltévedtek. A sziklás részen egy gyermek megsérült és nem tudott továbbmenni. A megrémült gyermekek segítséget kértek a 112-es segélyhívó számon, a segélyhíváskor egyikük telefonjáról a GPS koordinátáikat is meg tudták adni.

A helyszínre a gyakorlatterv alapján a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot, az egri hivatásos, a bélapátfalvai önkormányzati és önkéntes továbbá a szilvásváradi önkéntes tűzoltókat és az Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoportot riasztották. Az egységek a leírások és kapott koordináták alapján behatárolták a lehetséges helyszínt, majd három gépjárművel elkezdték megközelíteni a bajbajutottakat. A műveletirányítás szakemberei folyamatosan követték a mentést végző tűzoltók helyzetét és a GPS koordináták alapján az eltévedt gyermekek felé irányították őket. Végül gyalogosan közelítették meg a pontos helyszínt, ahol megtalálták a bajba jutott csoportot. A sérültet hordágyon hozták le a meredek hegyoldalon, majd átadták a mentőknek.

Hasonló esethez már több alkalommal is kérték a tűzoltók segítségét. A gyakorlat hozzájárult ahhoz, hogy egy eset során a kivonuló egységek rutinszerűen hajtsák végre a mentési feladatokat, kellő tájékozódási ismeretekre tegyenek szert.

Fotó: Epstein Imre tű. fhdgy.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2783-mentest-gyakoroltak-a-bukkben

 
Dobogón végeztek megyénk tűzoltói az országos lépcsőfutó-bajnokságon
2019. szeptember 24. 13:38
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület és a Magyar Tűzoltó Szövetség már huszadik alkalommal szervezett Lépcsőfutó Országos Bajnokságot szombaton. A megmérettetésnek idén is a Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri Elméleti Tömbje adott otthont. A rendezvényre több mint százhatvanan neveztek, Heves megyét öt tűzoltó: Bősze Balázs tű. zászlós, Barna Lajos tű. törzsőrmester, Blazsek Norbert, Demetrovics Ádám és Farkas Dániel tű. őrmesterek képviselték.

A 2000 óta megrendezett viadalon az indulók teljes védőfelszerelésben, légzőkészülékben, acélpalackkal a hátukon futnak fel a Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri épületének huszonkettedik emeletére. A versenyzők nemek és korcsoportok szerinti bontásban, egyéniben és párban vágtak neki a több száz lépcsőnek, nagyjából harminckilós felszereléssel. A szabály szerint a párosok tagjainak együtt kellett maradniuk, egy lépcsőfordulónyinál nagyobb távolságra nem maradhattak le egymástól.

A versenyen a tűzoltók megmutatták, hogy a szakmai felkészültség mellett a kiváló fizikai állapot is nagyon fontos. Egy valós káresetnél a lánglovagoknak nemcsak a megadott szintre kell feljutniuk, hanem a beavatkozást is végre kell hajtaniuk, legyen szó tűzoltásról vagy életmentésről. Megyénk tűzoltói óriásit küzdöttek, egyéniben a jó középmezőnyben végeztek, férfi páros számban pedig Barna Lajos és Farkas Dániel a dobogó harmadik fokára állhatott föl.

Gratulálunk sportolóink kiváló teljesítményéhez!

Fotó: Heves MKI

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2781-dobogon-vegeztek-megyenk-tuzoltoi-az-orszagos-lepcsofuto-bajnoksagon

Felborult egy tűzoltóautó, többen megsérültek
2019.09.17. 12:02

Felborult egy tűzoltóautó egy Vácon tartott, a rendőrséggel közösen szervezett bemutató alatt kedden. Több tűzoltó is megsérült.

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Csámpai Attila közölte, hogy 

az oldalára borult tűzoltóautóban utazó sérülteket kórházba vitték. 

Hozzátette, hogy a bemutatóra kilátogatók közül nem sérült meg senki.

Bemutatónak indult, valódi balesetként végződött.

Valós baleset történt a katasztrófavédelem délelőtti bemutatóján. Az Európai Mobilitási Hét alkalmából megrendezett szimulációs helyzet szerint a váci Duna-parti nagyparkolóban egy égő autót jöttek volna eloltani a tűzoltók, a fecskendős jármű azonban váratlanul az oldalára borult. A balesetben három tűzoltó sérült meg, a több száz váci diáknak, akik végignézték az esetet, nem történt baja.

RÉSZLETEK A SZERDA ESTI HÍRADÓBAN!

 
Füst a liftaknában
2019. szeptember 11. 11:54
Egy kilenc emeletes társasház liftgépházából füst áramlott ki Egerben a Hell Miksa utcában kedden délután.

A város hivatásos tűzoltói tíz percen belül kiérkeztek, megállapították, hogy az épület tetején lévő lift gépházban a motor meghibásodása okozza a füstölést. Áramtalanítás után a liftgépházat és a liftet átvizsgálták, majd az épületet átszellőztették és a karbantartó kiérkezéséig biztosították a helyszínt. Az eset során senki nem sérült meg.

Fotós: Egri HTP
 
Több mint hétszáz helyre riasztották a tűzoltókat Csongrádban
2019. szeptember 10. 17:59

A hétfő délutáni vihar miatt több mint hétszáz helyre riasztották a tűzoltókat Csongrád megyében – tájékoztatta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-t.

Szinte a megye minden pontjáról érkeztek bejelentések, kidőlt fák és leszakadt faágak okoztak komoly fennakadásokat a városokban és a külterületeken. A legnagyobb károkat Szegeden okozta a több mint száz kilométeres sebességű szél. A város minden pontján kidőlt fákat, úttestre hasadt faágakat lehetett látni, ami fennakadásokat okozott a forgalomban is. A kidőlt fák a villanyvezetékeket is leszakították, a megye több pontján volt áramkimaradás.

A hibák 98 százalékát kijavították az NKM áramhálózatán

Csaknem negyvenezer ügyfélnél okozott átmenetileg áramszünetet a Dél-Alföldön végigvonuló hétfő délutáni vihar, kedd délre a hibák 98 százalékát kijavították a Nemzeti Közművek (NKM) áramhálózatán – tájékoztatta az energetikai cég az MTI-t.

A közlemény szerint szinte mindenütt sikerült helyreállítani a középfeszültségű hálózaton keletkezett hibákat, már csak alig ötszáz ügyfélnél nincs áram.

A munkálatok folytatódnak, száznál több szerelővel, mivel a javarészt helyreállított középfeszültségű hibák mellett nagyon sok a kisfeszültségű hálózaton keletkezett probléma is.

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy a kidőlt fák sok helyen leszakították a hálózatot, a vezetékek megközelítése élet- és balesetveszélyes.

(fotók: Kovács Ferenc)

hirado.hu - M1 - MTI

Tűzoltóink is versenyeztek az országos mentési versenyen
2019. szeptember 10. 11:44

Tűzoltóink is versenyeztek az országos mentési versenyen

Az országos mentési versenyen két tűzoltói csapat is képviselte a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot -a társszervek kategóriában.

Az Országos Mentési Versenyt idén Bükkszéken rendezték a múlt hét pénteken és szombaton, ahol több kategóriában indultak az életmentők és a társszervek csapatai. Az országból hetvenöt csapatban, közel ötszáz fő egyenruhás, harminckét helyszínen bizonyította tudását.

A verseny célja volt, hogy a mentési lánc ellátói megmérettessék magukat, számukra szakmai motivációt és támogatást nyújtottak a szervezők, hiszen nagyon fontos a gyors szakszerű mentés gyakorlása, annak profi elsajátítása.

Különböző sürgősségi szituációk megoldása volt a feladat: sérültek ellátása, elsősegély nyújtás, a csapatoknak akadály pályán is bizonyítani kellett. A társszervek kategóriában az egri hivatásos tűzoltó-parancsnokság színeiben Keskeny Attila zászlós, Tuza Ervin főtörzsőrmester és Bleszity Erik őrmester, a gyöngyösi csapatban pedig Éles Viktor hadnagy, Ughy László zászlós és Bösze Balász zászlós indult.

Keskeny Attila, az egri csapat vezetője elmondta, hogy fantasztikus versenyen vettek részt, a feladatok többségével a tűzoltók munkájuk során és a mindennapi életben is bármikor találkozhatnak. A Heves megyei tűzoltóknak ez volt az első ilyen jellegű versenyük, alapvetően nem a helyezés, hanem a tapasztalatok gyűjtése volt a céljuk. Készülnek a következő évi versenyre.

Fotós: Egri HTP, Gyöngyösi Kvk

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2775-tuzoltoink-is-versenyeztek-az-orszagos-mentesi-versenyen

Az ősz egyik veszélye a mustgáz
2019. szeptember 10. 11:33

Az ország több pontján zajlik a szüret, egyes helyeken már a mustot érlelik a pincékben. A must erjedése során mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között komoly veszélyt jelent. Szellőztetéssel, valamint szén-dioxid-érzékelő elhelyezésével elkerülhető, hogy veszélyes mennyiségben felhalmozódjon, illetve balesetet okozzon a gáz.

Tavaly három ember halálát okozta a mustgáz: a Somogy megyei Kányán egy, a Szabolcs megyei Kékcsén pedig két ember életét követelte. Több helyen pedig csak a szerencsén múlott, hogy időben rátaláltak a balesetet szenvedett emberekre. Évről évre számos esetben riasztják ilyen esethez a tűzoltókat, holott a balesetek könnyen megelőzhetőek.
 
A szén-dioxid önmagában nem mérgező, azonban mivel nehezebb a levegőnél, egy szellőzés nélküli pincéből kiszorítja azt. Aki ilyen pincébe megy le, rövid idő alatt oxigénhiányos állapotba kerül, amelynek tünetei a szédülés és a fáradtságérzés. Ezeket az eszméletvesztés, végül a fulladás követi.
 
Egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel. Éppen ezért fontos szellőztetni a pincéket, és célszerű oda szén-dioxid-érzékelőt is felszerelni. Alkalmazható a közismert gyertyás módszer is, amikor az ember egy gyertyával ellenőrzi, van-e elég levegő a pincében. Fontos, hogy az égő gyertyát ne kézben, hanem például egy lapáton tartsuk magunk előtt, és úgy menjünk le a pincébe. Ha a gyertya elalszik, életveszélyes a pincébe menni.
 
A szén-dioxiddal telített pincébe csak sűrített levegős légzőkészülékben szabad bemenni, ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét!

Fotós: Szőke Péter - BM OKF

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2774-az-osz-egyik-veszelye-a-mustgaz

Befejeződik a szúnyoggyérítés
2019. szeptember 09. 16:00

Utolsó hetébe lépett a katasztrófavédelem által irányított központi szúnyoggyérítés. Ezen a héten még 63 településen lesznek kezelések, Csongrád megyében és a Tisza-tó partján fognak permetezni földi módszerrel.

A szeptemberi meleg, csapadékos időjárás kedvez a csípőszúnyogok szaporodásának. Ennek ellenére szervezett beavatkozásra az elmúlt napokban csak néhány helyen, a fővárosban és a Dráva mentén volt szükség. A szakértői vizsgálatok szerint csípőszúnyogok jelenleg a Tisza-tónál és Csongrád megye egyes településein fordulnak elő nagyobb számban. A korai napnyugta miatt mindkét térségben földi kémiai eljárással gyérítik a szakemberek a szúnyogokat.
 
A szúnyoggyérítés elmúlt tizenkilenc hetében 1326 településen 1 millió 93 ezer hektáron avatkoztak be a szakemberek. A huszadik hétre tervezett 15 ezer hektárral együtt összesen 1 millió 108 ezer hektárra nő a kezelt terület nagysága. A nyár eleji extrém mértékű szúnyoginváziót a hétről hétre zajló intenzív védekezésnek köszönhetően sikerült megfékezni. 
 
A programban tervezett munkákról, a kivitelezés pontos időpontjáról és módjáról az önkormányzatok egyedi értesítést kapnak, valamint az alábbi linken is nyomon lehet követni a heti ütemterv részleteit:
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=szervezet_szunyog2019_hetiprogramok
 
Ha valamelyik településen az időjárás miatt nem lehet elvégezni az előre tervezett napon a kezelést, az eredeti időpontot követő első vagy második napon permeteznek. Ha az időjárás miatt egyik pótnapon sem lehet elvégezni a munkát, azt a jövő héten pótolják, amelynek időpontjáról az önkormányzat külön értesítést kap.
 
A szakértők szerint a következő hetekben jelentősen csökken a csípőszúnyogok aktivitása, így további beavatkozásokra már nem lesz szükség.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2773-befejezodik-a-szunyoggyerites

Tűzvédelem az Erdészeti Nyílt Napon
2019. szeptember 09. 15:32

A Heves Megyei Tűzmegelőzési Bizottság is részt vett az immár kilencedik alkalommal megrendezett Erdészeti Nyílt Napon az egri Érsekkertben, pénteken.

Az Egererdő Zrt. által szervezett eseményre a megyénk számos óvodájából és iskolájából érkeztek csoportok, mintegy háromezer gyermek próbálhatta ki magát különféle ügyességi játékokban. A résztvevők a környezettudatosság jelentőségével is megismerkedtek.

A rendezvény szervezésével az erdészeti társaság hosszú távú célja a jövő generációjának szemlélet- és magatartásformálása, a környezettudatos nevelés. Erre építve az erdőtüzek elleni védekezésen volt a hangsúly a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Heves Megyei Tűzmegelőzési Bizottság bemutatóhelyén, ahol a szakemberek játékos formában hívták fel a jövő generációjának figyelmét a tűzvédelem, tűzmegelőzés fontosságára, az erdőben történő tűzrakás szabályaira. A bemutatón az egri hivatásos tűzoltók is részt vettek - a gyermekek nagy örömére- egy tűzoltó autóval mentek ki az Érsekkertbe. A kicsik, de még a nagyobbak is csillogó szemmel ismerkedtek a speciálisan erdőtüzek oltására kifejlesztett nagy piros autóval, melybe be is ülhettek, valamint végignézhették a tűzoltók felszereléseit is.

Fotós: Huszárné Jágerszky Szilvia

Égett az aszfalt a tűzoltók lába alatt
2019. szeptember 08. 07:43

Eger Felsővárosa adott otthont az immár hatodik alkalommal megrendezett Tűzoltó Tájfutó Versenynek, amelyet az Egri Spartacus Tájékozódási Futó Sportegyesülettel közösen szervezett a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület. A szeptember hetedikei országos versenyen hat megye tűzoltói mérték össze állóképességüket, gyorsaságukat és tájékozódási képességüket.

A kicsit borongós, de kellemes hőmérsékletű napon már reggel kilenc órától gyülekeztek e nem mindennapi sportág kedvelői. Sokan a családtagjaikkal együtt érkeztek a versenyközpontba, amelyet idén is az egri tűzoltómúzeum udvarán rendeztek be. A megméretés csaknem százötven indulójából huszonöten a katasztrófavédelem állományából neveztek.
 
A tájfutás közben nemcsak futni kell, hanem egy ismeretlen terepen, térkép alapján a kijelölt pontokat megkeresni. Fontos a gyorsaság és a térlátás, a gyors gondolkodás és döntés az irányválasztásról. A tájékozódási és térképolvasási képesség nagyon hasznos lehet a mindennapokban, különösen a tűzoltók munkája során, így például az erdőtüzek, szabadtéri tüzek gyors felderítésében.
 
A regisztrációt követően a versenyzők ezerháromszáz métert sétáltak a rajtig. A kétfordulós verseny résztvevői több korcsoportban különböző távokat futottak minél gyorsabban, úgy, hogy a kihelyezett ellenőrzőpontokat a megadott sorrendben kellett érinteniük. Idén a verseny mindkét futamának pályáit Eger felsőváros részében jelölték ki.

A két forduló közötti pihenőidőszakban a versenyzők és hozzátartozóik bejárhatták a tűzoltómúzeum tárlatát, megtekinthették a régi korok tűzoltóeszközeit és felszereléseit, a kisebbek pedig kipróbálhatták a belső játszótér játékait. A múzeum bejáratánál az egri hivatásos tűzoltóság egy tűzoltógépjárművét mutatta be, az udvaron pedig a Heves Megyei Tűzmegelőzési Bizottság tűzmegelőzéssel kapcsolatos tájékoztató anyagokkal várta a látogatókat. A Heves megyei kéményseprőcsoport munkatársai bemutatósátorban tájékoztatták az érdeklődőket a kéményseprés fontosságáról, valamint megtekinthették az égéstermék-visszaáramlást szimuláló makettházat.
 
A VI. Tűzoltó Tájfutó Verseny nyertesei:
 
Női kategória:

 1. Tóbisné Várady Szilvia BM OKF GEK Borsod-Abaúj-Zemplén
 2. Korbély Barbara tű. százados – KOK
 3. Petrosuvics Ildikó BM OKF GEK Heves
 
Férfi 21B kategória:
 1. Hidas Zoltán BM OKF
 2. Kása Miklós Egri KvK
 3. Verebélyi Tibor c. tű. főtörzsőrmester - Salgótarjáni HTP
 
Férfi 35B kategória:
 1. Bányai Tamás tű. hadnagy - Egri HTP
 2. Bárdos Szabolcs Egri HTP
 3. Fazekas Gábor Egri HTP
 
Férfi 45B kategória:
 1. Kovács Zoltán BM OKF
 2. Majoros Richárd Egri KVK
 
Férfi 55B kategória:
 1. Lévai Kálmán ny. tű. ezredes - Karcagi KVK
 2. http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2771-egett-az-aszfalt-a-tuzoltok-laba-alatt

Goricában versenyeztek az ifjú iharosberényi tűzoltók

Az Iharosberényi Polgárőr és Tűzoltó Egyesület csapata is részt vett horvát partnerük, a Gorica-Grbaševec Önkéntes Tűzoltó Egyesület szervezésében megrendezett 2. ifjúsági tűzoltó versenyen.

A versenyt 6–12 éves fiatalok részvételével rendezték meg, melyre Iharosberényből 5 fős vendégküldöttség érkezett Ledniczky Miklós Jánosné elnök vezetésével. A megmérettetésre 20 csapat jelentkezett, a kupákért 6 leány- (ÖTE Glogovac, ÖTE Semovec, ÖTE Ludbreg, ÖTE Subotica Podravska, ÖTE Kuzminec és ÖTE Selnica Podravska) és 14 fiúcsapat (a házigazda ÖTE Gorica-Grbaševec, ÖTE Kunovec, ÖTE Sesvete Ludbreške, ÖTE Reka, ÖTE Selnica Podravska, ÖTE Struga, ÖTE Hrženica, ÖTE Selnik, ÖTE Sveti Đurđ, ÖTE Karlovec Ludbreški, ÖTE Komarnica Ludbreška, ÖTE Martijanec, ÖTE Slanje, ÖTE Kuzminec) küzdött. A verseny horvát résztvevői kivétel nélkül Varasd és Koprivnica-Krizsevác megyéből érkeztek. Leány kategóriában 1. helyezett lett az ÖTE Selnica Podravska, 2. az ÖTE Kuzminec, 3. az ÖTE Subotica Podravska csapata. A fiúk versenyében az 1. helyezést az ÖTE Kuzminec, a 2.-at az ÖTE Slanje, a 3.-at pedig az ÖTE Martijanec gárdája érdemelte ki. Az eredményhirdetést követően minden résztvevőt vendégül láttak a szervezők, a program zenével és kötetlen beszélgetéssel zárult.

Lépcsőfutó verseny tűzoltóknak: pétfürdői győzelem született

Első helyen végzett Márta Attila őrmester, a Pétfürdői Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltója, aki mindössze 88 másodperc alatt, teljes menetfelszerelésben jutott fel az alagsorból a tizenegyedik emeletre, a negyedik Veszprém Megyei Lépcsőfutó Versenyen, a minap, a Pannon Egyetemen, amelyen a megye hivatásos tűzoltói vettek részt

Huszonhét induló, hat kategória, tizenegy emelet, kétszázhatvannégy lépcsőfok felfelé futva, teljes bevetési felszerelésben, ez a statisztikája a veszprémi Pannon Egyetem legmagasabb oktatási épületének lépcsőházában tartott lépcsőfutó versenynek, amelyen a megye legjobb állóképességű tűzoltói mérték össze tudásukat.

A versenyre idén csak hivatásos tűzoltók neveztek, akiknek a tizenegy emeletnyi távot kellett a lehető legrövidebb időn belül leküzdeni. A megnyitón Csillag István tűzoltó alezredes, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese köszöntőjében gratulált a résztvevőknek, majd kiemelte, örvendetes, hogy évről-évre vonzó a tűzoltók körében ez a fizikai erőpróba, amely érzékelteti, hogy a speciális tűzoltói beavatkozásoknál mekkora fizikai igénybevételre van szükség.

Sajnálattal szólt arról, hogy idén nem indult nő a mezőnyben. Az igazgató-helyettes maga is rajthoz állt, és versenyen kívüli indulóként teljesítette a kihívást. A versenyen a képzeletbeli startpisztoly kilenc órakor dördült el, majd egymás után, egyesével vágtak neki a tűzoltók az emeletek leküzdésének.

A feladat sportruházatban sem lett volna egyszerű teljesítmény, hiszen a tizenegy emeletes épületben a felfelé futás védőeszközök nélkül is embert próbáló kihívás, amit a tűzoltóknak védőfelszerelésben, légzővel, palackkal, kesztyűben, sisakban, mintegy húsz kilogrammnyi plusz súlyt viselve kellett teljesíteni. Az abszolút leggyorsabb időt idén is Márta Attila őrmester, a Pétfürdői Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltója érte el, aki mindössze 88 másodperc alatt jutott fel az alagsorból a tizenegyedik emeletre, vagyis minden emeletet átlagosan nyolc másodperc alatt gyűrt le.

Az ő eredményétől mindössze négy másodperccel maradt el az abszolút második legjobb időt futó Ölvegyi Roland, veszprémi tűzoltó hadnagy. A versenyen különböző korcsoportokban első helyezést ért el az említettek kívül: Horváth Zoltán veszprémi alezredes, Soós Ferenc ajkai alezredes, Bárány Gábor ajkai alezredes, Visi Ferenc Ágoston ajkai főhadnagy.

https://www.veol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/lepcsofuto-verseny-tuzoltoknak-petfurdoi-gyozelem-szuletett-3058081/

 

Különleges gyakorlat a Tiszanána-Dinyésháti Kikötőben.
2019. szeptember 04. 15:34
Együttműködési gyakorlatot tartott a Tiszanána-Dinyésháti Kikötőben a katasztrófavédelem, a kiskörei vízi rendészeti őrs, valamint az önkéntes búvárszervezet 2019. szeptember másodikán.

A gyakorlat alapja volt az elmúlt időszakban előforduló és beavatkozást igénylő csónaktüzek tapasztalatainak feldolgozása, az esetleges beavatkozás gyakorlása és a beavatkozó szervezetek együttműködésének elmélyítése.

A gyakorlati elemeket megelőzte egy elméleti képzés ahol elsőként Csúr Péter rendőr alezredes bemutatta a vízi rendészet feladatait, eszközeit, valamint a Tisza-tavon előforduló vízi járműveket. Ezt követően Mátyás Dániel ismertette a könnyűbúvár felszereléseket, a betartandó biztonsági szabályokat, valamint a szükséges biztosítási feladatokat. A felkészítés zárásaként Sas Dániel tűzoltó százados ismertette az elmúlt időszakban előfordult kishajó tűzesetek tapasztalatait és a beavatkozások veszélyeit.

A gyakorlat során az első feltételezés szerint a kikötőben található lakóhajón a 2 fő utazik, akik a kikötőbe érve nem észlelték a gázzal működtetett hűtő gázcső meghibásodását, melyből folyamatosan szivárgott a gáz. Az egyik utas cigarettára gyújtott, ami hatására a felgyülemlett gáz berobbant. A robbanás következtében az egyik utas a vízbe esik eszméletlen állapotban, a másikat a hajó utasterében nem látják. A hajón tűz keletkezik, amely veszélyezteti az egyik utas életét és mellette lévő vízi járműveket. A tűzoltói beavatkozást a Tiszanána ÖT egysége kezdte meg, majd érkeztek a Hevesi és a Füzesabonyi Katasztrófavédelmi Örs egységei is.

A vízbe esett eszméletlen elsüllyedt személy keresésére pedig speciális egységeket (búvárokat) rendeltek a helyszínre a keresési feladatok végrehajtására. A gyakorlat idejére a vízi rendészet folyamatosan biztosította a beavatkozás helyszínét a vízi közlekedés korlátozásával.

Fotós: Juhász Lehel tű. fhdgy

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek

 

Tűzoltói beavatkozások kedden
2019. szeptember 04. 13:29
Kilenc esetben kellet beavatkozni megyénk hivatásos tűzoltóinak kedden, hat műszaki mentéshez és három tűzesethez riasztották őket.

Négy balesethez kérték a tűzoltók segítségét. Egy személyautó és egy furgon karambolozott Recsken, a 24-es főút és a Táncsics Mihály utca kereszteződése közelében. A balesethez a pétervásárai hivatásos tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járműveket. Hárman könnyen megsérültek. Fának ütközött egy autó Kisköre és Hevesvezekény között. A tiszanánai önkormányzati tűzoltók végezték a műszaki mentést. Tetejére borult egy autó a Gyöngyös és Adács közötti úton. A balesethez a gyöngyösi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járművet. Személyautók karamboloztak Egerben, a Csiky Sándor utca és a Vörösmarty Mihály utca kereszteződésében. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói áramtalanították a gépkocsikat.

Letörött faág akadályozta és veszélyeztette a gyalogos forgalmat Egerben a Mátyás király úton, a megyeszékhely hivatásos tűzoltói kéziszerszámokkal a veszélyessé vált faágat eltávolították.

Szabad területen keletkezett tűz Dormándon a Vörösmarty út mögött, valamint Egerben a Bethlen Gábor utca környékén. A füzesabonyi és az egri hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal és puttonyfecskendő használatával fékezték meg a lángokat.

Meghibásodott szivargyújtó okozott tüzet egy személygépkocsiban, Egerben a Mátyás király úton. A műszaki mentést az egri hivatásos tűzoltók végezték.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2769-tuzoltoi-beavatkozasok-kedden

 

Emelőkosárral a harmadikra: így kérte meg kedvese kezét a pápai tűzoltó

Gülch Ádám pápai tűzoltó hadnagy tavaly szeptember 1-jén úgy döntött, hogy tűzoltóhoz méltóan kéri meg kedvese, Németh Eszter kezét.

A hadnagy emelőkosaras járművel emelkedett fel a pápai társasház harmadik emeletére és fél térdre ereszkedett – számol be róla közösségi oldalán a katasztrófavédelem. Eszter úgy tudta, hogy párja éjszakai gyakorlaton van, ezért is volt nagy meglepetés, hogy Ádám a semmiből ott termett az erkélyen.

Gülch Ádám hadnagy 2009. október 1-én szerelt fel az akkor még Pápai Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságnál mint tűzoltó őrmester. Beosztott tűzoltóként, majd 2010-től 2014-ig hírközpont-kezelőként teljesített szolgálatot.

Ádám és felesége, Eszter 15 éve ismerik egymást és két éve alkotnak egy párt.

A nem mindennapi tűzoltóesküvőt idén július 20-án tartották a pápai nagytemplomban.

https://www.veol.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/emelokosarral-a-harmadikra-igy-kerte-meg-kedvese-kezet-a-papai-tuzolto-3056788/

 

 

Első tisztek, születésnaposok, új kinevezések
2019. szeptember 03. 15:33

Állománygyűlés keretében ismertették a Heves megyei katasztrófavédelem személyi állománya előtt a tiszti kinevezéseket, elismerésben és ajándéktárgy jutalomban részesülteket, a szeptember elsejei új kinevezéseket, megbízásokat és beosztásba helyezéseket hétfőn reggel.

Tiszti kinevezéseket, elismeréseket és ajándéktárgyakat adott át augusztus huszonnyolcadikán a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság általános főigazgató-helyettese a szervezet fővárosi központjában. Az ünnepségen megyénkből ketten vették át első tiszti kinevezésüket Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok, főigazgató-helyettestől és ezután fogadalmat tettek. A tábornok egy munkatársunknak adott át hosszú időn át végzett kiemelkedő teljesítménye elismeréseként miniszteri emléktárgyat, emellett átnyújtotta a belügyminiszter és az országos katasztrófavédelmi főigazgató születésnapi ajándéktárgyait is.

Hétfőn reggel állománygyűlést tartott a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, ahol Csontos Ambrus tűzoltó dandártábornok, megyei igazgató is gratulált az első tiszti kinevezetteknek, születésnaposoknak, szolgálati jelet átvevő kollégáknak, valamint ismertették a szeptember elsejei személyi változásokat is.

A rendezvény végén Csontos Ambrus sok sikert kívánt az új tiszteknek, elmondta, hogy hosszú út áll még előttük, melyen sokat kell majd tanulniuk, de megéri, hiszen ez a pálya egy igazi hivatás is. Ezt követően bemutatta az újonnan kinevezett kollégát, neki azt kívánta hamar illeszkedjen be a közösségbe, és érezze jól magát a katasztrófavédelem szervezetében. Majd szólt az új beosztásba került kollégákhoz is, akiket támogatásáról is biztosított, hangsúlyozta, hogy azért ők kerültek magasabb beosztásba, mert bízik bennük, hogy alkalmasak az új feladatra. A tábornok végül minden munkatársának jó egészséget és sok munkasikert kívánt.

Fotós: Hevesi Katalin tű. alez.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2768-elso-tisztek-szuletesnaposok-uj-kinevezesek

Tizennégy beavatkozásuk volt a Heves megyei tűzoltóknak hétfőn
2019. szeptember 03. 13:32

Tűzesethez tizenegy, műszaki mentéshez három esetben kérték a tűzoltók segítségét megyénkben a hét első napján.

Csőtöréshez vonultak az egri hivatásos tűzoltók hétfőn kora hajnalban, egy egri társasházból kértek segítséget, ahol egy első emeleti lakásba ömlött a víz a felette lévő lakásból. A tűzoltók a lépcsőház vízellátását elzárták.   

Tűz ütött ki egy körülbelül nyolcvan négyzetméter alapterületű családi házban hétfő délelőtt Halmajugrán, a Petőfi Sándor utcában. A tűzhöz Gyöngyösről riasztották a hivatásos tűzoltókat, akik két vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották el a lángokat, majd átszellőztették és átvizsgálták az épületet. A tűzeset körülményeinek feltárására a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat tűzeseti helyszíni szemlét folytatott le.

A napok óta tartó száraz, meleg, csapadékmentes időjárás következtében nyolc helyen kapott lángra szabad területen a száraz fű, gaz. Délelőtt körülbelül ötszáz négyzetméteren égett a száraz fű az M3 autópálya 89-es kilométer szelvényénél, délután és este pedig néhány száz négyzetméternyi területen kapott lángra a száraz fű Zaránk külterületén, Ostoroson a Deák Ferenc utcában, Gyöngyösön a Vígh, az Adácsi és a Gyár  utcákban, valamint Nagyút külterületén a vasúti pálya mellett.  A hevesi, gyöngyösi, a füzesabonyi és az egri hivatásos tűzoltókat riasztották a tűzesetekhez, akik vízsugarakkal és kéziszerszámokkal fékezték meg a lángokat és akadályozták meg a tűz továbbterjedését.

Egy transzformátorházban füstölt a földkábel Egerben, az Ady Endre utcában a délutáni órákban. Az egri hivatásos tűzoltók az áramtalanítást követően a füstölést megszüntették. A szolgáltató szakemberei is a helyszínen voltak.

Egy teherautó telefonoszlopnak ütközött és kidöntötte azt Füzesabonyban a Temető utcában. A füzesabonyi katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltói a sérült vezetéket elvágták és a forgalmi akadályt megszüntették.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2767-tizennegy-beavatkozasuk-volt-a-heves-megyei-tuzoltoknak-hetfon

Már csak kevés helyen van szükség szúnyoggyérítésre
2019. szeptember 03. 10:41

Az elmúlt napok nyárias időjárása miatt néhány településen még szükség van részleges szúnyoggyérítésre. Mivel a héten erősen változékony időjárás várható, ezért csak a Dráva mentén és Budapest Duna-parti kerületeiben lesznek kezelések.

Azokon a területeken, ahol nagyobb számban vannak még csípőszúnyogok, a frontátvonulás után a rovarszakértők felmérik, szükség van-e szúnyoggyérítésre, csak ezt követően születik döntés a további beavatkozásokról.
 
Augusztus utolsó hetében Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar megyében és Mohács környékén volt szúnyoggyérítés, máshol néhány elmaradt kezelést pótoltak, így például a Tisza-tónál, a Csepel-szigeten és Szolnok térségében.
 
A tervezett munkákról az önkormányzatok egyedi értesítést kapnak a kivitelezés pontos időpontjáról és módjáról, valamint az alábbi linken is nyomon lehet követni a heti program részleteit:
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=szervezet_szunyog2019_hetiprogramok

 

Baleset és tűz hétfőn
2019. augusztus 27. 10:13

Balesethez és tűzesethez riasztották a hatvani és a gyöngyösi hivatásos tűzoltóknak hétfőn

Felborult egy kisteherautó az M3-as autópálya Nyíregyháza felé vezető oldalán, a 65-ös kilométernél, Ecséd térségében, hétfőn reggel. A műszaki mentést a hatvani hivatásos tűzoltók végezték, akik áramtalanították a járművet.

Tűzhelyen felejtett étel füstölt Gyöngyösön, a Városkert utcában, egy négyemeletes társasház harmadik emeleti lakásában, hétfőn késő délután. A gyöngyösi hivatásos tűzoltókat riasztották, az egység áramtalanította az épületet, majd megkezdte a társasház kiürítését, huszonkét embernek kellett elhagynia az otthonát. A tűzgóc helyén a tűz szerencsére még nem terjedt át a berendezési tárgyakra. A tűzoltók az éghető anyagot a tűzhelyről eltávolították, majd a lakást átszellőztették, hiszen az füsttel telítődött. Az emberek néhány perc múlva visszatérhettek otthonaikba.

Fotós: Tóth László tű. fhdgy.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2765-baleset-es-tuz-hetfon

Nyolcvannyolc településen lesz a héten szúnyoggyérítés
2019. augusztus 26. 14:25

Az elmúlt héten a korábban elmaradt gyérítéseket pótolták a szakemberek. Kezeléseket végeztek a Balaton térségében, Békés, Csongrád és Heves megyében, Dunaújváros környékén, továbbá a Szigetközben. A következő napokban a Velencei-tónál, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyében, valamint Mohács térségében terveznek részleges kezeléseket. A Tisza-tó körzetében és Szolnok térségében, valamint a Csepel-szigeten néhány településen pótlólagos kezeléseket végeznek.

A nyár végi, meleg időjárás továbbra is kedvez a csípőszúnyogoknak, de a kevés csapadék miatt csak korlátozottan vannak jelen a lárvák számára megfelelő élőhelyek, ezért kevés helyen kell számolni a szúnyogok tömeges megjelenésével.
 
A tervezett munkákról az önkormányzatok egyedi értesítést kapnak a kivitelezés pontos időpontjáról és módjáról, valamint az alábbi linken is nyomon lehet követni a heti program részleteit:
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=szervezet_szunyog2019_hetiprogramok

Fotós: Szőke Péter BM OKF

Hétvégi káresetek
2019. augusztus 26. 12:18

A hétvégén nyolc tűzesetnél és öt műszaki mentésnél avatkoztak be Heves megye tűzoltó egységei

Letörött egy faág egy mintegy tizenöt méteres fáról Egerben a Kodály Zoltán utcában, mely a forgalmat veszélyeztette, szombaton délelőtt. A város hivatásos tűzoltói kihúzós létráról egy motoros láncfűrésszel a veszélyessé vált faágat eltávolították.

Sziklára esett egy ember mintegy három méter magasból az Apc közelében található tónál. A bajba jutotton a hatvani hivatásos tűzoltók segítettek, hordágyra helyezték és elvitték őt a mentőautóig.

Tűz ütött ki egy negyven négyzetméter alapterületű garázsban, Füzesabonyban, a Zrinyi Miklós utcában, szombaton délután. A tűz a szomszédos melléképületre is átterjedt. A tüzet a füzesabonyi és a mezőkövesdi hivatásos és a füzesabonyi önkéntes tűzoltók négy vízsugárral oltották el. A lánglovagok egy gázpalackot is kihoztak az tűzből, majd gondoskodtak annak visszahűtéséről.

Kidőlt egy lakatlan vályogház utcafronti fala Kiskörén, a Hegedűs utcában, vasárnap dél körül. A tiszanánai önkéntes tűzoltók biztosították a helyszínt, míg egy erőgéppel a lakatlan ingatlan veszélyessé vált falszakaszát bedöntötték, hogy ezáltal a további omlást megakadályozzák.

Tűzhelyen felejtett étel gyullad meg és okozott tüzet a konyhában, Egerben, a Mátyás király úton, egy négyemeletes társasház harmadik emeleti lakásában vasárnap késő délután. A város hivatásos tűzoltóit riasztották a tűzhöz, de szerencsére mire kiérkeztek, a tulajdonos a lánggal való égést már megszüntette. A tűzoltók utómunkálatokat végeztek. A tűz során nem sérült meg senki, de a közművezetékek megsérültek.

Körbálák égtek Tófalu határában vasárnap éjszaka. A tüzet a füzesabonyi katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltói egy vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották el.

Fotós: Bódi Sándor tű. törm., Herpai Roland c.tű.tzls., Sándor Ferenc tű. őrm.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2763-hetvegi-karesetek

Három tűzoltót díjaztak az önkormányzatok
2019. augusztus 23. 12:22

Heves megyében az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk alkalmából változatos megemlékezésekkel ünnepeltünk megyeszerte. Az ünnepségeken három hivatásos tűzoltó munkáját is díjazták az önkormányzatok.

Az Egerben tartott rendezvényen a megyeszékhely közgyűlése „Eger Kiváló Tűzoltója” díjat adományozott Török Zsolt tűzoltó hadnagynak. A hadnagy több mint tizenöt éve erősíti az egri hivatásos tűzoltóság állományát, szakmai tanulmányait a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen végezte, bajtársai elhivatottságáról ismerik, szakmai tapasztalatával kivívta az állomány tiszteletét.

A Hevesen tartott ünnepségen Nagy Zoltán tűzoltó őrnagy, a Hevesi Katasztrófavédelmi Őrs rajparancsnoka „Heves Város Közszolgálatáért” kitüntető díjban részesült. A díjat Heves Város polgármesterétől vehette át az őrnagy, aki a tavalyi évben a „Bátorságért érdemjelet” is megkapta egy családi ház melléképületeiben keletkezett tűznél végzett példamutató munkájáért. Az őrnagy már tizenhét éve hivatásos tűzoltó, pályafutása során a hevesi őrs állományának életét folyamatosan mentori és segítő feladatok elvégzésével tette színesebbé. Nagy segítséget nyújtott Heves Város önkormányzati épületeinek tűzvédelmi szempontból a jogszabályi kötelezettségeknek való megfeleltetésében is.

A hevesi ünnepségen Heves Város Önkormányzatának Képviselő-testülete „Heves Város Sportjáért” emlékérmet adományozott - edző kategóriában - Laubert Gergő tűzoltó főtörzsőrmester részére. A hevesi tűzoltó hivatása mellett, szabadidejében 2010 januárjától gyerekeknek tart fociedzéseket, a fiatalok sorsát a szívén viseli, az utánpótlás nevelését teljes odaadással és szeretettel végzi.

Az elismerésekhez gratulálunk, minden kitüntetettnek jó erőt és egészséget kíván a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság!

Fotó: Jakab Tibor

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2762-harom-tuzoltot-dijaztak-az-onkormanyzatok

Lakossági riasztó eszközök ellenőrzése
2019. augusztus 22. 14:50

A következő hetekben megyeszerte ellenőrzik a lakossági riasztó eszközök működőképességét. Az úgynevezett „morgató” próbák során a szirénát beindítják, ami rövid ideig tartó hanghatással jár.

A települések területén lévő lakossági riasztó eszközök meghatározott hangjelzések leadására képesek, melyekkel szükség esetén figyelmeztethetik a lakosságot egy katasztrófára vagy veszélyhelyzetre.

A szirénák „morgató” próbája egy 6 másodperces felfutó hangjelzés, ami tájékoztatást ad az eszközök állapotáról, működőképességéről.

A próba során kiadott jelzéseket kizárólag műszaki ellenőrzés céljából adják le és semmilyen veszély bekövetkeztét nem jelzik, a lakosság részéről semmiféle teendő nem szükséges.

A katasztrófavédelem és az áramszolgáltató szakemberei a településeken található valamennyi szirénát ellenőrzik: minden kapcsolószekrényt egy speciális kulccsal felnyitnak és működésbe hozzák a készülékeket. Az ellenőrzések előre meghatározott ütemezés szerint zajlanak.

Egy bekövetkezett, vagy előre jelzett katasztrófa esetén a hatóságok ezekkel az eszközökkel is riaszthatják az állampolgárokat, így fontos tudni, hogy hol szólalnak meg, illetve szükséges-e az eszköz esetleges javítása.

A szirénák üzempróbájának végrehajtása a lakosság védelmét és biztonságát szolgálja, az ezzel járó kellemetlenségért előre is kérjük a lakosság megértését.

Sziréna ellenőrzési ütemterv 2019

Drá­mai je­le­net Deb­re­cen­ben, tűz­ol­tók sza­ba­dí­tot­tak ki egy kisfiút

A gyer­mek bi­cik­li­vel esett el az utcán, a lába pedig be­szo­rult.

Elesett egy kerékpározó kisfiú szerda kora este Debrecenben, a Péterfia utcában. A baleset következtében a gyermek egyik lába beszorult a kerékpár első kerekének küllői közé, kiszabadításához a megyeszékhely hivatásos tűzoltóitól kértek segítséget. A gyermek mentésére az egység drótvágó berendezéssel sietett, amellyel levágták a fiú lábát szorító küllőket. A helyszínre a mentőket is riasztották - írja a katasztrófavédelem.

https://ripost.hu/cikk-dramai-jelenet-debrecenben-t-zoltok-szabaditottak-ki-egy-kisfiut

Új felszerelésekkel gyarapodnak az önkormányzati tűzoltóságok
2019. augusztus 07. 15:54

Mindkét Heves megyei önkormányzati tűzoltóság kap támogatást az idén második alkalommal kiírt eszközfejlesztési pályázat keretein belül.

Az önkormányzati tűzoltóságok részére kiírt eszközfejlesztési pályázaton a bélapátfalvai és a tiszanánai önkormányzati tűzoltóságok nyújtottak be pályázatot. A forrás segítségével különféle tűzoltóeszközökhöz és felszerelésekhez juthatnak hozzá az állomány tagjai.

A bírálóbizottság munkájában a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársai mellett a Magyar Tűzoltó Szövetség által delegált tagok is részt vettek. A támogatásra vonatkozó javaslatokat az országos katasztrófavédelmi főigazgató jóváhagyta.

A pályázók több mint 7,5 millió forintért vehetnek át védő- és tűzoltótechnikai eszközöket,  melyekkel tovább növelhető a beavatkozások hatékonysága, ezáltal magasabb szintű védelmet lehet biztosítani úgy az állampolgárok, mint az élő és épített környezet számára.

Letölthető dokumentum:

2019_HevesMegyeÖTP_támogatás

Fotó: Heves MKI

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2749-uj-felszerelesekkel-gyarapodnak-az-onkormanyzati-tuzoltosagok

Heves esőzés kedden
2019. augusztus 07. 10:40

A kedd délutáni heves esőzések következtében Heves megye tűzoltói öt alkalommal avatkoztak be.

Egerben, a Veres Péter utcában egy fa rádőlt egy személygépkocsira, a Knézich Károly utcában pedig egy fa ága szakadt a gépjárművekre. A város hivatásos tűzoltói láncfűrész és kéziszerszámok segítségével a fákat eltávolították, továbbá Egerben a Mátyás király úton két helyen, majd a Malom úton garázsban, aknában, pincében összegyűlt esővizet távolítottak el szivattyúkkal. Az esetek során senki sem sérült meg.

Fotó: Bak Sándor tű. őrm / Orosz Károly tű. őrm.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2748-heves-esozes-kedden