Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hírek

A belügytől több mint 21 ezren vigyáznak ránk karácsonykor: rendőrök, tűzoltók és a SMURD - a Transindex.ro portálról

Melléképület égett Egercsehiben

2020. május 21.

Galéria

Kigyulladt egy közel huszonöt négyzetméter alapterületű melléképület Egercsehi Pataksor útján, szerda délután.

A tűz egy lakóház tetőszerkezetének szarufáit is érintette és két szomszédos telken, ötven négyzetméteren szemét is lángolt. Az egri és a pétervásárai hivatásos, valamint a bélapátfalvai önkormányzati tűzoltók négy vízsugárral fékezték meg a lángokat. A melléképület teljesen megsemmisült, a lakóingatlan lakható maradt, a tűzben senki nem sérült meg.

Fotó: Kis Péter tű. zls.

Helyesen jeleztek a szén-monoxid-érzékelők

2020. május 20.

Három helyszínen is helyesen jeleztek az érzékelők a Heves megyei ingatlanokban kedden.

Délelőtt Egerben egy Hontalan és egy Széchenyi úti ingatlanban, délután pedig egy hatvani lakásban jeleztek a szén-monoxid-vészjelzők. A tűzoltók mindhárom esetben kimutatták a csendes gyilkosnak is nevezett veszélyes szén-monoxid jelenlétét. A gázszolgáltató szakemberei két kazánt és egy fali vízmelegítőt kizártak a rendszerből, azok használatát felülvizsgálatig megtiltották. 

Szerencsére az érzékelők időben jelezték, hogy veszélyes mennyiségű szén-monoxid keletkezett a levegőben, így az ingatlanban tartózkodóknak elég idejük volt arra, hogy kiszellőztessenek vagy elhagyják a helyiséget, az esetek során a lakók nem szenvedtek szén-monoxid-mérgezést.

A balesetek általában a készülékek rossz, engedély nélküli telepítése vagy a szellőzés hiánya miatt, esetleg a karbantartás elmaradása okán következnek be. Azok a készülékek jelenthetnek veszélyt, amelyek a szoba, konyha, vagy fürdőszoba levegőjét használják az égéshez. A nyílt égésterű vízmelegítő nagyon hamar elhasználja egy kis szobakonyha, vagy kisebb fürdőszoba levegőjét, egy nem megfelelően szellőző helyiségben hosszabb időt eltöltve az életünket is veszélyeztethetjük.

Fotó: Heves MKI

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Virtuális Balaton-kerülő futás Egerben (Videó)

2020. május 18.

Késő éjszakáig tartott az Egerben megrendezett virtuális Balaton-kerülő futás.

A járványügyi helyzet miatt a múlt hétvégére tervezett Ultrabalatont el kellett halasztani, de a megmérettetéssel azonos 221 kilométeres távot hét csapat teljesítette Eger utcáin és határában, szombaton. A versenyre készülő sportemberek kedvét a halasztás sem szegte, ezért döntöttek úgy, hogy ha nem is a Balatonnál de a megyeszékhelyen futják le a Balaton kerülő távot. A csapatok közül a leggyorsabbnak a Heves megyei tűzoltókból álló csapat bizonyult, ők huszonegy óra és húsz perc alatt teljesítették a kitűzött 221 kilométert. A csapat tagjai - Gombás Gábor tű. alezredes, Gasparovics Attila tű. őrnagy, Majoros Richárd tű. százados, Besenyei Zsolt tű. százados, Istványi Nóra tű. főhadnagy, Szamosi Attila tű. főhadnagy, Kis Péter tű. zászlós, Fazekas Gábor tű. törzsőrmester, Kása Miklós tű. törzsőrmester és Orosz Ádám tű. őrmester - kevesebb mint egy nap alatt győzték le a kihívást. Elmondták, hogy óriási csapatépítő verseny volt, egymást váltva és buzdítva futották le az embert próbáló távot. A legnagyobb távolságot Majoros Richárd tű. százados teljesítette, ő 33 kilométerrel járult hozzá az összesített kilométerhez.

1916.jpg

Fotó / Videó: Szamosi Attila tű. fhdgy. - Heves MKI

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Egy busz gyulladt ki Mátraterenyén

2020. május 18.

Kigyulladt egy távolsági busz motortere és hátsó része Mátraterenye Egri útján, vasárnap délután.

A pétervásárai és a bátonyterenyei hivatásos tűzoltók, továbbá az Észak Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai vonultak, akik három vízsugárral oltották el a lángokat. A buszon tizennégy utas és a vezető tartózkodott, ők a tűzben nem sérültek meg. 

Fotó: Smuczer László tű. zls.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Mentés a Mátrában

2020. május 18.

Galéria

Megcsúszott, majd szakadékba zuhant egy turista a Mátrában, pénteken kora este.

A gyöngyösi hivatásos tűzoltók hat fővel és a Kékes Kutató-Mentő Alapítvány csapata három járművel és nyolc szakemberrel vonult a helyszínre. A tűzoltók a mentőcsoport tagjaival és a mentőkkel közösen a sérültet mentőkötelek, mászóövek és alpintechnikai felszerelés segítségével kimentették a harminc méteres szakadékból. A férfit terepjáróval szállították a mentőautóhoz, a mentők a sérültet kórházba szállították. A műszaki mentés a nehéz terepviszonyokon több mint négy órán át tartott. 

Fotó: Gyöngyösi HTP

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

A veszélyhelyzet alatti engedélykötelezettség és az ellenőrzött bejelentés szabályai

2020. május 15.

2020. május 18-án lép hatályba a veszélyhelyzet alatti engedélykötelezettségről, valamint az ellenőrzött bejelentésről szóló 191/2020. (V. 8.) kormányrendelet. A hivatásos katasztrófavédelmi szervek hatáskörébe tartozó eljárások esetében az alábbiak szerint kell alkalmazni az ellenőrzött bejelentésekre vonatkozó szabályokat.

Az ellenőrzött bejelentés szabályai szerint folytatott eljárásokban kiemelten fontos, hogy a bejelentés és annak mellékletei a vonatkozó jogszabályi előírásoknak teljes mértékben megfeleljenek, a szükséges hatósági ellenőrzés eredményes lefolytatásának feltételei adottak legyenek. 
Az általános ismertető az alábbi címről elérhető: http://www.kormanyhivatal.hu/hu/hirek/a-jarvany-miatt-tovabb-egyszerusiti-a-kormany-a-lakossagi-es-vallalati-ugyintezest
A küszöbérték alatti üzemek egyes eljárásai esetén az üzemeltető által hiánytalanul benyújtott dokumentációk alapján az ellenőrzött bejelentés alkalmazható, ebben az esetben a hatóság a jogszabály szerint kiemelt figyelmet fordít az – akár előzetes értesítés nélküli – hatósági ellenőrzés elvégzésére.
A tűzvédelmi hatósági eljárásoknál az ellenőrzött bejelentés szabályai alkalmazhatóak, kivéve az eltérési, a vonatkozó műszaki követelménytől eltérő kialakítások jóváhagyási, az E, Froof, F tűzvédelmi osztályú tetőfedéssel összefüggő tűzvédelmi hatósági engedélyezési, valamint az oltóvíz-biztosítással és a száraz üzemű felszálló tüzivízvezeték átalakításával összefüggő engedélyezési eljárásokat.
A kormányrendelet alapján az alsó és felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemek tevékenysége, valamint a veszélyes áruk szállításával kapcsolatos, a katasztrófavédelem hatáskörébe tartozó csomagolóeszközök jóváhagyása, továbbá a vízügyi és vízvédelmi engedélyköteles tevékenység bejelentéssel nem gyakorolható, engedélyezési eljárás lefolytatásának van helye. 
A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánított beruházásokkal összefüggő engedélyezési eljárások a rendelet hatálya alól kivett ügyek.
Az ellenőrzött bejelentéseket az eddig alkalmazott elektronikus felületek mellett az erre a célra létrehozott e-mail címeken is fogadjuk. 
Fontos, hogy a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatósághoz, a jogszabályok szerinti mellékletekkel kell a bejelentéseket megküldeni.

Az e-mail címek listája.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Gépjárművek égtek Gyöngyösön

2020. május 13.

Galéria

Két gépkocsi égett kedd délután egy telephely udvarán a gyöngyösi Karácsondi úton.

Az egyik jármű motorteréről terjedt át a tűz a másik autóra. A gyöngyösi hivatásos tűzoltók megfékezték a lángokat, majd visszahűtötték a járművek felforrósodott részeit. A tűz nem érintette a telephely épületét, személyi sérülés nem történt.

Fotó: Gyöngyösi HTP

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Kihívás napja a hatvani tűzoltóknál

2020. május 12.

A hatvani tűzoltók nem ma kezdtek sportolni és az új kihívásoktól sem riadnak meg. A tegnapi szolgálatban is úgy gondolták, hogy próbára teszik magukat és legyőznek pár kihívást.

A délelőtt folyamán Széplaki Zoltán tű. hadnagy, Bősze Balázs tű. zászlós, Kállai Viktor és Konkoly Péter tű. törzsőrmesterek egy zászló gyakorlatot mutattak be tűzoltóságuk egyik gépjárművén. Erre a csípőt, gerincet, illetve a hasizmot és karokat megterhelő gyakorlatra fokozatosan készültek a sportemberek.  A délután sem unatkozással telt, két műszaki mentést követően Széplaki hadnagy és Bősze zászlós újabb kihívás után kutatott. Meg is találták, amit kerestek, kézenállásban vették fel a pólójukat. Levezetésnek pedig Samu András tű. alezredes, Széplaki Zoltán tű. hadnagy, Bősze Balázs tű. zászlós, Utschalott András tű. főtörzsőrmester és Halász Roland tű.  őrmester harminc fekvő támasszal csatlakozott a Magyar Honvédség Maradj fitt! elnevezésű kampányához. 

A hatvani tűzoltók célja az volt, hogy népszerűsítsék a testmozgást, továbbá motiváljanak minden sportot kedvelőt, hogy tegyenek egészségükért és ne adják fel álmaikat, hiszen kitartással elérhetjük kitűzött céljainkat.

Fotó/Videó: Hatvani HTP

screenshot_2020-05-17-heves-megyei-katasztrofavedelmi-igazgatosag.png

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Az idén is jelentős támogatásban részesülnek az önkéntes mentőszervezetek

2020. május 11.

852698.jpg

Az idei esztendőben száztizenöt önkéntes mentőszervezet jut pályázati támogatáshoz központi forrásból. Az erre vonatkozó döntést május 8-án hagyta jóvá a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója.

Az önkéntes mentőcsoportok megalakítását és működésük szervezett kereteinek megteremtését nyolc évvel ezelőtt kezdeményezte a katasztrófavédelem. A központi, majd a területi rendeltetésű mentőszervezetek megalakítása és minősítése után a járási és települési szintű szervezeteket hívták életre. Ezek a csapatok ma már jól kiegészítik a hivatásos katasztrófavédelem munkáját, képesek hatékonyan, a hivatásosok irányítása mellett működni. 

Az önkéntes mentőszervezetek erősítésének elsődleges célja a települések önvédelmi képességének növelése volt. A szervezetek bevonásával nő azoknak a létszáma, akik helyben vállalhatnak szerepet a károk, különös tekintettel a viharkárok felszámolásában és a helyreállítási munkálatokban. Jelenleg országosan több mint húszezer önkéntes áll beavatkozásra készen az emberek biztonsága érdekében. 

A mentőszervezetekben tevékenykedők létszámának növekedésével arányosan a beavatkozások száma is emelkedett, 2019-ben már háromszáz katasztrófavédelmi műveletben vettek részt az önkéntes mentőszervezetek. A beavatkozásokhoz azonban nemcsak elhivatottságra és szakmai tudásra, hanem megfelelő felszereltségre, a kor kihívásainak megfelelő technikai eszközökre is szükség van. 

Heves Megye kilenc mentőcsoportja több mint két és fél millió forint támogatásban részesült, melyet tevékenységükhöz kapcsolódó technikai eszközökre, védőruházattal és védőeszközökkel való ellátásukra valamint működési költségek finanszírozására fordíthatnak majd.

Fotó: Heves MKI

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Április hónap fotója

2020. május 11.

Galéria

Több hektárom gyulladt ki erdő száraz aljnövényzete Farkaslyuk határában, április elején. A pétervásárai hivatásos tűzoltók vonultak a tűzesethez, több mint két órán át dolgozat a lángok megfékezésén.

Keskeny Attila tű. zászlós a beavatkozás végén készített pár fotót a tűzeset helyszínéről, egyik képe elnyerte az április hónap fotója díjat. 

Különdíjat érdemelt Papp László tű. őrmester képe, aki április tizenkettedikén Szilvásvárad határában egy szabadtéren keletkezett tűz oltásakor kapta lencsevégre a lángnyelveket.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Kis tánccal a jókedvért

2020. május 06.

A koronavírus-járvány okozta jelenlegi helyzetben a személyes találkozások korlátozva vannak saját biztonságunk érdekében, de továbbra is fontos a közösségek összetartása, legyen szó egy baráti társaságról vagy akár bajtársakról. A jókedvünk és a mozgás immunrendszerünket is erősíti, a nehéz helyzeteket pedig minden esetben könnyebben átvészeljük, ha tudjuk, hogy társainkra számíthatunk.

Ebből kiindulva, Istványi Nóra tű. főhadnagy és Huszár Dániel tű. hadnagy, a Heves megyei katasztrófavédelmi mobil labor csapatának két tagja perdült táncra, hiszen a tűzoltók esetében is fontos az egészséges lelki állapot fenntartása. 

1902.jpg

 

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Tűzvédelmi felülvizsgálatok és karbantartások a koronavírus-járvány időtartama alatt

2020. május 06.

A Magyar Közlöny 2020. évi 98. számában megjelent az EU-típusvizsgálati tanúsítvánnyal nem rendelkező egyéni légzésvédő eszközök és a használat után fertőtlenített egyéni légzésvédő eszközök vizsgálatáról, felhasználásáról, az egyes munkavédelmi célú időszakos felülvizsgálatok elhalasztásáról, a munkavégzéshez szükséges kezelői jogosítványok orvosi érvényességének meghosszabbításáról, valamint az egyes időszakos felülvizsgálatok elhalasztásáról szóló 177/2020. (V. 4.) kormányrendelet.

A jogszabály 6. paragrafusa foglalkozik az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) 18. melléklet 1. táblázatában felsorolt műszaki megoldások időszakos felülvizsgálatának és karbantartásának végrehajtásával. A veszélyhelyzet ideje alatt ezeket a felülvizsgálatokat és karbantartásokat el lehet halasztani, ha azok elvégzése aránytalan nehézséggel jár. Abban az esetben, ha az üzemeltető a halasztás mellett dönt, az előírt üzemeltetői ellenőrzéseket havonta kell végrehajtani, függetlenül attól, hogy az OTSZ egyébként hosszabb ciklusidőt állapít meg. Az elmaradt felülvizsgálat és karbantartás pótlásáról a veszélyhelyzet megszűnését követő harminc napon belül, dokumentált módon kell intézkedni. A veszélyhelyzet utáni időszakban várhatóan nagyobb számban lesz szükség a felülvizsgálatok, karbantartások elvégzésére, emiatt a harminc napon belüli pótlás nem elvárás, de a pótlás érdekében tett intézkedés és annak dokumentálása (például az elhalasztott felülvizsgálat írásbeli megrendelése) kötelező. A tűzvédelmi műszaki megoldások jogszabályban előírt készenlétben tartását, az esetleges meghibásodás elhárítását a könnyítések nem érintik, azokról az üzemeltetőnek gondoskodnia kell. 

Forrás: BM OKF

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/237972/tuzvedelmi-felulvizsgalatok-es-karbantartasok-a-koronavirus-jarvany-idotartama-alatt

Bátorság Érdemjelek, kinevezések, előléptetések Szent Flórián napján

2020. május 05.

Galéria

Május negyedike Szent Flórián, a tüzes mesterségek, így a tűzoltók és a kéményseprők védőszentjének napja. Ebből az alkalomból évről-évre elismerést, előléptetést, ajándéktárgyat vehetnek át a katasztrófavédelem arra érdemes tagjain kívül mindazon civilek, önkéntesek is, akik tevékenységükkel támogatják a szervezet munkáját. Heves megyében három tűzoltó Bátorság Érdemjel elismerésben részesült, két kollégánk ünnepelte kerek évfordulós születésnapját, két tiszt került kinevezésre, kiemelkedő munkájukért pedig ketten kerültek soron kívül előléptetésre, továbbá három tűzoltó jutalomban részesült.

2020-ban a járvány miatt ugyan elmaradt a hagyományos állománygyűlés, azonban a miniszteri, főigazgatói elismeréseket eljuttatják az érintetteknek. A belügyminiszter még április végén adott ki díszparancsot a közelgő tűzoltónap alkalmából. Ebben Pintér Sándor úgy fogalmazott: „Az Önök elhivatott, nagy szakmai alázattal és tisztességgel, az esküjükben foglaltaknak megfelelően, kiemelkedő színvonalon ellátott, a közrend és a közbiztonság kiegyensúlyozottságának megőrzése, a nemzetgazdaság stabilitásának biztosítása érdekében, Magyarország szolgálatában végzett munkája elismerést érdemel… Magyarország büszke Önökre! ...a hivatásos tűzoltóság megalakulásának 150. évfordulójának évében szolgálatuk teljesítése példaként szolgáljon a jövő rendvédelmi nemzedéke számára!”

Dr. Pintér Sándor Magyarország belügyminisztere, Bátorságért Érdemjel elismerésben részesítette Lukács Béla tűzoltó zászlóst, a Gyöngyösi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelőjét és Zsoltész Gábor tűzoltó főtörzsőrmestert, a Gyöngyösi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóját, akik január 21-én részt vettek egy háromszáz négyzetméteres területen található műhelyrész oltásában. A tűz következtében a műhelyben lévő tizenhat személygépkocsi is kigyulladt. A telephelyen a tűzzel fedett területen több propánbutángáz-, acetilén-oxigén-szén-dioxid-, argonpalack is volt. A gyöngyösi tűzoltók a káresemény felszámolása során a palackok kimentésében kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.

A belügyminiszter Bátorságért Érdemjel elismerésben részesítette Galuska Balázs tűzoltó törzsőrmestert, az Egri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóját, aki egy február 23-i tűznél életet mentett. Egy családi ház két hátsó helyisége teljes terjedelmében égett, a többi helyiség füsttel telítődött, a törzsőrmester gyorsbeavatkozó sugár fedezete mellett megkezdte az épület átvizsgálását, és az egyik szobában egy eszméletlen embert talált. Kivitte az épületből az életjeleket nem mutató sérültet és azonnal megkezdte az újraélesztését, amelyet addig folytatott, míg meg nem érkeztek a mentőszolgálat szakemberei.

A belügyminiszter 50. születésnapja alkalmából emléktárgyat adományozott Plachi Péter tűzoltó ezredesnek, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettesének.

Dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, a BM OKF főigazgatója ajándéktárgy elismerésben részesítette 50. születésnapja alkalmából Szalay Sándor tűzoltó alezredest, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Műszaki Osztályának osztályvezetőjét.

A főigazgató 2020. május 1-jei hatállyal tűzoltó őrnaggyá kinevezte Pócsikné Sebők Zitát, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Költségvetési Osztályának vezetőjét, továbbá tűzoltó főhadnaggyá Dr. Andráskó Katalint, a megyei igazgatóság jogtanácsosát. 

Dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy munkakörében hosszú időn át végzett, kiemelkedő teljesítménye elismeréseként soron kívül őrnaggyá előléptette Rónai Zoltán tűzoltó századost, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Megyei Főügyeleti Osztályának kiemelt főelőadóját és soron kívül századossá léptette elő Bobák Péter tűzoltó főhadnagyot, a Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Katasztrófavédelmi Hatósági Osztályának kiemelt főelőadóját.

Beosztásában hosszú időn át végzett, kiemelkedő munkája elismeréseként az országos katasztrófavédelmi főigazgató pénzjutalomban részesítette Sas Ádám tűzoltó századost, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Katasztrófavédelmi Hatósági Osztály kiemelt főelőadóját, Fazekas Gábor tűzoltó törzsőrmestert, az Egri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelőjét, továbbá Kovács Norbert tűzoltó őrmestert, a Gyöngyösi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóját.

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság teljes személyi állománya gratulál a születésnapjukat ünneplőknek, sok sikert, jó egészséget kíván az elismerésben részesült és a kinevezett munkatársaknak!

Fotó: Szőke Péter BM OKF

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/237894/batorsag-erdemjelek-kinevezesek-eloleptetesek-szent-florian-napjan

Szünetel az ügyfélszolgálat Szent Flórián napján

2020. április 30.

Május 4-e Szent Flórián napja, amely a katasztrófavédelem hivatali állománya számára munkaszüneti nap.

Erre való tekintettel 2020. május 04-én a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon, a katasztrófavédelmi kirendeltségeken, a tűzoltó-parancsnokságokon és a katasztrófavédelmi őrsökön az ügyfélfogadás szünetel. A munkaszüneti nap a huszonnégy órás készenléti szolgálatot nem érinti, így a bejelentések felvétele a 112-es segélyhívó számon ezen a napon is biztosított lesz.

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Valamennyi önkormányzati tűzoltóság nyert az eszközfejlesztési pályázaton

2020. április 29.

Harmadik alkalommal indulhattak az önkormányzati tűzoltóságok a katasztrófavédelem pályázatán. Az eljárás felgyorsult, így a tűzoltóságok idén korábban juthatnak az elnyert támogatási összeghez.

Galéria

Az önkormányzati tűzoltóságok számára kiírt eszközfejlesztési pályázaton az ország valamennyi érintett tűzoltósága indult, összesen több mint 240 millió forintot igényeltek. A keretösszeg 225 millió volt, a pályázati feltételeket sikeresen teljesítő önkormányzati tűzoltóságok a kötelezően előírt tűzoltó védőeszközökre és tűzoltótechnikai eszközökre, egyéb tűzoltási és műszaki mentési tevékenységhez kapcsolódó eszközökre, valamint a készenlétben tartott gépjárműfecskendő, vagy már meglévő technikai eszköz felújítására nyújthatták be pályázatukat.

A bíráló bizottság munkájában a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársai mellett videókonferencia keretében a Magyar Tűzoltó Szövetség delegáltjai is részt vettek. A bizottság tagjai a pályázati keretösszeg felosztásának alapelveivel egyhangúlag egyetértettek. A támogatásra vonatkozó javaslatokat az országos katasztrófavédelmi főigazgató jóváhagyta, a sikeres és gyors eljárás nyomán a szervezetek idén hamarabb juthatnak a számukra megítélt támogatáshoz.

Heves megyében két önkormányzati tűzoltóság látja el elsődleges műveleti körzetének mentő tűzvédelmét. A pályázatnak köszönhetően a bélapátfalvai önkormányzati tűzoltóság több mint három és félmillió értékben szerezhet be tűzoltó védőruhákat, védősisakokat, védőcsizmát, mászóövet, továbbá sugárcsövet, a tiszanánai önkormányzati tűzoltók pedig közel négymillió forint értékben juthatnak mentőkötelekhez, szűrőkosárhoz, állványcsőhöz, tömlőkhöz, feszítő-vágó szerszámhoz és benzinmotoros láncfűrészekhez.

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Karambol Demjénben

2020. április 29.

Összeütközött két személyautó Demjén Petőfi Sándor utcájában, kedd reggel.

Az egri hivatásos tűzoltók két gépjárművel vonultak, a roncsokat feszítővágó berendezéssel megbontották, majd onnan egy embert kiszabadítottak, és átadtak a mentőknek. A mentést után az egységek a forgalmi akadályt képző autót az úttestről kézi erővel letolták. 

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

A gyerekekre külön figyelni kell

2020. április 28.

Az utóbbi hetekben nőtt a lakástüzek kialakulásának veszélye, hiszen az emberek nagy része több időt tölt otthonában. Kiemelt figyelmet kell fordítani a gyerekekre, hiszen ők hajlamosak elbújni a veszély elől, mintsem hogy jelezzék hollétüket, ezért egy füsttel telítődött helyiségben nehéz megtalálni őket.

Az idei első hosszú hétvégén egy hároméves kisgyermek rekedt egy melléképületben, a tűzeset során életét vesztette. A lakástüzek egy része valamilyen gyermeki tevékenységre vezethető vissza, és a tragikus kimenetelű tűzesetek csaknem öt százalékában is tíz évesnél fiatalabb gyerek az áldozat. A tűzzel összefüggő balesetek, káresetek megelőzése nem hanyagolható el a járvány időszaka alatt, annak ellenére sem, hogy a családok együtt vannak. A gyerekek a szülői figyelem hiányát kihasználhatják, könnyen öngyújtóhoz vagy gyufához juthatnak. Éppen ezért fontos, hogy soha ne hagyjuk őket egyedül, és ne legyen elérhető helyen tűzgyújtásra alkalmas eszköz. 

A tűzesetek nagy része a tűzhelyen felejtett étel, étolaj meggyulladásából keletkezik. Nagyobb veszélynek van kitéve az, aki gyúlékony, műszálas, vagy bő szabású ruhadarabokat visel. Ügyelni kell arra, hogy az edény alól kicsapó láng ne kaphasson bele a ruhánkba vagy az edényfogó kesztyűbe, és arra is, hogy a tűzhely közelébe ne engedjünk gyermeket.

Az éppen használaton kívüli elektromos berendezéseket célszerű kikapcsolt állapotban tartani, és a felügyelet nélkül hagyott égő gyertya is veszélyes lehet, ha pedig gyerek van a közelben, azt fellökheti, megdobhatja, a közelébe valamilyen égő anyagot helyezhet, és meg is van a baj.

A gyerekeket most alaposan fel lehet készíteni arra, hogy tűz esetén milyen módon tudják a lehető leggyorsabban elhagyni a lakást, hogyan hívhatnak a leggyorsabban segítséget. A tudatos tűzvédelmi neveléssel a tűzesetek, sérülések és a jelentős tűzkárok megelőzhetőek.

A katasztrófavédelem évek óta nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre, a gyerekeknek minden évben alkotói pályázatot hirdet. Ennek keretében többféle módon kifejezhetik a tűzvédelemmel, tűzoltással kapcsolatos ismereteiket, az idei felhívás a következő linken érhető el: (https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/236028/tolodik-az-alkotoi-palyazat-palyamuveinek-beadasi-hatarideje).

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

A Duna alsó vonalán folytatódik a biológiai szúnyoggyérítés

2020. április 28.

A héten a szakemberek Baranya és Bács-Kiskun megyében lépnek fel a szúnyoglárvák ellen. A Mohács és Baja közti területen földi módszerrel juttatják ki a biológiai készítményt a vizekbe.

A biológiai eljárás során használt szer egy természetben is előforduló talajlakó baktérium által termelt fehérjét tartalmaz. A készítményt a szakemberek a vízbe juttatják, a fehérjét pedig elfogyasztják a vízi élőlények. Megfelelő koncentrációban adagolva kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, minden más élőlényre ártalmatlan. A készítményt nagynyomású permetezőkkel juttatják ki a kezelni szánt területekre.

A száraz időjárás miatt eddig csak néhány helyen alakultak ki a szúnyogok kifejlődéséhez alkalmas tenyészőhelyek. A katasztrófavédelem által megbízott rovarszakértők március eleje óta rendszeresen, országszerte vizsgálják a szúnyoglárvák számát és fejlődési állapotukat. Helyenként találkozhatunk néhány szúnyoggal, de a legtöbb területen csak elenyésző számban. Az esős időjárás és a pangó vizek kedveznek a szúnyogok kifejlődésének.

A vérszívók nem csak nádasokban, tavakban és a folyók árterében fejlődnek. Nagyon sok szúnyog lárvája akár egy pohárnyi vízben is képes kifejlődni. A legtöbb ház körül pedig nagyon sok vízgyűjtő található. Előzzük meg közösen a szúnyoginváziót azzal, hogy kiöntjük a ház körüli edényekből a vizet. A vízzel teli vödrökben, esővíztározókban, hordókban, kaspókban, ereszekben, gumiabroncsokban, madáritatókban akár ezerszámra fejlődhetnek a szúnyoglárvák. Hetente egyszer cseréljük a vizet ezekben, vagy fedjük le, és máris nagyon sokat tettünk a szúnyoginvázió megelőzése érdekében.

Forrás: BM OKF

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Gyöngyösi tűzeset, Egerben bejelzett az érzékelő

2020. április 28.

Két kiemelt beavatkozás történt Heves megyében hétfőn.

Bútorok égtek egy gyöngyösi társasház egyik lakásának teraszán, a Visonta utcában délután. A város hivatásos tűzoltói vonultak, létrán keresztül bejutottak a lakásba, majd egy vízsugárral eloltották a lángokat. A ház lakói a munkálatokat követően visszatérhettek lakhelyükre, az eset során senki sem sérült meg.

A szén-monoxid-érzékelő jelzése miatt riasztották a város hivatásos tűzoltóit Egerben, egy Fadrusz János utcai lakáshoz este. Az ott lakók rosszullétre panaszkodtak, hozzájuk mentő érkezett. A tűzoltók méréseket végeztek és kimutatták a mérgező gáz jelenlétét az ingatlan levegőjében, a gázszolgáltató szakemberei egy gázkészüléket lekapcsoltak a hálózatról.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/237643/gyongyosi-tuzeset-egerben-bejelzett-az-erzekelo

Szombati viharkárok, vasárnapi tűzesetek

2020. április 27.

Szombaton a veszélyesen megdőlt fák, vasárnap a szabadtéri tűzesetek adtak jellemzően munkát Heves megye tűzoltó egységeinek. Összesen huszonnyolc esetben, tizennégy tűzesethez és tizennégy műszaki mentéshez kértek tűzoltói segítséget.

Galéria

A szombat délutáni viharos erejű szél következtében tíz helyszínen avatkoztak be megyénk tűzoltói. Erdőtelken és Hevesvezekény belterületén telefonvezetékre, Egerben, a Petőfi úton pedig egy villanyvezetékre dőlt egy fa. Tiszanána és Kömlő között, Sarudon, Sástónál, Detken, Lőrincinél és Gyöngyös belterületén is kidőlt fák nehezítették a közlekedést, továbbá a veszélyesen megdőlt fák épületeket és a gyalogos- és járműforgalmat is veszélyeztették. A tűzoltók kéziszerszámokkal és motoros láncfűrésszel számolták fel a viharos szél okozta káreseményeket, forgalmi akadályokat. 

Vasárnap hat alkalommal vonultak Heves megye tűzoltói szabadtéren keletkezett tűzesetekhez. Erdőkövesd határában több alkalommal a pétervásárai hivatásos, míg Bélapátfalván a helyi önkormányzati tűzoltók oltottak égő nádast és száraz növényzetet. Mezőtárkányban a füzesabonyi katasztrófavédelmi őrs és a füzesabonyi önkéntes tűzoltók avatkoztak be. Gyöngyösön kis területen hulladék, Gyöngyösoroszi határában pedig autógumik kaptak lángra, melyeket Gyöngyös Város hivatásos tűzoltói habsugarakkal fékeztek meg. Az esetek során senki sem sérült meg.

Heves megye területén lévő erdőkre és fásításokra, valamint ezek határaitól számított kétszáz méteren belüli területre továbbra is általános tűzgyújtási tilalom van érvényben. Ebben a száraz, szeles időjárási helyzetben a szabadtéri tűzesetek megelőzése érdekében felhívjuk a lakosság figyelmét a tűzvédelmi szabályok fokozott betartására.

Fotó: Heves MKI

Belügyminiszteri díszparancs a rendőrség és a tűzoltóság napja alkalmából

2020. április 25.

Magyarország miniszterelnök-helyettese, dr. Pintér Sándor belügyminiszter a rendőrség és a tűzoltóság napja alkalmából díszparancsban szól a teljes – rendvédelem területén szolgálatot és közfeladatot ellátó – személyi állományhoz.

850027

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/237536/belugyminiszteri-diszparancs-a-rendorseg-es-a-tuzoltosag-napja-alkalmabol

Betonfalba csapódott egy autó Egerben

2020.04.23. 11:59
Közlekedési baleset
A baleset a Mekcsey István utcában történt.
Lesodródott az úttestről és egy út menti betonfalba csapódott egy személyautó Egerben, a Mekcsey István utcában. A balesethez a város hivatásos tűzoltóit riasztották, akik megkezdték a műszaki mentési munkálatokat. A helyszínre mentők is érkeztek.
Helyszín: Eger, Mekcsey István utca
https://www.katasztrofavedelem.hu/modules/vesz/esemeny/27717

Tűz Egeben

2020. április 23.

Tűz keletkezett egy kétszobás családi házban Egerben, a Szalapart utcában szerda reggel.

A megyeszékhely hivatásos tűzoltói három gépjárművel vonultak, majd vízsugarakkal körülhatárolták és elfojtották a lángokat. A tűzben senki sem sérült meg, az esettel kapcsolatban a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzvizsgálati eljárást indított.

Fotó: Heves MKI

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Előzze meg a konyhatüzet!

2020. április 22.

A járványügyi helyzet miatt az emberek nagy része több időt tölt otthonában, az éttermek, szórakozóhelyek korlátozott nyitva tartása, majd bezárása miatt megnövekedett a konyhában sütéssel, főzéssel töltött idő. A tűz keletkezése szempontjából a konyha az egyik legkockázatosabb helyiség.

A tűzhelyen felejtett lábasból kifutó forró olajtól, zsírtól lángra kaphatnak a berendezési tárgyak. A túlhevült olaj pillanatok alatt meggyulladhat, a lángokat az edényre helyezett fedővel vagy nedves ronggyal lehet megszüntetni, az olajat aztán hagyjuk lehűlni. Semmiképpen ne próbáljuk a zsiradékot vízzel eloltani, ugyanis az égő olajba jutó víz azonnal gőzzé alakul, és szétveti a lángokat az egész konyhában, azok égési sérüléseket, és komoly tűzkárokat okozhatnak.

Tavaly csaknem 1200, idén eddig 350 konyha vált a lángok martalékává. Évente átlagosan több mint 6500 lakástűzhöz riasztják a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit, idén csaknem 2700 alkalommal vonultak ilyen jellegű eseményhez. Az otthonokban bekövetkező tűzesetek legfőbb kiváltó oka a sütés, főzés közbeni figyelmetlenség, az elektromos berendezések nem rendeltetésszerű használata, és az ágyban dohányzás. Tavaly a lakástüzek 17,8 százalékában, összesen 1168 alkalommal a konyhában csaptak fel a lángok. Idén ez az arány 12,8 százalék, 344 esettel. Az előző évben öten vesztették életüket konyhatűzben és száznegyvenhárman sérültek meg, idén pedig tíz ember sérült meg, egy emberen pedig már nem lehetett segíteni.

Az otthoni tűzesetek pár egyszerű szabály betartásával megelőzhetőek:

- A tűzhelyen készülő ételt soha ne hagyja felügyelet nélkül!

- Tartson készenlétben egy tűzoltó készüléket a konyhában!

- A kenyérpirító, a kávéfőző és a főzőlap környékén ne legyen éghető anyag, érdemes hőálló alátétet használni!

- Ne engedje gyermekének, hogy sütés, főzés közben a nyílt láng közelében játsszon!

- A meggyulladt olajat, zsiradékot soha ne próbálja vízzel oltani! Helyette egy fedővel vagy vizes konyharuhával takarja le azt!

- Körültekintően elhelyezett füstérzékelővel még kezdeti stádiumában észlelheti a tüzet!

- Ha úgy ítéli meg, hogy képes a tüzet eloltani, akkor haladéktalanul kezdjen neki. Az ilyen esetet is be kell jelenteni! Ha nem biztos abban, hogy a lángokat egyedül el tudja fojtani, azonnal értesítse a katasztrófavédelmet az egységes 112-es segélyhívó telefonszámon!

A Magyar Biztosítók Szövetsége képregényt készített a témában, amely az alábbi linken tekinthető meg:

https://mabisz.hu/wp-content/uploads/2020/04/kepregeny-6-resz.pdf

 

 

2019

2020.04.20-ig

Összes tűzeset (db)

25 467

9 478

Lakástűz (db)

6 569

2 663

Konyhatűz (db)

1 168

344

Konyhatűzben sérült (fő)

143

10

Konyhatűzben életét vesztette (fő)

5

1

 

 

 

Összes tűz /lakástűz

25,8%

28,1%

Összes tűz /Konyhatűz

4,6%

3,6%

Lakástűz / Konyhatűz

17,8%

12,9%

Konyhatűz / Személyi sérülés

12,2%

2,9%

Konyhatűz / Haláleset

0,4%

0,3%

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Veszélyhelyzet idejére vonatkozó különös vízkészletjárulék-fizetési szabályok

2020. április 22.

A Magyar Közlöny 77. számában megjelent a vízkészletjárulék-fizetési kötelezettség veszélyhelyzet idejére történő teljesítéséről szóló 123/2020. (IV. 16.) kormányrendelet.

A jogszabály-módosítás értelmében a kormányrendelet 1. számú mellékletében meghatározott mezőgazdasági tevékenységet folytató vízhasználók mentesülnek a veszélyhelyzet idejére a vízkészletjárulék fizetésének kötelezettség alól. A mentesség a nyilatkozattételi és adatszolgáltatási kötelezettséget nem érinti, a mentességet a vízhasználók az éves és negyedéves bevallás során külön nyilatkozattal érvényesíthetik. 

A módosítás az alulfogyasztás szabályaira is speciális rendelkezést tartalmaz. Ennek értelmében azon vízhasználóknak, akik a veszélyhelyzet miatt a vízhasználattal járó tevékenységüket szüneteltetik vagy jelentős mértékben csökkentik, a veszélyhelyzet idejére a ténylegesen felhasznált vízmennyiség után kell vízkészletjárulékot fizetniük, az esetükben a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 15/B. § (3) bekezdésében foglalt szabályok nem alkalmazhatók.

A nyilatkozat megtételének egyszerűsítése érdekében az éves és negyedéves bevalláshoz formanyomtatvány a katasztrófavédelem honlapján és a https://vkj.gov.hu oldalon érhető el.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Kihirdették a tartósan vízhiányos időszakot

2020. április 22.

A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 15/C. § (9) bekezdése alapján a Hivatalos Értesítő 21. számában április 20-án a belügyminiszter közzétette, hogy kezdetét vette az úgynevezett tartósan vízhiányos időszak.

Az aszályos időszakkal összefüggésben életbe lépnek a vízkészletjárulékkal kapcsolatos speciális szabályok. A vonatkozó törvényi szabályozás alapján nem kell a vízhasználónak vízkészletjárulékot fizetnie tartósan vízhiányos időszakban az öntözés, halgazdálkodás és rizstermelés során felhasznált víz mennyisége után.

Az ágazati szabályok alapján a tartósan vízhiányos időszak kezdete előtt 14 napon belül történt vízkivételekhez kapcsolódó vízkészletjárulék összegét 20 százalékkal csökkenteni kell, vagyis erre az időszakra vízkészletjárulék-kedvezmény jár. 

A kedvezmények érvényesítése érdekében a vízkészletjárulék-kedvezmény ideje alatt és a tartósan vízhiányos időszak kezdőnapja és végnapja között mért vagy számított felhasznált vízmennyiséget a vízkészletjárulék-adatszolgáltatásban fel kell tüntetni. A vízkészletjárulék-kedvezmény ideje alatt kivett víz napi mennyiségét feltüntető, a vízhasználó által aláírt dokumentumot a vízkészletjárulék-adatszolgáltatáshoz mellékelni kell.

A tartósan vízhiányos időszak kihirdetése feltétele a rendkívüli öntözési célú vízhasználat iránti bejelentésnek. Tekintettel arra, hogy az öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési célú vízhasználatot folytató gazdálkodók a vízkészletjárulék-fizetési kötelezettség veszélyhelyzet idejére történő teljesítéséről szóló 123/2020. (IV. 16.) kormányrendelet alapján a veszélyhelyzet idejére mentesülnek a vízkészletjárulék-fizetési kötelezettség alól, a tartósan vízhiányos időszakkal összefüggő mentességet a veszélyhelyzeten kívüli időszakra érvényesíthetik.

Fotó: Szőke Péter BM OKF

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/237398/kihirdettek-a-tartosan-vizhianyos-idoszakot

Hétfői esmények

2020. április 21.

Három kiemelt tűzoltói beavatkozás volt Heves megyében hétfőn.

Összeütközött egy kamion, egy kisteherautó és két személygépkocsi a M3-as autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 42-es kilométernél Bag térségében, hétfő reggel. A hatvani hivatásos tűzoltókat riasztották, tizenkét tűzoltó vonult a helyszínre. Az egységek a műszaki mentés során a járműveket feszítő-vágó berendezés segítségével megbontották, a roncsok közül két embert kiemeltek majd átadták a sérülteket a mentőknek. A balesethez két mentőhelikopter is érkezett.

Egy kétszintes családi ház tetőszerkezete, egyik szobája és folyosója, továbbá az ingatlan melletti fóliasátor kapott lángra a Heves megyei Verpeléten, az Akácfa úton hétfő délelőtt. Az egri hivatásos és a verpeléti önkéntes tűzoltók vonultak, akik öt vízsugárral körülhatárolták, majd eloltották a tüzet. A közműszolgáltató szakemberei a gáz és az elektromos hálózatról a házat lekötötték. Az eset során senki sem sérült meg, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Galéria

Két gépkocsi ütközött össze a Heves megyei Mónosbél határában, hétfő délután. A műszaki mentéshez a bélapátfalvai önkéntes és az egri hivatásos tűzoltók is vonultak. Az ütközés következtében az egyik autóba beszorult egy ember, akit a bélapátfalvai önkormányzati tűzoltók emeltek ki a roncsolódott járműből. A helyszínre mentőhelikopter is érkezett.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Kihívás elfogadva, teljesítve

2020. április 20.

A Magyar Lépcsőfutó Tűzoltók Közössége egy kihívást tett közzé a sportot kedvelő egyenruhások számára a közelmúltban, mely öt feladatot tartalmazó sorozatból, összesen száz mozzanatból áll és ezt minél jobb időeredménnyel kell teljesíteni. A kihívás a Firefighter Combat Challenge Team Hungary csapata és a Szolgálatiruha.hu támogatásával valósul meg.

Galéria

A gyakorlatokat teljes bevetési ruházatban kellett végrehajtani, a bevetési csizma, nadrág és kabát, tűzoltó védőkesztyű, tűzoltósisak és a légzőkészülék viselése is része volt a kihívásnak, csak a légző álarc volt kivétel. A feladatsor húsz fekvőtámasszal kezdődött, azt követte húsz guggolás egy 12 kg-os porral oltó készülékkel a kézben, utána felváltott kézzel egy tűzoltó tömlő hullámoztatása, majd két dugólétra tag hússzor fej fölé kiemelése és zárásként egy dobogóra hússzor fellépés két összetekert tömlővel a kézben. A tömlők súlya egyenként a nyolc kilogrammot is meghaladja.

A hatvani hivatásos tűzoltók közül heten elfogadták a kihívást és legyőzték az erőt, kitartást és állóképességet is próbára tevő gyakorlatsorozatot. Dévai Balázs tű. főhadnagy, Széplaki Zoltán tű. hadnagy, Bősze Balázs tű. zászlós, Tóth Norbert tű. főtörzsőrmester, Utschalott András tű. főtörzsőrmester, Konkoly Péter tű. törzsőrmester, és Halász Roland tű. őrmester pár órás jó hangulatú felkészülés után nekivágtak a feladatsornak. Az edzett tűzoltók mindannyian a megadott szintidőn belül teljesítették a kihívást.

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság gratulál a hatvani tűzoltó sportembereknek a kihívás teljesítésért!

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

A héten több helyen is lesz szúnyoggyérítés

2020. április 20.

Folytatódik a katasztrófavédelem központi szúnyoggyérítési programja. A szakemberek az ország több pontján is biológiai módszerrel lépnek fel a szúnyoglárvák ellen.

Galéria

Március óta zajlik a szúnyogok tenyészőhelyeinek felderítése. Entomológusok, vagyis rovartannal foglalkozó szakértők vizsgálják folyamatosan ezeket a területeket. Rendszeresen ellenőrzik a lárvák számát és fejlődési állapotukat. A száraz tavaszi időjárásnak köszönhetően és a folyók alacsony vízállása miatt nem alakultak ki ideiglenes tenyészőhelyek, így azokra a pontokra lehet koncentrálni, ahol a szúnyogok évről évre megjelennek.

A következő napokban a Kőrősöknél és egyes Tisza-holtágaknál, valamint azok környezetében lesznek kezelések, a gyérítéshez szükséges anyagokat légi úton juttatják ki. A Csepel-szigetnél földi módszerrel juttatják ki a biológiai készítményt. A lárvák ellen felhasznált készítmény egy baktérium által termelt speciális fehérjét tartalmaz, amely az alkalmazott dózisban csak a szúnyoglárvákra hat. 

Azokat a területeket, ahol a szúnyogok kifejlődési helyét sűrű növényzet fedi, nem lehet megfelelő hatékonysággal repülőről permetezett folyadékkal kezelni, mert a fák lombján fennakadna a minimális mennyiségben kijuttatott szer, és nem jutna el a vízbe. Itt granulátumot alkalmaznak, amely könnyebben átjut a fák levelein és így a vízbe kerül. A granulátum a folyadékhoz hasonlóan ugyanazt a természetes baktérium által előállított fehérjét tartalmazza, mint a folyadék, csak a szúnyoglárvákra jelent veszélyt, minden más élőlényre ártalmatlan.

Fotó: Szőke Péter BM OKF

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Melléképület égett vasárnap

2020. április 20.

Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy családi házzal egybeépített melléképület Mezőtárkányban, a Gárdonyi Géza úton vasárnap reggel.

Galéria

A tűz kis területen a lakóépület tetőszerkezetére is átterjedt. A füzesabonyi, a mezőkövesdi hivatásos és a mezőtárkányi önkéntes tűzoltók átvizsgálták a mintegy huszonöt négyzetméteres melléképületet, amelyben senkit sem találtak. Az oltási munkálatok során vízsugarakkal körülhatárolták majd eloltották a lángokat. Az ingatlan lakrészébe a lakók az utómunkálatok befejeztével visszatérhettek, az eset során senki sem sérült meg. 

Fotó: Herpai Roland tű. tzls - Füzesabonyi KVŐ

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Kigyulladt egy autó Horton

2020.04.17. 17:40
Tűzeset
A tűzoltók egy vízsugárral eloltották a lángokat.
Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy személyautó Horton, az Ady Endre út és a Kossth Lajos út kereszteződésénél. A tűzhöz a hatvani hivatásos és a helyi önkéntes tűzoltókat riasztották, akik egy vízsugárral eloltották a lángokat. Az egységek utómunkálatokat végeznek.
Helyszín: Hort, Ady Endre út

Erdő aljnövényzete és tűzhelyen felejtett étel gyulladt meg

2020. április 17.

Csütörtökön öt vegetáció tűzhöz vonultak Heves megye tűzoltói. Egyik esetben mintegy negyvenegy hektárnyi területen égett erdő aljnövényzete, elszáradt füves, bokros terület Váraszó határában.

Galéria

Délelőtt a pétervásárai hivatásos egységet riasztották, délután a salgótarjáni és bátonyterenyei hivatásos tűzoltók továbbá az Észak Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai is a helyszínre vonultak. Az erős szél és a terepviszonyok is nehezítették az oltást, a beavatkozók puttonyfecskendővel és kéziszerszámokkal közel tíz órán keresztül oltották a lángokat. A tűzben személyi sérülés nem történt. 

Csütörtök délután tűzhelyen felejtett étel kapott lángra egy társasházi lakásban, Gyöngyös Belváros terén. A tűz a páraelszívóra is átterjedt. A gyöngyösi hivatásos tűzoltók porral oltó készülékkel és egy vízsugárral a lángokat megfékezték, majd egy nagyteljesítményű ventilátorral az épületet átszellőztették. Az oltási munkálatok idejére tizenhárom lakónak kellett elhagynia lakását, az eset során senki sem sérült meg. 

Fotó: Papp László tű. őrm. – Pétervásárai KVŐ

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/237134/erdo-aljnovenyzete-es-tuzhelyen-felejtett-etel-gyulladt-meg

A fűtésnek vége, de a szén-monoxid-mérgezés veszélye megmarad

2020. április 17.

Április 15-én hivatalosan is véget ért a fűtési szezon, ez azonban nem jelenti azt, hogy elmúlt volna a szén-monoxid-mérgezések veszélye. A fűtési szezonban több tragédia, mérgezéses eset következik be, de ahol nyílt lánggal működő vízmelegítő működik, ott egész évben potenciális veszélyt jelent a csendes gyilkos. A balesetek általában a készülékek rossz, engedély nélküli telepítése vagy a szellőzés hiánya miatt, esetleg a karbantartás elmaradása következtében következnek be.

Azok a készülékek jelenthetnek veszélyt, amelyek a szoba, konyha, vagy fürdőszoba levegőjét használják az égéshez. A nyílt égésterű vízmelegítő nagyon hamar elhasználja egy kis szobakonyha, vagy kisebb fürdőszoba levegőjét. Egy nem megfelelően szellőző helyiségben hosszabb időt eltöltve az életünkkel játszunk. A mérgezéses esetek fele a fürdőszobában történik. 

Három egyszerű módszerrel megelőzhetőek a tragédiák:

  • A nyílt égésterű fűtőeszközök és vízmelegítők számára biztosítani kell a levegő-utánpótlást! Nem elég kinyitni az ajtót vagy az ablakot, egy résszellőzőt kell beszereltetni az ablakba. A szellőzőnyílásokat tilos letakarni, vagy átépítésnél megszüntetni.
  • A fűtőeszközöket, vízmelegítőket évente legalább egyszer szakemberrel kell ellenőriztetni. Használjuk ki erre az otthon töltött időt és hívjunk szakembert!
  • Egy megfelelő minőségű szén-monoxid-érzékelő életet menthet, hiszen jelez, ha veszélyes mennyiségű szén-monoxid keletkezik.

Idén országosan 345, Heves megyében pedig 12 alkalommal riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt. Százötven ember szenvedett mérgezést, hat emberen pedig már nem lehetett segíteni.

Szén-monoxid-érzékelők pozitív és negatív listája

A BM OKF, mint a szén-monoxid-érzékelők piacfelügyeletét ellátó hatóság közzéteszi a megbízható és a vizsgálat során nem biztonságosan működő szén-monoxid-érzékelőkről készített kimutatásokat. A negatív listán szereplő termékek forgalmazását a hatóság megtiltotta a termékek nem megbízható működése miatt. A BM OKF felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy semmilyen körülmények között ne vásároljanak a negatív listán szereplő termékek közül, illetve amennyiben korábbról már ilyen érzékelővel rendelkeznek, akkor azokat cseréljék le a pozitív listán található termékek egyikére.

Nem megfelelő CO-érzékelők 

Megfelelő CO-érzékelők 

Forrás: BM OKF

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

A szakértői bizonyítványok is érvényesek maradnak

2020. április 16.

A tűzvédelmiszakvizsga-bizonyítványokhoz hasonlóan a veszélyhelyzet ideje alatt lejáró, a tűzvédelmi szakértői tevékenység szabályairól szóló belügyminisztériumi rendelet hatálya alá tartozó tűzvédelmi-szakértői bizonyítványok is érvényesek maradnak a veszélyhelyzet ideje alatt.

A különleges jogrendre vonatkozó jogszabályok alapján a veszélyhelyzet idején a magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzet megszűnését követően még tizenöt napig érvényesek. Ennek értelmében azok a tűzvédelmi szakértők, akiknek a tűzvédelmi-szakértői bizonyítványa a veszélyhelyzet ideje alatt járna le, a jogszabályok alapján tevékenységüket a veszélyhelyzet megszűnését követően tizenöt napig jogszerűen végezhetik.

Új és ismétlő tűzvédelmi-szakértői vizsgákat, valamint tűzvédelmi-szakértői továbbképzést a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a veszélyhelyzet megszűnését követően szervez. A 2020 első félévére tervezett továbbképzés elmarad.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/237088/a-szakertoi-bizonyitvanyok-is-ervenyesek-maradnak

Tűzoltói beavatkozások húsvétkor

2020. április 14.

A húsvéti ünnepek alatt Heves megye tűzoltóit harmincegy tűzesethez és tizenegy műszaki mentéshez riasztották.

A tűzesetek jellemzően szabadtéren keletkezett tüzek voltak, az elszáradt növényzet a csapadékmentes, rendkívül száraz és szeles időben könnyen lángra kapott és gyorsan terjedt. A megye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói kéziszerszámokkal és vízzel fékezték meg a lángokat. Előfordultak olyan esetek, ahol figyelmen kívül hagyták az adott település kerti zöldhulladék égetésére vonatkozó szabályait, ilyen esetekben a tűzoltók oltották el a szabálytalanul gyújtott tüzet. 

Galéria

Két jelentősebb tűzeset is történt a hosszú hétvégén, szombaton reggel teljes terjedelmében égett egy tárolóban elhelyezett füstölő Hatvanban, a Kölcsey Ferenc utcában. A tűz az építmény tetőszerkezetére is átterjedt. A hatvani hivatásos tűzoltók egy vízsugárral előbb körülhatárolták, majd megfékezték a lángokat, továbbá az izzó, parázsló részeket felkutatták és eloltották. A tűz a szomszédos melléképületet kis részben érintette, számos cserépre és a csatornára korom rakódott le. Hétfő délután kigyulladt egy lakóépület garázsában álló személyautó, a lakóépület homlokzati szigetelése és padlása Egerben, a Borsitz János utcában. A tűz átterjedt a szomszédos lakóház szigetelésére és tetőszerkezetének deszkáira is. A megyeszékhely hivatásos tűzoltóit riasztották, akik a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett négy vízsugárral elfojtották a lángokat, majd az utómunkálatok során a tetőszerkezet által eltakart izzó részeket felkutatták és eloltották. A tűz a lakótereket nem érintette. A garázsból kihozott gázpalack ártalmatlanításához az egységek mesterlövész segítségét kérték, a tűzben senki sem sérült meg, a lakók az oltási munkálatok után visszatérhettek otthonaikba. 

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Fotó: Szabadtéri Tűz / Papp László tű. őrm. – Szilvásváradi Önkéntes Tűzoltóság
          Eger- Borsitz János utca / Fejes Krisztián tű. őrm.

A sárisápi tűzoltók egy lányt és asszonyt sem hagytak elhervadni

A sárisápi önkéntes tűzoltók, kihasználva felszereléseiket, végigjárták a települést, hogy egy lány vagy asszony se hervadhasson el.

Húsvét hétfőn, a biztonsági ajánlások maximális betartásával gondoskodtak arról a Sárisápi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai, hogy egy helyi lány vagy asszony se hervadjon el. Azt találták ki, hogy reggel tűzoltó legények elindulnak Sárisápon, és a kapujukban álló lányokat az autóról kicsi vízzel meglocsolták. A piros tojás persze így sem maradt el viszonzásként.

A sárisápi lánglovagok összefoglalóval emlékeztek meg a mai, különleges locsolásról: „megüti a füled az erdő és kék ibolya… hirtelen rácsodálkozol, hogy most mi ez, mit hallasz, mit kell hallanod mert nem ehhez vagy szokva! Mire tudatosul benned, hogy igen, ez az amire gondolsz addigra már azon izgulsz, le ne maradjon a kislányod az egészről, mert neki ez biztosan pozitívan hat az egész napjára, mert a locsolókat úgy várja, mint karácsonykor a Jézuskát! Felkapod, kiállsz vele az ablakba, és miközben a környékbeli kutyák vonyítását az egyre erősödő, tisztán hallható locsolóvers váltja fel, akkor már tudod, hogy ő mosolyogni fog, mert sejted most mi következik!”

 

 

És igen, ennél csak egy jobb és szebb dolog van, mégpedig az, mikor lassan tovahaladva, a távolból még hallva a gyermeked fülig érő szájjal azt mondja: apa, látod, nem felejtettek el engem és tudják, hogy közéjük tartozom mert eljöttek meglocsolni mindannyian!!!
Ilyenkor érzed azt, hogy vannak szép dolgok a világon csak meg kell látni, tapasztalni és megélni – írták a tűzoltók, akik köszönik a rengeteg pozitív visszajelzést, mosolyt és boldogságot, ami mindenkiről sugárzott.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://www.kemma.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-sarisapi-tuzoltok-egy-lanyt-es-asszonyt-sem-hagytak-elhervadni-2243280/

Traktor lángolt Lőrinci határában

2020. április 09.

Galéria

Kigyulladt és rövid idő alatt teljes terjedelmében lángba borult egy traktor Lőrinci határában, szerda délután.

A járműből kiszivárgó üzemanyag nagyban segítette a tűz gyors terjedését. A hatvani hivatásos tűzoltók habosított vízsugarakkal oltottak, az utómunkálatok során visszahűtötték a munkagép izzó részeit. 

Fotó: Dévai Balázs tű. fhdgy. – Hatvani HTP

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Tároló égett Szarvaskőnél

2020. április 09.

Galéria

Kigyulladt egy faszerkezetes tároló szerda délután Szarvaskő határában.

A tűz meggyújtotta közeli erdő száraz aljnövényzetét és egy nyaralót is veszélyeztetett. Az egri hivatásos tűzoltókat riasztották, akik több vízsugárral körülhatárolták, majd elfojtották a tüzet. A lánggal való égés megszüntetése és az utómunkálatok közel három órán át tartottak, a tűzben senki sem sérült meg.

Fotó: Tuza Ervin tű. ftőrm / Bozó Róbert tű. ftőrm. - Egri HTP

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Robbanás egy társasház legfelső szintjén

2020. április 7. 11:31

Robbanás történt egy háromszintes társasház felső emeletén Petőfibányán, a balesetben egy ember megsérült.

1586252249-a1uxbdxsh_md.jpg

Az eddig ismeretlen okból bekövetkezett Liszt Ferenc utcai robbanásban az épület felső szintje teljesen megsemmisült - közölte a Heves megyei katasztrófavédelmi szóvivő, Nagy Csaba.

A társasházat közel 50 embernek kellett elhagynia, egy eszméleténél lévő sérültet speciális eszközökkel a tűzoltók szabadítottak ki a romok alól, majd átadták a mentőszolgálat munkatársainak.

A szóvivő jelezte: a helyszínre Hatvanból és Gyöngyösről négy járművel közel húsz tűzoltó vonult ki. A robbanás körülményeinek felderítésére a hatóságok vizsgálatot indítanak, az épület állapotának felmérését pedig statikus szakember végzi el.

https://infostart.hu/belfold/2020/04/07/robbanas-egy-tarsashazban-szinte-eltunt-a-teljes-felso-szint

Tűzgyújtási tilalom Heves megyében

2020. április 03.

Tűzgyújtási tilalom

Heves megye területén lévő erdőkre és fásításokra, valamint ezek határaitól számított kétszáz méteren belüli területre, 2020. április 3-tól általános tűzgyújtási tilalom van érvényben.

Tilos a tűzgyújtás a kijelölt tűzrakó helyeken, valamint a közút és vasút menti fásításokban, továbbá a parlag- és gazégetés is. Az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók, a közúton és vasúton utazók fokozottan figyeljenek arra, hogy égő cigarettacsikket és dohányneműt ne dobjanak el, azt minden esetben oltsák el.

A szabályok megszegője tűzvédelmi bírsággal is sújtható, amely – az okozott károk megtérítésén felül – az előidézett károk mértékétől függően 20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet.

További információ a tűzgyújtási tilalomról az alábbi linken érhető el:

Tűzgyújtási tilalom

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Csaknem 10 ezer önkéntes tűzoltó is segíti a járvány elleni védekezést

Csaknem 10 ezer önkéntes tűzoltó is segíti a koronavírus-járvány elleni védekezést - közölte Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke csütörtökön.

Dobson Tibor tájékoztatása szerint a koronavírus-járvány miatt Magyarországon kihirdetett veszélyhelyzetben a szövetség együttműködik az állami és önkormányzati szervezetekkel.

A mintegy 700 tagszervezetéhez tartozó

közel 10 ezer önkéntes tűzoltóval folyamatosan részt vesz a kockázatok csökkentésében országszerte.

A hagyományos tűzoltási- és műszaki mentési segítségnyújtás mellett, lehetőségeik szerint heti 7-800 alkalommal, több ezer munkaórával közreműködnek a fertőtlenítési, lakossági-ellátási és tájékoztatási, anyag-eszköz szállítási munkákban - közölte.

Minderről a szervezet honlapján és közösségi oldalán is folyamatosan tájékoztatást adnak és megyei bontásban is összesítik milyen munkákkal járultak hozzá a védekezéshez - tette hozzá az elnök.

https://www.origo.hu/itthon/20200402-csaknem-10-ezer-onkentes-tuzolto-is-segiti-a-jarvany-elleni-vedekezest.html

Szabadtéren keletkeztek tüzek szerdán

2020. április 02.

Hat szabadtéren keletkezet tűzesethez riasztották Heves megye tűzoltóit szerdán.

A gyöngyösi hivatásos tűzoltók Karácsondon két helyszínen és Gyöngyössolymos határában oltották el száraz növényzet és összehordott hulladék tüzét. A hevesi hivatásos tűzoltók Erdőtelken, a bélapátfalvai önkormányzati tűzoltók Bekölce határában, az egri tűzoltók pedig Egerben, a Szalapart utca végén avatkoztak be és oltottak elszáradt égő növényzetet. A tűz által érintett területek nagysága pár négyzetmétertől tíz hektárig terjedt, a beavatkozók kéziszerszámokkal és vízsugarakkal fékezték meg a lángokat. 

Fotó: Heves MKI - archív

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Családi ház égett Verpeléten

2020. március 27.

Galéria

Tűz ütött ki egy családi ház mintegy ötven négyzetméteres részében Verpeléten a Deák Ferenc úton, péntek délelőtt.

Az épületben a berendezési tárgyak égtek, valamint a tető is lángra kapott. A helyi önkéntes és az egri hivatásos tűzoltók az oltási munkálatok során egy gázpalackot kihoztak az épületből, majd három vízsugárral megfékezték a tüzet. A helyszínre a mentők is érkeztek.

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy.

Tovább érvényes a tűzvédelmiszakvizsga-bizonyítvány

2020. március 27.

A kormány által kihirdetett veszélyhelyzet időszakában a különleges szabályok alapján hivatalos okmánynak tekinthető a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágakról, munkakörökről, a tűzvédelmi szakvizsgával összefüggő oktatásszervezésről és a tűzvédelmi szakvizsga részletes szabályairól szóló 45/2011. (XII. 7.) BM rendelet szerinti tűzvédelmi szakvizsga-bizonyítvány is. Ez azt jelenti, hogy az újabb szakvizsga-bizonyítványok megszerzéséről a veszélyhelyzet megszűnését követően kell majd gondoskodni.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/236342/tovabb-ervenyes-a-tuzvedelmiszakvizsga-bizonyitvany

Kigyulladt a tetőszerkezet

2020. március 25.

Galéria

Kigyulladt egy családi ház tetőszerkezete Egerben a Rózsásdűlő utcában, szerda reggel.

Az egri hivatásos tűzoltóság három gépjárművét riasztották, tizenegy tűzoltó három órán át tartó megfeszített munkával oltotta el a tüzet. Az utómunkálatok során a tetőszerkezetet is meg kellett bontani azért, hogy az alatta lévő parázsló részekhez hozzáférjenek a vízsugarakkal. Az eset során lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség, személyi sérülés nem történt. 

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy.

Lakásban keletkezett tűz

2020. március 24.

Tűz ütött ki egy négyemeletes társasház egyik lakásában kedd délelőtt az egri Bródy Sándor utcában.

Galéria

A lakásban berendezési tárgyak égtek. Az egri hivatásos tűzoltók és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat vonult, akik egy vízsugárral oltották el a lángokat, majd átszellőztették a tűz által érintett lakást, továbbá átvizsgálták az épületet. Az oltási munkálatok idejére öt embernek kellett elhagyni lakhelyét, ők később visszatérhettek otthonukba. A helyszínre mentő is érkezett. 

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Higiéniai ajánlások tűzoltóknak a koronavírus-járvány idejére

Higiéniai ajánlások tűzoltóknak a koronavírus-járvány idejére

A németországi Robert Koch Intézet útmutatása.

A veszélyhelyzet ellenére az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján semmilyen hasznos információ nem érhető el a koronavírussal kapcsolatban, a hivatásos tűzoltóságokra vonatkozó intézkedési terv pedig – ahogyan megtudtuk – nem nyilvános. A Magyar Tűzoltó Szövetség viszont a Robert Koch Intézet által kiadott, tűzoltókra is vonatkozó útmutatóra hívja fel a figyelmet.

Az útmutató szerint a bevetés helyszínén az alábbi három kulcskérdés van:

  • A mentendő személyeknek vannak-e influenzajellegű tünetei (pl.: láz, köhögés, légszomj)?
  • Járt-e a mentendő személy az elmúlt két hétben koronavírussal különösen érintett területen?
  • Került-e a mentendő személy az elmúlt két hétben kapcsolatba igazoltan koronavírusos beteggel, vagy olyan személlyel, akit koronavírus gyanújával vizsgáltak?

Amennyiben az első és a második, vagy az első és a harmadik kérdésre igen a válasz, akkor a mentendő személynél és a beavatkozónál is az orrot, valamint a szájat takaró maszkra van szükség. A beavatkozók számára minimum FFP2 részecskeszűrő félálarc szükséges.

A Robert Koch Intézet által készített útmutató innen tölthető le, a Magyar Tűzoltó Szövetség hazai adaptálása itt olvasható.

https://www.langlovagok.hu/8957/higieniai-ajanlasok-tuzoltoknak-a-koronavirus-jarvany-idejere/

Kéménytüzek hétfőn

2020. március 24.

A pétervásárai katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltói két alkalommal vonultak kéményben keletkezett tüzesetekhez, hétfő este.

Egerbocs Alkotmány útján egy családi ház kéményéből szikrák csaptak ki, az egység a kazánból az égő tüzelőanyagot eltávolította, majd a padlásteret átvizsgálta. A tűz szerencsére nem terjedt át a padlásra. Recsken, a Kőbánya lakótelepen egy társasház kéményében gyulladt meg a lerakódott égéstermék. A tűzoltók a tisztítónyíláson keresztül két porral oltóval és kéziszerszámokkal az izzást megszüntették. A szakemberek mindkét esetnél a kémény használatát felülvizsgálatig megtiltották, a tűzesetek során senki sem sérült meg. 

Fotó: Archív - Heves MKI

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Robbanás Mezőtárkányban

2020. március 23.

Robbanás történt egy családi ház melletti nyári konyhában Mezőtárkány Templom utcájában, vasárnap délelőtt.

A detonáció következtében kisebb tűz keletkezett, amelyet a mezőtárkányi önkéntes és a füzesabonyi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt a tulajdonos eloltott. Az épület egyik közfala kidőlt, a tetőszerkezetben azonban nem esett kár. A gázszolgáltató szakemberei is a helyszínre vonultak, és leválasztották az épületet a gázhálózatról. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Fotó: Heves MKI

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

A kisújszállási tűzoltók munkájával ismerkednek a gyerekek

A Kisújszállási Városi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke, Oros Sándor három éve indította útjára a helyi általános iskolák hetedik és nyolcadik osztályos diákjai számára a tűzoltó szakkört, amely keretében a fiatalok betekinthetnek a tűzoltók és mentősök mindennapjaiba.

tuz2-scaled.jpg

A szakkör egyes foglalkozásain a tűzoltók munkájával (riasztás, vízsugárszerelés, tűzoltás, műszaki mentés) ismerkednek, míg máskor elsősegélynyújtási ismereteket és technikákat sajátítanak el, valamint versenyekre is járnak.

https://www.szoljon.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-kisujszallasi-tuzoltok-munkajaval-ismerkednek-a-gyerekek-2265435/

Elkezdődött a szúnyogok tenyészőhelyeinek feltérképezése

2020. március 20.

A katasztrófavédelem egyik kiemelt célja a jövőben a biológiai szúnyoggyérítés arányának növelése. Hatékony biológiai gyérítést viszont csak olyan pontos térképek birtokában lehet végezni, amelyek megmutatják, hol vannak a szúnyogok tenyészőhelyei. Ilyen térképek jelenleg csak néhány térségről állnak rendelkezésre.

A katasztrófavédelem az idei szúnyoggyérítési programjának részeként dolgozni kezd a hiányosság megszüntetésén. Megállapodás született szakértőkkel, akik az elkövetkező három évben tizenöt olyan régióban végeznek szakszerű és részletes feltérképezést, ahol évről éve sok szúnyog fejlődik ki. A részletes térképek birtokában a biológiai gyérítések részarányát, valamint a kezelések hatékonyságát jelentősen javítani lehet.

Az idei évben a Duna mentén Gönyű és Paks között térképezik fel a szakértők a szúnyogok kifejlődési területeit. A tervek szerint az elkövetkező két évben kerül sor az alábbi területek feltérképezésére:

·         a Duna többi szakasza

·         a Rába 

·         a Tisza-tó

·         a Velencei-tó

·         a Tisza szúnyogtenyésző-helyekben gazdag részei

·         a Körösök, 

·         a Dráva

 A felméréseket és az adatok feldolgozását szakértők végzik, akik a nemzetközi és a hazai protokolloknak megfelelően járnak el. A korszerű térinformatikai adatbázis elkészítéséhez drónokat is használnak.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Tolódik az alkotói pályázat pályaműveinek beadási határideje

2020. március 19.

A koronavírus-járvány miatt módosult a határidő, szeptember 30-ig lehet benyújtani az Országos Tűzmegelőzési Bizottság alkotói pályázatának pályaműveit.

Galéria

Az alkotásokat változatlanul személyesen, postai úton vagy e-mailen a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz lehet eljuttatni.
Cím: 3300 Eger, Klapka György u. 11.
e-mail: heves.hivatal@katved.gov.hu

Az előző évek hagyományait követve az Országos Tűzmegelőzési Bizottság 2020-ban immáron hetedik alkalommal hirdette meg alkotói pályázatot óvodásoknak és iskolásoknak. A kialakult helyzetre való tekintettel, a koronavírus miatti korlátozások figyelembevételével a kiírók megváltoztatták a beadási határidőket, ezzel is támogatva az alkotómunkát, egyúttal szem előtt tartva a gyerekek biztonságát, testi épségét.

A korábbi kiíráshoz hasonlóan az Országos Tűzmegelőzési Bizottság olyan alkotásokat vár, amelyeken keresztül az óvodások és az iskolások megmutatják, hogyan látják a tűzmegelőzést és a tűzvédelmet, a tűzoltói hivatást. Az óvodásoktól egyénileg készített szabadkézi rajzokat vagy csoportos alkotásokat, illetve kézműves remekműveket várnak. Az iskolások három korcsoportban (6-10, 11-14, 15-18 éves kor között) pályázhatnak. Ők szabadkézi rajzot, egyéb kézműves alkotást küldhetnek be, de írhatnak verset vagy mesét is, esetleg készíthetnek számítógépes programot.

Az országos pályázat fővédnöke dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, az Országos Tűzmegelőzési Bizottság elnöke. Az országos bírálóbizottság elnöke dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő. A Heves megyei pályázat védnöke Csontos Ambrus tű. dandártábornok, megyei katasztrófavédelmi igazgató, a területi tűzmegelőzési bizottság elnöke. 

A területi versenyen első helyezést elért alkotások részt vesznek az országos versenyen is, amelynek díjátadó ünnepsége később meghatározott időpontban, Budapesten lesz. Az országos verseny győztesei értékes ajándékokat kapnak, számos különdíj is gazdára talál majd. Az az óvoda, illetve iskola, ahonnan országosan a legtöbb pályázatot nyújtják be, elnyeri a „Legkreatívabb óvoda, iskola 2020” címet, amelynek jutalma egyebek mellett az is, hogy a tűzoltók látványos bemutató keretében ismertetik meg a legkreatívabb intézmények növendékeivel a füstsátor, tálcatűzoltás, olajtűzoltás és a roncsvágás rejtelmeit.

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek