Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hírek

A belügytől több mint 21 ezren vigyáznak ránk karácsonykor: rendőrök, tűzoltók és a SMURD - a Transindex.ro portálról

Lecsapott a vihar az éjszaka

2020. szeptember 01.

Galéria

A hajnali vihar miatt 158 bejelentés érkezett a Heves megyei műveletirányítási ügyeletre kedden délig.

Jellemzően fakidőléshez és az erős szél által megrongált háztetőkhöz, néhány esetben a pincébe beömlő víz szívatásához, egy esetben pedig villámcsapás miatt kérték a tűzoltók segítségét 34 településről. A megye hivatásos és önkormányzati tűzoltó egységei éjféltől kezdődően folyamatosan dolgoznak, közel 100 esetet már felszámoltak, a többi helyszínre az eset súlyosságától függően jutnak el a nap folyamán.

Az első bejelentések néhány perccel éjfél után érkeztek a megyei műveletirányítási ügyeletre Hatvan térségéből fakidőlések miatt, ezt követően Gyöngyös környékéről is tömegesen érkeztek a bejelentések, majd, ahogy a vihar végigsöpört a megyén, szinte minden térségből érkeztek a segélyhívások.

 Egerben 9 helyen kellett beavatkozni a város tűzoltóinak, minden esetben fakidőléshez kérték a tűzoltók segítségét.

Gyöngyösön 12 helyszínen avatkoztak be a város hivatásos tűzoltói. Több helyről is érkezett bejelentés, hogy 30-40 cm vastag átmérőjű fák kidőltek, kettéhasadtak, villanyvezetéket szakítottak le, járdára, úttestre, autókra, épületekre dőltek. Két épület tetőszerkezetét is megrongálta a vihar, az egyik helyen egy melléképület tetőszerkezetét a szomszédos utcába röpítette át, a másik helyen egy társasház tetőszerkezetének 1/3 ad részét bontotta meg a viharos erejű szél. A tető az utcára és az ott parkoló autókra szakadt. A szigetelés darabjai és fadarabok terítették be az utcát.

Villám csapott egy ház tetőszerkezetébe Aldebrőn, ahol a gerendák izzottak, a tüzet a füzesabonyi hivatásos tűzoltók oltották el.

Szilvásvárad és Bélapátfalva között kidőlt egy 5 méteres fa, mely akadályozta a forgalmat. A bélapátfalvai önkormányzati tűzoltók kézi erővel szüntették meg az útakadályt.

A tűzoltók motoros láncfűrésszel és kéziszerszámokkal végezték a veszélyessé vált kidőlt fák, letörött gallyak eltávolítását, sok helyen a magasból mentő járművet is bevetették a kárfelszámolás során. 

Fotó: Egri HTP, Hatvani HTP

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Tűzoltók gyakorlatoztak az óriáskeréknél

2020. augusztus 29.

Galéria

Helyismereti és felkészítő gyakorlatot tartottak az egri hivatásos tűzoltók Egerben, a Gárdonyi Géza téren, szombaton.

Ismét felépítettek egy óriáskereket Egerben, a Gárdonyi Géza téren. Az építmény és környezetének tanulmányozása érdekében szervezett gyakorlatot az Egri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság. A foglalkozáson a tűzoltók megismerkedtek a szerkezet paramétereivel és működésével, valamint a helyszínnel, abból a szempontból is, hogy ha esetleg szükséges lenne, hogyan tudják megközelíteni azt a nagyméretű tűzoltó járművekkel.

A gyakorlaton a szakemberek felkészültek egy esetlegesen bekövetkező, olyan jellegű üzemzavarra, ahol a tűzoltók segítségét kérhetik, legyen az egy magasból lógó veszélyes tárgy eltávolítása, vagy üzemzavar esetén magasból mentési feladat. Átbeszélték a lehetséges mentési módokat, valamint feltérképezték a teret, hogy egy beavatkozás során a magasból mentő járművet hol a legcélszerűbb megtelepíteni.

A maihoz hasonló gyakorlatot fognak tartani a szakemberek még augusztus 31-én és szeptember 2-án is, hogy mindhárom szolgálati csoport megismerkedjen az újonnan felépített óriáskerék sajátosságaival és környezetével.

Fotó: Hevesi Katalin tű. alez.


 

A Mátrában gyakorlatoztak a tűzoltók

2020. augusztus 29.

Galéria

Mentési gyakorlatot tartott a Mátrában a Heves megyei katasztrófavédelem, melyen a gyöngyösi, az egri és a pétervásárai hivatásos tűzoltók vettek részt.

A feltételezett szituációban egy siklóernyős eltűnt Mátrafüred térségében, a társa kényszerleszállást hajtott végre és segítséget kért. A megyei műveletirányítás a helyszínre riasztotta a gyöngyösi, pétervásárai és az egri hivatásos tűzoltókat, értesítette az illetékes társszerveket, a környékbeli önkéntes tűzoltókat és mentőegységet. A kárhelyre kiérkezést követően a mentés vezetője értékelte az információkat, beazonosította a területet, majd több pontból kiindulva kezdték meg az eltűnt ember felkutatását. A mentőegységek folyamatos rádiókapcsolatban álltak egymással, a mentéshez szükséges információkat megosztották, ezek alapján a műveletirányítás hatékonyan tudta koordinálni a keresést. A tűzoltók kutató munkáját a térinformatikai eszközök is segítették. A bajba jutott siklóernyőst megtalálták, aki egy kedvezőtlen légáramlat következtében egy húsz méter magas fán landolt, ernyőjének kötélzete beakadt a fa ágaiba. A tűzoltók a rendelkezésre álló szakfelszereléseikkel megkezdték a mentést. Dugólétráról elérték az ernyő hevederein lógó sérültet, akit mentőkötéllel biztosítva kiszabadítottak, majd mintegy 4 m magasságból biztonságosan leengedtek. A mentésben részt vevő disaster medic képesítéssel rendelkező tűzoltó megvizsgálta a feltételezett sérültet, majd ezt követően az egység hordágyon a mentők által is megközelíthető, közeli parkolóba szállította.

A megyei ellenőrző gyakorlat célja volt, hogy hasonló éles helyzetekben a tűzoltók felkészültek legyenek, ismerjék az eljárásrendet, ezáltal a bajba jutottakon gyorsan és szakszerűen tudjanak segíteni. A gyakorlat során a mentésben részt vevő egységek a kutatásra és életmentésre helyezték a hangsúlyt.

Fotó: Rónai Zoltán tű szds.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

A tűzcsapokat ellenőrizték Abasáron

2020. augusztus 27.

Galéria

Mintegy húsz önkéntes tűzoltó járta Abasár utcáit a napokban. Az Abasári Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai kerékpárokkal és két autó járva ellenőrizték a településen kiépített tűzcsapokat.

Az évenként ismétlődő feladatot a település lakosságának biztonságának védelme, és a tűzoltók munkájának segítése érdekében rendszeresen elvégzik. Ilyenkor a föld feletti és földalatti tűzcsapokat megnyitják, ellenőrzik azok működését, a szerelvények és szerelvényszekrények meglétét, állapotát. 

Az ellenőrzés során megállapított hiányosságokról jegyzőkönyvet készítettek, melyet a helyi önkormányzat mellett az illetékes vízügyi- és katasztrófavédelmi hatóságnak is eljuttatnak.

A lakosság számára is fontos tudatosítani, hogy ezen vízforrások védelme kulcsfontosságú, hiszen a tűzcsapok megrongálódása, hiányosságai miatti késedelem okán egy-egy káreseménynél értékes perceket veszíthetnek a tűzoltók. 

Fotó: Fűzy Andrea

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Ellenőrzik a szirénákat

2020. augusztus 25.

Megkezdődött a lakossági riasztó eszközök, az úgynevezett szirénák működőképességének ellenőrzése. A „morgató” próbák során minden szirénát beindítanak, ami rövid ideig tartó hanghatással jár.

A települések területén lévő lakossági riasztó eszközök meghatározott hangjelzések leadására képesek, melyekkel szükség esetén figyelmeztethetik a lakosságot egy katasztrófára vagy veszélyhelyzetre.

A szirénák „morgató” próbája egy 6 másodperces felfutó hangjelzés, ami tájékoztatást ad az eszközök állapotáról, működőképességéről.

A próba során kiadott jelzéseket kizárólag műszaki ellenőrzés céljából adják le és semmilyen veszély bekövetkeztét nem jelzik, a lakosság részéről semmiféle teendő nem szükséges.

A katasztrófavédelem és az áramszolgáltató szakemberei a településeken található valamennyi szirénát ellenőrzik: minden kapcsolószekrényt egy speciális kulccsal felnyitnak és működésbe hozzák a készülékeket. Az ellenőrzések előre meghatározott ütemezés szerint zajlanak.

Egy bekövetkezett, vagy előre jelzett katasztrófa esetén a hatóságok ezekkel az eszközökkel is riaszthatják az állampolgárokat, így fontos tudni, hogy hol szólalnak meg, illetve szükséges-e az eszköz esetleges javítása.

A szirénák üzempróbájának végrehajtása a lakosság védelmét és biztonságát szolgálja, az 

ezzel járó kellemetlenségért kérjük a lakosság megértését.

 

Szirénák ellenőrzésének ütemterve 2020

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/242053/ellenorzik-a-szirenakat

Eger kiváló tűzoltója

2020. augusztus 25.

Galéria

Eger Kiváló Tűzoltója kitüntetésben részesült Máté János címzetes tűzoltó zászlós, mellyel kiemelkedő munkáját ismerték el.

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése 2020. augusztus 20-án, az egri Dobó téren tartott városi ünnepségen „Eger Kiváló Tűzoltója” kitüntetést adományozott Máté János címzetes tűzoltó zászlósnak, az Egri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság különleges szerkezelőjének.

A díjat Mirkóczki Ádám, a város polgármestere és Minczér Gábor alpolgármester adták át, megköszönve a város tűzvédelme érdekében végzett egész éves kiemelkedő munkáját.

Máté János címzetes tűzoltó zászlós több mint két évtizede szerelt fel tűzoltónak, 18 éve szolgál az egri tűzoltóságon, jelenleg különleges szerkezelői feladatokat lát el. Munkáját immár 23 éve töretlen lelkesedéssel, mindig a legjobb tudása szerint, szakszerűen és precízen végzi. Munkabírásának, pontosságának, korrekt kapcsolattartásának köszönhetően elöljárói és munkatársai bizalmát élvezi. Kiemelkedő szakmai munkája, példamutató munkahelyi és emberi magatartása a hivatásos szolgálat iránti elhivatottságát tükrözi.

Fotó: Bertán Dániel

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

650 településen, 130 ezer hektár területen folytatódik a szúnyogirtás

2020. augusztus 10.

Az ország nagy részén továbbra is földi eljárással csökkentik a szúnyogok számát. Légi kezeléseket az országos tisztifőorvos egyedi engedélyével csak a súlyos szúnyogártalommal sújtott térségekben, néhány Kelet-magyarországi régióban alkalmaznak.

A következő napokban a több kiemelt turisztikai térségben, a Balatonnál és a Velencei-tónál végeznek földi védekezéseket a kifejlett szúnyogok ellen. Szintén gépjárműre rögzített ULV vagy melegködös szúnyogirtó berendezéseket alkalmaznak Baranya és Somogy megye néhány településén, a Dráva mentén, a Fővárosban, a Csepel-szigeten, a Csornai térségben, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Zala megyékben. Kiterjedt légi beavatkozásokra Békés és Csongrád-Csanád megyékben kerül sor. Az előző héten a változékony, sok helyen szeles, néhol esős időjárás miatt elmaradt kezeléseket is pótolják a Tisza-tónál, Dunaújváros, Mosonmagyaróvár és Sopron környékén, valamint Békés megyében. 

A földi melegködképzéses eljárás során az apró cseppekre bontott irtószer terjedését hő hozzáadása is segíti. Ez a technológia elsősorban növényzettel erősebben borított környezetben előnyös, de a létrejövő köd rövid időre korlátozza a látási viszonyokat, ezért forgalmas helyeken kevésbé használatos. Az ULV eljárás szintén apró cseppekben juttatja ki az irtószert, de hő hozzáadása nélkül. A permetfelhő csak kismértékben észlelhető, a közlekedést nem zavarja, ezért forgalmasabb, városias területeken elsődlegesen ezt az eljárást alkalmazzák. A légi védekezést kizárólag ULV technológiával végzik, a szúnyogirtó szerből mintegy fél liter permeteznek ki hektáranként. Az eljárás melegvérűekre, így emberre és háziállatokra nem jelent veszélyt.

Felhívjuk a lakosság figyelmét a lakókörnyezetükben megtalálható tenyészőhelyek felszámolására, amellyel csökkenthető a szúnyogártalom mértéke. Egy kint maradat virágcserépben, madáritatóban százszámra képesek megjelenni a csípőszúnyogok lárvái, amelyek a jelenlegi meleg időben akár egy hét alatt kifejlődhetnek. A szúnyogok számát csökkentő ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ egy plakátot és egy tájékoztatót készített, amelyek az alábbi linkeken érhetők el:

https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_plakat.html

https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_tajekoztato.html

Fotó: Szőke Péter BM OKF

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/241555/650-telepulesen-130-ezer-hektar-teruleten-folytatodik-a-szunyogirtas

Motorkerékpárral ütközött egy gépkocsi a 3-as főút horti szakaszán

2020.08.08. 18:20

117398220_2829120910649643_4815670749484915435_o.jpg

Közlekedési baleset
A baleset a főút és a horti Iskola út kereszteződésében történt.
Motorkerékpárral ütközött egy gépkocsi szombat késő délután Heves megyében, a 3-as főút horti szakaszán, a főút és a horti Iskola út kereszteződésében. A balesethez Hatvanból riasztották a hivatásos és az önkéntes tűzoltókat, akik áramtalanították a járműveket.
Helyszín: Hort, 3-as főút
https://www.horthotke.hu/

Heves megyéből is indultak a fejlámpás futáson

2020. augusztus 05.

Galéria

A tűzoltóság fennállásának 150. évfordulója alkalmából a katasztrófavédelem állományából 150 fő indult a 9 km-es Polar fejlámpás futamon, amin 100 orvos és ápoló is részt vett.

A 7. Generali Night Run Budapest futóversenyen közel 4500-an vetették bele magukat a fővárosi éjszakába múlt szombaton, ám nem a klasszikus értelemben vett mulatozáson volt a hangsúly, hanem a futáson. Az egyéni indulók 6 vagy 9 kilométeren – fejlámpás és jelmezes bulifutamon is –, illetve félmaratonon vettek részt, utóbbi távon váltóban is. 

Az első rajtot fél 10-kor indították, az utolsót pedig este 10-kor, de a programok már délután elkezdődtek: futócipőteszttel, gyerekfutamokkal és előadásokkal. 

A 9 km-es Polar fejlámpás futam 21.40-kor 427 fővel indult a Várkert Bazárból. A versenyzőket Dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő köszöntötte. Az útvonal érintette többek között a budai rakpartot, áthaladt az Alagúton, és átvezetett a Budai Várnegyeden is. 

Heves megyéből Istványi Nóra tű. fhdgy., Tóth Judit, Majoros Richárd tű. szds., Szamos Attila tű. fhdgy. és Fazekas Gábor tű. tőrm. teljesítették a távot.

Elmondták, hogy: „Budapest éjjel teljesen egyedi arcát mutatja meg, csodálatos látvány a kivilágított város, ami felejthetetlenné teszi a futás élményét, szuper volt a szervezés és a hangulat."

Külön kiemelendő Szamosi Attila tű. fhdgy. teljesítménye, aki védőfelszerelésben teljesítette a távot.

Eredmények:     

Istványi Nóra tű. fhdgy.               idő: 55:25,          abszolút 231.,    női: 53. 

Tóth Judit                                    idő: 00:55:11,   abszolút 222.,    női: 49.

Majoros Richárd tű. szds.            idő: 00:43:58,    abszolút 35.,      kategória: 35

Szamosi Attila tű. fhdgy.             idő: 00:55:26,    abszolút 227.,     kategória: 176

Fazekas Gábor: tű. tőrm.             idő:00:49:20,     abszolút 110.,    kategória: 97

Fotó: Egri KVK

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Augusztusban is tesztelheti tűzvédelmi ismereteit

2020. augusztus 05.

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság havonta új tűzvédelmi tesztet állít össze, augusztusban immár a második érhető el a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján. Ezúttal az éghető folyadékok kezelésének, tárolásának, szállításának szabályairól, valamint a hatékony és gyors tűzjelzésről szóló szabályok kerültek a központba, de néhány kérdés erejéig a tűzesetek keletkezésének témája is megtalálható.

A szakemberek a tesztek összeállítása során arra törekedtek, hogy a válaszok értékelésekor a teszt kitöltője hasznos plusz információkhoz jusson, így az értékelőlapon nemcsak az jelenik meg, hogy helyes vagy helytelen volt-e a válasz, hanem ajánlásokat, magyarázatokat is tartalmaz, ezzel gyarapítva a már meglévő ismereteket.

Az interaktív tesztkérdések játékos formában tanítják a felhasználót, lehetőséget nyújtanak a tűzvédelmi tudás felmérésére, az ismeretek bővítésére. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan nem tudják például azt, hogy hol mekkora mennyiségű éghető folyadékot tárolhatnak, illetve hogy pontosan milyen információkat kell megadni egy tűzeset bejelentése során, és hogy milyen kérdésekre számíthatnak a hívásfogadótól.

Töltse ki legújabb tesztünket: Tűzvédelmi teszt II. 

tűzvédelmi tesztek köre hónapról hónapra bővül, egy-egy kérdéssor kitöltése legfeljebb öt percet vesz igénybe.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Beavatkozások a kedd esti vihar miatt

2020. augusztus 05.

Az erős széllel érkező, nagy mennyiségű csapadékot hozó kedd esti vihar miatt Heves megye tűzoltói tizenöt alkalommal avatkoztak be szerda reggelig.

Heves térségében történt a legtöbb beavatkozás, a viharos szél háztetőket és kéményt bontott meg, fákat döntött ki, amelyek akadályozták a gyalogos- és járműforgalmat, továbbá lakóingatlanokat, gépjárműveket veszélyeztettek. Egy udvaron álló fába villám csapott, több villanyoszlop is veszélyesen megdőlt a leszakadó faágak miatt. A hevesi katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltói, a gyöngyösi, a pétervásárai, az egri, a hatvani hivatásos és a bálapátfalvai önkormányzati tűzoltók jellemzően kéziszerszámokkal és motoros láncfűrésszel dolgoztak a káresetek felszámolásán, megszüntették a forgalmi akadályokat, az ingatlanokat veszélyeztető vagy azokra dőlt fákat eltávolították. Ahol szükséges volt, az áramszolgáltató szakemberei is segítették a munkálatokat.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Három kamion ütközött az autópályán

2020. augusztus 04.

Három kamion szenvedett ráfutásos balesetet az M3-as autópályán, Hort térségében, a 63-as kilométer közelében, hétfő délelőtt.

A gyöngyösi hivatásos tűzoltók áramtalanították az egyik kamiont. Az utolsó kamionból kifolyt a motorolaj, a raj egy vízsugárral biztosította a helyszínt, míg az autópálya kezelő szakemberei a szennyeződést felitatták. Az egység segített a mentőszolgálatnak egy embert kiemelni az egyik kamionból.

Fotó: Gyöngyösi  HTP

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Változások a kritikus infrastruktúra-védelemre vonatkozó szabályozásban

2020. augusztus 04.

A létfontosságú rendszerek és létesítmények azonosításáról, kijelöléséről és védelméről szóló 2012. évi CLXVI. törvény végrehajtási rendeletének és az ágazatok különös szabályait tartalmazó kormányrendeletek módosításai július 31-én hatályba léptek. A módosítások az eddigi tapasztalatok figyelembe vételével születtek meg, azokkal az egyszerűbb és hatékonyabb jogalkalmazás elősegítése a cél.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság feladatai bővültek, így a továbbiakban általános javaslattevő hatóságként jár el a kijelölési eljárások előkészítése során, majd a kijelölési eljárás során szakhatóságként, a kijelölést követően pedig nyilvántartó hatósági, továbbá komplex ellenőrzési hatáskört lát el. 

Az üzemeltetők a hivatásos katasztrófavédelmi szerv irányításával, az ágazati kijelölő hatóság bevonásával olyan komplex gyakorlatot folytatnak le a jövőben, amelyen az üzemeltetői biztonsági tervben megjelölt szervezeti és eszközrendszert, valamint az információ- és hálózatbiztonsági ellenálló-képességet növelik, az üzemeltetői feladataikat gyakorolják.

Az új jogszabályi struktúrának köszönhetően gyorsíthatóak az eljárások, a törvénymódosítás rendszerszemléletű, átfogó és szolgáltatásközpontú megközelítést alkalmaz. A módosításokat a komplex megelőzés előtérbe helyezése és az európai uniós tapasztalatok indokolták.

Augusztus 30-ig a létfontosságú rendszerek és létesítmények azonosításáról, kijelöléséről és védelméről szóló törvény módosításának hatálybalépését megelőző hatvan napnál régebben működő létfontosságú rendszerelemeknek ismételt azonosítási vizsgálatot kell lefolytatniuk, figyelembe véve az új jogszabályi rendelkezéseket, a megváltozott ágazati és horizontális kritériumokat.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Több mint 400 településen, 140 ezer hektáron folytatódik a szúnyoggyérítés

2020. augusztus 04.

Augusztus első hetében is az elmúlt hetekhez hasonló intenzitással csökkentik a szakemberek a szúnyogok számát. Az országos tisztifőorvos egyedi engedélyének köszönhetően a legjelentősebb szúnyogártalommal sújtott térségekben légi kezelésekkel egészítik ki a földi gyérítéseket. A két módszer váltva történő alkalmazása révén minden érintett terület elérhetővé vált, de légi kezeléseket továbbra is csak indokolt esetben, szakértők által meghatározott térségekben végeznek.

A következő napokban a Duna mentén a Szigetközben, Komárom, Dunaújváros, Szekszárd, Baja és Mohács térségében, valamint a főváros egyes kerületeiben védekeznek földi módszerrel a kifejlett szúnyogok ellen. Lárvatenyészőhelyek elszórtan, kisebb területen vannak jelen, ezeket szintén földi úton kezelik. Békés és Csongrád-Csanád megyében, továbbá Sopron térségében szintén földi kezeléseket terveznek a szakemberek, légi gyérítésre Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar megyében, továbbá Szolnok térségében kerül sor. A Tisza-tó településein a még mindig jelentős szúnyogártalom miatt mindkét eljárást alkalmazni fogják.

A szúnyoglárvák elleni védekezéshez biológiai úton előállított készítményeket használnak, a baktérium által termelt speciális fehérjekészítményt közvetlenül a vízbe juttatják, az alkalmazott dózisban az csak a szúnyoglárvákra hat. A kifejlett szúnyogok elleni kémiai készítmény a mezőgazdaságban is elterjedt, jól ismert piretroid típusú hatóanyagot tartalmaz. A szúnyogok érzékeny rovarok, így az ellenük való védekezéshez szükséges hatóanyagból hektáronként kevesebb mint egy grammot kell kijuttatni. A készítmény melegvérűekre, emberre és háziállatokra nem jelent veszélyt, hatására csak az érzékenyebb rovarok pusztulnak el. Elővigyázatosságból az érintett területeken bejelentett méhészeket értesítik a kezelések pontos időpontjáról, az önkormányzatok pedig a lakosságot tájékoztatják. A szúnyogirtások heti programja a katasztrófavédelem honlapján megtalálható.

A meleg időjárás következtében számos szúnyogtenyészőhely kiszáradt, de a lakókörnyezetünkben így is maradhattak pocsolyák, ház körüli vízgyülemek, madáritatók, amelyeket nem lehet szervezetten kezelni. Ezekben a meleg időben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a csípőszúnyogok, ezért érdemes felszámolni őket. A szúnyogok számát csökkentő ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatói az alábbi linkeken érhetők el:

https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_plakat.html

https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_tajekoztato.html

Fotó: Szőke Péter BM OKF

A nagy elődök nyomdokaiba léptek a tűzoltó hallgatók

2020. augusztus 03.

Galéria

Heves megyéből három új tűzoltó végzett tanulmányaival a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban, pénteken, Kis Norbert tűzoltó őrmester a gyöngyösi, Köteles András tűzoltó őrmester és Szeszták Bence tűzoltó őrmester a hatvani hivatásos tűzoltó-parancsnokságon kezdte meg a szolgálatot augusztus elsejével.

A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ tanévzáró ünnepségét tartották július 31-én a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság épülete előtt. A végzett hallgatók az országos katasztrófavédelmi főigazgató, helyettesei és a megyei katasztrófavédelmi igazgatók, valamint az oktatási intézmények vezetői, képviselői előtt tették le esküjüket.

A Katasztrófavédelem Központi Zenekarának előadásában csendültek fel a Himnusz hangjai, majd a tiszthelyettesek fogadalmat tettek, amelynek szövegét Kalmár Gergely tűzoltó őrmester olvasta elő. 

Hazánkban százötven éve, 1870-ben kezdte meg működését a hivatásos tűzoltóság – fogalmazott ünnepi beszéde bevezetőjében dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató. A méltó ünneplésnek gátat vetett a koronavírus-járvány, a főigazgató azonban örömét fejezte ki, hogy ennek ellenére köszöntheti azokat a munkatársakat, akik a nagy elődök nyomdokaiba léptek. A ma esküt tettek olyan mérföldkőhöz érkeztek, amely meghatározza hátralévő életüket, hiszen a mai napon a rendvédelmi szervezetek hivatásos állományú tagjaivá váltak, tűzoltók lettek. A járványhelyzet ellenére is sikeresen végrehajtották a képzésből adódó feladataikat, jól teljesítettek a vizsgákon, és most tűzoltóként vonulnak be szolgálati helyükre. A ma esküt tettek nem szakmát, hanem hivatást választottak – folytatta dr. Góra Zoltán. A tiszthelyettesek egy olyan csapathoz csatlakoztak, amelynél a munkához az emberi értékek elengedhetetlenek. A főigazgató annak az elvárásának adott hangot, hogy szolgálatukban legyenek mindig felkészültek, alaposak, körültekintőek. Fejlesszék tudásukat, bővítsék ismeretüket, és minél hamarabb szerezzék meg a gyakorlati tapasztalatokat. A legismertebb, legjobban tisztelt hivatás a tűzoltóké, mondta a vezérőrnagy. Ezt a bizalmi tőkét az elődök százötven év alatt áldozatos, önfeláldozó munkával teremtették meg. „Élvezzék és éljenek ezzel a bizalommal, de soha ne tegyék kockára” – hívta fel az újoncok figyelmét Góra Zoltán, aki végül sok sikert, erőt, egészséget kívánt a hallgatóknak a katasztrófavédelem szervezetében megkezdett pályájukhoz. 

A hallgatók nevében Köteles András tűzoltó őrmester mondott válaszbeszédet. Mint elmondta, mindannyian azzal az elhatározással érkeztek a rendészeti szakgimnáziumok valamelyikébe, hogy a rájuk váró kihívásoknak megfelelve minél alaposabban elsajátítsák a tűzoltói hivatás alapjait, tanulmányaik kezdetét azonban beárnyékolta a járványhelyet. Távoktatás formájában szerezték meg az elméleti ismereteket, a gyakorlati képzéseket a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságokon folytatták, a járványhelyzet levonulásával pedig a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban fejezték be tanulmányaikat. A rendészeti iskolákban kialakult csapategységet így nem tudták továbbfejleszteni, megtört az összekovácsolódás folyamata. Minden rosszban van azonban valami jó – folytatta Köteles András. A képzés végeztével ugyanis néhányuknak lehetősége volt megismerni leendő szolgálati helyét, míg mások a megyeszékhelyi tűzoltóságoknál tekinthettek bele a szakmai életbe, személyes kapcsolatot kialakítva a leendő kollégákkal. Köteles András végül köszönetét fejezte ki a hallgatói állomány nevében a tanároknak, az oktatóknak a sok fáradozásért, a lelkiismeretes munkáért, és nem utolsó sorban a türelemért, amellyel segítették a hallgatók szakmai és emberi fejlődését, előrehaladását. 

A beszédet követően az országos katasztrófavédelmi főigazgató a tűzoltó II. szakképzésben nyújtott kiemelkedő tanulmányi eredménye és a közösségért végzett munkája elismeréseként dicséretben és jutalomban részesítette Szabó Tamás tűzoltó őrmestert, Köteles András tűzoltó őrmestert, Kovács Dávid tűzoltó őrmestert és Tímár Mihály tűzoltó őrmestert. 

Az ünnepség végén hat hallgató a kegyelet koszorúit helyezte el a főigazgatóság épülete előtt álló Hősi halottak emlékművénél. A rendezvényt a Szózat hangjai zárták, majd a hallgatók tiszteletadásként díszmenetben haladtak el elöljáróik előtt. 

BM OKF

Fotó: Szőke Péter (BM OKF)

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Családi ház tetőszerkezete gyulladt ki

2020. július 31.

Galéria

Lángra kapott egy családi ház és az ahhoz épített melléképület tetőszerkezete Mezőtárkány Bethlen Gábor utcájában, csütörtök délelőtt.

A füzesabonyi, a mezőkövesdi hivatásos és a helyi önkéntes tűzoltók hat vízsugárral fékezték meg a lángokat, a lakók elszállásáról a helyi önkormányzat intézkedett. 

Fotó: Herpai Roland tű. tzls.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Tisztíttassunk kéményt!

2020. július 30.

Júliust írunk és ilyenkor természetesen nem látni füstölgő kéményeket, mégis érdemes már most, a nyári időszakot kihasználva előkészülni a hidegebb időre és a fűtési szezonra. Annál is inkább, mert a koszos, megrongálódott, vagy rosszul szerelt kémény balesetveszélyes.

Mindazok, akiknek fontos, hogy tisztább legyen a környezetük, kevesebbet fizessenek a fűtésért, a kémény miatt sohase gyulladjon ki az otthonuk, ne fenyegessen a szén-monoxid-mérgezés veszélye, azok rendszeresen kéményseprő szakemberrel ellenőriztetik és tisztíttatják füstelvezetőjüket. 

A kéményben lerakódott korom, kosz, és a kéményen található repedések veszélyes helyzeteket okozhatnak. Ha ezekhez még gyúlékony anyag közelsége is társul, könnyen bekövetkezhet a baj. A balesetek, tragédiák elkerülhetők, ha a fűtésrendszerét és kéményeit a tüzelőberendezés típusától függően mindenki évente vagy kétévente kéményseprő-szakemberrel átnézeti. A kéményseprők a lakosság körében évek óta ingyenesen végzik munkájukat, csak hívni kell őket. Ingyenesen kitakarítják az égéstermék-elvezetőket, ellenőrzik annak szigetelését, tömörségét, külső-belső állapotát, figyelve az esetleg balesetet okozó külső körülményekre – az elszívó-berendezésekre és a modern nyílászárók légbevezetőire. Ha az ellenőrzés során kiderül, hogy a rendszer műszaki állapota már nem tökéletes, bőven van idő kijavíttatni vagy kicserélni az elhasználódott részeket a hideg beállta előtt.

A katasztrófavédelem kéményseprőinek ellátási területéhez tartozó települések társasházaiba kötelezően és rendszeresen mennek a szakemberek. Ezek a kötelező feladatok idén, a járvány miatt három hónapon át szüneteltek, a szakemberek az ellenőrzéseket most pótolják. 

A családi házban élő magánszemélyekhez nem automatikusan érkezik a kéményseprő: immár harmadik éve egyénileg kezdeményezhetik az ilyen ingatlanban élők az időpont-egyeztetést a kéményseprőkkel, így ők a közszolgáltatást az egyéni igényekhez igazítva végzik el. Ez néhány nap átfutási időt igényel, ezért érdemes időben jelezni, ki és mikorra kéri az ingyenes ellenőrzést és tisztítást. Az igénylésről részletesebb információt az alábbi honlapon, az ügyfélszolgálat menüpont alatt talál. 

Fotó: BM OKF

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/241081/iden-mar-a-harmadik-felmaratont-futotta

Idén már a harmadik félmaratont futotta

2020. július 28.

Galéria

Tóth Norbert tűzoltó főtörzsőrmester a hatvani hivatásos tűzoltóságon szolgál, gépjárművezető. A sportnak mindig kiemelt szerepe volt az életében, a futás az egyik kedvence, az utóbbi években pedig a félmaratonokra edz.

Elmesélte, hogy az utóbbi hónapokban a futóversenyek száma jelentősen lecsökkent, de pont ez a jó a futásban, hogyha megvan a kedv és az akarat, a futó felveszi a futócipőt és addig meg sem áll míg a célba nem ér. Norbert főleg a hosszú távokat kedveli, szereti tesztelgetni kitartását és állóképességét. Idén harmadik alkalommal teljesítette a huszonegy kilométeres távot, a hétvégén a K&H mozdulj! félmaraton és futófesztiválon a távot két óra harminchárom másodperc alatt teljesítette, átlagtempója pedig öt perc negyvenhárom másodperc volt kilométerenként. A főtörzsőrmester elmondta, hogy óriási élmény volt a kivilágított Hősök teréről rajtolni és Budapest utcáin futni. Hozzátette, hogy további három félmaratont tervez még az idei évre, volt olyan verseny is ahol műholdas nyomkövetővel rögzítette a futást és annak az eredményét töltötte fel a megadott weboldalra, szóval egyedül vagy versenytársakkal, de nincs kifogás, a terveit véghez fogja vinni.

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság  jó egészséget, kitartást és további kiváló eredményeket kíván a sportembernek!

Fotó: Tóth Norbert archív

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/241081/iden-mar-a-harmadik-felmaratont-futotta

Tizenkét térségben, 400 településen folytatódik a szúnyoggyérítés

2020. július 27.

A Tisza és a Körösök térségében a legjelentősebb a szúnyogártalom, de számos Duna menti régióban is intenzív védekezésre van szükség a csípőszúnyogok ellen. Az elmúlt napok esőzései után ismét számítani kell a vérszívók megszaporodására, ezért több területen folytatódik a lárvák számát csökkentő biológiai védekezés. Az elmúlt héthez hasonlóan több mint 130 ezer hektáron terveznek beavatkozást a szakemberek.

A Tisza mentén szinte mindenütt jelentős a szúnyogártalom, ezért a szolnoki régióban és a Tisza-tó térségében a múlt heti légi kezeléseket földi eljárással egészítik ki a következő napokban. Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében légi és földi úton is csökkentik a kifejlett szúnyogok számát, míg Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun megyében légi kezeléseket végeznek. A Duna középső szakaszán a fővárosban, a Dunakanyar és a Csepel-sziget településein, valamint az Ipoly mentén és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében földi kémiai gyérítésekre kerül sor. 

Több térségben, elsősorban a Tisza mentén és Békés megyében folyamatos, extrém mértékű szúnyoginvázió alakult ki. Ezeken a területeken intenzívebb gyérítésre készülnek a szakemberek. Légi szúnyogirtásra az országos tisztifőorvos egyedi engedélyével a kiemelt szúnyogártalommal sújtott térségekben kerül sor. A kivitelezések pontos időpontjáról az érintett önkormányzatok egyedi értesítést kapnak, ez alapján tájékoztatják a lakosságot, továbbá a részletes program megtalálható a katasztrófavédelem honlapján is. A földi kezeléseket napnyugta után, az éjszakai órákban végzik, míg a légi védekezési munkálatok naplemente előtt zajlanak. 

A lárvák elleni biológiai védekezés idén április első napjaiban kezdődött meg. Időszakosan a folyók árterén, a tavaink állandó tenyészőhelyein pedig rendszeresen végeztek légi és földi gyérítéseket. A héten a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó nádassal fedett területein juttatják a vízbe a speciális, baktériumok termelte fehérjét tartalmazó készítményt, amely kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el. 

Az esőzések után jelentős számban alakulnak ki a szúnyoglárvák fejlődéshez megfelelő kisvíz jellegű tenyészőhelyek, pocsolyák, ház körüli vízgyülemek, ezeket szervezett módszerrel nem lehet kezelni. Ezekből a várható meleg időben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a csípőszúnyogok, ezért érdemes időben felszámolni a lakókörnyezetükben megtalálható tenyészőhelyeket. A szúnyogok számát csökkentő ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatói az alábbi linkeken érhetők el:

https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_plakat.html

https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_tajekoztato.html

Fotó: Szőke Péter BM OKF

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/241003/tizenket-tersegben-400-telepulesen-folytatodik-a-szunyoggyerites

Felvételik a Katasztrófavédelmi Intézetben

2020. július 24.

Továbbra is népszerűek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Katasztrófavédelmi Intézet által meghirdetett képzések. Háromszáznyolcvanhat jelentkező közül idén százheten teljesítették a felvételi követelményeket. Az általános felvételi eljárás eredményei azt tükrözik, hogy a felvételizőknek magas pontszámot kellett elérniük ahhoz, hogy bejussanak a különböző képzési formákra.

A felvételizők idén a megszokott elektronikus csatornákon értesülhettek eredményeikről, a bevált gyakorlat szerint június 23-án este rövid szöveges üzenetben közvetlen értesítést kaptak, ezzel párhuzamosan a felvi.hu oldalon is tájékozódhattak a ponthatárokról.

A katasztrófavédelmi nappali alapképzések közül az iparbiztonsági szakirány esetében volt szükség a legmagasabb pontszámra, az alap nappali támogatott képzésre a ponthatár az idén háromszázharminckilenc, míg az azonos képzésű katasztrófavédelmi műveleti szakirányon kétszázkilencvenkilenc pont volt. Az államilag támogatott nappali katasztrófavédelmi műveleti szakirányon hét tanuló, az iparbiztonsági szakirányon nyolc hallgató, míg két fiatal költségtérítéses képzési formában kezdheti meg a tanulmányait. A leendő tisztjelölteknek augusztus 24-én kezdődik meg a rendészeti alapfelkészítés intenzív szakasza.

Az idei évben a tűzvédelmi és mentésirányítási alap levelező képzési formára kétszeres volt a túljelentkezés, ide háromszázhuszonnyolc ponttal lehetett bekerülni. A levelező iparbiztonsági, tűzvédelmi és mentésirányítási, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szakirányokon összesen ötvennyolcan kezdhetik meg a tanulmányaikat.

Népszerű volt a felvételizők körében a katasztrófavédelem mesterképzés is, az ide pályázó hatvanegy fiatalból harmincketten kezdhetik meg ősztől a tanulmányaikat. A hivatásos katasztrófavédelmi szervezet állományából huszonöt embernek nyílik lehetősége arra, hogy államilag támogatott képzési formában szerezzen mesterdiplomát.

Egyes költségtérítéses szakirányokra, így a nappali iparbiztonságira, a levelező iparbiztonságira és katasztrófavédelmi műveletire, illetve a költségtérítéses mesterképzésre pótfelvételi eljárás keretében várhatóan július 27-től augusztus 6-ig lesz mód jelentkezni. 

A pályázatokat kizárólag elektronikusan, a www.felvi.hu rendszeren keresztül lehet benyújtani. Az eljárással kapcsolatos részletes információkat az érdeklődők a www.felvi.hu honlapon, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem honlapján (www.uni-nke.hu) tekinthetik meg. A pótfelvételi eljárásra az általános felvételi eljárás törvényi szabályai vonatkoznak. 

Fotó: Szőke Péter r.a. Fotóriporter / kiemelt szakügyintéző
Forrás: BM OKF

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/240939/felvetelik-a-katasztrofavedelmi-intezetben

Biztonság aratáskor is

2020. július 24.

Galéria

Javában tartanak a betakarítási munkálatok Heves megyénkben is, egyre több traktorral, kombájnnal és egyéb mezőgazdasági munkagéppel dolgoznak a földeken. Ezek biztonságról nem szabad megfeledkezni, hiszen az elhanyagolt műszaki állapotú gépek tűzveszélyesek lehetnek, könnyen tüzet okozhatnak, mely átterjedhet a lábon álló termésre is. Elmondható, hogy a tűzvédelmi szabályok be nem tartása komoly károkat okozhat.

Szabály szerint, a megelőzés érdekében a gazdáknak a mezőgazdasági munkák megkezdése előtt gépellenőrzéseken kell megbizonyosodniuk az eszközök jó műszaki állapotáról. A legalább öt gépet érintő ellenőrzést a tervezett időpont előtt be kell jelenteni a területileg illetékes katasztrófavédelmi kirendeltségnek, az erről készült jegyzőkönyv egy példányát pedig a gépen kell elhelyezni, az előírásoknak megfelelő tűzoltó-készülékkel együtt. A katasztrófavédelem nem csak a munkák előtt, hanem közben is biztosít konzultációs lehetőséget, és várja a gazdák hívását a gépszemlékre.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat részletesen leírja, milyen tűzvédelmi szabályokat kell betartani a mezőgazdasági munkák során:

 • A munkát mindig a közúthoz, vasúthoz legközelebbi részen kell elkezdeni, ezek mellett legalább három méteres védőszántást kell készíteni.
 • Tilos üzemanyaggal feltölteni a gépet a tarlón, ugyanígy tilos ott mindennemű, nyílt lánggal járó karbantartási tevékenység.
 • Kötelező védőburkolattal ellátni az akkumulátorokat, valamint a kipufogó és a szikratörő éghető anyagoktól való megtisztítása naponta egy alkalommal.
 • Dohányozni még a gépek vezetőfülkéjében is tilos! Pihenőidőben a gépeket a táblától legalább tizenöt méter távolságra kell leállítani, és itt kell kijelölni a dohányzóhelyet, ahol megfelelő mennyiségű víznek is lennie kell. Ha ez a tizenöt méteres távolság a hely adottságai miatt nem lehetséges, akkor a föld körül három méteres védőszántást kell alkalmazni.
 • A szabadban összerakott kazlak között legalább húsz méter távolságot kell tartani, vasúti vágánytól legalább száz, közúttól és erdőtől legalább huszonöt méterre kell elhelyezni ezeket.

Fotó: Dévai Balázs tű. fhdgy. - Hatvani HTP

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Meglátogatta az egri tűzoltólaktanyát Rikó

2020. július 23.

Galéria

A közelmúltban a Keresztesi család azzal a kéréssel fordult a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz, hogy beteg gyermekükkel szeretnének ellátogatni az egri tűzoltó laktanyába, egy kis időt eltölteni a lánglovagok között, megismerkedni a tűzoltók felszereléseivel, mindennapjaival.

A család elmesélte, hogy Rikárdó leukémiával küzd, a kisfiúnak a tűzoltók a kedvencei, és mindig jó kedvre derül, ha tűzoltós mesét néz, vagy meglát egy tűzoltó autót az utcán. A megyei katasztrófavédelem nagy örömmel tett eleget a kérésnek, hétfő délután fogadták a kis Rikót és családját az egri tűzoltóságon. A tűzoltó rajongónak bemutatták a járműveket, ki is választhatta a neki legszimpatikusabb autókat és kipróbálta milyen a szerparancsnoki helyen ülni. A tűzoltók a szeretett locsolós játékot is összeszerelték a kedvéért, így Rikó már négyévesen bemutathatta, hogyan oltana el egy lakástüzet. A látogatás egyik legizgalmasabb része a próbariasztás volt. A váratlanul megszólaló zene hallatán a szolgálatban lévő tűzoltók pillanatok alatt lecsúsztak a csúszdán, majd felvették védőfelszereléseiket és indultak is, mintha igazi káresethez vonulnának. A bemutató végén a kis Rikó kiválaszthatott egy gépjárművet, amellyel őt és édesanyját hazavitték a tűzoltók. Menet közben Rikó szeme csillogott az örömtől, büszkén feszített a nagy piros autóban. Reméljük ezzel a gazdag élménnyel sikerült szebbé tennünk Rikárdó napját, és hozzájárulnunk a gyermek mielőbbi gyógyulásához.

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ezúton is mielőbbi gyógyulást kíván a kis tiszteletbeli tűzoltónak!

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/240869/meglatogatta-az-egri-tuzoltolaktanyat-riko

Munka közben gyulladt ki a kombájn

2020. július 23.

Galéria

Aratás közben gyulladt ki és teljes terjedelmében égett egy kombájn Heréd határában szerdán, kora este.

A lángok nagyfeszültségű légvezetéket is érintettek, azok pedig a kombájnra szakadtak. A hatvani hivatásos tűzoltók egy gépjárműfecskendővel és egy vízszállító járművel vonultak, majd az áramszolgáltató szakembereinek segítségével avatkoztak be. A vezetékeket áramtalanították, az égő kombájnt egy munkagép körbe tárcsázta, így a tűz nem tudott tovább terjedni a gabonamezőben. A tűzoltók vízsugarakkal fékezték meg a lángokat, a tűzben senki sem sérült meg. 

Fotó: Dévai Balázs tű. fhdgy. - Hatvani HTP

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/240867/munka-kozben-gyulladt-ki-a-kombajn

A héten földről és levegőből is gyérítik a szúnyogokat

2020. július 20.

Az ország számos területén továbbra is tömegesen vannak jelen a szúnyogok. Míg a dél-nyugati országrészben a biológiai és földi kémiai kezelésekkel elfogadható szintre sikerült csökkenteni a szúnyogártalmat, a Duna mentén jelentős számban, míg a keleti országrészben, elsősorban a Tisza és a Körösök térségében továbbra is tömegesen vannak jelen a csípőszúnyogok. A héten 394 településen, összesen csaknem 133 ezer hektáron gyérítik a szúnyogokat.

A következő napokban a Tisza-tó térségében, Szolnok környékén és néhány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen földi és légi kémiai kezelések lesznek. Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Csongrád-Csanád megyében, valamint Baján és Mohács térségében, a főváros kilenc kerületében, a Szigetköz településein, a dunaújvárosi régióban, valamint Sopronban és Szekszárdon földi kezelésekkel gyérítik a szúnyogokat. 

A kivitelezések pontos időpontjáról az érintett önkormányzatok egyedi értesítést kapnak, ez alapján tájékoztatják a lakosságot, továbbá a részletes program megtalálható a katasztrófavédelem honlapján is. A földi kezeléseket napnyugta után, az éjszakai órákban végzik, míg a légi védekezési munkálatok naplemente előtt zajlanak. 

Az elmúlt napok újabb esőzései után ismét érdemes időt fordítani a ház körüli szúnyogtenyészőhelyek felszámolására.  A szúnyogok számát csökkentő ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatói az alábbi linkeken érhetők el:

https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_plakat.html

https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_tajekoztato.html

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Épületek égtek Parádon

2020. július 17.

Kigyulladt majd teljes terjedelmében égett két nádfedeles műemlék épület Parád Sziget utcájában, csütörtök délután.

A tűz átterjedt egy családi házra, amelyet a helyi önkéntes tűzoltók eloltottak. Az oltási munkálatok során pétervásárai hivatásos és a parádi önkéntes tűzoltók három vízsugárral fékezték meg a lángokat, a tűzben senki sem sérült meg. Az esettel kapcsolatban a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat tűzeseti helyszíni szemlét folytatott le.

Kép: Illusztráció

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Új tűzoltó gépjárművek Heves megyében

2020. július 16.

Galéria

Hatvanhárom speciális járművet adtak át július tizenötödikén a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon, melyből három gépjármű Heves megyébe került. A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság katasztrófavédelmi műveleti szolgálata egy Ford Ranger ICA2 duplakabinos gépjárművet, a Hatvani Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság egy Volkswagen Amarok erdőtüzes gyorsbeavatkozó gépjárművet, valamint az Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport pedig egy Volkswagen Amarok logisztikai gépjárművet vett át ünnepélyes keretek között.

Két európai uniós projekt keretében, valamint saját és a Generali Biztosító Zrt. által biztosított forrásból huszonegy erdőtüzes gyorsbeavatkozó, három többcélú és két üzemanyagtöltő jármű, továbbá huszonkilenc logisztikai, árvíz- és lakosságvédelmi, valamint vezetési irányítási gépjármű, illetve nyolc duplakabinos terepjáró került új gazdájához.

A BM OKF épületében megtartott átadási ünnepségen részt vett Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, a rendezvényen képviseltették magukat a társ- és rendvédelmi szervek, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az önkéntes szervezetek és a szakmai szövetségek.

Az ünnepi beszédet Bartók Péter tűzoltó dandártábornok, a BM OKF gazdasági főigazgató-helyettese mondta. Emlékeztetett arra, hogy a szervezet az idén ünnepli a tűzoltóság megalakulásának százötvenedik évfordulóját, és mint mondta, külön öröm, hogy ebben az évben is új járművekkel lehet megkönnyíteni az önkéntes és hivatásos tűzoltók munkáját. Bartók Péter beszélt arról is, hogy a mostani átadással lezárul a KEHOP 1.6.0-15-2016-00020 azonosítószámú, az „Erdőtüzek oltására alkalmas gépjárművek és vízszállító gépjárművek rendszerbe állítása” elnevezésű projekt. Ennek összesen több mint 6,1 milliárd forintos forrásából korábban tizenhat szimpla-, tizennégy duplafülkés vízszállítót, valamint három, erdőtüzes felépítménnyel szerelt konténerszállító járművet adtak át, most pedig huszonegy erdőtüzes gyorsbeavatkozó, két üzemanyagszállító-töltő gépjármű, valamint három duplafülkés, többcélú erdőtüzes és műszaki mentő felépítménnyel rendelkező gépkocsi talál gazdára. A főigazgató-helyettes hangsúlyozta, ezek a járművek jelentősen hozzájárulnak az erdőtüzes, illetve más, vízigényes vagy jó terepjáró képességet igénylő beavatkozások hatékonyságához. A tábornok szólt a három, nehéz terepi erdőtűzoltó jármű speciális képességeiről is. Bartók Péter a KEHOP 1.6.0-15-2016-00021 azonosítószámú, az „EU polgári védelmi komplex modulok létrehozása, fejlesztése” című projekt keretében átadott huszonkilenc Volkswagen Amarok típusú járművel kapcsolatban arról beszélt, hogy a 12 vízi kutatási és mentési, a 3 vezetés-irányítási, valamint a 14, logisztikai feladatok biztosítására szolgáló jármű felépítményeit a speciális feladatokhoz alakították ki. A főigazgató-helyettes elmondta, az uniós forrásból megvalósult fejlesztéseken túl a főigazgatóság saját költségvetéséből nyolc duplakabinos terepjáróval gazdagodnak a megyei igazgatóságok katasztrófavédelmi műveleti szolgálatai. A járművek felépítményének kialakításához és a málhafelszerelések beszerzéséhez a Generali Biztosító is hozzájárult támogatásával. A tábornok végezetül úgy fogalmazott, az átadott eszközökkel tovább javítható a reagálóképesség, csökkenthető a beavatkozási idő. Hozzátette ugyanakkor, hogy a fejlesztéseknek még nincs vége, a szervezet a jövőben is tervez uniós és hazai forrásokból eszközöket, járműveket beszerezni.

A főigazgató-helyettes után Kontrát Károly parlamenti államtitkár emelkedett szólásra, mindenekelőtt a belügyminiszter üdvözletét átadva. Ezután kijelentette, a most átadott hatvanhárom speciális jármű megkönnyíti az önkéntes és hivatásos egységek munkáját, ezáltal hozzájárul a magyar emberek élet- és vagyonbiztonságához. A miniszterhelyettes emlékeztetett arra, a kormány 2010-ben azt ígérte, hogy erősíti a biztonságot, márpedig ennek a törekvésnek fontos része a hivatásos és önkéntes erők megfelelő felszerelésekkel való ellátása. Kontrát Károly is szólt arról, hogy a források a jövőben is rendelkezésre állnak, a 2021-es költségvetés is gondoskodik arról, hogy Magyarország ezután is Európa egyik legbiztonságosabb országa legyen. Hangsúlyozta, bízik abban, hogy a most átadott speciális járművek jól szolgálják a rajtuk szolgálatot teljesítő állomány és a beavatkozások biztonságát, bár reméli, hogy minél ritkábban kell majd alkalmazni a járműveket.

 A köszöntőket követően Kontrát Károly parlamenti államtitkár és dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója átadta az érintett tizenkilenc katasztrófavédelmi igazgatóság és huszonhárom önkéntes szervezet képviselőjének a járművek jelképes indítókulcsát. Ezután a rendezvény résztvevői megtekintették az épület előtt felsorakozott gépkocsikat. Az ünnepség végén az országos katasztrófavédelmi főigazgató arról beszélt, hogy a beavatkozást igénylő események kihívás elé állítják a hivatásos és önkéntes erőket, és ezeket a kihívásokat legjobban megfelelő szakmai felkészültséggel és korszerű felszerelésekkel lehet kezelni. A tábornok köszönetet mondott mindazon közreműködőnek, a gyártóknak, a beszállítóknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy át lehessen adni a hatvanhárom gépjárművet. 

Fotó: Szőke Péter – BM OKF

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Az éplet hátsó részénél keletkezett tűz Gyöngyösön

2020. július 16.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/image/864822

Berendezési tárgyak kaptak lángra egy épület hátsó részében Gyöngyösön, a Szurdokpart utcában, szerda délután.

A gyöngyösi hivatásos tűzoltók két gépjárművet kitoltak és három gázpalackot kihoztak az épületből, majd két vízsugárral elfojtották a lángokat. Az eset során senki sem sérült meg. 

Fotó: Gyöngyösi HTP

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Kibővült a Tűzterjedés elleni védelem című tűzvédelmi műszaki irányelv

2020. július 13.

A tűzvédelmi szakemberek javaslatainak figyelembevételével a munkacsoport elkészítette a Tűzterjedés elleni védelem című tűzvédelmi műszaki irányelv módosítását. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzvédelmi és tűzmegelőzési főosztályának munkatársai által közösen, külső szakemberek bevonásával kidolgozott módosításban foglaltakat 2020. július 20-tól lehet alkalmazni.

A tűzvédelmi műszaki irányelv több lényeges módosítást tartalmaz. A jövőben segítséget nyújt a tervezőknek és szakértőknek abban a kérdésben, hogy a tűztávolságon belüli, szemben álló homlokzatoknál mely épületrészek nem befolyásolják a tűz terjedését. Így ezeket az épületrészeket – bizonyos feltételek teljesülése esetén – nem kell figyelembe venni a tűztávolság számításakor.

Az irányelvbe új megoldások kerültek arról, hogyan kell kialakítani a 120°-nál nagyobb szögben találkozó, különböző tűzszakaszokhoz tartozó homlokzatoknál a homlokzati síkból kiugró függőfolyosókat és erkélyeket, hogy azok meggátolják a tűz terjedését.

Bővült az azonos tűzszakaszba tartozó szintek között a homlokzati tűzterjedés elleni védelem biztosítására alkalmas megoldások (függönyfal és ahhoz kapcsolódó tűzterjedési gát szerkezete), valamint az épületgépészeti csövek és villamos szerelvények átvezetéseit érintő megoldások köre is. 

Megjelentek a tűzvédelmi műszaki irányelvben a növényekkel beültetett tetőfödémek kialakításai, a megfelelő tűzgátló lineáris hézagtömítés feltételei, valamint a gépészeti szerelvények terhét hordozó aknafalak kialakítására alkalmas építményszerkezetek. 

Bővült a melléklet a gépészeti vezetékek átvezetései tűzgátló lezárásainak kialakításaival, a tűzterjedés elleni gátak javasolt megoldásaival, a megfelelő tűzgátló lezárások kialakításainak feltételeivel, bekerültek az irányelvbe olyan fényképek, amelyek jó kivitelezési példákat mutatnak be, emellett a felhasználók dokumentummintát is találnak a beépítési nyilatkozatra.

 A tűzvédelmi műszaki irányelvet elérheti a katasztrófavédelem honlapján a 

https://www.katasztrofavedelem.hu/213/tuzvedelmi-muszaki-iranyelvek

webhelyen.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Június hónap fotója

2020. július 10.

Galéria

Majdnem egy év telt el azóta, hogy Fejes Krisztián tűzoltó őrmester megkérte kedvese, Enikő kezét.

A lagzit júniusban tartották Bélapátfalván, a lakodalomról természetesen nem hiányozhatott a feldíszített tűzoltóautó sem. A szertartás előtt a boldog pár a közelben lévő szilvásváradi Fátyol-vízeséshez „vonult” a járművel, hogy hazánk egyik természeti szépségénél megörökítsék életük egyik legszebb napját. A kis zuhatagnál Bódi Barbara tű. törzsőrmester is készített képeket, egyiket pedig a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a hónap fotójának választotta. 

Fotó: Bódi Barbara tű. tőrm.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Megköszönte Eger város polgármestere a tűzoltók munkáját

2020. július 03.

Galéria

A június 27-i reggelre a heves esőzést követően a nagy mennyiségű esővíz lakóházakba, pincékbe, garázsokba folyt be, a vízfolyások megáradtak, a hegyekről lezúduló víz törmeléket hordott az utakra, továbbá a viharos szél miatt fák dőltek utcákra, járdákra, lakóingatlanokra, telefon- és villanyvezetékekre. A Heves megyei katasztrófavédelem műveleti irányítási központjába közel száz bejelentés érkezett.

A tűzoltók segítségét jellemzően vízeltávolításhoz kérték a megye közel tíz településéről.   A heves megyei hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók szombat hajnaltól folyamatosan az ingatlanokban összegyűlt esővizet távolítottak el szivattyúkkal, továbbá kidől és veszélyesen megdőlt fákat távolítottak el motoros láncfűrészekkel és kéziszerszámokkal. A védekezési és kárfelszámolási munkálatokat a helyi lakosság is segítette. 

A mai napon Mirkóczki Ádám, Eger Megyei Jogú Város polgármestere meglátogatta az egri tűzoltóság állományát, dicsérő szavakkal méltatta hivatásukat, és a város polgárai nevében is megköszönte a tűzoltók áldozatos munkáját melyet a villámárvíz kárfelszámolásakor hajtottak végre. A tűzoltók körbevezették a Polgármester Urat a laktanyában, bemutatták, hogy hogyan telik a napi szolgálat, továbbá megtekintették a laktanya gépjárműveit és a tűzoltás és műszaki mentés szakfelszereléseit.

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Kamionra szakadt a fa ága

2020. július 02.

Galéria

Kamion fülkéjére szakadt egy tíz méter hosszú faág Mátrafüred Üdülősor utcájában, szerda délelőtt.

A jármű nem tudott tovább haladni és teljesen elzárta az utat a forgalom elől. A gyöngyösi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik motoros láncfűrésszel és ágvágóval a letörött ágakat eltávolították. A műszaki mentés során senki sem sérült meg. 

Fotó: Gyöngyösi HTP

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Tűzvédelmi tesztekkel teheti próbára tudását

2020. július 02.

Ezentúl bárki, akár otthonról is felmérheti tűzvédelmi tudását a katasztrófavédelem interaktív tűzvédelmi tesztjein keresztül. A tesztsorokkal ellenőrizhető például, hogy annak kitöltője ismeri-e azokat a hétköznapi jelzéseket, amelyekkel nap mint nap találkozhat, és amelyek valamilyen veszélyre figyelmeztetik, de az is kiderül, hogy hány propánbutángáz-palack tárolható egy társasházi lakásban, vagy hogy szabad-e grillezni tűzgyújtási tilalom idején. A tesztet összeállító Országos Tűzmegelőzési Bizottság arra törekedett, hogy a válaszok értékelésével együtt a felhasználó hasznos kiegészítő információkhoz jusson, így az értékelőlapon nemcsak az jelenik meg, hogy helyes vagy helytelen volt a válasz, hanem ajánlásokat, kisfilmeket, magyarázatokat is tartalmaz, ezzel gyarapítva a már meglévő ismereteket.

Az interaktív kérdőívek játékos formában tanítják a felhasználót, függetlenül attól, hogy gyerek vagy felnőtt tölti ki. Lehetőséget nyújtanak a tűzvédelmi tudás felmérésére, az ismeretek bővítésére. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan nem tudják, mi a teendő, ha otthonukban tűz keletkezik, vagy bizonytalanok, ha a konyhában lángra kap az olaj, és azt szeretnék eloltani. 

A katasztrófavédelem honlapján elérhető első teszt nemcsak tudáspróba, hanem egy felmérés is egyben, amelynek eredményeit az Országos Tűzvédelmi Bizottság beépíti a további, megelőzést célzó kampányaiba. A kérdőívet kitöltők tehát közreműködnek abban, hogy a bizottság visszajelzést kapjon arra vonatkozóan, a jövőben milyen tűzmegelőzési témákban szükséges pontosítani, több ismeretet megosztani.

A továbbiakban a katasztrófavédelem havonta jelentkezik új tűzmegelőzési teszttel, amelyek kitöltése átlagosan legfeljebb öt percet vesz igénybe. 

A tűzvédelmi körülmények felmérésére irányuló teszt ezen a linken érhető el.

A tűzvédelmi ismeretek tudáspróbája ide kattintva nyílik meg.

Forrás: BM OKF

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Köszönet az egészségügyi dolgozóknak SEMMELWEIS-NAP alkalmából

2020. július 01.

Galéria

Kormosné Kovács Eleonóra és Dr. Nagy Kálmán három megye katasztrófavédelmi dolgozóinak egészségügyi ellátását végzi az év 365 napján, továbbá rengeteget tesznek az állomány egészségtudatosságának kialakításáért.

Dr. Nagy Kálmán 2017. szeptember 1-i hatállyal került kinevezésre a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományába, közalkalmazottként, osztályvezetői beosztásba. Tanulmányit a Szentpétervári Állami Orvostudományi Egyetemen állami ösztöndíjasként kezdte, orvosi diplomáját 1998-ban szerezte meg, a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetemen. 2012-ben háziorvosi szakvizsgát, majd 2019-ben sikeres rendészeti alapvizsgát tett. Egerben és Pétervásárán közel egy évtizeden át háziorvosként praktizált. Dr. Nagy Kálmán a Területi Egészségügyi, Pszichológiai és Munkabiztonsági Ellátó Központ osztályvezető orvosaként három megye egészségügyi ellátását szervezi. 2020-ban a katasztrófavédelem állományában végzett kiemelkedő munkája elismeréseként dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy 50. életévének betöltése alkalmából főigazgatói ajándéktárgyat adományozott számára.

Kormosné Kovács Eleonóra 2016. november 1-én került a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományába, asszisztens beosztásba. Tanulmányait az Egri Egészségügyi Szakközépiskolában végezte, ahol OKJ ápolónői képesítést szerzett. 1989-től dolgozik az egészségügyben, az egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetben ápolónőként, a III. Belgyógyászati Osztályon részlegvezetőként, majd a Mikófalvai Önkormányzati Háziorvosi Szolgálatnál körzeti ápolónőként dolgozott. 

A megyei katasztrófavédelem ezúton is hálásan köszöni lelkiismeretes munkájukat!

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Tizenhét megyében újraindul a kéményseprés

2020. június 30.

Július elsején újrakezdi a társasházi sormunkát a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezete. Az ország tizenhét megyéjét – Budapest, Vas és Fejér megye kivételével – átfogó ellátási területen minden olyan társasházban, ahol az éves ellenőrzést március 17-ig nem végezték el, a szervezet kéményseprői megkezdik a lakosság kiértesítését a kéményellenőrzés és -tisztítás új időpontjáról.

A katasztrófavédelem kéri a lakosságot, hogy támogassa a kéményseprők évente kötelezően, a lakosság körében ingyenesen végzett tűzmegelőző munkáját azzal, hogy az értesítőn megadott napon biztosítják a szakemberek bejutását ingatlanjukba. Az átdolgozott sormunkatervek megyei és települések szerinti bontásban már megtekinthetőek a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu honlapon, a 2020. évi új sormunkaterv oldalon.

Az egylakásos ingatlanok tulajdonosai is újra, szabadon választott időpontra igényelhetik égéstermék-elvezetőjük felülvizsgálatát. Az időpont-egyeztetési igények és egyéb kéményseprési ügyek intézése érdekében keressék a katasztrófavédelem kéményseprőit:

 • online – https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ugyfelszolgalat – a megfelelő elektronikus űrlap kitöltésével és elküldésével;
 • e-mailben a kemenysepro.ugyfelszolgalat@katved.gov.hu címen;
 • postai úton, a levelet a BM OKF GEK részére, 1903 Budapest, Pf.: 314. címre küldve;
 • telefonon a 1818-as ingyenesen hívható központi telefonszámon a 9-es és 1-es menü kiválasztása után jelentkező ügyintézőnél;
 • személyesen, ügyfélfogadási időben a Heves Megyei Ellátási Csoport irodájában - 3300 Eger, Klapka György u. 11.
 • a külföldön tartózkodó állampolgárok pedig a +36 (1) 550 1858 helyi díjszabással hívható telefonszámon érik el az ügyfélszolgálatot.

Fotó: BM OKF

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Villámárvizek és kidőlt fák a hétvégén

2020. június 29.

Galéria

A szombat reggelre virradó éjszakai heves esőzést követően közel száz bejelentés érkezett a Heves megyei katasztrófavédelem műveleti irányítási központjába.

A tűzoltók segítségét jellemzően vízeltávolításhoz kérték a megye közel tíz településéről.  Az összegyűlt víz házakba, pincékbe, garázsokba folyt be; a vízfolyások megáradtak, visszaduzzadtak, továbbá a hegyekről lezúduló nagy mennyiségű víz törmeléket hordott az utakra. Az erős szélben fák dőltek utakra, járdákra, lakóingatlanokra, telefon- és villanyvezetékekre. A heves megyei hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók szombat hajnaltól folyamatosan az ingatlanokban összegyűlt esővizet távolítottak el szivattyúkkal, Egerben, Felnémeten, Egerszóláton, Bükkszéken, Felsőtárkányban, Szarvaskőben, Sirokban és Egerbocson. A védekezési és kárfelszámolási munkálatokat a helyi lakosság is segítette. Vasárnapra a viharral kapcsolatos bejelentések száma már jelentősen lecsökkent, néhány helyszínen a bükkszéki önkéntes tűzoltók szivattyúzták a házak pincéjében felgyülemlett esővizet, valamint hat esetben kellett veszélyes fát eltávolítani a hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltóknak Egerben, Noszvajon, Füzesabonyban és Tarnaőrsön.

Fotó: Papp László tű. őrm. - Egri HTP

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Vért adtak az egri kirendeltségen

2020. június 26.

Galéria

A Magyar Vöröskereszt egri munkatársai újra az Egri Katasztrófavédelmi Kirendeltségen fogadták az önzetlen véradókat péntek délelőtt.

Elmondták, hogy a nyári időszakban is fontos, hogy ne feledkezzünk meg a véradásról, hiszen ilyenkor a szabadságok miatt felborul a rutin, a rendszeres véradók közül sokan elutaznak, ráadásul a meleg idő sem kedvez a véradási hajlandóságnak. A folyamatos vérellátás fenntartása érdekében számítanak a segítő szándékú emberekre, akik egy véradással, akár három ember életét is megmenthetik. Az egészségügyi dolgozók jó kapcsolatot ápolnak a tűzoltókkal, évente többször is megjelennek a katasztrófavédelmi kirendeltségen, a mai alkalommal húsz véradó ajánlotta fel 450 milliliternyi vérét e nemes cél érdekében. 

Fotó: Hevesi Katalin tű. alez.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Tájékoztatás a veszélyhelyzetet követő hatósági engedélyezésekről

2020. június 19.

2020. június 18-án hatályba lépett a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló törvény és több kapcsolódó kormányrendelet. Az alábbiakban a hivatásos katasztrófavédelmi szerv hatáskörébe tartozó szakterületi változásokat foglaltuk össze.

A tűzvédelmi szakterületet érintő változás, hogy a magyar hatóság által kiállított, a veszélyhelyzet ideje alatt lejárt, valamint a veszélyhelyzet megszüntetését követő 15 napon belül lejáró hivatalos okmányok (így a tűzvédelmi szakértői-bizonyítvány is) a veszélyhelyzet megszűnését követő 180 napig érvényesek. A veszélyhelyzet ideje alatt lejárt tűzvédelmi szakvizsga-bizonyítványok a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek.

A veszélyhelyzet megszűnését követő időszakra vonatkozó átmeneti szabályokat tartalmazó kormányrendelet kimondja, hogy az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban meghatározott műszaki megoldások veszélyhelyzet miatt elmaradt időszakos felülvizsgálatára, karbantartására az arra kötelezettnek a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napon belül – igazolt módon dokumentálva – intézkednie kell.

A törvény alapján az engedélyköteles tevékenység ellenőrzött bejelentés alapján is folytatható. Az ellenőrzött bejelentés azonban nem alkalmazható többek között a tűzvédelmi jogszabályok alóli eltérési, jóváhagyási ügyekben és a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánított beruházásokkal összefüggő engedélyezési eljárások esetében, továbbá vízjogi és vízvédelmi engedélyezési ügyekben, mivel ezen kérelmezett jog Magyarország nemzetközi jogi kötelezettségei, valamint az Európai Unió kötelező jogi aktusai alapján kizárólag engedéllyel gyakorolható.

A vízügyi és vízvédelmi szakterületet érintőváltozás, hogy a törvény szerint a vízilétesítményekre és vízimunkákra vonatkozó vízjogi létesítési engedély, elvi vízjogi engedély és megszüntetési engedély egy évvel történő automatikus meghosszabbodásának esetei:

- a veszélyhelyzet megszűnésének napjától számítva, ha a lejárat a veszélyhelyzet kihirdetésének és a veszélyhelyzet megszűnésének napja közötti időszakban, vagy

- az engedély hatályának lejártától számítva, ha a lejárat a veszélyhelyzet megszűnésének napját követő 180 napon belül következik be.

Egyes esetben a vízjogi engedélyek hatályosságának feltételét polgári jogi (vagyonkezelői, kezelői, vagy tulajdonosi) hozzájárulások is képezik, így amennyiben a hozzájárulások érvényessége a fenti időszakokban jár le, akkor azok beszerzéséről az engedélyesnek kell gondoskodnia, és igazgatási szolgáltatási díj vagy illeték megfizetése nélkül kell kérelmeznie az engedélyek időbeli hatályának meghosszabbítását. Ezen ügyekben a vízügyi hatóság soron kívül jár el.

A vízhasználatok vízkészletjárulék-fizetésére vonatkozó átmeneti szabály, hogy 2020. december 31-ig, amennyiben a felhasznált vízmennyiség a vízjogi engedélyben megjelölt vízmennyiség 80 százalékát nem éri el, csak a ténylegesen felhasznált vízmennyiség után kell fizetni a járulékot. Ezen kedvezményt a vízhasználó a 2020-ra vonatkozó éves bevallás során, külön nyilatkozattal érvényesítheti.

A veszélyes anyagokkal kapcsolatos szakterületeket érintő változás, hogy az alsó és felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemek tevékenysége, valamint a veszélyes áruk szállításával kapcsolatos, a katasztrófavédelem hatáskörébe tartozó csomagolóeszközök jóváhagyása engedélyköteles tevékenység, ezért bejelentéssel nem gyakorolható, engedélyezési eljárás lefolytatásának van helye.

A küszöbérték alatti üzemek egyes eljárásai esetén az üzemeltető által hiánytalanul benyújtott dokumentációk alapján az ellenőrzött bejelentés alkalmazható, ebben az esetben a hatóság a jogszabály szerint kiemelt figyelmet fordít az – akár előzetes értesítés nélküli – hatósági ellenőrzés elvégzésére.

A bejelentések benyújtására az eddig alkalmazott elektronikus felületek mellett az erre a célra létrehozott e-mail címeken továbbra is lehetőség van. Fontos, hogy a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatósághoz, a jogszabályok szerinti mellékletekkel szükséges a bejelentéseket megküldeni. Az e-mail címek listája ITT található.

Az átmeneti és a módosított szabályokkal kapcsolatban a területileg illetékes katasztrófavédelmi igazgatóságok és kirendeltségek részletes tájékoztatást adnak. Az elérhetőségek ITT megtalálhatóak. 

Forrás: BM OKF

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Baleset a 25-ös főúton

2020. június 18.

Galéria

Teherautó rohant bele hátulról egy személygépkocsiba a 25-ös főút egri szakaszán, a Mátyás király úton, a Vincellériskola utca kereszteződésének közelében, csütörtök délelőtt.

A város hivatásos tűzoltói áramtalanították az autót, majd feszítő-vágó berendezés segítségével megbontották a karosszériáját, abból egy embert kiemeltek és átadták a mentőknek.

Fotó: Hóruczi Tamás tű. őrm.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Önkéntes tűzoltók segítettek a Mátra Múzeumban

2020. június 18.

Galéria

Az Abasári Önkéntes Tűzoltó Egyesület 19 tagja „vonult ki” a gyöngyösi Mátra Múzeum parkjába, múlt vasárnap reggel. A tűzoltók Báryné Gál Edit igazgatónő hívására érkeztek a helyszínre, de szerencsére nem tűzeset miatt. Társadalmi munkával nyújtottak segítséget, a pillanatnyilag nehéz helyzetbe került múzeum számára.

A világjárvány mindennapi életünket is átalakította, talán az egyik legnagyobb veszteséget elszenvedő ágazat a kultúra. A korona vírus miatt bezárásra került közművelődési intézmények, gyűjtemények azonban – épp a napokban – újra kitárják kapuikat. A Mátra Múzeum hatalmas parkjának nem kedvezett a kényszerű pihenő. A közelmúlt viharai számos fát megtépáztak, több közülük veszélyessé vált, így még az újranyitás előtt szükséges volt ezek kivágása, gallyazása, továbbá a leszakadt ágak darabolása. Ezt a munkát végezték el – az igazgatónő kérésére, ingyenesen - az önkéntes tűzoltók, akik emellett még sövényt és füvet nyírtak, rendbe tették az elburjánzott növényeket. Munkájuk után a gyöngyösi Mátra Múzeum kertje újra teljes pompájában várja a látogatókat. 

Fotó: Abasári ÖTE

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Születésnapja alkalmából köszöntöttük

2020. június 17.

Közel negyven éven át dolgozott a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság jogelőd szervezeteinél Mészáros Gáborné Szécsi Ágota.

Mészáros Gáborné, Szécsi Ágota 1952-ben kezdte meg pályafutását az egykori Állami Tűzoltóságon gyors- és gépírónőként. 1971-ben számfejtő munkakörbe került át, majd pénzügyi ügyintéző lett. Akkori elöljárói kiemelték szorgalmát, feladatait mindig szakmailag kifogástalanul végezte, kollégáit rendszeresen segítette a hivatali problémák megoldásában. Harminckilenc év után 1991-ben a Heves Megyei Tűzoltóparancsnokság állományából tűzoltó zászlósként vonult nyugdíjba. Kerek évfordulós, nyolcvanötödik születésnapját a napokban ünnepelte Ágota néni, akit e jeles napon felköszöntöttek a megyei katasztrófavédelem munkatársai is, jó egészséget és sok boldogságot kívánva neki.

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Megjelent a Katasztrófavédelem magazin legújabb száma!

2020. június 17.

A elektronikus lapban többek között Kiss Róbert törzsőrmestert is megismerhetik, aki tizenegy éve tűzoltó, emellett a táncolás, versenyzés, táncoktatás az egész életét végigkísérte.

Tűzoltó esküvő Bélapátfalván

2020. június 17.

Galéria

Közel egy év telt el azóta, hogy Fejes Krisztián tűzoltó őrmester megkérte kedvese, Enikő kezét.

A szerelem még mindig lángol a fiatal pár szívében, szombaton el is jött a nagy nap amikor örök hűséget fogadtak egymásnak. Az esküvő egy igazi „tűzoltó esküvő” volt, mely a tűzoltó gépjármű feldíszítésével kezdődött Bélapátfalván. A vőlegény munkaeszközével, a feldíszített tűzoltó gépjárműfecskendővel ment a szomszédos Szilvásváradra a lányos házhoz, a menyasszonyért, onnan pedig együtt mentek az esküvői fotózásra a festői szépségű Szalajka-völgybe, a Fátyol-vízeséshez, majd a Bélkő-hegység lábánál is kattogtak a fényképezőgépek. Délután, amikor a vendégek is megérkeztek, a vendégsereg Szilvásváradon a menyasszony házához lánykikérésre ment. A kikérést követően a fiatalok a házasságkötő termemben polgári szertartáson kimondták a boldogító igent, majd onnan kilépve áthaladtak a tűzoltó tömlőből formált „Boldogság kapun”, ezzel jelképesen is egy új szakasz kezdődött közös életükben. A „boldogság kapujának” tartó pillérjeit a tűzoltó bajtársak testesítették meg, ezzel is kimutatva támogatásukat és örömüket az új pár felé. A szertartást követően az ünneplő tömeg Bélapátfalvára a lakodalom helyszínére robogott, ahol kezdetét vette a hajnalig tartó mulatás. 

Sok boldogságot kívánunk az ifjú párnak!

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Május hónap fotója

2020. június 16.

Galéria

A demjéni szalmabála-tűznél készített fotó nyerte el a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság május hónap fotója címet, melyet Papp László tűzoltó őrmester, egri hivatásos tűzoltó kapott lencsevégre.

A tűzoltók munkája során természetesen elsődleges az emberi élet és a vagyoni javak mentése, amennyiben azonban lehetőségük adódik, kollégáink megörökítik a pillanatot, ezzel dokumentálják munkájukat. A tűzoltók mindig közel vannak a tűzhöz, ahonnan igazán látványos felvételeket is tudnak készíteni. 

Május 22-én több száz bála és egy erőgép gyulladt ki Demjén határában. Az erős szélben a tűz gyorsan terjedt, a lángok további tizenötezer bálára terjedtek át. A tűzhöz Egerből, Gyöngyösről, Mezőkövesdről és Füzesabonyból vonultak a hivatásos tűzoltók. Az oltási munkálatok és a helyszín biztosítása több mint négy napon át tartott, a bálák szétterítésében és a tűzfészkek felkutatásában számos erőgép is segítette a tűzoltók munkáját.

Egy éjszaki váltásban Papp László tűzoltó őrmester készített képeket, melyek közül az egyiket a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2020. májusban a hónap fotójának választott meg.

Fotó: Papp László tű. őrm.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Lakóház égett Pélyen

2020. június 16.

Kigyulladt, majd lángok borítottak el egy közel száz négyzetméter alapterületű családi házat a keddre virradó éjszaka, Pély Fő útján.

A heves égés következtében az épület tetőszerkezete beomlott. A hevesi hivatásos és a jászkiséri önkormányzati tűzoltók vonultak, akik három vízsugárral oltották el a lángokat. A tűz keletkezésekor az ingatlanban senki sem tartózkodott, az eset során senki sem sérült meg. 

Felborult egy autó a Mónosbél felé vezető úton

2020. június 15.

Galéria

Felborult egy személyautó a Mónosbél felé vezető úton, a 25-ös főút kereszteződésének közelében, hétfő délután.

Műszaki mentés céljából az egri hivatásos tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították, majd a helyszínelést követően az útról eltávolították az autót. A jármű vezetője saját erejéből ki tudott szállni a járműből, a helyszínre mentők is érkeztek.

Fotó: Hóruczi Tamás tű. őrm.

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Megszaporodtak a szúnyogok, folytatódik a védekezés

2020. június 15.

Az elmúlt hónapokban a csípőszúnyogok elleni védekezés keretében kizárólag biológiai lárvagyérítéseket végeztek a szakemberek, légi és földi technológiát alkalmazva. Az előző héten a Dunántúl északi területein, főként a Duna felső szakaszán végeztek földi lárvagyérítést. Ez a munka folytatódik a következő napokban a folyó középső és alsó szakszán.

A felmelegedés hatására több térségben megjelentek a kifejlett szúnyogok, ezért amennyiben az időjárási körülmények lehetővé teszik, a mai naptól megkezdődik az ellenük való védekezés is. A kifejlett szúnyogok gyérítésére szolgáló készítményt földi úton, platós terepjáróra vagy kisteherautóra szerelt berendezések segítségével juttatják ki, elsősorban a települések belterületén. 

Kétféle módszert használnak a szakemberek: a melegködképzéses technológia során az apró cseppekre bontott irtószer terjedését hő hozzáadása is segíti. Ez a módszer főként növényzettel erősebben borított környezetben előnyös, de a munka során keletkező köd rövid időre korlátozza a látási viszonyokat, ezért forgalmas helyeken kevésbé alkalmazható. Az ULV eljárás során szintén apró cseppekben juttatják ki az irtószert, de hő hozzáadása nélkül. A permetfelhő csak kis mértékben észlelhető, a közlekedést nem zavarja, ezért forgalmasabb, városias területeken elsődlegesen ezzel az eljárással találkozhatunk.

A elhasznált készítmény a kijuttatott mennyiségben emberekre, melegvérű állatokra, növényekre nézve ártalmatlan, hektáronként alig több mint fél litert permeteznek ki belőle, a hatóanyag a kijuttatás után néhány órával lebomlik. A földi kezeléseket napnyugta után kezdik, így a méhekre, és más nappal aktív rovarokra nem jelent veszélyt a szúnyogirtás, az alacsony dózis miatt a méhfélékre és más kevésbé érzékeny rovarokra egyébként sincs hatása a készítménynek.

Ezen a héten a főváros hat kerületében, a Csepel-sziget és térségének településein, valamint a dunaújvárosi, szekszárdi és mohácsi térségben lesznek a kifejlett szúnyogok elleni kezelések. A következő hetekben számos régióban várható a csípőszúnyogok tömeges megjelenése, ehhez igazodnak majd a további beavatkozások. Az érintett települések listája és a kezelések tervezett időpontja a katasztrófavédelem honlapján megtalálható. A változékony időjárás miatt a kezelések csúszhatnak vagy el is maradhatnak, hiszen esőben, szélben nem végezhető szúnyoggyérítés. 

A mostani csapadékos időszak után kiemelten fontos, hogy a lakókörnyezetünkben kialakuló tenyészőhelyeket felszámoljuk. A szúnyogok számát csökkentő ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ egy plakátot és egy tájékoztatót készített, amelyek az alábbi linkeken érhetők el:

https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_plakat.html

https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_tajekoztato.html

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Villámárvíz, balesetek és gázszivárgás a hétvégén

2020. június 15.

Galéria

Három balesetnél, két gázszivárgásnál avatkoztak be, továbbá tizenhárom esetben vonultak a vihar okozta károkhoz megyénk tűzoltói a hétvégén.

Két személyautó karambolozott Rózsaszentmártonban, az Apci úton, szombat délelőtt. A balesethez a gyöngyösi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járműveket, majd biztosították a helyszínt. 
Vasárnap délután három jármű karambolozott az Andornaktálya és Mezőkövesd közötti úton. A balesethez Egerből riasztották a hivatásos tűzoltókat, akik áramtalanították a járműveket. A tűzoltók az egyik autó karosszériáját feszítő-vágó berendezés segítségével megbontották és abból egy beszorult sérültet kiemeltek, majd átadták őt a mentőknek. 
Lesodródott az úttestről és az út menti árokba hajtott egy gépkocsi vasárnap késő délután a 25-ös főút Eger és Kerecsend közötti szakaszán, Eger közelében. A balesethez a megyeszékhely hivatásos tűzoltói érkeztek ki, akik áramtalanították a járművet.

Megrongálódott egy gázcsonk Hatvanban, az Árpád utcában egy családi ház oldalában, szombat délután. A város hivatásos tűzoltói áramtalanították a száz méter sugarú körön belül található ingatlanokat és két személyautót kézi erővel eltávolítottak a gázszivárgás közeléből. Az egység folyamatosan mérte a gázkoncentrációt, valamint a szolgáltató szakembereivel közösen elszorították a gázcsonkot és megszüntették a szivárgást. A munkálatok idejére tizenkét ingatlanból harmincnyolc embernek kellett ideiglenesen elhagynia az otthonát.
Vasárnap reggel, Szilvásváradon egy ingatlan udvarán ugyancsak eltört egy gázcsonk és szivárgott belőle a gáz. A bélapátfalvai önkormányzati és a szilvásváradi önkéntes tűzoltók a gázszolgáltató szakembereinek segítségével avatkoztak be és szüntették meg a szivárgást, a kárfelszámolásban egy erőgépet segített.

A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű esővíz és a viharos szél több Heves megyei településen is nagy károkat okozott, összesen tizenhárom alakalommal kérték a tűzoltók segítségét vasárnap. Nagyrédén, Petőfibányán és Istenmezején fákat döntött ki a szél, melyeket láncfűrészek segítségével távolítottak el a tűzoltók. A víz által leginkább érintett település Szücsi és Ecséd volt. Szücsiben a nagy mennyiségű, hirtelen lezúduló eső következtében a patak kilépett a medréből és közel harminc ház pincéjébe tört be. A gyöngyösi hivatásos tűzoltók három szivattyúval avatkoztak be, továbbá a vízkárok megfékezésében száz önkéntes és húsz közfoglalkoztatott 150 homokzsák elhelyezésével védte a házakat. Ecséd magasabban fekvő részéről a heves esőzés nagy mennyiségű sarat és hordalékot sodort az utcákra és a házak közé. Számos ingatlanba is betört a víz, néhol közel fél méteres magasságban. A helyszínre a hatvani hivatásos tűzoltók vonultak, a károk felszámolásában húsz önkéntes is segédkezett.

Fotó: Heves MKI

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Gázvezetéket vágott át egy munkagép

2020. június 11.

Gázvezetéket vágott át egy munkagép szerda délután, Füzesabony Kerecsendi útján.

A füzesabonyi katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltói a rendőrséggel közösen százötven méteres körben lezárták az érintett területet. A gázszolgáltató szakemberei kijavították a vezetéket, az áramszolgáltató munkatársai a munkálatok idejére áramtalanították a közeli villanyvezetékeket. Az ideiglenes áramkimaradás tíz ingatlant érintett, az eset során nem sérült meg senki.

Fotó: Nagy László tű. alez. - Egri KVK

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek

Baleset az M3-ason Hatvannál

2020.06.10. 09:54
Közlekedési baleset
A kerekharaszti lehajtó közelében felborult egy kisbusz.
A szalagkorláton átrepült és felborult egy kisbusz az M3-as autópályán, a Miskolc felé vezető oldalon, Hatvannál, a kerekharaszti lehajtó közelében. A műszaki mentést a hatvani és az aszódi hivatásos tűzoltók megkezdték. Az érintett útszakaszt lezárták, Budapest irányába is egy sávon halad a forgalom.
Helyszín: M3-as autópálya, M3-as autópálya
https://heves.katasztrofavedelem.hu/modules/vesz/esemeny/29667/?back=https://heves.katasztrofavedelem.hu/

Szúnyogokat hoznak az esőzések, folytatódik a védekezés

2020. június 08.

Összesen ezer hektáron zajlik majd földi biológiai védekezés ezen a héten. A beavatkozások Sopron mellett a győri, a komáromi, valamint a mosonmagyaróvári kistérséget érintik.

A csapadékhiányos tavaszi időjárás miatt az elmúlt hónapokban kevés helyen kellett beavatkozni a csípőszúnyogok ellen. Korábban a Velencei-tónál, a Kőrösök mentén, továbbá a Duna középső és alsó szakaszán végeztek biológiai lárvagyérítést a szakemberek. Csongrád-Csanád megyében hazánkban elsőként juttattak ki nagyobb területre a biológiai gyérítés során használt granulátumos készítményt, erre légi módszerrel került sor. Az eljárás az ártéri erdőkben, és más, növényzettel borított tenyészőhelyeken hoz érdemi eredményt. A katasztrófavédelem által koordinált program keretében ezzel valamennyi rendelkezésre álló gyérítési technológiát alkalmazzák a szakemberek.

A folyók vízállása továbbra is alacsony, így az árterületeken nem tudtak nagyobb, összefüggő csípőszúnyoglárva-tenyészőhelyek kialakulni. A jelenlegi időszakban az elszórt, egyenként kisebb, de jelentős számú vízmegállások, valamint az állandó elöntésű tenyészőhelyek megemelkedett vízszintű szegélyzónái jelentik az elsődleges élőhelyet a csípőszúnyoglárvák számára. Utóbbiak kezelése földi úton valósítható meg, amely munkákra a következő napokban a Dunántúl északi részén kerül sor, Mosonmagyaróvár, Győr, Sopron és Komárom térségében.  A nagyszámú, apró, eldugott erdei pocsolyákat ezzel a módszerrel nem lehet kezelni, ezért az azokból kirepülő imágók ellen valószínűleg rövidesen kémiai gyérítéssel kell majd védekezni.

Csapadékos időszak után kiemelten fontos, hogy a lakókörnyezetünkben kialakuló mikrotenyészőhelyeket felszámoljuk. Célszerű a vízgyűjtőként szolgáló kerti eszközöket (virágcserepek, játékok, madáritatók) összegyűjteni, vagy néhány naponta kiüríteni, az esővízgyűjtő hordókat szúnyoghálóval lefedni, illetve az árkokat rendben tartani, hogy hosszabb ideig ne tudjon benne megállni a csapadék. A szúnyogok számát csökkentő ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ egy plakátot és egy tájékoztatót készített, amelyek az alábbi linkeken érhetők el:

https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_plakat.html

https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_tajekoztato.html

Fotó: Szőke Péter BM OKF

https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/239085/szunyogokat-hoznak-az-esozesek-folytatodik-a-vedekezes