Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hírek

Szombathelyi lány a legerősebb tűzoltók között, aki saját magával versenyez

Országosan hét, Szombathelyről egy tűzoltó lány nevez a legerősebb tűzoltók versenyére, a TFA (Toughest Firefighter Alive) Hungaryra, amelyet augusztus 24–25. között rendeznek Bükfürdőn.

Pályaválasztásának története a családjából ered

Az idei nemzetközi versenyre 169-en neveztek, közöttük Vas megyei hivatásos és önkéntes tűzoltók is vannak. A megyénkből indulók közül az egyetlen női versenyzővel, Paróczi Nórával beszélgettünk. A lány pályaválasztásának története a családjából ered: a nevelőapja „oltotta be” a hivatás iránti érdeklődéssel, aki Zalaegerszegen volt tűzoltó. Nóra fi atal felnőttként tudomást szerzett róla, hogy a közszolgálati egyetemen van olyan képzés, amelyet követően munkát lehet kapni a tűzoltóságon. Katasztrófavédelem–iparbiztonság szakon végzett, a veszélyes anyagok, veszélyes üzemek voltak a képzés fő irányai. Hároméves tanulmányi szerződést kötött a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal. Az egyetemet elvégezve tűzoltó hadnagy lett, a hatósági osztályon helyezkedett el. Nőként nem lehet vonulós tűzoltó, de nem adta fel azt az álmát, hogy részt vehessen a gyakorlati munkában is. Elvégzett egy belső képzést, és most nagyon boldog, mert július végén bekerülhetett a katasztrófavédelmi mobil labor elit csapatába technikusnak.

Hónapok óta készül

Hobbiszinten mindig sportolt, korábban futott, az utóbbi időben kettlebelledzésekre jár, a cél az izomerősítés. Hónapok óta készül a legerősebb tűzoltók versenyére, ebben két vonulós tűzoltó társa segíti: Kurucz Csaba és Fehér Ádám, akiknek ezek a gyakorlatok a „kisujjukban vannak”, tartják benne is a lelket. Úgy meséli, minden tűzoltó nagyon segítőkész vele. A feladatok egyike, hogy fel kell futni három emeletre (12,5 méter magasra) a tizenkilenc kilós tömlőköteggel a vállá – ezt a toronyban lehet gyakorolni. Nóri saját testsúlyához jön még a teher és a 25 kilós felszerelés (az acélpalackos légzőkészülék 15 kiló, a bevetési ruha hat kiló, a sisak, a csizma két kiló). Gyakorolják, hogyan kell kötéllel felhúzni az összekötözött tömlőköteget, húzni a nyolcvankilós babát, valamint hetven métert futni a tömlőkkel. A homokzsákkal töltött bábu háton cipelése nehezen megy neki, számol vele, hogy itt időbüntetést kap majd a versenyen.

Paróczi Nóra gyakorolja a bábu cipelését, a versenyen homokzsákokkal töltik meg, hogy nehezebb legyen
Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

– Én magammal versenyzek, elsősorban magamnak bizonyítok

– teszi hozzá Nóri. – Mindig is szerettem a saját magam állította kihívásokat. Nem gondolom, hogy nyerhetek, habár létezik a legjobb női versenyzőnek járó díj is. Az én kategóriámban, a 18–34 éves korosztályban öten indulunk, a versenyen hét nő lesz az egész országból, de tudom, mindannyian nagyon felkészültek, keményen edzenek a verse nyre. Nekem ez lesz az első ilyen megmérettetésem.

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/szombathelyi-lany-a-legerosebb-tuzoltok-kozott-aki-sajat-magaval-versenyez-2473647/

Szakszervezet: félszáz tűzoltó hiányozhat Baranyából

A tűzoltó-szakszervezet szerint jó 10 százalékos lehet a hivatásos állomány létszámhiánya Baranyában, ami 2019-től jó eséllyel növekedni fog, ha változatlan formában lép életbe a szolgálati törvény túlórára vonatkozó rendelkezése. A 2015-ben beígért 50 százalékos bérfejlesztés sem ér sokat, ha a minimálbér-emeléssel vetik össze.

Eléggé nagy az elkeseredettség a rendészeti berkekben a 2015-ben módosított szolgálati törvény (2015. évi XLII. törvény a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról) 2019-ben életbe lépő egyik módosítása miatt.

Nagy vonalakban arról van szó, hogy 2019-től a rendvédelmi szerveknél a túlórát nem pénzben, hanem szabadnapként lehet megváltani. A probléma leginkább a rendőröknél és a büntetés-végrehajtásnál jelentkezik hatványozottan, de a tűzoltók is érintettek. A számítások szerint a változás azt fogja eredményezni, hogy például a rendőri állomány egy része az év felében kvázi nyaralni fog, mert annyi túlórája gyűlik össze.

Bővebben a témával a Lemil blog foglalkozott:

 

Rendőrök túlórája - vitaposzt

Az elmúlt héten több olyan cikket olvashattunk a hazai sajtóban, amelyek azzal a hírrel foglalkoztak, mely szerint a rendőrök túlóráit a jövőben kizárólag csúsztatással (körülményesebben megfogalmazva: szabadidőben történő megváltással) lehet ellentételezni, vagyis kifizetéssel nem.

Közben a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete bejelentette, hogy országos szinten 1000 fős létszámhiánnyal küzd a tűzoltóság, miközben olyan tervekről hallani, hogy a lánglovagok kötelező munkaidejét annyival emelné meg a kormány, hogy ne kelljen túlórát fizetni.

A HTFSZ a Belügyminisztériumnak is jelezte a problémát, és arra kérte a tárcát, hogy a 2019-ben életbe lépő változást halasszák el a parlamenti ciklus végéig. Ellenkező esetben ugyanis félő, hogy az így is minimális létszámszinten álló állományból többen leszerelnek, aminek már a lakosságra is lehetnek kihatásai (kevesebb tűzoltó tud káresetekhez, tűzhöz vonulni) - olvasható a Mérce cikkében.

Nagy leszerelési hullámot indíthat el, ha nem fizetik ki a túlórát

A létszámhiány és a túlóra baranyai vonatkozásai miatt a Pécsi STOP is megkereste a szakszervezetet, kérdéseinkre Andics Gábor általános alelnök válaszolt.

Elsőként arra voltunk kíváncsiak, hogy Baranya megyében mekkora létszámhiánnyal küzd a katasztrófavédelem. A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közérdekű adatai szerint ugyanis a 2018-as év első negyedévében havi átlagban 489 fő dolgozott a megyében, ebből 41 fő vezetői beosztásban.

A szakszervezet megítélése szerint ma Baranyában a vonulós állomány legalább 10 százaléka (vagyis legalább 50 fő) hiányozhat.

"Nem túlzó a szám, főleg ha figyelembe vesszük, az idén indul Sásdon egy őrs és a közeljövőben egy másik fog indulni Villányban is. Ha fel tudják tölteni ezeket a helyeket, akkor nem kellene Pécsről és Komlóról kollégákat vezényelni az induló sásdi őrshöz, hogy ott szolgáljanak, és nem kellene a megye egyik végén lévő parancsnokságról átrendelni embereket a megye másik végén lévő parancsnokságra szolgálni, hogy a szabadságokat ki lehessen adni"

- mondta el lapunknak Andics Gábor.

Az általános alelnök szerint a létszámhiány és a túlóra kérdése szoros összefüggésben áll egymással.

"A szolgálati törvényt mikor megalkották 2015-ben, nem gondolták, hogy nem tudják teljesen feltölteni a létszámot, ezért a törvényben úgy határoztak, hogy 2019. január 1. után a túlórát nem fizetik ki, csak szabadnapban kompenzálják."

Andics Gábor szerint mivel azóta sem sikerült feltölteni a létszámot (ami ráadásul folyamatosan csökken, az érkező egy-két újonc csak szinten tartásra elég), a túlóra pénzbeli megváltásának eltörlése miatt az állomány egy része felállhat.

"A másik nagy leszerelési hullámot 2019 elejére várjuk, hisz akkor áll be a végleges bére a kollégáknak. Sajnos a beígért 50 százalékos illetményfejlesztés 2015-ben még jól hangzott, de 2019-re már nagyon nem.

Számítások szerint 2015. évtől a minimálbér emelését figyelembe véve a rendészeti területen bevezetett 50 százalékos illetményfejlesztés 9,1 százaléknak felel meg, ez az elvándorlás egyik oka véleményünk szerint. Jövőre bizony meg fog történni minden vonulós tűzoltónál a számvetés, és tartunk tőle, hogy a kollégák követni fogják a civil társaikat a jobb boldogulás reményében"

- fogalmazott az alelnök.

Andics Gábor szerint hiába jön egy-két újonc, mint minden szakmában, nekik is kell 3-4 év, mire tapasztal annyit és beletanul a mesterségbe, hogy kész tűzoltó legyen. Ebben az öregebb kollégák tudnak segíteni.

"Ám valószínűsíthető, hogy a nagy tapasztalattal bíró kollégák mennek el sajnos a testülettől, és az utánuk hagyott űrt nem lehet egyik pillanatról a másikra pótolni"

- tette hozzá.

"Ha a kormányzati akarat nem lesz meg, hogy módosítsa a szolgálati törvényt és a túlórákat csak szabadnapban adják ki, az illetményfejlesztés pedig megáll, akkor szinte biztos olyan leszerelési hullám várható, amilyen még nem volt a rendvédelemben"

- összegezte a helyzetet Andics Gábor általános alelnök.

https://www.pecsistop.hu/tartalom/cikk/495760_szakszervezet_10_szazalekos_letszamhiany_lehet_a

A „Móka Land” tábor lakói látogattak el az egri tűzoltó laktanyába
2018. augusztus 16. 09:35

A

A nyári időszakban sokan szerveznek táborokat iskolás gyermekek részére, és tervezik be programjaik közé a tűzoltóságok meglátogatását, hogy a táborlakók bepillanthassanak a lánglovagok mindennapi életébe, és ezen keresztül –játékosan- ismerkedjenek meg a tűzzel és más fenyegető veszélyekkel.

Az Egri Kulturális és Művészeti Központ szervezte tábor, a MókaLand lakói látogattak el az Egri Hivatásos Tűzoltóparancsnokság laktanyájába kedden. Huszonöt csillogó szemű, információra éhes, csicsergő gyermek érkezett a tűzoltók közé, és ott töltötték az egész délelőttöt.

A gyermekek megismerkedtek a tűzoltókkal, megtudták hogyan telik el egy nap a nagy piros autók között, mit csinálnak a „tűzoltóbácsik”, amikor megszólal a riasztásra figyelmeztető hang, és két percen belül a nagy piros autó már kigurul a garázskapun, hogy a bajba jutott emberek segítségére siessenek. Kezükbe vehettek egy igazi sugárcsövet, és más a tűzoltás és műszaki mentés során használt eszközt, felszerelést is. A népszerű locsoló játékot is kipróbálhatták az udvaron, ami kis felüdülést jelentett a gyermekek számára ebben a nagy nyári melegben.

Fotós: Galuska Balázs tű. c. törm.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2434-a-moka-land-tabor-lakoi-latogattak-el-az-egri-tuzolto-laktanyaba

Kidőlt fák, leszakad faágak
2018. augusztus 15. 10:18

A tegnap délutáni vihar után kilenc helyre kérték a tűzoltók segítségét kidőlt fákhoz, lehasadt faágakhoz megyeszerte.

Hatvanban, Boldogon és környékén okozott a legtöbb helyen fennakadást a nagy szél kedden, a késő délutáni, kora esti órákban. A vihar után nyolc helyre is riasztották a hatvani hivatásos tűzoltókat kidőlt fákhoz, letört faágakhoz. Boldogon egy közel 12 méteres fa dőlt az úttestre, valamint egy személyautóra, magával rántva a távközlési és villanyvezetéket is. A tűzoltók motoros láncfűrésszel és kéziszerszámokkal távolították el a veszélyessé vált, sok esetben a közlekedést is akadályozó, vagy oszlopot is kidöntő fákat, nagy méretű, lehasadt faágakat.

Az esti órákban Noszvajra kértek tűzoltói segítséget a Cseres utcába, ahol a ház tetőszerkezetére dőlt egy nagy fa. Az egri hivatásos tűzoltók csak emelőkosárról tudtak hozzáférni a veszélyessé vált faágakhoz, azokat motoros láncfűrésszel feldarabolták és eltávolították, ezzel a veszélyhelyzetet megszüntették.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2433-kidolt-fak-leszakad-faagak

Újra ellenőrzik a szirénákat
2018. augusztus 14. 16:04

A következő hetekben megyeszerte ellenőrzik a lakossági riasztó eszközök működőképességét. Az úgynevezett „morgató” próbák során a szirénát beindítják, ami rövid ideig tartó hanghatással jár.

A települések területén lévő lakossági riasztó eszközök meghatározott hangjelzések leadására képesek, melyekkel szükség esetén figyelmeztethetik a lakosságot egy katasztrófára vagy veszélyhelyzetre.

A szirénák „morgató” próbája egy 6 másodperces felfutó hangjelzés, ami tájékoztatást ad az eszközök állapotáról, működőképességéről.

A próba során kiadott jelzéseket kizárólag műszaki ellenőrzés céljából adják le és semmilyen veszély bekövetkeztét nem jelzik, a lakosság részéről semmiféle teendő nem szükséges.

A katasztrófavédelem és az áramszolgáltató szakemberei a településeken található valamennyi szirénát ellenőrzik: minden kapcsolószekrényt egy speciális kulccsal felnyitnak és működésbe hozzák a készülékeket. Az ellenőrzések előre meghatározott ütemezés szerint zajlanak.

Egy bekövetkezett vagy előre jelzett katasztrófa esetén a hatóságok ezekkel az eszközökkel is riaszthatják az állampolgárokat, így fontos tudni, hogy hol szólalnak meg, illetve szükséges-e az eszköz esetleges javítása.

A szirénák üzempróbájának végrehajtása a lakosság védelmét és biztonságát szolgálja, az ezzel járó kellemetlenségért előre is kérjük a lakosság megértését.

 

Sziréna ellenőrzési ütemterv 2018

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2432-ujra-ellenorzik-a-szirenakat

Égett egy gépjármű az autópályánál
2018. augusztus 10. 09:20

Kigyulladt egy gépkocsi csütörtök kora este az M3-as autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 60-as kilométernél, Hort térségében.

A tűzhöz a hatvani és a gyöngyösi hivatásos és a horti önkéntes tűzoltók vonultak, akik két vízsugárral oltották el a lángokat. A tűzesetben senki sem sérült meg.

Fotó: Berczki László tű. ftőrm.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2429-egett-egy-gepjarmu-az-autopalyanal

Szalmabálák lángoltak szerda este
2018. augusztus 09. 09:16

Mintegy száz darab nagyméretű kockabála kapott lángra Besenyőtelek határában tegnap este.

A füzesabonyi hivatásos tűzoltókat riasztották a tűzhöz. Az oltási munkálatokat egy erőgép is segítette, a bálák megbontását követően egy védősávot szántott az égő terület köré. Az egység egy vízsugárral elfojtotta a lángokat és a munkagép hűtéséről is gondoskodott. A tűzben senki sem sérült meg.

Fotó: Smuczer László tű. zls.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2428-szalmabalak-langoltak-szerda-este

Szakmai tájékoztató az aratási munkálatok biztonságáért
2018. augusztus 08. 14:57

Megelőző szakmai tájékoztatást tartott a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szerdán. A tájékoztató központi témája a szabadtéri tüzek megelőzése volt, ezen belül pedig a betakarítási munkák tűz- és katasztrófavédelmi szabályainak betartása.

A rendezvényt Csontos Ambrus tű. dandártábornok, megyei igazgató nyitotta meg, köszöntőjében elmondta, hogy a megyei katasztrófavédelem kiemelten kezeli a nyári betakarítási munkák ellenőrzését, az élet- és vagyonbiztonság megóvása érdekében.

Az első előadást Göncziné dr. Kulcsár Kata tű. százados, a hatósági osztály kiemelt főelőadója tartotta. A szabadtéri tüzek és a mezőgazdasági munkálatok közben keletkezett káresetek nagy része emberi mulasztásra és felelőtlenségre vezethető vissza- mondta a százados asszony, kijelentését pedig a hatósági ellenőrzések adatai és tapasztalataival támasztotta alá. Az aratásban részt vevő munkások felkészítése rendkívül fontos, hiszen egy esetlegesen a gépek meghibásodásából eredő tüzet a gyors és szakszerű beavatkozással meg lehet fékezni, ezáltal a károk mértét csökkenteni. .

A rendezvény második előadását Vincze-Pap Kálmán tű. alezredes az Egri Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelője tartotta. Előadásában részletezte egy tűzoltó gépjármű paramétereit és elmondta, hogy milyen segítő és hátráltató tényezők léphetnek fel egy szabadtéri tűz oltása során. Példának hozta fel, hogy erre az időszakra jellemző az erős szél, mely nagy mértékben segíti a tűz gyors továbbterjedését,  a hirtelen lehulló sok csapadék miatt a földutak fellazulnak, csúszóssá válnak, melyen a több tonnás tűzoltó gépjárművel nehezen lehet megközelíteni a tűz helyszínét. A mezőgazdasági gépek kigyulladásának megelőzése érdekében a gépszemlék fontosságára hívta fel a figyelmet a felügyelő, hiszen a poros súrlódó alkatrészeket mozgató mezőgazdasági gépekben, a hőség és szárazság fokozottan tűzveszélyes állapotot idéz elő.

A harmadik előadás keretében Nyilas László rendőr őrnagy a betakarítási munkálatok közlekedési veszélyeit mutatta be. Kiemelte, hogy a mezőgazdasági járművek jellemzően nagyobb mérettel és tömeggel rendelkeznek mint a megszokott gépjárművek, ezért fokozott türelem és körültekintés szükséges amikor elhaladunk mellettük. Elmondta, hogy gyakran előfordul, hogy a munkagépek nagy mennyiségű földet és sarat hordanak fel a közutakra, ezáltal az útviszonyok gyorsan megváltozhatnak, amelyek akár veszélyes közlekedési helyzetet idézhetnek elő.

A rendezvény zárásaként Székely Tamás tű. alezredes a Heves Megyei Védelmi Bizottság titkárhelyettese előadásában elemezte, hogy a rendkívüli időjárási eseményeknél a termőföldek vízelvezetése sokszor problémát jelent, melyet gazdák bevonásával lehet a leghatékonyabban kezelni. Felhívta figyelmet a korábban kialakított vízelvezető rendszerek karbantartásának fontosságára, valamint szükség szerint új vízelvezetés kialakítására.

Az aratási, betakarítási munkákkal kapcsolatos tüzek megelőzése érdekében a katasztrófavédelmi kirendeltségek a nyári hónapokban szúrópróbaszerűen tűzvédelmi szempontból ellenőrzik a betakarítási munkálatokban résztvevő járműveket. Ezen ellenőrzések célja az aratás során esetlegesen kialakuló tűzesetek megelőzése. Ennek érdekében a hatóság vizsgálni fogja a járművek állapotát tűzvédelmi szempontból, az előírt tűzoltó készülékek meglétét, valamint a gépszemlék megtörténtét.

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2427-szakmai-tajekoztato-az-aratasi-munkalatok-biztonsagaert

Eva­ku­ál­ják a tu­ris­tá­kat, 800 tűz­oltó küzd a pusz­tító lán­gok ellen

Har­ma­dik napja tom­bol­nak er­dő­tü­zek Dél-Por­tu­gá­li­á­ban, mind­ed­dig több mint 100 hek­tár er­dő­sé­get per­zsel­tek fel a lán­gok!

Portugália több részén is megdőlt a melegrekord a hétvégén az Afrika felől érkező hőhullám miatt, amely végigsöpört az Ibériai-félszigeten. A délnyugat-európai országban a hőmérséklet egyes helyeken elérte a 47 fokot is, szombaton a főváros, Lisszabon utcái kihaltak a 44 fokos meleg miatt.

Mindeközben harmadik napja tombolnak erdőtüzek Dél-Portugáliában, eddig több mint 100 hektár erdőséget perzseltek fel a lángok Algarve térségben.

A lángok ellen 800 tűzoltó, 130 katona és 12 repülőgép küzd, evakuálni kellett a turistákat is

- számolt be a történtekről a DailyMail.

Tavaly 114 ember halt meg erdőtüzekben Portugáliában, ezúttal azonban a hatóságok időben reagáltak, és mintegy száz embert evakuáltak a leginkább veszélyeztetett falvakból.

https://ripost.hu/cikk-evakualjak-a-turistakat-800-t-zolto-kuzd-a-pusztito-langok-ellen?source=hirstart

Komoly kihívást jelent a tűzoltóknak a Zala megyei bálatűz oltása

Várhatóan hosszan elhúzódó feladatot ad a tűzoltóknak a még mindig izzó, füstölő részek oltása a Zala megyei Reszneken, ahol vasárnap hajnalban három mezőgazdasági épület és több ezer bála gyulladt ki - tájékoztatta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-t.

Cseresznyés Dániel közölte: a három kigyulladt, összesen több ezer négyzetméter területű épületben mintegy 3500 bála kapott lángra, de a tüzet már sikerült körülhatárolni. A vasárnap egész nap zajló oltási munkálatok után még hétfőn is dolgoznak a tűzoltórajok a helyszínen, ahol

több munkagép segítségével bontják szét az összetömörített bálákat, illetve oltják a még mindig izzó, füstölő részeket.

A beavatkozást nehezítette, hogy a település tűzivízhálózata nem bírja a nagy vízkivételt, ezért csak távolabbról tudtak vizet szállítani az oltáshoz - jelezte a szóvivő.

Az MTI helyszíni információi szerint felmerült a gyújtogatás gyanúja. Cseresznyés Dániel ennek kapcsán annyit közölt, hogy hatósági tűzvizsgálati eljárást indítottak a körülmények tisztása érdekében.

http://www.atv.hu/belfold/20180806-komoly-kihivast-jelent-a-tuzoltoknak-a-zala-megyei-balatuz-oltasa

Szakadékba zuhant egy gépjármű
2018. augusztus 06. 11:45

Letért az úttestről és szakadékba hajtott egy személygépkocsi Mónosbél külterületén, a Szarvaskő felé vezető úton.

Az egri hivatásos és a bélapátfalvai önkormányzati tűzoltókat riasztották, akik a mentést akadályozó fákat motoros láncfűrésszel eltávolították, majd az autót a szakadékból kimentették. A balesetben senki sem sérült meg.

Fotó: Mag Krisztián tű. őrm.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2422-szakadekba-zuhant-egy-gepjarmu

Személyautó égett Hevesvezekénynél
2018. augusztus 03. 08:46

Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy személygépkocsi Hevesvezekény határában, csütörtök délután.

A lángok a jármű környezetében lévő száraz növényzetre is átterjedtek. A hevesi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik egy vízsugárral és kéziszerszámokkal eloltották a lángokat. Az tűzeset során senki sem sérült meg.

Fotó: Gyarmati Péter tű. őrm.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2421-szemelyauto-egett-hevesvezekenynel

Kerékpártúra a Tisza-tó körül
2018. augusztus 02. 15:44

A Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Tisza-tó kerülő kerékpártúrát szervezett a hivatásosok számára a tegnapi napon.

A túra célja a csapatépítésen túl a fizikai állóképesség fenntartása és javítása is volt. Hét hobbi kerékpáros indult neki a Kiskörei Pihenőháztól hogy a hatvannégy kilométeres távot kerékpáron teljesítsék.  Az embert próbáló kánikula és a helyenként erős szembeszél sem szegte kedvüket, több szakaszra osztották a túrát és igazi bajtársakként egymást bevárva, alig négy óra alatt teljesítették az előre kitűzött útvonalat. Az önkéntes megmérettetés közben feledhetetlen élmény volt, hogy a festői szépségű tó környezetében is gyönyörködhettek a résztvevők. 

A túra végén mindenki jóleső fáradságot érzett, de a lelkesedés töretlen maradt. Megbeszélték, hogy idén augusztus 23-án kettő órakor újabb tókerülő kerékpártúrát szerveznek, amelyre tisztelettel várnak minden vállalkozó szellemű kerékpáros sportembert.

Fotó: Juhász Krisztián tű. zls.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2420-kerekpartura-a-tisza-to-korul

Lovas kocsit mentettek az önkéntes tűzoltók

JÁSZAPÁTI

Árokba borult egy lovas kocsi szerda délután Jászapátiban, az István király úton.

A balesetben a két állat szerencsére nem sérült meg, egy embert azonban kórházba kellett vinnie a mentőknek.

A jászkiséri önkormányzati és a jászapáti önkéntes tűzoltók a helyszín biztosításában, valamint a két ló befogásában működtek közre – tudtuk meg a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivőjétől.

A lovas kocsin ketten utaztak, közülük egy ember könnyű sérüléseket szenvedett, őt a mentők kórházba szállították.

https://www.szoljon.hu/kozelet/helyi-kozelet/lovas-kocsit-mentettek-az-onkentes-tuzoltok-1199802/

A viharkárok adnak munkát a Pest megyei tűzoltóknak

Leginkább Kiskunlacházára és Ceglédre indulnak segíteni az egységek. A felhőszakadás és az ezzel járó időjárási jelenségek miatt számos riasztást kaptak Pest megye tűzoltói. Leginkább Kiskunlacházát és Ceglédet érintette a vihar, de más településekre is várják a segítséget. Kiskunlacházán, a Mikes Kelemen utcában a vihar letört két ágat egy fáról, az egyik egy elektromos vezetékre került. A ráckevei önkormányzati tűzoltók indultak el a helyszínre. A Temető utcában fa dőlt az úttestre, ahogy Szokolyától nem messze is egy tíz méter magas fát távolítottak el a váci hivatásos tűzoltók motoros láncfűrésszel az úttestről. Cegléd és Tápiószentmárton között, a Külső Kátai úton is kidőlt fát kell a ceglédi tűzoltóknak eltávolítaniuk, Cegléd és Nyársapát között pedig egy eperfa dőlt a villanyvezetékre. Az egységek folyamatosan hárítják el a károkat, feladatuk végeztével azonnal indulnak a következő káresemény helyszínére.

http://hirpress.hu/index.php?pg=cikk&id=58489

Nyolcvanöt ifjú tűzoltó Bajmokon

Öt ország részvételével rendezték meg a 13. Nemzetközi Ifjúsági Tűzoltótábort

Patyi Szilárd

2018. július 31., 16:53

Csütörtökön kezdődött és vasárnap ért véget Bajmokon a 13. Nemzetközi Ifjúsági Tűzoltótábor. A táborba öt országból – Magyarországról, Romániából, Horvátországból, Szlovéniából és Szerbiából – nyolcvanöt gyermek harmincöt kísérővel érkezett. A táborban a gyermekek többek között megismerkedhettek az elsősegélynyújtás és a tűzoltás alapjaival.

 

Sindrity József (Fotó: Gergely Árpád)

– Az első tábort 2005-ben szerveztük meg Bácsalmáson. Akkor mindössze három település, Bajmok, Bácsalmás és a horvátországi Bizovac vett részt benne. Azóta a tábor jelentősen kibővült – mesélte lapunknak Sindrity József táborszervező, a Bajmoki Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke. – A tábor zárt körű. Az itt lévő gyermekek tűzoltók és katasztrófavédelmisek gyermekei, 8 és 15 éves kor között. A tábor szervezői között pedig az egyes országok helyi önkéntes tűzoltó szervezetei vannak. Ennek a tábornak a célja az országok és a települések közötti együttműködés elősegítése, és az utánpótlás biztosítása a tűzoltók számára.

 

A trendinek bátran nevezhető strandtojás lényege, hogy többszörös védelmi rendszer óvja a belepakolt értékeket (Fotó: Gergely Árpád)

A táborban a Vöröskereszt és a tűzoltóság tartott bemutatókat, amelyeken a táborlakók elsajátíthatták az elsősegélynyújtás és a tűzoltás alapjait, valamint egy igazi tűzoltóautót is megtekinthettek. A megszerzett tudásról a táborozók a pénteki versenynapon adtak számot, de voltak ügyességi versenyek is, amelyeken különböző feladatokat kellett teljesíteniük a versenyzőknek.

 

Sindrity József a tábor ifjú lakóival (Fotó: Gergely Árpád)

A tábor azonban nemcsak a tanulásról szólt, hanem ugyanúgy az ismerkedésről és a kikapcsolódásról is.

– A programban van egy Ki mit tud? elnevezésű műsor, amelyben a táborlakók bemutatják, mihez értenek, ha valaki például tud harmonikán játszani, előad egy zeneszámot. Emellett minden ország képviselője bemutatja saját néptáncát – ismertette a tábor színes programját Sindrity József.

Pénteken Szabadkán és környékén vihar vonult végig, de még ez sem tudta elrontani a gyermekek nyári élményét, ugyanis az esős idő alatt a táborban felállított sátrakban társasjátékoztak és ismerkedtek egymással. A vihar az esti órákban elállt és minden folytatódott a program szerint. Szombaton délelőtt tűzoltó-, katasztrófavédelmi- és polgárvédelmi versenyt tartottak, délután pedig pihenésképp Bácskossuthfalvára mentek fürdőzni. Este kihirdették a verseny eredményeit, megbeszélést tartottak a következő évi táborról, végül pedig tábortüzet gyújtottak.

 

Szász Adrienn (Fotó: Gergely Árpád)

– Romániából, a Sarmaságról érkeztem. Másodszor veszek részt a táborban. Azért jöttem el ide, mert szeretem védeni a környezetemet. Ebben a táborban megtanultam, hogyan kell a sebet helyesen lekötözni, és mit kell olyankor tenni, hogyha valamilyen baleset történik. Azon még nem gondolkoztam el, hogy a jövőben önkéntes tűzoltó leszek, de a táborban tanultakat bármikor alkalmazni tudom, hogyha történik valamilyen baleset – mondta Szász Adrienn, a tábor egyik résztvevője.

 

Hajnal Ildikó (Fotó: Gergely Árpád)

– Évek óta részt veszek a táborban, azért, mert szeretnék segíteni az embereken, és itt nagyon sok olyan dolgot megtanulhatok, amellyel ezt megtehetem. Itt elsajátíthatjuk azt, hogy mit kell tennünk egy balesetkor, vagy hogy hogyan kell helyesen csomót kötni. Emellett nagyon jó nyári élmény ez a tábor, és egy nagyon jó társaság gyűlt itt össze. A jövőben önkéntes munkában, mint amilyet a Vöröskeresztnél végeznek, szeretném alkalmazni a táborban megszerzett tudást – mondta Hajnal Ildikó, a tábor bajmoki résztvevője.

A tábor vasárnap ért véget. Jövőre Szlovénia ad neki otthont.

https://www.magyarszo.rs//hu/3744/vajdasag_szabadka/187260/Nyolcvan%C3%B6t-ifj%C3%BA-t%C5%B1zolt%C3%B3-Bajmokon.htm

Épület lángolt Kálban
2018. július 31. 09:30

Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy családi ház Kálban, a Buzogány utcában a hétfőről keddre virradó éjszakán.

A füzesabonyi és a hevesi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik a mintegy negyven négyzetméteres égő épület lángjait közel negyven perc alatt két vízsugárral eloltották. A tűzben senki sem sérült meg, lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor.

Fotó: Füzes KVŐ

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2419-epulet-langolt-kalban

Tűzoltók is meghaltak a kaliforniai erdőtűzben

2018. 07. 31. - 05:41

 
forrás: MTI

Hétfőre már legalább nyolcra nőtt a kaliforniai tűzvészek halálos áldozatainak száma: négy tűzoltó vesztette életét, valamint négy olyan helyi lakos, aki a hatósági figyelmeztetések ellenére sem volt hajlandó elhagyni otthonát

Legfrissebb információk szerint hét embert eltűntnek nyilvánítottak. Eddig összesen 38 ezer ember kényszerült a lángok elől menekülni. A nap folyamán a tűzvész által erősen érintett Lake megye tisztségviselői közölték: hozzávetőleg 14 ezer ember evakuálását rendelték el, s további ezer főét a szomszédos Mendocino megyéből.

Úgy tudni, a tüzek már közre fogtak több települést is a Clear Lake tó partján. Corey Paulich, a Lake megyei seriff helyettese szerint két bozóttűz fenyegeti Lakeport, Upper Lake és Nice településeket, de egyelőre még nem érték el a sűrűn lakott területeket. Hozzávetőleg 12 ezer tűzoltó fáradozik a lángok eloltásán.

A rendkívüli meleg és a száraz időjárás közepette hétfőn kezdődött legújabb tűzvészek eddig közel ezer otthont perzseltek fel, és 22 600 hektárnyi területen pusztítanak.

 

Tizenötödik hetébe lépett a szúnyoggyérítési program
2018. július 30. 14:24

Ezen a héten 228 településen és nyolc budapesti kerületben (III., IV., XI., XIII., XVI., XVII., XXII., XXIII.) zajlik majd szúnyoggyérítés, amennyiben az időjárás ezt lehetővé teszi. A szakemberek összesen 64 ezer hektárt terveznek kezelni.

A következő napokban a Csepel-szigeten, a Dráva mentén, a Velencei-tó és a Tisza-tó környékén, Szolnok és Szekszárd térségében, valamint több Vas megyei településen gyérítik majd a vérszívókat a szakemberek, a munkálatok elvégzését a várható hőség befolyásolhatja. Előfordulhat, hogy egyes településeken el kell halasztani a repülőről történő permetezést, mert a szúnyogok aktivitása a meleg idő miatt a későbbi órákra tolódik, emiatt a légi kezelések hatékonysága csökkenhet. Az esetleg elmaradó munkálatokra a hőség enyhülése után kerülhet sor.
 
A múlt héten Békés és Csongrád megyében folytattak légi és földi kémiai szúnyoggyérítést. A kezelések egy része a szeles időjárás miatt áttolódott erre a hétre. Székesfehérvárott és Sopronban repülőről permeteztek, a Balaton környékén és Gyöngyösön földi védekezés zajlott. Budapesten, Tolna megyében és Dunaújváros környékén a korábban elmaradt kezeléseket pótolták.
 
A katasztrófavédelem által irányított központi szúnyoggyérítés 15 hete zajlik, eddig 968 települést és Budapest kilenc kerületét érintette, összesen 536 ezer hektáron permeteztek a szakemberek.
 
A www.katasztrofavedelem.hu oldalon elérhető a szúnyoggyérítés heti programja, vagyis az, hogy melyik településen, melyik napon permeteznek. Az önkormányzatok a központi program mellett saját költségvetésük terhére önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2418-tizenotodik-hetebe-lepett-a-szunyoggyeritesi-program

Súlyos balesetek hétfőn
2018. július 30. 13:54

Az ütközés következtében a személyautó vezetője olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A kisteherautó vezetőjét a mentők kórházba szállították. A műszaki mentést az egri hivatásos tűzoltók végezték a főút érintett szakaszának teljes lezárása mellett.

Három tehergépkocsi ütközött össze Kál határában egy építési területen, hétfő délután. A roncsok közé egy ember beszorult, őt a füzesabonyi és a mezőkövesdi hivatásos tűzoltók feszítővágó segítségével kimentették, majd átadták őt a mentőknek. Az egységek áramtalanították a járműveket.

Fotó: Zentai Csaba tű. őrm. / Orosz Ádám tű. őrm

Egy személygépkocsi és egy kisteherautó karambolozott a 25-ös főút, 4-es kilométerénél, Kerecsend közelében, hétfő hajnalban.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2417-sulyos-balesetek-hetfon

Itt a tűz, ott a víz miatt volt szükség tűzoltók segítségére

 

Tűztornádó is nehezíti a tűzoltók dolgát, öten meghaltak

2018. július 29., vasárnap 12:08, frissítve: vasárnap 13:13

Két óvodás korú gyermek és a rájuk vigyázó dédmamájuk is meghalt a Kaliforniában tomboló tűzvészben. A természeti csapásban két tűzoltó is életét vesztette, 17 személyt pedig eltűntként tartanak számon. A gyorsan terjedő lángok miatt már több tízezer embernek kellett elhagynia az otthonát.

Tűzzel a tűz ellen. Egy kaliforniai tűzoltó maga is gyújtogatni kezd a már amúgy is lángoló száraz réten, de a dolognak logikus magyarázata van: a szándékosan, kontrolláltan felperzselt részeken már nem lesz fű, ami táplálhatná az erdőtüzet, vagyis a lángok nem tudnak továbbterjedni. A helyi tűzoltóknak mindent be kell vetniük a különösen agresszíven terjeszkedő természeti csapás ellen.

„Egyszerre ég minden irányban, és hiába van számos erőforrásunk, ahogy ez ég, amilyen intenzitással, felfelé, lefelé, még erős szél nélkül is... Olyan, mintha egy rendkívül erős szél táplálná” – mondta Steve Crawford, kaliforniai tűzoltóparancsnok.

A lánglovagok dolgát egy ritka jelenség, az úgynevezett tűztornádó is nehezíti. A forgószélként viselkedő, toronyház magasságú lángoszlopok mindent elpusztítanak, ami az útjukba kerül, és rendkívül gyorsan mozognak.

A hétfő óta tomboló kaliforniai tűzvész már csaknem 200 négyzetkilométert perzselt fel, vagyis egy San Franciscónál is nagyobb területet. Több ezer lakóépület van veszélyben, és már 37 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát.

„Nagyon fontos, hogy amikor az embereket értesítik az evakuálásról, álljanak készen, legyenek náluk a holmijaik, a papírjaik, értékeik, hogy útra készek legyenek. Az autó pedig legyen teletankolva. Legyenek náluk gyógyszerek, mobiltelefon és töltő. És amikor megkapják az értesítést, már csak el kell indulni” – mondta a helyi seriff.

A kaliforniai tűzvésznek halálos áldozatai is vannak, köztük két tűzoltó és egy család három tagja, egy dédmama és két dédunokája - a szemtanúk elmondása szerint a 70 éves nőnek esélye sem volt arra, hogy megmentse az óvodás korú gyermekeket.

https://hirtv.hu/hirtvkulfold/tuztornado-is-neheziti-a-tuzoltok-dolgat-oten-meghaltak-2465161

Fákat döntött ki, ágakat tört le a viharos szél - Viharkárokhoz riasztják a szegedi tűzoltókat

Szegeden, a Katona József utcában egy körülbelül húsz méter magas fa kettétört és egy épületre, valamint villanyvezetékre dőlt.

Kevéssel délután öt óra után heves vihar csapott le Szegedre. A heves széllel, nagy csapadékkal érkező zivatar elsősorban Alsóvárost érintette. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szegedi állomásán 10 perc alatt 13 milliméter lehullott csapadékot regisztráltak.

Fákat döntött ki, ágakat tört le a viharos szél - Galéria

Este háromnegyed nyolcig 41 bejelentés érkezett kidőlt fák, leszakadt ágak miatt. A szegedi hivatásos tűzoltók mellett hódmezővásárhelyi és kisteleki egységek végzik a fennakadásokat okozó fák, ágak eltávolítását. Munkájukat a Szegedi Járási Mentőcsoport és a Maros Mentőszervezet egységei segítik.

A kidőlt fák, leszakadt ágak elektromos -, illetve hírközlési vezetékeket is megrongáltak. Az áramszolgáltató tájékoztatása szerint szakembereik folyamatosan állítják helyre a vezetékszakadásokat. A vezetékek megrongálódása egy – egy fogyasztói helyen átmeneti kimaradásokat okoz, de nagyobb területet - egész utcákat, városrészeket érintő – kiesésről nem érkezett jelzés

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/fakat_dontott_ki_agakat_tort_le_a_viharos_szel_-_viharkarokhoz_riasztjak_a_szegedi_tuzoltokat/2568638/?utm_source=rssfeed

Lódarazsak miatt kellett kihívni a tűzoltókat Marcaliban

A kórház területén álló körtefán telepedtek meg a rovarok.

A tűzoltók távolítottak el egy lódarázsfészket a marcali kórház területén álló körtefáról szerda délután, mert úgy ítélték, hogy a rovarok veszélyt jelentettek a betegekre, illetve az intézményben dolgozókra – írja a Hírbalaton.hu.

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye szerint a méhbefogás, darázsirtás ugyan nem tűzoltói feladat, de bizonyos esetekben – például közintézmény esetében – van, hogy azonnali beavatkozás szükséges.

A katasztrófavédelmi igazgatóság arra figyelmeztette az embereket, hogy mindig hívjanak szakembert, ha veszélyes méhkassal, darázsfészekkel találkoznak.

https://www.nlcafe.hu/ezvan/20180727/lodarazs-tuzoltok-marcali/

Főigazgatói ajándéktárgyat kapott egy hatvani tűzoltó
2018. július 27. 12:08

Születésnaposokat is köszöntöttek a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon megtartott igazgatói értekezleten, július 25-én.

Kerek évfordulós, ötvenedik születésnapja alkalmából főigazgatói ajándéktárgyat vehetett át Lukács Gusztáv tű. főtörzsőrmester a hatvani hivatásos tűzoltóság tűzoltója. A főtörzsőrmester 1997. március 1-én kezdte meg tűzoltói pályafutását. 2000-ben gépjárművezetői képzettséget szerzett, azt követően pedig gépjárművezetői beosztásba került kinevezésre. Pályafutása során többször is dicséretben részesült, 2006-ban és 2010-ben is elnyerte az „Év gépjárművezetője” címet. Bajtársai körében rátermettségével, tapasztalatával és segítőkészségével nagy tisztelet vívott ki, több mint húsz éves pályafutása alatt sok fiatal tűzoltónak segített a szakmai fogások elsajátításában. Dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, a BM OKF főigazgatója az ünnepség végén kifejezte jókívánságait, az ünneplőknek további munkájukhoz erőt és egészséget kívánt.

 

Fotós: Jóri András - BM OKF

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2416-foigazgatoi-ajandektargyat-kapott-egy-hatvani-tuzolto

Halálos vonatbaleset Zagyvaszántónál
2018. július 26. 09:17

Elgázolt egy embert egy Salgótarján irányába közlekedő vonat, a Heves megyei Zagyvaszántó térségében, tegnap délután.

A hatvani hivatásos tűzoltók biztosították a helyszínt és segítettek huszonhárom utasnak egy másik szerelvényre történő átszállásban. A balesetben a sérült a helyszínen életét vesztette.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2415-halalos-vonatbaleset-zagyvaszantonal

Három autó ütközött Gyöngyösön
2018. július 25. 10:27

Három személyautó ütközött össze Gyöngyösön a Jószerencsét utcában, kedd délelőtt.

Az egyik jármű motortere kigyulladt, a lángokat a tűzoltók kiérkezése előtt egy porral oltóval elfojtották. A gyöngyösi hivatásos tűzoltók áramtalanították az autókat, majd elvégezték a műszaki mentési munkálatokat. A balesetben egy ember megsérült, őt a mentők ellátták.

Fotó: Gyöngyös HTP

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2414-harom-auto-utkozott-gyongyoson

Hétfői vihar: 230 esetben segítettek a tűzoltók

2018.07.24. 08:20

Főként a fővárosban és Pest megyében okozott károkat a hétfői vihar. A tűzoltóknak 230 esetben kellett segítséget nyújtaniuk - mondta Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője az MTI-nek.

20180723 181332

A szóvivő szerint elsősorban a kidőlt fák és a beázott pincék miatt riasztották a tűzoltókat a vihar után. Összesen huszonhárom épületben keletkezett valamilyen kár hétfő délután. A hétfői viharról ebben a cikkünkben talál fotókat. 

Békés megye Békés nevű településén befolyt a víz egy családi ház pincéjében kialakított lakrészbe; az épületből három embernek kellett ideiglenesen kiköltöznie - tette hozzá.

Tiszaújvárosban egy melléképület, Pécelen pedig egy családi ház tetejét tépte le, illetve bontotta meg az erős szél.

A főváros XXII. kerületében egy családi ház tetejébe villám csapott és kigyulladt, míg a X. kerületben egy uszoda tetejét bontotta meg a szél.

Mukics Dániel szerint az előrejelzések újabb viharokra figyelmeztetnek a héten, ezért azt kérte, a vízparton nyaralók vegyék komolyan a tavi figyelmeztetéseket, míg a fesztiválozók kövessék a biztonsági szolgálat utasításait.

https://index.hu/belfold/2018/07/24/hetfoi_vihar_230_esetben_nyujtottak_segitseget_a_tuzoltok/

Gödöllői tűzoltók viharos napja

2018-07-24 11:17:11

A hirtelen nagy mennyiségben lezúduló csapadék, kidőlt fák, leszakadt ágak adtak munkát Pest megyében a tűzoltóknak július 23-án. A nagy mennyiségű esővíz alacsonyabban fekvő épületeket, pincéket, melléképületeket árasztott el, a kidőlt fák kerítésre, háztetőkre, úttestre zuhantak, okozva ezzel forgalmi akadályt. Elsősorban a megye déli részét érintette a viharos időjárás, közel száz káreset helyszínén kellett beavatkozni a hivatásos, az önkormányzati és az önkéntes tűzoltóknak.

A gödöllői hivatásos tűzoltókat tucatszor riasztották a hétfői nap folyamán a viharkárokkal kapcsolatosan. Kistarcsán az Aradi, a Bellus József, az Uzsoki, a Késmárki, a Völgy, a Batthyány utcákban, az Eperjesi úton kellett kidőlt fákat, leszakadt ágakat eltávolítani az egységeknek. Az eseteknél személyi sérülés nem történt – tájékoztatta hírportálunkat Csámpai Attila, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Fotó: PMKI Gödöllő HTP

http://godolloihirek.hu/cikkek/2018/07/24/riasztas/godolloi-tuzoltok-viharos-napja

Szivárgott a gáz Egerben
2018. július 24. 10:00

Munkálatok közben egy gázcső rongálódott meg Egerben a Mekcsey utcában, hétfő délután.

A sérült vezetékből a gáz szivárogni kezdett. Az egri hivatásos tűzoltókat riasztották, akik a gázszolgáltató kiérkezéséig az utcában a gyalogosforgalmat lezárták, a kiáramló gázt pedig egy szórt vízsugárral lecsapatták. A gázszolgáltató kiszakaszolta a sérült részt, így megszüntetve a gáz kiáramlását. Az estben senki sem sérült meg, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2413-szivargott-a-gaz-egerben

Szeméttelepen lángolt a hulladék
2018. július 23. 10:09

Mintegy száz négyzetméteren gyulladt be a hulladék a hatvani szeméttelep egyik tároló kazettájában, a szombat délutáni órákban.

A hatvani, az aszódi és a gyöngyösi hivatásos tűzoltók két óra alatt két vízsugár és két habsugár segítségével eloltották a tüzet. Az oltási munkálatokat két erőgép is segítette, földdel fedték be a tűzfészket. A kárhelyszínen és a közeli Hort településen folyamatosan méréseket végzett a katasztrófavédelem mobil laborja, de egészségre ártalmas értékeket nem mutattak ki a szakemberek, ezért lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Fotó: Blazsek Norbert tű. tőrm.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2411-szemettelepen-langolt-a-hulladek

El akarták tolni a dísznek kiállított XIX. századi tűzoltószekeret, közben megrongálták, aztán elszaladtak

2018. július 20-án az éjszakai órákban egy 19 és egy 20 éves császári fiatal elhatározta, hogy szórakozásból eltolják a településen kiállított 19. századi tűzoltó lovaskocsit, ami pántokkal volt rögzítve.

A két helyi lakosnak sikerült pár centit tolni a szekéren, de a rögzítő pántok felszakadtak és a kerekei megrongálódtak: 

Fotó: police.hu

Ezután a két tettes a helyszínről sietősen távozott. A kisbéri nyomozók hamarosan azonosították és július 22-én kihallgatták a fiatalokat, akik beismerő vallomást tettek. Ellenük rongálás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást.

A nyomozók kezdeményezik a két fiatal gyorsított eljárásban történő bíróság elé állítását – írja a police.hu.

http://168ora.hu/itthon/el-akartak-tolni-a-disznek-kiallitott-xix-szazadi-tuzoltoszekeret-kozben-megrongaltak-aztan-elszaladtak-153403

Sok munkát adnak tűzoltóknak a heves zivatarok

A fővárosban és Pest megyében is több helyen okozott károkat a vihar. Budapest XII. kerületében, az Istenhegyi úton egy leszakadt faág villanyvezetékre esett. A helyszínre a fővárosi hivatásos és a rózsadombi önkéntes tűzoltókat riasztották, akik eltávolították az ágat. Zuglóban, a Bolgárkertész utcában egy fa körülbelül hatméteres ága lehasadt, a tűzoltók megkezdték a műszaki mentést. A XVIII. kerületi Gyergyó utcában is tűzoltói segítséget kértek, egy oktatási intézmény pincéjében összegyűlt esővíz miatt. Pest megyében, a ceglédi Törteli úton egy egészségügyi intézmény alagsorában gyűlt össze az esővíz, amely a járdát és parkolót is több száz négyzetméteren elöntötte. A város hivatásos tűzoltói szivattyúval avatkoznak be. Cegléden a Dugovics utcában is a tűzoltók segítségét kérték, mert egy garázssornál áll a víz.

http://hirpress.hu/index.php?pg=cikk&id=58221

Ismét kigyulladt a Csányi úti szeméttelep

A tűz és a füst lakóházakat nem veszélyeztet.

Mintegy száz négyzetméteren begyulladt a hulladék a hatvani szeméttelep egyik tároló kazettájában. A hatvani, az aszódi és a gyöngyösi hivatásos tűzoltók nagy erőkkel érkeztek a helyszínre, ahol jelenleg két vízsugárral, két habsugárral és két erőgép segítségével zajlik az oltás. Utóbbiak földdel temetik be a kazettákat. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot és Budapestről egy mobil labort is riasztottak. A tűz és a füst lakóházakat nem veszélyeztet – tájékoztatott Nagy Csaba, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Az elmúlt hetekben két alkalommal is volt már tűz ezen a szeméttelepen, legutóbb több napig tartott mire teljesen megfékezték a lángokat.

http://hatvanihirlap.hu/ismet-kigyulladt-csanyi-uti-szemettelep/

Lengyel tűzoltók segítenek a svédországi erdőtüzek megfékezésében

Mintegy 140 lengyel tűzoltó utazik Svédországba, hogy segítséget nyújtsanak svéd kollégáinak az skandináv ország középső részén tomboló erdőtüzek megfékezésében – közölte pénteken a lengyel miniszterelnöki hivatal.

A csapat tagjai szombaton, komppal indulnak a svédországi Malmö kikötővárosba, s 44 tűzoltó és mentőjárművet visznek magukkal. Malmöből szárazföldön utaznak tovább úti céljukba, a közép-svédországi Svegbe, ahol a tervek szerint két héten át segítenek majd a tüzek oltásában. A közlemény szerint Svédország az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusának keretében kért segítséget, erre válaszul küldik a lengyel támogatást.

A mechanizmust 2001-ben hozták létre, hogy tagországok segítséget nyújtsanak egymásnak természeti katasztrófa esetén. E rendszerbe mind a 28 tagállam különleges mentőalakulatokat delegált, de részt vesz benne Izland, Montenegró, Norvégia, Szerbia, Észak-Macedónia és Törökország is. Negyvennél több erdőtűz sújtja Svédországot több mint 20 ezer hektáron, a tűzesetek eddig 600 millió svéd korona (18 milliárd 900 millió forint) „értékűre” becsült kárt okoztak – közölték csütörtökön hivatalos források.

A szomszédos Norvégia tíz helikopterrel, Olaszország két speciális repülőgéppel támogatja a lángok megfékezésére irányuló erőfeszítéseket. Korábbi értesülések szerint Franciaország két tűzoltó-repülőgépet ígért csütörtökre Svédországnak, miután Stockholm további segítséget kért az EU-tól.

A lángok oltását nehezíti, hogy Svédországot rendkívüli hőség és szárazság sújtja. A Svéd Meteorológiai és Hidrológiai Intézet (SMHI) szerint az ország több részén soha nem látott mértékű szárazságról számoltak be május és július közepe között, és kevés jel utal arra, hogy a szárazságnak egyhamar vége lesz.

https://www.hirado.hu/kulfold/cikk/2018/07/20/lengyel-tuzoltok-segitenek-a-svedorszagi-erdotuzek-megfekezeseben/

Balesethez és tarlótűzhöz is riasztották a tűzoltókat
2018. július 20. 11:47

A szalagkorlátnak csapódott egy személygépkocsi az M3-as autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 116-os kilométernél, Füzesabony térségében, csütörtök délben.

A füzesabonyi és a mezőkövesdi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik egy embert feszítővágó segítségével szabadítottak ki a járművéből, majd átadták őt a mentőknek. A balesetben három ember sérült meg, őket a mentők kórházba szállították.

Körülbelül öthektárnyi területen kapott lángra a tarló Gyöngyöshalász külterületén, az M3-as autópálya mellett, csütörtök délután. A helyszínre a gyöngyösi hivatásos és a gyöngyöshalászi önkéntes tűzoltókat riasztották, akik két vízsugárral és kéziszerszámokkal a lángokat eloltották. A tűz továbbterjedésének megakadályozása miatt egy munkagép körbeszántotta ez égő területet. A tűzben senki sem sérült meg.

Fotó: Hegyi Ádám tű. őrm.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2410-balesethez-es-tarlotuzhoz-is-riasztottak-a-tuzoltokat

Június hónap fotója
2018. július 19. 11:20

Mintegy hatezer négyzetméter alapterületen égett ismeretlen eredetű anyag és szalma Hatvan és Lőrinci között egy hulladéklerakóban június 6-án.

A hatvani hivatásos tűzoltók három gépjárművel vonultak, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot és a fővárosból egy mobil labort riasztottak. A tűzoltók légzőkészülék használata mellet egy vízágyúval és két vízsugárral a lángokat megfékezték, az oltási munkálatokat az üzem erőgépe is segítette. A lánglovagok kiérkezésekor a felderítés pillanatait Bősze Balázs tűzoltó zászlós kapta lencsevégre, fotói közül egy olyan jól sikerült, hogy a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetői a hónap fotójának választották.

Fotó: Bősze Balázs tű. zls.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2409-junius-honap-fotoja

Letették az esküt, már hazájukat szolgálják
2018. július 16. 13:59

Több mint százhúsz tűzoltóhallgató tett esküt a múlt héten a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnál tartott ünnepségen. A Tűzoltó II. szakképzésben részt vett tiszthelyettesek öthónapos képzést követően a mai napon kezdik meg hivatásos szolgálatukat Heves megyében.

Nyolc frissen végzett tűzoltó kezdi meg a szolgálatot megyénkben, közülük öten az egri, hárman pedig a gyöngyösi hivatásos tűzoltóság állományát erősítik majd. Elsőként a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság fogadta a fiatal tűzoltókat. Plachi Péter tű. ezredes, igazgatóhelyettes köszöntötte a felszerelőket, majd a megye katasztrófavédelmi vezetőinek bemutatásával folytatódott a rendezvény. Az új felszerelők is egyenként bemutatkoztak, elmondták, hogy mi vezérelte őket, hogy ezt a hivatást válasszák. Ezt követően megfogalmazta az igazgatóhelyettes a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatójának elvárásait, mely szerint minden hivatásosnak jó kiállással, szaktudással és elkötelezettséggel kell rendelkeznie, kiemelte, hogy szervezetünknél nagyon fontos a hivatástudat és az önzetlen segítőkészség is. Az első napon az újoncokat leendő szolgálati helyükre kísérték, ahol megismerkedtek a laktanyában a bajtársakkal, tűzoltó eszközökkel és felszerelésekkel.

Fotó: Heves MKI

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2404-letettek-az-eskut-mar-hazajukat-szolgaljak

Már most itt van a kémények karbantartásának ideje
2018. július 10. 12:37

Noha még javában tart a nyár, célszerű a kémények ellenőrzését már most elvégeztetni, hogy ne az utolsó pillanatra, a fűtési szezon kezdetére maradjon ez a valóban életbevágóan fontos tevékenység.

A katasztrófavédelem kéményseprőipari tevékenysége jelenleg tizenhét megyében összesen kétezer-ötszázkilencvenkét településre terjed ki. A szolgáltatást a gazdálkodó szervezeteknek kötelező megrendelni egy kéményseprő cégtől – szilárd tüzelőanyaggal való fűtés esetén évente, gázfűtést használóknak kétévente, a munkáért pedig díjat kell fizetniük. A társasházakba a kéményseprők hívás nélkül kimennek, a lakóknak a vizsgálatért nem kell fizetniük (kivéve, ha egy lakás valamely vállalkozás bejelentett telephelye). Szintén ingyenes a szolgáltatás a családi házban élő magánszemélyek számára, de szükség van időpontfoglalásra – tehát ha valaki úgy dönt, hogy a kémény rendszeres tisztíttatásával is gondoskodik biztonságáról, még azt is eldöntheti, mikor szeretné azt.

Aki az online ügyintézést választja, a www.kemenysepres.hu honlapon előre megadhat két-három, kéményellenőrzésre megfelelő napot – ebben az esetben a kéményseprők telefonon felveszik az ügyféllel a kapcsolatot és közösen megállapodnak az ellenőrzés pontos dátumáról és idejéről. A katasztrófavédelem kéményseprői gyakran tájékoztató levelekkel járják végig a településeket. Ilyenkor lehetőséget biztosítanak az ellenőrzés azonnali elvégzésére is, de ennek igénybevétele ekkor sem kötelező.

A kéményseprők célja a füstelvezető épségének, valamint a fűtésrendszer jó és biztonságos működésének ellenőrzése; az esetleges problémák kiszűrése, a balesetetek megelőzése, de semmiképpen sem a bírságolás. A vizsgálat során kívül-belül megnézik az égéstermék-elvezetőket, ellenőrzik azok műszaki állapotát, vizsgálják, hogy a fűtés biztonságos működéséhez van-e az adott helyen elég levegő, illetve biztosított-e a levegő utánpótlása, emellett elemzik a tüzelőberendezésből távozó égéstermék összetételét. Ha problémát tárnak fel, fontos, hogy saját érdekében mindenki mihamarabb intézkedjen a javításról.

A szakember a kéményvizsgálatról tanúsítványt állít ki. Ezen fel kell tüntetnie az utolsó műszaki vizsgálat évét, valamint az ellenőrzés során elvégzett műszeres mérések eredményét. A katasztrófavédelem kéményseprői készpénzt nem kezelhetnek, nem fogadhatnak el. Végeznek díjköteles munkát is, azonban ezeket előre, írásban meg kell rendelni és a munka elvégzése után, számla ellenében, átutalással kell a díjat megfizetni.

A katasztrófavédelem minden kéményseprője végzett szakmunkás, arcképes igazolvánnyal rendelkezik, egységes munkaruhát visel és a munkavégzéshez biztosított autójuk is jól megkülönböztethető, a katasztrófavédelem feliratai, színei jól láthatóak rajta. Felszerelésük korszerű és teljes, minden szerszámuk, mérőműszerük biztosított.

Forrás és fotó: BM OKF

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2396-mar-most-itt-van-a-kemenyek-karbantartasanak-ideje

Három autó ütközött Egerben
2018. július 10. 09:23

Összeütközött három gépkocsi Egerben, a Sas utcában hétfő délelőtt.

Az egri hivatásos tűzoltók áramtalanították a karambolos autókat, majd megszüntették a forgalmi akadályt. A balesetben egy ember könnyebben megsérült, őt a mentők ellátták.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2395-harom-auto-utkozott-egerben

Véget ért az önkéntes tűzoltók országos versenye
2018. július 09. 15:37

A hétvégén tartották meg Tatán a IX. Országos Ifjúsági és a VIII. Országos Hagyományos Tűzoltó Versenyt. A rendezvényt a Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ), a tatai önkormányzattal együttműködve, a Komárom-Esztergom Megyei Tűzoltó Szövetséggel közösen szervezte meg. A versenyen megyénket az abasári és a szilvásváradi önkéntesek képviselték.

Az MTSZ szervezésében minden második évben tartanak országos tűzoltóversenyeket a felnőtt önkéntes tűzoltók részére. A hagyományos felnőtt női és férfi tűzoltó versenyen két versenyszámot tartanak: kismotorfecskendő-szerelést, amelynek során a versenyzőknek tűzoltásra alkalmas állapotba kell összeszerelniük a tömlőket és a sugárcsövet, valamint végrehajtaniuk a nyolcszor ötven méteres váltófutást, miközben akadályokat kell leküzdeniük a pályán.

Az ifjúsági tűzoltó versenyen a szabályok szerint a 10-16 éves korosztályban lány- és fiúcsapatok versenyeznek, de lehetnek vegyes összetételűek is a tíz főből álló egységek között. Az indulók idén is két számban mérték össze tudásukat: akadálypályán és négyszáz méteres váltófutásban. A két versenyszámban elért összetett eredmény alapján került ki a győztes csapat.

Az idei megmérettetésre a hazaiak mellett határon túli magyar versenyzők is meghívást kaptak Felvidékről, Székelyföldről és a Vajdaságból. A versenyt folyamatos gyakorlás és felkészülés előzte meg, csapataink már szinte álladó résztvevőként vettek részt a megmérettetésen, ahol a kicsik és nagyok egyaránt minden erejüket és tudásukat bevetve teljesítettek. A VIII. Országos Hagyományos Tűzoltó Versenyen, az önkéntes tűzoltó egyesületek női csapatai közötti összetett versenyben Abasár ÖTE a második helyet szerezte meg. A férfi csapatok összetett versenyében Abasár ÖTE a dobogó harmadik fokára állhatott fel, Szilvásvárad ÖTE pedig a tizenegyegyedik helyezést érte el. Ebben a kategóriában az abasári önkéntesek egy junior csapattal is indultak és a nagyok között a junior csapatuk a tizenkettedik helyen végzett.

A IX. Országos Ifjúsági Tűzoltó Verseny összetettjében a fiú csapatok között Szilvásvárad ÖTE csapata a hetedik helyet szerezte meg. Gratulálunk kiváló szereplésükért!

Fotó: Vincze-Pap Kálmán tű. alez.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2394-veget-ert-az-onkentes-tuzoltok-orszagos-versenye

Serlegeső a pázmándi önkéntes tűzoltóknak

A Fejér megyei Önkéntes Tűzoltóság, Pázmánd ifjúsági lány, valamint fiúcsapata képviseli a jövő évben Magyarországot, a Svájcban rendezendő nemzetközi tűzoltóversenyen. 

A csaknem 2000 főt számláló kis község 18 gyermeke nyerte el a hétvégén a Tatai Országos Tűzoltóverseny összetett díjait, ami jogosítja őket arra, hogy egy év múlva ők utazzanak. Ezt a nagyszerű teljesítményt Lőrincz László önkéntes tűzoltó irányításával és együttműködésével érték el a fiatalok, akik egész évben keményen edzettek.

A vágy valóra vált, a svájci részvétel visszavonhatatlan. A pázmándi önkéntes tűzoltók – köztük a férfiak, felnőttek összesen kilenc győzedelmi serleggel tértek haza Tatáról. A tizedik serleg a szlovákiai testvérváros Nyékvárkonyi csapaté, akik napi kapcsolatban állnak a pázmándiakkal, akik felkészítették őket a győzelemre.

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/serlegeso-a-pazmandi-onkentes-tuzoltoknak-2432442/

Óriási tűzoltósiker: megyei lánglovagok mennek a szlovéniai olimpiára (fotók)

Kihirdették a tatai, országos tűzoltóvverseny eredményeit, és bizony Komárom-Esztergom megye lánglovagjai is szépen kitettek magukért a megméretésen.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a több mint ötszáz ötszáz tűzoltó részvételével megtartott megméretésnek nagy volt a tétje a tatai edzőtáborban szombaton: a fiú- és a lánykategória első helyezettjei jövőre elutazhatnak Svájcba, az Európai Ifjúsági Tűzoltó Olimpiára, míg a felnőtteknél a győztes férfi, illetve női csapat három év múlva Szlovéniában mutathatja meg tudását, a lánglovagok ötkarikás játékán.

Vasárnap megtörtént az eredményhirdetés is. Eszerint Svájcba a Pázmánd Önkéntes Tűzoltó Egyesület fiú és lány csapata jutott ki, míg a szlovéniai olimpiára a férfiak közül a Richter Gedeon Létesítményi Tűzoltóság, a hölgyek mezőnyéből pedig a Vértessomlói Önkéntes Tűzoltó Egyesület kvalifikálta magát.

Egyik megyei csapatnak sem ez az első sikere. A richteresek például már korábban is jutottak ki tűzoltósport olimpiára, 2017-ben pedig szintén ők, illetve a somlói hölgyek is ott voltak az ötkarikás játékokon.

https://www.kemma.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/megyei-langlovagok-mennek-az-olimpiara-1111630/

 

Dőltek a fák, repült a forgács a keceli tűzoltófavágó-versenyen

A megye minden részéből érkeztek hivatásos és önkormányzati tűzoltók, a III. Bács-Kiskun Megyei Tűzoltófavágó-versenyre, amelyet Kecelen, a Pintér Művek parkjában tartottak szombaton. Összesen tizenkét csapat mérte össze tudását, láncfűrész-szerelés, kombinált darabolás, lánckímélő darabolás, gallyazás és fadöntés versenyszámokban vetélkedtek. A hétvégi esemény egyben kiváló családi kikapcsolódás is volt a versenyzőket elkísérő hozzátartozók számára.

Az elmúlt időszakban a heves zivatarok gyakran adtak munkát a megye tűzoltóinak, a károk felszámolása sokszor több napig is eltartott. A megye területén is az átvonuló viharok idején számos olyan káresemény – villanyvezetékekre szakadt nagyméretű faágak, kettéhasadt és kidőlt fák eltávolítása – felszámolásában kérik a tűzoltók segítségét az állampolgárok, amikor a favágási, fakidöntési szakértelmükre van szükség. Mind a két tevékenység veszéllyel jár, komoly odafigyelést és pontos munkavégzést követel meg a tűzoltóktól.

A keceli versenyen a tűzoltók bizonyságot tettek róla, hogy ezen a területen is helytállnak, az elért eredmények a versenyzők szakmai tudását, ügyességét tükrözik.

Egyéni összetett kategóriában:

 • I. helyezett – András Attila tűzoltó százados (Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)
 • II. helyezett – Szőke Kálmán tűzoltó alezredes (Kecskeméti Hivatásos Tűzoltóparancsnokság)
 • III. helyezett – Mozsárik Lajos tűzoltó törzszászlós (Kecskeméti Hivatásos Tűzoltóparancsnokság)

Hivatásos csapat kategóriában:

 • I. helyezett – Kecskeméti Hivatásos Tűzoltóparancsnokság
 • II. helyezett – Bajai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság
 • III. helyezett – Kiskunhalasi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság 
 • https://www.baon.hu/kozelet/helyi-kozelet/doltek-a-fak-repult-a-forgacs-a-keceli-tuzoltofavago-versenyen-1394108/

Tökrészeg sirályok támadtak a tűzoltókra

Délnyugat-angliai fürdőzők vették észre a részeg, hányó sirályokat. 

Tökrészeg sirályok támadtak a tűzoltókra

Strandoló emberek lettek figyelmesek a furcsa jelenségre: vagy harminc furcsán viselkedő sirályt vettek észre a tengerparton. A madarak kábán totyogtak össze-vissza, egyes példányok hánytak is. Amikor a tűzoltók megközelítették őket, támadásba lendültek, agresszíven viselkedetek.

Végül kiderült, hogy a sirályok a parton hagyott alkoholos italok maradékait itták ki az üvegekből, poharakból – írta a Metrórs hivatkozva a life.hu.

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

http://propeller.hu/szorakozas/3362998-tokreszeg-siralyok-tamadtak-tuzoltokra?utm_source=hirstart.hu&utm_medium=referral

 

Tűzoltókról szól majd a nap

Tizennegyedik Tűzoltónap és negyedik Önkéntes Tűzoltó találkozóra kerül sor Ófaluban a focipályán július tizennegyedikén, szombaton.

A rendezvényen mentési és kutyás bemutatót, habpartit és főzőversenyt rendeznek. A kicsiket gyermekszínház, agyagozás, arcfestés, csillámtetoválás, körhinta, légvár, íjászat, füstsátor és trambulin várja.

Este bál zárja a tűzoltónapot, a zenéről a Hahner Duo gondoskodik.

https://www.bama.hu/kozelet/helyi-kozelet/tuzoltokrol-szol-majd-a-nap-1403592/

Pályázati támogatás a bélapátfalvai és a tiszanánai önkormányzati tűzoltóknak
2018. július 06. 13:39

Az idei évben először írtak ki az önkormányzati tűzoltóságok eszközfejlesztését célzó pályázatot, amelynek elbírálását követően ötvenkilenc szervezet jut összesen kétszázhuszonöt millió forint támogatáshoz.

Az ötvenkilenc önkormányzati tűzoltóság a rendelkezésre álló forrást a kötelezően előírt tűzoltóvédő- és tűzoltótechnikai eszközökre, valamint a készenlétben tartott gépjárműfecskendő vagy már meglévő technikai eszköz felújítására fordíthatja.

A bíráló bizottság támogatásra vonatkozó javaslatait az országos katasztrófavédelmi főigazgató jóváhagyta, így idén az önkormányzati tűzoltóságok csaknem százhatvankilenc millió forintért védő- és tűzoltótechnikai eszközöket vehetnek át, harminchat millió forint értékben pedig maguk szerezhetnek be egyéb eszközöket. A pályázatnak köszönhetően tizenegy önkormányzati tűzoltóság összesen húszmillió forintot a gépjárműfecskendőjének, illetve technikai eszközeinek felújítására fordíthat.

Heves megyében a Bélapátfalvai Önkormányzati Tűzoltóság és a Tiszanánai Önkormányzati Tűzoltóság közel nyolc millió forint támogatásban részesül, az összeget a munkájuk végzéséhez szükséges felszerelésekre, védőeszközökre fordítják majd.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2390-palyazati-tamogatas-a-belapatfalvai-es-a-tiszananai-onkormanyzati-tuzoltoknak

Sok díjat bezsebelt már a karcagi tűzoltó-főtörzsőrmester

 
Dániel Sándor, a Karcagi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Tűzoltó-parancsnoksága főtörzsőrmestere már több katasztrófavédelmi versenyen képviselte a lánglovagokat egyéniben és csapatban is.

Bár ezek a védőfelszerelésben teljesített versenyek nehezek voltak, de mindig szép eredményekkel térhetett haza.

Több alkalommal volt már lépcsőfutó versenyen, melyre nem nagyon lehet felkészülni, hiszen Karcagon nincs magas emeletes ház, ahol ezt lehetne gyakorolni, és Szolnokra sincs mindig lehetőség bemenni ezért, így a felkészülése inkább erőnléti edzésekből áll.

Dániel Sándor korábban a tatabányai turulfutáson is eredményes volt, itt a 280 méteres szintkülönbséget leküzdve kellett feljutnia a célig.

Most azonban ehhez képest egy sík terepen, Szegeden indult, ahol csak 16 lépcső nehezítette a Dóm térről induló versenyt. Itt is légzőkészülékben, védőruhában és sisakban kellett futnia.

Mint mondta, ez a fajta verseny igazából fejben dől el, így lehet átjutni a holtpontokon is. Most gyermekei nem szurkolóként, hanem versenyzőként voltak vele Szegeden. A futásra közösen készültek fel a karcagi erdei futópályán.

Dániel Sándor a díjaival
Fotó: Daróczi Erzsébet

Dániel Sándor a technikai sportban is kipróbálta magát. Tűzoltó kollégájával, Feke Lajossal közlekedésbiztonsági versenyen indultak.

Itt a fecskendőautóval szlalomozás, átjárón való tolatás is feladat volt, a sikeres teljesítésért – ahogy a főtörzsőrmester fogalmazott – megizzadtak, de végül elsők lettek. A versenyek tapasztalatai a munkája során is segítségül szolgálnak Dániel Sándornak.

https://www.szoljon.hu/kozelet/helyi-kozelet/sok-dijat-bezsebelt-mar-a-karcagi-tuzolto-fotorzsormester-1166970/

Eloltották a szelektívhulladék-bálák tüzét
2018. július 06. 10:30

Csütörtök este hat órára oltották el azt a több mint kétezer ötszáz négyzetméterre kiterjedt tüzet, amelyben tizenötezer szelektív hulladékbála égett Hatvan külterületén hétfő dél óta. A körülbelül hat ezer tonna égetésre előkészített, valamint válogatásra váró szelektív bálázott hulladék 5 méter magasan volt összerakva.

A hatvani, a gyöngyösi, valamint az aszódi katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltóit és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot riasztották a tűzhöz hétfőn. A nagy erőkkel kivonuló tűzoltó egységek több oldalról, hét vízsugárral kezdték meg az oltást. A lángokat sikerült elfojtani kedd reggelig, de a felhevült hulladék izzását nem tudták megállítani. A hatvani és a gyöngyösi tűzoltóegységek felváltva három napon keresztül, csütörtök estig éjjel, nappal azon dolgoztak, hogy az izzó bálákat szétbontsák, majd azok végleges oltását elvégezzék. Munkájukat munkagépek is segítették. Amikor a füstölés a szét nem bontott báláknál erősödött, a szakemberek habtakaróval borították be az izzó részeket a környezeti terhelés csökkentése érdekében. Az oltási munkálatokkal párhuzamosan a katasztrófavédelmi mobil labor folyamatos méréseket végzett a hulladéktelepen és a környező településeken. A településeken egészségre káros koncentrációban veszélyes anyagot nem jeleztek a műszerek. A végleges oltás és a füstölgő halom átforgatása csütörtök estére fejeződött be.

Fotós: Bősze Balázs tű.zls. Hatvani HTP

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2389-eloltottak-a-szelektivhulladek-balak-tuzet

Verhetetlenek a somogyi tűzoltók lépcsőfutásban

Három korcsoportban is a dobogó tetejére állhattak fel a somogyi tűzoltók a Zalaegerszegen rendezett II. Restart Extreme TV-torony futó versenyen. A versenyzőknek a szokványos lépcsőfutástól eltérően nehezítő körülmények leküzdésével kellett feljutniuk a megyeszékhely TV-tornyának közel ötven méteren lévő kilátószintjére – számolt be honlapján a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Folytatódott a nyerő szériája a nagyatádi Horváth Dánielnek és Kiss Jánosnak, s az aranyérmesek táborához ezúttal a marcali dr. Gelencsér András is csatlakozott a II. Restart Extreme TV-torony futáson.A versenyzőknek még a lépcsőfutás előtt négy feladatot kellett leküzdeniük. Először két „B” tömlőt kellett a rajtvonaltól tíz méterre elhelyezett raklapokra elhelyezniük, utána egy közel nyolcvan kilogrammos tehetetlen emberi testet szimuláló bábut kellett az adott pontig elhúzniuk, majd egy puttonyfecskendőből öt liter vizet a lehető leggyorsabban kijuttatni, ezt követően lassító a sikáaz n leküzdésével értek el a Tv torony lábához. Innentől indult az ötven méter meghódítása, azonban a felfutás során is több helyen szűkítések nehezítették a tűzoltók menetelését a kilátószinten elhelyezett célig.

A versenyzők több kategóriában indultak, életkoruknak megfelelően. A táv leküzdéséhez a leggyorsabb versenyzőnek három és fél perc kellett az akadályok és a lépcsők leküzdéséhez.

A megmérettetésre hetvenhárom hivatásos, önkéntes tűzoltó érkezett az ország minden pontjáról. A kihívásokkal teli versenytávot végül a leggyorsabban, három perc huszonnyolc másodperc alatt a nagyatádi Horváth Dánielnek sikerült teljesítenie, tőle hét másodperccel lemaradva másodikként ért célba ifj. Bodó László (KÖTÉL Egyesület). Korosztályukban (30 év alattiak) a kaposvári Cser Gábor a 11. helyet szerezte meg és a siófoki Csáki Richárd valamint Némedi Péter is szép eredménnyel zárta a versenyt.

A második korcsoportban (30-40 év közöttiek) a marcali dr. Gelencsér András vitte a „pálmát”, a siófoki Kovács Bálint a kilencedik lett.

A negyven év felettiek között a nagyatádi Kiss János ezúttal sem talált legyőzőre. A Nagyatádi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnoka, Horváth Róbert az ötödik lett a harmadik korcsoportban.

http://www.hirbalaton.hu/verhetetlenek-a-somogyi-tuzoltok-lepcsofutasban/

Baleset a Homok utcai vasúti átjáróban
2018. július 05. 09:10

Összeütközött egy személyvonat és egy személygépkocsi Egerben, a Homok utcai vasúti átjáróban szerdán reggel.

A helyszínre a megyeszékhely hivatásos tűzoltóit riasztották, akik áramtalanították, majd daru segítségével az árokból kiemelték az autót. A sofőrt a mentők könnyű sérülésekkel kórházba szállították.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2388-baleset-a-homok-utcai-vasuti-atjaroban

Figyelmeztetést adtak ki a szolnoki tűzoltók a páratlanul sok szabadtéri tűz miatt

Avartűz (avartűz)

Az elmúlt napon több olyan esethez vonultak Jász-Nagykun-Szolnok megye tűzoltói, amely során szabadtéren keletkezett tűz harapódzott el. Összesen hat ilyen eset történt tegnap.

A legsúlyosabb helyzet Kunszentmárton határában alakult ki, ahol körülbelül másfél hektáron égett avar, gaz és nádas. A tüzet csak három vízsugárral sikerült megfékeznie a kunszentmártoni és a szarvasi hivatásos tűzoltóknak. Szerencsére senki sem sérült meg és anyagi kár sem keletkezett.

A tűzoltók tájékoztatása szerint az utóbbi időszakban kevés csapadék esett megyében, ezért akár egy kisebb szikra is begyújthatja a növényzetet, a lángok pedig gyorsan elterjedhetnek. A tűzoltók szerint az esetek kilencvenkilenc százalékát emberi gondatlanság okozza! Ezek a legfontosabb tudnivalók:

 • Belterületen általában tilos szabad téren égetni, kivéve ott, ahol ezt önkormányzati rendelet megengedi. Természetesen a kerti grillezés, a szabadtéren való sütés-főzés továbbra is megengedett a tűz állandó felügyelete mellett.
 • A külterületen lévő lábon álló növényzet, tarló és növénytermesztéssel összefüggésben keletkező hulladék égetését előzetesen engedélyeztetni kell az illetékes környezetvédelmi és tűzvédelmi hatósággal.
 • Tűzgyújtási tilalom esetén az érintett területen akkor is tilos a tűzgyújtás, ha azt egyébként más jogszabály megengedi. Aki megszegi a szabályokat, bírságot kaphat!

Ha megengedett a tűzgyújtás, akkor is fontos az alapvető szabályok betartása. Ezek az alábbiak:

 • A szabadban gyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül!
 • Mindig legyen a tűz közelében megfelelő mennyiségű oltóanyag (víz vagy homok) és kéziszerszám, ami segítheti a lángok megfékezését.
 • Csak akkora tüzet gyújtsunk, amelyet felügyelet alatt tudunk tartani!
 • Tűzgyújtás előtt tájékozódjunk a várható időjárásról, mert a szél kedvez a tűz gyors továbbterjedésének!
 • https://24.hu/belfold/2018/07/04/figyelmeztetest-adtak-ki-a-szolnoki-tuzoltok-a-paratlanul-sok-szabadteri-tuz-miatt/

Túl jól sikerült a tűzoltó-bemutató, azt is megmutatták, amit nem akartak

Milánó közelében történt a baleset, állítólag a jármű víztartályában lévő víz okozta az egyensúlyzavart – víz viszont szokott lenni a víztartályban, szóval ennyire kell vigyázni vonulás közben a tűzoltó-sofőröknek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://player.hu/auto-motor-2/tuzoltoauto-borulas/

Árokba hajtott majd életét vesztette
2018. július 04. 09:16

Árokba borult egy személygépkocsi a 3-as főút Halmajugra és Karácsond közötti szakaszán, a 91-es kilométernél, kedd délután.

A gyöngyösi és a hevesi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik egy embert a járműből feszítővágó segítségével kiemeltek, majd a járművet kerekeire állították. A sérült olyan sérüléseket szenvedett, hogy az ő életét már nem lehetett megmenteni.

Fotó: Tábori Csaba tű. ftőrm.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2387-arokba-hajtott-majd-eletet-vesztette

Nagy területen égett a műanyag hulladék
2018. július 03. 08:56

Kétszáz négyzetméternyi műanyaghulladék lángolt hétfő délutántól kedd kora reggelig Hatvan külterületén, a Csányba vezető út mentén.

A hatvani, a gyöngyösi,  valamint az aszódi katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltóit riasztották, akik a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett, több oldalról támadva, hét vízsugárral fojtották el a lángokat. Az oltást követően négy munkagép, hat vízsugár fedezete mellett megkezdte a hulladék visszahűtését. Az oltási munkálatokkal párhuzamosan a katasztrófavédelmi mobil labor folyamatos méréseket végzett a környező településeken, szerencsére egészségre káros koncentrációt sehol nem mértek. A tűzesetben senki nem sérült meg.

Fotó: Juhász Krisztián tű. zls.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2386-nagy-teruleten-egett-a-muanyag-hulladek

Martfűi az egyik „legkeményebb tűzoltó”

Egy fiatal martfűi tűzoltó, Handzsuj Mihály törzszászlós lett az egyik „legkeményebb tűz­oltó” a közelmúltban, Ausztriában megrendezett a Toughest Fire­fighter Alive (TFA) nemzet­közi versenyen.

A tűzoltókra kilencemeletnyi lépcsőfutás, tömlőhúzás és célba lövés, illetve egy nyolcvankilós bábu cipelése várt. Emellett két, egyenként tizenöt kilogramm súlyú kannát is fel kellett vinniük egy három emelet magas torony tetejére, majd lehozni onnan.

Mindezt természetesen időre, és teljes védőfelszerelésben, mely további tizenöt kilót is nyomhat.

Mihály saját kategóriájában megnyerte a viadalt, az összesítésben pedig hatodik lett a száztizenhárom indulóból.

A harmincegy éves fiatalember már több mint tíz éve a Szolnoki Hivatásos Tűz­oltó-­parancsnokság tűzoltója, és ugyanennyi ideje jár külön­féle versenyekre is a megszokott csapattal.

Már számtalan szép eredménnyel büszkélkedhet, az első hely azonban egészen idáig váratott magára.

– A legmegterhelőbb feladat, amikor egy nyolcvankilós bábut kell cipelni száz méteren keresztül. Ezután pedig még át kell küzdened magad egy háromméteres palánkon, amelyen egy kis rés sincs az illesztések között, hogy a csizma hegyét beleakaszthassuk.

– Nekem ez a feladat okozza mindig a legnagyobb nehézséget – árulta el Mihály, aki arról is beszélt, hogy a sikerhez elsősorban felkészülés és koncentráció kell, ők azonban elég elfoglaltak, így a napi teendők mellé nehéz beszorítani még a gyakorlást is.

Handzsuj Mihály

Délután, amikor már jöhetne a jól megérdemelt pihenő, mi akkor fogunk hozzá, és a megmérettetésekre is szabadidőnkben járunk. Sokat számít azonban, hogy támogatjuk és biztatjuk egymást.

– Az ausztriai versenyek pedig olyanok, mint egy sörfesztivál. Rengeteg ember látogat ki, jönnek gyerekekkel, kutyával, és egész nap kint vannak, jól érzik magukat, és szurkolnak, de nem csak az övéiknek.

– Ha nem is tudod átküzdeni magad a palánkon, akkor is megtapsolnak, és ez nagyon jó érzés, mint ahogy az is, hogy a visszatérő versenyzők emlé­keznek ránk, és hiába nem egy nyelvet beszélünk, gratulál­nak és drukkolnak nekünk, és mi is így teszünk.

https://www.szoljon.hu/kozelet/helyi-kozelet/martfui-az-egyik-legkemenyebb-tuzolto-1154600/

Frontális karambol a 25-ös úton
2018. június 28. 09:18

Összeütközött két személygépkocsi a 25-ös főúton, Egerben, a Kőlyuktetői pincesornál.

Az egri hivatásos tűzoltókat riasztották, akik a járművek áramtalanítását követően elvégezték a műszaki mentési munkálatokat. A balesetben két ember megsérült, őket a mentők ellátták

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2381-frontalis-karambol-a-25-os-uton

Tűzoltók a táborban
2018. június 27. 11:20

Az Egri Katasztrófavédelmi Kirendeltség munkatársai a mai napon játékos felkészítést és bemutatót tartottak a Felsőtárkányban, az Imókő Üdülőben táborozó diákok számára.

A tábor lakói részére szervezett bemutatón a tűzoltók játékos formában ismertették meg a tűzoltói hivatást, az általuk használt eszközöket, felszereléseket. A diákok érdeklődve hallgatták a tűzoltók beszámolóit egy-egy beavatkozásról, arról az érzésről, amikor a bajba jutott emberek segítségére sietnek. A gyermekek magukra ölthették a tűzoltók védőruháját és a védősisakot, valamint kipróbálhatták a puttonyfecskendő használatát is, ezáltal kicsit igazi tűzoltónak érezhették magukat. A puttonyfecskendőt azonban óvatosan kellet kezelniük ebben a nyári hűvösben, nehogy nagyon vizesek legyenek. Beülhettek a tűzoltóautóba, megnézhették a fecskendő felszereléseit és megtekerhették a lakosság riasztására szolgáló „csúnya hangú” szirénát. A vállalkozóbb gyerekek felvehettek egy lesötétített keretálarcot is, érdekes volt látni, ahogy elveszítették tájékozódó képességüket és átérezhették, milyen nehéz dolguk van a tűzoltóknak, amikor egy füsttel telitett épületben csaknem „vakon” kell tájékozódniuk, mozogniuk és onnan esetleg bajba jutott embert menteni. A táborlakók kiguríthatták a tűzoltó tömlőket, kézbe vehették a sugárcsövet, mintha ténylegesen egy tüzet kellene eloltaniuk.

Ezen fogékony korban lévő gyermekek játékos formában történő oktatása, felkészítése különösen fontos feladat. A tűzoltók ezúttal is nyomatékosan felhívták a mintegy 100 táborozó gyermek figyelmét a megelőzés fontosságára: felelős gondolkodással, az alapvető szabályok betartásával a legtöbb káreset megelőzhető lenne.

Fotós: Istványi Nóra tű. fhdgy., Kovács Sándor tű. szds.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2380-tuzoltok-a-taborban

A dombvidéki után a síkvidéki védekezés következett
2018. június 27. 11:07

A Mátra lába alatti térség legtöbb településén a fő veszélyeztető tényező az ár- és belvíz, illetve a helyi vízkár kialakulása. A polgármestereknek kisebb- nagyobb esőzéseket követően gyakran kell a vizek kártételei elleni védekezést irányítani és az azzal járó feladatokat végrehajtani. Ezen veszélyeztető hatások voltak az alapgondolatai annak a képzésnek és gyakorlatnak, melyet Atkár valamint Visznek települések köteles polgári védelmi szervezetei bevonásával szervezett meg a napokban a Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség.

Az elméleti képzés során Magda István tű. alezredes, a kirendeltség polgári védelmi felügyelője kitért a településeken előforduló árvízi, illetve helyi vízkár jelenségekre és az ellenük való védekezési módokra, valamint tájékoztatást adott a védekezésben történő közreműködés jogi hátteréről. Előadása során kiemelte, hogy a térségben élőknek tudniuk kell, hogy a településeiken áthaladó vízfolyások és patakok milyen veszélyeket rejtenek magukban és milyen feladatokat kell végrehajtani a felkészülés, a beavatkozás és a helyreállítás időszakában, melyeket szemléletes példákkal illusztrált. A védekezés szakmai fogásait Komjáti Sándor, az ÉMVIZIG Gyöngyösi szakaszmérnökségének adott területért felelős felügyelője ismertette.

A képzést követően a résztvevők gyakorlati feladatokat hajtottak végre, melyek között szabályos homokzsáktöltés, nyúlgátépítés, ellennyomó medence és szivattyúállás kiépítése is szerepelt. A gyakorlaton résztvevők számára az ÉMVIZIG és a katasztrófavédelem szakemberei bemutatták azokat az aprónak tűnő, de a védekezés során mégis kiemelkedő jelentőségű fogásokat, melyek sokat segíthetnek egy tényleges esemény felszámolásában. A gyakorlat végeztével a települések polgármesterei és a résztvevők is megerősítették, hogy ezen képzések és gyakorlatok hasznosak és szükségesek ahhoz, hogy a védekezést hatékonyabbá és szakszerűbbé tegyék.

Fotós: Ughy László tű. zls.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2379-a-dombvideki-utan-a-sikvideki-vedekezes-kovetkezett

Meggyulladt a szemét
2018. június 27. 10:29

Meggyulladt a szemét Hatvanban a szeméttelepen kedden délután.

A város hivatásos tűzoltói tíz percen belül kiérkeztek, és egy vízsugárral hamar körülhatárolták a tűzgócot, majd az utómunkálatok során a parázslást is megszüntették. Munkájukat egy erőgép is segítette.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2378-meggyulladt-a-szemet

Szárnyait próbálgató kisgólyán segítettek a tűzoltók - képek

Leesett és a földön feküdt, amikor a járókelők megtalálták.

Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A szárnyait próbálgatta egy kisgólya csütörtök délelőtt Debrecenben, az Olajfa utcában. A madár azonban leesett és a földön feküdt, amikor a járókelők megtalálták. A debreceni hivatásos tűzoltókat riasztották a helyszínre, aki egy gépezetes tolólétra segítségével visszatették a madarat a fészekbe. A gólya nem sérült meg - tájékoztatta a ma.hu-t Papp-Kunkli Nóra tű. hadnagy, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei szóvivője.

http://www.ma.hu/kekhirek/316590/Szarnyait_probalgato_kisgolyan_segitettek_a_tuzoltok__kepek?place=srss

Befejeződött az országos tűzoltósport-verseny
2018. június 21. 15:21

Befejeződött a XIV. gróf Széchenyi Ödön Országos tűzoltósport-verseny június huszadikán. A három napos rendezvény során az ország hivatásos tűzoltói mérték össze erejüket és ügyességüket horoglétra-mászásban, százméteres akadályfutásban, négyszer százméteres váltóban és kismotorfecskendő-szerelésben.

Az országos versenyen megyénket az Egri Hivatásos Tűzoltóparancsnokság csapata képviselte. Felkészülésük nem mostanában kezdődött, hiszen a verseny megyei fordulója május kilencedikén volt Makláron, ahol három csapat versengett és a győztes egri csapat nyerte el a jogot, hogy Heves megyét képviselje a tradicionális országos megmérettetésen.

A versenyszámok mind a megyei, mind az országos fordulón ugyanazok voltak:

1. A négyszer százméteres váltóban az első csapattag egy létrával és a stafétaként szolgáló sugárcsővel futásnak ered, a létra segítségével felmászik egy kisház tetejére, végigfut rajta, leugrik a túloldalán, majd átadja a sugárcsövet a második versenyzőnek. Az ő feladata, hogy átjusson egy palánk felett és továbbadja a stafétát a harmadik tűzoltónak, aki ezután az előre kikészített tömlőkhöz fut, felveszi azokat, végighalad a gerendán, közben egymáshoz kapcsolja a tömlőket, az osztóhoz fut, csatlakoztatja a vezetéket, végül a sugárcsövet is a helyére illeszti. De, mert az tulajdonképpen a staféta, mindjárt le is szereli és a váltózónán belül átadja a csapat negyedik tagjának, akinek az is a dolga, hogy futtában felvegyen egy tűzoltókészüléket és azzal eloltsa az időközben meggyújtott tálcatüzet. A feladatnak akkor van vége, ha a tűz biztosan kialudt és a versenyző áthaladt a célvonalon.

2. A kismotorfecskendő-szerelésnél hét csapattag áll a rajtvonalhoz, a feladatuk az, hogy két szívótömlővel a tartályban lévő vizet felvegyék és a három tömlőből álló alapvezetéken és a két-két tömlőből álló két sugáron keresztül úgy lőjenek célba, hogy megtöltsék a céltábla tartályát. Akkor végeznek, amikor kigyullad a töltöttséget jelző lámpa.

Egyéni összesítettben csapatunk két tagja is előkelő helyen végzett. Kormos László tű. hadnagynak a 7. helyezést, Bleszity Erik tű. zászlósnak pedig a 13. helyezést sikerült megszereznie a 120 versenyző közül.

A csapatversenyben megyénk az erős középmezőnyben végzett.

Csapatunk tagjai:

Kormos László tű. hdgy.

Bleszity Erik. tű. zls.

Bleszity Milán tű. őrm.

Karkusz Csaba tű őrm.

Zentai csaba tű. őrm

Fejes Krisztián tű. őrm.

Sebők Dávid Marcell tű őrm.

Hegyi Ádám tű. őrm.

Farkas Dániel tű. őrm.

Gratulálunk a szép eredményekhez!

Fotós: Schober Andor - RSOE, Galántai Judit BM OKF

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2373-befejezodott-az-orszagos-tuzoltosport-verseny

Háznak csapódott, szalagkorlátnak ütközött
2018. június 21. 09:35

Két balesetnél is beavatkoztak Heves megye hivatásos tűzoltó egységei szerdán.

Házfalnak csapódott egy gépkocsi szerda délelőtt Egerben, a Gárdonyi Géza utca és a Leányka utca kereszteződésében. A balesethez az egri hivatásos tűzoltók érkeztek ki, akik áramtalanították a járművet és végezték a további műszaki mentési munkálatokat. A balesetben egy ember megsérült, ezért őt a mentők ellátták.

Szalagkorlátnak ütközött egy kamion szerda délután az M3-as autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 87-es kilométernél. A balesethez Gyöngyösről érkeztek ki a hivatásos tűzoltók, akik áramtalanították a járművet és végezték a további műszaki mentési munkálatokat. A balesetben senki nem sérült meg

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2372-haznak-csapodott-szalagkorlatnak-utkozott

A tűzoltók munkájával ismerkedhettek a szekszárdi diákok

A tűzoltók munkájával ismerkedhettek a szekszárdi diákok

2018.06.20. A Szekszárdi Babits Mihály Általános Iskolában tartott prevenciós napot a Szekszárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság.

A rendezvény alkalmával a diákok betekintést nyerhettek az állomány tevékenységébe és megtapasztalhatták, milyen kihívásokkal néznek szembe egy-egy bevetés során a tűzoltók.

A prevenciós napon játékos feladatok során próbálhatták ki magukat a diákok, amit nagy örömmel és lelkesedéssel fogadtak mindannyian. A Szekszárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság munkatársai négy állomást alakítottak ki a gyerekek számára. Egy befüstölt sátorban kellett megkeresniük különböző tárgyakat, amely során megtapasztalhatták, milyen nehéz feladatuk van a tűzoltóknak egy füsttel teli épületben való tájékozódás során.

A másik feladat során puttonyfecskendővel igyekeztek célba találni a résztvevők, majd társuk segítségét igénybe véve, letakart szemmel keresték meg az elrejtett tárgyakat. A negyedik gyakorlat a tesztírás volt, ami mindenkinek nagyon jól sikerült, így egyetlen diák sem ment haza a jól megérdemelt ajándék nélkül.

A feladatokat úgy alakították ki, hogy a gyerekek megtapasztalják és felismerjék a csapatmunka fontosságát és saját élményeiken keresztül tapasztalják meg, milyen nehéz dolguk van a tűzoltóknak.

Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

http://kadarka.net/cikkek-kat/a-tuzoltok-munkajaval-ismerkedhettek-a-szekszardi-diakok