Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hírek

3000 pillepalackból készült tutajjal érkeztek Szegedre a gyergyói tűzoltók

A 8 fős csapat április elsején a Hargita megyei Gyergyóremetéről indult el tutajával, akciójukkal a környezetvédelem fontosságára akarják felhívni a figyelmet.

Kéthetes, több mint 700 kilométeres, a Maroson megtett út után kedden pillepalacktutajukon megérkeztek Szegedre a gyergyói tűzoltók, akik akciójukkal a környezetvédelem fontosságára akarják felhívni a figyelmet.

A nyolcfős csapat április elsején a Hargita megyei Gyergyóremetéről – a Maros forrásától 50 kilométerere – indult el tutajával. Az úszóalkalmatosság két egyenként 12 négyzetméteres felületű fémvázból és az azokat megtöltő háromezer pillepalackból áll, irányítását kormánylapát és evezők segítik.

Az érkezést követően Szabó Zoltán zászlós, újságíróknak elmondta: útjuk nagyjából a terveknek megfelelően alakult, csupán a folyó sodrását becsülték egy kicsit túl, így az utazás a tervezett két hét helyett tizenhat napig tartott.

A legnehezebb feladat az volt, amikor a tutajt ketté kellett bontani.

A gátaknál ki kellett emelni a tutajt, de ebben a környékbeli települések tűzoltói alkalmanként segítségükre voltak. Nehézségeket okozott az elmúlt hét esőzése is, de az út végére a jó idő is visszatért – mondta.

A nyolc tűzoltó a testületen belül is együtt dolgozik és a vízi túra sem ismeretlen számukra, tavaly az Oltot járták be, igaz akkor még csónakkal.

Szabó Zoltán szerint a Maros felső szakasza különösen szép, akár vadvízi evezésnek is beillett az út első fele.

Az erős sodrás, a szűk kanyarok nyomai a tutajon is látszanak, szinte minden nap javítani kellett valamit a járművön.

Bár találkoztak szemetesebb területekkel, a folyó völgye az előre számítottnál tisztább volt – mondta a zászlós.

Hozzátette: bízik benne, akciójukkal sikerült a Maros-mentén élők figyelmét felhívni arra, jobban figyeljenek oda környezetükre.

https://hajozas.hu/magazin/itthon/3000-pillepalackbol-keszult-tutajjal-erkeztek-szegedre-a-gyergyoi-tuzoltok/

Franciaország a katedrálist megmentő tűzoltók előtt tiszteleg

MTI
Franciaország csütörtökön egész nap azon tűzoltói előtt tiszteleg, akik a minap megmentették a párizsi Notre-Dame-székesegyházat a pusztulástól, valamint kincseit a lángoktól.
 

Emmanuel Macron francia elnök az Élysée-palotában különleges találkozón látja vendégül délután a tűzoltókat, és köszöni meg nekik hősiességüket. Az eseményen a kormány miniszterei is részt vesznek. Este a párizsi városházán koncertet adnak a tűzoltók tiszteletére. A városháza homlokzatára kifüggesztettek két hatalmas transzparenst, amelyekre idézeteket írtak Victor Hugo A párizsi Notre-Dame című regényéből.

Több mint 400 tűzoltó vett részt a hétfőn este kezdődött kilencórás küzdelemben a székesegyházban. A kitüntetendők között van Jean-Marc Fournier, a párizsi tűzoltóság lelkésze, aki segített megmenteni azt a töviskoronát, amely a katolikusok hite szerint Jézus Krisztusé volt keresztre feszítésekor. Egy másik Myriam Chudzinski, aki az egyik első volt a tetőre feljutó tűzoltók között. Teljes felszerelésben több száz lépcsőfokot kellett megmásznia egy szűk csigalépcsőn, mire felért az egyik toronyba. Mint kiderült, éppen a Notre-Dame-ban gyakorolt többször, hogy felkészüljön egy hasonló helyzetre.

A tűzzel kapcsolatban, amelyet balesetként kezelnek, már mintegy 40 embert hallgatott ki a rendőrség: a székesegyház személyzetének tagjait és munkásokat, akik az épület renoválásában vettek részt – közölte csütörtökön a párizsi ügyészség.

Eddig már sok száz millió eurót ajánlottak fel cégek és tehetős családok szerte a világból a székesegyház újjáépítésére. Az ArcelorMittal acélgyártó cég csütörtökön közölte: gyártmányaival járul hozzá a renováláshoz.

MTI

Két helyszínen is gyakorlatoztak a tűzoltók
2019. április 18. 14:18

Két helyszínen rendezett gyakorlatot a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyénk tűzoltói számára a tegnapi napon.

A megyei ellenőrző gyakorlat első helyszínét egy egri szociális intézmény adta, ahol a feltételezés szerint az épület folyosóján található elektromos kapcsolószekrényben meghibásodás következtében tűz keletkezett, ami átterjed a folyosón található éghető anyagokra, díszítésekre. A tüzet a dolgozók vették észre, azonnal megkezdték az épületszárnyban található bentlakók mentését, ezzel egy időben értesítették a tűzoltóságot. A tűzjelzés és az épület kiürítése után fény derült rá, hogy egy dolgozó eltűnt. A megadott helyszínére az egri, füzesabonyi, pétervásárai hivatásos tűzoltók, továbbá a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat vonult.

A délutáni gyakorlat helyszíne egy gyöngyösi méhtelep volt. Ott a feltételezés szerint két busz összeütközött, több ember megsérült a baleset során, néhányan a roncsok közé szorultak. Ezen a helyszínen az egri, a gyöngyösi, a hatvani hivatásos tűzoltók és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat végezte a műszaki mentést.

A gyakorlatok során a lánglovagok gyakorolták a szakszerű és összehangolt tűzoltást, füsttel telített környezetben történő közlekedést, az életmentést korlátozott látási viszonyok között, továbbá műszaki mentés során a roncsok közé rekedt személyek mentésének megszervezését. Az ilyen gyakorlatok minden esetben növelik a tűzoltói beavatkozások biztonságát, hiszen a tűzoltók minél többször gyakorolják be az életmentés mozzanatait, a helyes tűzoltás-taktika alkalmazását, azok egyre jobban rutinszerűvé válnak, amely egy igazi, éles beavatkozás során az életmentésre fordított idő lerövidülését eredményezheti. A gyakorlatokon szerzett tapasztalatok abban segítik őket, hogy a beavatkozásaik még szakszerűbbé váljanak.

Fotó: KMSZ

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2645-ket-helyszinen-is-gyakorlatoztak-a-tuzoltok

A fűtési szezonnak vége, de a veszély nem múlt el
2019. április 18. 10:04

Hivatalosan is lezárult a fűtési szezon, ez azonban nem jelenti azt, hogy a melegebb napok miatt ne kellene szem előtt tartanunk a szén-monoxid-mérgezések veszélyeit.

A felmelegedés, a tavasziasabb idő sem jelenti azt, hogy ne kellene számolni a szén-monoxiddal. Sokan a fűtési szezonnal hozzák kapcsolatba a veszélyes gáz kialakulását, holott létrejöttének kockázata egész évben fenyeget. A fűtési időszakban valóban megemelkedik a mérgezéses esetek száma, de a fűtés mellett más napi rutintevékenység is végződhet tragédiával, ha valaki nem figyel oda a csendes gyilkos veszélyére.

A mérgezéssel járó esetek fele a fürdőszobákban történik. Az otthoni fürdők és zuhanyzók általában kis méretű helyiségek, ezért kevés bennük a levegő is. A nyílt égésterű vízmelegítők, kazánok, cirkók, bojlerek működés közben elhasználják a fürdőszoba levegőjét. Aki zárt ajtó mellett sokáig engedi a meleg vizet és nincs semmilyen szellőzés a helyiségben, az életével játszik. A víz melegítése során mérgező gáz is keletkezik, ha nem biztosított a levegő cseréje, akkor a felhalmozódó szén-monoxid veszélyes helyzetet teremt, magas koncentrációban egy-két percen belül halált okoz. Miután színtelen és szagtalan, ezért lehetetlen érzékelő nélkül észlelni.

A tragédiák elkerülése érdekében:

 • A nyílt égésterű (ahol látni lehet a lángot) gázkészülékek esetén mindig gondoskodjunk a helyiség megfelelő levegőutánpótlásáról. Szellőztessünk gyakrabban és szereltessünk egy résszellőzőt a műanyag ablakba. Tilos letakarni, vagy megszüntetni a szellőzőnyílásokat.
 • A vízmelegítőt évente egyszer szakemberrel ellenőriztetni kell.
 • Szerezzen be szén-monoxid-érzékelőt! Egy megfelelő minőségű szén-monoxid-érzékelő életet menthet, hiszen jelez, ha veszélyes mennyiségű szén-monoxid keletkezik. Az alábbi linkeken érhető el az érzékelők pozitív és negatív listája:

 

A hatóság által bevizsgált és megfelelőnek minősített szén-monoxid-érzékelők listája

A hatóság által bevizsgált és nem megfelelőnek minősített szén-monoxid-érzékelők listája

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2644-a-futesi-szezonnak-vege-de-a-veszely-nem-mult-el

Hazatértek a HUNOR Heves megyei tagjai is
2019. április 17. 15:53

Sikeresen szerepelt a HUNOR hivatásos mentőszervezet a Romániában, április 1-15. között megrendezett, Vigorous Warrior 2019 elnevezésű NATO-gyakorlaton. A magyar mentőcsapat nehéz városi kutató mentő kategóriával vett részt a tréningen, melynek négy Heves megyei tűzoltó is a tagja volt.

A HUNOR kilencven fővel, keresőkutyával és tíz gépjárművel kapcsolódott be a gyakorlatba, amelyen öt romániai városban, harminchat ország kétezer-ötszáz képviselője vett részt, földi, vízi és légi erőket is bevetve.

Jackovics Péter tű. ezredes, a HUNOR parancsnoka emlékeztetett arra, a mentőcsapat életében a mostani volt az első olyan gyakorlat, amelyen ilyen nagy létszámmal voltak jelen, továbbá négy teljes napot folyamatos munkával töltöttek. A kárterületek között nem kevesebb, mint kétszázhetven kilométer volt a távolság, a valóságban is földrengésveszélyes területen végrehajtott gyakorlat természetesen tanulságokkal is járt. Az ezredes hozzátette, a tréning tulajdonképpen diplomáciai küldetés is volt, a magyar mentőcsapat kivívta a házigazdák elismerését, a HUNOR nevét megjegyezték, több lett, mint egy mentőcsapat a sok közül.

Heves megyéből négy tag erősítette a mentőszervezetet: Kormos László tű. hadnagy, az egri hivatásos tűzoltóság rajparancsnoka, Keskeny Attila tű. zászlós, az egri hivatásos tűzoltóság szerparancsnoka, Ughy László tű. törzszászlós, a gyöngyösi járás katasztrófavédelmi megbízottja és Tuza Ervin tű. főtörzsőrmester, az egri hivatásos tűzoltóság gépjárművezetője. A tűzoltók elmondták, hogy a mentőszervezet részt vett a bukaresti metró mentési gyakorlaton, egy feltételezett robbanás helyszínére is riasztották az egészségügyi komponensüket, a magyar mentőcsapat két egysége kötéltechnikai, megtámasztó, kereső kutyás és egészségügyi csapatokkal kiegészülve végezte a mentési munkálatokat. Három Heves megyei csapattag sérültek kimentésénél, alátámasztási, faláttörési és egészségügyi ellátási feladatokban vett részt, egy pedig az alpintechnikai mentéseknél erősítette az egységet. Elmesélték, hogy egy rendkívül mozgalmas és egyben tanulságos gyakorlaton vettek részt, sokat tanultak és tapasztaltak a bajtársias környezetben. Mindannyian büszkék arra, hogy részesei e csapatnak, a hivatásukkal jár, hogy ha kell, mennek és segítenek a bajbajutottakon itthon és az országhatáron túl is.

Fotó: HUNOR

Karriernap az egyetemen
2019. április 17. 15:49

Karriernapot és állásbörzét szervezett az Eszterházy Károly Egyetem kedden.

Az eseményen a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Humán Osztálya és a Heves Megyei Tűzmegelőzési Bizottság is részt vett. A programon a tűzoltók speciális tűzoltó felszereléseket mutattak be, mint a vegyvédelmi védőruha, mentőkötél, tűzoltó sugárcső, és az érdeklődők számára elmondták, hogy hogyan válhat valakiből lánglovag. Zelei László tű. alezredes, a humán osztály vezetője külön előadást tartott a tűzoltói hivatásról, ahol interaktív módon kérdezhettek a megjelent érdeklődők. A Heves Megyei Tűzmegelőzési Bizottság tűzmegelőzési tájékoztatókat osztott ki a látogatóknak.

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2642-karriernap-az-egyetemen

Növényi hulladék és gumi égett az udvaron
2019. április 16. 09:05

Mintegy negyven köbméternyi növényi hulladék, nejlon és gumi gyulladt ki Atkáron, a Fő úton egy ingatlan udvarán, hétfő este.

A tűz lakóépületet is veszélyeztetett. A gyöngyösi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik vízsugarakkal és kéziszerszámokkal fél óra alatt elfojtották a lángokat. Az eset során senki sem sérült meg, a tűz az épületre nem terjedt át.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2641-novenyi-hulladek-es-gumi-egett-az-udvaron

Országos katasztrófavédelmi verseny!!!

Országos katasztrófavédelmi versenyre készültek a horti diákok, és középiskolások, ahol a tanfolyamon elsősegély-és újraélesztési ismereteket tanulhattak. A felkészítésen részt vettek a horti tűzoltók is, ahol naprakész ismereteket szereztek, és új technikákat is elsajátíthattak. Köszönet a Ments Életet Egyesület tagjainak az oktatásért, és a Hatvani Hivatásos Tűzoltóságnak, hogy otthont adott a képzésnek.

20190331_102833.jpg

20190331_103949.jpg

20190331_113605.jpg

received_424941424930423.jpeg

received_880627235614479.jpeg

http://www.horthotke.hu/

Felhívjuk a lakosság figyelmét!!!

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a horti tűzoltók elkezdték a tűzcsapok ellenőrzését, ezért időközönként zavaros víz folyhat a csapokból. A kellemetlenségért elnézést kérünk, hiszen közös cél, hogy ezek a berendezések megfelelően működjenek. 

20190330_114135.jpg

http://www.horthotke.hu/

Horti Önkéntes Tűzoltó és Katasztrófavédelmi Egyesület

2019.03.30-án riasztást kaptak a horti tűzoltók, miszerint a Hort és Csány közti vasúti töltés mellett gaz-avar-nádas nagy területen lángol. Az önkéntesek 16:08 perckor négy fővel, és egy gépjárműfecskendővel megkezdték a vonulást, a hatvani és a gyöngyösi hivatásos egységekkel közösen. A nagy kiterjedésű tűzeset felszámolását nehezítette, hogy gépjárműfecskendővel nehezen megközelíthető volt a terület, ezért többnyire kéziszerszámok segítségével tudtak beavatkozni. Eközben újabb helyszínen csaptak fel a lángok, így amint az előző területen az utómunkálatokat befejezték, az oltást a Miklós-tanya mögötti vasúti töltésnél folytatták. A lángokat este 20:00 órára sikerült megfékezni. Az eset során személyi sérülés, és anyagi kár nem történt.

20190330_164523_hdr.jpg

20190330_171443.jpg

http://www.horthotke.hu/

Szabadtéri tűzesetek megelőzése
2019. március 29. 12:03

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet, hogy Heves megye területén lévő erdőkre és fásításokra, valamint ezek határaitól számított kétszáz méteren belüli területre 2019. március 26-tól általános tűzgyújtási tilalom van érvényben.

Heves megyében az idei évben már több mint négyszáz szabadtéren keletkezett tűzhöz riasztották megyénk lánglovagjait. Az emberi gondatlanságból eredő, valamint a rendkívül száraz időjárás miatti tűzesetek felszámolása nagy energiát igényel a tűzoltók részéről, ezen kívül a környezetszennyező hatásuk is jelentős.

A tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozott figyelmet kell fordítani az évről évre jelentkező veszélyforrásra: a szabadtéren keletkezett tűzre. A szabadtéri tűz kialakulásának különösen kedvez ez az időszak, hiszen a még száraz növényi részek könnyen lángra kapnak, a szeles időben pedig a legkisebb tüzek is gyorsan továbbterjedhetnek.

A száraz gazt, avart és egyéb kerti hulladékot belterületen elégetni csak azokon a településeken lehet, ahol azt a helyi önkormányzat rendeletében szabályozza és feltételekhez kötötten megengedi. Azokon a településeken, ahol a helyi önkormányzat ezekről nem rendelkezik, tilos a száraz gaz, avar és egyéb kerti hulladék belterületi égetése. A kerti hulladékok hasznosításában alternatív környezetkímélő megoldást jelenthet a házi komposztálás. Amennyiben erre nincs lehetőség, akkor a zöldhulladék elszállíttatása is jó választás, mely több településen megoldott.

A külterületen lévő, lábon álló növényzet, tarló, avar, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetését az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltséggel előzetesen engedélyeztetni kell.

A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról. Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyelet alatt tudunk tartani. Tájékozódjunk a várható időjárásról, mert a szél kedvez a tűz gyors továbbterjedésének.

A tűzvédelmi korlátozások megszegése bírsággal sújtható, amely – az okozott károk megtérítésén felül – az előidézett káresettől függően 20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet.

Fotó: Heves MKI

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2631-szabadteri-tuzesetek-megelozese

Nagy erejű vihar csapott le Markaz településre - a feltételezés szerint
2019. március 29. 11:56

Egy időben négy helyszínen zajlott az a nagyszabású gyakorlat, amelyet a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltsége szervezett március huszonnyolcadikán, Markazon.

A katasztrófa-felszámolási együttműködési gyakorlat elsődleges célja volt begyakorolni azokat a mozzanatokat, melyek a létfontosságú rendszerek és létesítmények (kritikus infrastruktúrák) védelmére, a veszélyhelyzetek következményeinek, hatásainak csökkentésére, újabb veszélyhelyzetek kialakulásának megakadályozására, a közüzemi szolgáltatások folytonosságának mielőbbi visszaállítására irányulnak. A gyakorlat hozzájárult az esetlegesen előforduló káresemények, krízis helyzetek hatékonyabb kezeléséhez, valamint a szervezetek közötti gyorsabb információáramlás és a reagálási képesség erősítéséhez.

A gyakorlat keretében az „energia”, a „víz (szennyvíz)” és az „infokommunikációs technológiák” ágazatok területén történt üzemzavar, ennek következtében szünetelt a szennyvízkezelés, a telefon és az internet szolgáltatás, valamint akadozott az áramellátás a településen. A gyakorlaton a felszámolásban résztvevő irányító és döntést előkészítő szervek és végrehajtó szervezetek, valamint az érintett közüzemi szolgáltatók vettek részt, úgymint a Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség, Markaz Község Önkormányzata, a Gyöngyösi Rendőrkapitányság, a helyi Polgárőrség és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, az ÉMÁSZ Hálózati Kft., az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. és a Magyar Telekom Nyrt.

A rendezvényt Dobre Attila tű. alezredes, tűzoltósági felügyelő, a Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelője nyitotta meg, a végrehajtandó gyakorlat elemeket pedig Vaszkun Attila tű. alezredes, iparbiztonsági felügyelő ismertette.

A feltételezés szerint Markaz község közvetlen közelében viharos szél kíséretében erős zivatarzóna vonult át. A zivatarzóna centruma elérte az áramszolgáltató, a vízszolgáltató és a telekommunikációs szolgáltató üzemi területeit is, melynek következtében a kidőlt fák, leszakadt ágak miatt a település nagy részén az áramellátás akadozott, valamint a szennyvízkezelés sem volt megoldott. Egy fa rádőlt az áramelosztó épületre, valamint a vezetékekre is. A leginkább érintett terület az óvoda környéke és a Szent István park volt. Az óvoda udvarán több fa veszélyeztetette a gyermekek biztonságát.

Az elméleti feladatmegoldásokon túl, konkrét beavatkozási elemeket is tartalmazott a gyakorlat. A hivatásos tűzoltók, az áramszolgáltató és telefonhálózat üzemeltető szakembereinek közreműködésével elvégezték a település leginkább érintett részén a veszélyes faágak eltávolítását, a vízszolgáltató pedig aggregátoros betáplálást végzett.

A közös gyakorlás, a személyes kapcsolatok fontosságát az Operatív Törzsben részvevő valamennyi intézkedésre jogosult vezető kiemelte. Dr. Zólyomi Géza tű. ezredes, kirendeltségvezető a rendezvény zárásaként hangsúlyozta a gyakorlat értékteremtő jellegét. A közös beavatkozások, intézkedések megtételét hatékonynak, a szolgáltatókkal, az önkormányzattal és a társszervezetekkel való együttműködést példaértékűnek tartotta.

Fotó: Gyöngyösi KVK

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2630-nagy-ereju-vihar-csapott-le-markaz-telepulesre-a-feltetelezes-szerint

Tűzgyújtási tilalom Heves megyében
2019. március 26. 13:55

Tűzgyújtási tilalom térkép

Heves megye területén lévő erdőkre és fásításokra, valamint ezek határaitól számított kétszáz méteren belüli területre 2019. március 26-tól általános tűzgyújtási tilalom van érvényben.

Tilos a tűzgyújtás a kijelölt tűzrakó helyeken, valamint a közút és vasút menti fásításokban, továbbá a parlag- és gazégetés is. Az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók, a közúton és vasúton utazók fokozottan figyeljenek arra, hogy égő cigarettacsikket ne dobjanak el, azt minden esetben oltsák el.

A tűzvédelmi korlátozások megszegése bírsággal sújtható, amely – az okozott károk megtérítésén felül – az előidézett káresettől függően 20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet.

Fotó: Sándor Ferenc tű. őrm / Bukta Péter tű. őrm.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2628-tuzgyujtasi-tilalom-heves-megyeben

 

Hétvégi események
2019. március 25. 14:10

Heves megye tűzoltói harmincöt tűzesetnél és hét műszaki mentésnél avatkoztak be a hétvégén.

Szombaton jellemzően szabadtéren keletkezett tűzesetekhez vonultak a lánglovagok. Eger, Gyöngyöstarján, Tarnaméra, Csány, Egerszalók, Mátraterenye, Egerbocs, Átány, Szilvásvárad, Bükkszentmárton határában elszárad növényzet, gaz, száraz fű, valamint erdők aljnövényzete égett. Az emberi gondatlanságból eredő, valamint a rendkívül száraz időjárás miatti tűzesetek felszámolása nagy energiát igényel a tűzoltók részéről, ezenkívül a környezetszennyező hatása is jelentős.

Vasárnap is számos avartűzhöz vonultak a lánglovagokat. A hivatásos tűzoltók mellett az önkormányzati és az önkéntes tűzoltókat is több szabadtéri tűzhöz riasztották, vízsugarakkal és kéziszerszámokkal oltották el a változó kiterjedésű tüzeket.

A szabadtéri tüzeken kívül négy jelentősebb káreset is történt vasárnap:

A délelőtti órákban összeütközött két gépkocsi a 21-es főút 2-es kilométerszelvényénél, Hatvan térségében. A baleset következtében az egyik jármű az oldalára borult. A város hivatásos tűzoltóit riasztották, akik a műszaki mentési munkálatok során áramtalanították a járműveket, majd biztosították a helyszínt. A mentők egy embert kórházba szállítottak.

Délután teljes terjedelmében égett egy körülbelül húsz négyzetméteres melléképület Sirokban, a Temető utcában. Az egri hivatásos tűzoltók három gépjárművel vonultak, majd két vízsugárral elfojtották a lángokat. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Szintén délután történt, hogy összeütközött egy motorkerékpár és egy személyautó a Bátor és Bükkszék közötti útszakaszon. A motoros olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy az ő életét sajnos nem lehetett megmenteni. Az egri hivatásos tűzoltókat riasztották, akik a műszaki mentés során az elhunyt személyt az út menti hasadékból kiemelték. Az autóban két ember utazott, őket a mentők ellátták.

Az éjszakai órákban teljes terjedelmében égett egy mozdony a vámosgyörki vasútállomáson éjszaka. A tűzesethez a gyöngyösi hivatásos, a jászárokszállási önkormányzati valamint a vámosgyörki önkéntes tűzoltókat riasztották, akik három vízsugárral elfojtották a lángokat. Az eset során senki nem sérült meg.

Fotó: Fazekas Gábor tű. tőrm. / Tóth Gábor tű. őrm. / Maksa Lajos tű. őrm.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2627-hetvegi-esemenyek

Úszóink újra bizonyítottak Szentesen
2019. március 21. 13:08

2019. március 20-án a szentesi uszodában került megrendezésre a BM OKF Országos Úszóbajnokság, ahol tizenöt versenyszámban, negyvenhét futamban több mint kétszázharminc sportoló állt rajthoz. Heves megye csapata tizennégy úszóval vett részt a versenyen.

A szentesi Dr. Rébeli-Szabó József Városi Sportuszodába az ország minden pontjáról érkeztek jelentkezők azért, hogy próbára tegyék erőnlétüket és felkészültségüket. A megnyitót követő percekben már rajthoz is álltak az első futam versenyzői, a legfiatalabb férfiak álltak fel a rajtkockára, hogy aztán a száz méteres gyorsúszással kezdetét vehesse a viadal. Ezt követően sorra indították a bírók az egyes számokat, egymást váltották a rajtkockákon a sportolók. A tűzoltók gyors-, hát- és mellúszásban, négy korcsoportban, három különböző távon mérték össze tudásukat.

Amíg az ötven méteres medencében, kilenc pályán úsztak a versenyszámokban érintett versenyzők, addig a huszonkét csapat többi tagja a szárazföldön szurkolt és melegített a következő futamra. Lelkes kiabálással bíztatták társaikat, izgalommal figyelték a kijelzőn megjelenő eredményeket. Szurkolásból nem volt hiány, egész délelőtt visszhangzott az uszoda a lelkesítő szólamoktól. Végül délután fél egykor álltak rajthoz az utolsó versenyszám úszói, a női-férfi kétszáz méteres vegyes váltót is hangos drukkolás kísérte az első métertől az utolsóig.

A délutáni eredményhirdetésen a díjakat Szatmári Imre tű. dandártábornok, Berecz György tű. ezredes és dr. Gubicza József tű. ezredes adta át a legeredményesebb versenyzőknek. Heves megye csapatának női versenyzői: Hevesi Katalin tű. alezredes; Petróné Pap Rita tű. őrnagy; Istványi Nóra tű. főhadnagy és Molnár Antal Jánosné. A férfi versenyzőink pedig Mérai Péter tű. alezredes; Samu András tű. alezredes; Orovecz Tamás tű. őrnagy; Rónai Zoltán tű. százados; Szamosi Attila tű főhadnagy, Gergely Károly tű. főtörzsőrmester; Hajnal Krisztián tű. főtörzsőrmester; Kovács Zoltán tű. főtörzsőrmester, Vági Szabolcs tű. főtörzsőrmester és Tóth Marcell tű. őrmester voltak.

Istványi Nóra tű. főhadnagy egyéni versenyben, kategóriájában a második, Molnár Antal Jánosné pedig harmadik helyen végzett. A női váltó a dobogó második, a férfi gyorsváltó csapatunk pedig a dobogó első fokára állhatott fel. A csapatversenyben a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az előkelő harmadik helyen végzett.

Gratulálunk sportolóinknak a kiváló eredményért!

Fotó: Rónai Zoltán tű. szds. / Szamosi Attila tű. fhdgy.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2626-uszoink-ujra-bizonyitottak-szentesen

Megint tűz tombol mintegy tíz hektáron, az egri tűzoltók mentik a menthetőt

2019. március 21. 08:04:17

MIntegy tíz hektáron ég az összehordott szemét és az aljnövényzet Verpeléten, az egri tűzoltók megkezdték az oltást - értesült az Agria TV, amely úgy tudja, a mátrai települést nem veszélyezteti a tűz. Alább az Agria TV fotóit láthatják  a helyszínről. Amennyiben közelebbi fotókat kapunk, illetve új információkhoz jutunk, cikkünket frissítjük.

Mint az Egri Ügyek beszámolt róla, az utóbbi napokban egyre kiterjedtebb tüzek tombolnak Heves megyében, illetve Eger környékén.

http://egriugyek.hu/a-kornyek-ugye/megint-tuz-tombol-mintegy-tiz-hektaron-az-egri-tuzoltok-mentik-a-menthetot-fotok

A tűzoltóktól kapott füstjelző mentette meg a veszprémi kislány életét

Megmentette egy kislány életét a tűzoltóktól kapott ajándék füstérzékelő a Veszprém megyei Takácsiban – közölte a TV2.

A katasztrófavédelem az elmúlt hónapokban több rászoruló családnak is adott füstérzékelőket, így kerül a takácsi családhoz is a készülék két és fél héttel ezelőtt.

A kislány beteg volt, ezért egyedül volt otthon, amikor úgy döntött, hogy begyújt. Ezután elbóbiskolt, nem sokkal később pedig sípoló hangra ébredt. A gyerek azonnal kiszaladt a házból, ezért nem történt tragédia.

A katasztrófavédelem az eset kapcsán újra felhívta a figyelmet, hogy a néhány ezer forintos készüléket mindenki szereltesse fel az otthonában, mert életet menthet.

https://www.nlcafe.hu/otthon/20190318/ajandek-fustjelzo-tuzoltok-katasztrofavedelem-kislany-eletmento-segitseg/

Sok helyen kapott lángra a száraz fű a hosszú hétvégén
2019. március 18. 14:22

A hosszú hétvégén huszonkilenc szabadtéri tűzesethez riasztották a tűzoltókat megyeszerte. Jellemzően elszáradt aljnövényzet, nádas, bokros területek kaptak lángra. A lángok néhány száz négyzetmétertől több mint száz hektár nagyságú területekre is kiterjedtek, melyeket a hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók vízsugarakkal és kéziszerszámokkal oltottak el.

Pénteken Gyöngyös, Bélapátfalva, Szilvásvárad, Recsk, Zsámbok, Füzesabony, Mátraterenye, Heves települések határában keletkeztek tüzek, amelyeket az egri, hatvani, hevesi, gyöngyösi, füzesabonyi hivatásos, a bélapátfalvai önkormányzati, valamint a recski önkéntes tűzoltók oltottak el, az oltási munkálatokat a nagy erejű szél is nehezítette.

Szombaton jellemzően Eger és Füzesabony külterületén keletkeztek tüzek. Nagyobb kiterjedésű és jelentősebb tűzoltói erőt igénylő esemény volt, mikor kora este mintegy huszonöt hektárnyi területen égett a száraz fű Füzesabony külterületén. A mezőkövesdi és az egri hivatásos tűzoltókat, valamint a füzesabonyi katasztrófavédelmi őrs hivatásos, továbbá a füzesabonyi önkéntes tűzoltókat riasztották, akik közös erővel, több oldalról támadva fékezték meg a lángokat.

Vasárnap Eger, Lőrinci, Visznek, Halmajugra, Gyöngyöshalász, Szücsi, Nagyréde települések határában keletkeztek tüzek, amelyeket az egri, füzesabonyi, pétervásárai, ózdi, hatvani, hevesi, gyöngyösi hivatásos, a jászárokszállási, bélapátfalvai önkormányzati, valamint a recski, szilvásváradi és a gyöngyöshalászi önkéntes tűzoltók fojtottak el. Kora délután pedig  mintegy ötven-hatvan hektáron gyulladt meg az elszáradt növényzet a 24-es főút közelében, Eger és Egerbakta között. A tűz hétvégi házakat is veszélyeztetett. Az egri, a füzesabonyi, a pétervásárai és az ózdi hivatásos tűzoltók, valamint az Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport tagjai, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett vízsugarakkal és kéziszerszámokkal, hat órán át tartó megfeszített munkával fékezték meg a lángokat. A tűz összességében mintegy százötven hektárt érintett, az eset során senki sem sérült meg.

Az alábbi néhány jó tanács betartásával sokat tehetünk a szabadtéri tüzek megelőzéséért:

 • Soha ne dobjanak el égő cigarettacsikket!
 • Erdőben csak a kijelölt helyen gyújtsanak tüzet!
 • Gondosan oltsák el a tüzet, használjanak hozzá vizet, vagy legalább 5 centiméter földet, máskülönben a szél visszagyújtja!
 • Igyekezzenek a kertekben csak akkora tüzet rakni, amiből a szél nem tud elvinni izzó zsarátnokokat!
 • Tartsák be a tűzgyújtási tilalom szabályait!
 • Soha ne hagyják a szabadtéri tüzet őrizetlenül!

A külterületen lévő, lábon álló növényzet, tarló, avar, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetését az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltséggel előzetesen engedélyeztetni kell.

Belterületi ingatlanon kerti hulladék égetése a hatályos jogi szabályozás alapján tiltott. A tiltás alól az önkormányzat helyi rendeletben felmentést adhat, ebben szabályozza az égetés feltételeit és körülményeit.

Fotó: Illusztráció: Pécsi János - Bélapátfalva ÖTP

Felhevült olaj kapott lángra - oltási tanácsok
2019. március 14. 15:46

Tűz ütött ki egy harmadik emeleti társasházi lakás konyhájában, Egerben, a Remenyik Zsigmond utcában, tegnap délelőtt. Étolaj gyulladt ki a tűzhelyen. A város hivatásos tűzoltói porral oltó készülék segítségével elfojtották a lángokat és kiszellőztették az érintett lakást. A lakóknak nem kellett elhagyniuk az épületet.

A tapasztalatok szerint az ilyen jellegű tüzeket vízzel próbálják oltani az emberek. Ez a legrosszabb megoldás, soha ne tegyük! Az égő olajba öntött víz hatására az olaj robbanásszerűen kivetődik az edényből. Emiatt a közelben tartózkodók égési sérüléseket szenvedhetnek, a kialakuló tűzgömb hatására pedig a konyhában lévő tárgyak meggyulladhatnak. A jelenség magyarázata egyszerű: a víz sűrűsége nagyobb az olajénál.

Helyes oltási módok:

 • Az égő edényre, olajsütőre tegyünk fedőt, így az égés azonnal megszűnik, és azonnal zárjuk el, vagy kapcsoljuk ki a tűzhelyet.
 • A kereskedelmi forgalomban kapható lángmentesített takaróval fedjük le az égő edényt.
 • A konyhában tartsunk készenlétben olyan tűzoltó készüléket, amellyel a konyhában keletkező bármilyen tűz (elektromos, olaj) biztonsággal eloltható.
 • http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2623-felhevult-olaj-kapott-langra-oltasi-tanacsok

Önkéntesek szakmai fóruma
2019. március 13. 12:04

Szakmai fórumot tartott az Egri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság az együttműködési megállapodással rendelkező önkéntes tűzoltó egyesületek számára. A rendezvényen tizenkét egyesület képviseltette magát, vezetőik beszámoltak a 2018-as évben végzett munkájukról és beavatkozásaikról.

A fórumot egy elméleti továbbképzés követte, melynek kiemelt témája volt a szabadtéri tüzesetek és lakástüzek megelőzése, továbbá napirendi pont volt a fűtő és tüzelő berendezések biztonságos üzemeltetése, a társasházak tűzvédelme és a kéményseprő ipari tevékenység mind a lakossági, mind a vállalkozói szektorban. Hangsúlyozták, hogy a statisztikák szerint nagyobb tűz nem keletkezett azokban a lakásokban, házakban, ahol füstérzékelőket telepítettek és a szén-monoxid-érzékelők is számos esetben helyesen jeleztek, így akár megelőzve egy esetleges tragédiát.

Az egyesületek képviselői részére átadták azokat a tűzmegelőzési plakátokat, szóróanyagokat, melyeket az Országos Tűzmegelőzési Bizottság készített, és ezeket a lakosság részére el fogják juttatni azokon a településeken, ahol káreseteknél a beavatkozást is vállalták.

Fotó: Molnár Péter tű. szds.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2622-onkentesek-szakmai-foruma

Két kiemelt esemény történt kedden
2019. március 13. 10:26

Kigyulladt egy terepjáró kedd délelőtt a hatvani Horváth Mihály úton.

A tűzhöz a város hivatásos tűzoltóit riasztották, akik két vízsugárral oltották el a lángokat, majd átvizsgálták és visszahűtötték a járművet. Az eset során senki nem sérült meg.

Kigyulladt egy hétvégi ház melléképülete és garázsa kedd késő délelőtt a Heves megyei Szarvaskő külterületén. Egerből és Pétervásáráról riasztották a hivatásos tűzoltókat, kiérkezésük előtt egy gázpalack is felrobbant az egyik helyiségben. Az egységek két vízsugárral oltották el a lángokat, majd elvégezték a tűzoltási utómunkálatokat. A tűzben senki nem sérült meg.

Idén is kiváló eredmények születtek az ergométeres bajnokságon
2019. március 11. 16:06

Március kilencedikén, Szolnokon rendezték meg a XI. Katasztrófavédelmi Ergométeres Országos Bajnokságot, melyen több mint nyolcvanan vettek részt. A bajnokságra az ország számos hivatásos és létesítményi tűzoltó-parancsnokságáról, valamint Szlovákiából is érkeztek, Heves megyét hat tűzoltó képviselte a megmérettetésen.

Az ergométer eszközigényes sport, amely a versenyző minden porcikáját átmozgatja. Dolgozik a test minden végtagja, de a taktika is nagyon fontos, hiszen ha a versenyző a kezdő métereket túl nagy erőfeszítéssel indítja, a hajrában könnyen kifulladhat.

A verseny egyéni küzdelmeiben nőknek és férfiaknak egyaránt ezer métert kellett a lehető legrövidebb idő alatt lehúzni az ergométeres padon, míg a csapatoknál négyezer méter volt a táv, amit váltásokban kellett teljesíteni. Nemcsak férfi-, hanem vegyes összetételű csapatok is rajthoz állhattak.

Megyénkből Istványi Nóra tű. főhadnagy, Bleszity Erik és Bősze Balázs tű. zászlósok valamint Hegyi Ádám, Barna Lajos, Kriston Géza tű. őrmesterek neveztek, közülük Istványi Nóra tű. főhadnagy a női kategóriában az első helyen ért célba. A főhadnagy egy csapatban is indult melynek a neve „Vegyi Gyümi” volt, tagjai Jász-Nagykun-Szolnok, Heves megyei és fővárosi tűzoltók voltak. A csapat szintén a dobogó első fokára állhatott fel. A verseny szorosságára jellemző volt, hogy másodpercek döntöttek egy-egy győzelemről, de volt olyan kategória is, ahol csupán két tizedmásodperc választotta el a győztest és a második helyezettet. Az erős mezőnyben a fiúk óriásit küzdöttek, de nem jutottak fel a dobogóra, ők a jó középmezőnyben végeztek.

Gratulálunk sportembereinknek a kiváló helytállásért!

Fotó: Istványi Nóra tű. fhdgy.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2620-iden-is-kivalo-eredmenyek-szulettek-az-ergometeres-bajnoksagon

Halála után is életeket ment a hős tűzoltó, aki felajánlotta a szerveit – videó

2019. Március 06.

Vigyázzállásban búcsúztak tőle a kórházban.
Vigyázzállásban, néma csendben tisztelegtek a kórházban az orvosok, a nővérek, a barátok és a családtagok egy Cody Mooney nevű amerikai tűzoltó előtt, akit tragikusan fiatalon, 31 évesen ragadott el a halál. Mooney-t jóindulatú agydaganattal kezelték, ám két héttel ezelőtti műtétje után nem várt komplikációk léptek fel nála, ami miatt végül életét vesztette. A fiatal, ötgyerekes édesapa azonban még a halála után is folytatja az életmentést, ugyanis felajánlotta a szerveit transzplantációra szoruló betegeknek – írja a Yahoo.
 
A vasárnapi érzelmes búcsúztatásról a coloradói South Metro tűzoltóság egy videót is megosztott a Twitteren. A felvételt vasárnap óta több ezren látták.
 
A búcsúztatók között volt Mooney állapotos felesége is, aki jelenleg ötödik közös gyermeküket várja. A South Metro közleményben tett ígéretet rá, hogy mindent megtesznek, hogy Mooney családja semmiben se szenvedjen hiányt. A tűzoltó egykori barátai azonnal gyűjtésbe kezdtek a GoFundMe nevű közösségi finanszírozási oldalon. Ahol alig három nap alatt már több mint 162 ezer dollár (~45 millió forint) gyűlt össze.
 
https://www.nlcafe.hu/egeszseg/20190306/hos-tuzolto-szervdonor-felajanlotta-a-szerveit-bucsuztatas-video/
 

Tűz pusztított az idősek otthonában
2019. március 06. 10:30

A noszvaji idősek otthona tetőszerkezetének mintegy háromszáz négyzetméteres része kapott lángra szerda reggelre virradó éjszaka.

A tűzoltókat Egerből, Mezőkövesdről, Füzesabonyból, Pétervásáráról és Mezőcsátról riasztották, akik a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett végezték a tűz oltását és az ott dolgozókkal, valamint a mentőkkel közösen az otthonban élők kimenekítését. A tűzoltók nyolc vízsugárral támadták a tüzet, így annak átterjedését a szomszédos épületszárnyra sikerült megfékezni. Huszonöt tűzoltó reggelig küzdött a lángokkal, mire a tüzet sikerült eloltani. A tűz által veszélyeztetett épületrészből összesen hatvanöt embert menekítettek ki, elhelyezésükről az otthon működtetői gondoskodnak. A tűzben az idősotthon lakói nem sérültek meg, kimenekítésük közben öten kisebb sérüléseket szenvedtek, őket a mentők kórházba szállították. A tűzeset körülményeit a szakemberek vizsgálják.

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2617-tuz-pusztitott-az-idosek-otthonaban

Fittyet hányunk a tilalomra – február közepe mintegy 2000 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat

Február közepe óta országszerte mintegy 2000 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat – hangzott el az M1 aktuális csatorna szerda esti Híradójában.

A tüzek túlnyomó többségét emberi gondatlanság okozza

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel azt közölte: idén eddig összesen 2600 szabadtéri tűz volt és mintegy 5646 hektárt érintett.

jegyezte meg.

Elmondta, február vége óta naponta 200-300 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat. A szóvivő szerint ennek oka, hogy még nem zöldült ki a természet, száraz a növényzet, és elkezdődtek a kerti munkák.

Felhívta a figyelmet arra, hogy

kerti zöldhulladékot csak ott szabad égetni, ahol ezt önkormányzati rendelet engedélyezi. Ahol nincs erre vonatkozó rendelet – például Budapest egész területén

ott tilos a zöldhulladék égetése.

Az M1 Híradójában emlékeztettek arra, hogy szerdától országos tűzgyújtási tilalom van érvényben. Szabályszegésért bírság jár, amely 20 ezer forinttól 3 millió forintig terjedhet.

Dojcsák Dávid a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az M1-nek nyilatkozva azt mondta: szerdán 23 helyszínen volt szabadtéri tűzeset Borsod megyében. Kedden 88 alkalommal kellett kivonulniuk ilyen jellegű tűzesethez a megyében.

http://propeller.hu/itthon/3404889-fittyet-hanyunk-tilalomra-februar-kozepe-mintegy-2000-szabadteri?utm_source=hirstart.hu&utm_medium=referral

Hagyományteremtő jelleggel báloztak és jótékonykodtak a tűzoltók
2019. március 05. 14:12

Első alkalommal rendezett jótékonysági bált a Gyöngyös Város és Környéke Tűzvédelméért Alapítvány, melyet a térség biztonságáért dolgozó tűzoltók támogatására hoztak létre az alapítók. Az alapítvány mindig is elkötelezetten támogatta a gyöngyösi tűzoltók eszköz- és munkakörülményeit javító célokat, melyhez tevőlegesen is hozzájárult. A bál apropóját pedig a hamarosan kezdődő új tűzoltólaktanya építése adta.

Az új tűzoltólaktanya építéséről a kormányzat már döntött, az előkészületek is jó ütemben haladnak. A közel 100 éve használatban lévő, a város központjában található Kossuth úti épület már nem felel meg a kor követelményeinek, alacsony a gépjármű tároló, nem férnek el a speciális mentéshez szükséges korszerű autók, s a vonulási időt is nyújtja a belvárosi helyszín. Az új laktanya tehát nagy előrelépés lesz a gyöngyösi járás tűzoltóinak.

A bál célja pedig nem volt más, minthogy az új laktanyához a különböző, az egészséges életmódot támogató és a fizikai állóképességet növelő létesítmények épüljenek az elkötelezett és a veszélyekkel is dacoló lánglovagok számára. A bál bevételét az alapítvány a tűzoltólaktanya melletti sportcélú létesítményekre és egészségcentrum felszerelésére fordítja majd.

A bál fővédnöke Csontos Ambrus tű. dandártábornok, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője volt, a védnökök pedig Hiesz György polgármester és Dr. Bekecs Andrea járási hivatalvezető is megtisztelte jelenlétével a rendezvényt.

A bál kellően kötetlen hangulatáról a gyönyörűen berendezett  VAMAV Étteremben DJ Petró és DJ Dominique gondoskodott. A hajnalig tartó mulattságot csak a tombolahúzás szakította meg, ahol a szép számmal felajánlott nyereményeknek köszönhetően a jelentős tombolabevétel is a nemes cél megvalósítását szolgálja majd.

A bál egyébként nem a formalitásokra helyezte a hangsúlyt, ez az este a jó hangulatról és a köszönetről szólt.

Fotó: Gyöngyösi KVK

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2616-hagyomanyteremto-jelleggel-baloztak-es-jotekonykodtak-a-tuzoltok

Tiszti, tiszthelyettesi kinevezések, előléptetések
2019. március 05. 13:34

Március elsejével öt új tiszt és két tiszthelyettes állt szolgálatba a Heves megyei katasztrófavédelemnél, további hét munkatársunkat pedig új beosztásba nevezték ki.

Dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója első tiszti rendfokozatba kinevezte, Simon Dávid tű. századost, Epstein Imre, Tóth László, Juhász Lehel tű. főhadnagyot és Török Zsolt hadnagyot. Az ünnepségen Dr. Pintér Sándor, Magyarország Belügyminisztere emléktárgyat adományozott Mérai Péter tűzoltó alezredesnek, az egri katasztrófavédelmi kirendeltség vezetőjének ötvenedik születésnapja alkalmából.

A kinevezett tisztek a megyei katasztrófavédelem állományát fogják erősíteni, Simon Dávid tű. százados a Humán Szolgálat kiemelt főelőadójaként, Epstein Imre és Juhász Lehel tű. főhadnagyok pedig a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat tagjaiként.

Csontos Ambrus tű. dandártábornok, megyénk katasztrófavédelmének vezetője Takács Zsolt tű. őrnagyot, az igazgatóság Megyei Főügyeleti Osztályának főügyeletesét soron, alezredesi rendfokozatba léptette elő.

Az igazgató további kinevezéseket is bejelentett. Erdélyi Tamás tű. századost kinevezte az egri hivatásos tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnoki beosztásába, Tóth László tű. főhadnagyot a hatvani hivatásos tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnoki beosztásába, Török Zsolt hadnagyot az egri hivatásos tűzoltó-parancsnokság rajparancsnoki beosztásába. Keskeny Attila tű. zászlóst a füzesabonyi katasztrófavédelmi őrs szerparancsnoki beosztásába, Verebélyi János tű. zászlóst, a Katasztrófavédelmi Mobil Labor technikusának, Hajnal Krisztián tű. főtörzsőrmestert a Megyei Főügyeleti Osztály műveletirányító beosztásába, Kiss Róbert tű. törzsőrmestert pedig az egri hivatásos tűzoltó-parancsnokság különleges-szerkezelői beosztásába. Hivatásos szolgálati viszonyba kinevezte Tatárné Budai Szilvia és Bódi Barbara tű. törzsőrmestereket az igazgatóság Hatósági Osztályának referensi beosztásába.

Az igazgató kiemelte, hogy nagy mérföldkő ez a nap azok számára, akiket már esküjük is a szolgálathoz köt. A kinevezett és előléptetett állomány számára szakmai sikereket, erőt és jó egészséget kívánt a jövőbeli munkájuk végzéséhez.

Fotó: Jóri András - BM OKF / Nagy Csaba tű. fhdgy.

Évet értékeltek a katasztrófavédelmi kirendeltségeken
2019. március 04. 14:56

Évértékelő és feladatszabó értekezleteket tartottak megyénk katasztrófavédelmi kirendeltségein. Egerben Mérai Péter tűzoltó alezredes, kirendeltségvezető, Gyöngyösön Dr. Zólyomi Géza tűzoltó ezredes, kirendeltségvezető számolt be a 2018. évben végzett munkáról.

Az egri tiszti értekezlet előjárója Csontos Ambrus tűzoltó dandártábornok, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője, a gyöngyösié pedig Plachi Péter tűzoltó ezredes, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese volt. Mindkét évértékelőre meghívást kaptak a székhely szerinti polgármesterek, a kirendeltséghez tartozó járások, rendőrkapitányságok és mentők vezetői, valamint az önkormányzati és létesítményi tűzoltóparancsnokok is és természetesen jelen volt a teljes tiszti állomány.

Az egri tiszti értekezleten Mérai Péter tű. alezredes, kirendeltségvezető elmondta, hogy az Egri Katasztrófavédelmi Kirendeltség területén az egri hivatásos tűzoltó-parancsnokság, a füzesabonyi és a pétervásárai katasztrófavédelmi őrs, valamint a bélapátfalvai önkormányzati parancsnokságok látják el a mentő tűzvédelmet. Működési területük 64 településre terjed ki, több mint száznegyvenezer ember életének és anyagi javainak biztonságát szolgálják. A 2018. évben 315 tűzesethez és 521 műszaki mentéshez riasztották az egységeket. A hivatásos erők munkáját kilenc önkéntes szervezet is támogatta, összesen 161 káreset során avatkoztak be. Pályázati forrásból tíz önkéntes tűzoltó egyesület több mint hétmillió, 4 járási és 17 települési mentőcsoport pedig egymillió forint értékben kapott támogatást. Polgári védelmi ellenőrzést 113 helyszínen, összesen 416 esetben végeztek, ellenőrizték többek között a vízelvezetőket, veszélyes fákat, lakossági riasztó eszközöket. 2018. évben nagy hangsúlyt kapott a megelőzés, felmérték a szabadtéri kockázati helyszíneket, konzultációs lehetőséget biztosítottak a társasházak képviselői részére, a „Ne Gyújtsa, Gyűjtse” kampány keretében számos iskolában tartottak tájékoztatót. A beszámoló zárásaként a kirendeltségvezető továbbra is minőségi munkavégzést fogalmazott meg célként, a 2019. évi fő feladatok meghatározására pedig felkérte Csontos Ambrus tű. dandártábornokot.

A gyöngyösi tiszti értekezleten Dr. Zólyomi Géza tű. ezredes, kirendeltségvezető arról számolt be, hogy a Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség területén a gyögyösi és a hatvani hivatásos tűzoltó-parancsnokságok, a hevesi katasztrófavédelmi őrs, valamint a tiszanánai önkormányzati parancsnokságok látják el a mentő tűzvédelmet. Működési területük 60 településre terjed ki, közel százhetvenezer ember életének és anyagi javainak biztonságát szolgálják az egységek. 2018-ban összesen 1277 tűzoltói esemény történt működési területükön, ami 12%-kal kevesebb, mint 2017. évben. Tűzesetekhez 750, műszaki mentéshez 527 esetben riasztották az egységeket. Az önkéntes tűzoltó egyesületek 51 esetben működtek közre a káresetek felszámolásában. A kirendeltség területén több kiemelt káresemény is történt: Januárban Gyöngyösön a MÉH telepen keletkezett tűz, autóbuszok szerkezeti elemei égtek. Júliusban egy szelektív hulladék feldolgozó telepen 6000 tonna válogatott szelektív hulladék égett több napon keresztül. A tűz végleges oltását csak a hulladék teljes átforgatását követően lehetett végrehajtani. Augusztusban Abasáron keletkezett tűz, három családi ház összeépített nagyméretű melléképületei égtek. A három helyszínen összesen 20 gázpalack volt a tűz hatásainak kitéve. A tűzeset környezetében 21 családi házból 55 lakót kellet kiüríteni.

A polgári védelmi feladatokban egyre nagyobb részt tesznek ki a megelőzést szolgáló helyszíni ellenőrzések. Ezek során vizsgálták többek között a települések vízelvezető rendszerét, a befogadó helyeket, valamint a lakossági riasztó rendszereket. 2018.-ban 419 ellenőrzést hajtottak végre, 45 alkalommal hajtottak végre ADR ellenőrzést, összesen 544 tehergépjárművet vizsgáltak. Beszámolója zárásaként a kirendeltségvezető megköszönte munkatársainak az előző évben kifejtett munkát, a helyi védelmi bizottságoknak, önkormányzatoknak, társszervezeteknek pedig az együttműködést.

Az előjárók mindkét kirendeltségen feladatként határozták meg 2019. évre az önkéntes mentőszervezetek és tűzoltó egyesületek szerepének további erősítését, mert az állampolgároknak és az önkormányzatoknak jelentős szerepe van a katasztrófák elleni védekezésben. Nagyon fontos a lakosság öngondoskodó képességek növelése is, hiszen vannak olyan esetek, amikor az első intézkedéseket a helyszínen lévő állampolgárnak, vagy települési vezetőnek kell megtennie. A hatósági munka terén pedig továbbra is fenn kell tartani az ügyfélbarát, szolgáltató szemléletet.

A vezetők megköszönték a kirendeltségek állománya által végzett munkát, melyet Egerben és Gyöngyösön is kiváló színvonalúra értékeltek.

Fotó: Egri KVK / Gyöngyösi KVK

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2614-evet-ertekeltek-a-katasztrofavedelmi-kirendeltsegeken

Tűz egy épületben és szabadtereken is
2019. március 04. 14:27

Autógumi és szemét égett egy hetvenöt négyzetméter alapterületű, elhagyatott épület alagsorában Bélapátfalván, a Petőfi Sándor utcában vasárnap délután.

A bélapátfalvai önkormányzati tűzoltókat riasztották, akik egy vízsugárral és kéziszerszámokkal eloltották a lángokat. A tűzesetben senki sem sérült meg.

Tegnap tizenegy helyszínen avatkoztak be Heves megye tűzoltói elszáradt növényzet tüze miatt. A szabadtéren keletkezett lángokat vízsugarakkal és kéziszerszámokkal fékezték meg, személyi sérülés nem történt.

Fotó: Nádasi Dávid - Bélapátfalvai Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság, tűzoltóparancsnok

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2613-tuz-egy-epuletben-es-szabadtereken-is

Megemlékezés a Polgári Védelem Napján
2019. március 01. 14:18

Ünnepi megemlékezést tartott a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a mai napon. 1992-ben határoztak arról, hogy március 1-ét a Nemzetközi Polgári Védelem Napjává nyilvánítsák, a kezdeményezéshez Magyarország is csatlakozott, így március 1. hazánkban egyben a Magyar Polgári Védelem Napja is.

A rendezvényt Csontos Ambrus tű. dandártábornok, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjének köszöntője nyitotta meg. Az évek során hatalmas változásokon ment keresztül a szervezet, a polgári védelem a katasztrófavédelem egyik alappillérévé vált. Beszédében kiemelte, hogy a magyar polgári védelem fontos szereplői az önkéntesek, civil mentőszervezetek, akik önzetlenül segítenek a bajbajutottakon.

Ezután Kovács Sándor tű. százados, katasztrófavédelmi megbízott tartott előadást. A százados beszélt a szervezet múltjáról, valamint arról, hogy a kezdeteknél milyen feladatokat kellett ellátni a szakembereknek. Akkor még a háborús időszakkal kapcsolatos teendőket végezték, amely több más feladat mellett a lakosság tájékoztatását és mentését foglalta magában. A genfi egyezmény volt az, amely életre hívta a fegyveres összeütközések hatásait csökkenteni hivatott humanitárius tevékenységet. Ahogy teltek az évtizedek, ezzel együtt változott a szervezet munkája is. 2000-ben a Polgári Védelem Országos Parancsnoksága és a Tűzoltóság Országos Parancsnoksága egybeolvadt, így létrejött a katasztrófavédelem. Az integrált szervezetnek azóta már számos, komoly katasztrófánál kellett beavatkoznia, elég csak a súlyos árvizekre vagy a vörösiszap katasztrófára gondolni.

Plachi Péter tű. ezredes, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese elmondta, hogy a szervezetnek a katasztrófák megelőzése, a beavatkozás, illetve a helyreállítás során is számos teendője akadt. Az emberek a mindennapjaikban biztonságot és kiszámíthatóságot szeretnének, a katasztrófavédelem feladata pedig az, hogy az előrelátással, tervezéssel és felkészítéssel – egyszóval a megelőzéssel – ezen igényeket biztosítsa. „A katasztrófák elleni védekezés és így a polgári védelem is nemzeti ügy”- zárta le beszédét az ezredes.

Végül Nagy Sándor nyugállományú polgári védelmi ezredes, a Heves Megyei Polgári Védelmi Szövetség elnöke tartott köszöntőt. A most akkor lehet igazán sikeres, ha tanulunk elődeinktől, munkájuk pedig alapként szolgál a miénknek. Eredményes munkával járuljunk hozzá minden nap a lakosság védelméhez, hiszen ha igazán jól dolgozunk, akkor méltán lehetünk büszkék erre a hivatásra.

Az ünnepi rendezvény zárásaként a jelenlévők egy összeállítást tekintettek meg, amely a polgári védelem napjainkig történő több évtizedes fejlődését ölelte fel.

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2612-megemlekezes-a-polgari-vedelem-napjan

Eddig még sosem láthattuk: ez folyik a háttérben, ha valaki tűzoltót hív

A rendszer rengeteg adatot tárol a segélyhívásokról.

Ha valaki a tűzoltókat szeretné felhívni, és a 105-ös telefonszámot tárcsázza, a hívása a 112-es segélyhívószámra fut be. Ezt a rendszert még 2016-ban vezették be, amely nemcsak abban jelent változást, hogy ki veszi fel a telefont, hanem abban is, hogy miként kezelik le a befutó hívást és hogyan értesülnek a tűzoltók arról, hová kell kivonulniuk. A rendszer működésének pontos megértéséhez egy videót is készítettek a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság videostúdiójának munkatársai, közösen a BM OKF Informatikai Főosztályával.

Miután a hívás befut, a hívásfogadó központban dolgozó diszpécser rögzíti a hívó fél legfontosabb adatait: a nevét, telefonszámát, nemét, a beszélt nyelvet, valamint a pontos címet, ahová a tűzoltóknak ki kell majd vonulniuk. Emellett beviszik a rendszerbe azt is, hogy milyen káresetről van szó (tűzről, műszaki mentésről vagy épp másról), hogy ez milyen épületet érint.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A rendszer ezek után kérdésekkel segíti a diszpécsert, hogy a kivonuló tűzoltók tudják, hogy van-e az épületben gázpalack, történt-e robbanás vagy esetleg személyi sérülés. A bejelentő lapot ezután az illetékes Katasztrófavédelem műveletirányítói kapják meg, és ez alapján döntik el, hogy hány tűzoltóautót és milyen speciális eszközöket kell az adott káresethez riasztaniuk.

Miután az egység elindult, a központból a Döntéstámogató térképen az egység autójába szerelt GPS segítségével lehet látni, éppen merre tart a jármű. A rendszerben nemcsak a riasztott egység legfontosabb adatai látszódnak, de az is, hogy kik az egység tagjai.

Amikor a tűzoltók megérkeztek a helyszínre, a kocsiba szerelt érintőkijelzőn keresztül a központnak is azonnal jelezni lehet, hogy a szer megérkezett, így ott is tudni fogják, hogy a mentés megkezdődött - írja a HVG.

http://faktor.hu/faktor-videon-amit-sohasem-lathat-ez-tortenik-amikor-tarcsazza-a-t-zoltokat

Áramkimaradást szimuláltak
2019. március 01. 13:58

Helyi szintű katasztrófa-felszámolási együttműködési gyakorlatot szervezett a napokban a Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség, melyen az áramszolgáltató, a rendőrség, a lakásfenntartó szövetkezet és a Bugát Pál Kórház dolgozói is részt vettek.

A gyakorlaton meghatározott feladatok végrehajtásának elsődleges célja volt a létfontosságú rendszerek és létesítmények (kritikus infrastruktúrák) védelme, az „energia” és az „egészségügy” ágazatok területén kialakulható potenciális és egyéb veszélyhelyzetek következményeinek, hatásainak csökkentése, megszüntetése, a dolgozók és a hatásterület lakosságának, anyagi javainak védelme, mentése, újabb veszélyhelyzetek kialakulásának megakadályozása, törekvés az eredeti állapot mielőbbi visszaállítására. A gyakorlat hozzájárult az esetlegesen előforduló káresemények, krízis helyzetek hatékonyabb kezeléséhez, valamint a szervezetek közötti gyorsabb információáramlás és a reagálási képesség erősítéséhez.

A feltételezés szerint az éjszakai órákban Gyöngyösön, a Mátrai úti lakótelepen működő trafóállomás, ismeretlen okból kigyulladt, a tűz veszélyeztette az épület közvetlen közelében parkoló járműveket. Az üzemzavar miatt megszűnt az áramszolgáltatás a lakótelep nagy részén. A trafóállomáshoz tartozó hálózati ágon található a Bugát Pál Kórház, így az intézményben is áramkimaradás történt, ezért szükségessé vált az alternatív energiaforrás (aggregátorok) igénybevétele. Műszaki meghibásodás miatt az aggregátorok automatikája nem működött, ezért azokat kézi vezérléssel kellett beindítani. A kórházban az áramkimaradás idején több olyan beteget kezeltek, akiknek létfontosságú az életfunkciókat ellátó gépek folyamatos működése, ezért a veszélyhelyzet során teendő intézkedéseket haladéktalanul meg kellett tenni.

A mostani gyakorlat apropóját egy korábban megtörtént esemény adta. Az azóta eltelt időszakban, az egészségügyi intézményben olyan mértékű fejlesztések történtek, melyek lehetővé teszik, hogy egy hosszan elhúzódó szolgáltatás kiesés idején is önellátóan tudják biztosítani a kórházban elhelyezett betegek ellátását.

Fotó: Gyöngyösi KVK

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2611-aramkimaradast-szimulaltak

Lezárult az önkéntes tűzoltásvezetők képzése
2019. március 01. 13:51

Tűzoltásvezetői képzést tartott a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az egri tűzoltólaktanyában. A tanfolyamon az egri hivatásos tűzoltó-parancsnoksággal együttműködési megállapodással rendelkező önkéntes tűzoltó egyesületek tagjai vettek rész.

Az egri hivatásos tűzoltóság tűzoltásvezetői tartottak tanfolyamot az önkéntesek képviselői részére. A képzés célja az volt, hogy az önkénteseket felkészítsék az alapvető tűzoltásvezetői, mentésvezetői feladatok biztonságos és szakszerű irányítására és a szakmai előírások egységes alkalmazására. A képzésen a felderítés, beavatkozás szabályait sajátították el elméletben és gyakorlatban is a résztvevők, ezen kívül a jelentés és a rádiós kapcsolattartás alapvető előírásait is megismerhették, továbbá a tananyagban szerepelt a tűzoltó járművek taktikai alkalmazhatósága is. Az elméleti vizsgán egy tesztlapot kellett kitölteniük, amit a gyakorlati próbatétel követett, ahol több különböző feltételezett káreset irányítását kellett szakszerűen megoldaniuk. A tanfolyamot tizenhét önkéntes tűzoltó sikeresen elvégezte, ezáltal jogosulttá vált katasztrófavédelmi műveletek során saját egységük irányítására.

Fotó: Molnár Péter tű. szds.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2610-lezarult-az-onkentes-tuzoltasvezetok-kepzese

Közbiztonsági referensek felkészítése
2019. február 28. 15:58

Közbiztonsági referensek részére tartott felkészítést az egri és a gyöngyösi katasztrófavédelmi kirendeltség a napokban. A közbiztonsági referensek a települési önkormányzatok munkatársai, akik a katasztrófák elleni védekezéssel összefüggő feladatokban segítik a polgármestereket.

A gyöngyösi felkészítésen Magda István tű. alezredes, polgári védelmi felügyelő, az egrin pedig Kovács Sándor tű. százados, katasztrófavédelmi megbízott értékelte a 2018. évben végzett szakmai feladatokat, értékelésükben mindketten külön kitértek a közbiztonsági referensek tevékenységére is. Az értekezletek témája volt a polgári védelmi gyakorlatok szervezésével, végrehajtásával összefüggő feladatokat elemzése, majd egy elméleti gyakorlatban is átismételték az ár- és belvíz elleni védekezés elengedhetetlenül szükséges feladatait. A gyakorlás során a gyöngyösi helyszínen két feltételezett eseményt kellett feldolgozniuk a résztvevő referenseknek. Az egyik a Bene és a Tarnóca patakon kialakult árvízi jelenség volt mely Nagyfüged, illetve Tarnazsadány településeket veszélyeztette, a másik feladat két település befogadási feladatainak megszervezéséhez kapcsolódott. Az egri kirendeltségen megjelent referenseknek szintén két feltételezett eseményt kellett lekezelni. Az egyik a Tarna patakon kialakult árvízi jelenség volt, mely Recsk települését veszélyeztette, a másik feladat a Laskó patakhoz tartozott, mely Egerszalók településen okozott áradást. A második feladat volt, a folyamatos esőzés következtében Sarud és Poroszló települések mélyebben fekvő területein a belvíz kezelése. A referensek által kidolgozott intézkedéseket közösen értékelték átbeszélték a védekezési feladatok leglényegesebb elemeit.

Mindkét oktatáson tűzvédelemmel kapcsolatos aktuális témák is felmerültek, Gyöngyösön Varga Sándor tű. ezredes, hatósági osztályvezető, Egerben pedig Kovács Sándor tű. százados adott tájékoztatást a települések tűzvédelmi feladatairól, különös tekintettel a szabadterületi tüzek megelőzésére, majd kitértek a települések tűzvédelmi feladataira is. Kérték, hogy a különféle megelőzési tanácsokat tartalmazó, figyelem felhívó lakossági tájékoztatókat - melyeket a katasztrófavédelem megküldött az önkormányzatoknak, juttassák el a lakosság részére a saját csatornáikon keresztül, a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan. Végül a halálos áldozatokkal járó káresemények megelőzésével illetve a szélsőséges időjárással kapcsolatos tudnivalókról hallhattak előadásokat a referensek. Zárásként a 2019. évben tartandó gyakorlatokat beszélték át, melyek célja a települések önvédelmi képességének erősítése, ezáltal a védekezési feladatok hatékonyabb végzése.

Fotó: Egri / Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2609-kozbiztonsagi-referensek-felkeszitese

Szabadtéri tüzek és balesetek szerdán
2019. február 28. 10:21

Szerdán összesen tizenöt szabadtéri tűzesethez és több balesethez is riasztották a Heves megyei tűzoltókat.

Elszáradt aljnövényzet, nádas, bokros területek lángoltak, a tüzek néhány száz négyzetmétertől harminc hektár nagyságú területre terjedtek ki. A tűzoltók vízsugarakkal és kéziszerszámokkal fékezték meg a lángokat, senki sem szenvedett személyi sérülést.

Harminc hektáron égett a szárazfű, avar, aljnövényzet, valamint a tűzben ötven darab szénabála is meggyulladt tegnap délután Boldog település külterületén. Hatvanról, Aszódról és Nagykátáról vonultak a hivatásos tűzoltók, továbbá riasztották a jászfényszarui önkénteseket és a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot is. A lángokat öt vízsugárral és kéziszerszámokkal közel öt órás megfeszített munkával sikerült megfékezni az egységeknek.

Két baleset is történt szerdán délután az M3-as autópálya 48-as kilométerénél, Bag közelében. A két balesetben összesen hét autó ütközött össze és okoztak forgalmi akadályt. A váci és a gyöngyösi hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járműveket, majd biztosították a helyszínt. Az ütközés során két ember súlyos, öt pedig könnyebb sérülést szenvedett, őket a mentők kórházba szállították. A műszaki mentés ideje alatt az autópálya érintett szakaszát lezárták, így jelentős torlódás alakult ki a környéken.

Fotó:Váci Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság / Mecs István tű. őrm/ Füzesabonyi Katasztrófavédelmi Őrs

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2608-szabadteri-tuzek-es-balesetek-szerdan

Huszonhárom szabadtéri tűz volt kedden
2019. február 27. 14:59

Huszonhárom szabadtéri tűzesethez riasztották a Heves megyei tűzoltókat megyeszerte kedden.

Atkár település határában hat hektáron kapott lángra a nádas, bozótos, a gyöngyösi hivatásos tűzoltók fojtották el a tüzet.

Száraz fű, gaz, erdő aljnövényzete és megműveletlen szőlő égett Eger külterületén délután. A tűz mintegy huszonöt hektárra terjedt ki és több hétvégi házat is érintett. Az egyik teljesen leégett, abból kerti gépeket mentettek ki a helyszínre riasztott egri hivatásos tűzoltók. Egy másik, üres épület tetőszerkezetének mintegy fele égett. A rajok hat órán át oltották a tüzet, az oltást a feltámadt szél is nehezítette.

Fotós: Juhász Mihály c.tű.tőrm.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2607-huszonharom-szabadteri-tuz-volt-kedden

Tűzgyújtási tilalom Heves megyében
2019. február 25. 15:27

Hétfőtől átmeneti időszakra vonatkozó általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el a földművelésügyi miniszter Heves megye teljes területére is. A fokozott tűzveszély időszakában tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében.

A tűzgyújtási tilalom ideje alatt tilos a tűzgyújtás a felsorolt területeken található kijelölt tűzrakó helyeken is. A tilalom elrendelését az tette szükségessé, hogy Magyarország erdeiben számos helyen fokozott a tűzveszély a szeles és csapadékmentes napok számának növekedése miatt.

A miniszter felhívja az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók, valamint a közúton és vasúton utazók figyelmét, hogy az erdőtüzek megelőzése érdekében legyenek körültekintőek, égő cigarettát ne dobjanak el. A tűzvédelmi rendelkezések megszegése pénzbírságot von maga után.

A tűzgyújtási tilalom visszavonásig érvényes. Az aktuális tűzgyújtási tilalmakról, valamint az erdőtűz megelőzéssel kapcsolatos hasznos tudnivalókról a http://erdotuz.hu/kezdolap/ oldal ad tájékoztatást.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2606-tuzgyujtasi-tilalom-heves-megyeben

Szivattyúk, áramfejlesztők és tűzoltó fecskendő átadása
2019. február 22. 13:22

Kárfelszámoláshoz használható eszközökkel gyarapodott nyolc Heves megyei önkéntes mentőszervezet. Az eszközöket ünnepélyes keretek között vették át a szervezetek képviselői február 22-én.

A KEHOP-1.6.0-15-2016-00017 azonosítószámú projekt keretében beszerezhető eszközök révén bővül az önkéntes szervezetek ár- és belvízkárok enyhítését célzó technikai készlete, mindemellett az önkéntesek számára az új eszközök alkalmazásához kapcsolódó képzések is elérhetővé válnak. Az uniós projekt célja, hogy az önkéntes mentőszervezetek hatékonyabban készülhessenek fel a kárfelszámolás során adódó feladatokra, modern jármű- és eszközparkkal, korszerű tudással felvértezve kapcsolódjanak be a mentés, kárenyhítés és helyreállítás munkálataiba, támogatva a katasztrófavédelem munkáját.

Az új eszközöket Csontos Ambrus tű. dandártábornok, Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője adta át a projektben Heves megyéből résztvevő nyolc mentőcsoport képviselője részére. Megnyitó beszédében elmondta, hogy a tapasztalatok is azt mutatják, hogy egyre nagyobb szükség van az önkéntesekre, akik sokszor támogatják a hivatásos tűzoltó erők munkáját. Az egyesületek tagjai önként, fizetség nélkül, szabadidejük terhére végzik vállalt feladataikat egy katasztrófavédelmi esemény során. A megyei katasztrófavédelem nagyra becsüli segítő munkájukat és a jövőben is számít együttműködésükre.

A Gyöngy Járási mentőcsoport részére két zagyszivattyú és két áramfejlesztő berendezés került átadásra, valamint egy-egy zagyszivattyút és áramfejlesztő berendezést kapott további két járási mentőcsoport (a Hanyi és a Rima-Laskó) és öt települési mentőszervezet (Kápolna, Nagyfüged, Recsk, Sirok, és Vámosgyörk).

Az ünnepségen került sor a Parádi Önkéntes Tűzoltó Egyesület részére egy felújított Mercedes típusú gépjárműfecskendő átadására is. A tűzoltó gépjármű nagyban hozzájárul majd a parádi térség mentő tűzvédelméhez, növeli a beavatkozások hatékonyságát, valamint a térség biztonságát.

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2604-szivattyuk-aramfejlesztok-es-tuzolto-fecskendo-atadasa

Évet értékelt a Heves megyei katasztrófavédelem
2019. február 20. 16:43

Február huszadikán tartotta a 2018. évet értékelő tiszti értekezletét a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, amelyen a 2019-os feladatokat is meghatározták. Az állománygyűlésen részt vett dr. Mógor Judit tű. dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hatósági főigazgató-helyettese, jelen volt dr. Seszták Attila, a Heves Megyei Kormányhivatal főigazgatója, és képviseltették magukat a társ-, rendvédelmi-, és együttműködő szervezetek vezetői is.

Az állománygyűlésen Csontos Ambrus tűzoltó dandártábornok, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője beszámolóját a 2018-ra kitűzött célok ismertetésével kezdte, majd bemutatta az egyes szakterületek tevékenységét. Mint mondta, nagy sikere volt a beavatkozó állomány számára bevezetett e-learning képzésnek, a megye tűzoltói nagyon jó eredménnyel végeztek. A tábornok ezután arról beszélt, hogy a tűzoltóságok elhelyezkedésének köszönhetően a beavatkozó állomány minden településre rövid idő alatt kiérkezik és meg tudja kezdeni a szükséges beavatkozást. A hivatásos parancsnokságok és a katasztrófavédelmi őrsök gépjárműparkja kiváló állapotban van, a tavalyi évben egy új gépjárműfecskendő és egy vízszállító kezdte meg a szolgálatot. Az új magyar gyártású Rába tűzoltó gépjárművek megfelelnek a kor elvárásainak, modern felszereléseikkel megkönnyítik a beavatkozó állomány munkáját. Emlékeztetett arra, hogy huszonhárom önkéntes tűzoltó egyesület működik Hevesben, áldozatos munkájukkal nagyban támogatják a hivatásos erőket. Hasonlóan fontos az önkéntes mentőcsoportok szerepe, amelyek tavaly júniusban a Szilvásváradon bekövetkezett villámárvíznél végeztek hasznos munkát.

Dr. Mógor Judit tű. dandártábornok a Heves megyei katasztrófavédelem tevékenységét értékelve szintén hangsúlyosan szólt az önkéntes tűzoltó egyesületek és mentőszervezetek rendkívül eredményes munkájáról. A tábornok az idei évre is fontos feladatként határozta meg a tragikus, illetve nagy anyagi kárral járó tüzek megelőzését, valamint az értékteremtő gyakorlatok megtartását.

A rendezvény végén dr. Seszták Attila mondott pohárköszöntőt, példásnak ítélve a kormányhivatal és szervei katasztrófavédelemmel folytatott együttműködését, majd azt kérte, idén is hasonló sikerrel tevékenykedjenek a tűzoltókollégák, mint a tavalyi évben.

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2603-evet-ertekelt-a-heves-megyei-katasztrofavedelem

Kilenc tűzoltó szerelt fel Heves megyében
2019. február 19. 14:03

Kilenc a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban végzett tűzoltót köszöntött a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója február 18-án. Ők a napokban kezdik meg szolgálatukat megyénk három tűzoltó-parancsnokságán.

Hétfőn reggel elsőként Csontos Ambrus tű. dandártábornok, megyei igazgató köszöntötte az újonnan felszerelő tűzoltókat. Beszédében elmondta, hogy tűzoltónak lenni nem csak egy szakma, hanem egy hivatás, amit csak szívvel, lélekkel lehet a színvonalasan végezni. Nagyon fontos a precizitás a munkavégzéshez pedig elengedhetetlen a fegyelem és a folyamatos fejlődés. Az alapfokú tűzoltói képzésen elsajátított ismeretek egy jó kiindulópontot jelentenek, amelyet a gyakorlat során szerzett tapasztalatokkal kiegészítve tudnak kamatoztatni a szolgálatuk ideje során.

Ezt követőn az igazgatóság szakterületeinek vezetői röviden összefoglalták munkájukat, majd a tűzoltó őrmesterek bemutatkoztak, kitértek arra is, hogy mi motiválta őket arra, hogy ezt a szép hivatást válasszák. Kivétel nélkül elmondták, hogy segíteni szeretnének embertársaikon és ezért döntöttek úgy, hogy a tűzoltó szolgálatot választják.

A fogadást követően a tűzoltóparancsnokok a mentorok jelenlétében körbevezették a kollégákat a leendő szolgálati helyeiken, valamint megismertették őket az állománnyal és a rájuk váró feladatokkal. A végzett hallgatók közül Fazekas Olivér, Varga Vilmos; Tóth Gusztáv Zsolt és Fekete András tűzoltó őrmesterek az egri hivatásos tűzoltó-parancsnokságon, Papp László és Gömöri Patrik tűzoltó őrmesterek a gyöngyösi hivatásos tűzoltó-parancsnokságon, Cseh Norbert, Kiss Zsolt és Demetrovics Ádám tűzoltó őrmesterek pedig a hatvani hivatásos tűzoltó-parancsnokságon kezdik meg hivatásos tűzoltói pályafutásukat.

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2602-kilenc-tuzolto-szerelt-fel-heves-megyeben

A jövőben ilyen elektromos tűzoltóautók készülhetnek

2019.02.18. hétfő

Néhány éven belül elindulhat annak az elektromos tűzoltóautónak a gyártása, amelyhez a Volvo Penta fejleszti a hajtásláncot.

A jövőben ilyen elektromos tűzoltóautók készülhetnek

Az osztrák tűzoltóautó-gyártó, a Rosenbauer együttműködési megállapodást kötött a Volvo Pentával elektromos tűzoltóautók fejlesztéséről. A két cég közötti közös munka régebbre nyúlik vissza, a svéd gyártó ugyanis már 2012 óta szállít Euro VI-os motorokat a Panther típusú repülőtéri tűzoltóautókhoz, az AT és ET szériához pedig nemcsak erőforrásokat, hanem kabinokat és más főegységeket is biztosít a Rosenbauer részére.

A friss megállapodás értelmében a Volvo Penta elektromos hajtásláncot fog fejleszteni a Rosenbauer új, akkumulátortechnológiás tűzoltóautójához, a CFT-hez, amelyet 2016-ban mutattak be a nagyközönség számára. Az osztrák tanulmány nem pusztán egy elektromos tűzoltóautó, hanem egy olyan jármű, amelyet a 21. századi kihívásokra, így a globális klímaváltozásra, valamint az egyre erőteljesebb ütemben megvalósuló urbanizációra készítettek fel.

A CFT több szempontból eltér a Rosenbauer által eddig gyártott városi tűzoltóautóktól. Egyrészt saját tervezésű fülkét kapott, ami mögött egy alacsonypadlós utastér is megtalálható. Ezen a részen a ki- és beszállást a mindkét oldalon megtalálható, oldalra nyíló üvegajtók segítik. A járművet emellett merészebb formatervezés jellemzi, a tűzoltóautó hátfalán például a karosszériába épített, mélyre lenyúló villogók vannak.

A sorozatgyártásra alkalmas jármű várhatóan 2021-re készül el. A tervek szerint 2025-re 7-800 darabot értékesítenek belőle, 2030-ra pedig a Rosenbauer elektromos tűzoltóautók számra elérheti 3200 darabot Európában.

Forrás: King of the Road

https://www.vezess.hu/haszongepjarmu/2019/02/18/a-jovoben-ilyen-elektromos-tuzoltoautok-keszulhetnek/

Tízszer vonultak szabadtéri tűzhöz vasárnap - Égetés szabályai
2019. február 18. 15:25
Tíz szabadtéri tűzesethez riasztották a Heves megyei tűzoltókat megyeszerte vasárnap délután és este.

Jellemzően fás, bokros területek aljnövényzete, száraz fű, nádas, illetve összehordott szemét kapott lángra. A tüzek néhány száz négyzetmétertől, több hektár nagyságú területekre is kiterjedtek, melyeket a gyöngyösi, hatvani, hevesi és pétervásárai hivatásos és a tarnaleleszi önkéntes tűzoltók vízsugarakkal és kéziszerszámokkal oltottak el.

A szabadtéri tüzek az év két időszakában jelentenek komoly veszélyt az emberekre és a környezetre: tavasszal és a nyári szárazságok idején. A tavaszi kerti munkálatok megkezdése minden évben együtt jár a szabadban keletkezett tűzesetek számának ugrásszerű megemelkedésével.

A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival:

 • a kerti zöldhulladék elégetése alapvetően tilos az ország területén, de az önkormányzatok rendeletben engedélyezhetik azt bizonyos keretek között (meghatározott nap és időpont),
 • az egyéb hulladékok égetése tilos és a veszélyes égéstermékek miatt mérgezést, valamint környezetkárosítást okozhat,
 • a jogszabályokban foglaltak megszegése esetén akár súlyos pénzbírság is kiszabható,
 • soha ne rakjunk egyszerre túl sok éghető anyagot a tűzre,
 • a tűz környezetében ne legyen más éghető anyag, amin az továbbterjedhet,
 • baj esetén, vagy ha tüzet észlelünk a szabadban, hívjuk a 112-es segélyhívó számot!

Minden külterületen végzett szabadtéri égetést az első fokú tűzvédelmi hatóságnak be kellett jelenteni és az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltséggel engedélyeztetni kell.

Az irányított égetés engedélyezésének kérelmezésre szolgáló iratminta ezen linkre történő kattintással érhető el.

A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról. Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyeletünk alatt tudunk tartani. Tájékozódjunk a várható időjárásról, mert a szél kedvez a tűz gyors továbbterjedésének.

Ezen rendszabályok betartásával tovább csökkenthetjük a természetben és anyagi javainkban évenként több millió forintos károkat okozó szabadtéri tüzesetek számát.

 Fotó: Illusztráció: Molnár Roland tű szds. / Széplaki Zoltán tű. hdgy.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2601-tizszer-vonultak-szabadteri-tuzhoz-vasarnap-egetes-szabalyai

 

 
Sportértekezleten a sportoló tűzoltók
2019. február 18. 13:31
Sportértekezleten értékelték 2018. év sporttevékenységét, melyre meghívást kapott minden valamely sportversenyen részt vett Heves megyei tűzoltó. A rendezvényt az Egri Katasztrófavédelmi Kirendeltség szervezte a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság támogatásával.

Igazgatóságunk a 9. helyen végzett a BM OKF Pontszerző Bajnokságán a huszonkét szervezeti egység közül. A pontszerző bajnokság öt különálló versenyből áll, ahol a katasztrófavédelem szervezeti egységeinek csapatai versenyeznek. Egyéni és csapatversenyben elért eredményeik alapján pontokat szereznek és a legtöbb pontot szerző szervezeti egység állhat a ranglista élére. Az öt verseny, amely a tavalyi év során a pontszerző verseny keretein belül került megrendezésre: úszás, terepfutás, kispályás labdarúgás, atlétika és fekvenyomás volt. Az év végén összesített pontok alapján megyénk nagyon szoros versenyben, csak két ponttal lemaradva a nyolcadik és hetedik helyről végzett.

Sportolóink ennél több, tizennégy országos versenyen vettek részt és közel százhúsz versenyszámban adtak számot edzettségükről és felkészültségükről. Ezen versenyek között szerepeltek még a nagy hagyománynak örvendő lépcsőfutó bajnokságok és a TFA – Legerősebb tűzoltók nemzetközi versenyei is.

A sportértekezleten több mint hetven sportember teljesítményét ismerték el, mert sporttevékenységükkel hozzájárultak megyénk sportsikereihez. A rendezvényt Plachi Péter tű. ezredes, a megyei igazgatóság igazgatóhelyettese nyitotta meg és elismerő szavakkal méltatta az atlétákat. Elmondta, hogy tisztelet illeti versenyzőinket, hiszen rengeteg sportág különböző versenyszámaiban is sikerült dobogós helyen, vagy az élmezőnyben végezniük és országos viszonylatban is ütőképes csapattal képviselték Heves megyét a tavalyi esztendőben. Ezt követően minden sportoló egy emléktárgyat és egy oklevelet kapott.

Az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület dicséretben részesítette a tavalyi évben nyújtott sportteljesítményéért Sebők Dávid tű. őrmestert az egri hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóját, „Heves megye legaktívabb sportolója” címet Karkusz Csaba tű. őrmester az egri hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltója nyerte el, aki nyolc különböző versenyen is részt vett. Az „Egri Katasztrófavédelmi Kirendeltség legeredményesebb sportolója” díjat Barkó Péter tű. zászlós, az egri hivatásos tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetője, a „Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség legeredményesebb sportolója” díjat pedig Csonka Levente a gyöngyösi hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltója vette át.

Isványi Nóra tű. főhadnagy, az egri tűzoltóság katasztrófavédelmi megbízottja, elismerésben részesült a megyei sportélet fellendítéséért, a sportszervezés terén végzett kiemelkedő munkájáért, hiszen ő kovácsolta egységes csapattá megyénk sportolóit és motiválta őket számos első és dobogós helyezésével is.

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2600-sportertekezleten-a-sportolo-tuzoltok
 
Tűz keletkezett egy kazánházaban
2019. február 15. 09:08
Szemét és tűzifa égett egy lakóingatlan kazánházában Novajon, a Jókai Mór utcában csütörtök este.
Az egri hivatásos tűzoltók egy vízsugárral eloltották a lángokat. Az utómunkálatok során az egység a parázsló szemetet kihordta a pincéből. Az eset során senki nem sérült meg, a lakóházat a lakók időben elhagyták.
http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2599-tuz-keletkezett-egy-kazanhazaban
 
Szarvaskőn veszély-elhárításban segített az önkéntes mentőcsoport
2019. február 14. 12:19
Teljes terjedelmében égett egy körülbelül száz négyzetméter alapterületű lakóépület Szarvaskő külterületén 2018. február 6-án délelőtt. Az egri hivatásos tűzoltók négy tűzoltó járművel és a mezőkövesdi hivatásosok egy vízszállítóval vonultak, majd négy vízsugár segítségével megfékezték a lángokat. A tűz oltását nehezítette, hogy a káreset környezetében nem volt tűzcsap, így két vízszállító gépjárművel szállították az oltáshoz szükséges vizet a helyszínre.

A könnyűszerkezetes házban a tűz villámgyorsan terjedt, percek alatt szinte minden helyiséget elborított. A lángokat sikerült ugyan megfékezni, a tűz a szomszédos házakra nem terjedt át, de sajnos a családi ház lakhatatlanná vált az ott élők otthona a tűz martaléka lett.
A bajba jutott család megsegítésére sokan jelentkeztek önkéntesen, köztük az Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport tagjai is. Elmondták, hogy kiérkezésükkor azonnal tudták, hogy milyen speciális feladattal tudnak a legtöbbet segíteni, rögtön látták, hogy három, több mint nyolc méter magas kémény még áll a leégett ház közepén, melyek közelében tartózkodni veszélyes volt. Nem lehetett megmondani, hogy mennyire stabilan állnak és mikor fognak összedőlni. A mentőcsoport tagjai a segítő emberek biztonsága érdekében is, önként vállalták a megtámasztás nélküli kémények bontását. Szakszerű munkájuknak köszönhetően a bontott anyagok fölhasználhatóak lesznek az új kémények építése során. A tűzben egy óriási fenyőfára is átterjedtek a lángok, melyet a csoport tagjai a biztonság érdekében kivágták. Miután a munkaterület biztonságosabbá vált, egy omlásveszélyes fal megbontásában és a törmelékek elhordásában is segédkeztek. Az önkéntes csoportból hatan egész nap azon dolgoztak, hogy a családnak kicsit jobb legyen a bajban.
Kovács József, az Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport vezetője elmondta, hogy csodálatra méltó a család kitartása és látva az emberi összefogást és önzetlen segítséget, hisz abban, hogy rövid időn belül lesz új otthona a családnak.

Fotó: Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2598-szarvaskon-veszely-elharitasban-segitett-az-onkentes-mentocsoport

 

Véradás a tűzoltóságon
2019. február 13. 16:01

Véradást szervezett a Magyar Vöröskereszt az egri katasztrófavédelemnél.

A mai napon az Egri Katasztrófavédelmi Kirendeltségen adhatták vérüket a segítő szándékú emberek. A Magyar Vöröskereszt egri munkatársai jó kapcsolatot ápolva a megyei katasztrófavédelemmel, évente több alkalommal is kérik a tűzoltókat, hogy vérüket adva segítsenek a beteg embereken. Felszereléseikkel megjelennek a tűzoltó laktanyákban és felhívják a figyelmet a véradás fontosságára.
A vér a gyógyítás különböző területein nélkülözhetetlen, egyetlen véradó vérével akár három emberi életet is meg lehet menteni. Egy egészséges szervezet számára a véradás nem jelent nagy megterhelést, a biztonságos vérellátás alapvető bázisát az önkéntes véradók jelentik, akik a szó szoros értelmében életmentők is. A katasztrófavédelem szakembereitől amúgy sem áll távol a segítő szándék.
A mai napon tizenhárom önkéntes véradó ajánlotta fel vérét, hogy segíthessen, közülük ketten pontosan huszadik alkalommal tették azt és többségük már több mint tízszer segített.

Fotó: Vincze-Pap Kálmán tű. alez / Nagy Csaba tű. fhdgy.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2597-veradas-a-tuzoltosagon

 
70. éves nyugdíjas kollégát köszöntöttünk
2019. február 12. 14:38
Simándi Gyula nyugállományú tűzoltó alezredes, a katasztrófavédelem jogelőd szervezetének, a Heves Megyei Tűzoltó-parancsnokságnak volt a parancsnok-helyettese 2000-ig. Az alezredes a közelmúltban ünnepelte 70. születésnapját. Ezen alaklomból köszöntötte a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A nyugalmazott alezredes 1981-ben kezdte meg a szolgálatot a megyei tűzoltó-parancsnokság berkeiben. A BM Tűzoltó Kiképző Központban sikeres tiszti alapismereti vizsgát, majd 1982-ben kiváló eredménnyel tiszti átképző vizsgát tett. A tanfolyamokon és a vizsgákon elért eredményeiért soron kívül tűzoltó főhadnaggyá léptették elő. Vezetői javaslatára 1983-ban már megyei tűzoltóparancsnok-helyettesnek nevezték ki. Munkája során a Heves Megyei Tűzoltó-parancsnokság alárendeltségébe tartozó szervezeti egységeket szakmai, tűzmegelőzési, tűzoltási tevékenységét irányította és felügyelte. Felelős volt a személyi állomány szakmai felkészültségéért és a szolgálati fegyelméért is. Példamutató szorgalmával, szakmai felkészültségével a személyi állomány magas fokú tiszteletét vívta ki, pályafutása során vezetői többször dicséretben és jutalomban részesítették. 2000–ben közel húsz év szolgálati viszony után nyugállományba vonult. A parancsnok-helyettes szívügyének tartotta az egri régi tűzoltó laktanya megőrzését és múzeummá alakítását. Sokat tett azért, hogy 1999. évben megnyíljon az Egri Tűzoltó Múzeum, ahol a megyei hivatásos és önkéntes tűzoltók gyűjtéséből állandó kiállítás nyílt, és az érdeklődők megtekinthették a régi tűzoltó eszközöket, felszereléseket és ruhákat.

Elmondta, hogy nagyon örült a meghívásnak, az őt üdvözlő állománnyal megosztott pár régi, emlékezetes történetet. Az ünnepélyes találkozó végén a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetői sok erőt és jó egészséget kívántak az alezredesnek.

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2596-70-eves-nyugdijas-kollegat-koszontottunk
 
Konyhában keletkezett a tűz
2019. február 12. 09:49
Tűz ütött ki egy családi ház konyhájában hétfő délután Hatvanban, a Fürdő utcában.

A tűzhely és a páraelszívó kapott lángra sütés közben. A hatvani hivatásos tűzoltók egy vízsugárral eloltották a lángokat, majd átszellőztették az épületet. A tűzeset során egy ember égési sérüléseket szenvedett, ezért őt a mentők kórházba szállították. Az oltási munkálatokat követően az épület lakható maradt.

Fotó: Berecz Tamás tű. tőrm.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2595-konyhaban-keletkezett-a-tuz

 
A szén-monoxid-mérgezés egész évben megelőzhető!
2019. február 11. 14:58
A közelmúltban egy felsőtárkányi család segélyhívást adott le, miszerint két gyermekük rosszul érezte magát, feltételezésük szerint szén-monoxid szivároghatott a fűtő berendezésből. Az egri hivatásos tűzoltókat riasztották, kiérkezésük előtt a mentők már a két fiatalt kórházba szállították. A lánglovagok mérőműszereik segítségével ki tudták mutatni a „csendes gyilkos” jelenlétét a levegőben. A család négy tagja enyhe szén-monoxid-mérgezést szenvedett.

A családnak nem volt szén-monoxid-érzékelő elhelyezve a gázüzemű berendezés közelében, pedig annak használatával megelőzhető lett volna a baj. A gázkazán. a gázüzemű átfolyós vízmelegítő, vagy gázbojler és a páraelszívók egyidejű működése esetén egy teljesen zárt fürdőszobában percek alatt elhasználódik a rendelkezésre álló levegő. Az így keletkező vákuum hatására az égéstermékek visszaáramlanak a kéményből a készülékbe, majd a fürdőszobába. A szén-monoxiddal kapcsolatos balesetek több mint fele a fürdőszobákban történik. Az okok között pedig a levegő utánpótlás hiánya szerepel az első helyen.

A fűtési szezon végével csökken valamelyest a szén-monoxid-mérgezés kialakulásának veszélye, de nem szűnik meg teljesen. Az egész évben használt gázüzemű átfolyós vízmelegítők, bojlerek és az időszakosan használt fatüzelésű kályhák, kandallók karbantartásának elmulasztása esetén a fűtési szezonon kívül is fennáll a szén-monoxid-mérgezés kialakulásának kockázata.

Biztonságunk érdekében ajánlott a hazai forgalomban lévő „megfelelő” minősítéssel rendelkező CO-érzékelők közül beszerezni. A vegyes tüzelésű és a nyílt égésterű gázüzemű berendezések használata fokozott figyelmet igényel. Az üzemeltetés biztonságát növeli egy helyesen felszerelt CO-érzékelő. Az érzékelőt a telepítési leírás szerint szereljük fel, a felszerelés után figyelmesen olvassuk át a használati utasítást. Az eszközök hasznos élettartamát a leírás tartalmazza, ami típustól függően hét és tíz év közé tehető. Ezen időtartam az eszközön elhelyezett matricán leolvasható, így időben tudunk gondoskodni a cseréről. A legtöbb hazai forgalomban lévő eszköz elemről üzemel. Az elem merülését hang- és fényjelzéssel tudatja a berendezés, de mi magunk is tesztelhetjük a „teszt” gomb megnyomásával. Ha bizonytalanok vagyunk az elem élettartamát illetően cseréljük le a készüléket. A CO-érzékelő életet menthet!

A CO-érzékelők pozitív listáját az alábbi linket tekintheti meg:

Megfelelő CO érzékelők

A nem megfelelő CO-érzékelők listája:

Nem megfelelő CO érzékelők

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2594-a-szen-monoxid-mergezes-egesz-evben-megelozheto
 
Beszorult egy ember a roncsolódott autóba
2019. február 11. 09:16
Összeütközött egy hókotró jármű és egy személyautó Parádon, a Kossuth Lajos úton, vasárnap hajnalban.

A személygépkocsiba beszorult egy sérült. A pétervásárai hivatásos és a parádi önkéntes tűzoltók áramtalanították a gépkocsit, majd az összetört járművet feszítővágó berendezéssel megbontották, hogy a sérültet ki tudják emelni, akit ezt követően átadtak a mentőknek.

Fotó: Bleszity Erik tű. zls.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2593-beszorult-egy-ember-a-roncsolodott-autoba