Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hírek

 

Gázvezetéket vágott át egy munkagép
2018. október 12. 09:58

Munkálatok közben gázvezetéket vágott át egy munkagép Egerben, a Kistályai úton, csütörtök délután.

Az egri hivatásos tűzoltókat és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot riasztották a helyszínre, akik a gázszolgáltató szakembereinek segítségével avatkoztak be. A hiba elhárításáig huszonhét fogyasztói helyen szünetelt a gázszolgáltatás, az eset során senki sem sérült meg.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2490-gazvezeteket-vagott-at-egy-munkagep

Baleset a 21-es főúton
2018. október 11. 10:07

Két gépkocsi ütközött össze a 21-es főúton, az M3-as autópálya hatvani lehajtója után, szerda délután.

A hatvani hivatásos tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járműveket majd biztosították a helyszínt. A balesetben két ember megsérült, őket a mentők kórházba szállították.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2489-baleset-a-21-es-fouton

Több mint negyvenéves gépekkel oltanak az önkéntes tűzoltók Vajdaságban

Vérükkel is segítenek ha baj van
2018. október 10. 15:53

Vérükkel is segítenek ha baj van

Minden évben október második hetének szerdáján tartják a Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapját, ebben az évben október 10-re esett ez a nap. A világnapra emlékezve közös országos véradást szervezett a katasztrófavédelem és a Magyar Vöröskereszt.

Az emléknapot az ENSZ 1987-ben azért jelölte ki, hogy világszerte egy napon emlékezzünk meg azokról az emberekről, akik természeti katasztrófák során vesztették életüket. Hazánkban a világnapon 1999 óta tartanak megemlékezéseket.

A mai napon megyénkben, az Egri Katasztrófavédelmi Kirendeltségen és Gyöngyössolymoson adhatták vérüket a segítő szándékú emberek. A véradás célja természetesen a vérkészletek feltöltése volt, a világnap alkalmából pedig a véradók ilyen módon is megemlékezhettek a katasztrófák áldozatairól. A rendezvény másik célja az volt, hogy a véradás fontosságára felhívjuk a figyelmet, hiszen egy váratlan, tömeges méretű katasztrófa esetén a megfelelő mennyiségű vér megléte emberéleteket menthet. A Magyar Vöröskereszt egri munkatársai már évek óta visszatérő „vendégek” a tűzoltóságokon, hiszen évente több alkalommal is kérik a tűzoltókat, hogy vérüket adva segítsenek a beteg embereken. Szerda reggel és délután, négy órán át élhettek a helyszíneken az önkéntesek a lehetőséggel, hogy vérüket adják a beteg emberek megmentéséért. Az egri kirendeltségen tizennyolcan, a gyöngyösin nyolcan, megyénkben összesen huszonhat önkéntes véradó ajánlotta föl vérét a nemes cél érdekében.

Fotó: Nagy Csaba tű fhdgy / Juhász Krisztián tű. zls.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hireink

Szakmai versenyen tették próbára magukat
2018. október 09. 13:49

Szakmai versenyen tették próbára magukat

Első alkalommal került megrendezésre az Országos Tűzoltó Műszaki-mentő Verseny a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezésében Tatán, a múlt héten.

A versenyen minden megyét és a fővárost egy-egy csapat képviselte. A csapatok hat tagból álltak, pontosan egy rajnak nevezett egység létszámából. A csapat egy kizárólag irányítói feladatokat végző irányítóból, egy, az egészségügyi ellátásért felelős, valamint négy beavatkozó tűzoltóból állt.

A verseny célja az volt, hogy a beavatkozó állomány gyakorolja a közlekedési balesetek sérültjeinek szakszerű kimentésének, kiemelésének, ellátásának a menetét, de a vetélkedőn fontos szerep jutott az állomány csapatmunkájának, kommunikációjának is.

A feladatok során a végső sorrendet a pontozóbírók által adott hibapontok száma határozta meg. A bírók a munkavédelmi előírásokon túlmenően a technikát, a taktikát és az elsősegélynyújtást is figyelték, pontozták. A versenyzők a versengés élményén túl, szakmailag is gazdagabbak lettek azáltal, hogy minden csapatnak más és más szituáció került beállításra és az éppen nem versenyző csapatok tagjai is kielemezték az aktuális feladatot, ki, hogyan oldaná meg azt.

A rendezvényen Heves megyét Kormos László tű hadnagy, Forgács János tű. zászlós, Keskeny Attila tű zászlós, Nagy József tű. főtörzsőrmester, Tislarics Gergely tű. főtörzsőrmester és Galuska Balázs tű. törzsőrmester képviselte. A csapat tagjai elmondták, hogy hosszú hetekkel a verseny előtt már megkezdték a felkészülést. Az erős mezőnyben nagyot küzdöttek, bár nem sikerült a dobogóra ezúttal fölállniuk, derekasan helytálltak és jövőre is biztosan neveznek a megmérettetésre.

Fotó: Józan Tímea / Bleszity Milán tű. őrm.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hireink

Tűzoltók az ifjú alkotóknál
2018. október 02. 16:24

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság idei alkotói pályázatának felhívására a Heves megyei iskolák közül a Hatvani 5. számú Általános Iskola tanulói készítették a legtöbb pályaművet. Munkásságuk jutalmaként elnyerték a „Legkreatívabb iskola 2018” címet és nagy örömükre a helyi tűzoltók megígérték, hogy egy tűzoltói bemutatónak is részesei lehetnek, amikor csak szeretnék.

Jutalmaikat az általános iskola első és második osztályai a napokban tekintették meg. Hangos gyermekzsivaj töltötte be az iskola udvarát, amikor a hatvani hivatásos tűzoltók meglátogatták őket. Nagy örömükre a kis diákok több csoportban megtekinthették a nagy piros tűzoltóautót és felszereléseit, melyet az ifjú művészek közül sokan megrajzoltak. A kicsik kérdésekkel halmozták el a lánglovagokat, és szinte minden érdekelte őket a tűzoltó gépjárművel és a tűzoltók hivatásával kapcsolatban. Fölpróbálhatták a lánglovagok védősisakjait és beülhettek a jármű vezetőülésébe, még a szirénát is kipróbálhatták egy rövid időre. Öröm volt látni az arcukon a boldogságot, mikor sisakban, sugárcsővel a kezükben „képzeletbeli” tüzet oltottak. Reméljük, hamarosan újra láthatjuk a lelkes fiatalokat!

Fotó: Dévai Balázs tű. fhdgy.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hireink

Lépcsőfutásban versenyeztek a tűzoltók Szombathelyen

Hivatásos, intézményi, önkéntes tűzoltók is részt vettek a 14 emeletes társasházban másodszor megrendezett megyei lépcsőfutó versenyen.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által szervezett erőpróbát, amelyre 58-an neveztek, Seper András tűzoltó ezredes nyitotta meg. A versenyzők bevetési ruhában és sisakban, kezükben két tömlővel rohantak a negyedikre, további szinteken feladatok várták őket. A légzőkészülék néküli versengésben abszolút első lett Kertész Bálint jánosházi önkéntes tűzoltó.

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/lepcsofutasban-versenyeztek-a-tuzoltok-szombathelyen-2559701/

Tömeges klórgázmérgezéses gyakorlat a gyöngyösi strandon
2018. október 01. 14:01

Együttműködési gyakorlatot tartott a Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Gyöngyösön, a Dr. Csépe György Uszoda és Termálstrand területén 2018. szeptember 28-án.

Magyarországon egyre több településen nyílik újabb és újabb termálstrand, élményfürdő, csúszdapark, ahol a családok szabadidejüket tölthetik. A wellness szállodák és uszodák kiemelt veszélyforrást jelenthetnek, mert a medencék, csúszdák üzemeltetése jórészt zárt térben történik. A kikapcsolódás, a nyaralás azonban rémálommá is válhat, ha egy technológiai meghibásodás, vagy akár emberi mulasztás miatt veszélyes gáz kerül a zárt medencetérbe, mely belélegezve súlyos mérgezést okozhat. A mostani gyakorlat apropóját egy Heves megyében működő termálfürdőben 2013. évben történt klórgáz szivárgás adta, amikor többen is mérgezést szenvedtek.

A gyakorlat célja volt a hivatásos tűzoltó egységek, rendőri erők és a mentőszolgálat életmentéshez riasztott erői, valamint a feladat végrehajtása során együttműködő üzemi dolgozók és vezetők beavatkozó és irányító munkájának összehangolása, az ismeretek továbbfejlesztése. A gyakorlat hozzájárult az esetlegesen előforduló káresemények, krízis helyzetek hatékonyabb kezeléséhez, valamint a szervezetek közötti gyorsabb információáramlás és reagálási képesség erősítéséhez.

A feltételezés szerint az uszodaépülethez tartozó gépházban, vélhetően technológiai meghibásodás miatt (korrodált, eltört csőszakasz) szivárogni kezdett a klórgáz. Ezt az uszoda bejáratánál lévő dolgozók észlelték és értesítették az intézmény vezetőjét. A hiba kijavítására siető gépész, légzésvédelmi felszerelésben leesett a gépházba vezető lépcsőlejárón, beütötte a fejét, majd elvesztette az eszméletét. Az egyre nagyobb mértékben szivárgó klórgáz miatt az uszodában testnevelés órán tartózkodó diákok különböző mértékben mérgezést szenvedtek, többen elájultak, önerőből nem tudták elhagyni a létesítményt.

A mentést a tűzoltó és mentő egységek összehangoltan és gyorsan végrehajtották, miközben a rendőri egység biztosította a helyszínt, kiürítette a strand területét és segítette a beavatkozó egységek járműveinek mozgását. A helyszínre érkező Katasztrófavédelmi Mobil Labor folyamatos klórgáz koncentrációméréseket végzett a zárt terekben, a gázpalackok elzárásával megszűntette a mérgező gáz utánpótlását, valamint a technológiai meghibásodás kijavítását követően ellenőrző mérést végzett a gépházban.

A gyakorlat végén a tűzoltósági és iparbiztonsági felügyelők közös értékelést tartottak, ahol a beavatkozással kapcsolatos jobbító javaslatok kerültek megbeszélésre, kiemelve a helyismeret fontosságát. A résztvevők tájékoztatást kaptak az illetékességi területen működő strandok eltérő fürdővíz kezelési technológiáiról is.

Fotó: Vaszkun Attila tű. alez.

 

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hireink

Megújítják a szerződéseiket az önkéntesekkel
2018. szeptember 28. 12:49

Az Egri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság az együttműködési megállapodással rendelkező önkéntes tűzoltó egyesületek számára továbbképzést és szakmai napot tartott a napokban.

Az önkéntesek vezetői az őszi időjárás kihívásaira való felkészülésen kívül, a szüreti időszak veszélyeiről és azok elhárításával kapcsolatos eljárásokról kaptak tájékoztatást.Az önkéntes tűzoltó egyesületek támogatásának, tűzoltószakmai ellenőrzésének katasztrófavédelmi feladatairól szóló BM OKF utasításban foglaltak szerint változtak az egyesületekre vonatkozó szabályok. Az egyik legfontosabb változás, hogy az önkéntes egyesületeket az eddigi négy helyett már csak három kategóriába fogják sorolni, a jelenlegi első és második kategóriát ugyanis összevonták.

A jogszabályi változásoknak eleget téve az együttműködési megállapodásokat újra meg kell kötni. Vörös Tamás tű. őrnagy, az egri tűzoltóság parancsnoka ismertette a változásokat és az új együttműködési kategóriák által támasztott követelményeket. A felek megegyeztek abban, hogy a tűzoltóság minden segítséget megadva támogatja az egyesületeket a feltételek teljesítésében, illetve a felzárkózásban. A hivatásos tűzoltók a tűzoltás és műszaki mentés során használt felszerelések felülvizsgálatával, tanfolyamok szervezésével és oktatással fogják segíteni az önkéntes egyesületeket, hogy a személyi és tárgyi követelményeknek meg tudjanak felelni.

Fotó: Molnár Péter tű. szds.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hireink

Idén is gyakorlatozott a megyei Mátra Mentőcsoport
2018. szeptember 26. 12:11

A tavalyi évben megújított nemzeti minősítések egyes elemeit gyakorolták az önkéntesek 2018. szeptember 22-én, Sirok közelében.

A feltételezés szerint Sirokban, a Kútvölgy Szabadidőparkban egy fiatalokból álló társaság tartózkodott. Egy épületben ismeretlen okból tűz keletkezett és a helyiségek füsttel telítődtek. A fiatalok az erdőbe menekültek, ahol többen eltévedtek és feltehetően megsérültek. A viharos szél fákat csavart ki, döntött meg, egy lakóház és egy gépjármű is kigyulladt.

A kialakult helyzethez kapcsolódtak a mentési és beavatkozási feladatok. Ezek alapján az önkénteseknek fel kellett deríteni a káresemény helyszínét, ezt követően pedig elzárt épületből embereket mentettek, épülettüzet oltottak, viharkárban sérült veszélyes fákat távolítottak el. Az eltévedt diákokat zárt élőláncban keresték, kötéltechnika segítségével is mentettek és az ezekhez kapcsolódó elsősegélynyújtást is gyakorolták.A gyakorlaton részt vett a Mátra Mentőcsoport minden komponense, amely tagjainak legfontosabb feladata a saját speciális tudásuk alkalmazásán túl az együttműködés megszervezése volt.

A gyakorlaton az Agria Speciális Mentő és Tűzoltócsoport, a Verpeléti Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Füzesabonyi Szent Flórián Önkéntes Tűzoltó Egyesület, valamint a Kékes kutató Mentő Alapítvány mintegy ötven önkéntese vett részt, kiegészülve a Siroki Önkéntes Mentőcsoporttal, valamint az Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület tagjaival.

A gyakorlat záró mozzanataként Koós Zoltán tűzoltó alezredes, megyei polgári védelmi főfelügyelő értékelésében kiemelte, hogy az ilyen gyakorlatok nem csak az önkéntesek egymással, hanem a hivatásos katasztrófavédelmi szervekkel történő együttműködését is segítik.

Fotó: Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport

 

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hireink

Először rendeztek a tűzoltók számára műszaki-mentő versenyt

Először rendezik meg idén októberben az Országos Tűzoltó Műszaki-Mentő versenyt. Az, hogy ki képviseli megyénket a döntőben, kedden dőlt el Dunaföldváron, ahol egy autóbontó szolgált a Tolna Megyei Tűzoltó Műszaki-Mentő verseny helyszínéül. Itt a szekszárdi, a paksi és a dombóvári hivatásos tűzoltó-parancsnokságok hat tagú csapatai mérték össze tudásukat, és végül a dombóváriak szerezték meg az elsőséget – tájékoztatott a katasztrófavédelem.

A versenyfeladat egy szimulált közúti baleset felszámolása volt. A csapatoknak szakszerűen végre kellett hajtaniuk az áramtalanítást, a jármű stabilizálását, a hidraulikus feszítő-vágó használatával az oszlopvágást, a gépjármű tetejének és legalább két ajtajának levételét, a kormányoszlop húzatást, a sérült kiemelését és ellátását. A feladat végrehajtása során a versenybírók értékelték a szakszerű rádióforgalmazást is.

A szervezők külön köszönik a Dunaföldvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület közreműködését, akik lelkiismeretes munkájukkal segítették a verseny megrendezését.

https://www.teol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/eloszor-rendeztek-a-tuzoltok-szamara-muszaki-mento-versenyt-1277251/

Ne gyújtsa! Gyűjtse!
2018. szeptember 14. 09:16

Konferenciával indította útjára szeptember tizenkettedikén „Ne gyújtsa! Gyűjtse!” elnevezésű közös kampányát a katasztrófavédelem és a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. Az élet védelméért és a környezet biztonságáért szervezett kampányra azért van szükség, mert a háztartási hulladék kezelésének problémái és az emberéleteket követelő szén-monoxid-mérgezések és lakástüzek az eddigieknél is erőteljesebb fellépést sürgetnek. A szakemberek célja, hogy arra ösztönözzék az embereket: ahelyett, hogy mindenféle hulladékot elégetnek, gyűjtsék azokat szelektíven.

„A tűzmegelőzési feladatokra és az élet védelmére fókuszál az a kampány, amely a mai nappal indul útjára” – fogalmazott dr. Mógor Judit tű. dandártábornok, a BM OKF hatósági főigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón. A tábornok a konferencia megnyitóján mindehhez hozzátette, a katasztrófavédelem bővíti az eszköztárát ezen a területen, valamint új partnerekkel és módszerekkel közvetlenül a családokat szólítja meg, nemcsak a veszélyre figyelmeztetve, hanem megoldási javaslatokat és módszereket is nyújtva annak érdekében, hogy senki ne váljon áldozattá.
 
Weingartner Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkára azt hangsúlyozta, hogy mindenki felelős azért, hogy egészséges környezetet teremtsen és hagyjon az utódokra. Kijelentette, hogy a háztartási hulladék kezelése összetett probléma, a biztonság mindenkinek jár, az utánunk következő generáció is teljes életet és tiszta környezetet érdemel.
 
Nyitóelőadásában dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő arról a munkáról beszélt, amelyet a katasztrófavédelem, és ezen belül az Országos Tűzmegelőzési Bizottság a tűzesetek megelőzése érdekében végzett. A tábornok kiemelte, hogy a lakástüzekkel kapcsolatos adatok elemzésekor egyértelműen látszik, hogy tudatosabb életvitellel, szén-monoxid-érzékelők alkalmazásával és a megfelelő jogi környezet kialakításával jelentősen csökkenthető a tragédiák száma. Bérczi László kiemelte, a szemléletváltás fontos eleme az emberek felelősségérzetének és öngondoskodásra való képességének erősítése. Éppen ezért az OTB minden fórumon, az Európai Parlamenttől a magyar falvakig hirdeti a megelőzés és a tudatosság fontosságát. A főfelügyelő az új, egész országra kiterjedő kampányról elmondta, annak fontos része lesz több mint ezer füstérzékelő kiosztása és felszerelése. Ez újabb állomást jelent a lakosság figyelmének felkeltésében.
 
Kövecses Péter, az Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. fejlesztési és stratégiai igazgatója előadásában egyebek mellett arról beszélt, hogy a közös kampány jó lehetőséget teremt arra, hogy csökkenjen az emberi mulasztásból származó káresetek száma. Steiner Attila, a Budapesti Polgárőrség alelnöke azt ismertette, miként vette fel a harcot a szervezet az illegális hulladéklerakás ellen, és miként hirdeti minden korosztályban a környezetvédelem fontosságát. Dr. Béres András, a Hermann Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezetője előadásából kiderült: a szennyezett levegő több mint nyolc hónappal rövidíti meg az emberek életét. A levegő szennyezéséért a lakossági fűtés, a kerti égetés, az épületek fűtésigénye és a járműhasználat is felelős – mondta a szakember.
 
Alapvető és egyszerű szabályok betartásával megelőzhetőek a lakástüzek, hívta fel a figyelmet előadásában Sándor Roland tű. alezredes, a BM OKF tűzmegelőzési főosztályának munkatársa. Mécsesek, vagy szabálytalanul használt elektromos eszközök, óvatlanul kezelt háztartási gépek, túlterhelt hálózatok vezethetnek pusztító lakástűzhöz – hangzott el a konferencián. Az alezredes hangsúlyozta, számos, tűzoltói beavatkozást igénylő eset megelőzhető lett volna megfelelő odafigyeléssel. Schlott Krisztián, a BM OKF Gazdasági Ellátó Központjának kéményseprőipari koordinátora elmondta: a kéménytüzek kátrányosodásra, a nem megfelelő tüzelőanyag használatára, vagy éppen szabálytalanul megépített kéményekre vezethetőek vissza. Sok helyen elmarad a fűtőberendezések karbantartása, és az is előfordul, hogy rosszul szerelik be az új készülékeket. Barta-Vámos László tű. őrnagy, a tűzvédelmi és kéményseprőipari szabályozási főosztály munkatársa hangsúlyozta, a rendezvényen elhangzott tudnivalókat a továbbiakban a katasztrófavédelem munkatársai a településeken, intézményeken, fórumokon adják tovább az állampolgároknak. Mint mondta, ezeknek az előadásoknak és a füstérzékelők kiosztásának az a célja, hogy minél nagyobb nyilvánosságot kapjon a tűzmegelőzés, a szelektív gyűjtés és a személyes felelősségvállalás fontossága. Végső és legfontosabb cél pedig, tette hozzá az őrnagy, a rendezvény üzenetének az emberekhez történő eljuttatása: Ne gyújtsa! Gyűjtse szelektíven!

Forrás és kép: BM OKF

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek

Felborult egy autó Hatvannál
2018. szeptember 14. 09:14

Letért az úttestről és felborult egy személygépkocsi a Hatvan és Lőrinci közötti úton, csütörtök délután.

A balesethez a hatvani hivatásos tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járművet, majd a forgalmi akadályt képző autó elszállításáig biztosították a helyszínt. Az eset során senki sem sérült meg.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek

A mustgáz veszélyei
2018. szeptember 13. 12:31

A mustgáz miatt bekövetkezett baleseteknél végrehajtandó életmentési feladatok gyakorlása volt a célja annak a mentési gyakorlatnak, melyet a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, közösen a Heves Megyei Tűzmegelőzési Bizottsággal tartott szerdán, Egerben, a Demeter Borászat pincéjében.

A feltételezett helyzet az volt, hogy egy borospince az erjedés folyamán mustgázzal telítődött, az éppen ott dolgozó emberek pedig rosszul lettek, saját erejükből már nem tudtak kijönni. A többi dolgozó a tűzoltók segítségét kérte, akik légzőkészülékben indultak a pincébe, ott gázdetektorral folyamatosan mérték a gáz koncentrációját. Amint megtaláltak a bajbajutottakat, azonnal pót légzőálarcot adtak rájuk, hogy mielőbb oxigénhez juttassák őket, majd hordágyon kihozták és átadták a mentőknek. Az ilyen baleseteknél a legfontosabb az életmentés. Volt már arra is példa, hogy a bajba jutotton segíteni akaró ember is rosszul lett a pincében, mert légzésvédelem nélkül indult társa mentésére.

Az ilyen gyakorlatok nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy ha hasonló éles helyzet alakul ki, a tűzoltók a már begyakorolt és átismételt eljárásrendet gyorsan és szakszerűen tudják alkalmazni a beavatkozás során, hiszen itt az idő a legkritikusabb tényező, néhány perc is életet menthet.

A mustgázzal kapcsolatos balesetek a borospincék szellőztetésével, illetve szén-dioxid-érzékelők telepítésével megelőzhetőek. Alkalmazható a közismert gyertyás módszer is, amikor az ember egy gyertyával ellenőrzi a pince biztonságát. Fontos azonban, hogy a gyertyát ne vállmagasságban, előre kinyújtott kézben tartsa a pincébe igyekvő, hanem eressze derékmagasság alá. A legegyszerűbb megoldás egy lapátra - vagy más kerti szerszámra - helyezett mécsest, gyertyát tartani lábmagasságban. Amennyiben a láng kialszik, akkor nincs elegendő oxigén a pincében, azonnal el kell hagyni a helyiséget.

A szén-dioxiddal telített helyiségbe csak sűrített levegős légzőkészülékben lehet biztonságosan bemenni, ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét!

Fotós: Berán Dániel

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek

 
Kombájnt oltottak a hatvani tűzoltók
2018. szeptember 13.
ÉGÉS - Csányba hívták őket a géptűzhöz.
Egy kombájn szecskázó részében keletkezett tűz és égett a termény Csány határában, szerda délelőtt.

A hatvani hivatásos tűzoltók egy tűzoltófecskendővel és egy vízszállítóval vonultak, a munkagép tartályából az égő terményt leeresztették, majd két vízsugárral és kéziszerszámokkal a lángokat elfojtották. A tűzben senki sem sérült meg.

Képünk illusztráció.

http://hatvanonline.hu/hir/Kombajnt_oltottak_a_hatvani_tuzoltok/0/7/14040

Kigyulladt egy kombájn
2018. szeptember 13. 09:16

Egy kombájn szecskázó részében keletkezett tűz és égett a termény Csány határában, szerda délelőtt.

A hatvani hivatásos tűzoltók egy tűzoltófecskendővel és egy vízszállítóval vonultak, a munkagép tartályából az égő terményt leeresztették, majd két vízsugárral és kéziszerszámokkal a lángokat elfojtották. A tűzben senki sem sérült meg.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek

Száraz fű gyulladt ki Ostoroson

Munkában a tűzoltók.

Olvasónk tájékoztatta portálunkat, hogy szombaton délelőtt, nagyjából 10 óra környékén száraz fű gyulladt ki Ostoroson.

A megyei katasztrófavédelem sajtóügyeletese, Hevesi Katalin a HEOL megkeresésére elmondta: Ostoros belterületén, nagyjából egy futballpályányi alapterületen kezdett el égni a száraz fű. Hozzátette, hogy a lángok nem veszélyeztetnek egyetlen környékbeli ingatlant sem.

Megtudtuk, hogy a tüzet az egri hivatásos tűzoltók egy vízsugárral és kézi szerszámok segítségével kezdték meg oltani.

A tűzesetben senki nem sebesült meg.

https://www.heol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/szaraz-fu-gyulladt-ki-ostoroson-videoval-1285057/

Bor­zal­mas tra­gé­dia Tö­rök­szent­mik­ló­son, ké­szült­ség­ben a tűz­ol­tók

El­gá­zolt egy em­bert a vonat, a sze­rel­vény mint­egy két­száz­negy­ven uta­sáért men­te­sítő já­ra­tot küld a vas­út­tár­sa­ság.

Személyvonat gázolt el egy embert Törökszentmiklóson, a Babits Mihály utcai vasúti átjáróban. A helyszínre a szolnoki hivatásos és a törökszentmiklósi önkormányzati tűzoltókat riasztották, akik megkezdték a műszaki mentést.

Az elsődleges információk szerint az elgázolt ember súlyos sérüléseket szenvedett, őt a mentők kórházba szállítják.

A vonaton utazó mintegy kétszáznegyven utasért mentesítő járatot küld a vasúttársaság. Az egységek biztosítják a helyszínt és segítenek majd az utasok másik szerelvényre történő átszállításában. A vasúti közlekedésben forgalomkorlátozásra kell számítani.

https://ripost.hu/cikk-borzalmas-tragedia-torokszentmikloson-keszultsegben-a-t-zoltok?source=hirstart

Robbanás egy német erőműben, 200 tűzoltó küzd a lángokkal

Komoly robbanás történt szombatra virradóra egy német hőerőműben és olajfinomítóban ingolstadtnál. Az első jelentések szerint nyolcan sérültek meg, halottakról nem tudni. A helyszínen több mint 200 tűzoltó igyekszik megfékezni a lángokat, 1800 embert kitelepítettek a környékről a sűrű füst miatt.
 

Az ingolstadti erőmű 840 MW teljesítményével Bajorországban is a jelentősebbek közé tartozik. A szombati baleset okairól egyelőre semmit nem lehet tudni. A robbanás szombat hajnalban történt az erőmű cseppfolyós földgázt (LNG) tároló részén.

Amellett, hogy a rendőrség biztonsági okokból egy egész falunyi népességet telepített ki a környékről a füst miatt, egy 130 hektáros területet is lezárták. Ezzel a saját biztonságukkal kevéssé törődő bámészkodókat is távol akarják tartani.

000 18R6GN

https://index.hu/kulfold/2018/09/01/robbanas_egy_nemet_eromuben_200_tuzolto_kuzd_a_langokkal/

Tallér Ákos a legkitartóbb tűzoltók között

Hétvégén rendezték meg a legerősebb, legkitartóbb tűzoltók népszerű nemzetközi viadalát a kétnapos TFA (ToughestFirefighterAlive) sportbajnokságot Bükön. Idén hét országból százhatvankilenc tűzoltó indult a nemzetközivé vált versenyen, melyen részt vett a csornai önkéntes tűzoltók képviseletében Tallér Ákos is, akinek édesapja a csornai tűzoltóságon dolgozott, így már a gyerekkori élmények megalapozták az önkéntes tűzoltóvá válását.

A Potyondon lakó, csornai születésű fiatal megkeresésünkre elmesélte, hogy 2015 nyarán, balatoni vízimentőként szerette meg az életmentést és az egyenruhás hivatást. 2011-től már a tűzoltó egyesület gyerekcsapatában versenyzett, majd 18 éves korában elvégezte a 40 órás tűzoltó alaptanfolyamot. A képzés elvégzésével lehetősége nyílt csatlakozni az egyesület vonulós tagjaihoz, ezáltal részese lehetett több gyakorlatnak, rendezvénybiztosításnak, káresetnek.

2017 augusztusától az Országos Mentőszolgálat Kapuvári Mentőállomásán teljesít szolgálatot, mint gépkocsivezető.

A fiatal ÖTE-s elmondta, a hétvégi nemzetközi megmérettetés a résztvevők fizikai tűrőképességét tette próbára, melynek lényege az erő, a kitartás, a gyorsaság és a pontosság volt. A versenyen a hivatásos, létesítményi és önkéntes tűzoltók mellett voltak szakmai képzettség nélküli sportolók is, illetve számos külföldi, többek között lengyel, szlovák, osztrák, cseh és német versenyzők.

Ákos tájékoztatása szerint a felvidéki Nagymagyari Önkéntes Tűzoltók – akikkel testvéregyesületi kapcsolatot ápol a Csornai ÖTE –tagjának, Zsigó Józsefnek az élményei voltak rá nagy hatással, akinek köszönettel tartozik a versenyben nyújtott segítségéért. A fiatal önkéntes tűzoltó köszönetét fejezte ki a Csornai ÖTE-nek és hivatásos tűzoltóknak, a családnak, barátnőjének és a barátainak is a támogatásért.

A fiatal önkéntes tűzoltótól megtudtuk, hogy a verseny első napját teljes menetfelszerelésben, légzőkészüléket használva kellett teljesítenie a résztvevőknek:

 • egy 15 kg-os tömlővel a vállon 4 emeletet lépcsőzni, majd egy 19 kg-os súlyt felhúzni,lefelé minden lépcsőfokra rálépni,
 • egy fém gerendát 1,5 m távolságba egy 4 kg-os kalapáccsal elütni,
 • egy 42 m-es szlalompályán végigfutni, majd egy vízzel teli sugarat kihúzni és egy megadott pontot vízzel eltalálni,
 • egy 80 kg-os bábut elhúzni a célegyenesbe (erre 4perc állt rendelkezésre).

A második napon pedig:

 • két darab, 4 tömlőből álló „alapvezetéket” kellett kihúzni 70 méteres távolságba, majd két „B” tömlőt összetekerni és szabvány dobozba helyezni,
 • egy szabványos doboz tetejére és aljára 50-50 ütést kellett mérni egy 5 kg-os kalapáccsal, majd egy 15 kg-os táskával alagútba futni és egy bóját megkerülni,
 • egy homokkal töltött 80 kg-os vállra vett bábuval 50-60 métert megtenni,
 • egy 3 m-es akadályfalon kötél segítségével átmászni.

Ákos célja a verseny kipróbálása mellett a pályák megadott időkereten belüli teljesítése volt. A 169 versenyzőből a 115. helyen végzett, és egy jó hangulatú versenyen tudott rengeteg tapasztalatot szerezni a következő megmérettetésre.

http://rabakozszive.hu/hirek/csornai/1472-taller-akos-a-legkitartobb-tuzoltok-kozott

Kiégett egy autó
2018. augusztus 31. 08:59

Teljes terjedelmében égett egy személyautó csütörtök kora délelőtt Eger külterületén.

A tűzhöz a megyeszékhely hivatásos tűzoltói érkeztek ki, akik egy vízsugárral oltották el a lángokat, majd megkezdték a jármű visszahűtését és átvizsgálását. Az eset során senki nem sérült meg.

Fotós: Juhász Mihály tű. törm., Tóth Imre tű. törm.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2452-kiegett-egy-auto

Változtak az önkéntes tűzoltó egyesületekre vonatkozó szabályok
2018. augusztus 30. 09:32

Az önkéntes tűzoltó egyesületek támogatásának, tűzoltószakmai ellenőrzésének katasztrófavédelmi feladatairól szóló BM OKF utasítás augusztus 23-án jelent meg a Hivatalos Értesítőben. Az egyik legfontosabb változás, hogy az önkéntes egyesületeket az eddigi négy helyett már csak három kategóriába lehet sorolni.

A jelenlegi első és második kategóriát ugyanis összevonták, mivel eddig is csupán az különböztette meg ezeket, hogy a kettes csoportba sorolt egyesületeknek nem kellett bevizsgálniuk a káresetnél használt eszközöket, szakfelszereléseket. Ilyen könnyítés a jövőben nem lesz. Mivel nincs előírás a gépjárműveken található minimális málhalistára vonatkozóan, így azokat a szakfelszereléseket és védőeszközöket kell a gyártói előírások szerint felülvizsgálni, amelyeket az egyesület felhelyez a járműre és káreseteknél használ. A felülvizsgálat elvégzésére több lehetőség is van. A hivatásos tűzoltó-parancsnokságok térítésmentesen megvizsgálják a tömlőket, létrákat, köteleket, mászóöveket. Az egyéb védőfelszerelések, eszközök, motoros kisgépek, elektromos, hidraulikus, pneumatikus működtetésű szerszámok felülvizsgálatára pályázat útján is igényelhetnek támogatást, de a kisgépek (pl.: láncfűrész, áramfejlesztő) műszaki állapotát az egyesület maga is ellenőrizheti.
 
Ha az önkéntes tűzoltó egyesület tűzoltó gépjárművel, vagy tűzoltáshoz és műszaki mentéshez szükséges szakfelszerelések, oltóanyag, valamint tűzoltó személyzet szállítására alkalmas járművel rendelkezik, el kell dönteni, hogy az adott egyesület aktívan vagy alkalmanként működik közre a feladatok ellátásában. Az egyesület kategóriába sorolásáról a vele együtt tevékenykedő, a szakmai ellenőrzést végző hivatásos tűzoltó-parancsnokság dönt a káreseteknél végzett munka alapján. Emellett jó mérőszám az elküldött káreseti értesítések és a vonulások aránya is. Például az az egyesület, amelyik egy évben ötven értesítést kapott, de csak három-négy káresethez vonult, az nagy valószínűséggel a kettes kategóriába kerül.
 
Az önkéntesek közvetlen szakmai felügyeletét, ellenőrzését az a hivatásos tűzoltó-parancsnokság végzi, amelynek működési területén található az egyesület székhelytelepülése. Több mint ötven, szakmai ellenőrzést végző hivatásos tűzoltóság azonban nem abban a megyében van, amelyikben az önkéntes egyesület székhelye. Az ellenőrzést a hivatásos szervezet természetesen a szabályoknak megfelelően végzi el, de az írásbeli jelentések, pályázati anyagok, egyéb dokumentumok hosszabb idő alatt kerülnek egyik megyéből a másikba. Éppen ezért az új utasítás értelmében már az az igazgatóság és kirendeltség ellenőrzi az önkénteseket, amelyhez a hivatásos tűzoltóság területileg tartozik. Így válhat egységessé az ellenőrzési módszer, a különböző dokumentumokat pedig csak egy megye kezeli a jövőben.
 
A továbbiakban a hivatásos tűzoltóság negyed helyett fél évente végez majd szakmai ellenőrzést, a műszaki biztonsági ellenőrzések pedig megszűnnek. Átfogó ellenőrzésre az eddigi kettő helyett három évente számíthatnak az egyesületek, írásos értékeléseket pedig egyáltalán nem kell készíteni.   Az elmúlt hat évben végrehajtott ellenőrzések nyomán már nem indokolt a jövőben a korábbi szoros szakmai kontroll, a változásoknak köszönhetően pedig jelentősen csökken az ellenőrzésekkel járó adminisztráció.
 
Az utasítás a hivatásos katasztrófavédelmi szervek feladatait rögzíti, az önkéntes tűzoltó egyesületekre vonatkozó kitételek az együttműködési megállapodásokba kerültek. Ezeket kilencven napon belül újra kell kötni.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2451-valtoztak-az-onkentes-tuzolto-egyesuletekre-vonatkozo-szabalyok

Körbálák égtek tegnap este
2018. augusztus 29. 10:12

Mintegy harminc körbála kapott lángra Mezőtárkányon, a Széchenyi István út mögötti területen, kedd este.

A helyi önkéntes és a füzesabonyi hivatásos tűzoltók vonultak, akik két vízsugárral, kéziszerszámokkal és egy erőgép segítségével a lángokat közel két és fél órás megfeszített munkával elfojtották. A tűzesetben senki sem sérült meg.

Fotó: Füzesabony KVŐ

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2450-korbalak-egtek-tegnap-este

Annyi a darázsfészek, hogy már nem vállalják az irtást a tűzoltók

Nem tudják már vállalni a darázsrajok irtását a túrkevei önkéntes tűzoltók. Bár az elmúlt években e tekintetben is segítették a város lakóit, immár csak az irtással foglalkozó szakemberek elérhetőségével tudnak segíteni, s legfeljebb életveszély esetén avatkoznak be.

A katasztrófavédelem tevékenységei között már évek óta nem szerepel a méhcsaládok, darázsrajok eltávolítása, csak akkor, ha életveszély áll fenn.

A túrkevei önkéntes mentő és tűzoltó egyesület azonban sokáig felvállalta az ilyen jellegű feladatokat, előfordult, hogy egyetlen nap alatt három fészket irtottak ki.

Az elmúlt időszakban egyre többen kérték a segítségünket a darázsfészkek eltávolításához, sok esetben még azt is bosszankodva fogadták, hogy az irtáshoz szükséges szerek beszerzését kértük – mondta el Sörös Tibor, az egyesület parancsnoka.

– Azért tartottuk kiemelt fontosságúnak az ilyen jellegű tevékenységet is, mert úgy véljük, önkéntesként minden lehetséges módon segítenünk kell a helyiek biztonságát. Mostanra azonban már egyszerűen nem fér bele a tevékenységünkbe sem időben, sem anyagilag.

– A kivonulásnak, a ruhák használatának ugyanis egyaránt komoly költségei vannak, arról nem is beszélve, hogy nem egyszer a darázsrajt otthagyva kellett valami sürgős esethez vonulnunk.

Így aztán most már a kevi tűzoltók is inkább a darázsirtó, illetve méhrajbefogó szakemberek elérhetőségét adják meg, amikor ilyen jellegű kéréssel keresik meg őket. Mindezt a költségek csökkentése mellett saját biztonságukért is teszik.

– Egy-egy szezonban akár harminc-negyven alkalommal is hívtak bennünket ilyen jellegű kérésekkel – tette hozzá Sörös Tibor.

– Többnyire darázsfészkekről volt szó, ilyenkor arra kértük az érintetteket, hogy szerezzék be a szükséges irtószert, mi pedig egyeztetett időpontban mentünk elvégezni a munkát.

– Bár már rutinosnak számítunk, olykor azért akadnak kellemetlen helyzetek. Van olyan kollégám, akinél időközben már allergia alakult ki a darázscsípésre, de jómagam is fordultam már orvoshoz egy-egy akció után, a sok csípés miatt.

Amint megtudtuk, olykor a legkülönbözőbb helyszínekről kellett eltávolítani a darázsfészket. A darazsak ugyanis nem csak ereszekben, falrésekben telepednek meg szívesen, de előszeretettel bújnak el padlásokon a tetőszerkezetbe is.

Igazán körülményesnek azonban az az eset számított, amikor a padláson tárolt üveggyapot közé költöztek be. Így aztán a tűzoltókat nem csak a darazsak, de az üveggyapot is szúrta munka közben.

Az is előfordult, hogy egymás után két alkalommal is óvodából kellett kiirtaniuk a kártevő rovarokat, miután az udvar száraz földjének repedéseit lepték el.

A méhfarkas a legveszélyesebb

Olykor még a tűzoltók is elrettennek a darazsaktól, leginkább akkor, ha a méhfarkasokra jellemző, lampionszerűen kiépített fészkekkel találkoznak. Úgy tapasztalták ugyanis, hogy ez a fajta a legagresszívabb.

Amint Sörös Tibor parancsnok elmondta, fokozott óvatosságra intenek mindenkit: felszerelés nélkül senki ne próbálja leszedni a fészket, mert a darazsak veszélyesek lehetnek. Súlyos problémákhoz vezethet a csípésük, amit gyakran ők maguk is tapasztaltak az évek során

https://www.szoljon.hu/kozelet/helyi-kozelet/annyi-a-darazsfeszek-hogy-mar-nem-vallaljak-az-irtast-a-tuzoltok-1242201/

Dunaújvárosi tűzoltó a legerősebbek között

Tűzoltók nemzetközi sportbajnokságának adott otthont a hétvégén a Vas megyei Bükfürdő.
 

A legerősebb és legkitartóbb tűzoltók versenyén, vagyis a TFA-n (Toughest Firefighter Alive) százhetvenen álltak rajthoz – köztük hivatásos, önkormányzati és létesítményi tűzoltók –, hogy minél rövidebb idő alatt teljesítsék a sokszor erőt próbáló feladatokat. A nemzetközi mezőnyben Ambrus László tűzoltó zászlós, a dunaújvárosi hivatásos tűzoltóság szerparancsnoka képviselte Fejér megyét.

Az első hat versenyszám során a tűzoltóknak először egy tizenkilenc kilogrammos tömlőt kellett a vállukon egy állványzatra felvinniük, majd az állványzat tetején lévő tárolóba helyezniük. Ezután egy kötéllel két tekercstömlőt húztak fel, amelyeket szintén a tárolóba raktak. Ha ezzel végeztek, egy négy kilogrammos kalapács folyamatos ütésével kellett egy fém gerendát másfél méter távolságra eljuttatniuk, és egy több mint negyvenkét méteres szlalompályát végigfutniuk anélkül, hogy eldöntenék a bójákat, vagy a célt. A verseny folytatásában egy vízzel teli tömlőt húztak el több mint húsz méter távolságra, majd miután a sugárcső átért a lengőajtókon, a vízsugárral eltalálták a célt, utána elzárták és a földre tették a sugárcsövet. A következő feladat során egy nyolcvan kilogrammos bábut cipelve, húzva tértek vissza a célig. Természetesen a tűzoltóknak minden feladatot teljes bevetési védőruhában, légzőkészülék és légzőálarc használata mellett kellett teljesíteniük.

A bajnokság második napja először egy tömlőhúzási és –összeszedési feladatból állt, majd a versenyzők kötélen felhúzták magukat és átmásztak egy palánkon, és a kiépített pályán újabb erőpróbát teljesítettek a négy kilogrammos kalapáccsal, amelyet alagúton történő átbújás és a nyolcvan kilogrammos bábu cipelése követett. Ha sikerült végrehajtani egy-egy feladatot, már „csak” egy dolga maradt a versenyzőknek: leállítani az idejüket mérő órát. Volt, aki mosolyogva, mások a fáradtságtól eltorzult arccal tették ezt meg. Ám a legtöbb versenyző sikeresen teljesítette az első és a második versenynap izzasztó feladatait. Mindezzel tanúbizonyságot tettek arról, milyen kitartás jellemzi a tűzoltókat, legyenek hivatásosok, önkéntesek vagy létesítményiek.

A kétnapos megmérettetésre az ország minden részéről érkeztek tűzoltók, sőt lengyel, német, osztrák, román, szlovák és szlovén versenyzők is részt vettek a küzdelemben. Összesen százhetvenen álltak rajthoz, Ambrus László tűzoltó zászlós a középmezőnyben, a nyolcvanhetedik helyen végzett. A dunaújvárosi hivatásos tűzoltóság szerparancsnoka már második alkalommal indult a legerősebb és legkitartóbb tűzoltók nemzetközi bajnokságán.

https://www.duol.hu/kozelet/helyi-kozelet/dunaujvarosi-tuzolto-a-legerosebbek-kozott-2426889/

Tűzoltó II. tanfolyam
Szervező: OKTÁV Továbbképző Központ Zrt.
Képzési idő: 1 félév
Típusa: OKJ
Szakma: tűzvédelem
Időpont: 2018. szeptember 15.
Helyszín: Budapest, Debrecen, Eger, Esztergom-kertváros, Gyöngyös, Győr, Hódmezővásárhely, Kaposvár, Miskolc, Nyíregyháza, Szeged, Szolnok, Szombathely, Pécs

A szakképesítés OKJ száma: 31 861 03
Engedélyszám: E-000495/2014/A221
Jelentkezés feltétele: érettségi bizonyítvány

A Tűzoltó II. tanfolyam célja, hogy a résztvevők megismerjék a tűzoltó szakma elméleti és gyakorlati alapjait. Több évtizedes képzési tapasztalatunk alapján létrehoztunk egy gyakorlati alapú komplex programot. A tanfolyamon végzett tűzoltók elhelyezkedhetnek önkormányzati vagy létesítményi tűzoltóságokon, valamint a férfiak felvételt kérhetnek a hivatásos tűzoltói állományba.

A Tűzoltó tanfolyamunk elvégzésével résztvevőink képessé válnak:

 • tűzoltási feladatot ellátni
 • műszaki mentést végezni
 • vonulós tűzoltói szolgálatot ellátni
 • napirend szerinti tevékenységet végezni
 • ügyeleti munkát végezni
 • életmentést végezni
 • beavatkozás közben tekintettel lenni a tűzvizsgálatra

Tűzoltó II. tanfolyam - Budapest főbb témakörei:

 • Munkavédelmi alapismeretek
 • Katasztrófavédelmi alapismeretek
 • Szolgálati és jogi alapismeretek
 • Szerelési és mentési ismeretek
 • Tűzoltási és műszaki mentési ismeretek
 • Tűzoltógépjármű alapismeret
 • Gépesített szakfelszerelések alkalmazása
 • Tűzoltó felszerelések, eszközök, védőeszközök
 • Tűzoltási és a műszaki mentési alapismeretek
 • Tűzmegelőzési alapismeretek

Tanfolyami napok: hétvégén

A tanfolyam részvételi díja (elmélet + gyakorlat): 6 x 35 000 Ft (magánszemélyeknek havi kamatmentes részletfizetés)

Az OKJ-s vizsga díja: 70 000 Ft
Kisgépkezelő vizsga: vizsgánként

Kedvezmények:

Kismamáknak: 15 000 Ft kedvezmény (igazolása a gyermek születési anyakönyvi kivonatának bemutatásával történik)
Pályakezdőknek: 15 000 Ft kedvezmény (igazolása a megszerzett legutolsó bizonyítvány bemutatásával történik
Munkanélkülieknek: 15 000 Ft kedvezmény (igazolása a munkaügyi központ igazolásával történik)
Törzsvásárló kedvezmény: 15 000 Ft (igazolása a partnercégnél vagy az OKTÁV Zrt.-nél korábban szerzett bizonyítvány bemutatásával történik)
Páros jelentkezőknek: 15 000 Ft kedvezmény (a jelentkezés alkalmával a jelentkezési lapon feltüntetendő annak a neve, akivel együtt érkezik a tanfolyamra (név + családtag vagy barát felírásával). Mindkét jelentkezési lapon feltüntetendő a másik név.)

A kedvezmények nem összevonhatók.

Fizetést könnyítő lehetőségek:

 • A díjak fizetése egyenlő havi részletekben (a részletfizetési lehetőséget magánszemélyek vehetik igénybe);
 • Nincs első havi nagyobb befizetés;
 • Nincs regisztrációs díj.

A jelentkezés és beiratkozás folyamata:

A legegyszerűbb variáció az online jelentkezés. A jelentkezés másik módja a személyes jelentkezés valamelyik irodánkban. Ebben az esetben érdemes az adott irodánkban lévő valamelyik kollégánkkal előzetesen időpontot egyeztetni, mert ezzel a várakozás lecsökken és Ön értékes időt takaríthat meg.

Az online jelentkezés esetén a jelentkezési lap beérkezése után bekérjük a tanfolyam megkezdéséhez szükséges iskolai végzettségeket esetleges szakmai előképzettségeket igazoló dokumentumokat.(Az irodában történő jelentkezés esetén ezeket a dokumentumokat a jelentkezés alkalmával kérjük).

Amennyiben az előzetes beszélgetések, vagy a beküldött dokumentumok a szakma valamilyen szintű ismeretére utalnak, akkor a jelentkező kérésére egy előzetes tudásszint felmérést végzünk. A korábban megszerzett tudás ismeretében a tanfolyam bizonyos óráinak látogatása alól a tanfolyami résztvevő felmentést kaphat, mellyel rengeteg időt nyerhet és akár jelentős utazási költséget is megtakaríthat.

A jelentkezés és az esetleges tudásszint felmérés után megtörténik a tanfolyami beiratkozás. A beiratkozás általában csoportos formában történik egy előre kitűzött időpontban. A beiratkozás időpontjáról azok kapnak tájékoztatást, akik már kitöltötték a jelentkezési lapot vagy online, vagy valamelyik irodánkban. A beiratkozással kapcsolatos információkat a tanfolyam tervezett kezdése előtt jellemzően másfél-két héttel küldjük ki a jelentkező által megadott e-mail címre.

A beiratkozás alkalmával a résztvevők a törvény által előírt dokumentumok kitöltése mellet számos információt kapnak a tanfolyam menetével, részleteivel kapcsolatban.

További információ:

Stolcz László tanfolyamvezető
Tel.: (20Ö 777-9252 vagy (33) 435-755

Horváth Anikó tanfolyamszervező
Tel.: (20) 777-9247
E-mail: horvath@oktav.hu

Mező Mónika tanfolyamszervező
Tel.: (20) 777-9364
E-mail: mezo.monika@oktav.hu

A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ mellett az OKTÁV Továbbképző Központ Zrt. rendelkezik a Tűzoltó II. képzés megvalósításához szükséges engedéllyel!

Online jelentkezés

Idén lesz az V. Tűzoltó Tájfutó verseny
2018. augusztus 28. 14:51

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és az Egri Spartacus Tájékozódási Futó Sportegyesület az Országos Katasztrófavédelmi Sport Egyesület támogatásával idén is megrendezi a tűzoltók tájfutó versenyét.

mmáron ötödik alkalommal szállnak szembe egymással a tájfutó tűzoltók, hogy eldőljön, kik tájékozódnak a legjobban és kiknek kiváló az állóképessége.

A verseny ideje:                           2018. szeptember 8.

A versenyközpont helyszíne:     Egri Bornemissza Gergely Szakközép-, Szakiskola és Kollégium

                                                       Eger Kertész u. 128.

Az egyéni, kétfordulós, rövidtávú regionális rangsoroló versenyen kell számot adni rátermettségükről a tűzoltóknak. A verseny résztvevői, illetve az őket kísérő családtagok és barátok a két forduló közti pihenőidőben idén is betekintést nyerhetnek a tűzoltók életébe, közelről is megnézhetnek egy tűzoltó autót, akár bele is ülhetnek és a tűzoltáshoz szükséges felszereléseket is megtekinthetik.

Minden kedves tűzoltó kollégát és valamennyi érdeklődőt szeretettel várunk a versenyre.

 

Letölthető dokumentumok:

Legerősebb tűzoltók versenyén voltak
2018. augusztus 27. 14:21

Heves megyéből hét tűzoltó mérette meg magát az ország legerősebb tűzoltója nemzetközi tűzoltóversenyen, Bükfürdőn.

Vas megye idén először adott otthont a TFA (Toughest Firefighter Alive) nemzetközi tűzoltó sportbajnokságnak. Idén hét országból százhatvankilenc tűzoltó vett részt a nemzetközivé vált viadalon.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az „Őrizd a lángot” Alapítvány, a Tűzoltás-mentés Alapítvány és az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület közösen rendezte meg augusztus 24-25-én a versenyt Bükfürdőn. A kétnapos megmérettetésre az ország minden részéről érkeztek tűzoltók, sőt lengyel, német, osztrák, román, szlovák és szlovén versenyzők is részt vettek a küzdelemben.

Az első és a második versenynap izzasztó feladatait a legtöbb versenyző sikeresen leküzdötte és teljesítette, mindezzel tanúbizonyságot tettek arról, hogy milyen kitartás jellemzi a tűzoltókat, legyen az hivatásos, önkéntes, vagy létesítményi.

A meleg, záporokkal tarkított két nap alatt a kollégák és a nézők buzdítása összes erőtartalékuk mozgósítására bírta a résztvevőket. A látványos versenyt sok Vas megyei és Bükfürdőn nyaraló vendég is figyelemmel kísérte, hangosan buzdítva a hazai és külföldi legerősebb tűzoltókat.

Heves megye tűzoltó csapata hét fővel vett részt a megmérettetésen. Hat hivatásos tűzoltó: Istványi Nóra tű. főhadnagy, Barkó Péter tű. zászlós, Barna Lajos tű. törzsőrmester és Hegyi Ádám, Sebők Dávid, Karkusz Csaba tű. őrmesterek, és Csoma Gábor bélapátfalvai önkéntes tűzoltó a két nap alatt tizenkét embert próbáló feladatot teljesített. Istványi Nóra tű. fhdgy. a női indulók között a harminc évnél fiatalabbak korcsoportban a második helyet szerezte meg. Mindenki a teljesítőképességének határait súrolva versenyzett, csapatunk többi tagjai a jó középmezőnyben végeztek.

Gratulálunk versenyzőiknek a nagyszerű helytállásért!

Fotó: Egyed László tű. alezredes, Balogh Eszter Vas MKI

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2448-legerosebb-tuzoltok-versenyen-voltak

Balesetek hétfő reggelre virradó éjszaka
2018. augusztus 27. 10:06

Két balesethez is riasztották megyénk tűzoltóit hétfő reggelre virradó éjszaka.

Fának csapódott egy személyautó az Egert és Felsőtárkányt összekötő út második kilométerszelvényénél, a vasárnapról hétfőre virradó éjszaka. Az egri hivatásos tűzoltókat riasztották, akik a műszaki mentés során áramtalanították a járművet, mely a forgalmat nem akadályozta. A balesetben két gyermek megsérült, őket a mentők kórházba szállították.

Árokba hajtott és felborult egy személykocsi Pétervásárán, a 23-as főút és az Ivády út kereszteződésénél hétfőn, kora reggel. A balesethez a helyi katasztrófavédelmi őrs egységét riasztották. A tűzoltók feszítő-vágóval az összetört autó tetejét levágták és csak ezt követően tudták a járműbe beszorult két utast kimenteni. Egy ember súlyosan megsérült, őt a mentők a kórházba szállítottak.

Fotó: Balog Csaba tű. tőrm. - Pétervására KVŐ

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2447-balesetek-hetfo-reggelre-virrado-ejszaka

 

Helyismereti foglalkozás a csokigyárban
2018. augusztus 24. 11:52

Az Egri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és az alárendeltségébe tartozó Füzesabonyi Katasztrófavédelmi Őrs közös helyismereti gyakorlatot tartott egy tradicionális élelmiszergyártó üzemben csütörtökön.

A foglalkozás során a gyártástechnológia menetének megismerésén túl áttekintették a létesítmény tűzvédelmi szempontból lényeges részeit, iratait. A helyszín megismerésének engedhetetlen része a mentési, behatolási lehetőségek feltérképezése, a közművek, mint a gáz, elektromos hálózat és szennyvíz kiszakaszolási lehetőségeinek tanulmányozása. A foglalkozáshoz tartozik a tűzoltó vízforrások meglétének, jelölésének és működőképességének ellenőrzése is.

Az ilyen jellegű foglalkozások rendkívül fontosak a mentő tűzvédelem szempontjából, hiszen az itt szerzett tapasztalatok és a megszerzett  helyismeret egy esetleges beavatkozás során nagyon hasznos lehet, a tűzoltók tudni fogják, hogy merre és hová kell menni, hol kell lekapcsolni a villamos áramot, elzárni a gázt, hol vannak a vízvételezési lehetőségek. Ez által egy általános képet kapnak a helyszínről, ami a gyors és szakszerű beavatkozás alapját képezi.

Fotós: Vörös Tamás tű. őrgy.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2445-helyismereti-foglalkozas-a-csokigyarban

Tűzoltói beavatkozások csütörtökön
2018. augusztus 24. 11:20

Hat tűzesethez és négy műszaki mentéshez riasztották megyénk tűzoltóit csütörtökön

Délután egy motorkerékpár és két személygépkocsi karambolozott a 24-es főúton Mátraházánál, a 17-es kilométernél. Az ütközés következtében a motoros a helyszínen életét vesztette. Az autókban utazók közül senki nem sérült meg. A gyöngyösi hivatásos tűzoltók a főút érintet szakaszának teljes lezárása mellett végezték a műszaki mentési munkálatokat.

Négy helyen csaptak fel a lángok szabad területen megyeszerte. Száraz fű égett Kálban a temető előtt és Pétervására külterületén, szemét kapott lángra Egerben a Galagonyás utcában és Egerbaktán a Dobó István utcában. A füzesabonyi, a pétervásárai és az egri hivatásos tűzoltók a kisebb kiterjedésű tüzeket vízsugarakkal és kéziszerszámokkal eloltották és megakadályozták azok továbbterjedését.

Két helyen fakidőlés okozta akadályt kellett megszüntetni. Egerben a Rókus közben az egri, Rózsaszentmártonban a gyöngyösi hivatásos tűzoltók motoros láncfűrésszel és kézi erővel avatkoztak be.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2444-tuzoltoi-beavatkozasok-csutortokon

A legerősebb tűzoltók mérik össze erejüket a hét végén Vas megyében

Az idén a Vas megyei Bük ad otthont a legerősebb tűzoltók nemzetközi versenyének. A TFA-n (Toughest Firefighter Alive) nemcsak Magyarország, hanem a környező országok legerősebb tűzoltói is megmérkőznek. Az augusztus 24-25-én esedékes viadalon különböző korcsoportokban, kiépített versenypályán, védőruhában, előre meghatározott idő alatt kell a feladatokat teljesíteniük.

 

A bevetési védőruhában, légzőkészülékben rajthoz álló tűzoltók szinte akciófilmek hőseivé válnak akkor, amikor nyolcvan kilós bábut cipelnek a hátukon, majd több méter magas palánkra kapaszkodnak fel, tömlőket húznak fel az állványra, nehéz téglatestet visznek magukkal egy alagútban, vagy éppen vízsugárral célba lőnek, kalapálnak… és mindez csak egy része a fizikai állóképességet igénylő feladatoknak.

A TFA nemcsak fizikai erőpróba, hanem szellemi, lelki próbatétel is: megméretik a felkészültség, a csapatszellem és a kitartás, a küzdeni akarás és a kudarctűrő-képesség is.

A Budapestről indult, Orosházán folytatódott, az idén Bükön otthonra találó, évről évre mind nagyobb érdeklődést kiváltó verseny túllépett az ország határain is, hiszen a mezőny nemzetközivé bővült. A résztvevők csakis komoly felkészülés után vághatnak bele a viadalba, a feladatok nagy megterhelést jelentenek fizikailag, teljesítésük emellett komoly koncentrációt is igényel. Éppen ezért is népszerű ez a fajta megmérettetés a tűzoltók között, akik a próbatételek során bizonyítani tudják, hogy az elszántság és az elhivatottság hatalmas teljesítményekre sarkall.

A verseny önmagában is izgalmas, de az azt kísérő rendezvények is alkalmat adnak arra, hogy a rendezvény iránt érdeklődők elmélyüljenek a tűzoltói hivatás rejtelmeibe, és megismerhessék a katasztrófavédelem munkáját. Minderre augusztus 24-25-én nyílik lehetőség, a Vas megyei Bükön.

http://www.orientpress.hu/cikk/2018-08-22_a-legerosebb-tuzoltok-merik-ossze-erejuket-a-het-vegen-vas-megyeben

Apja emlékére tűzoltóautó vitte óvodába a kisfiút az első napon

Édesapja önkéntes tűzoltó volt, kollégái méltó emléket akartak állítani az elhunyt férfinak.
Megható élményben volt része a Tennessee-ben élő Brooks családnak az ovi első napján. Az 5 éves Cooperért – édesapja emlékére – tűzoltóautó jött, és az vitte óvodába.

 

Cooper apukája, a háromgyermekes Christopher Brooks ugyanis önkéntes tűzoltó volt, három hónappal ezelőtt motorbalesetben meghalt. Azt volt az álma, hogy akárcsak őt az apja az iskola első napján, úgy ő majd Coopert viszi tűzoltóautón az első ovis napjára. Ezt azt álmát szerették volna valóra váltani a kollégái.

A kisfiú fülig érő szájjal élvezte a kocsikázást és a látványos belépőt az óvodába, anyukája pedig boldog volt, hogy megvalósulhatott néhai férje álma.

https://www.nlcafe.hu/csalad/20180823/apja-emlekere-tuzoltoauto-vitte-ovodaba-a-kisfiut-az-elso-napon/

Nagy erőkkel vonultak a tűzoltók Abasárra éjjel
2018. augusztus 23. 08:02

Kigyulladt egy családi házzal egybeépített melléképület csütörtökre virradó éjjel Abasáron, a Zöldfa utcában, majd a lángok rövid időn belül két másik melléképületre is átterjedtek.

A helyszínre nagy erőkkel érkeztek ki a hatvani és a gyöngyösi hivatásos tűzoltók, a füzesabonyi és a hevesi katasztrófavédelmi őrsök hivatásos tűzoltói, valamint az abasári önkéntes tűzoltók, akik a gyöngyösi katasztrófavédelmi kirendeltség-vezető irányítása mellett közös erővel, több oldalról támadva, négy vízsugárral oltották el a lángokat, majd hozzáláttak az épületek átvizsgálásához. Az égő melléképületekben több gázpalckot is tároltak, melyek közül néhányat sikerült kihozni a tűzoltóknak, a túlhevült palackokat azonban a helyszínre kért rendőrség készenléti egységének mesterlővésze lőtte ki. Az egységek a tűzoltás és a túlhevült gázpalackok kilövésének idejére az égő épületek környezetében álló ingatlanokból összesen ötvenöt embert menekítettek ki, a lángok eloltása után ők visszatérhettek otthonukba. Az eset során senki nem sérült meg.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2443-nagy-erokkel-vonultak-a-tuzoltok-abasarra-ejjel

Retromotoros tűzoltók útja
2018. augusztus 22. 12:45

A hatvani tűzoltóság C szolgálati csoportjának motorosai idén is elindultak moped túrájukra.

Tavalyi évben a Balatont motorozták körbe, idén a Tisza tavat kerülték meg, Kisköre volt az úti céljuk. A kétnapos túra többnyire motorozással és motor szereléssel telt, de azért egy keveset fürdeni is tudtak.

A rekkenő hőségben 300 kilométer aszfaltcsíkot gyűrtek le a kis motorokkal. Személyi sérülés, anyagi kár nem keletkezett, csak szép emlékekkel gazdagodtak a túra résztvevői.

Fotós: Juhász Krisztián c.tű.zls.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2442-retromotoros-tuzoltok-utja

Fókuszban a szabadterületi tüzek tűzmegelőzése
2018. augusztus 22. 12:20

A rendkívüli hőség, valamint ennek következtében a világ több pontján pusztító erdőtüzek ráirányították a figyelmet a szabadtéri tüzek megelőzésének fontosságára. Ennek érdekében Heves megye katasztrófavédelmi kirendeltségei számos helyszínen és településen tartottak tájékoztatókat az „Erdők, szabadterületek és betakarítási munkák tűzvédelme” témában.

A katasztrófavédelmi kirendeltségek a megye valamennyi járásközpontban szerveztek tájékoztató fórumot, melynek vezérfonala a szabadtéri tűzesetek megelőzése volt. A kirendeltségeken és tűzoltóparancsnokságokon megtartott tájékoztatókra meghívást kaptak a önkormányzatok vezetői, közbiztonsági referensei, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászai, mezőőri szolgálatok munkatársai, a polgárőrségek képviselői, a gazdálkodók és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai is. A fórumon a szabadterületi tűzgyújtás szabályain túl az előadók kitértek a mezőgazdasági betakarításhoz kapcsolódó tűzvédelmi előírásokra, az erdők tűzvédelmére és a tűzgyújtási tilalommal kapcsolatos feladatokra is. A rendezvényeken az előadást tartó katasztrófavédelmi megbízottakon túl a hatósági osztályok munkatársai is részt vettek, akik azonnal válaszoltak a feltett kérdésekre. A fórumokon közel 50-en vettek részt megyeszerte.

A tájékoztató és felkészítő munkában az önkormányzati tűzoltóságok és az együttműködési megállapodással rendelkező önkéntes tűzoltó egyesületek is részt vettek. Közreműködésükkel 17 helyszínen volt tájékoztató fórum, vagy másfajta ismeretközlő tájékoztató. A legtöbb helyen a tájékoztatók után a gyakorlati tapasztalatokról konzultáltak az egybegyűltek. Ezen az előadásokon összesen 136 érdeklődő vett részt. Valamennyi helyszíni fórumon elérhetőek voltak az országos tűzmegelőzési bizottság kommunikációs anyagai is.

Fotós: Gyöngyösi KvK

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2441-fokuszban-a-szabadteruleti-tuzek-tuzmegelozese

Eger Kiváló Tűzoltója” kitüntetést idén Fodor Péter érdemelte ki
2018. augusztus 21. 12:26

Ebben az évben is az augusztus 20-i városi díszünnepségen adták át az „Eger Kiváló Tűzoltója” kitüntetést, melyet Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése adományoz minden évben. Idén Fodor Péter c. tűzoltó törzszászlós, az Egri Hivatásos Tűzoltóparancsnokság műszaki biztonsági tisztje kapta meg az elismerést.

Fodor Péter címzetes tűzoltó törzszászlós 2005-ben szerelt fel az Egri Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóparancsnokság állományába. A tűzoltói ranglétrát végigjárta, volt beosztott tűzoltó, gépjárművezető, különleges szerkezelő, szerparancsnok és megbízott szolgálatparancsnok is, jelenleg az Egri Hivatásos Tűzoltóparancsnokság műszaki biztonsági tisztje. Feladata a tűzoltó gépjárművek, technikai eszközök felügyelete és üzemben tartása, a szigorú munkavédelmi és munkabiztonsági szempontoknak megfelelően. Több tűzoltói beavatkozásnál is bizonyította már szakmai felkészültségét, emberségét. Kiemelkedő szakmai munkája, példamutató munkahelyi és emberi magatartása a hivatásos szolgálat iránti elhivatottságát tükrözi.

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság teljes személyi állománya gratulál az Év Kiváló Tűzoltójának!

 

Fotós: Eger Megyei Jogú Város (Nemes Róbert)

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2439-eger-kivalo-tuzoltoja-kituntetest-iden-fodor-peter-erdemelte-ki

Szombathelyi lány a legerősebb tűzoltók között, aki saját magával versenyez

Országosan hét, Szombathelyről egy tűzoltó lány nevez a legerősebb tűzoltók versenyére, a TFA (Toughest Firefighter Alive) Hungaryra, amelyet augusztus 24–25. között rendeznek Bükfürdőn.

Pályaválasztásának története a családjából ered

Az idei nemzetközi versenyre 169-en neveztek, közöttük Vas megyei hivatásos és önkéntes tűzoltók is vannak. A megyénkből indulók közül az egyetlen női versenyzővel, Paróczi Nórával beszélgettünk. A lány pályaválasztásának története a családjából ered: a nevelőapja „oltotta be” a hivatás iránti érdeklődéssel, aki Zalaegerszegen volt tűzoltó. Nóra fi atal felnőttként tudomást szerzett róla, hogy a közszolgálati egyetemen van olyan képzés, amelyet követően munkát lehet kapni a tűzoltóságon. Katasztrófavédelem–iparbiztonság szakon végzett, a veszélyes anyagok, veszélyes üzemek voltak a képzés fő irányai. Hároméves tanulmányi szerződést kötött a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal. Az egyetemet elvégezve tűzoltó hadnagy lett, a hatósági osztályon helyezkedett el. Nőként nem lehet vonulós tűzoltó, de nem adta fel azt az álmát, hogy részt vehessen a gyakorlati munkában is. Elvégzett egy belső képzést, és most nagyon boldog, mert július végén bekerülhetett a katasztrófavédelmi mobil labor elit csapatába technikusnak.

Hónapok óta készül

Hobbiszinten mindig sportolt, korábban futott, az utóbbi időben kettlebelledzésekre jár, a cél az izomerősítés. Hónapok óta készül a legerősebb tűzoltók versenyére, ebben két vonulós tűzoltó társa segíti: Kurucz Csaba és Fehér Ádám, akiknek ezek a gyakorlatok a „kisujjukban vannak”, tartják benne is a lelket. Úgy meséli, minden tűzoltó nagyon segítőkész vele. A feladatok egyike, hogy fel kell futni három emeletre (12,5 méter magasra) a tizenkilenc kilós tömlőköteggel a vállá – ezt a toronyban lehet gyakorolni. Nóri saját testsúlyához jön még a teher és a 25 kilós felszerelés (az acélpalackos légzőkészülék 15 kiló, a bevetési ruha hat kiló, a sisak, a csizma két kiló). Gyakorolják, hogyan kell kötéllel felhúzni az összekötözött tömlőköteget, húzni a nyolcvankilós babát, valamint hetven métert futni a tömlőkkel. A homokzsákkal töltött bábu háton cipelése nehezen megy neki, számol vele, hogy itt időbüntetést kap majd a versenyen.

Paróczi Nóra gyakorolja a bábu cipelését, a versenyen homokzsákokkal töltik meg, hogy nehezebb legyen
Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

– Én magammal versenyzek, elsősorban magamnak bizonyítok

– teszi hozzá Nóri. – Mindig is szerettem a saját magam állította kihívásokat. Nem gondolom, hogy nyerhetek, habár létezik a legjobb női versenyzőnek járó díj is. Az én kategóriámban, a 18–34 éves korosztályban öten indulunk, a versenyen hét nő lesz az egész országból, de tudom, mindannyian nagyon felkészültek, keményen edzenek a verse nyre. Nekem ez lesz az első ilyen megmérettetésem.

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/szombathelyi-lany-a-legerosebb-tuzoltok-kozott-aki-sajat-magaval-versenyez-2473647/

Szakszervezet: félszáz tűzoltó hiányozhat Baranyából

A tűzoltó-szakszervezet szerint jó 10 százalékos lehet a hivatásos állomány létszámhiánya Baranyában, ami 2019-től jó eséllyel növekedni fog, ha változatlan formában lép életbe a szolgálati törvény túlórára vonatkozó rendelkezése. A 2015-ben beígért 50 százalékos bérfejlesztés sem ér sokat, ha a minimálbér-emeléssel vetik össze.

Eléggé nagy az elkeseredettség a rendészeti berkekben a 2015-ben módosított szolgálati törvény (2015. évi XLII. törvény a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról) 2019-ben életbe lépő egyik módosítása miatt.

Nagy vonalakban arról van szó, hogy 2019-től a rendvédelmi szerveknél a túlórát nem pénzben, hanem szabadnapként lehet megváltani. A probléma leginkább a rendőröknél és a büntetés-végrehajtásnál jelentkezik hatványozottan, de a tűzoltók is érintettek. A számítások szerint a változás azt fogja eredményezni, hogy például a rendőri állomány egy része az év felében kvázi nyaralni fog, mert annyi túlórája gyűlik össze.

Bővebben a témával a Lemil blog foglalkozott:

 

Rendőrök túlórája - vitaposzt

Az elmúlt héten több olyan cikket olvashattunk a hazai sajtóban, amelyek azzal a hírrel foglalkoztak, mely szerint a rendőrök túlóráit a jövőben kizárólag csúsztatással (körülményesebben megfogalmazva: szabadidőben történő megváltással) lehet ellentételezni, vagyis kifizetéssel nem.

Közben a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete bejelentette, hogy országos szinten 1000 fős létszámhiánnyal küzd a tűzoltóság, miközben olyan tervekről hallani, hogy a lánglovagok kötelező munkaidejét annyival emelné meg a kormány, hogy ne kelljen túlórát fizetni.

A HTFSZ a Belügyminisztériumnak is jelezte a problémát, és arra kérte a tárcát, hogy a 2019-ben életbe lépő változást halasszák el a parlamenti ciklus végéig. Ellenkező esetben ugyanis félő, hogy az így is minimális létszámszinten álló állományból többen leszerelnek, aminek már a lakosságra is lehetnek kihatásai (kevesebb tűzoltó tud káresetekhez, tűzhöz vonulni) - olvasható a Mérce cikkében.

Nagy leszerelési hullámot indíthat el, ha nem fizetik ki a túlórát

A létszámhiány és a túlóra baranyai vonatkozásai miatt a Pécsi STOP is megkereste a szakszervezetet, kérdéseinkre Andics Gábor általános alelnök válaszolt.

Elsőként arra voltunk kíváncsiak, hogy Baranya megyében mekkora létszámhiánnyal küzd a katasztrófavédelem. A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közérdekű adatai szerint ugyanis a 2018-as év első negyedévében havi átlagban 489 fő dolgozott a megyében, ebből 41 fő vezetői beosztásban.

A szakszervezet megítélése szerint ma Baranyában a vonulós állomány legalább 10 százaléka (vagyis legalább 50 fő) hiányozhat.

"Nem túlzó a szám, főleg ha figyelembe vesszük, az idén indul Sásdon egy őrs és a közeljövőben egy másik fog indulni Villányban is. Ha fel tudják tölteni ezeket a helyeket, akkor nem kellene Pécsről és Komlóról kollégákat vezényelni az induló sásdi őrshöz, hogy ott szolgáljanak, és nem kellene a megye egyik végén lévő parancsnokságról átrendelni embereket a megye másik végén lévő parancsnokságra szolgálni, hogy a szabadságokat ki lehessen adni"

- mondta el lapunknak Andics Gábor.

Az általános alelnök szerint a létszámhiány és a túlóra kérdése szoros összefüggésben áll egymással.

"A szolgálati törvényt mikor megalkották 2015-ben, nem gondolták, hogy nem tudják teljesen feltölteni a létszámot, ezért a törvényben úgy határoztak, hogy 2019. január 1. után a túlórát nem fizetik ki, csak szabadnapban kompenzálják."

Andics Gábor szerint mivel azóta sem sikerült feltölteni a létszámot (ami ráadásul folyamatosan csökken, az érkező egy-két újonc csak szinten tartásra elég), a túlóra pénzbeli megváltásának eltörlése miatt az állomány egy része felállhat.

"A másik nagy leszerelési hullámot 2019 elejére várjuk, hisz akkor áll be a végleges bére a kollégáknak. Sajnos a beígért 50 százalékos illetményfejlesztés 2015-ben még jól hangzott, de 2019-re már nagyon nem.

Számítások szerint 2015. évtől a minimálbér emelését figyelembe véve a rendészeti területen bevezetett 50 százalékos illetményfejlesztés 9,1 százaléknak felel meg, ez az elvándorlás egyik oka véleményünk szerint. Jövőre bizony meg fog történni minden vonulós tűzoltónál a számvetés, és tartunk tőle, hogy a kollégák követni fogják a civil társaikat a jobb boldogulás reményében"

- fogalmazott az alelnök.

Andics Gábor szerint hiába jön egy-két újonc, mint minden szakmában, nekik is kell 3-4 év, mire tapasztal annyit és beletanul a mesterségbe, hogy kész tűzoltó legyen. Ebben az öregebb kollégák tudnak segíteni.

"Ám valószínűsíthető, hogy a nagy tapasztalattal bíró kollégák mennek el sajnos a testülettől, és az utánuk hagyott űrt nem lehet egyik pillanatról a másikra pótolni"

- tette hozzá.

"Ha a kormányzati akarat nem lesz meg, hogy módosítsa a szolgálati törvényt és a túlórákat csak szabadnapban adják ki, az illetményfejlesztés pedig megáll, akkor szinte biztos olyan leszerelési hullám várható, amilyen még nem volt a rendvédelemben"

- összegezte a helyzetet Andics Gábor általános alelnök.

https://www.pecsistop.hu/tartalom/cikk/495760_szakszervezet_10_szazalekos_letszamhiany_lehet_a

A „Móka Land” tábor lakói látogattak el az egri tűzoltó laktanyába
2018. augusztus 16. 09:35

A

A nyári időszakban sokan szerveznek táborokat iskolás gyermekek részére, és tervezik be programjaik közé a tűzoltóságok meglátogatását, hogy a táborlakók bepillanthassanak a lánglovagok mindennapi életébe, és ezen keresztül –játékosan- ismerkedjenek meg a tűzzel és más fenyegető veszélyekkel.

Az Egri Kulturális és Művészeti Központ szervezte tábor, a MókaLand lakói látogattak el az Egri Hivatásos Tűzoltóparancsnokság laktanyájába kedden. Huszonöt csillogó szemű, információra éhes, csicsergő gyermek érkezett a tűzoltók közé, és ott töltötték az egész délelőttöt.

A gyermekek megismerkedtek a tűzoltókkal, megtudták hogyan telik el egy nap a nagy piros autók között, mit csinálnak a „tűzoltóbácsik”, amikor megszólal a riasztásra figyelmeztető hang, és két percen belül a nagy piros autó már kigurul a garázskapun, hogy a bajba jutott emberek segítségére siessenek. Kezükbe vehettek egy igazi sugárcsövet, és más a tűzoltás és műszaki mentés során használt eszközt, felszerelést is. A népszerű locsoló játékot is kipróbálhatták az udvaron, ami kis felüdülést jelentett a gyermekek számára ebben a nagy nyári melegben.

Fotós: Galuska Balázs tű. c. törm.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2434-a-moka-land-tabor-lakoi-latogattak-el-az-egri-tuzolto-laktanyaba

Kidőlt fák, leszakad faágak
2018. augusztus 15. 10:18

A tegnap délutáni vihar után kilenc helyre kérték a tűzoltók segítségét kidőlt fákhoz, lehasadt faágakhoz megyeszerte.

Hatvanban, Boldogon és környékén okozott a legtöbb helyen fennakadást a nagy szél kedden, a késő délutáni, kora esti órákban. A vihar után nyolc helyre is riasztották a hatvani hivatásos tűzoltókat kidőlt fákhoz, letört faágakhoz. Boldogon egy közel 12 méteres fa dőlt az úttestre, valamint egy személyautóra, magával rántva a távközlési és villanyvezetéket is. A tűzoltók motoros láncfűrésszel és kéziszerszámokkal távolították el a veszélyessé vált, sok esetben a közlekedést is akadályozó, vagy oszlopot is kidöntő fákat, nagy méretű, lehasadt faágakat.

Az esti órákban Noszvajra kértek tűzoltói segítséget a Cseres utcába, ahol a ház tetőszerkezetére dőlt egy nagy fa. Az egri hivatásos tűzoltók csak emelőkosárról tudtak hozzáférni a veszélyessé vált faágakhoz, azokat motoros láncfűrésszel feldarabolták és eltávolították, ezzel a veszélyhelyzetet megszüntették.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2433-kidolt-fak-leszakad-faagak

Újra ellenőrzik a szirénákat
2018. augusztus 14. 16:04

A következő hetekben megyeszerte ellenőrzik a lakossági riasztó eszközök működőképességét. Az úgynevezett „morgató” próbák során a szirénát beindítják, ami rövid ideig tartó hanghatással jár.

A települések területén lévő lakossági riasztó eszközök meghatározott hangjelzések leadására képesek, melyekkel szükség esetén figyelmeztethetik a lakosságot egy katasztrófára vagy veszélyhelyzetre.

A szirénák „morgató” próbája egy 6 másodperces felfutó hangjelzés, ami tájékoztatást ad az eszközök állapotáról, működőképességéről.

A próba során kiadott jelzéseket kizárólag műszaki ellenőrzés céljából adják le és semmilyen veszély bekövetkeztét nem jelzik, a lakosság részéről semmiféle teendő nem szükséges.

A katasztrófavédelem és az áramszolgáltató szakemberei a településeken található valamennyi szirénát ellenőrzik: minden kapcsolószekrényt egy speciális kulccsal felnyitnak és működésbe hozzák a készülékeket. Az ellenőrzések előre meghatározott ütemezés szerint zajlanak.

Egy bekövetkezett vagy előre jelzett katasztrófa esetén a hatóságok ezekkel az eszközökkel is riaszthatják az állampolgárokat, így fontos tudni, hogy hol szólalnak meg, illetve szükséges-e az eszköz esetleges javítása.

A szirénák üzempróbájának végrehajtása a lakosság védelmét és biztonságát szolgálja, az ezzel járó kellemetlenségért előre is kérjük a lakosság megértését.

 

Sziréna ellenőrzési ütemterv 2018

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2432-ujra-ellenorzik-a-szirenakat

Égett egy gépjármű az autópályánál
2018. augusztus 10. 09:20

Kigyulladt egy gépkocsi csütörtök kora este az M3-as autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 60-as kilométernél, Hort térségében.

A tűzhöz a hatvani és a gyöngyösi hivatásos és a horti önkéntes tűzoltók vonultak, akik két vízsugárral oltották el a lángokat. A tűzesetben senki sem sérült meg.

Fotó: Berczki László tű. ftőrm.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2429-egett-egy-gepjarmu-az-autopalyanal