Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hírek

Szárnyait próbálgató kisgólyán segítettek a tűzoltók - képek

Leesett és a földön feküdt, amikor a járókelők megtalálták.

Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A szárnyait próbálgatta egy kisgólya csütörtök délelőtt Debrecenben, az Olajfa utcában. A madár azonban leesett és a földön feküdt, amikor a járókelők megtalálták. A debreceni hivatásos tűzoltókat riasztották a helyszínre, aki egy gépezetes tolólétra segítségével visszatették a madarat a fészekbe. A gólya nem sérült meg - tájékoztatta a ma.hu-t Papp-Kunkli Nóra tű. hadnagy, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei szóvivője.

http://www.ma.hu/kekhirek/316590/Szarnyait_probalgato_kisgolyan_segitettek_a_tuzoltok__kepek?place=srss

Befejeződött az országos tűzoltósport-verseny
2018. június 21. 15:21

Befejeződött a XIV. gróf Széchenyi Ödön Országos tűzoltósport-verseny június huszadikán. A három napos rendezvény során az ország hivatásos tűzoltói mérték össze erejüket és ügyességüket horoglétra-mászásban, százméteres akadályfutásban, négyszer százméteres váltóban és kismotorfecskendő-szerelésben.

Az országos versenyen megyénket az Egri Hivatásos Tűzoltóparancsnokság csapata képviselte. Felkészülésük nem mostanában kezdődött, hiszen a verseny megyei fordulója május kilencedikén volt Makláron, ahol három csapat versengett és a győztes egri csapat nyerte el a jogot, hogy Heves megyét képviselje a tradicionális országos megmérettetésen.

A versenyszámok mind a megyei, mind az országos fordulón ugyanazok voltak:

1. A négyszer százméteres váltóban az első csapattag egy létrával és a stafétaként szolgáló sugárcsővel futásnak ered, a létra segítségével felmászik egy kisház tetejére, végigfut rajta, leugrik a túloldalán, majd átadja a sugárcsövet a második versenyzőnek. Az ő feladata, hogy átjusson egy palánk felett és továbbadja a stafétát a harmadik tűzoltónak, aki ezután az előre kikészített tömlőkhöz fut, felveszi azokat, végighalad a gerendán, közben egymáshoz kapcsolja a tömlőket, az osztóhoz fut, csatlakoztatja a vezetéket, végül a sugárcsövet is a helyére illeszti. De, mert az tulajdonképpen a staféta, mindjárt le is szereli és a váltózónán belül átadja a csapat negyedik tagjának, akinek az is a dolga, hogy futtában felvegyen egy tűzoltókészüléket és azzal eloltsa az időközben meggyújtott tálcatüzet. A feladatnak akkor van vége, ha a tűz biztosan kialudt és a versenyző áthaladt a célvonalon.

2. A kismotorfecskendő-szerelésnél hét csapattag áll a rajtvonalhoz, a feladatuk az, hogy két szívótömlővel a tartályban lévő vizet felvegyék és a három tömlőből álló alapvezetéken és a két-két tömlőből álló két sugáron keresztül úgy lőjenek célba, hogy megtöltsék a céltábla tartályát. Akkor végeznek, amikor kigyullad a töltöttséget jelző lámpa.

Egyéni összesítettben csapatunk két tagja is előkelő helyen végzett. Kormos László tű. hadnagynak a 7. helyezést, Bleszity Erik tű. zászlósnak pedig a 13. helyezést sikerült megszereznie a 120 versenyző közül.

A csapatversenyben megyénk az erős középmezőnyben végzett.

Csapatunk tagjai:

Kormos László tű. hdgy.

Bleszity Erik. tű. zls.

Bleszity Milán tű. őrm.

Karkusz Csaba tű őrm.

Zentai csaba tű. őrm

Fejes Krisztián tű. őrm.

Sebők Dávid Marcell tű őrm.

Hegyi Ádám tű. őrm.

Farkas Dániel tű. őrm.

Gratulálunk a szép eredményekhez!

Fotós: Schober Andor - RSOE, Galántai Judit BM OKF

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2373-befejezodott-az-orszagos-tuzoltosport-verseny

Háznak csapódott, szalagkorlátnak ütközött
2018. június 21. 09:35

Két balesetnél is beavatkoztak Heves megye hivatásos tűzoltó egységei szerdán.

Házfalnak csapódott egy gépkocsi szerda délelőtt Egerben, a Gárdonyi Géza utca és a Leányka utca kereszteződésében. A balesethez az egri hivatásos tűzoltók érkeztek ki, akik áramtalanították a járművet és végezték a további műszaki mentési munkálatokat. A balesetben egy ember megsérült, ezért őt a mentők ellátták.

Szalagkorlátnak ütközött egy kamion szerda délután az M3-as autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 87-es kilométernél. A balesethez Gyöngyösről érkeztek ki a hivatásos tűzoltók, akik áramtalanították a járművet és végezték a további műszaki mentési munkálatokat. A balesetben senki nem sérült meg

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2372-haznak-csapodott-szalagkorlatnak-utkozott

A tűzoltók munkájával ismerkedhettek a szekszárdi diákok

A tűzoltók munkájával ismerkedhettek a szekszárdi diákok

2018.06.20. A Szekszárdi Babits Mihály Általános Iskolában tartott prevenciós napot a Szekszárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság.

A rendezvény alkalmával a diákok betekintést nyerhettek az állomány tevékenységébe és megtapasztalhatták, milyen kihívásokkal néznek szembe egy-egy bevetés során a tűzoltók.

A prevenciós napon játékos feladatok során próbálhatták ki magukat a diákok, amit nagy örömmel és lelkesedéssel fogadtak mindannyian. A Szekszárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság munkatársai négy állomást alakítottak ki a gyerekek számára. Egy befüstölt sátorban kellett megkeresniük különböző tárgyakat, amely során megtapasztalhatták, milyen nehéz feladatuk van a tűzoltóknak egy füsttel teli épületben való tájékozódás során.

A másik feladat során puttonyfecskendővel igyekeztek célba találni a résztvevők, majd társuk segítségét igénybe véve, letakart szemmel keresték meg az elrejtett tárgyakat. A negyedik gyakorlat a tesztírás volt, ami mindenkinek nagyon jól sikerült, így egyetlen diák sem ment haza a jól megérdemelt ajándék nélkül.

A feladatokat úgy alakították ki, hogy a gyerekek megtapasztalják és felismerjék a csapatmunka fontosságát és saját élményeiken keresztül tapasztalják meg, milyen nehéz dolguk van a tűzoltóknak.

Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

http://kadarka.net/cikkek-kat/a-tuzoltok-munkajaval-ismerkedhettek-a-szekszardi-diakok

Beavatkozó tűzoltó nem lehetett, ezért szóvivő lett Fábián Lilla a katasztrófavédőknél

2018. június 20. szerda 14:32

Beavatkozó tűzoltó nem lehetett, ezért szóvivő lett Fábián Lilla a katasztrófavédőknél

Már nem zavarja, hogy nőként nem lehetett beavatkozó tűzoltó, de ha bárhol segíteni kell, szívesen ott van Fábián Lilla, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Lapunknak beszélt a mindig kedves és mosolygós hölgy arról, hogyan került kapcsolatba a tűzoltósággal, s milyen volt az első kárhelyszíni bejelentkezése. 

- Miért pont a tűzoltóság?

Nem mondhatnám, hogy gyerekkorom óta ez volt az álmom, de mindig is a fiúsabb dolgokat szerettem. Olyan 18-19 éves koromban döntöttem el, hogy ezzel szeretnénk foglalkozni. Egyszerűen vonz a veszély, s nagyon szívesen mennék segíteni akkor is, amikor káresethez hívják a tűzoltókat.

- Ha ennyire szereti a veszélyt, miért nem tűzoltó lett?

- Eredetileg beavatkozó tűzoltó szerettem volna lenni, de kiderült, hogy nők csak önkéntesként állhatnának be, hivatásosként „vonulós" tűzoltók csak férfiak lehetnek. Ennek megértettem és el is fogadtam az okait.

- Így jött az, hogy szóvivő lesz?

- Igen. Úgy gondoltam, hogy akkor leszek a legközelebb a szervezethez, ha jelentkezek egy olyan szakra, amely alapján tudok a katasztrófavédelemnél dolgozni, mondjuk, mint hivatali ügyintéző, ezért elvégeztem a Nemzeti Közszolgálati Egyetem védelmi igazgatás szakát, katasztrófavédelmi szakirányon.

Hogy került végül ide?

- A szakmai gyakorlatomat töltöttem Baranyában, és akkor ismertem meg az előző szóvivőt, dr. Kasza Anettet. Mikor elvégeztem az egyetemet, elkezdtem dolgozni máshol, de ugyanúgy a rendvédelemben. Azon a munkahelyemen körülbelül négy és fél évet töltöttem el. Közben Anettel tartottuk a kapcsolatot, és egyszer felmerült, hogy mi lenne, ha én venném át a helyét itt, mert ő leadja a szolgálatot. Egyből igent mondtam, hiszen a tűzoltó hivatás a szívem csücske.

- Vett már részt bevetésen?

- Igen. Egy hónapja dolgoztam itt, amikor is munka után egy barátnőmmel találkoztam. Csörgött a telefonom, hogy robbanás történt a Király utcában, oda kell mennem. Ekkor nem volt még nagy rutinom ebben, kapkodtam a fejem mindenfelé. A legmeglepőbb az volt, amikor többen odajöttek, hogy élő videóban közvetítenek a közösségi médiában, mondjam el, mi történt. Zavarban voltam nagyon, de visszagondolva már csak nevetek rajta.

Mik a jövőbeni céljai?

- Szeretnék nagyon jó lenni abban, amit csinálok. Ezt a munkát most nagyon a magaménak érzem, szívesen csinálom. Persze sok idő kell ahhoz, hogy kellő rutint szerezzek, de azt szeretném, hogy ne tudjanak feltenni olyan kérdést, amire nem tudok válaszolni. A katasztrófavédelemnek rengeteg, szerteágazó feladata van, ezért folyamatosan képzem magam, hogy naprakész, hiteles tudással állhassak a kamerák elé.

- Szabadidejében mit csinál szívesen?

- Mindig megyek valamerre, ha valami program van a városban, rendszeresen megjelenek a barátaimmal. Szeretek olvasni, túrázni, és szinte minden sportot kipróbáltam már, ami csak létezik, mert nagyon kíváncsi természet vagyok. Emellett szeretek még otthon kreatívkodni, lakberendezési tárgyakat csinálni, ilyenkor kiélem a művészi hajlamaimat.

https://www.pecsiujsag.hu/helyi-hireink/beavatkozo-tuzolto-nem-lehetett-ezert-szovivo-lett-fabian-lilla-a-katasztrofavedoknel

Katonák, mentősök, tűzoltók, rendőrök bőrébe bújhattak a fogyatékkal élő gyerekek

Különlegesen indult a hét az Érsekújvári Regionális Oktatási és Szociális Szolgáltatások Központjában (RESC).

Katonák, mentősök, tűzoltók, rendőrök bőrébe bújhattak a fogyatékkal élő gyerekek

Hétköznapi hősök bőrébe bújhattak hátránnyal élő, fogyatékos gyerekek és fiatalok. Élménypedagógiai fogalkozások keretén belül a gyermekek kipróbálhatták, milyen kutyás rendőrökkel nyomokat keresni, tűzoltó- és mentőautóban utazni, vagy épp katonai egyenruhában, felfegyverkezve véghezvinni titkos küldetést.

Pihenésként terápiás kutyák bemutatója és közös játék szolgált. A bátrabbak, félelmüket legyőzve kígyókat és pókokat is simogathattak.

A Nagy Anita által alapított és vezetett Érsekújvári Regionális Oktatási és Szociális Szolgáltatások Központja 2010 óta biztosít komplex ellátást a környékbeli, fogyatékkal élő gyermekeknek és fiataloknak, segítéget nyújt családjaiknak. Több, mint 100 sajátos nevelési igényű gyermeknek és fiatalnak biztosít oktatási feltételeket, nappali ellátást. Speciális általános iskolát működtet autizmussal érintett gyermekek részére, speciális osztályokat testi- illetve halmozottan sérült gyermekeknek.

A Szociális Szolgáltatások Otthona munkaterápiás foglalkozásokat kínál a fiatal felnőtt kliensek számára, valamint nappali ellátást a súlyos fogyatékkal élőknek. A Speciális-pedagógiai Tanácsadó Magánközpont pedig elsősorban (hazánkban egyedülállóan magyar nyelven is) az autizmus spektrumzavar diagnosztikájával, valamint fejlesztéssel, tanácsadással foglakozik.

Lengyel Judit

http://parameter.sk/katonak-mentosok-tuzoltok-rendorok-borebe-bujhattak-fogyatekkal-elo-gyerekek

Új tűzoltóautókat adtak át és szenteltek meg a Dóm téren

Elkészült a száznyolcadik magyar tűzoltóautó, ezzel lezárult a katasztrófavédelmi rendszerek fejlesztése.
 

A pécsi Dóm téren kedden délután adott át ünnepélyes keretek között a fejlesztés utolsó ütemeként elkészült nyolc jármű közül egyet Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, a katasztrófavédelem főigazgatója. A új tűzoltóautók Kalocsa, Mezőberény, Csongrád, Lébény, Fehérgyarmat, Dombóvár és Ajka hivatásos tűzoltó-parancsnokságának és Sásd katasztrófavédelmi őrsének járműparkját erősíti.
Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta, 2014 óta zajlik a tűzoltók gépjárműparkjának fejlesztése.

A hazai tűzoltóautó-gyártás újraindításának köszönhetően összesen száznyolc tűzoltóautó készült el a BM Heros Zrt. üzemcsarnokában. A gépjárművekkel tovább erősödik Magyarország tűzvédelme, a korszerű eszközök használatával hatékonyabbá válnak a beavatkozások. A program keretében Baranyába összesen hat, 130 millió forint értékű, új gépjármű érkezett.

https://www.bama.hu/kozelet/helyi-kozelet/uj-tuzoltoautokat-adtak-at-es-szenteltek-meg-a-dom-teren-1385997/

Május hónap fotója
2018. június 20. 10:21

A Heves Megyei Tűzoltó Szövetség május 26-án tűzoltó versenyt rendezett a megye önkéntes tűzoltói részére. Abasáron húsz lelkes önkéntes raj gyűlt össze és versengett egymással.

A felnőtteknek kismotorfecskendő-szerelés, a gyerekeknek gépjárműfecskendőről történő vizes szerelés, valamint mindkét kategóriában váltófutás volt a feladat. A verseny során a felnőttek és gyerekek egyaránt oltási gyakorlatot hajtottak végre, majd egy akadályokkal teli pályát is le kellett küzdeniük. A verseny végén a gyermekek nagy örömére habpartit is rendeztek, az ifjak nevetve, sikongatva szaladtak bele az óriási „habtengerbe”. A parti pillanatait Nagy Csaba tű. főhadnagy kapta lencsevégre, képei közül az egyik olyan jól sikerült, hogy a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetői azt a hónap fotójának választották.

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2371-majus-honap-fotoja

Több száz méteren sodort az ár egy tűzoltót

Két társa mentette ki, a hét hőseinek nyilvánították őket.

A hét hőseinek nyilvánította a Maros Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség azt a két tűzoltót, akik megmentették Palotailván (Lunca Bradului) az áradat által elsodort társukat.

A dédai Giulian German törzsőrmester és maroshévizi Ioan Ştefan Deac törzsőrmesternek sikerült kimenteniük a vízből egyik társukat, akit több száz métert sodort az ár, miután beszakadt alatta az alámosott part és vízbe esett – foglalta össze a történteket az Agerpres hírügynökségnek Cristian Virag őrnagy, a megyei katasztrófaelhárítás szóvivője.

A hatóság szerint a megáradt patak 17 palotailvai gazdaságot öntött el, elvitte az egyik lakóház hat négyzetméteres falát, elsodort nyolc hidat és pallót, tönkretette a településbe vezető utat.

ISU Mureș fényképe.

http://foter.ro/cikk/20180619_tobb_szaz_meteren_sodort_az_ar_egy_tuzoltot

Árokba csapódott egy személyautó Nagyfügednél
2018. június 18. 10:45

Árokba csapódott egy személyautó az M3-as autópálya Miskolc felé vezető oldalán, a 87. kilométernél, Nagyfüged közelében vasárnap reggel.

A gyöngyösi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járművet majd biztosították a helyszínt. A balesetben öt ember sérült meg, őket a mentők kórházba szállították.

Fotó: Gyöngyös HTP

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2369-arokba-csapodott-egy-szemelyauto-nagyfugednel

Hajdú-bihari tűzoltó lett a katasztrófavédelem focitornájának gólkirálya

Budapest - A katasztrófavédelem országos bajnokságának egyik részét képezi a kispályás labdarúgótorna, melyen Fekete Gábor vihette haza a gólkirály címet.

Június 12-én és 13-án bonyolították le a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos pontszerző bajnokságának egyik részét képező kispályás labdarúgótornát Budapesten, a BKV Előre sportpályán. A kétnapos kemény küzdelem a szabolcsiak győzelmével és címvédésével zárult.

Hajdú-bihari tűzoltó lett a katasztrófavédelem focitornájának gólkirálya

Fotó: Katasztrófavédelem

A bajnokságra tizennyolc megye, illetve a fővárosi igazgatóság mellett a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ, valamint a Gazdasági Ellátó Központ is nevezett. A keddi megnyitón Berecz György tűzoltó ezredes, a BM OKF GEK igazgatója, az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület elnöke köszöntötte a résztvevő huszonegy csapat tagjait. Az ezredes örömét fejezte ki, hogy a BM OKF Gazdasági Ellátó Központ rendezheti az országos rangadót.

 

A kispályás labdarúgótorna a katasztrófavédelem országos pontszerző bajnokságának harmadik állomása, amelyet az atlétikai verseny, majd a fekvenyomó bajnokság követ.

 

Az első napon a selejtezőcsoportok sorsolása után kétszer tizenöt perces körmérkőzések következtek, ahonnan a csoportok első és második helyezettje jutott be a szerdai nyolcaddöntőbe. A csapatok küzdőszelleme mindvégig példás volt, pedig a negyvenfokos hőség, a napsütés és a műfüves pálya forró párája erősen próbára tette még a szurkolókat is.

A második versenynapon már egyenes kieséses rendszerben zajlott a küzdelem. A döntőket is rendületlen elszántsággal vívták meg a csapatok. A legjobb négy közé végül Bács, Békés, a fővárosiak és Szabolcs válogatottja jutott. A helyosztót Bács megye és az FKI játszotta, előbbi 3-1-re győzött, ezzel megszerezte a harmadik helyet. A döntőben 1-1 után idegőrlő, hatkörös büntetőrúgásokkal a szabolcsiak legyőzték Békés csapatát, így tavalyi bajnoki címüket megvédve ők vihették haza az elsőségért járó kupát, illetve a tornagyőzelmet jelképező vándorserleget is.

A díjakat Berecz György és dr. Gubicza József tűzoltó ezredes adta át. A legjobb kapusnak járó elismerést Timku Tamás tűzoltó főtörzsőrmester, a szabolcsi csapat tagja érdemelte ki.

 

A torna gólkirályi címét Fekete Gábor tűzoltó őrmester, Hajdú-Bihar megye csapatának játékosa vihette haza.

 

A legjobb mezőnyjátékosnak Kovács Máté, a Bács-Kiskun megyeiek erőssége bizonyult.

http://www.dehir.hu/hajdu-bihar/hajdu-bihari-tuzolto-lett-a-katasztrofavedelem-focitornajanak-golkiralya/2018/06/15/

Videó: így oltotta a Frangepán utcai tüzet 123 tűzoltó

 

Nem mértek veszélyes károsanyag-koncentrációt a levegőben a XIII. kerületi, Frangepán utcai, szerdán történt raktártűz után - írja a katasztrófavédelem, amely még csütörtökön is dolgozott a helyszínen.

Egy informatikai eszközök tárolására szolgáló, háromezer négyzetméteres raktárépületben csaptak fel a lángok szerdán délelőtt a Frangepán utcában. A fővárosi hivatásos és a zuglói önkéntes tűzoltók négy órán keresztül oltották a tüzet: százhuszonhárom tűzoltó harmincegy gépjárművel, tizenkét vízsugárral és két vízágyúval dolgozott, munkájukat a Készenléti Rendőrség két, nagy mennyiségű vizet hordozni képes vízágyúval, az FKF Zrt. pedig két víztartályos gépjárművel segítette.

 

A tűz miatt több száz méter magas füstoszlop alakult ki, ami a viszonylagos szélcsend miatt egyenesen, felfelé terjedt. Az emberek biztonsága érdekében a fővárosi mobil labor mindvégig a helyszínen volt, a szakemberek több ponton végeztek méréseket és vizsgálták a levegőben az egészségre káros anyagok jelenlétét. A mérések lakosságvédelmi intézkedést megalapozó veszélyes koncentrációt nem mutattak ki, így további lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. 

A rendőrség rongálás miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://13.kerulet.ittlakunk.hu/utcak-terek/180615/video-igy-oltotta-frangepan-utcai-tuzet-123-tuzolto

Biztonsági nap az egri tűzoltóságon
2018. június 15. 12:49

Üzemanyagtöltő állomás munkatársai részére szerveztek biztonsági napot a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság támogatásával a napokban. A tavalyi üzemanyagtöltő állomáson szervezett gyakorlat után idén helyszínül az egri tűzoltó laktanyát választották.

A biztonsági napot a szakemberek azzal a céllal szervezték, hogy az üzemanyagtöltő állomás munkatársai átfogóbb és mélyebb tudást szerezzenek a tűzoltó készülékekről, azok helyes használatát elsajátítsák. Szerencsére statisztikailag kimutatható, hogy ritkán fordulnak elő tűzesetek üzemanyagtöltő állomásokon, ettől függetlenül azonban nagyon fontos a rendszeres tűzvédelmi elméleti és gyakorlati oktatás, hiszen egy esetleges tűz kialakulásakor a tűz kezdeti stádiumában történő gyors és szakszerű beavatkozás akár megakadályozhat egy súlyosabb katasztrófát is.

A rendezvényen több mint harmincan vettek részt az üzemanyagtöltő állomás szakemberei közül. A továbbképzést a Magyar Nemzeti Bank képviselői egy előadással nyitották meg, melyben szó esett a hamis pénzek felismerésének módszereiről és a bankjegyek helyes ellenőrzéséről. Elhangzott, hogy a társaság számára nagyon fontos, hogy napjaink veszélyeit is tudják kezelni, a hamis pénz felismerése is egy kiemelt feladat a veszteségek elkerülése érdekében.

A második előadás keretében Sas Dániel tű. főhadnagy egy kézi porral oltó készülék részeit és annak működési elvét, valamint ellenőrzését mutatta be. Elmondta, hogy azért fontos a készülék használatának ismerete, mert egy kialakulóban lévő tűz oltását könnyen el lehet végezni vele, így megelőzhetőek a súlyos balesetek és a tűzzel járó anyagi károk is csökkenthetők. A nap végén az egri tűzoltók a porral oltó készülék használatát gyakorlatban is bemutatták tálcatűz oltási bemutatón keresztül. Ezután a porral oltó készülékek használatát azokkal is gyakoroltatták, akik a frontvonalban dolgoznak és leginkább érintheti Őket a használat. Kipróbálhatták magukat, egy tálcában égő tüzet kellet eloltaniuk védőruhában, egy 6 kilogrammos porral oltó készülékkel. Figyelniük kellett a biztosító szeg eltávolítására, majd a porral oltó készüléket fel kellett rázniuk és próbalövéssel ellenőrizni annak működését, végül pedig célzottan a tűzre irányítani a tömlőt úgy, hogy a kilövellő oltóanyag a lángokat beterítse, ezzel elvonva az oxigént, mely az égés egyik elengedhetetlen feltétele.

A tűzoltók és az üzemanyagtöltő állomás szakembereinek együttműködése már több évre visszatekint. Az ilyen szakmai napok és gyakorlatok kölcsönösen segítik mindkét közreműködő szakmai fejlődését.

Fotó: Eger KVK

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2368-biztonsagi-nap-az-egri-tuzoltosagon

Balesetek és kigyulladt gépjármű csütörtökön
2018. június 15. 10:18

Letért az úttestről és a tetejére borult egy gépkocsi a 21-es főút 3-as kilométerénél, Hatvan térségében, csütörtök reggel. Hatvan város hivatásos tűzoltóit riasztották, akik áramtalanították a járművet.

Az eset során három ember megsérült, őket a mentők kórházba szállították.

Összeütközött egy személyautó és egy kamion az M3-as autópálya Nyíregyháza felé vezető oldalán, a 100-as kilométernél, Kompolt térségében, csütörtök délelőtt. A füzesabonyi hivatásos tűzoltók vonultak, akik áramtalanították a járműveket. Az eset során négy ember megsérült, őket a mentők ellátták.

Egy személygépkocsi égett az M3-as autópálya kerekharaszti pihenőjében csütörtök este. A tűzesethez a hatvani hivatásos tűzoltókat riasztották, akik két vízsugárral eloltották a lángokat. A tűzben senki nem sérült meg.

Fotó: Hatvan HTP / Füzes KVŐ

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2367-balesetek-es-kigyulladt-gepjarmu-csutortokon

Három autó ütközött a 21-es úton
2018. június 14. 08:58

Három személygépkocsi ütközött össze a 21-es főút 8-as kilométerénél, Lőrincinél, szerda délután.

A hatvani hivatásos tűzoltók a mentőkkel együtt egy embert feszítővágó segítségével emeltek ki az egyik járműből. A balesetben két ember sérült meg, őket a mentők kórházba szállították.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2365-harom-auto-utkozott-a-21-es-uton

Kőkemény versenyen bizonyítottak a tűzoltók
2018. június 14. 15:20

Negyedik alkalommal rendezték meg a napokban Balassagyarmaton, a Civitas Fortissima téren a Nógrád Megyei Tűzoltók Erőpróbáját. Heves megye tűzoltóit is meghívták a versenyre, megyénkből nyolc tűzoltó nézett szembe a kihívással.

A megmérettetés négy próbatételből állt és mindehhez társult a rendkívül meleg időjárás, ami kifejezetten kemény kihívás elé állította a tűzoltókat. Erejének tesztelésére idén huszonöt Nógrád megyei és nyolc Heves megyei tűzoltó – köztük egy hölgy – vállalkozott. Megyénket Istványi Nóra tű. főhadnagy, Kormos László tű hadnagy, Barkó Péter tű. zászlós, Barna Lajos tű. törzsőrmester és Hegyi Ádám, Sebők Dávid, Zentai Csaba, Karkusz Csaba tű. őrmesterek képviselték.

Az első állomáson két darab, négy-négy tagból összekapcsolt tömlőt futva kellett kifektetni hetven méteres távolságra, majd két tömlő feltekerése és elhelyezése egy ládában volt a feladat. A második állomáson egy hat kilogrammos kalapáccsal ötven-ötven ütést kellett mérni a „kalapács doboz” alsó és felső részére, majd egy szánkóra szerelt kismotorfecskendőt kellett elhúzni húsz méter távolságra kötél segítségével. A harmadik feladat keretében először két darab kéttagú dugólétrát kellett beállítani egy négyemeletes állványzat második emeletéhez, majd a versenyzőknek fel kellett jutni a torony tetejére két harminc-harminc kilogrammos kannával a kezükben, aztán három összetekert tömlőt felhúzni kötélen, végül a kannákat lehozni. A negyedik állomáson egy húsz kilogrammos gázpalack átvitele volt a feladat egy tíz méteres kúszócső alagúton, kis séta után ugyanezt visszafelé is végre kellett hajtani, majd egy nyolcvan kilogrammos bábut kellett a hátukra véve száz méteren keresztül elcipelni, végül egy két és fél méter magas akadályfalat leküzdeni. A feladatot csak tovább nehezítette, hogy mindezt védősisakban, védőkabátban, mászóövvel a derekukon és a negyedik feladat kivételével légzőkészülékben teljesítették a rendelkezésükre álló 4x7 perc alatt, minimális – nagyjából egy percnyi pihenőidővel az állomások között.

A rendezvény zárásaként Antal István tűzoltó ezredes, a katasztrófavédelem Nógrád megyei igazgatóhelyettese gratulált a versenyt teljesítő tűzoltóknak és az ifjú erőpróbázóknak. A legjobbaknak járó díjat elsőként Istványi Nóra tűzoltó főhadnagy vehette át, aki egyetlen női indulóként a férfiakat is nehézségek elé állító próbatételt maradéktalanul teljesítette. A férfiak mezőnyében Sebők Dávid tűzoltó őrmester a második helyen végzett. Gratulálunk teljesítményükhöz, tűzoltóink ismét bizonyították, hogy nincs akadály, amit ne tudnának leküzdeni.

Fotó: Istványi Nóra tű. fhdgy.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2366-kokemeny-versenyen-bizonyitottak-a-tuzoltok

Kéményt döntött el a viharos szél
2018. június 13. 10:01

Az erős szél miatt ledőlt egy családi ház kéménye Sirokban a Verpeléti úton tegnap délelőtt.

A kémény darabjai a tetőt is átszakították. A pétervásárai hivatásos tűzoltók a veszélyes törmelékeket a háztetőről eltávolították, a kéményt visszabontották, majd a tető sérült részét fóliával befedték. Az esetben senki sem sérült meg.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2364-kemenyt-dontott-el-a-viharos-szel

Idén is jelentős támogatásban részesülnek az önkéntes mentőszervezetek
2018. június 13. 09:50

Idén kilencvennyolc önkéntes mentőszervezet jut pályázati támogatáshoz központi forrásból. Az erre vonatkozó döntést a napokban hagyta jóvá a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója.

Az önkéntes csoportok megalakítását és működésük szervezett kereteinek megteremtését hat évvel ezelőtt kezdeményezte a katasztrófavédelem. A központi, majd a területi rendeltetésű mentőszervezetek megalakítása és minősítése után a járási és települési szintű szervezetek életre hívása következett. Ezek a csapatok ma már jól kiegészítik a hivatásos katasztrófavédelmi egységek munkáját, képesek hatékonyan, a hivatásosok irányításával működni.
 
Az önkéntes mentőszervezetek erősítésének elsődleges célja mindig is a települések önvédelmi képességének növelése volt. A szervezetek bevonásával emelkedik azoknak a létszáma, akik helyben vállalhatnak szerepet a károk felszámolásában, helyreállítási munkákban. Jelenleg országosan több mint húszezer-kétszáz önkéntes áll beavatkozásra készen az emberek biztonsága érdekében.
 
A mentőszervezetekben tevékenykedők létszámának növekedésével arányosan a beavatkozások száma is emelkedett, tavaly már 198 katasztrófavédelmi műveletben vettek részt az önkéntes mentőszervezetek. A beavatkozásokhoz azonban nemcsak elhivatottságra és szakmai tudásra, hanem megfelelő felszereltségre, a kor kihívásainak megfelelő technikai eszközökre is szükség van.
 
A korábbi évekhez hasonlóan a katasztrófavédelem idén is kiírta azt a pályázatot, ami az önkéntes mentőszervezetek tevékenységéhez kapcsolódó technikai eszközök, működési költségek finanszírozására, védőruházattal való ellátásukra, valamint a mentőszervezet tagjai oktatásának, vizsgáztatásának támogatására nyújt lehetőséget a központi költségvetésből.

Fotó: Illusztráció - Hevesi Katalin tű.alezredes - Heves MKI

Forrás: BM OKF

Letölthető dokumentum(ok):

 

Egy délelőtti átmeneti szünetet követően ismét több helyen közhetünk meg jégesővel és erős széllel.

2018. június 13. szerda, 07:42

Nagyobb számban a Dunától keletre, az Alföldön várható zivatarok kialakulása, amelyeket elsősorban felhőszakadás (> 20-30, néhol > 50 mm), kisebb eséllyel jégeső (jégméret akár 2, 3 cm körül) és erős vagy viharos (50-75, esetleg > 80 km/h) szél kísérhet - írja vészjelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az erősen felhős ég mellett napközben hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 30 fok között várható, északnyugaton lesz a hűvösebb. Késő estére 17, 22 fok közé hűl le a levegő. (Viharos időjárás - itt van hat szabály, amit érdemes betartani.)

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/nincs_vege_orak_mulva_ujra_lecsap_magyarorszagra_a_vihar_es_a_jeg.664226.html

Lecsapott a vihar éjszaka, négy megyében nincs áram

2018. Június 13.

Az éjszakai viharok miatt csaknem 40 ezer háztartásban nem volt áram szerda reggel, több százszor riasztották a tűzoltókat, és folyamatosan érkeznek a bejelentések.

Négy megye több településén szünetel az áramszolgáltatás az éjszakai viharok miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). A tűzoltókat főként kidőlt fák, letört ágak miatt riasztották.

Kora reggel

 • Bács-Kiskun megyében több mint 13 600,
 • Békésben csaknem 12 500,
 • Csongrádban 3400,
 • Pest megyében pedig mintegy 9500

fogyasztónál nem volt áram. A szolgáltatók dolgoznak az üzemzavarok elhárításán.

Szerda kora reggelig mintegy 300 esetben riasztották viharkárhoz a tűzoltókat, és még érkeznek újabb bejelentések. Éjjel elsősorban Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Pest megyében volt szükség a munkájukra a mostoha időjárás miatt.

Főként kidőlt fák, letört ágak miatt hívták őket. Békéscsabán és Kecskeméten például parkoló autóra, Ócsán családi házra, Mórahalmon, Csanyteleken és Derekegyházon pedig utakra borultak fák.

Éjjel még azt közölte az OKF, hogy Pest és Bács-Kiskun megye több településén nincs áram; az üzemzavar akkor csaknem 70 ezer embert érintett.

https://www.nlcafe.hu/otthon/20180613/vihar-aramszunet-kidolt-fa-tuzoltok/

Budapest – Leszakította a felsővezetéket a kelebiai vonalon egy kidőlt fa.

A Budapest–Kelebia vasútvonalon, Dömsöd és Kunszentmiklós-Tass között szerda hajnalban egy kidőlt fa leszakította a felsővezetéket, ezért ideiglenesen szünetel a vonatközlekedés – közölte a Mávinform az MTI-vel. Dömsöd és Kunszentmiklós-Tass között vonatpótló busz közlekedik, az átszállások miatt 30-60 perccel hosszabb lehet a menetidő a közlemény szerint.

(MTI)

Vészinfo

Sok munkát adott a tűzoltóknak az éjszakai vihar

Még mindig érkeznek újabb bejelentések. Szerda kora reggelig országszerte mintegy háromszáz esetben riasztották viharkárokhoz a tűzoltókat, és még mindig érkeznek újabb bejelentések. Az éjszaka folyamán elsősorban Pest, Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyében volt szükség az egységek beavatkozására a mostoha időjárás miatt. Főként kidőlt fák, letört ágak adtak munkát a tűzoltóknak. Békéscsabán és Kecskeméten például parkoló autóra, Ócsán egy családi ház tetejére és kerítésére, Mórahalmon, Csanyteleken és Derekegyházon pedig utakra borultak fák.

http://hirpress.hu/index.php?pg=cikk&id=57169

A pénteki, négy halálos áldozatot követelő viharok után megérkeztek az újabb heves zivatarok nyugat felől, több településen már károkat okoztak. Nagycenk környékén 150 kilométer/órás széllel érkezett a vihar, amely negyedóra alatt átvonult a térségen.

Jégeső pusztított az osztrák-magyar határhoz közel, Mészverem településen is. Itt borsónyi jég esett. Szinte éjszakai sötétségbe borult az ég, amikor a vihar lecsapott.

Nagycenken és környékén nagy erőkkel dolgoznak katasztrófavédelem egységei és  áramszolgáltatók munkatársai a károk felszámolásában – mondta Holzmann Éva az M1 tudósítója helyszíni beszámolójában. A Nagycenket Hidegséggel összekötőt utat lezártak, mivel fák és villanyoszlopok dőltek az útra.

Nagycenk és Pereszteg környékén 1300 fogyasztónál elment az áram. Számos családi házban keletkeztek károk, a vihar erejét mutatja, hogy 150 kilométer/órás széllel érkezett és negyedóra alatt végigvonult a településeken, nagy károkat okozva a családi házakban – hangzott el a tudósításban. A legtöbb esetben a tetőket bontotta meg a vihar.

https://www.hirado.hu/belfold/kekfeny/cikk/2018/06/12/tobb-mint-ezer-fogyasztonal-szunetel-az-aram-gyor-moson-sopron-megyeben?source=hirkereso

 

Rémisztő fotó jött: szupercella hozta Sopronba az óriási vihart, már most nagy károkat okozott

A tűzoltóknak nincs egy nyugodt percük sem.

Az Időkép nemrég tett közzé egy fotót arról, hogy egy szupercella lépte át a határt Sopron térségében. Nem sokkal később pedig már jöttek is a hírek a viharkárokról.

A Katasztrófavédelem azt írja, hogy az ország nyugati részén átvonuló zivatarrendszer nyomán kidőlt fákhoz, leszakadt villanyvezetékekhez és a szél által megrongált háztetőkhöz riasztják a tűzoltókat Győr-Moson-Sopron megye több településére.

Nagycenken, a Soproni utcában számos esetben avatkoztak be a tűzoltók, hogy felszámolják a családi házakban keletkezett károkat. Peresztegen, a Fő utcában, kidőlt fát távolítottak el az úttestről.

http://faktor.hu/faktor-remiszt-foto-jott-szupercella-hozta-sopronba-az-oriasi-vihart-mar-most-nagy-karokat-okozott?source=hirkereso

Viharkárok miatt riasztják a tűzoltókat Győr-Moson-Sopron megyében

Két település ezerháromszáz fogyasztási helyén szünetel az áramszolgáltatás is. Az ország nyugati részén átvonuló zivatarrendszer nyomán kidőlt fákhoz, leszakadt villanyvezetékekhez és a szél által megrongált háztetőkhöz riasztják a tűzoltókat Győr-Moson-Sopron megye több településére. Nagycenken, a Soproni utcában számos esetben avatkoztak be a soproni hivatásos és a nagycenki önkéntes tűzoltók, hogy felszámolják a családi házakban keletkezett károkat. Peresztegen, a Fő utcában, kidőlt fát távolítottak el az úttestről a peresztegi önkéntes tűzoltók. Hegykőn, a Viola utcában, kidőlt fához riasztották a hegykői önkéntes tűzoltókat. A viharkárok miatt Nagycenken és Peresztegen ezerháromszáz fogyasztó maradt ideiglenesen áramszolgáltatás nélkül. A megye központi műveletirányítási központjába folyamatosan érkeznek a bejelentések, a tűzoltók dolgoznak a károk felszámolásán.

http://hirpress.hu/index.php?pg=cikk&id=57155

 
Iskolások látogatták az egri tűzoltó laktanyát
2018. június 12. 15:11
Csillogó szempárok lepték el az egri hivatásos tűzoltóság laktanyáját kedden délelőtt. Az Egri Kemény Ferenc Sportiskolai Általános Iskola első osztályos diákjai látogatták meg a város tűzoltóit és töltöttek el velük egy interaktív délelőttöt.

A látogatás előtt szó esett arról, hogy ebben a rekkenő hőségben milyen fontos a vízfogyasztás, ezért a laktanyába való belépés előtt minden gyermek ivott a táskájukban lévő vizes kulacsból.

A gyermekek csillogó szemekkel és fülig érő szájjal, csicseregve léptek be ebbe a számukra monumentális épületbe, ahol szép kék, egyforma ruhába öltözött erős tűzoltók várták őket. A program első részeként a tűzoltók bevetési védőruhájával ismerkedtek, volt, aki csak a kisméretű tűzoltóruhába öltözött be, de a kíváncsibbak az igazi bevetési védőruhát és sisakot is kipróbálták. A ruhapróbát követően kígyózott a sor a nagy piros tűzoltó kocsi mellett, mindenki ki akarta próbálni milyen is a vezetőülésből szemlélni a világot. Az egri lánglovagok egy próbariasztást is bemutattak a kicsiknek, akik végignézhették, hogyan csúsznak le a csúszdán riasztáskor és indulnak el a tűzoltók, hogy a bajba jutottakon segítsenek. Ezt követően egy versenyt rendeztek nekik, már megszerelt sugarakkal kellett csapatban versenyt futniuk. A látogatás végén az ifjak egy rajzot készítettek a tűzoltóknak, melyért cserébe egy-egy hajtogatható tűzoltó makettet kaptak ajándékba.

Az izgalmas látogatás során a gyermekek megismerkedtek a laktanya épületével, a vonulós tűzoltók által használt járművekkel és felszereléseivel. Az iskolások nagy figyelemmel követték a tűzoltók beszédeit és számtalan kérdést tettek fel, hiszen minden érdekelte őket. Elmondták, hogy nagyon tetszett nekik a délelőtti ismerkedés, reméljük, hamarosan újra meglátogatják az egri állományt!

Fotó: Heves MKI

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2362-iskolasok-latogattak-az-egri-tuzolto-laktanyat

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2018.06.13. szerda éjfélig

HEVES ZIVATAROK, ZIVATARRENDSZER(EK)!

ÉJSZAKA:

Nyugat, délnyugat felől zivatarrendszer éri el az országot, amely kelet, északkelet felé halad, és éjszaka átvonul felettünk, előtte helyenként lehetnek zivatarok.

Heves zivatarokra is számítani kell, amelyeket - akár nagyobb területen - károkozó szélroham (> 90-100 km/h), nagy méretű jég (2-5, kis eséllyel > 5 cm) kísérhet. Felhőszakadás (> 30, néhol > 50 mm) is valószínű.

SZERDA NAPPAL, ESTE:

Napközben több helyen várható zivatar, amelyet felhőszakadás (>30, néhol > 50-60 mm), jégeső (jégméret akár 2, 3 cm körül) és erős vagy viharos (50-75, esetleg > 80 km/h) szél kísérhet.

 

2018.06.12. 18:30 Országos Meteorológiai Szolgálat

http://www.met.hu/idojaras/veszelyjelzes/index.php

Ellopott tűzoltó készülékek adatai

A rendőrség és a karbantartók összefogásával lehetséges megtalálni az eltulajdonított készülékeket.

A tűzoltó készülékek gyártási számmal rendelkeznek, így eltulajdonításuk esetén van esély arra, hogy rábukkanjanak. Persze a megkárosítottak feljelentése, valamint a rendőrség és a karbantartók hathatós összefogására lenne szükség.

A rendőrség honlapján a közérdekből nyilvános körözések között egyetlen egy tűzoltó készülék sem szerepel. Közérdekűadat-igényléssel azonban sikerült a tűzoltóportálnak hozzájutnia 35 darab ellopott készülék adataihoz. Ezeknek az elmúlt években veszett nyoma Debrecenben, Győrben, Nyírbátorban, Nyíregyházán, Siófokon és Szegeden.

Sajnos a rendőrség listája meglehetősen hiányos, olykor a gyártási szám mellett csak annyi szerepel, hogy tűzoltókészülék. A típusjel és a gyártás időpontja lenne az, amit mindenképpen érdemes a körözés során közölni az eltűnés időpontja, helye és a gyártási szám mellett.

A jó nyilvántartás mindennek az alapja

A tűzoltó készülékeket évente karbantartani szükséges. A karbantartóknak ilyenkor lehetőségük lenne kiszűrni az ellopott készülékeket. Persze ehhez a rendőrségtől megfelelő információkat kellene kapniuk.  A készenlétben tartóknál pedig a részletes nyilvántartás, és a lopások mihamarabbi észlelése a fontos, ezzel járulhatnak hozzá a készülékek megtalálásához, esetlegesen a tettesek kézre kerítéséhez, így az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető lopások visszaszorításához.

Ellopott tűzoltó készülékek listája

Lánglovagok.hu

(2018. június 11.)

http://www.langlovagok.hu/tuzvonal/1278_ellopott-tuzolto-keszulekek-adatai

Tűzoltó robotkígyó

A távirányítható robotkígyó a keskeny részeken keresztül is képes bekúszni a lángban álló épületbe, hogy közvetlenül a tűzfészkeket fojtsa el. A robotkígyó különlegessége, hogy mozgása során vékony, de erős vízsugarakra támaszkodik. Ezek a „folyékony lábak” nem sérülnek meg, nem botlanak meg semmiben, nem akadályozza mozgásukat semmi.

A kutatók még a fejlesztés elején járnak, de ez a kísélet jól megmutatja az ötlet lényegét.

 

 

http://galaktika.hu/tuzolto-robotkigyo/

 
Balesetes kamionokat mentenek a hatvani tűzoltók
2018. június 11.
M3 - Aszódnál csak a személyautók mehetnek tovább a pályán.

Utoléréses balesetet szenvedett két kamion az M3-as autópálya 42-es kilométerszelvényénél, Aszód térségben, a főváros felé vezető irányban, a vasúti felüljárónál. 

Az ütközés következtében az egyik kamion keresztben állt meg az úton. A hatvani hivatásos tűzoltók dolgoznak a műszaki mentésen - közölte a katasztrófavédelem. A forgalom áll az érintett szakaszon, a leállósávban csak a személyautók tudnak haladni.

Képünk illusztráció.

http://hatvanonline.hu/hir/Balesetes_kamionokat_mentenek_a_hatvani_tuzoltok/0/7/13584

 

Villámárvíz Szilvásváradon
2018. június 11. 09:30

Hirtelen nagy mennyiségű csapadék hullott hétfőn hajnalban Szilvásváradon és térségében. Három órakor érkezett az első bejelentés, hogy a településen a patak kiöntött, a víz az utcákon hömpölyög.

A lezúduló nagy mennyiségű csapadék utakat, átereszeket, útpadkákat mosott el, a parkoló autókat padkának, villanyoszlopnak sodort, valamint elöntötte számos családi ház pincéjét, szuterénjét, kazánházát 1-1,5 méter magasan. A viharban sok helyen fák dőltek az úttestre, ezzel is elzárva az utakat a térségben.

Reggelig közel ötven bejelentés érkezett a megyei katasztrófavédelem műveletirányítási ügyeletére. Az egri hivatásos, a bélapátfalvai önkormányzati és a szilvásváradi önkéntes tűzoltók reggel óta nagy erőkkel védekeznek, illetve folyamatosan, több csoportban végzik a szivattyúzást.

A Szalajka-völgyben a kisvasút pályáját is alámosta a víz, ennek használhatóságáról az üzemeltetőnél érdeklődjenek.

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2360-villamarviz-szilvasvaradon

Hatvanezer hektáron permetezik a szúnyogokat a héten
2018. június 11. 13:20

A múlt héten az előzetes terveknek megfelelően 35 ezer hektárt kezeltek, 213 településen és Budapest hat kerületében permetezték a szúnyogokat. A Balatonon, a Tisza-tavon és a Duna mentén biológiai módszerrel gyérítették a szúnyoglárvákat, mérsékelve ezzel a vérszívók utánpótlását. Ezen a héten összesen 148 település belterületén permetezik a szúnyogokat, csaknem 60 ezer hektárt kezelnek, amennyiben azt az időjárás megengedi.

Ezen a héten a nyolcadik hetébe lép a katasztrófavédelem által irányított központi szúnyoggyérítés. A héten Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Csongrád és Bács-Kiskun megyében, valamint Sopron térségében permetezik a kifejlett szúnyogokat. A fákkal, bokrokkal sűrűn benőtt területeken – ahol a levegőről kijuttatott szer nem érné el a szúnyogokat – földi eljárással, autóról permeteznek a szakemberek.
 
Mind a légi, mind a földi eljárás során deltametrin hatóanyagú készítményt használnak, ami egy piretroid típusú rovarölő szer. Ennek a hatóanyagcsaládnak az alkalmazása széles körben elterjedt, a háztartási rovarirtó sprayk többsége is ezek valamelyikét tartalmazza. A deltametrint a mezőgazdaságban is használják a rovarkártevők ellen. A szúnyogok érzékenysége miatt a szúnyoggyérítéshez tizedannyi irtószert kell kijuttatni hektáronként, mint a mezőgazdasági permetezés során.
 
A www.katasztrofavedelem.hu oldalon elérhető a szúnyoggyérítés heti programja, vagyis az, hogy melyik településen, melyik napon permeteznek. Az önkormányzatok a központi program mellett saját költségvetésük terhére önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést.

Fotó: BM OKF

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2361-

Hulladéklerakóban oltottak a hatvani tűzoltók
2018. június 07. 09:40

Mintegy hatezer négyzetméter alapterületen égett ismeretlen eredetű anyag és szalmabálák Hatvan és Lőrinci között egy hulladéklerakóban, szerda este.

A hatvani hivatásos tűzoltók három gépjárművel vonultak, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot és a fővárosból egy mobil labort riasztottak. A tűzoltók légzőkészülék használata mellet egy vízágyúval és két vízsugárral a lángokat megfékezték, az oltási munkálatokat az üzem erőgépe is segítette. A labor szakemberei több helyszínen méréseket végeztek, a műszerek egészségre káros gázkoncentrációt a levegőben nem mutattak ki. A tűzesetben senki sem sérült meg.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2356-hulladeklerakoban-oltottak-a-hatvani-tuzoltok

Önkéntes tűzoltók minősítő gyakorlata Pázmándon

Képek - Önkéntes tűzoltók minősítő gyakorlata Pázmándon - épület, gázpalack, gyakorlat, Pázmánd

Képek - Önkéntes tűzoltók minősítő gyakorlata Pázmándon - épület, gázpalack, gyakorlat, Pázmánd

http://www.langlovagok.hu/kepek/11248_onkentes-tuzoltok-minosito-gyakorlata-pazmandon

Ismét bizonyították felkészültségüket a kurdi önkéntes tűzoltók

Ismét bizonyították felkészültségüket a kurdi önkéntes tűzoltók

2018.06.03. Éves minősítő gyakorlatot tartott szombaton a Dombóvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság az önállóan beavatkozó Kurdi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai részére.

A hivatásos tűzoltó-parancsnokságok évente minősítő vizsgagyakorlatot szerveznek az önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületek szaktevékenységet végző tagjai részére szakmai felkészültségük ellenőrzése céljából. Az önkéntes tűzoltó egyesületek (ÖTE) szakmai irányítása és felügyelete a tűzoltási és műszaki mentési tevékenységre, az ehhez szükséges eszközök, személyi feltételek biztosítottságára terjed ki.

Június 2-án, szombaton tartott éves minősítő gyakorlatot a Dombóvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság az önállóan beavatkozó Kurdi Önkéntes Tűzoltó Egyesület 23 tagjának. A gyakorlat feltételezése szerint a kurdi művelődési ház könyvtárának számítógépes részlegében elektromos tűz keletkezett és a tűz átterjedt a könyvtárra is. Ebben a szituációban kellett az egyesület tagjainak számot adni tudásukról. A feladatokat az egyesület tagjai eredményesen hajtották végre, munkájukat a helyszínen Szabó Jenő tű. ezredes, dombóvári kirendeltség-vezető és Dávid Sándor tű. alezredes, dombóvári tűzoltó-parancsnok is felügyelte, a gyakorlatot dr. Balázs Gábor tű. ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató értékelte.

Az 1937-ben alakult Kurdi Önkéntes Tűzoltó Egyesületnél nemcsak a hagyományőrzésre és az ifjúságnevelésre fektetnek nagy hangsúlyt, hanem a térségükben előforduló kárestek felszámolására is. A Kurdi Községi Önkéntes Tűzoltó Egyesület 2016. májusa óta önálló beavatkozásra jogosult önkéntes tűzoltó egyesületté vált. Ez azt jelenti, hogy a hivatásos tűzoltók jelenléte nélkül is beavatkozhatnak egy-egy káresetnél. Ennek feltétele, hogy a rendszerbe állító gyakorlatot követően évente számot adjanak felkészültségükről. A Kurdi ÖTE megyénkben a második önállóan beavatkozó önkéntes egyesület, rajtuk kívül csak a dunaföldváriaknak van ilyen jogosultsága.

Önállóan beavatkozóként nemcsak Kurd, hanem a szomszédos Csibrák is az ÖTE tevékenységi területéhez tartozik. Legalább négy embernek mindig riaszthatónak kell lennie. Baj esetén rádión vagy az ügyeleti telefonokon riasztják a beosztott tűzoltás-vezetőt és a gépjárművezetőt, ők értesítik a beavatkozó rajt.

Felkészültségüket és tűzoltói elhivatottságukat bizonyítja, hogy az egyesület számos alkalommal avatkozott be különböző tűzeseteknél és műszaki mentéseknél sikeresen, önállóan. Az egyesület szaktevékenysége nagy segítséget jelent a hivatásos tűzoltók munkájához, tevékenységük hozzájárul a megye tűzbiztonságához.

Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Fotó: Dávid Sándor tű. alezredes

http://kadarka.net/cikkek-kat/ismet

Járási mentőcsoportok újraminősítése
2018. június 02. 18:14

Négy mentőcsoport kapta meg újabb öt évre a nemzeti minősítést, mely szükséges ahhoz, hogy káreseteknél beavatkozhassanak.

A nemzeti minősítő gyakorlatot a Heves Megyei Védelmi Bizottság megbízásából, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezte 2018. június 2-án Egerben. A mentőcsoportok tagjai a riasztást, értesítést követően a Dobó Mentőcsoport bázisán gyülekeztek szombaton reggel 6.00-kor, innen menetoszlopban vonultak a kárhelyszínre, Eger belvárosába. Megépítették bázisukat, majd ezt követően négy helyszínen különböző feltételezett veszélyhelyzetben kellett bizonyítaniuk felkészültségüket.

A gyakorlat alapfeltételezése volt, hogy Eger felett olyan szupercella alakult ki, mely orkánerejű széllel, 2 cm-t meghaladó jéggel, sűrű villámlással és nagy mennyiségű csapadékkal járt együtt. Több lakóingatlan is megrongálódott, fák dőltek ki, villám okozta tüzek keletkeztek.

Az egri belváros közeli iskola környékén volt a legsúlyosabb a helyzet, több tanuló bent rekedt, az épületben tűz ütött ki. A mentőcsoportok feladata a kárterület átvizsgálása, valamint rom- és területkutatás volt. Speciális mentést is végre kellett hajtaniuk a csapatoknak, ennek során elzárt helyiségből hoztak ki bent rekedteket faláttörés, illetve alpintechnika alkalmazásával. A lehetséges sérülteket pedig az elsősegélynyújtó helyre kellett szállítani, majd a kigyulladt helyiségben keletkezett tüzet eloltani.

Egy másik helyszínen a nagy esőzés következtében az Eger patak - Malom út hídja alatti nagy keresztmetszetű zárt csapadékvíz-elvezetőbe vélhetően a vihar elől emberek és háziállataik menekültek. A zárt csatorna romosodott, kijutni pedig nem tudtak. Ezen kárhelyszínen az önkéntesek feladata az volt, hogy védőfelszelelésben a csatornarendszert felderítsék és a benn rekedt embereket kimenekítsék.

A hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék miatt az Eger-patak vízszintje is jelentősen megemelkedett, amely ellen folyamatos védekezés vált szükségesé. A feladatot nehezítette a nagy hullámzás, ezért a hullámverés ellen is védekezni kellett.

A gyakorlaton a Tarna, Bélkő, Rima-Laskó valamint a Dobó Mentőcsoportok több mint nyolcvan önkéntese vett részt, és mindannyian aktívan kivették részüket a minősítési gyakorlat mozzanataiból, így eleget téve a számukra előírt szakmai követelményeknek városi kutató és mentő, valamint alapvető vízkár elhárítási tevékenység szakterületeken.

A gyakorlat délután ért véget, záró mozzanatként Koós Zoltán tűzoltó alezredes, megyei polgári védelmi főfelügyelő a minősítő bizottság elnöke értékelte a mentőcsapatokat és átadta részükre a Nemzeti Minősítő Oklevelet, mely alapján a hazai katasztrófák és veszélyhelyzetek hatásai elleni védekezésben bevethetőek és alkalmazhatóak lesznek a következő öt évben is, így segítve a hivatásos katasztrófavédelmi szervek munkáját.

 

Fotós: Hevesi Katalin tű.alezredes

http://heves.katasztrofavedelem.hu

Országos döntőbe jutottak a zalai tűzoltók a közlekedésbiztonsági versenyen

2018. jún. 2.

Az Országos Közlekedésbiztonsági verseny regionális döntőjét tartották, a taszári repülőtéren, ahol Somogy, Tolna, Baranya és a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság főfoglalkozású gépjárművezetői, különleges szerkezelői, illetve az ügyintézői rendszerben gépjárművet vezetők mérték össze vezetéstechnikai tudásukat és KRESZ ismereteiket. 

A versenyt Tarlós István tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgatóhelyettes nyitotta meg, amelynek célja a gépjárművezetés összetett, rendkívül bonyolult tevékenységének mérésével, a vezetés népszerűsítésével a hivatásos állomány érdeklődésének felkeltése a biztonságos vezetés iránt, továbbá a közlekedési balesetek számának csökkentése. 

A kétfős csapatok két különböző kategóriában (ügyintézői gépjármű, készenléti szer) mérték össze tudásukat. Az elméleti számonkérés során, főként a megkülönböztető jelzés használatához kötődő tesztkérdésekre kellett válaszolniuk. A gyakorlati feladatban szerepelt irányítással végrehajtott tolatás, parkolás, szlalom, különböző sebességű kikerülési és egyéb manőverezés. 

Az ügyintézői kategóriában, ahol személyautóval kellett a feladatokat teljesíteniük a versenyzőknek Farkas Bálint és Deme Dávid a Nagykanizsai Katasztrófavédelmi Kirendeltségről a második, míg  Bajsz András és Nagy Tibor a megyei igazgatóságról a harmadik helyezést érték el, így ők lehetőséget kaptak az országos döntőn való megmérettetésre is, amely június 5-én lesz Zsámbékon - tájékoztatta a kanizsaujsag.hu-t Cseresznyés Dániel tűzoltó főhadnagy a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

https://kanizsaujsag.hu/hir/201806/orszagos

Legyél a bajbajutottak megmentője! JELENTKEZZ

TŰZOLTÓNAK!

Ha szeretnél tűzoltó lenni bátran keresd a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Humán Szolgálatát. Mi segítünk és tájékoztatunk a felvételi lehetőségekről.

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felvételt hirdet beosztott tűzoltói beosztás betöltésére.

 • 18. és 55. év közötti életkor,
 • magyar állampolgárság,
 • belföldi lakóhely,
 • büntetlen előélet,
 • érettségi, vagy felsőfokú állami iskolai végzettség,
 • egészségügyi, pszichikai, fizikai alkalmasság,
 • kifogástalan életvitel,
 • egyes alkotmányos jogok korlátozásának vállalása.

A szolgálati viszony létesítésére az előzőek szerinti alkalmazási követelményeknek való megfelelés esetén, a létszám- és a költségvetési helyzettől függően kerülhet sor. Az alkalmas minősítést elérő jelentkezők hivatásos állományába vételét megelőzi egy 5 hónapos egységes rendvédelmi moduláris szakképzés.

Előnyben részesülnek:

 • rendvédelmi, honvédelmi tapasztalattal rendelkezők;
 • a műszaki végzettségűek;
 • a „C” kategóriás vezetői engedéllyel,
 • valamint alkalmas minősítésű PÁV-I alkalmassági vizsgálattal (megkülönböztető jelzésű gépjármű vezetéséhez szükséges alkalmasság), és
 • legalább 5 év gépjárművezetői gyakorlattal rendelkezők.

A jelentkező hozza magával:

 • kézzel írott önéletrajzát;
 • végzettséget, képzettséget igazoló bizonyítványok, oklevelek másolatát;
 • személyazonosító igazolvány, lakcímet igazoló hatósági igazolvány, adó-igazolvány, hatósági igazolvány (TAJ) másolatát;
 • valamint az esetleges vezetői engedély másolatát.

Egerből, Füzesabonyból, Pétervásáráról és a környező településekről érdeklődőknek jelentkezni lehet személyesen Eger, Klapka György  út. 11. szám alatt, vagy e-mailen a  heves.human@katved.gov.hu címen.

Hatvanból, Gyöngyösről, Hevesről és a környező településekről érdeklődőknek pedig személyesen Gyöngyös, Kossuth Lajos út 1. szám alatt, vagy e-mailen a gyongyos.kvk@katved.gov.hu   címen, valamint telefonon a 06-37/312-583 telefonszámon (ügyintéző: Faragóné Gál Erika c. tű. alezredes).

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2329-legyel-a-bajbajutottak-megmentoje-jelentkezz-tuzoltonak

Hogy a tűzoltók hamarabb menthessenek

A közbiztonsági hónap részeként fórumot tartott tegnap az Intercisa Múzeumban Somogyi Gábor tűzoltó őrnagy, a Dunaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Hatósági osztályvezetője a társasházak tűzvédelmével kapcsolatban.
 
 

Egészen pontosan a középmagas épületekkel kapcsolatos aktuális tűzvédelmi kérdésekről beszélt. Olyanokról, amikről talán már hallottunk valamit, de szinte biztosan nem tudjuk, vagy nem tudjuk pontosan. Éppen ez adta a fórum apropóját. Összegyűjtötték azokat a kérdéseket, amiket az elmúlt esztendőben a lakók, a lakásszövetkezetek elnökei, közös képviselők feltettek. Somogyi Gábor őrnagy ezekre próbált egy csokorban választ adni a tűzbiztonsággal, a megelőzéssel, illetve az átalakítások, felújítások aktuális kérdéseivel kapcsolatban.
A következő témakörökre tért ki részletesen: A szellőző rendszerek tisztítása, a pályázat keretében megvalósuló nyílászárócsere, a tárolás a közlekedőn, a segédmotorok elhelyezése a közös helyiségekben, a szemétledobó helyiség tárolásra szolgáló használata, az utólagos hőszigetelés, a propán-bután gázpalackok tárolása, használata, a rácsos lezárások, a tűzvédelmi házirend, a száraz felszálló vezeték átalakítása. Néhány szót ejtett a jogszabályi háttérről is.

Olyan, mindenkit érintő kérdéseket tisztázott, mint például, hogy a 14 méternél magasabban lévő legfelső használati szinttel rendelkező lakóépületek szellőző rendszerét leg­alább 3 évente tisztítani kell, és ezt írásban igazolni is szükséges. Vagy hogy ha a lépcsőházi nyílászárók cseréjével nem jár a lakóház felújítása, akkor nem előírás a lépcsőházi füst­elvezetés utólagos kiépítése, ám, ha a nyílászárókat is cserélik, akkor az aktuális előírás szerint kell azt megvalósítani. Azt már biztosan mindenki tudja, hogy a menekülési útvonalként is szolgáló közlekedőn nem lehet éghető anyag, és azt leszűkítő tárgyak sem. Legalább 1,1 méter helyet szabadon kell hagyni. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy segédmotoros kerékpárt csak tárolási rendeltetésű helyiségben lehet tárolni, propán-bután gázpalackot nem szabad – még a kicsit sem – a földszintesnél magasabb épületekben tartani. A szemétledobót viszont egyáltalán nem szabad tárolásra igénybe venni. A száraz felszálló vezeték jó állapota viszont percekkel gyorsíthatja a tűzoltók mentő munkáját

https://www.duol.hu/kozelet/helyi-kozelet/hogy

31961650_2106920819583412_176737556338049024_n.jpg

31950268_2106920916250069_3898130498446163968_n.jpg

 

Április hónap fotója
2018. május 11. 13:11

Az egri Érsekkertben április 27-én, immáron tizenkettedik alkalommal került megrendezésre a Kéklámpás Nap.

Az rendezvényen a katasztrófavédelem és a tűzoltók munkájába is betekintethettek az érdeklődők. A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egy tálcatűz és olajtűz oltási bemutatót is tartott, melynek pillanatait Varga Sándor tűzoltó ezredes, iparbiztonsági főfelügyelő fotózta, egyik képe pedig olyan jól sikerült, hogy igazgatóságunk vezetői a hónap fotójának választották.

Fotó: Varga Sándor tű. ezredes

http://heves.katasztrofavedelem.hu

 

 

Legyél a bajbajutottak megmentője! JELENTKEZZ TŰZOLTÓNAK!
2018. május 10. 14:43

Ha szeretnél tűzoltó lenni bátran keresd a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Humán Szolgálatát. Mi segítünk és tájékoztatunk a felvételi lehetőségekről.

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felvételt hirdet beosztott tűzoltói beosztás betöltésére.
 

Jelentkezési feltételek:

 • 18. és 55. év közötti életkor,
 • magyar állampolgárság,
 • belföldi lakóhely,
 • büntetlen előélet,
 • érettségi, vagy felsőfokú állami iskolai végzettség,
 • egészségügyi, pszichikai, fizikai alkalmasság,
 • kifogástalan életvitel,
 • egyes alkotmányos jogok korlátozásának vállalása.

A szolgálati viszony létesítésére az előzőek szerinti alkalmazási követelményeknek való megfelelés esetén, a létszám- és a költségvetési helyzettől függően kerülhet sor. Az alkalmas minősítést elérő jelentkezők hivatásos állományába vételét megelőzi egy 5 hónapos egységes rendvédelmi moduláris szakképzés.

Előnyben részesülnek:

 • rendvédelmi, honvédelmi tapasztalattal rendelkezők;
 • a műszaki végzettségűek;
 • a „C” kategóriás vezetői engedéllyel,
 • valamint alkalmas minősítésű PÁV-I alkalmassági vizsgálattal (megkülönböztető jelzésű gépjármű vezetéséhez szükséges alkalmasság), és
 • legalább 5 év gépjárművezetői gyakorlattal rendelkezők.

A jelentkező hozza magával:

 • kézzel írott önéletrajzát;
 • végzettséget, képzettséget igazoló bizonyítványok, oklevelek másolatát;
 • személyazonosító igazolvány, lakcímet igazoló hatósági igazolvány, adó-igazolvány, hatósági igazolvány (TAJ) másolatát;
 • valamint az esetleges vezetői engedély másolatát.

Jelentkezni lehet személyesen az Eger, Klapka György  út. 11. szám alatt, vagy e-mailen a  heves.human@katved.gov.hu címen.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/

 

Az egriek győztek a megyei tűzoltósport versenyen
2018. május 10. 10:01

A tűzoltósport verseny megyei fordulóját 2018. május 09.-én Makláron az Adler Sándor sporttelepen rendezte meg a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A versenyen az egri, gyöngyösi és a hatvani hivatásos tűzoltó-parancsnokságok csapatai mérték össze gyorsaságukat, ügyességüket, erőnlétüket.

A versenyzők a napsütéses időben három versenyszámban adhattak számot felkészültségükről. Egy 100 méteres akadályfutás, 4x100 méteres váltófutás, valamint kismotorfecskendő-szerelés várt a résztvevőkre. A versenyzők között voltak tapasztalt és fiatal, lelkes tűzoltók is.

A versenyszámokban egymással párhuzamosan folyt a verseny. A 4x100 méteres váltófutásban a váltó első tagja a rajttól egy kisházig futott, arra felmászott egy létrán, végigszaladt a kisház tetején, majd leugrott a földre és továbbfutott váltótársáig, akinek átadta az addig nála lévő sugárcsövet. A második csapattag, miután a sugárcsövet átvette, továbbfutott és átmászott egy két méter magas palánkon. A váltó harmadik tagja a sugárcsővel és egy tömlővel a kezében egyensúlyozva végigfutott egy nyolc méter hosszú gerendán. A váltó negyedik tagjának pedig védőfelszerelésben, tűzoltó készülékkel el kellett oltania egy lángoló tálcatüzet. A kismotorfecskendő szerelés lényege az volt, hogy egy több mint száz méteres pálya elején elhelyezett kismotorfecskendőtől, tűzoltó tömlőket kellett összeszerelni, és a pálya végén elhelyezett céltáblák közepébe vízsugarakkal kellett beletalálni. A harmadik versenyszám a 100 méteres akadályfutás volt, mely során minden versenyzőnek le kellett küzdeni a két méteres palánkot, majd végigszaladni –tömlőkkel a kezükben – a nyolc méteres gerendán.

A tűzoltóknak a mindennapi bevetések során igazi csapatban kell dolgozni, a bevetések alatt legtöbbször csak bajtársaikra számíthatnak, a verseny során is tanúsították, hogy ez a feladat mennyire jól megy nekik. A versenyt a résztvevők részéről több hónapos felkészülés előzte meg, ami jó edzés a mindennapi beavatkozásokra is. A lánglovagok nagy örömére a helyi óvodások is kijöttek a pályára szurkolni és hangos „Hajrá! Hajrá!” kiáltásokkal bíztatták a mindent beleadó versenyzőket.

A 100 méteres akadályfutás egyéni versenyszámban tizenhét tűzoltó indult, közülük első helyezett lett Sebők Dávid tűzoltó őrmester, az Egri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltója. A 4x100 méteres váltófutás és a kismotorfecskendő-szerelés csapatversenyeket az Egri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata nyerte meg. Csapat összetettben is az egri csapat bizonyult a legjobbnak, így ők képviselhetik Heves megyét az országos versenyen.

Csapateredmények:

4 x 100 méteres váltófutás:

1. helyezett: Egri HTP „A” csapata

2. helyezett: Hatvani HTP „A” csapata

3. helyezett: Egri HTP „B” csapata

Kismotorfecskendő szerelés:

1. helyezett: Egri HTP csapata

2. helyezett: Hatvani HTP csapata

3. helyezett: Gyöngyösi HTP csapata

Összetett csapateredmény:

1. helyezett: Egri HTP csapata

2. helyezett: Hatvani HTP csapata

3. helyezett: Gyöngyösi HTP csapata

A 100 méteres akadályfutás egyéni versenyszám végeredménye:

1. helyezett: Sebők Dávid Marcell tűzoltó őrmester - Egri HTP

2. helyezett: Kormos László Péter tűzoltó hadnagy Egri HTP

3. helyezett: Karkusz Csaba tűzoltó őrmester – Egri HTP

 Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/

Ütközött, majd fejtetőre borult az autó a sztrádán
2018. május 10. 09:46

Összeütközött két személyautó és az egyik felborult az M3-as autópálya 98-as kilométerénél, Kompolt térségében szerda délután.

A füzesabonyi hivatásos tűzoltók végezték a műszaki mentési munkálatokat, áramtalanították a járműveket majd biztosították a helyszínt. A két autóban összesen négy ember utazott, közülük hárman könnyű sérüléseket szenvedtek.

Fotó: Herpai Roland tű. tzls.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/

Gyönyörű időben futhattak sportembereink
 

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum (közismert nevén skanzen) területén rendezték meg április 23-án a BM OKF Országos Terepfutó Bajnokságot. A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság is részt vett a versenyen, húsz sportoló képviselte megyénket.

A megmérettetésen rekordszámú induló vett részt, ugyanis kétszázkilencvennyolcan álltak rajthoz a napsütéses, gyönyörű napon. A bajnokságot Berecz György tű. ezredes, a BM OKF Gazdasági Ellátó Központ igazgatója és az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület elnöke nyitotta meg, majd az esemény házigazdájaként dr. Cseri Miklós, a múzeum igazgatója üdvözölte a rendezvényen indulókat, eredményes, balesetmentes versenyzést kívánva nekik.

A BM Országos Pontszerző Bajnokság második állomásaként megtartott versenyen női és férfi kategóriákat alakítottak ki korcsoportos felosztásban, 2000, 3000, 4000 és 6000 méteres távon. Az indulók a verseny közben is megcsodálhatták a fantasztikus tájházakat, a futamok között pedig bejárhatták és megtekinthették a skanzen területét.

Igazgatóságunk női versenyzői voltak: Hevesi Katalin tű. alezredes, Istványi Nóra tű. főhadnagy, Dr. Kovács Éva tű. hadnagy, Mészáros Viktória tű. hadnagy, Vladár Ferencné Bálint Cecília, Skuci Katalin és Bódi Anita.

Férfiak közül pedig: Mérai Péter tű. alezredes, Majoros Richárd tű. százados, Éles Viktor tű. főhadnagy, Kis Péter tű. zászlós, Hajnal Krisztián tű. főtörzsőrmester, Vágó Viktor tű. főtörzsőrmester, Barna Lajos tű. törzsőrmester, Hegyi Ádám tű. őrmester, Karkusz Csaba tű. őrmester, Magyar Tamás tű. őrmester, Sebők Dávid tű. őrmester, Köteles László tű. őrmester és Hágen Krisztián tű. őrmester álltak a kihívás elé.

A verseny csodálatos hangulatban zajlott, versenyzőink hangosan biztatták egymást, az éppen pihenők pedig felugrálva ünnepelték a célba beérkező társaikat. Mindannyian mindent beleadtak, a legnagyobb erőbedobással teljesítettek a verseny során. A mezőny rendkívül erős volt, versenyzőink közül Hevesi Katalin tű. alezredesnek sikerült felkerülni a dobogóra, második helyen futott be a 2000 méteres női kategóriában. Minden versenyzőnk derekasan helytállt, többen épphogy csak lecsúsztak a dobogóról.

Az eredményhirdetésen a díjakat Berecz György tű. ezredes és Branyiczky Márk tű. ezredes mellett dr. Gubicza József tű. ezredes, az Oktatásigazgatási és Kiképzési Főosztály vezetője adta át a versenyzőknek.

Fotó: Jóri András - BM OKF és Kissné Papp Tímea - BM OKF GEK

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek

Egri tűzoltó az év tűzoltója
2018. április 24. 16:08

Pintér Sándor belügyminiszter „Az év tűzoltója” miniszteri díjat adományozott Keskeny Attila c. tűzoltó zászlósnak, az egri hivatásos tűzoltóság különleges szerkezelőjének és megbízott szerparancsnokának.

Hivatástudatról és a biztonságot szolgáló alázatról beszélt a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken, a rendőrség és a tűzoltóság napja alkalmából rendezett budapesti ünnepségen. A Belügyminisztériumban Szent György és Szent Flórián napjához közeledve minden évben köszöntik és elismerik a legkiválóbb munkatársakat.

Keskeny Attila c. tű. zászlós, hivatásos tűzoltó pályafutását tűzoltó őrmesterként kezdte 2008. január 1-én. A tűzoltó alaptanfolyam elvégzése után beosztott tűzoltóként dolgozott 2009-ig, amikor gépjárművezető beosztásba nevezték ki. Kiemelkedő munkája elismeréséül 2010. évben soron kívüli előléptetésben részesült. Ugyanebben az évben sikeres tűzoltótechnika kezelő bizonyítványt szerzett, azt követően pedig a műszaki mentő és magasból mentő tűzoltó gépjárművek típusvizsgáit is eredményesen teljesítette. 2012 évben különleges szerkezelő beosztásba nevezték ki. A tűzoltó szakma szeretetét, elhivatottságát tükrözi, hogy 2012-től a Hunor mentőszervezet aktív tagja, 2016. évben sikeresen elvégezte a tűzoltó szerparancsnoki képzést, azóta megbízott szerparancsnoki beosztást is ellát. 2017-ben a Disaster Medic tanfolyam elvégzése után az Országos Mentőszolgálat egri mentőállomásán is engedélyt kapott a szekundálásra.

A zászlós a megtisztelő díj átvétele után a rá jellemző szerénységgel megköszönte tűzoltó bajtársainak a díjat és kiemelte, hogy hivatástudatát nekik köszönheti, a díjat minden tűzoltó kollégája tiszteletére ajánlja.

 

Fotós: Jóri András - BM OKF

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/

Másodikok lettek az országos versenyen az ifjú csornai önkéntes tűzoltók

Másodikok lettek az országos versenyen az ifjú csornai önkéntes tűzoltók

Immár hagyományosan az Országos Rendőr- és Tűzoltónapon rendezték meg a felmenő rendszerű katasztrófavédelmi ifjúsági verseny országos döntőjét.

A csapatok már előző nap megérkeztek a fővárosba, az országos döntőt a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan az MPVSZ országos elnöke, dr. Endrődi István tű. ezredes és dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő nyitotta meg.

A csapatokat tizenkét állomás várta, általános és középiskolások egymás mellett versenyeztek a korábban kisorsolt sorrend szerint. Az első állomáson a kitelepítéshez szükséges túlélőcsomagot kellett összeállítaniuk. A feladatot nehezítette, hogy kis fanégyzeteken haladva, úgynevezett mocsárjárásos módszerrel haladtak, és indokolniuk is kellett, melyik tárgyat miért választották ki. A második megállónál a diákok elméleti tudását tesztelték, a számítógépen kitöltött tesztlapon tűz- és polgári védelmi kérdések mellett iparbiztonságiak is szerepeltek. A harmadik állomás a vízkárelhárítás és lakosságvédelem nevet viselte, ezen a helyen a versenyzők egy térképet kaptak, kijelölve, hogy melyik folyószakaszt kell megvédeniük, a feladat pedig az volt, hogy kijelöljék az ideiglenes védvonal helyét és megindokolják a döntést. A negyedik tűzoltással kapcsolatos állomás volt, itt a csapatok a budaörsi önkéntes tűzoltók felügyelete mellett egy B és két C tömlőből sugarat szereltek – a víz a végén elmaradt, hiába kiabálta a sugárvezető, hogy „Első sugár kész, vizet!”. Az ötödik állomás a tűzmegelőzés és mentés nevet viselte, itt szintén önkéntes tűzoltók, ezúttal a zsámbékiak mérték fel a gyerekek ügyességét. A csapattagok védősisakot öltöttek, hason átcsúsztak egy szalagcsapda alatt, utána két versenyző elrejtett „bajbajutottat” keresett, a másik kettő pedig puttonyfecskendővel vizespalackra lőtt, majd amikor az összes palack eldőlt és a másik páros is végzett, visszakúsztak a starthelyre. A hatodik állomáson a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület munkatársai viharjelzésre és térképismeretre vonatkozó kérdésekkel várták a csapatokat, a versenyzőknek az elméleti mellett a tájolóval kapcsolatos tudásukat is bizonyítaniuk kellett. A hetedik állomás feladata a klasszikus „tájékozódás korlátozott látási viszonyok között”, azaz az egyik versenyző leragasztott „szemű” gázálarcban, társa szóbeli utasítása mellett elindul egy folyosón, felveszi a folyosó végén elhelyezett tárgyat, visszamegy vele a starthoz, egy másik csapattag pedig ugyanezt csinálja, de fordítva – visszaviszi a helyére a tárgyat, majd az útmutatás szerint kijön a folyosóból. A nyolcadik feladat a csapatok egészségügyi ismereteit tesztelte, a Magyar Vöröskereszt munkatársai által vezetett állomáson a csapatoknak két bajba jutott emberen kellett segíteniük: egyikük munkavégzés során lezuhant a létráról, megsérült, társa pánikba esett, veszélyeztetve a mentést, a sérült épségét és saját magát is. A kilencedik helyszínen a Karancs Speciális Mentőszolgálat tagjai a kötéltechnika rejtelmeibe avatták be a csapatokat, ez volt az egyik olyan állomás, ahol a részvétel volt a fontos, kérdéseket nem kaptak a gyerekek.

A kettéosztott tízes állomás egyik felén a Fővárosi Polgári Védelmi és Katasztrófavédelmi Szövetség várta a csapatokat, mellettük a Főnix Állatmentő Alapítvány tagjai az állatvédelem, a felelős állattartás legfontosabb tudnivalóit osztották meg a versenyzőkkel. A tizenegyedik állomásról messziről sejthető volt, hogy köze lesz a környezetvédelemhez, hiszen egy, a WWF logójáról jól ismert panda ült a sátor bejárata előtt. A szervezet szakemberei a klímavédelemről, az ökológiai lábnyomról, annak méretéről beszéltek a diákoknak. A sort szintén egy bemutató-állomás zárta, a zsámbéki önkéntesek gépjárműfecskendőjéről kellett a csapatoknak a lehető legtöbb szakfelszerelést, eszközt megnevezniük.

Az országos döntőn megyénkből az általános iskolák közül a tavalyi országos verseny első helyezettjeként az ásványrárói Somogyi József Általános Iskola diákjai és az idei megyei versenyen elsőként végzett Győrszemere ÖTE indult, a középiskolások közül pedig az idei megyei verseny legjobbjai, a csornai ÖTE tagjai szálltak versenybe. A fiatalok szerint nem volt könnyű a verseny, mind az elméleti, mind a gyakorlati tudásukat be kellett mutatni, de jókedvűen és lelkesen küzdöttek a minél több pontszámért. A versenyen szoros küzdelemben az ásványrárói csapat a negyedik helyen, a győrszemerei ÖTE fiataljai a középmezőnyben végeztek.

A legjobb eredményt idén a középiskolások érték el megyénkből, hiszen a Csorna ÖTE diákjai az országban a második legjobbnak bizonyultak.

A huszonötödik országos verseny díjait az országos polgári védelmi főfelügyelő és az MPVSZ elnöke adta át. Tóth Ferenc dandártábornok búcsúzóul úgy fogalmazott, a diákok a felkészülés során számos hasznos ismerettel gazdagodtak, és alapvetően már rajtuk múlik, hogyan alakítják a jövőt, a bennünket körülvevő természeti környezetet. A versenyt bezáró Endrődi István a döntőt meglátogató belügyminiszter szavait idézte: reméli, hogy a most versenyző nemzedékből többekkel később már kollégaként találkozhat a katasztrófavédelemnél.

Gratulálunk a csapat nagyszerű teljesítményéhez!

http://www.inforabakoz.hu/hirek

Tűzoltók lepték el Szeged belvárosát – fotók

Több tucat tűzoltó futott végig Szeged belvárosán teljes menetfelszerelésben. Szerencsére nem bevetésen voltak, hanem a Futótűz nevű extrém futóversenyen indultak.

A szegedi tűzoltók 2016-ban indították útnak a belvárosi futóversenyt, amely mára Szeged egyik legnépszerűbb rendezvényévé nőtte ki magát. Idén először a szervezők úgy döntöttek, hogy csatlakoznak a szegedi gyermekklinika által szervezett jótékonysági futóversenyhez. Így a tűzoltók a hivatásuk mellett a sportrendezvényen is segítséget tudtak nyújtani: ezúttal a gyermekklinika eszközparkjának felújításához járultak hozzá a nevezési díjak felajánlásával.

A tűzoltók futama délelőtt 11 óra után indult. A két kategóriában (40 év alattiak és 40 év felettiek) összesen hatvanöt nevezés érkezett a verseny kezdetéig, s a tűzoltók között két női induló is a rajtvonalhoz állt. Nagy érdeklődés mellett dördült el a startpisztoly, ekkor indulhattak el a versenyzők teljes menetfelszerelésben, védőruhában, palackkal a hátukon. 3500 métert futottak, és a mintegy harminc kilogrammos felszerelésben a rakpart mind a tizenhat lépcsősorát is teljesíteniük kellett.

Loholnak a tűzoltók / Fotó: Katasztrófavédelem

A távot – nagy versenyben, szoros befutóval – 14 perc 5 másodperc alatt teljesítette Rasztik Ferenc tű. törzsőrmester, a szegedi parancsnokság tűzoltója, második helyen Őze Dániel tű. törzsőrmester érkezett célba, aki szintén a szegedi tűzoltókat képviselte a versenyen. A dobogó harmadik fokára Bodó László állhatott fel, aki a Kötél Egyesület képviseletében érkezett a versenyre.

http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/tuzoltok-leptek-e

Tűzoltói beavatkozások kedden
2018. április 18. 09:25

Személygépkocsi alá szorult egy ember Verpeléten kedd délelőtt.

Az egri hivatásos és a verpeléti önkéntes tűzoltók vonultak, akik a járművet leemelték az emberről, akinek az életét már nem lehetett megmenteni.

Családi ház pincegarázsában keletkezett tűz Turán a Szent István úton, kedd este. A hatvani hivatásos és a turai önkéntes tűzoltókat riasztották, akik két vízsugárral a garázsban lángoló autót eloltották. A tűz nem terjedt át a lakórészre, a lakók a tűzben nem sérültek meg.

Fotó: Kiss Tamás tű. tőrm.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/

Idén is lesz Kéklámpás Nap Egerben
2018. április 17. 11:40

A hagyományokhoz híven idén is megrendezik a rendvédelmi- és társszervek a Kéklámpás Napot Egerben. Az immáron tizenkettedik alkalommal szervezett rendezvényt az Érsekkertben élvezhetik az odalátogatók 2018. április 27-én.

Az ünnepélyes megnyitó fél tízkor veszi majd kezdetét, melynek részeként Ft. Dr. Csizmadia István pápai prelátus úr megáldja a HEROS-RÁBA AQUADOUX-X 4000-es típusú új tűzoltó gépjárművünket. Az áldást követően a járművet rendszerbe állítjuk, ezzel erősítve Eger város és 20 környező település mentő tűzvédelmét, közel százezer ember biztonságát.

Ezt követően a rendőrség rendőrkutyás, a katasztrófavédelem tálcatűz- és olajtűzoltási bemutatót tart. A nap folyamán a szakmai sátrakba látogatók bepillantást nyerhetnek a rendvédelmi szervezetek munkájába. Lesznek folyamatos programok is, mint például füstsátor, tűzoltólocsoló játék, bűnügyi technikai- és fegyver bemutató, felszereléseivel pedig bemutatkozik az Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport is. Tíz órától délután fél háromig véradást szervez a Vöröskereszt az Excalibur Középkori Lovagi Étteremben.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

http://heves.katasztrofavedelem.hu/

Nagy fejlesztés a tűzoltóknál

Infostart / MTI
Új tűzoltóőrsök épülnek több mint félmilliárd forintos európai uniós támogatásból négy megyében - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden a honlapján.

A katasztrófavédelem által 2012-ben indított program nyomán negyvenkét őrs kezdte meg működését az országban. Idén európai uniós pályázat alapján újabb létesítmények épülnek; négy könnyűszerkezetes technológiával.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében, több mint 515 millió forint támogatásból zajló beruházás során úgynevezett fehér foltokon lévő településeken épülnek új katasztrófavédelmi őrsök.

A négy új őrs - a Zala megyei Letenyén, a Baranya megyei Sásdon, a Bács-Kiskun megyei Kiskunmajsán és a Győr-Moson-Sopron megyei Sopronkövesden - csaknem száz település biztonságát növeli majd.

https://infostart.hu/belfold/2018/04/17/nagy-fejlesztes-a-tuzoltoknal

Oldalára borult helikoptert mentenek a tűzoltók Körösladány külterületén

Elsődleges információink szerint a balesetben senki nem sérült meg. Felszállás közben oldalára borult egy műtrágyát szállító helikopter csütörtök délután a Békés megyei Körösladány külterületén. A helyszínre Szeghalomról érkeztek ki a hivatásos tűzoltók, akik megkezdték a műszaki mentési munkálatokat. Elsődleges információink szerint a balesetben senki nem sérült meg.

 

http://hirpress.hu/index.php?pg=cikk&id=55625

A sok ügyfél miatt indokolt a telepítése.
 

Félautomata defibrillátort helyeztek el a Hatvani Járási Hivatal kormányablakában. Az eszközt a Heves Megyei Védelmi Bizottság vásárolta meg annak a programnak a keretében, mellyel közintézmények munkatársait készítik fel elsősegélynyújtásra, laikus életmentésre. A kormányablak ügyintézői elsajátítják a berendezés szakszerű használatát.

A hatvani kormányablakban hetente akár ezer ember is megfordul, ezért esett a választás erre a helyszínre – mondta dr. Bozsákovics László alezredes, a Heves Megyei Védelmi Bizottság titkára. A megyei védelmi bizottság három életmentő készüléket vásárolt, hamarosan az egyik gyöngyösi és az egri ügyfélszolgálaton is elérhető lesz defibrillátor.

https://www.heol.hu/

Nagy erejű vihar csapott le Lőrinci településre - a feltételezés szerint
2018. április 12. 15:37

Egy időben hat helyszínen zajlott az a nagyszabású gyakorlat, amelyet a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltsége szervezett április tizenegyedikén Lőrinciben.

A katasztrófa-felszámolási együttműködési gyakorlat elsődleges célja volt begyakorolni azokat a mozzanatokat, melyek a létfontosságú rendszerek és létesítmények (kritikus infrastruktúrák) védelmére, a veszélyhelyzetek következményeinek, hatásainak csökkentésére, újabb veszélyhelyzetek kialakulásának megakadályozására,  a közüzemi szolgáltatások folytonosságának mielőbbi visszaállítására irányulnak. A gyakorlat hozzájárult az esetlegesen előforduló káresemények, krízis helyzetek hatékonyabb kezeléséhez, valamint a szervezetek közötti gyorsabb információáramlás és a reagálási képesség erősítéséhez.

A gyakorlat keretében az „energia”, a „víz” és az „infokommunikációs technológiák” ágazatok területén történt üzemzavar, ennek következtében szünetelt az ivóvíz szolgáltatás, szennyvízkezelés, áramszolgáltatás, internet és vezetékes telefonszolgáltatás. A gyakorlaton a felszámolásában résztvevő irányító és döntést előkészítő szervek és a végrehajtó szervezetek, valamint szolgáltatók vettek részt, úgymint a Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség, Lőrinci Város Önkormányzata, a Hatvani Rendőrkapitányság, a helyi Polgárőrség, a Magyar Közút Nonprofit Zrt., az ÉMÁSZ Hálózati Kft., a Heves Megyei Vízmű Zrt. és a Magyar Telekom Nyrt., valamint az érintett volántársaságok.

A rendezvényt Dr. Zólyomi Géza tű. ezredes, a Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője nyitotta meg, a végrehajtandó gyakorlat elemeket pedig Vaszkun Attila tű. alezredes, iparbiztonsági felügyelő ismertette.

A feltételezés szerint Lőrinci város közvetlen közelében viharos szél kíséretében erős zivatarzóna vonult át. Egy nagy erejű villámcsapás miatt kigyulladt a település egyik létfontosságú trafóállomása. A zivatarzóna centruma elérte az áramszolgáltató egyéb üzemi területeit is, melynek következtében a fakidőlések, ágleszakadások miatt a település nagy részén az áramellátás megszűnt. A fakidőlések által leginkább érintett terület az Árpád utca volt. Az elektromos hálózat sérülése, az üzemzavar teljes körű elhárítása több órás szolgáltatás kiesést eredményezett, amely a térségben élő emberek életét megnehezítette és több létfontosságú létesítmény, intézmény működését is veszélyeztette. A hosszantartó áramkimaradás miatt veszélybe került a település ivóvíz ellátása, a szivattyúk leállása miatt. További nehézséget jelentett a szennyvíz átemelése, továbbítása. A nagyszámú fakidőlések miatt a település több pontján sérültek a telefon és internet szolgáltatást biztosító légvezetékek, optikai kábelek.

Az elméleti feladatmegoldásokon túl, konkrét beavatkozási elemeket is tartalmazott a gyakorlat. A hivatásos tűzoltók, az áramszolgáltató szakembereinek közreműködésével elvégezték a település leginkább érintett részén a veszélyes faágak eltávolítását, a vízszolgáltató pedig aggregátoros betáplálásokat végzett, illetve mobil eszközzel biztosította a lakosság ideiglenes ivóvíz ellátását.

A közös gyakorlás fontosságát az Operatív Törzsben részvevő valamennyi intézkedésre jogosult vezető hangsúlyozta, a gyakorlat végrehajtását, a közös beavatkozások, intézkedések megtételét hatékonynak, az együttműködést példaértékűnek tartotta.

 

http://heves.katasztrofavedelem.hu

 

Huszonötödik alkalommal versenyeztek az ifjak
2018. április 11. 15:44

Az egri és gyöngyösi helyi fordulók első három helyezettjei vehettek részt a mai napon huszonötödik alkalommal megrendezett katasztrófavédelmi ifjúsági versenyen. A rendezvény a Heves Megyei Polgári Védelmi Szövetség és a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közös szervezésében valósult meg és az Egri Katasztrófavédelmi Kirendeltség sportpályája adott otthont neki.

versenyt Plachi Péter tű. ezredes a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató-helyettese nyitotta meg és mindenkinek sikeres versenyzést kívánt. Azt követően Koós Zoltán tű. alezredes, polgári védelmi főfelügyelő köszöntötte a versenyzőket, és ismertette velük a vetélkedő menetét. Ezután kezdetét vette az általános- és középiskolások csatája, a tét pedig nem más volt, mint az országos versenyen való részvétel kiharcolása.

A veszélyhelyzetekre való felkészülés összetett feladat, így nem csak a hagyományos – polgári védelmet, tűzbiztonságot és iparbiztonságot felölelő – feladatok vártak a csapatokra, hanem olyanok is, amelyek fejlesztik a közlekedés biztonságát, a környezetbiztonságot, az önmentési képességet, segítenek megteremteni az élhető környezetet.

Tizenhárom állomáshelyen kellett eredményesen teljesíteni a tanulóknak. Az első feladat egy elméleti teszt kitöltése volt, ezt követte a túlélő csomag összeállítása, a harmadik állomáson pedig az Országos Mentőszolgálat Egri Mentőállomásának szakembere felügyeletével két sérültet kellett szakszerűen ellátniuk. A negyedik foglalkozási helyen váltófutás volt, ahol szlalomozni, kúszni, futni és tömlőt gurítani kellett. Az ötödik helyen különféle speciális tűzoltó eszközöket kellett felismerni, valamint egy mentőkötelet „tűzoltó módon” megkötni. Volt ahol a diákok egy hatalmas kocka puzzle-t raktak ki és lesötétített gázálarcban egy akadálypályán is végig kellett menniük, közben különféle tárgyakat begyűjteni. A feladatok sorát a rendőrség kerékpáros ügyességi versenye és a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület tesztje zárta.

A megmérettetésen mindegyik csapat egészséges versenyszellemben, kifejezetten jól teljesített. A helyezések az alábbiak szerint alakultak:

Középiskolai kategória:

 1. Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium, Eger
 2. Bajza József Gimnázium és Szakgimnázium, Hatvan
 3. Pásztorvölgyi Gimnázium, Eger

Általános iskolás kategória:

 1. Teleki Blanka Általános Iskola, Füzesabony
 2. Országh Kristóf Általános Iskola, Sirok
 3. Aba Sámuel Általános Iskola, Abasár

A csapatok az eredményhirdetésen Nagy Sándor ny. pv. ezredestől, a Heves Megyei Polgári Védelmi Szövetség elnökétől és Plachi Péter tű. ezredestől vehették át az okleveleket, az érmeket és az első helyezetteknek járó kupát.

A Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület által felajánlott különdíjakat Kovács Sándor tű. százados, az RSOE Heves megyei titkárhelyettese adta át azoknak az iskoláknak, amelyek a legjobban teljesítettek azon az állomáson, ahol az egyesület által adott feladatot kellett elvégezni. A középiskolás csapatok közül az egri Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium, az általános iskolás csapatok közül pedig a füzesabonyi Teleki Blanka Általános Iskola kapott különdíjat.

A két első helyezett jutott tovább a Budapesten tartandó felmenő rendszerű katasztrófavédelmi ifjúsági verseny országos döntőjére, ahol az ország legjobb csapataival mérkőzhetnek majd meg. A verseny lebonyolításában nagy segítséget nyújtott a Heves Megyei Tűzoltó Szövetség, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság, a Magyar Vöröskereszt Heves megyei szervezete és az Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport is.

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy.

 

http://heves.katasztrofavedelem.hu

Kattant a zár! Tűzoltók mentették ki a gyermeket Nyíregyházán

Szabolcsihír

2018.04.04. 16:34

Kattant a zár! Tűzoltók mentették ki a gyermeket Nyíregyházán

Ilyen zűr ritkán adódik, szerencsére.

Gépkocsiba rekedt egy kisgyermek, miután a kulcs a járműben maradt, az ajtók pedig lezártak. Az eset szerdán délután Nyíregyházán, az Állomás téren történt.

Dóka Imre, a katasztrófavédelem megyei szóvivője közölte: a nyíregyházi hivatásos tűzoltók a csomagtartót kinyitva szabadították ki a pórul járt gyermeket, akinek az ijedségen kívül semmi baja nem esett.

http://szabolcsihir.hu/helyben-jaro/2

Halálos háztűz Budapesten

2018. 04. 04. - 06:03

Kigyulladt, és teljes terjedelmében égett egy körülbelül ötven négyzetméter alapterületű családi ház szerdára virradó éjjel a Budapest XVII. kerületében húzódó Lilaakác utcában, a kiérkező tűzoltók az épületben egy embert is találtak, aki az első információk szerint életét vesztette - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel.

 

A tűzhöz a főváros hivatásos tűzoltói érkeztek ki, akik rövid időn belül eloltották a lángokat, majd megkezdték az épület átszellőztetését és átvizsgálását. A tűzoltási utómunkálatok közben találták meg az áldozatot – derül ki a közleményből.

https://www.hirado.hu/