Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hírek

Drá­mai je­le­net Deb­re­cen­ben, tűz­ol­tók sza­ba­dí­tot­tak ki egy kisfiút

A gyer­mek bi­cik­li­vel esett el az utcán, a lába pedig be­szo­rult.

Elesett egy kerékpározó kisfiú szerda kora este Debrecenben, a Péterfia utcában. A baleset következtében a gyermek egyik lába beszorult a kerékpár első kerekének küllői közé, kiszabadításához a megyeszékhely hivatásos tűzoltóitól kértek segítséget. A gyermek mentésére az egység drótvágó berendezéssel sietett, amellyel levágták a fiú lábát szorító küllőket. A helyszínre a mentőket is riasztották - írja a katasztrófavédelem.

https://ripost.hu/cikk-dramai-jelenet-debrecenben-t-zoltok-szabaditottak-ki-egy-kisfiut

Új felszerelésekkel gyarapodnak az önkormányzati tűzoltóságok
2019. augusztus 07. 15:54

Mindkét Heves megyei önkormányzati tűzoltóság kap támogatást az idén második alkalommal kiírt eszközfejlesztési pályázat keretein belül.

Az önkormányzati tűzoltóságok részére kiírt eszközfejlesztési pályázaton a bélapátfalvai és a tiszanánai önkormányzati tűzoltóságok nyújtottak be pályázatot. A forrás segítségével különféle tűzoltóeszközökhöz és felszerelésekhez juthatnak hozzá az állomány tagjai.

A bírálóbizottság munkájában a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársai mellett a Magyar Tűzoltó Szövetség által delegált tagok is részt vettek. A támogatásra vonatkozó javaslatokat az országos katasztrófavédelmi főigazgató jóváhagyta.

A pályázók több mint 7,5 millió forintért vehetnek át védő- és tűzoltótechnikai eszközöket,  melyekkel tovább növelhető a beavatkozások hatékonysága, ezáltal magasabb szintű védelmet lehet biztosítani úgy az állampolgárok, mint az élő és épített környezet számára.

Letölthető dokumentum:

2019_HevesMegyeÖTP_támogatás

Fotó: Heves MKI

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2749-uj-felszerelesekkel-gyarapodnak-az-onkormanyzati-tuzoltosagok

Heves esőzés kedden
2019. augusztus 07. 10:40

A kedd délutáni heves esőzések következtében Heves megye tűzoltói öt alkalommal avatkoztak be.

Egerben, a Veres Péter utcában egy fa rádőlt egy személygépkocsira, a Knézich Károly utcában pedig egy fa ága szakadt a gépjárművekre. A város hivatásos tűzoltói láncfűrész és kéziszerszámok segítségével a fákat eltávolították, továbbá Egerben a Mátyás király úton két helyen, majd a Malom úton garázsban, aknában, pincében összegyűlt esővizet távolítottak el szivattyúkkal. Az esetek során senki sem sérült meg.

Fotó: Bak Sándor tű. őrm / Orosz Károly tű. őrm.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2748-heves-esozes-kedden

A héten több régióban is gyérítik a szúnyogokat
2019. augusztus 05. 15:43

A Balatonnál és a Tisza-tónál folyatódnak a változékony időjárás miatt félbemaradt kezelések. A csornai régióban, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyében teljeskörű, földi és légi kémiai beavatkozásokat terveznek a szakemberek, míg Baranya, Somogy és Vas megyében, illetve Mohács térségében, illetve a fővárosban részleges gyérítések lesznek. A következő napokban több Duna menti területen biológiai lárvagyérítést végeznek az esők miatt vízzel megtelt tenyészőhelyeken.

Az esős idő hatására több területen ismét erősödött a szúnyogártalom. Az elmúlt hetekben kevesebb helyen volt szükség beavatkozásra, de a következő napokban ismét számos térségben kell csökkenteni a vérszívók számát.
 
Az elmúlt héten a Csepel-sziget településein, Dunaújváros és Szekszárd térségében, a Dráva mentén, a fővárosban, Sopron környékén és több turisztikai területen léptek fel a rovarok ellen. A változékony, gyakran szeles, esős időben sok kezelést az eredetileg tervezett helyett pótnapokon tudtak elvégezni.
 
Az elmúlt időszak csapadékos időjárása kedvez az emberek közelében élő fajok szaporodásának. Közvetlen környezetünkben számos, a szúnyoglárvák kifejlődésére alkalmas vízfelület jön létre, ilyenek a madáritatók, locsolóvízgyűjtők, virágcserepek, gyerekjátékok, stb. Ha az ezekben összegyűlt vizet kiöntjük, a tároló edényeket pedig lefedjük, jelentős mértékben tudjuk csökkenteni a szúnyogok számát. A ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ egy plakátot és egy tájékoztatót készített, amelyek az alábbi linkeken érhetők el:
https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_plakat.html
https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_tajekoztato.html
 
Az országos szúnyoggyérítési programban tervezett munkákról a települések egyedi értesítést kapnak a kivitelezés pontos időpontjáról és módjáról, valamint az alábbi linken is nyomon lehet követni a heti program részleteit:
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=szervezet_szunyog2019_hetiprogramok

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2747-a-heten-tobb-regioban-is-gyeritik-a-szunyogokat

Önkéntes tűzoltók hűtik az Ozorán fesztiválozókat

fecskendővel fröcskölnek

A Fejér megyei Dádpusztán, nem messze a Tolna megyei Ozorától rendezik meg július 29. és augusztus 4. között az O.Z.O.R.A. Fesztivált.

A szórakozni vágyók számára jólesne olykor némi felfrissülés a rekkenő hőségben. Éppen ezért a Simontornya Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai minden nap 14 órakor megjelennek a helyszínen, hogy frissítő vizet fecskendezzenek a felhevült tömeg felé. A tűzoltók gesztusa nemcsak felfrissülést hoz a fesztiválozóknak, hanem egyfajta látványosságot is okoz a rendezvényen

Arról pedig, hogy hogyan szórakozzunk biztonságosan szabadtéri rendezvényeken és fesztiválokon, ide kattintva olvashatnak hasznos tudnivalókat.

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/onkentes-tuzoltok-hutik-az-ozoran-fesztivalozokat-3193959/

Gyarapodnak az önkormányzati tűzoltóságok

összesen kétszázhuszonöt millió forint támogatást kapnak

Hatvan szervezet kap támogatást az önkormányzati tűzoltóságok részére az idén második alkalommal kiírt eszközfejlesztési pályázat alapján. Az önkormányzati tűzoltóságok részére kiírt eszközfejlesztési pályázaton – összesen 293,4 millió forint értékben – mind a hatvan tűzoltóság nyújtott be pályázatot. A forrás segítségével különféle tűzoltóeszközökhöz és felszerelésekhez juthatnak hozzá.

A kiírás feltételeit sikeresen teljesítő önkormányzati tűzoltóságok a kötelezően előírt tűzoltóvédő-eszközökre és tűzoltótechnikai eszközökre, valamint a készenlétben tartott gépjárműfecskendő vagy már meglévő technikai eszköz felújítására nyújtották be a pályázatukat.

A bírálóbizottság munkájában a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársai mellett a Magyar Tűzoltó Szövetség által delegált tagok is részt vettek. A támogatásra vonatkozó javaslatokat az országos katasztrófavédelmi főigazgató jóváhagyta, így idén is összesen kétszázhuszonöt millió forint támogatást kapnak az önkormányzati tűzoltóságok.

A pályázók csaknem 148,5 millió forintért vehetnek át védő- és tűzoltótechnikai eszközöket, továbbá 54 millió forint értékben maguk szerezhetnek be egyéb eszközöket. A pályázatnak köszönhetően 13 önkormányzati tűzoltóság a gépjárműfecskendőjének, illetve technikai eszközeinek felújítására is fordíthat, összesen mintegy 22,5 millió forintot.

https://www.feol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/gyarapodnak-az-onkormanyzati-tuzoltosagok-3194214/

Megjelent a módosított Országos Tűzvédelmi Szabályzat
2019. július 30. 14:16

A Magyar Közlöny július 26-i számában megjelent az Országos Tűzvédelmi Szabályzat módosításáról szóló 30/2019. (VII. 26.) BM rendelet, amelynek szabályai 2020 januárjában lépnek hatályba. A módosítást széleskörű társadalmi egyeztetés és magas színvonalú szakmai előkészítő munka előzte meg, ezért a 2014-ben kiadott új szemléletű szabályzat 2019-ben befejezett módosítása nyomán egy korszerű, a tűzmegelőzést és a biztonságot erősítő, széles körben elfogadott norma állt össze.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) felülvizsgálatának célja egyrészt az eddigi alkalmazása során összegyűlt tapasztalatok érvényre juttatása, másrészt a konkrét követelmények és megoldások arányának további, jelentős mértékű csökkentése volt. A szabálygyűjtemény felülvizsgálatában a katasztrófavédelem hatósági szakterülete mellett harmincegy szakmai szervezet vett részt, fontos szempont volt ugyanis a minél szélesebb körű szakmai konszenzus megteremtése. Az OTSZ egészére, elveire vonatkozó első körös vélemények egyértelművé tették, hogy a jogszabály alapkoncepcióján, struktúráján nem kell változtatni. A módosítás előkészítésébe bevont szervezetek második körben már normaszövegszerű, konkrét javaslataikat fogalmazták meg. A javaslatok értékelése és feldolgozása után, október végéig a munkacsoportok elkészítették a jogszabály módosításának tervezetét. A szövegtervezet összeállítása és véglegesítése után a közigazgatási egyeztetést az uniós notifikációs eljárás követte, amely 2019. június 17-ig tartott. Annak során az uniós tagállamok nem tettek észrevételt.
 
A módosított rendelkezések 2020. január 22-én lépnek hatályba, a BM OKF az utolsó negyedévben a jogalkalmazók számára több felkészítő munkaműhelyt szervez.
 
Az öt évvel ezelőtt hatályba lépett szabályzattal párhuzamosan hozzáférhetővé tett tűzvédelmi műszaki irányelvek át-, illetve kidolgozása tavaly év végén megindult és jelenleg is tart, a tizenkét meglévő irányelv áttekintése és bővítése mellett két új is készül, a kockázati osztályba sorolás és a robbanás elleni védelem témakörében. Az OTSZ hatályba lépéséig ezek a tűzvédelmi műszaki irányelvek megjelennek a BM OKF honlapján. A jelenleg publikus, összesen nagyjából nyolcszázharminc oldalt kitevő tizenkét irányelv hiánypótló: amellett, hogy segítik a tervezést, tűzvédelmi szakirodalomnak is tekinthetőek, hiszen az érintett szakterületek képviselői által elfogadott műszaki megoldásokat és módszereket részletesen, magyarázattal ellátva ismertetik, jó és rossz példákat egyaránt bemutatnak.
 
Letölthető dokumentum(ok):

Tovább enyhült a szúnyogártalom
2019. július 29. 11:16

Az elmúlt hetekben csökkent azoknak a településeknek a száma, ahol központilag szervezett beavatkozásra volt szükség a csípőszúnyogok ellen. Az elmúlt hetek száraz időjárásának köszönhetően a szúnyoglárvák tenyészőhelyeinek többsége kiszáradt, így ezeken a területeken nem jelentek meg újabb kifejlett szúnyogok. Múlt héten a Szigetközben, Baranya és Somogy megyében, Baja, Mohács, Komárom környékén, a Velencei-tónál, a fővárosban és Szolnok térségében gyérítették a szúnyogokat. Az Észak-Dunántúlon, az Alföldön és Észak-Magyarországon számos korábban nem kezelt településen viszont voltak beavatkozások. A hétvégi szeles, esős időjárás miatt néhány helyen elmaradtak a kezelések, amelyeket várhatóan a következő napokban pótolnak.

Az előttünk álló napokban elsősorban a vízparti térségekben lépnek fel a szakemberek a szúnyogok ellen. A turisztikai szempontból kiemelten fontos helyek közül a Balatonnál, a Tisza-tónál és a Fertő-parti településeken, a Duna mentén a Csepel-szigeten, Dunaújváros és Szekszárd térségében, továbbá a Dráva mentén terveznek beavatkozásokat végezni.
 
A heves esőzések következtében számos helyen gyűlt össze jelentősebb mennyiségű víz, amelyek ideálisak a csípőszúnyogok szaporodásához. A következő napokban a rovartani szakértők megvizsgálják, hol lehet szükség a lárvák biológiai gyérítésére. Ennek során egy baktérium által termelt fehérjekészítményt juttatnak a vízbe, amely a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el. A kifejlett szúnyogok kémiai permetezéséhez használt deltametrin annak kis mennyisége miatt nem jelent veszélyt emberekre, háziállatokra és növényekre, és más rovarok sem pusztulnak el a kezelés miatt.
 
A települések egyedi értesítést kapnak a kivitelezés pontos időpontjáról és módjáról, valamint az alábbi linken is nyomon lehet követni a heti program részleteit:
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=szervezet_szunyog2019_hetiprogramok
 
A csapadékos idő után közvetlen környezetünkben a szúnyoglárvák kifejlődésére alkalmas vízfelület jön létre. A szúnyogok számát csökkentő ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ egy plakátot és egy tájékoztatót készített, amelyek az alábbi linkeken érhetők el:
https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_plakat.html
https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_tajekoztato.html

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2745-tovabb-enyhult-a-szunyogartalom

Balesetek és vihar vasárnap
2019. július 29. 09:58

Lesodródott az úttestről és az út menti árokba borult egy gépkocsi vasárnap kora délután a Kápolna és Tófalu közötti úton.

A füzesabonyi katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltóit riasztották, akik áramtalanították, majd kerekeire állították a járművet. A balesetben egy ember megsérült, őt a mentők kórházba szállították.

Szalagkorlátnak ütközött egy gépkocsi vasárnap este az M3-as autópálya főváros felé vezető oldalán, a 96-os kilométernél, Nagyút térségében. A füzesabonyi katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltói vonultak, akik áramtalanították a járművet, majd biztosították a helyszínt. A balesetben senki sem sérült meg.

A vasárnapi vihar következtében keletkezett károk felszámolásához Heves megyében délután és este közel húsz alkalommal riasztották a katasztrófavédelem hivatásos tűzoltóit, akik az önkormányzati és önkéntes tűzoltók segítségével főként veszélyesen megdőlt és útra, járdára kidőlt fák eltávolítását végezték el. Egerben, Gyöngyösön, Pétervásárán, Nagyvisnyón továbbá Mikófalva, Bélapátfalva, Szilvásvárad, Kápolna határában az erős szél fákat döntött meg, amelyek a jármű- vagy gyalogosforgalmat veszélyeztették. Hétfő reggelre az egységek a károkat motoros láncfűrész és kéziszerszámok segítségével felszámolták, a beavatkozások során senki sem sérült meg.

Fotó: Dorkó Attila tű. őrm.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2744-balesetek-es-vihar-vasarnap

Minél magasabbra a túlélésért - június hónap fotója
2019. július 25. 11:23

Heves megyében összesen tizenhét települést érintett a június 23-án érkező, kora délutáni vihar. Rövid idő alatt nagy mennyiségű esővíz hullott le, melynek következtében több településen is villámárvíz alakult ki.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint, aznap új országos csapadékrekordot mértek a Heves megyei Terpesen. Száznál is több segítségkérő bejelentés érkezett a megyei műveletirányítási központba, a kárfelszámolás folyamatos volt megyénkben.

Az esőzések következtében az utcákon folyt a víz, sok kisebb állatnak az életben maradás volt a tét. Képünkön tisztán látszik, hogy a csigák és rovarok is megpróbáltak minél magasabbra kapaszkodni, ahol nagyobb biztonságban átvészelhették az esőzést, így biztosítva túlélésüket. A képet a káresetek felszámolásakor Mérai Péter tű. alezredes, az egri katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője készítette, a fotót a megyei igazgatóság vezetői a hónap fotójának választották.

Fotó: Mérai Péter tű. alez.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2743-minel-magasabbra-a-tulelesert-junius-honap-fotoja

Po­koli a hely­zet Ti­szak­óró­don, ha­tal­mas erők­kel vo­nult ki a tűz­ol­tó­ság

Mint­egy há­rom­ezer darab bálát érint a tűz.

Képtalálat a következőre: „szalmabála tűz”

Mintegy háromezer darab szalmabála kapott lángra Tiszakóródon, a Rákóczi utcában. A tűzesethez a mátészalkai, a fehérgyarmati ás a nyíregyházi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik négy vízsugár és kéziszerszámok segítségével oltják a lángokat. Az egységek munkáját két erőgép is segíti - közölte a Katasztrófavédelem.

https://ripost.hu/cikk-felcsaptak-a-langok-hatalmas-er-kkel-vonult-ki-a-t-zoltosag-tiszakorodra

Versenyek zajától volt hangos a kiskörei pihenőház
2019. július 19. 12:41

A három éve működő tűzoltó tábornak idén a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közreműködésével a kiskörei pihenőház adott otthont, melyben a Gyöngyöshalászi Önkéntes Tűzoltó Egyesület ifjúsági tűzoltói vettek részt.

A Gyöngyöshalászi Általános Iskola tanulói a helyi ÖTE közreműködésével már több, mint 10 éve vesznek részt a katasztrófavédelmi ifjúsági versenysorozaton, illetve a Tűzoltó Szövetség által szervezett hagyományőrző versenyeken. Három éve született az ötlet, hogy a fiataloknak nyári tábort szervezzenek, ahol alapvető ismereteket sajátítanak el a mentő tűzvédelem területéről. Az első két évben napközis tábor jelleggel működtek, az idén döntöttek úgy, hogy a bentlakásos tábort választják.

Természetesen a tábor megszervezése programokkal történő feltöltése elkötelezett embereket kíván, melyből az ÖTE-n belül nincs hiány. Tihanyiné Szabó Krisztina táborvezető elmondta, hogy a gyerekek rendkívüli módon élvezik a tábort és annak programjait, így gyorsan és jó kedvvel telik el az egy hét, amelyet együtt töltenek a gyerekekkel. Köszönetét fejezte ki a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak, hogy biztosította a kiskörei pihenőházat a táborlakók számára.

A táborban tűzoltó napirend szerint élnek, az ébredés és tisztálkodás után váltásos rendszerben rendbe rakják körleteiket és napi koordináció keretén belül készülnek fel a napi feladatok végrehajtására. A képzés során elméleti és gyakorlati ismereteket is kapnak a gyerekek, de természetesen jut idő a pihenésre és kikapcsolódásra is. Kerékpáros és gyalogos túrán is részt vettek, látogatást tettek a Kiskörei Vízierőműben és a Hallépcsőnél. A csapatszellem erősítése érdekében közösségi vetélkedőket szerveztek. A megfáradt csapat ellátását szintén az ÖTE tagok biztosították finomabbnál finomabb ételek elkészítésével.

A fiatalok megszerzett tudásukról rögtönzött verseny formájában adtak számot, melynek koordinátora Molnár Roland tű. szds., őrsparancsnok volt. Szakmai munkáját segítette a Gyöngyöshalászi ÖTE-ből Katona Gábor Elnök Úr és Strumpf László Parancsnok Úr is. A táborlakók egybehangzó véleménye volt, hogy jövőre is részt vesznek a tábor életében.

Fotó: Hevesi KVŐ

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2740-versenyek-zajatol-volt-hangos-a-kiskorei-pihenohaz

Magyar sportsiker a csehországi versenyen
2019. július 19. 12:28

Július 12-13-án rendezték meg a csehországi Jihlava városában a Firefighter Combat Challenge (FCC) elnevezésű tűzoltóversenyt. A lenyűgöző városban összesen tizenegy ország százhúsz tűzoltója mérte össze tudását. Köztük hazánk indulói is remekül helytálltak, sőt mi több vegyes csapatban az első helyezést is sikerült elérniük.

A küzdelmek több korcsoportban, egyénileg, párban, csapatban, valamint vegyes csapatban zajlottak, a feladatok pedig – a többi megmérettetéshez hasonlóan – alaposan feladták a leckét mindenkinek.

Az indulóknak teljes védőfelszerelésben, légzőkészülékkel a hátukon kellett egy négy emelet magas, három szinten elhelyezkedő torony tetejére felfutniuk, vállukon egy húsz kilogrammos tömlővel; majd oda a talajról, kötéllel kellett felhúzniuk egy másik ugyanolyan tömlőt. A toronyból lefutva a tűzoltóknak egy hetvenöt kilogrammos súlyt kellett kalapácsütésekkel eljuttatniuk másfél méter távolságra. Ezután következett egy szlalompálya, majd pedig sugárcsővel való futás és célba lövés. Az utolsó szakaszban egy nyolcvan kilogrammos bábut kellett háttal futva elhúzni a célig.

Hazánk tűzoltói nem vallottak szégyent egyik versenyszámban sem. Felkészülésüket az egyéni edzéseken kívül két, többnapos edzőtábor is segítette, ahol elsősorban a csapat-, és váltószámokat gyakoroltak a versenyzők.

Megyénk sportolója, Istványi Nóra tű. főhadnagy a füzesabonyi járás katasztrófavédelmi megbízottja az egyéni versenyszámon kívül női tandemben, mix tandemben és a mix csapatban is részt vett.

A női tandemben a lányoknak az előkelő 2. helyezést sikerült elérniük, míg a mix tandemben a rendkívül erős mezőnyben Istványi Nóra tű. főhadnagy és Czifra Zsolt tű. őrmester, a Szolnoki Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltója által alkotott párosnak tizennégy csapat közül a 6. helyet sikerült megszerezniük.

A vegyes csapat, ami a verseny tekintetében azt jelentette, hogy az induló csapatnak legalább két női taggal is rendelkeznie kell, az öt indulóból az előkelő első helyen végzett. A férfitagokat Handzsuj Mihály tű törzszászlós, a Szolnoki Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szerparancsnoka, Papp János tű. százados, a Mezőtúri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnokhelyettese és ifj. Bodó László a kaposvári KÖTÉL Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület tagja alkotta. A női tagokat pedig Pál Kata a Veszprém megyei Kővágóőrs Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagja és Istványi Nóra tű. főhadnagy képviselte.

Gratulálunk hazánk sportolóinak a szép teljesítményhez, és további sikereket kívánunk!

Fotó: Szolnoki / Egri HTP

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2739-magyar-sportsiker-a-csehorszagi-versenyen

Még szorosabb kapcsolattartás az üzemeltetőkkel
2019. július 18. 16:46

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Pro-M Zrt. bevonásával július 18-án a felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemek, valamint a kijelölt nemzeti létfontosságú rendszerelemek üzemeltetői részére az EDR (egységes digitális rádiótávközlő) rendszerrel kapcsolatos elméleti és gyakorlati oktatást tartott.

A képzést a katasztrófavédelmi igazgatóságon a főügyeleti osztály, valamint az informatikai osztály bevonásával az iparbiztonsági szakterület szervezte meg annak érdekében, hogy az üzemeltetők a kormányzati célú hálózatokról szóló 346/2010. (XII. 28.) Kormányrendeletben meghatározott kötelezettségüknek eleget tudjanak tenni. A képzés célja az volt, hogy az üzemeltetők a katasztrófavédelem szervezeti egységeivel a jövőben az EDR rendszeren keresztül is tudják majd tartani a kapcsolatot.

Az oktatásra az üzemeltetők azokat a szakembereket delegálták, akik az EDR készülékeket a jövőben napi szinten üzemeltetni fogják.

Zelei László tű. alezredes, iparbiztonsági főfelügyelő köszöntőjét és rövid bevezetőjét követően a szakmai napon elsőként a Pro-M Zrt. ismertette az EDR rendszer és szolgáltatásai részleteit, ezt követően a katasztrófavédelem szakembereitől a rádióforgalmazás szabályairól és az eszközök gyakorlati alkalmazásáról kaptak a résztvevők tájékoztatást.

A képzés második részében a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítása rádiópróbát tartott a jelenlévő üzemeltetők részére, majd a rádió használatával kapcsolatos gyakorlati tapasztalatokat értékelték és elemezték.

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2738-meg-szorosabb-kapcsolattartas-az-uzemeltetokkel

Több mint százezer hektáron gyérítik a vérszívókat
2019. július 15. 14:57

Az elmúlt hetekben minden eddiginél intenzívebb védekezés zajlott a szúnyogok ellen. Számos olyan területen volt beavatkozás, ahol a korábbi években nem volt jelentős szúnyogártalom. A múlt héten Budapesten és 396 település belterületén, összesen 123 ezer hektáron léptek fel a szakemberek a vérszívók ellen. A Duna mentén további kezeléseket végeztek a Szigetközben, Dunaújváros, Baja és Mohács térségében. Folytatódott a gyérítés Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád és Hajdú-Bihar megyében, valamint a csornai régióban, Székesfehérváron, Sopronban és a környező településeken, illetve a Tisza-tónál és a Balatonnál.

A program indulása óta összesen 1343 településen volt központi, a katasztrófavédelem által irányított szúnyoggyérítés, eddig összesen 611 ezer hektárnyi területet kezeltek a szakemberek.
Ezen a héten további 418 településen, valamint 4 budapesti kerületben, több mint 100 ezer hektáron lépnek fel a szúnyogok ellen.
 
A következő időszakban az elmaradt beavatkozások pótlásán kívül Békés és Zala megyében, a Dunakanyarnál, Szekszárd térségében, a Dráva és az Ipoly mentén lesz intenzív gyérítés. Ezek mellett számos olyan – Pest, Fejér, Baranya és Somogy megyei – településen is csökkentik a vérszívók számát, amelyeken korábban nem volt szükség beavatkozásra. Az érintett települések értesítést kapnak a kivitelezés pontos időpontjáról és módjáról, valamint az alábbi linken is nyomon lehet követni a heti program részleteit:
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=szervezet_szunyog2019_hetiprogramok
 
A kezelésekhez használt irtószer az alacsony dózisnak köszönhetően csak az érzékenyebb repülő rovarokra van hatással, melegvérűekre, így emberre és háziállatokra nem jelent veszélyt, a növényeket nem károsítja.
 
A csapadékos idő után közvetlen környezetünkben számos, a csípőszúnyoglárvák számára kifejezetten kedvező kisebb pangó vizek alakulhattak ki. Arról, hogy milyen módszerekkel lehet a ház körül csökkenteni a szúnyogok számát, a Nemzeti Népegészségügyi Központ készített plakátot és egy tájékoztatót, ezek az alábbi linkeken érhetők el:
https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_plakat.html
https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_tajekoztato.html
 http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2735-tobb-mint-szazezer-hektaron-gyeritik-a-verszivokat

Négy új tűzoltó kezdi meg a szolgálatot az egri tűzoltóságon
2019. július 15. 12:22

A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ hetvenkilenc frissen végzett tűzoltója esküdött föl a hivatására július tizenkettedikén. Az ünnepségen a hivatásos szervezet országos és megyei vezetői előtt tettek tiszthelyettesi fogadalmat a hallgatók.

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományában a frissen végzett hallgatók közül, a mai napon három fiatal tűzoltó kezdi meg szolgálatát. Horuczi Tamás, Dorkó Attila és Bárdos Szabolcs tűzoltó őrmesterek az egri hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltói állományát erősítik majd.

Elsőként a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon Plachi Péter tű. ezredes, igazgatóhelyettes köszöntötte a felszerelőket, majd bemutatta a megyei szervezet katasztrófavédelmi vezetőit. Az ezredes beszédében elmondta, hogy nagyon megbecsült, de nem könnyű hivatást választottak. Megkérte a fiatal lánglovagokat, hogy legyenek hűek esküjükhöz és hogy a tapasztalt kollégákat követve legjobb tudásuk szerint lássák el a rájuk bízott feladatokat. Kiemelte, hogy az igazi gyakorlati munka, a tűzoltóvá válás, a beilleszkedés most kezdődik meg, idővel válik belőlük tapasztalt, rutinos tűzoltó. Az első napon az újoncokat leendő szolgálati helyükre kisérték, ahol megismerkedtek az egri laktanyában a bajtársakkal, tűzoltó eszközökkel és felszerelésekkel.

Huszár Dániel Gergely tű. hadnagy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézetének végzős hallgatója tisztként, az egri katasztrófavédelmi kirendeltség hatósági osztályán kezdte meg pályafutását.

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2734-negy-uj-tuzolto-kezdi-meg-a-szolgalatot-az-egri-tuzoltosagon

Tűzoltók fürdettek elefántokat a balatonlellei strandon + fotó

Igazán látványos módját választották a ma kezdődő kétnapos Cirkuszok Éjszakája rendezvénysorozat hírverésének a balatonlellei cirkuszosok: megfürdették a társulathoz leszerződtetett afrikai elefántokat a helyi fizetős strand homokos partszakaszán.

Mivel minden nyáron egyszer elsütik, így már akár hagyományosnak is nevezhető a lellei elefántmosdatás, melynek keretein belül a Lellén állomásozó ifj. Richter József vezette Nemzeti Cirkusz ormányosait hivatásos tűzoltókkal zuhanyoztatják a Napfény Strandon.

Az idomított jószágok rendőri felvezetéssel sétáltak le a cirkusz karámjától a 7-es főúton a partra. A szemfüles bámészkodók közül az ügyesek kihasználták, hogy az elefántokkal együtt érkezők részére egész nap díjmentes volt a bejutás, csak kár, hogy szemerkélt az eső. A fürdetés után minden elefánt egy hatalmas gyümölcskosarat kapott.

https://noizz.hu/szines/tuzoltok-furdettek-elefantokat-a-balatonlellei-strandon-foto/x09y2h6

Emlékezés egykori kollégánkra
2019. július 12. 11:14
Egykori kollégánkra, Katona Istvánra emlékeztünk halálának második évfordulóján azon a túrán, amelyet kedvenc kirándulóhelyéhez, a Faktor-réti Madonnához szerveztünk a héten.

Két éve már, hogy negyvenhét éves korában, méltósággal viselt hosszú betegség után, 2017. július 13-án elhunyt Katona István tűzoltó őrnagy, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági osztályvezetője.

Aktív túrázó és terepfutó volt, szívesen járta a Bükk csúcsait, sokat futott terepen. Kedvenc helye volt a Bánkúthoz közeli Faktor-réti Madonna, ahol szívesen olvasgatott akár órákon át is.

Katona István halálának évfordulóján, emlékére szerveztük a túrát. A maroknyi csapat az Olasz kaputól indult el gyalogosan a Faktor-rét felé, a Bükki Madonnához, ott megálltunk, felelevenítettük a Pistával kapcsolatos emlékeinket, sztorizgattunk kicsit, majd a Bálványos felé vettük utunkat, ahol a Petőfi kilátóról megcsodáltuk a tájat egészen a Mátrától a Tátráig.

Pista! Nyugodj békében!

Fotó: Heves MKI

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2732-emlekezes-egykori-kollegankra

Idén is jelentős támogatásban részesülnek az önkéntes egyesületek
2019. július 11. 14:26

2019-ben ismét hétszázmillió forint összértékű támogatást oszthat szét a katasztrófavédelem a Magyarországon működő önkéntes tűzoltó egyesületek és mentőszervezetek között a központi költségvetés fejezeti kezelésű előirányzata terhére. Százmillió forintot az önkéntes mentőszervezetek kapnak, hatszázmillió forint a tűzoltó egyesületek között oszlik meg.

A bírálóbizottság támogatásra vonatkozó javaslatait az országos katasztrófavédelmi főigazgató jóváhagyta, így ebben az évben a működési költségre, illetve szertárépítésre és -felújításra kapnak támogatást az egyesületek. A pályázók egyrészt védő- és tűzoltótechnikai eszközöket vehetnek át, továbbá maguk is beszerezhetnek egyéb eszközöket. A pályázatnak köszönhetően tűzoltótechnika-kezelői típusvizsgára nyílik lehetőség, az önkéntesek gépjárművezetői tehetnek pályaalkalmassági vizsgát, amellyel megkülönböztető jelzést használó tűzoltógépjárművek vezetésére is jogosultságot szereznek.

Heves megyéből huszonhárom önkéntes egyesület pályázott sikeresen, a pályázat keretén belül 2019-ben közel huszonegy millió forint támogatásban részesülnek.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2731-iden-is-jelentos-tamogatasban-reszesulnek-az-onkentes-egyesuletek

Kéményseprés a nyár közepén? Igen!
2019. július 11. 14:12

Július elején kéménysepréssel foglalkozni nem annyira szokatlan gondolat, mint ahogy elsőre hangzik: a kéményseprők májustól augusztus végéig, vagyis a fűtési szezonon kívüli időszakban kevésbé leterheltek, érdemes tehát ilyenkor felvenni velük a kapcsolatot, hogy elvégezzék az ingyenes ellenőrzést. Ilyenkor az ügyintézés gyorsabb, a várakozási idő rövidebb így könnyebben tervezhető a munka.

A kéményseprők szempontjából az ügyfeleket két nagy csoportba lehet sorolni: a családi házban és a társasházban élőkre. Mindkét csoport tovább osztható két másikra: ahol nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet és ahol van.
 
Vegyük sorra, mi a dolga az embernek, attól függően, hogy melyik kategóriába tartozik. Amennyiben családi házban él és a házba nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, akkor a kéményseprés önkéntes és ingyenes. A kéményseprő akkor jön, amikorra a kéménytulajdonos időpontot foglal. Noha már nem kötelező a vizsgálat, érdemes a szilárd tüzelőanyaggal működő fűtőberendezéseket évente, a gázüzeműeket kétévente megnézetni szakemberrel. Az pedig, hogy ez a szakember egy kéményseprőcég, vagy a katasztrófavédelem kéményseprője lesz, attól függ, melyik településen lakik az ember. Az alábbi linken irányítószám alapján ki lehet keresni, hogy a katasztrófavédelemnél vagy valamelyik kéményseprőcégnél lehet időpontot egyeztetni az ingyenes kéményellenőrzésre.

http://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ugyfelszolgalat
 
Abban az esetben, ha a családi házba gazdálkodó szervezetet jegyeztek be, akkor a kéményseprés megrendelése már nem opció, hanem kötelesség. Attól függően, hogy milyen fűtőeszköz van a kéményhez csatlakoztatva egy-, vagy kétévente kell ellenőriztetni. A fenti linken az irányítószám megadásával elérhetővé válik azon kéményseprőcégek listája, amelyek egyikétől meg kell rendelni a munkát.  Ha gazdálkodó szervezet van bejegyezve a családi házba, a megrendelt a kéményseprésért fizetni kell.
 
Társasházi lakások esetében, ha oda nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, a kéményseprő értesítést követően magától fog érkezni és ingyenesen elvégzi a sormunkát.
 
Azokba a társasházi lakásokba, ahová gazdálkodó szervezetet van bejegyezve, a kéményseprő magától érkezik, de a munka díját ki kell fizetni. Ha a lakásnak saját kéménye van, akkor az egész összeget, ha a lakás a társasház gyűjtőkéményére van csatlakoztatva, akkor a munka rá eső részét kell megtéríteni.
 
A múltban úgy tartották, hogy kéményseprővel találkozni szerencsét jelent. Ma sincs ez másképp. A tűzmegelőzés és a szén-monoxid-mérgezéssel járó balesetek megelőzése területén bizonyított a kéményseprők rendszeres ellenőrző munkájának fontossága. A szakemberek modern eszközöket, műszereket használnak, és a tűzmegelőzésen túl energetikai-, légellátási-, tüzeléstechnikai-, környezetvédelmi tanácsokkal is ellátják az ügyfeleket. Ha nincs semmilyen probléma, egy égéstermék-elvezető teljes nyomvonalának szemrevételezése és műszeres ellenőrzése harminc percet vesz igénybe. Ha a kéményt tisztítani kell, valamivel hosszabb időbe telik, de a biztonság megéri a ráfordított időt. A munka elvégzéséről és az eredményről minden esetben tanúsítvány készül, ennek egy példánya az ügyfelet illeti. Ha a tanúsítványon szerepel hibakód, arról szóbeli tájékoztatást is kell kapni, a problémát minél hamarabb, de legkésőbb a következő ellenőrzésig szakemberrel kell kijavíttatni.

Érdemes a munkát már most beütemezni, hiszen tudjuk, hogy mikor leszünk szabadságon, a fűtési szezonon kívüli időszakban a kéményseprők pedig kevésbé leterheltek, így otthonunk és szeretteink biztonságáról könnyebben tudunk gondoskodni. Ne várjuk meg a fűtési szezont!

 Fotó: Szőke Péter BM OKF

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2730-kemenysepres-a-nyar-kozepen-igen

Leánykérés tűzoltó módra
2019. július 10. 14:09

Csonka Levente tű. őrmester, gyöngyösi hivatásos tűzoltó, igazi tűzoltó módon kérte meg kedvese kezét a napokban. A leánykérésre tűzoltó autóval érkezett, kedvese szobájának erkélyére bevetési ruhában, létrán mászott fel és tette fel a nagy kérdést Mercédesznek.

Az őrmester elmesélte, hogy délután három órakor indult egy tűzoltó jármű Nagyrédére, ahol kiszemeltje lakik. A védőruhát csak út közben vette fel, mert anélkül is izzadt már eléggé, mesélte Levente. A gyöngyösi laktanya parancsnokától, szolgálatparancsnokától és bajtársaitól minden támogatást és biztatást megkapott. A szervezés egy hosszú folyamat volt, hiszen el kellett rendezni, hogy a családtagok is jelen legyenek a leánykérésen, továbbá, hogy a menyasszony jelölt is otthon legyen, sőt a kedvenc ruhája legyen rajta. Ebben a barátnők nagy segítséget nyújtottak.

A szirénázó tűzoltó autóra a községben rögtön felfigyeltek a lakosok, de nem is sejthették, hogy milyen különleges eseményhez robogtak a lánglovagok. A jármű megállt a ház előtt, és Levente létrán keresztül mászott fel szerelme szobájának erkélyére. Mikor Mercédesz megjelent, ő letérdelt és feltette a nagy kérdést. Mercédesz először nagyon meglepődött, majd ráeszmélt, hogy mi is történik, ezután nagy örömét már nem tudta palástolni és meghatódva, boldogan mosolyogva igent mondott. A család közben titokban az udvaron megterített és rögtön meg is ünnepelték az ifjú párt.

Levente elmesélte, hogy három éve ismeri élete szerelmét, aki mindig támogatta és tökéletesen kiegészítik egymást. Ez a tűzoltói vonulása nem az első volt már, de kétség kívül az egyik legizgalmasabb.

Fotó: Gyöngyösi HTP

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2729-leanykeres-tuzolto-modra

Új területek bevonásával folytatódik a szúnyoggyérítés
2019. július 09. 09:30

Az elmúlt két hétben minden eddiginél nagyobb területen zajlott az intenzív védekezés a szúnyogok ellen. A múlt héten tovább védekeztek a Szigetközben, Komárom térségében, Budapesten, a Csepel-szigeten, Pakstól a Duna teljes déli szakaszán, valamint a Velencei-tó partján. A Balaton-parti településeken a szeles időjárás miatt egyes kezeléseket el kellett halasztani erre a hétre. A Tiszához közeli régiók közül Szolnok térségében valósultak meg kiterjedt kezelések, emellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Vas megyében, valamint a Dráva mentén csökkentették a szúnyogok számát. Eddig már 947 településen volt a katasztrófavédelem által irányított szúnyoggyérítés, összesen 488 ezer hektárnyi területet kezeltek.

Ezen a héten Budapesten és 396 település belterületén, összesen 123 ezer hektáron lépnek fel a vérszívók ellen. Az alábbi linken pontosan nyomon lehet követni, hogy melyik napon melyik településen és milyen eljárással permeteznek a héten:
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=szervezet_szunyog2019_hetiprogramok
 
A következő napokban 8 budapesti kerület mellett 128 Győr-Moson-Sopron, 63 Borsod-Abaúj- Zemplén, 43 Baranya, 36 Csongrád, 27 Veszprém, 21 Hajdú-Bihar, 20 Bács-Kiskun, 15 Somogy, 11 Jász-Nagykun-Szolnok, 10 Zala, 9 Fejér, 6 Tolna, 6 Heves és egy Vas megyei településen lesz szúnyogirtás. Számos olyan területen vált szükségessé a védekezés, ahol a megelőző években nem okozott gondot a szúnyogok száma.
 
A Duna és a Tisza mentén a korábbi árhullámok miatt még mindig sok a szúnyog, ezért újabb kezeléseket hajtanak végre a mosonmagyaróvári és győri térségben, a dunaújvárosi régióban, valamint a korábbi földi kivitelezést légi módszerrel egészítik ki Baja és Mohács környékén. Budapesten földi úton fognak permetezni. Sopron és Csorna térségében, valamint a Rába-parti településeken terveznek szúnyoggyérítést. A Tisza környezetében Csongrád megyében és a Tisza-tónál szükséges újabb kezeléseket végrehajtani.
 
A kifejlett szúnyogok ellen használt irtószer a deltametrin, amely egy általánosan alkalmazott rovarölő szer. A csípőszúnyogok érzékeny rovarok, ezért gyérítésükre minimális dózist használnak, ami csupán tizede a mezőgazdaságban alkalmazott mennyiségnek. Az alacsony dózisnak köszönhetően a legtöbb rovarfaj megmarad a kezelt területen, így a velük táplálkozó madarak sincsenek veszélyben. Az irtószer a szabadban gyorsan lebomlik.
 
Előfordulhat, hogy az időjárás miatt el kell halasztani egy-egy településen a kivitelezést. Ilyenkor a pótnapok valamelyikén hajtják végre a permetezést, vagyis az eredeti időpontot követő első vagy második napon. Ha az időjárás ekkor sem teszi lehetővé a munkát, a gyérítést a következő hétre halasztják, hiszen ki kell értesíteni az önkormányzatokat, méhészeket.
 
Fotó: Szőke Péter BM OKF

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2728-uj-teruletek-bevonasaval-folytatodik-a-szunyoggyerites

Továbbra sem sikerült eloltani az erdőtüzet, a tűzoltók helikopterekről ereszkedtek le

2019. július 9. - 10:59

Kedden a kora reggeli óráktól tovább folytatták a tűz oltását, amely hétfőn délután keletkezett a breznói járásbeli Bystrá község kataszterében lévő erdős területen.

Továbbra sem sikerült eloltani az erdőtüzet, a tűzoltók helikopterekről ereszkedtek le

Zuzana Farkasová a Tv Noviny portáljának úgy nyilatkozott, hogy a tűz az éjszaka folyamán nem terjedt tovább, a lángok megközelítőleg 5 hektáros területet borítottak be.

 

A helyszínen több mint 80 hivatásos és önkéntes tűzoltó dolgozik a lángok megfékezésén. Mivel a tüzet nehezen tudják megközelíteni, 15 tűzoltó helikopterről ereszkedett le a helyszínre, a többiek pedig egy 3 kilométeres csővezetéket készítettek, amellyel elérik a tűz epicentrumát.

Az oltást helikopterekkel is végzik: hétfő estig megközelítőleg 50 ezer liter vizet szórtak szét a tűz fölött.

https://parameter.sk/tovabbra-sem-sikerult-eloltani-az-erdotuzet-tuzoltok-helikopterekrol-ereszkedtek-le

Új területek bevonásával folytatódik a szúnyoggyérítés
2019. július 09. 09:30

Az elmúlt két hétben minden eddiginél nagyobb területen zajlott az intenzív védekezés a szúnyogok ellen. A múlt héten tovább védekeztek a Szigetközben, Komárom térségében, Budapesten, a Csepel-szigeten, Pakstól a Duna teljes déli szakaszán, valamint a Velencei-tó partján. A Balaton-parti településeken a szeles időjárás miatt egyes kezeléseket el kellett halasztani erre a hétre. A Tiszához közeli régiók közül Szolnok térségében valósultak meg kiterjedt kezelések, emellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Vas megyében, valamint a Dráva mentén csökkentették a szúnyogok számát. Eddig már 947 településen volt a katasztrófavédelem által irányított szúnyoggyérítés, összesen 488 ezer hektárnyi területet kezeltek.

Ezen a héten Budapesten és 396 település belterületén, összesen 123 ezer hektáron lépnek fel a vérszívók ellen. Az alábbi linken pontosan nyomon lehet követni, hogy melyik napon melyik településen és milyen eljárással permeteznek a héten:
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=szervezet_szunyog2019_hetiprogramok
 
A következő napokban 8 budapesti kerület mellett 128 Győr-Moson-Sopron, 63 Borsod-Abaúj- Zemplén, 43 Baranya, 36 Csongrád, 27 Veszprém, 21 Hajdú-Bihar, 20 Bács-Kiskun, 15 Somogy, 11 Jász-Nagykun-Szolnok, 10 Zala, 9 Fejér, 6 Tolna, 6 Heves és egy Vas megyei településen lesz szúnyogirtás. Számos olyan területen vált szükségessé a védekezés, ahol a megelőző években nem okozott gondot a szúnyogok száma.
 
A Duna és a Tisza mentén a korábbi árhullámok miatt még mindig sok a szúnyog, ezért újabb kezeléseket hajtanak végre a mosonmagyaróvári és győri térségben, a dunaújvárosi régióban, valamint a korábbi földi kivitelezést légi módszerrel egészítik ki Baja és Mohács környékén. Budapesten földi úton fognak permetezni. Sopron és Csorna térségében, valamint a Rába-parti településeken terveznek szúnyoggyérítést. A Tisza környezetében Csongrád megyében és a Tisza-tónál szükséges újabb kezeléseket végrehajtani.
 
A kifejlett szúnyogok ellen használt irtószer a deltametrin, amely egy általánosan alkalmazott rovarölő szer. A csípőszúnyogok érzékeny rovarok, ezért gyérítésükre minimális dózist használnak, ami csupán tizede a mezőgazdaságban alkalmazott mennyiségnek. Az alacsony dózisnak köszönhetően a legtöbb rovarfaj megmarad a kezelt területen, így a velük táplálkozó madarak sincsenek veszélyben. Az irtószer a szabadban gyorsan lebomlik.
 
Előfordulhat, hogy az időjárás miatt el kell halasztani egy-egy településen a kivitelezést. Ilyenkor a pótnapok valamelyikén hajtják végre a permetezést, vagyis az eredeti időpontot követő első vagy második napon. Ha az időjárás ekkor sem teszi lehetővé a munkát, a gyérítést a következő hétre halasztják, hiszen ki kell értesíteni az önkormányzatokat, méhészeket.
 
Fotó: Szőke Péter BM OKF

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2728-uj-teruletek-bevonasaval-folytatodik-a-szunyoggyerites

Kamionnak ütközött egy autós az M7-es sztrádán

A baleset a sztráda Letenye felé vezető oldalán történt, a 128-as kilométernél.

Búzát szállító kamionba rohant egy gépkocsi hétfő reggel az M7-es autópálya Letenye felé vezető oldalán, a 128-as kilométernél. A balesethez Siófokról érkeztek ki a hivatásos tűzoltók, akik megkezdték a műszaki mentést. A munkálatok idejére a sztráda Letenye felé vezető oldalának érintett szakaszát félpályán lezárták. A helyszínre a mentőket is riasztották.

(Katasztrófavédelem)

Bejelzett a szén-monoxid-jelző Székesfehérváron

Egy Horváth István utcai lakásban mértek gázkoncentrációt a tűzoltók.

A szén-monoxid-érzékelő jelzése miatt riasztották Székesfehérváron, egy Horváth István utcai lakásba a város hivatásos tűzoltóit vasárnap éjjel. Az egység méréseket végzett, és kimutatta a mérgező gázt a levegőben. A vízmelegítő romlott el. A helyszínre érkeztek a gázszolgáltató munkatársai is, akik leszerelik a lakás gázóráját.

(Katasztrófavédelem)

Végigsöpört az országon a vihar: ismét hatalmas károkat okozott

MTI   
 
Végigsöpört az országon a vihar: ismét hatalmas károkat okozott

Országszerte kidőlt fákhoz, leszakadt ágakhoz, villanyvezetékekhez riasztották a tűzoltókat, a Somogy megyei Lakócsán kidőlt villanyoszlopok miatt szünetel az áramszolgáltatás - közölte Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-vel.

Lakócsán több villanyoszlop is kidőlt, ezért a faluban átmenetileg nincs áram, ez összesen 275 fogyasztási helyet érint

- tette hozzá a szóvivő. Kitért arra is, hogy eddig országszerte mintegy 80 esetben avatkoztak be a tűzoltók a viharral összefüggésben, szinte minden esetben kidőlt fákhoz, leszakadt ágakhoz kellett kivonulni.

Budapesten a III. kerületben a Nánási úton az erős szél kettétört és leszakított egy villanyvezetéket, a Szél utcában pedig egy épület tetejére dőlt fa. A XVII. kerületi Várvíz utcában távközlési kábelre, míg a XI. kerületi Karolina úton egy másik fára zuhant egy-egy fa.

Békés megyében főként Békéscsabáról és Gyuláról kaptak a szokásosnál sokkal több riasztást a tűzoltók. Ott is elsősorban a kidőlt fák okoznak gondot, de Gyulán egy sportlétesítmény tetejét is megbontotta az erős szél.

Zala és Somogy megyében is adott munkát a vihar a tűzoltóknak. Szőkedencsen egy nagy fa dőlt a 7-es főútra, Zalakomáron kidőlt fa zárta el a Rákóczi utcát, Barcson, a Semmelweis utcában pedig az erős szél gyökerestől kifordított egy fenyőt, amely egy ház tetejére dőlt

Erre számíthatunk a héten

Az Időkép előrejelzése szerint kedden hajnalban, reggel még délen, délkeleten lehet gyenge eső, zápor, napközben azonban a legtöbb helyen száraz idő valószínű, legfeljebb a keleti határszélen alakulhat ki átmenetileg néhol kisebb zápor. Amire figyelmeztetnek a szakemberek, az az, hogy erős, helyenként viharos lehet az északnyugati szél. Továbbra sem kell nagyon hidegre számítanunk, a csúcshőmérséklet 23-27 fok között tetőzhet.

Szerdán visszatér a nyárias idő, mindenhol számíthatunk napos időszakokra, jelentős csapadék sehol sem valószínű, ugyan északkeleten előfordulhat kevés zápor. Továbbra is élénk, erős lesz az északi-északnyugati szél, de a legmagasabb hőmérséklet 23 és 27 fok között alakulhat.

Csütörtökön ismét érdemes táskánkba tenni az esernyőt, bár csak egy-egy helyen jósolnak esőt a szakemberek, pénteken már többfelé előfordulhat kisebb zápor, esetleg zivatar. Csütörtökön szeles lesz az idő, de délutánonként 22 és 28 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet.

https://www.hellovidek.hu/utazas/2019/07/08/vegigsoport-az-orszagon-a-vihar-ismet-hatalmas-karokat-okozott

Nyári veszélyek, fesztiválok
2019. július 05. 10:29
Heves megyében is javában folynak a szabadtéri programok, a fesztiválok, a nyaralás és a nyári táborok időszaka. A felhőtlen kikapcsolódást, pihenést, vagy szórakozást azonban könnyen tönkreteheti egy baleset vagy tűzeset. A biztonság és a felhőtlen pihenés érdekében fontos tisztában lenni az erre az időszakra leginkább jellemző veszélyekkel és a baj megelőzésének lehetőségeivel.

A hőség és a hétvégi forgalom növekedése miatt több a baleset, ami torlódáshoz és hosszabb várakozáshoz vezet. Ezért fontos, hogy mindenkinek jusson elég innivaló, nagyon fontos a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása.

Kisgyermekeket, alvó embert és háziállatot senki ne hagyjon a tűző napon a bezárt gépjárműben!

Vízparton a leggyakrabban a hirtelen jött viharok jelentenek veszélyt. Mindenki figyelje az időjárási figyelmeztetéseket, a nagy tavakon a viharjelző rendszert.

Fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken a legnagyobb kockázatot a nagy tömeg és a bódult állapotú emberek jelentik ezeken a helyszíneken. Bármilyen jellegű baj esetén a legfontosabb, hogy nyugodtan kövessük a biztonsági személyzet utasításait. A legnagyobb rendezvényeken operatív törzs működik, amely indokolt esetben dönt a programok felfüggesztéséről.

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság néhány jó tanáccsal felhívja a lakosság figyelmét a rendezvényeken való biztonságos részvételre:

 - A tömegben nyitott és csukott állapotban egyaránt balesetveszélyes lehet egy esernyő. Az eső önmagában nem jelent veszélyt, egy esőkabát is elegendő védelmet jelent.

- A sátor sok esetben megfelelő menedék lehet, azonban figyelni kell arra, hogy ne olyan helyen legyen, ahol faágak eshetnek rá, vagy fák dőlhetnek ki.

- A sátor felállítási helyének megválasztásakor ügyelni kell arra is, hogy ne legyenek a közelben rögzítetlen vagy instabil tárgyak.

- Baj esetén a menekülési útvonalakat követve kell elhagyni el a helyszínt! Tilos a helyszínről kiáramló tömeggel szembe haladni!

- Nem tanácsos szűk helyre menekülni, hiszen minél több ember zsúfolódik össze kis területen, annál nagyobb a baleset kockázata!

A meleg nyári időben gyorsan kialakuló záporokra, zivatarokra is számítani kell. Ha vihar alakul ki, akkor a villámcsapás okozta baleseteket elkerülhetjük, ha nem menekülünk fa alá. A színpad közelében a színpadon elhelyezett tárgyak leeshetnek, erős szélben ne menjünk a közelébe. Ha egy rendezvény váratlan kiürítésére kerülne sor, akkor kövessük a szervezők és hatóságok utasításait és a testi épségünk megőrzése érdekében, higgadtan, de azonnal kezdjük meg a helyszín biztonságos elhagyását!

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2727-nyari-veszelyek-fesztivalok

Önkéntes tűzoltók mentették a meghibásodott vonat utasait Zebegénynél

Vonat utasainak segítettek a váci hivatásos és a nagymarosi önkéntes tűzoltók Zebegény közelében. Műszaki hiba miatt a nyílt pályán megállásra kényszerült egy szerelvény, amelyen huszonöt ember utazott. Ők az egységek segítségével szálltak át a mentesítő vonatra.

(OKF)

Főigazgatói elismerések a viharkárok felszámolásáért
2019. július 05. 10:16
Dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, a BM OKF vezetője elismerésben részesítette a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét sújtó vihar okozta károk felszámolásában kiemelkedően teljesítő hivatásos és önkéntes tűzoltókat.

A központi szervezet vezetője, emléklapot adományozott a Heves megye illetékességi területén működő Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport, a Gyöngy Mentőcsoport, a Hanyi Mentőcsoport, a Kékes Kutató-mentő Alapítvány, a Rima-Laskó Mentőcsoport, valamint a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részére, továbbá a vihar okozta károk felszámolása során végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként ajándéktárgyat adományozott Kása Miklós tűzoltó törzsőrmesternek, az Egri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság katasztrófavédelmi megbízottjának és Katona Gábornak, a Gyöngyöshalászi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnökének.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 80 településén összesen 5135 épület tetőszerkezetében tett kárt a vihar, ezek közül 181 volt közintézmény (bölcsőde, óvoda, iskola, művelődési ház, idősek napközi otthona, önkormányzati ingatlan, uszoda stb.) Lakhatatlanná vált 41 lakóépület, 101 embert rokonoknál, 13-at önkormányzati lakásokban és általános iskola tornatermében helyeztek el.

A kidőlt fák, kitört villanyoszlopok, villámcsapások és felsővezeték-szakadások miatt fennakadások voltak az áramellátásban is: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 93 településén 55 ezer, Hajdú-Bihar megyében pedig 11 településen 4500 fogyasztási helyen nem volt áram valamivel több mint egy napon át.

A vihartépte Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe a vihart követő napon Heves megyéből 19 önkéntes indult el 4 gépjárművel és 1 quaddal. Heves megye minden régiójából akadtak önkéntesek így: a Gyöngy-járási mentőcsoport 7 fővel, a Rima-Laskó járási mentőcsoport 4 fővel, a Hanyi-járási mentőcsoport 5 fővel, és a megyei Mátra mentőcsoport 3 fővel vett részt a kárfelszámolásban.

Fotó: Molnár Péter tű. szds. - Egri HTP / Szőke Péter - BM OKF

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2726-foigazgatoi-elismeresek-a-viharkarok-felszamolasaert

Toronydaruból mentettek a felkészítő gyakorlaton
2019. július 04. 12:39
Felkészítő gyakorlatot tartott a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az Egri Vár Zárkándy-bástyájánál, szerda délután.

A gyakorlaton az egri hivatásos tűzoltók közel húszan, az Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport tagjai pedig kilencen vettek részt. A felkészítést azzal a céllal szervezték, hogy a hivatásos tűzoltók és a katasztrófavédelem irányítása alatt álló önkéntesek készség szinten elsajátítsák a magasból történő tűzoltás és életmentés taktikai elemeit.

A feltételezés az volt, hogy a felújításon dolgozó toronydaru kezelője rosszul lett, saját erejéből a daruból nem tudott lejönni, ezért segélyhívást adott le. A megyei műveletirányítás a hivatásos és az önkéntes szakembereket riasztotta a helyszínre.

A gyakorlás elméleti oktatással kezdődött, először Hegedűs Zoltán a Mamut KFT-től bemutatta a toronydarut. Elmondta, hogy a nagy szélben, a műszerek jelzésekor a munkálatokat azonnal be kell fejezni, megmutatta, hogy lehet áramtalanítani a munkagépet. Ezt követte a GEOTEAM KFT képviseletében Árvai János építésvezető előadása, a szakember kiemelte, hogy a hosszú órákon át magasban végzett munka megerőltető az emberi szervezet számára és több eset is volt már, mikor segítséget kellett hívni, mert valaki rosszul lett a kezelőfülkében.

Az elméleti részt a feltételezett sérült mentése követte, melyet egy bábuval helyettesítettek a gyakorlat ellenőrzői. A mentést a hivatásos és az önkéntes egységek különböző módszerrel hajtották végre. A speciális mentőcsoport tagjai a daru létráján másztak fel a fülkéhez, ott alpintechnikai eszközökkel kötélpályát építettek ki, amelyen keresztül leengedték a mentésre szoruló sérültet. Az egri hivatásos tűzoltók az emelőkosaras gépjárműről közelítették meg a magasban lévő kezelőfülkét, és a bajbajutottat a jármű kosarába helyezve hozták le.

A szakembereknek a tikkasztó hőségben sem okozott nehézséget a közel harminc méteres magasságban a mentés, több mint két órán át gyakorolták a beavatkozás mozzanatait, hogy egy esetleges éles helyzetben rutinszerűen tudjanak segítséget nyújtani, ha szükség lenne rá.

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2725-toronydarubol-mentettek-a-felkeszito-gyakorlaton

Abszolút első helyen végzett az egri tűzoltó lány
2019. július 02. 11:13
Június 28-án és 29-én Bükfürdőn rendezték meg a 2019. évi TFA HUNGARY-Bük, az ország legerősebb tűzoltója nemzetközi tűzoltóversenyt, melyen Heves megyéből hét tűzoltó is megküzdött.

A sportbajnokságon idén csaknem százhatvanan álltak rajthoz, a magyar versenyzők mellett még öt országból érkeztek tűzoltók.

Az első versenynapon az úgynevezett Firefighter Combat Challenge feladatokkal kellett megküzdeniük a versenyzőknek. Mindenki izgalommal, elszántan állt rajthoz, hogy amikor elhangzik a vezényszó, a legjobbat hozza ki magából. Az indulóknak először egy tizenkilenc kilogrammos tömlőt kellett egy állványzatra vállon felvinniük, az állványzat tetején található tárolóba helyezniük, majd egy kötél segítségével egy tekercstömlőt kellett felhúzniuk, és azt is bele kellett tenniük a tárolóba. Miután lefutottak az állványzatról egy négykilogrammos kalapáccsal, folyamatos ütésekkel másfél méter távolságra kellett elmozdítani egy fémgerendát. A bóják megkerülése után jöhetett a célba lövés, majd a férfiaknak nyolcvan, a nőknek negyven kilogrammos bábut kellett a célba vinniük. A meleg idő ellenére minden versenyző sikeresen teljesítette a pályát

A megmérettetés második napján a tűzoltóknak tipikus TFA-feladatokkal kellett megküzdeniük. A verseny izzasztó feladatait a legtöbb versenyző sikeresen leküzdötte és teljesítette, mindezzel tanúbizonyságot téve arról, hogy óriási kitartás jellemzi a tűzoltókat, legyenek hivatásosok, önkéntesek, vagy létesítményiek. Ha sikerült végrehajtani a feladatot, már „csak” egy dolog maradt hátra: végérvényesen leállítani az időmérést. Volt, aki mosolygott, mások arca azonban már eltorzult a fáradtságtól, amikor a megváltást jelentő időmérőhöz értek.

Megyénket idén hét kiváló sportoló tűzoltó képviselte. A rendkívül erős mezőnyben Kormos László tű. hadnagynak a 22. helyet, Karkusz Csaba tű. őrmesternek a 27. helyet, Besenyei Zsolt tű. századosnak az 50. helyet, Barna Lajos tű. törzsőrmesternek a 68. helyet, Bősze Balázs tű. zászlósnak a 74. helyet, Hegyi Ádám tű. őrmesternek pedig a 117. helyet sikerült megszereznie.

A női indulók között a harminc év alattiak versenyében első helyezést ért el Istványi Nóra tű. főhadnagy, az egri hivatásos tűzoltó-parancsnokság indulója, továbbá a Firefighter Combat Challange feladatait az abszolút első helyen teljesítette és a sportrendezvény összesített feladatait is a legjobb női versenyzőként fejezte be.

Gratulálunk sportolóink teljesítményéhez!

Fotó: Szőke Péter, BM OKF

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2724-abszolut-elso-helyen-vegzett-az-egri-tuzolto-lany
 
Változatlanul intenzív a fellépés a vérszívók ellen
2019. július 01. 15:36
Az elmúlt héthez hasonlóan a következő napokban is teljes intenzitással zajlik az országos szúnyoggyérítési program. A kiemelt turisztikai régiók közül a sikeres Tisza-tavi és Fertő-tó környéki beavatkozás után a héten a Balaton és a Velencei-tó partján fekvő településeken fogják légi úton csökkenteni a szúnyogok számát.
Budapesten a sokéves átlagot meghaladó mennyiségű májusi eső hatására továbbra is sok a szúnyog, ezért a következő napokban megnövelt területen végeznek légi és földi gyérítést csaknem 8 ezer hektáron. Kezeléseket végeznek a III., IV., XI., XIII., XVI., XVII., XXI., XXII., és XXIII. kerületben. Szolnok környékén is folyamatos a szúnyoginvázió, ezért a térségben újabb permetezés kezdődik a hét közepétől. Az idei szezonban először lesz kiterjedt kezelés Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyében, folytatódik az irtás Tolna és Vas megyében, a Dráva mentén, a Csepel-sziget településein, Komárom, Baja és Mohács térségében. A Szigetközben a változékony, szeles idő miatt részben elmaradtak a légi kezelések, ezek pótlása megfelelő időjárás esetén a hét első napjaiban megtörténik, ezt követik a földi kémiai gyérítési munkák.
 
Az országos szúnyoginvázió miatt minden eddiginél nagyobb területen, minden eddiginél több településen dolgoznak a szakemberek a helyzet javításán. A múlt héten 120 ezer hektáron gyérítettek, a következő hetekben hasonló intenzitással zajlanak a kezelések az ártalom csökkentéséig. A rovarszakértők folyamatosan mérik, hogy az ország mely területén van a legtöbb szúnyog, ez alapján dől el, hogy hol a legsürgősebb a beavatkozás. Az intenzív védekezési munkák mindaddig zajlanak, amíg sikerül elfogadható szintre csökkenteni a szúnyogártalmat.
 
A héten összesen 477 településen és 9 budapesti kerület belterületén permetezik a szúnyogokat. Az, hogy melyik településen mikor permeteznek, elérhető a katasztrófavédelem weboldalán a heti programok menüpontnál.
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=szervezet_szunyog2019_index
Az érintett települések külön-külön értesítést kapnak a munkák időpontjáról. A katasztrófavédelem által szervezett szúnyoggyérítést az önkormányzatok saját költségvetésük terhére kiegészíthetik.
 
Eső után a kertekben minden edényben, lavórban, vödörben és kaspóban összegyűlik annyi víz, amennyiben már kifejlődnek a szúnyoglárvák. Ha nincs szükségünk a vízre, öntsük ki ezeket, ha pedig szükségünk van rá, akkor fedjük le, és máris nagymértékben hozzájárulunk a szúnyoggyérítés sikeréhez. A szúnyogok a sűrű növényzetben bújnak meg nappal, ezért ha rendszeresen lenyírjuk a füvet otthon, kevesebb szúnyoggal fogunk találkozni a kertben.
 
A ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ egy plakátot és egy tájékoztatót készített, amelyek az alábbi linkeken érhetők el:
https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_plakat.html
https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_tajekoztato.html
Tűzoltó esküvő volt Egerben
2019. július 01. 15:01
A vőlegény, Ádám, tűzoltó egyenruhában mondta ki a boldogító igent arájának, Dalmának szombaton az egri Városházán, és a Bazilikában. A pár tűzoltó autón érkezett a Dobó térre, majd a ceremóniákat követően a tűzoltó autó szirénája köszöntötte őket, mint ifjú házasokat.

Sas Ádám tűzoltó százados, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági osztályának kiemelt főelőadója, menyasszonyával szirénázó tűzoltóautóval érkeztek az egri Dobó térre, ahol először a patinás városházán, majd a Bazilika templomban fogadtak egymásnak örök hűséget. A szertartást esküvői galambröptetés követte, majd a kollégák díszsorfallal tisztelegtek az ifjú párnak. Természetesen a násznép is osztozott a fiatalok örömében, az esti menyasszonytáncot hajnalig tartó jó hangulat, mulatás és táncolás követte.

Házasságkötésük alkalmából nagyon sok boldogságot kíván a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság!

Fotó: Heves MKI

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2722-tuzolto-eskuvo-volt-egerben

 
Szerbiában gyakorlatoztak az egri Hunor tagok
2019. július 01. 14:54
Nemzetközi gyakorlaton vett részt a HUNOR a szerbiai Nisben, tizenegy járművel és negyvenöt fős személyzettel utazott a magyar katasztrófavédelmi mentőcsapat a „SRBIJA 2019” gyakorlatra, a múlt héten. A csapatot két egri hivatásos tűzoltó is erősítette: Keskeny Attila tű. zászlós és Tuza Ervin tű. törzsőrmester.

A gyakorlaton a házigazda Szerb Köztársaságon kívül Kuba, Oroszország, Törökország, Észak-Macedónia, Bosznia-Hercegovina és Magyarország vett részt tűzoltási, veszélyhelyzeti felderítő, kötéltechnikai és vízi mentési speciális mentőcsapatokkal. A fent említett országokból összesen hatszáz fő érkezett.

A gyakorlat feltételezése egy pusztító földrengés és a hozzá kapcsolódó veszélyhelyzetek felszámolása, a rendezvény további célja a nemzetközi együttműködés kialakítása volt. A HUNOR a tűzoltásban, a kötéltechnikai mentésben és a sérültek ellátásában kapott központi szerepet. A tüzet a magyar a szerb és az orosz egységek közösen oltották el. A csapat az épületen belülről, míg az orosz és a szerb csapat kívülről, kötéltechnika és emelőkosár segítségével fékezte meg a lángokat. Huszonhárom sérültet mentettek ki a HUNOR szakemberei a gyakorlat forgatókönyve szerint lángokban álló, statikailag meggyengült épületből. A magyar és a szerb egészségügyi csoportok együtt két életveszélyes, három súlyos és tizennyolc könnyű sérültet láttak el. A magyar kötéltechnikai egység ferde kötélpályát épített ki, a mentésen dolgozók is ezen keresztül hagyták el az épületet. A magyar Rába gépjárműfecskendőket és a különleges szereket is nagy örömmel fogadták az érdeklődők Nis belvárosában. A csapat összesen öt napot töltött a szerb városban, az egri tűzoltók a gyakorlat során tűzoltási és mentési feladatokat hajtottak végre.

Fotó: Tuza Ervin tű. tőrm / HUNOR

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2721-szerbiaban-gyakorlatoztak-az-egri-hunor-tagok