Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hírek

Pakson adta a legtöbb munkát a tűzoltóknak a vihar

Két személyautó akadt el a lezúduló csapadékvízben Pakson a Zsíros közben szombat késő este – tette közzé a katasztrófavédelem. A járműveket a város hivatásos tűzoltói kézi erővel szabadították ki. Vízszivattyúzás miatt 3 esetben vonultak a paksi tűzoltók, de volt számos olyan eset is, ami a tűzoltók kiérkezéséig megoldódott, vagyis a felgyülemlett esővíz elszivárgott.

A 6-os út 103-as kilométerénél az útra ömlő csapadékvíz és sár miatt egy személyautó megcsúszott és az árokba hajtva felborult. Személyi sérülés nem történt, a paksi tűzoltók a jármű áramtalanítását végezték. A nagy mennyiségű sár miatt vált közlekedésre alkalmatlanná ugyanez az útszakasz, melynek megtisztításában a közútkezelő kérésére a paksi hivatásos tűzoltók is közreműködtek. A munkálatok ideje alatt a forgalmat elterelték.

Bátaszéken egy nagyméretű leszakadt faág akadályozta a forgalmat a Deák Ferenc utcában, amit a bátaszéki önkormányzati tűzoltók motoros láncfűrész segítségével távolítottak el.

https://www.teol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/pakson-adta-a-legtobb-munkat-a-tuzoltoknak-a-vihar-1719458/

Három járási mentőcsoport kapta meg újabb öt évre a nemzeti minősítést
2019. június 24. 11:13

A nemzeti minősítő gyakorlatot a Heves Megyei Védelmi Bizottság megbízásából, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezte Hatvan-Nagygombos településen június 22-én. A mentőcsoportok tagjai az értesítést és riasztást követően szombaton reggel nyolc órakor gyülekeztek a volt honvédségi laktanya területén. Megépítették bázisukat, majd ezt követően három kárterületen különböző feltételezett veszélyhelyzetben kellett bizonyítaniuk felkészültségüket.

A nemzeti minősítő gyakorlatot a Heves Megyei Védelmi Bizottság megbízásából, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezte Hatvan-Nagygombos településen június 22-én. A mentőcsoportok tagjai az értesítést és riasztást követően szombaton reggel nyolc órakor gyülekeztek a volt honvédségi laktanya területén. Megépítették bázisukat, majd ezt követően három kárterületen különböző feltételezett veszélyhelyzetben kellett bizonyítaniuk felkészültségüket.
A gyakorlat megnyitóján dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott a Heves Megyei Védelmi Bizottság Elnöke kiemelte az önkéntesség szükségességét, valamint megköszönte az eddigi sikeres helytállást.
A gyakorlat alapfeltételezése volt, hogy a település felett olyan szupercella alakult ki, mely orkánerejű széllel, két centimétert meghaladó jéggel, sűrű villámlással és nagy mennyiségű csapadékkal járt. Több lakóingatlan is megrongálódott, fák dőltek ki, villám okozta tüzek keletkeztek.
A mentőcsoportok feladata a kárterület átvizsgálása, valamint rom- és területkutatás volt. Speciális mentést is végre kellett hajtaniuk a csapatoknak, ennek során elzárt helyiségből hoztak ki bent rekedt embereket faláttörés alkalmazásával. A lehetséges sérülteket pedig az elsősegélynyújtó helyre kellett szállítani, ahol szakszerű ellátást kaptak.
A kárhelyszínek bonyolultságát jellemezte, hogy a beavatkozóknak a sérülteket több esetben a tetőkről, illetve a pincékből kellet kimenteni, de ezeken kívül sűrű erdős területeket is fel kellett deríteni.
A gyakorlaton a Gyöngy, a Zagyva, valamint a Hanyi Járási Mentőcsoportok több mint hatvan önkéntese vett részt, mindannyian aktívan kivették részüket a minősítési gyakorlat mozzanataiból, így eleget téve a számukra előírt szakmai követelményeknek városi kutató és mentő, valamint alapvető vízkár elhárítási tevékenység szakterületeken.
A gyakorlat délután ért véget, záró mozzanatként Koós Zoltán tű. alezredes, megyei polgári védelmi főfelügyelő, a minősítő bizottság elnöke értékelte a mentőcsapatokat és átadta részükre a Nemzeti Minősítő Oklevelet, mely alapján a mentőcsoportok hazai katasztrófák és veszélyhelyzetek hatásai elleni védekezésben bevethetőek és alkalmazhatóak lesznek a következő öt évben is, így segítve a hivatásos katasztrófavédelmi szervek munkáját.

Fotó: Heves MKI

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2715-harom-jarasi-mentocsoport-kapta-meg-ujabb-ot-evre-a-nemzeti-minositest

Villámárvizek megyeszerte
2019. június 23. 18:30

Heves megyében összesen tizenhét települést érintett és okozott károkat a vasárnap kora délutáni vihar, mely heves esőzéssel érkezett, több településen is villámárvíz alakult ki. A legsúlyosabban Egerszólát, Sirok, Bükkszék és Novaj teleüléseket érintette az özönvíz, közel száz segítségkérő bejelentés érkezett a megyei műveletirányítási központba, a kárfelszámolás folyamatos.

Észak-Magyarország hegyvidéki településein keresztülfolyó vízfolyások, patakok vízgyűjtő területén lehullott jelentős mennyiségű csapadék nagy károkat okozott Heves megyében vasárnap kora délután. A települések polgármesterei a védekezési munkálatokat azonnal megkezdték, mindenhol mozgósították a lakosságot, valamint ahol szükségessé vált elrendelték a másodfokú helyi vízkár elleni védekezést. A katasztrófavédelem szakemberei a helyszínen segítették az önkormányzati vezetőket mindenhol, ahol súlyosabb volt a helyzet, homokzsákokkal és nagyteljesítményű szivattyúkkal támogatták a védekezési és kárfelszámolási munkát. A védekezésben rész vett minden érintett település önkéntes tűzoltó egyesülete (Terpes ÖTE, Bükkszék ÖTE, Recsk ÖTE, Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport ), valamint a települési önkéntes mentőcsoportok.

Vasárnap, nem sokkal déli tizenkét óra után érkezett a bejelentés Egerszólátról, hogy kiöntött a patak, és a lábszárig érő, hordalékos hömpölygő víz keresztbe fordított egy autót. A környező területről hirtelen összefolyt csapadék a település legmélyebb pontján duzzadt fel, több utcában is elárasztotta az udvarokat, házakat, sok helyen egy méter magasan is állt a víz. Az egri hivatásos tűzoltók folyamatosan szivattyúzzák a házakban, pincékben felgyülemlett vizet. A villámárvíz a legsúlyosabban négy házat érintett, ahonnan kilenc embert ki is kellett menekíteni.

Bükkszéken a falut keresztülszelő Széki patak sem nem tudta elvezetni a környező dombokról lefolyt csapadékvizet és kiöntött, elárasztotta a falu központját több focipálya nagyságú területen. A víz befolyt házakba, pincékbe, garázsokba. A település önkéntes tűzoltói és a lakosság is aktívan vesz részt a védekezésben, ahol szükséges volt homokzsákokból építettek gátat, valamint a felgyülemlett vizet nagyteljesítményű szivattyúkkal távolítják el.

A zivatarzóna elérte Sirokot és térségét is, a hírtelen lezúduló nagy mennyiségű esővíz hatására kilépett medréből a Szabás és a Tarna patak, utakat és lakóingatlanokat öntött el, a víz befolyt az iskolába és a polgármesteri hivatalba is. A pétervásárai hivatásos és a recski önkéntes tűzoltók órák óta szivattyúzzák a pincékben felgyülemlett vizet. A település belterületén a levonuló árhullám jelentős mennyiségű hordalékot és törmeléket hozott, és rakott le az utakra.

Novajon a Körtvélyesi patak öntött ki, több utcát is elárasztott, a víz befolyt a házakba, pincékbe. A településen a települési polgárvédelmi szervezet riasztották, a lakosság aktívan vett részt a kárelhárításban és kárfelszámolásban, munkagépekkel tisztították az átereszeket, eltávolították a hidaknál felgyülemlett hordalékanyagot, ahol szükséges volt homokzsákokkal védekeztek.

Fotós: Mérai Péter tű. alezredes

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2714-villamarvizek-megyeszerte

 

"Mit gon­dolt?" - ki­ál­tott rá a tűz­oltó az anyára, aki a forró ko­csi­ban hagyta a kisfiát

A nő nem ér­tette, miért állja körbe a tűz­ol­tó­ság és a rend­őr­ség az au­tó­ját.

Keservesen sírt egy 18 hónapos kisfiú, akit anyja a forró kocsiban hagyott Essexben. A parkolócédula szerint a gyerek már több mint egy órája volt bezárva. 

A járókelők először igyekeztek megtalálni a családot, de hiába rohantak be a boltokba, nem került elő egyik szülő sem. Végül úgy döntöttek, értesítik a hatóságokat.

A tűzoltók betörték a kocsi ablakát és kihúzták a gyereket az egyre melegebb autóból. Már a mentési munkálatok végén jelent meg az anya, kézen fogva vezette nagyobbik gyermekét. 

A nő egyáltalán nem értette, mi ez a felfordulás és hogy miért is rongálták meg az autóját. Egy tűzoltónál ekkor elszakadt a cérna és rákiáltott a nőre, hogy mégis mit gondolt, amikor bezárta a tűző napon álló kocsiba a gyerekét és órákra magára hagyta?

Egy szemtanú szerint a nő jobban aggódott a kocsija miatt, mint a gyereke miatt...

https://ripost.hu/cikk-a-forro-kocsiban-hagytak-egy-18-honapos-kisgyereket

A nő nem ér­tette, miért állja körbe a tűz­ol­tó­ság és a rend­őr­ség az au­tó­ját.

Tűzoltóautók vonulnak fel a faluban

Immár tizenötödik alkalommal rendezik meg a településen a tűzoltónapot, idén erre július 13-án kerül sor.

A hagyományokhoz híven most is lesz főzőverseny, és amíg készülnek az ételek, színes programokon lehet szórakozni, lesz gyermekműsor, motoros bemutató és habparti is. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai közlekedés-biztonsági programot tartanak, aki pedig magával viszi a biciklijét, annak a helyszínen ingyen gravírozzák. És természetesen a tűzoltóautókat is kívül-belül meg lehet nézni.

https://www.bama.hu/kozelet/helyi-kozelet/tuzoltoautok-vonulnak-fel-a-faluban-1890329/

Több mint 200 helyre riasztották a tűzoltókat szombat éjjel

2019.06.23. 13:15

Elöntött aluljárók és pincék, úttestre dőlt fák miatt hívták a tűzoltóegységeket a szombati vihar idején, sok helyszínen még ma is dolgoznak.

Főként a sok esővíz miatt riasztották a tűzoltókat a szombat éjszakai vihar idején – mondta az MTI-nek Mukics Dániel, az a Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. A legtöbb bejelentés Fejér, Komárom-Esztergom és Bács-Kiskun megyéből érkezett – a hirtelen lezúduló eső pincéket, aluljárókat árasztott el, amelyekből ki kellett szivattyúzni a vizet, az úton összegyűlő víz miatt sok esetben autók akadtak el, helyenként pedig az erős szél csavart ki fákat, amelyek autópályákra, utakra és kerítésekre dőltek.
Mukics szerint országszerte több mint kétszáz helyszínen kellett a tűzoltóknak beavatkozniuk, harminc helyen pedig jelenleg is dolgoznak. A szóvivő felhívta az autósok figyelmét arra, hogy az úton hömpölygő vízbe lehetőleg ne hajtsanak be, hanem válasszanak kerülőutat. Megemlítette azt is, hogy vihar idején érdemes túlfeszültség ellen védő elosztót használni, vagy kihúzni a konnektorból az elektromos készülékeket.
 
https://nepszava.hu/3040547_hableany-tragedia-meg-egy-holttestet-megtalaltak-a-hajobaleset-aldozatai-kozul

Tűzbiztonság a mezőgazdasági munkák alatt
2019. június 21. 12:25

Lassan beköszönt a mezőgazdasági betakarítási munkák időszaka. A nagy hőségben folyamatosan működő gépek fokozott tűzveszélyességi kockázatot jelentenek a melegebb, szárazabb időszakban, éppen ezért fontos a gépek megfelelő műszaki állapota, továbbá a földeken végzett szakszerű munkavégzés. Ha nem körültekintően végezzük az aratási munkálatokat, odaveszhet a termés és lángok martalékává válhat a drága munkagép is.

Az aratási, betakarítási munkákkal kapcsolatos tüzek megelőzése érdekében a katasztrófavédelmi kirendeltségek a nyári hónapokban szúrópróbaszerűen fogják ellenőrzi a betakarítási munkálatokban résztvevő járművek műszaki állapotát. A hatóság vizsgálni fogja többek között a kenőanyag folyását, kipufogórendszer és a szikrafogó állapotát, az előírt tűzoltó készülékek meglétét, valamint a gépszemlék megtörténtét. Ezen ellenőrzések célja a kalászos termények betakarítási, bálázási munkálatai során esetlegesen kialakuló tűzesetek megelőzése.

A kalászos növények betakarítását lehetőség szerint a közutakhoz és vasútvonalakhoz legközelebb eső részen kell elkezdeni, ezek mellett legalább három méter széles védőszántást kell alkalmazni. Kazlat, szérűt vagy rostnövénytárolót robbanásveszélyes anyagok tárolására vagy forgalmazására szolgáló építményektől kétszáz; egyéb épületektől száz; közúttól, erdőtől vagy lábon álló gabonától huszonöt; valamint magasfeszültségű, föld feletti elektromos vezetéktől húsz méter védőtávolságra kell elhelyezni. A szabadban összerakott kazlak között legalább húsz méter távolságot kell tartani, ezeket vasúti vágánytól legalább száz, közúttól és erdőtől legalább huszonöt méterre kell elhelyezni.

Munkavégzés közben tilos a dohányzás, még a gépek vezetőfülkéjében is, a földterülettől minimum tizenöt méterre tanácsos kialakítani a dohányzóhelyet, ahol megfelelő mennyiségű vizet kell tárolni. Nyílt lánggal járó munkát tilos végezni a tarlón, szérűn vagy rostnövénytároló területén. Többek között kötelező a gépek akkumulátorának védőburkolata, illetve a kipufogó és a szikrafogó éghető anyagoktól történő megtisztítása legalább naponta egyszer. Pihenőidőben a gépeket a táblától legalább tizenöt méter távolságra kell leállítani, ha ez nem lehetséges, akkor a tábla körül három méter széles védőszántást kell kialakítani.

Az egyéb tűzvédelmi szabályokról, gépszemlével kapcsolatos bejelentési kötelezettségről érdeklődi lehet az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltségeken.

Szinte minden évben előfordul egy-egy nagyobb tűzeset, mely lábon álló terményt pusztít el és értékeket veszélyeztet. Például a tavalyi évben, június 25-én tűz ütött ki egy gabonatáblában Füzesabony határában, mely egy közelben lévő tanyát is veszélyeztetett. A füzesabonyi, az egri és a mezőkövesdi hivatásos egységeket riasztották a mintegy tíz hektárra kiterjedt tűzhöz. Tizennyolc tűzoltó, három vízsugárral és kéziszerszámokkal több, mint egy órás megfeszített munkával oltotta el a tüzet. A munkálatokat két erőgép is segítette a terület körbetárcsázásával.

Fotó: Heves MKI

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2713-tuzbiztonsag-a-mezogazdasagi-munkak-alatt

A cél szentesíti az eszközt - kutyamentés porszívóval
2019. június 21. 12:10

2019 május 28-án riasztották az Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport tagjait, hogy kútba esett egy kéthetes kölyökkutya Egerben, a Béke utcában.

Az önkéntesek a helyszínre vonultak és látták, hogy valójában a kis állat egy húsz centiméter átmérőjű műanyag csőben, hat méter mélyen van. Rövid tanakodás után jött az isteni szikra. A csoport tagjai által használt ipari porszívót vettették be. A porszívó csövét egy gégecsővel meghosszabbították, majd a kiskutyus testvérén kipróbálták, hogy a szívóerő elbírja-e a maroknyi testet. A próba biztatóan sikerült, ezért leengedték a csövet, bekapcsolták a gépet és gyakorlatilag a mélyből kiporszívózták a rémült állatot. A mentés végére már gyerekek és felnőttek gyűltek a csapat köré, akik mosolygós arccal nyugtázták, hogy a kutyus újra biztonságban van.

Fotó: Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2712-a-cel-szentesiti-az-eszkozt-kutyamentes-porszivoval

Egyéni első helyezést is szerzett csapatunk az Országos Tűzoltósportversenyen
2019. június 20. 16:20

A XV. Gróf Széchenyi Ödön Országos Tűzoltósportversenynek Székesfehérvár adott otthont június 18-án és 19-én. A megméretésen tizenkilenc megye és a főváros tűzoltói versengenek a bajnoki címért.

A legtöbb taktikai fogást és összehangolt mozgást igénylő horoglétramászással vette kezdetét kedden reggel a verseny a székesfehérvári tűzoltólaktanyában. A versenyzők a több mint harmincméteres rajt után a horoglétrát a mászóház ablakaiba akasztották be, majd egészen a harmadik emeletig másztak fel, az időmérő óra akkor állt meg, amikor a versenyző a párkányon átlendülve földet ért. A feladat igen sokrétű kéz- és lábfogást, valamint koncentrációt igényel, és nem utolsó sorban a félelem leküzdését, hiszen tizenegy méter magasságba kell felkapaszkodni.

A délutáni százméteres akadálypályán már leginkább a sebesség számított, a gyorsaság határozta meg az egyéni eredményeket. A versenyzők egy két méter magas palánkon átugorva két tömlőt ragadtak meg, azzal átfutottak a nyolc méter hosszú gerendán, majd a tömlőket kigurítva és osztóra kapcsolva, egy szerelt sugárral értek célba.

A verseny négyszer százméteres váltófutással és a kismotorfecskendő-szereléssel folytatódott június 19-én. A négyszer százméteres váltóban a legfontosabb, hogy a tűzoltók az akadályokat leküzdve a sugárcsövet a célba juttassák. Az első versenyző az övbe csúsztatott sugárcsővel egy rövid nekifutás után létrát támasztott egy kisházhoz, átmászott a tetején, majd leugrott, és a váltózónán belül átadta a sugárcsövet. A második versenyző a két méter magas palánkon küzdötte át magát, majd egy újabb váltás után a harmadik tűzoltó a földről két tömlőt felkapott, átfutott a gerendán, majd a tömlőket egymással, majd az osztóval összekapcsolta, végül a sugárcsövet is a tömlőhöz csatlakoztatta. Az így megszerelt sugarat öt méteren belül a magasban tartva futottak a versenyzők, majd a váltás után újra lekapcsolták és átadták a sugárcsövet a negyedik futónak, aki a védőkabátjába csúsztatta, végül egy porral oltót megragadva eloltotta a tálcatüzet és a célba sprintelt. A gyors váltások a jobb időeredmény elérésében segítették a csapatokat, ugyanakkor különösen figyelni kellett arra, hogy a tüzet úgy oltsák el, hogy az ne gyulladhasson vissza, máskülönben érvénytelenné vált a futam.

A kismotorfecskendő versenyszámában a vízé volt a főszerep. A csapatok lényegében a táplálás és egy osztott sugár szerelésével hajtották végre a feladatot. Az egyköbméteres kádból a vizet kismotorfecskendővel szívták fel és juttatták az összekapcsolt tömlőkön, sugárcsöveken keresztül a tízliteres céltáblákba, amelyek teljes feltöltését lámpa jelezte. A futam egyik nehézsége a koncentrációban, a helyes kapcsolásokban rejlett, mert ha a szerelés bármelyik eleme nem megfelelő, a víz nem jut el a sugárcsőig.

Az Országos Tűzoltósportversenyen a vándorserleget is megszerezve Baranya megye csapata diadalmaskodott. Heves megye csapata a négyszer százméteres váltófutásban negyedik helyen, az összesített versenyben pedig tizedik helyen végzett. Az összetett egyéni eredmények alapján Kormos László tű. hadnagy a negyedik helyet szerezte meg, Bleszity Erik tű. zászlós pedig a horoglétramászás számban az abszolút első helyen végzett.

Gratulálunk sportolóinknak az eredményért!

Fotó: Szőke Péter BM OKF

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2711-egyeni-elso-helyezest-is-szerzett-csapatunk-az-orszagos-tuzoltosportversenyen

Katasztrófavédelem - a szakmai folyóirat legújabb száma
2019. június 20. 11:29

Megjelent a Katasztrófavédelem magazin legújabb lapszáma.

A lapban többek között olvashatnak az egri kórházban tartott gyakorlatról:

http://www.katasztrofavedelem.hu/magazin/2019-06/mobile/index.html#p=4

Továbbá szó esik az Agria Speciális Mentő és Tűzoltó csoport állatmentéséről:

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2710-katasztrofavedelem-a-szakmai-folyoirat-legujabb-szama

Rúgták a bőrt a tűzoltók
2019. június 20. 11:22

 Budapesten a BKV Előre sportpályán került megrendezésre a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Pontszerző Bajnokságának kispályás labdarúgó tornája június 18-19-én.

A bajnokságra immár hagyományosan a tizennyolc megyei, illetve a fővárosi igazgatóság mellett a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ, valamint a BM OKF Gazdasági Ellátó Központ csapata nevezett.

Az első napon, a selejtezőcsoportok sorsolása után kétszer tizenöt perces körmérkőzések következtek, ahonnan a csoportok első és második helyezettjei jutottak be a szerdai nyolcaddöntőbe. A csapatok küzdőszelleme mindvégig példás volt, pedig a negyvenfokos napsütés és a műfüves pálya forrósága próbára tette még a szurkolókat, nézelődőket is. Záporoztak a gólok, a biztatások és a jobbnál jobb instrukciók. A körmérkőzések után a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság focicsapata a második helyen jutott tovább.

A második versenynapon egyenes kieséses rendszerben folytatódott a küzdelem. A lelkesedés óriási volt, rendületlen elszántsággal kezdték a csapatok a játékot. A döntőben 0-0 -ás végeredmény után idegőrlő büntetőpárbaj következett, melyet a Gazdasági Ellátó Központ csapata nyert meg, így ők lettek a torna győztesei. Megyénk csapata mindent beleadott, óriási küzdelem után a huszonegy induló közül az előkelő nyolcadik helyen végzett.

Fotó: Kissné Papp Timea – BM OKF GEK

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2709-rugtak-a-bort-a-tuzoltok

Villámárvíz pusztított Nagyvisnyón
2019. június 20. 09:45

A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű esővíz villámárvizet okozott a Heves megyei Nagyvisnyón.

Több mint húsz helyen kellett beavatkozni a bélapátfalvai önkormányzati és a szilvásváradi önkéntes tűzoltóknak, akik házakban, pincékben, garázsokban felgyülemlett vizet távolítottak el szivattyúk segítségével. Nagyvisnyó önkormányzata kétszáz homokzsákkal és munkagépek segítségével védte meg az esővíz által leginkább érintett házakat. Az egri katasztrófavédelmi kirendeltség szakemberei a helyszínen koordinálták a mentési és kárfelszámolási munkálatokat, továbbá több szivattyút is vittek a helyszínre, hogy ezzel is meggyorsítsák a mielőbbi vízeltávolítást. A heves esőzés emberi életet nem veszélyeztetett, az ingatlanok minden esetben lakhatók maradtak.

Fotó: Mérai Péter tű. alez.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2708-villamarviz-pusztitott-nagyvisnyon

 

Baleset a 21-es főúton
2019. június 20. 09:43

Egy kamion és három személyautó ütközött össze a 21-es főúton, Hatvan térségében az M3-as autópálya felhajtó közelében, szerda délután.

Hatvan város hivatásos tűzoltói vonultak, akik az egyik személyautót áramtalanították és megszüntették az üzemanyag szivárgást. A balesetben egy ember megsérült, őt a mentők kórházba szállították.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2707-baleset-a-21-es-fouton

Villámárvíz öntötte el Nagyvisnyót – videó

Itthon

Ahogy korábban megírtuk, több megyében is sok munkát adott a tűzoltóknak a hirtelen lecsapó viharok után maradt károk felszámolása. A Heves megyei Nagyvisnyóról egy órán belül tíz riasztás érkezett, és most már videón is meg tudjuk mutatni, miért: villámárvíz öntötte el a települést.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Heol.hu-val a rendőrség azt közölte, hogy a heves esőzés miatt Nagyvisnyó és Dédestapolcsány miatt az utat is le kellett zárni, mivel járhatatlanná vált.

https://hvg.hu/itthon/20190619_nagyvisnyo_zivatar_villamarviz?s=hk

A hatalmas esőzések miatt teljesen lezárták a 7-es főutat Fonyódon -

2019.06.19. 14:52

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a nagy esőzés miatt teljesen lezárták a 7-es főutat Fonyódon vízátfolyás miatt. A vasútállomást teljesen elöntötte a víz. 

A közlemény szerint az esőzés miatti vízátfolyás következtében a Vitorlás utca Szent István utca és Sirály köz közötti szakaszán nem lehet járművekkel közlekedni. Kerülni a Turul utca irányába lehet.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt közölte, hogy a balatoni városban rövid időn belül tíz káresethez riasztották a tűzoltókat, mert a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű esővíz pincéket, udvarokat és lakásokat öntött el.

A Hírek.ma információi szerint a helyi vasútállomás sorompókezelője vette videóra a vágányokat elárasztó villámárvizet:

https://www.origo.hu/itthon/20190619-vizatfolyas-miatt-teljesen-lezartak-a-7es-foutat-fonyodon.html?utm_source=hirkereso

Durva károkat okozott a vihar Magyarországon szerdán

Infostart

Durva károkat okozott a vihar Magyarországon szerdán

Vasúti pályák rongálódtak meg, de leginkább elöntött pincékhez és kidőlt fákhoz riasztják a tűzoltókat.

Sok riasztást kapnak a tűzoltók viharkárok miatt az ország középső és keleti részében is. Pest megyében, a Dömösi Átkelés vasúti megállónál például a sínekre rakodott sár és kövek eltávolításához kérték az egységek segítségét.

Egyebek közt Ecseren, Domonyban, valamint Lajosmizsén és a Hajdú-Bihar megyei Nyíradonyban pincébe, Kecskeméten pedig egy társasház liftaknájába befolyt víz miatt hívták ki a tűzoltókat.

Tiszalök közelében legalább öt helyen többméteres faágak estek a 3612-es útra, a Hajdú-Bihar megyei Egyeken, a Fő utcában kettétört egy tizenöt méteres fa, fele az ott lévő ház sarkára, illetve telefonvezetékre dőlt.

Budapest több kerületében, a Pest megyei Csőváron, Nógrád megyében, Patakon, valamint Csécse és Szarvasgede között is sok munkát adtak a tűzoltóknak a kidőlt fák, lehasadt ágak

- olvasható a katasztrófavédelem honlapján.

A szobi vonalon egy vágányon elindult a közlekedés

A szobi vasútvonalon egy vágányon elindult a közlekedés a viharos időjárás okozta fennakadások után - közölte a Mávinform szerda este az MTI-vel.

Szob és Nagymaros között kijavították a biztosítóberendezési hibát. Nagymaros és Verőce között is eltávolították a vasúti pályára dőlt fát, így újra mindkét vágányon közlekedhetnek a vonatok.

Korábban a Mávinform azt is közölte, hogy Aszód és Galgamácsa között a nagy mennyiségű eső több helyen elmosta a vasúti pályát, ezért ezen a szakaszon huzamosabb ideig szünetel a vonatforgalom.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint országszerte felhőszakadás veszélye miatt továbbra is első- és másodfokú, míg zivatarveszély miatt elsőfokú riasztások vannak érvényben.

 

https://infostart.hu/belfold/2019/06/19/durva-karokat-okozott-a-vihar-magyarorszagon-szerdan

Ré­misztő, mit mond a ka­taszt­ró­fa­vé­de­lem a ma­gyar tü­zek­ről

Hi­he­tet­len­nek tűnik, de az em­beri fe­le­lőt­len­ség miatt na­ponta több mint negy­ven­szer ri­aszt­ják a tűz­ol­tó­kat sza­bad­téri tü­zek­hez. A ri­asz­tá­sok száma a nyári hő­ség­ben még több. A lán­gok sok­szor a házak ud­va­rán csap­nak fel. A kerti tü­zek­ben idén már hár­man meg­hal­tak és ki­len­cen meg­sé­rül­tek.

„Idén eddig 7256 tűzhöz riasztották a kollégákat, ráadásul ezeknek mintegy harmada, több, mint 2 ezer tűzeset lakott területen belül, a házak kertjében keletkezett. Sokan felelőtlenül égetik el a kerti zöldhulladékot, de gond lehet akár egy félresikerült grillezéssel is. Idén már hárman meghaltak, kilencen pedig megsérültek ilyen tüzekben” – mondta a -nak Mukics Dániel tűzoltó őrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

 
 

A szóvivő szerint sokszor az a baj, hogy az emberek nem tudnak megfelelően bánni a tűzzel.

„Előfordul, hogy égetés közben kigyullad a ruházatuk, azt pedig nem tudják eloltani. Főleg a kora tavaszi avarégetéskor, illetve a nyári hőségben szaporodnak meg a befutó riasztások”

– tette hozzá Mukics Dániel.

Pedig nagyon egyszerű szabályokat kell csak betartani:

 • a tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül

 • legyen elegendő oltóanyag a közelben (víz, homok)

 • legyen a közelben szerszám, amivel kordában tarthatjuk a tüzet

 • ha feltámad a szél, oltsuk el a tüzet

 • baj esetén mindenképpen hívjuk a 112-es segélyhívót

 

Betiltották az erkélyen cigizést a tüzek miatt

A vasi megyeszékhelyen megelégelték a Szent Gellért utcai lakótelepen, hogy bajt okoz a panelházak erkélyéről szétdobált cigarettacsikk, ezért a lakóközösségben hoztak egy szabályt.  Eszerint az erkélyeken tilos cigarettázni. Erre azért volt szükség, mert tavaly két esetben is erkélytűzhöz kellett riasztani a tűzoltókat az egyik panelhoz, ráadásul az egész háztömbökre vonatkozó biztosítás miatt ilyenkor a ház összes lakója pórul jár, ugyanis az emelkedő biztosítási díjat mindenkinek be kell fizetnie. A változás mintegy 1580 lakást érint. 

https://ripost.hu/cikk-remiszt-mit-mond-a-katasztrofavedelem-a-magyar-tuzekr-l/?source=hirkereso

Elhagyott gyermekek pótpapája a debreceni tűzoltó

Cívishír

Elhagyott gyermekek pótpapája a debreceni tűzoltó

Két saját gyermekük volt, amikor Gulyás Csabáék úgy döntöttek, új útra lépnek.

Jelenleg is három kicsit nevelnek (Fotó: Papp-Kunkli Nóra)

 

Minden tűzoltónak megvan a saját története, hogy hogyan választotta hivatását. Vannak, akik régi családi mintát visznek tovább vagy baráti társasággal közösen szerelnek fel. És vannak, akik már gyermekkorban egy férfias, ugyanakkor segítő szakma iránt érdeklődnek. Hajdú-Bihar megyében szolgál egy tűzoltó, akinek nem hétköznapi módon vezetett az útja a laktanya felé. Gulyás Csaba címzetes tűzoltó zászlós kamaszként alig várta, hogy megszerezze a teherautó jogosítványát. Kamionosnak képzelte el magát, azonban az élet egy sokkal különlegesebb állással és élettel kínálta meg – írja Papp-Kunkli Nóra, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. A tűzoltó hadnagy cikke szerint Gulyás Csabára hamar rátalált a nagy szerelem, majd sorban jöttek a gyerekek.

A férfiban egyre erősödött a rosszérzés, hogy nem tudja az átlagos apák szerepét vállalni.

– Nem tudta azt elképzelni, hogy nincs ott a közös ebédeknél, a déli altatásnál, hanem csak beesik vacsoraidőre és jobb esetben játék után „megnyeri” az esti mesét. Sokkal többre vágyott. Ezzel egy időben feleségében is kavarogtak a gondolatok. Öt és 3 éves kisgyermekük mellett nehezen tudta volna vállalni korább három műszakos gondozónői munkáját. Csaba felszerelt tűzoltónak így kamaszkori álmát nem kellett feladnia, hiszen gépjárműfecskendőt vezethet, valamint különleges szerkezelőnek képezte magát tovább. A tűzoltói élettel járó 24/48 órás munkarend a tökéletes megoldás lett a szépen gyarapodó családnak. Aztán közös döntést hoztak: nevelőszülők lettek. A két gyerekből hirtelen négy lett. Saját gyermekeik is könnyen beleszoktak az új helyzetbe – folytatódik a történt.

.

A házaspár olyan újszülöttek nevelését vállalja, akiket valamilyen okból a szülei nem tudnak, nem akarnak hazavinni a kórházból. Helyette a Gulyás családnál lelnek otthonra életük meghatározó egy-másfél évében. Az anyai ölelést Gyöngyitől, míg az apai gondoskodást Csabától kapják meg.

Hatvanegy gyermeket engedtek már útjukra, akiket örökbefogadtak vagy sikeresen visszatértek vér szerinti szüleikhez. Ilyenkor kicsit mindenkinek megszakad a szíve, de tudják, hogy ez a feladatuk. Tizenhárom éve azonban az akkor 1 éves Rékát nem tudták elengedni, így ők örökbefogadó szülővé is váltak. Rékával lett teljes a Gulyás család.

Az évek gyorsan elteltek, nagyfiúk is tűzoltó lett, egy laktanyában szolgál édesapjával. Más csoportban így szerencsére a kicsik gondozásában nagy segítségére van édesanyjának. Lányuk is a családi példát követte, fejlesztőpedagógusként kisgyermekekkel foglalkozik és férjével – aki szintén tűzoltó – hamarosan családot alapítanak.

Gulyás Csabáék életét jelenleg három kicsi teszi különlegessé, akik minden nap valami újjal várják haza tűzoltó pótapukájukat.

https://civishir.hu/helyben-jaro/2019/06/elhagyott-gyermekek-potpapaja-a-debreceni-tuzolto

Ezüstérmet szereztek a székesfehérvári tűzoltók az országos sportversenyen

A négyszer százméteres váltófutással és a kismotorfecskendő-szereléssel folytatódott a XV. Gróf Széchenyi Ödön Országos Tűzoltósportverseny június 19-én Székesfehérváron. A szikrázó napsütés a vetélkedő zárónapján sem könnyítette meg a tűzoltók dolgát. A sportviadalon Baranya megye csapata vívta ki az első helyezést, a házigazda Fejér megyeiek a tavalyi bronzérem után ezúttal a dobogó második helyét szerezték meg.

Az összetett csapatversenyek közül a négyszer százméteres váltóban a legfontosabb, hogy a tűzoltók az akadályokat leküzdve a sugárcsövet a célba juttassák. Az első versenyző az övbe csúsztatott sugárcsővel egy rövid nekifutás után létrát támasztott egy kisházhoz, átmászott a tetején, majd leugrott, és a váltózónán belül átadta a sugárcsövet. A második versenyző a két méter magas palánkon küzdötte át magát, majd egy újabb váltás után a harmadik tűzoltó a földről két tömlőt felkapott, átfutott a gerendán, majd a tömlőket egymással, majd az osztóval összekapcsolta, végül a sugárcsövet is a tömlőhöz csatlakoztatta. Az így megszerelt sugarat öt méteren belül a magasban tartva futottak a versenyzők, majd a váltás után újra lekapcsolták és átadták a sugárcsövet a negyedik futónak, aki a védőkabátjába csúsztatta, végül egy porral oltót megragadva eloltotta a tálcatüzet és a célba sprintelt. A gyors váltások a jobb időeredmény elérésében segítették a csapatokat, ugyanakkor különösen figyelni kellett arra, hogy a tüzet úgy oltsák el, hogy az ne gyulladhasson vissza, máskülönben érvénytelenné vált a futam.

A kismotorfecskendő versenyszámában a vízé volt a főszerep. A csapatok lényegében a táplálás és egy osztott sugár szerelésével hajtották végre a feladatot. Az egyköbméteres kádból a vizet egy nyolcászliter/perc teljesítményű kismotorfecskendővel szívták fel és juttatták az összekapcsolt tömlőkön, sugárcsöveken keresztül a tízliteres céltáblákba, amelyek teljes feltöltését lámpa jelezte. A futam egyik nehézsége a koncentrációban, a helyes kapcsolásokban rejlett, mert ha a szerelés bármelyik eleme nem megfelelő, a víz nem jut el a sugárcsőig.

A méltón kivívott serlegeket és okleveleket Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese adta át. A tizenötödik Gróf Széchenyi Ödön Országos Tűzoltósportversenyen a vándorserleget is megszerezve Baranya megye csapata diadalmaskodott, második helyezést ért el a házigazda Fejér megye, a dobogó harmadik fokára pedig a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei csapat állhatott fel. Az összetett egyéni eredmények értékelése után a Borsod megyéből érkezett Csabai Tamás tűzoltó zászlós, sátoraljaújhelyi hivatásos tűzoltó szerezte meg az aranyérmet, és ezzel kiérdemelte dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminiszterének emlékdíját.

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/ezustermet-szereztek-a-szekesfehervari-tuzoltok-az-orszagos-sportversenyen-3111548/

Országszerte sok munkát adott a tűzoltóknak a vihar

A hirtelen lezúduló nagymennyiségű esővíz több megyében is gondot okozott. A Somogy megyei Fonyódon rövid időn belül tíz káresethez riasztották a tűzoltókat, mert pincéket, udvarokat és lakásokat öntött el a sok csapadék. A Szent István utcában, egy garázsban egy méter magasan állt az esővíz. A balatonboglári önkormányzati tűzoltók szivattyúval dolgoztak a kár felszámolásán. A Hunyadi János utcában egy hivatalból érkezett riasztás, hogy az ablakon betört a víz, és iratokat, dokumentumokat veszélyeztet. A marcali hivatásos tűzoltók vonulás közben egy vízben elakadt járművet is kiszabadítottak, a 7-es főút városi szakaszán térdig ér a víz. A Veszprém megyei Ábrahámhegyen egy kishajó a part menti kövek közé sodródott. Hárman voltak rajta. Az ábrahámhegyi önkéntes tűzoltók kötelek segítségével a hajót visszavontatták a vízre. A Heves megyei Nagyvisnyón egy órán belül tíz riasztás érkezett. A József Attila úton házakba folyt be az eső, a kazincbarcikai egység két szivattyúval dolgozik a károk felszámolásán. Az Ady Endre úton pedig a pincét árasztotta el. Az egységek folyamatosan dolgoznak a károk elhárításán, majd indulnak a következő káresemény helyszínére.

http://hirpress.hu/index.php?pg=cikk&id=67611

Több mint hatvanszor riasztották a tűzoltókat az időjárás miatt

Az ország több pontján is be kellett avatkozniuk hétfő reggelig a tűzoltóknak az időjárás okozta problémák miatt. Több száz hivatásos és önkéntes tűzoltó vett részt a munkában – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Katarína Križanová, a Tűzoltó- és Mentőszolgálat szóvivője.

A helyzet Eperjes megyében volt a legsúlyosabb, ahol a tűzoltók 23, Besztercebánya megyében pedig 16 alkalommal léptek közbe. Kassa megyében 12, Zsolna megyében pedig 4 helyszínre kellett kivonulniuk.

„A tűzoltók leggyakrabban az utakra dőlt fák eltávolításában és az elárasztott pincék kiszivattyúzásában segítettek” – pontosított Križanová.

 

https://felvidek.ma/2019/06/tobb-mint-hatvanszor-riasztottak-a-tuzoltokat-az-idojaras-miatt/

Kiöntött a Súri-patak, Bakonycsernyén a tűzoltók mentik az állatokat és értékeket

2019. június 17.

A Súri-patak magas vízállása miatt a József Attila utcát és a Táncsics Mihály utcát elöntötte a víz Bakonycsernyén - közölte a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hétfő reggel a honlapján.

A helyszínen vannak a székesfehérvári és a móri tűzoltók, akik megkezdték az ingatlanokban az értéktárgyak, valamint a kisállatok mentését.

https://168ora.hu/itthon/kiontott-a-suri-patak-bakonycsernyen-a-tuzoltok-mentik-az-allatokat-es-ertekeket-169825

Buszbaleset az M3-as autópályán
2019. június 17. 14:29

Árokba hajtott és átszakította a vadhálót egy külföldi diákokat szállító kisbusz az M3-as autópályán, Kál térségében, Budapest irányában, hétfőn délben.

A füzesabonyi hivatásos tűzoltókat riasztották a balesethez, akik a műszaki mentés során áramtalanították a járművet, majd a busz mintegy harminc utasát ásványvízzel látták el. A baleset helyszínére több mentő is érkezett.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2706-buszbaleset-az-m3-as-autopalyan

Bejelzett a szén-monoxid-érzékelő, akár nagyobb baj is lehetett volna
2019. június 17. 13:49

Bejelzett a szén-monoxid-érzékelő egy egri családi ház földszintjén lévő kazánházban vasárnap délután.

A mérgező gázra a készülék időben figyelmeztette a lakókat, akik értesítették a katasztrófavédelmet a 112-es segélyhívó számon. Az egri hivatásos tűzoltók a vízmelegítő közelében kimutatták a mérgező gázt a levegőben, majd a készüléket a gázszolgáltató szakembere lezárta. Személyi sérülés nem történt, az érzékelő helyesen jelezte a „csendes gyilkos” jelenlétét a levegőben.

A tűzmegelőzés és a szén-monoxid-mérgezéssel járó balesetek megelőzése területén bizonyított a kéményseprők rendszeres ellenőrző munkájának fontossága. Megyénk kéményseprői modern eszközökkel, műszerekkel felszerelt szakemberek, akik a tűzmegelőzésen túl energetikai-, légellátási-, tüzeléstechnikai-, környezetvédelmi tanácsokkal is ellátják az ügyfelet. Munkájuk elvégzéséről és eredményéről minden esetben tanúsítványt állítanak ki, amelyből egy példány az ügyfelet illeti. A szén-monoxid-visszaáramlás miatt bekövetkező balesetek számának csökkentése és a kéménytüzek megelőzése érdekében vegyük fel a kapcsolatot a katasztrófavédelem kéményseprőivel, akik magányszemélyek számára ingyenesen elvégzik a kémény és fűtőberendezéseink vizsgálatát. A fűtési szezonon kívüli időszakban a kéményseprők kevésbé leterheltek, így április végétől augusztus végéig az ügyintézés gyorsabb, a várakozási idő rövidebb, és a munka is jobban tervezhető. Nyáron is fennáll a szén-monoxid mérgezés kockázata. Az óvintézkedések elmulasztása emberi életet is követelhet.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2705-bejelzett-a-szen-monoxid-erzekelo-akar-nagyobb-baj-is-lehetett-volna

Intenzív szúnyoggyérítés – 436 településen, százezer hektáron dolgoznak a héten
2019. június 17. 13:35

A folyókon levonult árhullám, az esős május és a hirtelen jött meleg miatt országos szúnyoginvázióról lehet beszélni. Nehezítette a szúnyoggyérítést a múlt szerdától vasárnapig tartó hőség, amely miatt a légi permetezések többségét le kellett állítani, mivel nagy melegben a szúnyogok többsége a késői órákig megbújik a növényzetben, a repülési szabályok viszont az éjszakai munkavégzést nem engedik meg.

Több településen is elmaradt a légi szúnyoggyérítés a Dunakanyarban, Csongrád megyében, Kaposvárnál és a Balaton partján. A földi kezeléseket minden tervezett területen sikerült elvégezni, így a Szigetközben, a Dunakanyarban és a főváros kijelölt kerületeiben, valamint Csongrád megyében és a Csepel-sziget településein későbbi kezdéssel ugyan, de megvoltak a kezelések. A Duna és a Tisza árterületein visszamaradt vizekben biológiai lárvagyérítéseket is végeztek.
 
Április 30-a óta eddig 300 településen, 158 ezer hektáron léptek fel a vérszívók ellen. Ezen a héten 436 településen, összesen 100 ezer hektáron irtják a szúnyogokat. A következő hetekben továbbra is erős, néhol extrém szúnyogártalommal kell számolni. A katasztrófavédelem a legfertőzöttebb területeken folyamatosan szervezi a védekezési munkálatokat.
 
A következő napokban hét budapesti kerületben, a Duna-menti településeken, Fejér, Tolna és Bács-Kiskun megyében permetezik a vérszívókat. Folytatódik a munka a Szigetközben, Baja és Mohács térségében, valamint a Tisza-tónál is. Kiterjedt védekezés lesz a héten Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyében, valamint a Dráva mentén. Az előző héten elmaradt légi kezelések pótlásáról a hét eleji rovarszakértői felmérések alapján döntenek a szakemberek, vagyis a tervezett program változhat. Az érintett önkormányzatok minden esetben egyedi értesítést kapnak a szúnyoggyérítés idejéről. A katasztrófavédelem által végzett szúnyoggyérítést az önkormányzatok kiegészíthetik, saját költségük terhére a települések is végeztethetnek szúnyoggyérítést.
 
Az elmúlt héten több száz, szúnyoggyérítésre vonatkozó kérelem érkezett a katasztrófavédelemhez, ezek elbírálása folyamatos. Az, hogy melyik településen mikor permeteznek, elérhető a katasztrófavédelem weboldalán a heti programok menüpontnál.
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=szervezet_szunyog2019_index
A szúnyogok számát csökkentő ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ egy plakátot és egy tájékoztatót készített, amelyek az alábbi linkeken érhetők el:
https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_plakat.html
https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_tajekoztato.html

Erős széllel és sok esővel jött a vihar
2019. június 17. 10:50

A viharos szél és a hirtelen lezúduló esővíz miatt Heves megye tűzoltói huszonnégy alkalommal avatkoztak be tegnap este és éjszaka.

Az egri hivatásos tűzoltók Eger határában, Egerben a Bástya, Zöldfa utcánál, és a Mocsáry Lajos úton távolítottak el útra, villany és távközlési vezetékre dőlt fákat, továbbá Felsőtárkányban, Ostoroson és Andornaktályán garázsokból és pincékből szivattyú segítségével az összegyűlt esővizet távolítottak el. A gyöngyösi hivatásos tűzoltók a Karácsond és Szurdoktető közötti útról, Karácsondon a Hunyadi úton, Detken, Rózsaszentmártonon, Boconád és Ludas határában motoros láncfűrésszel távolítottak el forgalmi akadályt képező, valamint vezetékre dőlt veszélyes fákat. A pétervásárai katasztrófavédelmi őrs tűzoltói Egerbakta és Sirok között és Mátranovákon avatkoztak be, szintén veszélyesen megdőlt fák eltávolítását oldották meg, valamint egy családi ház villanyórájának meghibásodásához kértek segítséget. A tűzoltók munkáját számos esetben az Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport tagjai is segítették. Az esetek során senki sem sérült meg.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2703-eros-szellel-es-sok-esovel-jott-a-vihar

Legyen harminc percünk az életért!
2019. június 14. 12:23

Ennyi kell csupán egy átlagos kéményellenőrzéshez és -tisztításhoz, amely továbbra is garantálja szeretteink biztonságát és az együtt töltött pillanatok meghittségét. Ha az égéstermék-elvezetőt tisztítani kell, az valamivel hosszabb időbe telik, de otthonunk és családunk biztonsága megéri a ráfordított időt. A fűtési szezonon kívüli időszakban a kéményseprők kevésbé leterheltek, így április végétől augusztus végéig az ügyintézés gyorsabb, a várakozási idő rövidebb és a munka is jobban tervezhető.

Akik társasházban laknak, figyeljék a kihelyezett értesítéseket, mert a tervezett sormunkában érkező kéményseprő ellenőrzését a lakóközösség érdekében tűrni kell.

A kéményseprés az egylakásos ingatlanokban élők számára második éve önkéntes. Nekik maguknak kell elindítani azt az időpont-egyeztetési folyamatot, amelynek végén a kéményseprő felkeresi otthonukat és elvégzi az ingyenes ellenőrzést. A szilárd tüzelőanyaggal működő fűtőberendezések esetén évente, a gázüzeműeknél kétévente. Ez a változás leginkább a külön háztartásban élő idősebb családtagok számára jelent nehézséget. Róluk is gondoskodni kell, ha szükséges, helyettük is hívjuk ki a kéményseprőket!

Aki gazdálkodó szervezet székhelyének, telephelyének tulajdonosa – akár családi házról, akár társasházi ingatlanról van szó – kötelezett a kéményseprés elvégeztetésére és a munkadíj kifizetésére. Ezekben az ingatlanokban a katasztrófavédelem kéményseprői kizárólag a társasházakban dolgozhatnak, az ún. egylakásos ingatlan tulajdonosának az egymással piaci versenyben álló kéményseprőipari szolgáltatók egyikétől, írásban kell megrendelnie az égéstermék-elvezető ellenőrzését, szilárd fűtőberendezések esetén évente, gázüzemű berendezéseknél kétévente.

A legfontosabb általános tudnivalók a következők:

 • Aki kéménytulajdonos, az rendszeresen hívjon kéményseprőt, lehetőleg a fűtési szezonon kívül.
 • Vigyázzunk az egyedül élő idősekre azzal, hogy segítjük őket az időpont-egyeztetésben.
 • Ha egy kéményseprő becsönget hozzánk, hallgassuk meg. Ám az általa kínált szolgáltatást elfogadni, amennyiben írásban vagy rögzített ügyfélszolgálati telefonvonalon nem mi hívtuk őket, az egylakásos ingatlanban lakóknak nem kötelező.
 • Ellenőrizzük a hozzánk érkező szakembereket! Ismerjük meg formaruhájukat, nézzük meg igazolványukat, mielőtt otthonunkba beengedjük őket.
 • A kéményseprés magánszemélyek számára ingyenes. A kéményseprők nem kezelhetnek, és nem fogadhatnak el készpénzt ott sem, ahol írásos megrendelésre térítési díjas munkát végeznek.
 • Munkájuk elvégzéséről és eredményéről minden esetben tanúsítványt állítanak ki, amelyből egy példány az ügyfelet illeti.

Ellenőrizzük, hogy a tanúsítványon szerepel-e hibakód. Amennyiben igen, erről szóban is tájékoztatást kell kapnunk és a problémát minél hamarabb, de legkésőbb a következő ellenőrzésig szakemberrel kell kijavíttatni.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2702-legyen-harminc-percunk-az-eletert

Két személyautó ütközött Hort és Hatvan között, egy ember megsérült

A balesetben egy személy sérült meg.

Az eddig adatok alapján a 3-as főút 64-es kilométerében január 12-én 16 óra 50 perc körül két jármű ütközött össze. A Hatvan és Hort között történt baleset során egy személy sérült meg – tájékoztatta portálunkat Kovács Nikoletta rendőrségi sajtóreferens.

Közölte: helyszínelés idejére a rendőrök az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták. Kerülni Csány felé lehet.

https://www.heol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/teljes-utlezaras-hort-es-hatvan-kozott-ket-szemelyauto-utkozott-1495384/

Pécsi tűzoltók a régió legjobb sofőrei

Tegnap Taszáron rendezték meg a felmenő rendszerű közlekedésbiztonsági verseny regionális fordulóját, ahol készenléti és ügyintéző kategóriában mérték össze tudásukat Baranya, Somogy, Tolna és Zala megye gépjárművezetői.

A felmenő rendszerű verseny célja az volt, hogy a hivatásos katasztrófavédelmi szerveknél dolgozó főfoglalkozású gépjárművezetők, különleges szerkezelők, illetve ügyintézői rendszerben gépjárművet vezetők a gépjármű-vezetéstechnikai tudásukat és KRESZ ismereteiket összemérjék.

A megyei döntőn mindkét kategórában dobogós helyezést elérők harcolták ki a jogot a regionális versenyre, ahol négy megye legjobbjai mérték össze tudásukat.

A gépjárművezetők előbb egy KRESZ tesztsort töltöttek ki, majd ezt követően terelőkúpokból kialakított vezetéstechnikai pályát kellett teljesíteniük úgy, hogy lehetőleg a leggyorsabban és a kúpok feldöntése nélkül haladjanak végig. Abban az esetben, ha a versenyzők hibáztak, akkor egy kúp feldöntése egy, míg a pályatévesztés ötperces időbüntetést vont maga után.

Az elméleti és a gyakorlati feladatok eredményének összesítése alapján alakultak ki a helyezések.

A készenléti szerek versenyében az első két helyen a pécsi tűzoltók párosa végzett. Az elős helyet – így az országos döntőn való indulás jogát – Gubik Géza címzetes tűzoltó tőrzsőrmester és Pammer Dániel címzetes tűzoltó zászlós nyerte meg, míg a második a Balog Zoltán tűzoltó őrmester, Magyar Zsolt címzetes tűzoltó törzszászlós párosa lett.

Gratulálunk az eredményes szerepléhez!

https://www.bama.hu/kozelet/pecsi-tuzoltok-a-regio-legjobb-soforei-1873841/

Idén már több mint hétezer szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat

Teljes felszerelésben futottak a Vízműdombra a tűzoltók

Ötödik alkalommal tartották meg az országos Pump&Run bajnokságot a kecskeméti Benkó Zoltán Szabadidőközpontban szerdán.

Idán is több mint ötven tűzoltó jelentkezett az ország számos részéről az ötödik alkalommal megrendezett Országos Pump&Run Bajnokságra. A korábbi évekhez képest idén a szervezők egy kicsit módosítottak a szabályokon. A versenyzők fekvenyomással kezdtek – a férfiak 60, míg a nők 25 kilóval. Ezt követően öt percük volt felvenni a teljes védőfelszerelést, csizmával, kesztyűvel, palackkal, maszkkal, majd egy 700 méteres táv várt a versenyzőkre. Az idei év újítása volt, hogy korábban csak a sík szakaszon kellett a plusz tíz kilogrammot nyomó két guriga tömlőt magukkal cipelniük a nevezőknek, ezúttal viszont egészen a domb tetejéig. Így a férfiak negyven, míg a nők húsz kilogramm körüli felszerelésben, hatalmas hőségben teljesítették a versenytávot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Úgy gondolom, hogy aki ide eljött, az már eleve bátor. Aki teljesíti azt, amit kell, az pedig nagyon büszke lehet magára. Mindenki adja ki magából a maximumot, hogy a legjobb eredményt érje el – biztatta a versenyzőket dr. Farkasinszki Lóránt tűzoltó ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója.

Több általunk megkérdezett versenyző is elmondta, az idei évben nem is az volt az igazi nehezítés, hogy végig vinniük kellett magukkal a tömlőket, hanem a rendkívüli hőség. A verseny ideje alatt az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései alapján 30-31 fok volt Kecskeméten, nem csoda tehát, hogy a célba érés után kivétel nélkül mindenki a földre rogyott és mindenkiről ömlött a víz.

https://www.baon.hu/kozelet/helyi-kozelet/pump-run-verseny-kecskemet-video-foto-1972457/

Előkelő helyezés a nemzetközi kötéltechnikai versenyen
2019. június 12. 12:24

Belgiumban, Namur városában, az évről évre megrendezett Grimpday-en, a világ egyik legrangosabb kötéltechnikai versenyén négy kontinens tizenhárom országának harminc mentőcsapata mérkőzött meg a múlt héten. A HUNOR csapatát egy egri tűzoltó, Kormos László tű. hadnagy is erősítette. A hadnagy az egri hivatásos tűzoltóságon szolgál rajparancsnokként, a versenyen pedig kötéltechnikai mentő feladatokat végzett.

A magyar versenyzők a regisztrációt és a felszerelés ellenőrzését követően 12-es rajtszámmal álltak rajthoz a múlt csütörtökön. Aznap a csapat saját mérése alapján harminc perc alatt teljesítette a feladatokat, ezt a versenyzők jó jelnek vették. A következő, pénteki versenynapon négy, a szombatin pedig öt feladat várt a HUNOR tagjaira. A csapatnak hordágyas mentést kellett elvégeznie, egy kartörött sérültet kellett felhúznia és hetven méter magasba kellett felmásznia, továbbá ehhez hasonló feladatokat kellett teljesíteniük. A versenyen végül rendkívüli eredmény született: a HUNOR csapata az előkelő második helyen végzett a megmérettetésen.

A nagyon előkelő helyezéssel együtt jár a Grimpday Asia versenyre való meghívás, a csapat utazását, szállását, ellátását az október végi versenyre a szervezők állják. A tajvani versenyen való részvétel azonban azt is jelenti, hogy a HUNOR tagjai a következő időszakot sem tölthetik pihenéssel. A tréning folytatódik, hiszen egy teljesen ismeretlen terepen kell majd boldogulniuk és újabb kihívások állnak előttük.

Fotó: HUNOR

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2701-elokelo-helyezes-a-nemzetkozi-koteltechnikai-versenyen

Az állatkertben vehették át díjaikat az ifjú alkotók
2019. június 12. 12:20

A Fővárosi Állat- és Növénykertben tartották meg az Országos Tűzmegelőzési Bizottság idei alkotói pályázatának díjátadó ünnepségét, melyen két Heves megyei alkotást is díjaztak. Az előző évekhez hasonlóan most is óvodások, általános iskolások és középiskolások pályázhattak különböző művészeti alkotásokkal.

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság 2014 óta minden évben meghirdeti tűzvédelem témakörben alkotói pályázatát óvodások és iskolások részére. Idén országosan 1398 óvodai és 3647 iskolai alkotás született. Szabadkézi rajzzal, plakáttal, irodalmi alkotással és számítógépes programmal is pályázhattak a gyerekek, az iskolásokat három különböző korcsoportban díjazták. Először területi szinten bírálták el a beérkezett műveket, az országos versenyben az itt első helyezést elért alkotások vettek részt. Heves megyében idén több mint 300 gyermek készített olyan pályaművet, mely témája a tűz, a tűzoltók vagy a tűzmegelőzés volt.

Dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő, az Országos Tűzmegelőzési Bizottság ügyvezető elnöke is köszöntötte a gyerekeket. Elmondta, hogy a hat év alatt több mint huszonnyolcezer alkotás érkezett már, ezeken keresztül mutatták be a gyerekek, hogyan látják a tűzoltói hivatás szépségeit és veszélyeit. A pályázat legfontosabb célja, hogy a gyerekek már egészen kis korban lássák, mennyire fontos megelőzni a tüzet, a bajt. A tábornok beszélt arról is, hogy a legjobb alkotásokat útnak indítják, a tervek szerint ugyanis vándorkiállítás készül a pályaművekből.

Június hetedikén, a Fővárosi Állat- és Növénykertben tartották a díjátadót, melyen három Heves megyei fiatal alkotását is díjazták. Plakát kategóriában, I-es korcsoportban Tóth Ákos pályaműve a harmadik helyen, III-as korcsoportban pedig a Barkóczi Viktória és Móra Dzsenifer páros alkotása a második helyen végzett. Az átadó után a gyermekek nagy örömére az ifjú alkotók egy napot a fővárosi állatkertben tölthettek el.

Fotó: Szőke Péter BM OKF

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2700-az-allatkertben-vehettek-at-dijaikat-az-ifju-alkotok

Nyolc autó rohant egymásba az M3-as autópályán

Kerekharaszt térségében lassítja a baleset a Budapest felé tartó forgalmat – közölte a katasztrófavédelemre hivatkozva a napi.hu.

Baleset történt az M3-as autópálya Budapest felé vezető oldalán, Kerekharaszt térségében, az 50. kilométer közelében. A bejelentés szerint nyolc gépkocsi futott egymásba. A hatvani hivatásos tűzoltók érkeztek a baleset helyszínére, ahol a leállósávban halad a forgalom. Az egység áramtalanítják a járműveket.

https://pestisracok.hu/nyolc-auto-rohant-egymasba-az-m3-as-autopalyan/

Most jött a hír: ké­szült­ség Vas me­gyé­ben, ki­me­ne­kí­tet­ték a la­kó­kat

Tű­z­ol­tók dol­goz­nak a hely­szí­nen, mi­u­tán egy mun­ka­gép át­vá­gott egy gáz­ve­ze­té­ket.

Kerti munkagép vágott át egy gázvezetéket Sárváron, az Alkotmány utcában. Az esethez a sárvári hivatásos tűzoltók vonultak. Az egység egy vízsugárral biztosítja a területet. Az épületből tizenöt embernek kellett elhagynia az otthonát, ők biztonságos helyen várják, hogy visszatérhessenek - írja a katasztrófavédelem.

https://ripost.hu/cikk-sarvar-munkagep-atvagott-vezetek-kiurites-tuzoltok/?source=hirkereso

Gyászhír
2019. június 11. 15:54

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy kollégánk, bajtársunk Medveczki Zsolt c. tűzoltó főtörzsőrmester 2019. június 11-én negyvenhatodik életévében, tragikus hirtelenséggel elhalálozott. Temetéséről a család később intézkedik.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2699-gyaszhir

Budapesten és 156 településen permeteznek a héten
2019. június 11. 14:39

Június második hetében biológiai és kémiai módszerrel egyaránt fellépnek az elszaporodott vérszívók ellen. Az előzetes tervek szerint 156 településen és kilenc budapesti kerületben permeteznek a szakemberek, összesen 70 ezer hektárnyi területet kezelnek.

A múlt héten Békés megyében és a nagy tavaink mentén végeztek kezeléseket a szakemberek, azonban a Balatonnál néhány településen az erős szél miatt elmaradt légi permetezés. Ezt a következő napokban pótolják. A mosonmagyaróvári térségben, a Szigetközben rendkívüli kémiai irtást kellett végrehajtani az extrém szúnyoginvázió miatt.
 
A héten a Duna és a Tisza mentén lévő árterületeken a lárvák biológiai gyérítésével, a települések belterületén pedig a kifejlett szúnyogok elleni védekezéssel folytatódik a hetedik hete tartó szúnyoggyérítés. A Szigetközben, így Győr környékén légi és földi módszerrel egyaránt beavatkoznak. A Dunakanyarban biológiai és kémiai gyérítés zajlik majd. Csongrád megyében szintén erős a szúnyogártalom, így itt is szúnyoggyérítés lesz.
 
A Dunán és a Tiszán levonult kisebb árhullám nagy területen hozott létre csípőszúnyogok számára ideális, természetes ellenségektől mentes élőhelyeket. Mindkét folyó mentén szükség van a lárvák elleni védekezésre, de a korábbi kisebb áradás hatására már a kifejlett szúnyogok száma is megemelkedett, amely folyamat a legtöbb folyó mentén a következő hetekben tovább erősödik majd. A meleg időjárás felgyorsította a lárvák fejlődését, ezért a májusi esők után kialakult több ezernyi pocsolyából, árkokból már nagyobbrészt kikeltek a szúnyogok.  
 
A Szigetközben a térség ökológiai elárasztása, majd a kisebb áradás miatt heti rendszerességgel kell védekezni biológiai és kémiai módszerrel is. Erre csak a természetvédelmi oltalommal nem érintett területeken van lehetőség.
 
A szúnyogirtás során felhasznált irtószer emberekre, háziállatokra és növényekre nem veszélyes, az a szabadban néhány óra alatt lebomlik. Az alacsony dózisnak köszönhetően a kémiai irtószer csak az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, míg a biológiai készítmény kizárólag a szúnyoglárvákra veszélyes. A méhészeket minden esetben tájékoztatják a permetezések idejéről és helyszínéről. A kifejlett szúnyogok elleni védekezést kizárólag a települések belterületein végzik.
 
A héten összesen 70 ezer hektáron, 156 településen, illetve kilenc fővárosi kerület belterületén permetezik a kifejlett szúnyogokat. Az, hogy melyik településen mikor permeteznek, elérhető a katasztrófavédelem weboldalán a heti programok menüpontnál.
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=szervezet_szunyog2019_index
 A szúnyogok számát csökkentő ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ egy plakátot és egy tájékoztatót készített, amelyek az alábbi linkeken érhetők el:
https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_plakat.html
https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_tajekoztato.html
 
  Fotó: Szőke Péter BM OKF

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2698-budapesten-es-156-telepulesen-permeteznek-a-heten

Kigyulladt egy kishajó Sarudon
2019. június 11. 11:59

Kigyulladt egy mintegy hat méter hosszú hajó, majd teljes terjedelmében égett Sarudon, a Tündérrózsa kikötőben, tegnap éjszaka.

A tiszafüredi hivatásos és a tiszanánai önkormányzati tűzoltókat riasztották, akik a Heves megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett két vízsugárral eloltották a lángokat. A tűz következtében hőterhelés ért egy szomszédos hajót is. Az tűzoltók ezen két gázpalackot találtak, amelyet visszahűtöttek, a kiégett hajón egy felrobbant gázpalack maradványaira bukkantak. A vízi járműveken senki sem tartózkodott.

Fotó: Heves MKI

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2697-kigyulladt-egy-kishajo-sarudon

Kigyulladt egy autó az M35-ös autópályán

A tűzoltóknak kellett beavatkozniuk és megfékezni a járműben keletkezett lángokat.

Kigyulladt egy személygépkocsi az M35-ös autópálya Debrecen felé vezető oldalán, Hajdúböszörmény közelében.

A jármű teljes terjedelmében égett, amikor a hajdúböszörményi hivatásos tűzoltók a helyszínre érkeztek. Az egység eloltotta a lángokat, és áramtalanította az autót. Az érintett sztrádaszakaszon egy pályatesten halad a forgalom.

http://www.dehir.hu/bulvar/kigyulladt-egy-auto-az-m35-os-autopalyan/2019/06/10/

Kigyulladt egy társasház a IV. kerületben

Tűz ütött ki egy társasházi lakásban, Budapest IV. kerületében, a Virág utcában - írja a Katasztrófavédelem.hu.

Tűz ütött ki egy társasházi lakásban, Budapest IV. kerületében, a Virág utcában. A tízemeletes épület negyedik emeletén ég több helyiség.  A fővárosi hivatásos tűzoltók oltják a lángokat, és megkezdték a ház kiürítését.

https://www.origo.hu/itthon/20190610-kigyulladt-egy-tarsashaz-a-iv-keruletben.html?utm_source=hirkereso

Vonat ütközött személyautóval Kisvarsányban

Záhonyból Vásárosnamény felé tartó személyvonattal ütközött össze egy gépkocsi .

Fotó:Három Határ_Bodnár Zsolt

A Záhonyból Vásárosnamény felé tartó személyvonattal ütközött össze egy gépkocsi Kisvarsányban, a Széchenyi utca és az Ady Endre út találkozásánál. Az autó a Széchenyi utca irányából tartott az Ady Endre út felé, amikor megtörtént a baleset. A vásárosnaményi önkormányzati tűzoltók mellett a mentők is a helyszínre érkeztek.

http://hirpress.hu/index.php?pg=cikk&id=67369

Dráma Veszp­rém me­gyé­ben, a mélybe zu­hant egy tu­rista

Bajba jutott turistának segítettek a zirci önkormányzati tűzoltók a Bakonynánához közeli hegyvidéken. A kiránduló leesett egy szikláról. A sérültet levitték a baleset helyszínéről és mentőt riasztottak - írja a Katasztrófavédelem.

https://ripost.hu/cikk-drama-veszprem-megyeben-a-melybe-zuhant-egy-turista/?source=hirkereso

A tűz­ol­tó­kat és a men­tő­ket is ri­asz­tot­ták.

64 eseményhez vonultak a tűzoltók Győr-Moson-Sopron megyében

A tűzesetek és balesetek során húszan sérültek meg.

Győr-Moson-Sopron megyében az elmúlt héten hatvannégy eseményhez vonultak a hivatásos tűzoltó egységek - olvasható az összefoglalóban a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság honlapján.
 
 
Egy szén-monoxid-érzékelő jelzésére riasztották a város hivatásos tűzoltóit hétfő délután Sopronba a Borsmonostori utca egyik második emeleti lakásába. A lakók nem panaszkodtak rosszullétre. A tűzoltók, majd a gázszolgáltató mérései is igazolták kismértékben a mérgező gáz jelenlétét a fürdőszobában, ezért kizárták a lakást a gázszolgáltatásból.
 
 
Kedden reggel a győri hivatásos tűzoltókat Koroncóra a Győri utcába riasztották, ahol egy személygépkocsi árokba, majd egy kerítésnek hajtott. A tűzoltók áramtalanították a kocsit. Két embert könnyebb sérülésekkel kórházba szállított a mentőszolgálat.
 
 
Egy családi ház közelében álló hűtőszekrény és berendezési tárgyak kaptak lángra Nyúlon, a Kossuth Lajos utcában szerda délután. Az esethez a győri és a pannonhalmi hivatásos tűzoltók vonultak, akik gyorsan megfékezték a lángokat. 
 
 
Csütörtökön reggel tűz ütött ki egy garázsban Röjtökmuzsajon, a Röjtöki utcában. A kapuvári, csornai és soproni hivatásos, valamint a fertőszentmiklósi önkéntes tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával, közösen oltották el a lángokat. A mintegy hatvan négyzetméter alapterületű épület és a benne tárolt két autó is teljesen kiégett, valamint a tűz a szomszédos ház tetőszerkezetére is átterjedt egy kisebb területen. A tűzeset során nem sérült meg senki.
 
 
Csütörtökön délután összeütközött egy menetrend szerint közlekedő autóbusz és egy személyautó a 84-es főút 104-es kilométerénél, Pereszteg térségében. A baleset következtében mindkét jármű az árokba borult. Az esethez a soproni és győri hivatásos, valamint a peresztegi és nagycenki önkéntes tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járműveket, majd a helyszínelés után daru segítségével visszaemelték az árokba borult autóbuszt az úttestre. A buszon nem sérült meg senki, a személygépkocsi sofőrje könnyű sérülést szenvedett. Az érintett útszakaszt a műszaki mentés és helyszínelés idejére teljes szélességében lezárták.
 
 
Egy teherautó és két személyautó volt a részese annak a balesetnek, amely az M19-es autóút M1-es autópálya felé vezető oldalán történt, a 3-as kilométernél Győr térségében csütörtökön késő este. A balesethez a győri hivatásos tűzoltókat riasztották, akik egy embert feszítővágó segítségével szabadítottak ki az egyik személygépkocsiból, majd átadták a mentőknek. A műszaki mentés idejére az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták.
 
 
Három személyautó ütközött össze péntek délután Győrben, a Béke hídon. Műszaki mentés céljából a város hivatásos tűzoltóit riasztották a helyszínre, akik áramtalanították a járműveket és a forgalom irányításában vettek részt. A munkálatok idején az érintett útszakaszon egy sávon haladt a forgalom.
 
 
Két gépkocsi ütközött össze a 82-es főút 56-os kilométerszelvényénél, Pannonhalma térségében vasárnap reggel. Az ütközés következtében az egyik jármű az árokban állt meg, a másik az úttesten maradt. A település hivatásos és önkéntes tűzoltói érkeztek a helyszínre, áramtalanították a kocsikat és a forgalom irányításában vettek részt.  
https://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/64_esemenyhez_vonultak_a_tuzoltok_gyor-moson-sopron_megyeben/2599829/

Motorost gázoltak Budapesten, tűzoltók és mentők is helyszínen2019. június 10. 11

A Nagysándor József és a Lázár utca kereszteződésénél forgalmi akadályra kell számítani - tájékoztat a katasztrófavédelem.

Karambolozott egy személyautó és egy motorkerékpár Budapest XX. kerületében, a Nagysándor József utca és a Lázár utca kereszteződésénél. A fővárosi hivatásos tűzoltókat riasztották a balesethez, amely akadályozza a forgalmat. A mentők is a helyszínre érkeztek.

https://infostart.hu/belfold/2019/06/10/motorost-gazoltak-budapesten-tuzoltok-es-mentok-is-helyszinen

Kirándulónak segítettek a zirci tűzoltók

Bakonynána közelében került bajba egy ember. Bajba jutott turistának segítettek a zirci önkormányzati tűzoltók a Bakonynánához közeli hegyvidéken. A kiránduló leesett egy szikláról. Őt az egység vitt le a baleset helyszínéről. Az esethez a mentők is kiérkeztek.

http://hirpress.hu/index.php?pg=cikk&id=67368

Nézők közé hajtott egy autó a Tótkomlós ralin, sok sérült lehet

Meg nem erősített információk szerint 8 sérült lehet, köztük gyerekek is.

Súlyos baleset történt vasárnap a Tótkomlós Rallyn. Helyszíni beszámolók szerint több mentőhelikopter is érkezett a helyszínre – írja a Beol.hu.

A beol.hu érdeklődésére Tűri Zsanett, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletes munkatársa az értesülést megerősítette. Hozzátette, az eset körülményeit a rendőrség vizsgálja. Hangai József, az Országos Mentőszolgálat regionális kommunikációs munkatársa megerősítette a portálnak, hogy többen is megsérültek, azonban pontosabb információkkal csak a későbbiekben tud szolgálni.

A helyszínen készült több videó is, amely felkerült a Facebookra. A baleset a hírek szerint a verseny után, bemutatózás közben történt. A videókon, olyan jelentek vannak, ami megrázó, megtekintését csak nagykorúaknak ajánljuk.

https://hvg.hu/cegauto/20190609_totkomlos_rali_baleset

Kirándulónak segítettek a zirci tűzoltók

Bakonynána közelében került bajba egy ember. Bajba jutott turistának segítettek a zirci önkormányzati tűzoltók a Bakonynánához közeli hegyvidéken. A kiránduló leesett egy szikláról. Őt az egység vitt le a baleset helyszínéről. Az esethez a mentők is kiérkeztek.

 

Nagy erőkkel vonultak a tűzoltók az egri Tescóhoz

A bevásárlóközpont tűzriasztója kapcsolt be.

A tűzoltók átvizsgálták az épületet, tűzre utaló jelet nem találtak – számolt be portálunknak Hevesi Katalin megyei katasztrófavédelmi sajtóügyeletes.

Olvasónktól kapott információnk szerint több szirénázó tűzoltóautó indult az egri bevásárlóközpont felé vasárnap kilenc óra után. Elsődleges információnk szerint az épületben bekapcsolt a tűzriasztó.

https://www.heol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/nagy-erokkel-vonultak-a-tuzoltok-az-egri-tescohoz-1752719/

Most kap­tuk: Sú­lyos bal­eset tör­tént az M1-esen, tűz­ol­tók a hely­szí­nen

A 94-es ki­lo­mé­ter­nél lévő bá­bol­nai pi­he­nő­nél tör­tént a baj.

Összeütközött egy kisbusz és egy gépkocsi vasárnap kora reggel az M1-es autópálya Hegyeshalom felé vezető oldalán, a 94-es kilométernél lévő bábolnai pihenőben - adta hírül a Katasztrófavédelem.

A balesethez az ácsi önkormányzati tűzoltókat és a mentőket is riasztották.

https://ripost.hu/cikk-baleset-m1-es-kisbusz-babolnai-pihen

A tűzoltók három vízsugárral fékezték meg a lángokat Uraiújfalun

Négy melléképület károsodott abban a tűzben, amely Uraiújfalun, a Szentivánfa utcában ütött ki.

Az épületekben tűzifát, szalmát, kéziszerszámokat és növényeket tároltak. A sárvári hivatásos tűzoltók három vízsugárral előbb körülhatárolták, majd megfékezték a tüzet- írja az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján.

https://www.vaol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/a-tuzoltok-harom-vizsugarral-fekeztek-meg-a-langokat-uraiujfalun-3065504/

Tűzoltók mentették az árokba csapódott autó sofőrjét Nagyatádnál

Árokba csapódott egy autó a 681-es úton Nagyatád és Berzence között vasárnap kora délután.

A helyszínre kiérkezett nagyatádi hivatásos tűzoltók mentették ki a vezetőt a járműből. A forgalom félpályán halad a baleset helyszínén, ahová a mentők is kiérkeztek.

https://www.sonline.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/tuzoltok-mentettek-az-arokba-csapodott-auto-soforjet-nagyatadnal-1615556/

Hajóbaleset - a Szent Flórián segíti a helyszínre az úszódarut
2019. június 7. 13:56

A Szent Flórián tűzoltóhajó manőverezi majd a Clark Ádám úszódarut a múlt szerdán elsüllyedt Hableány közelébe - tájékoztatta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) helyettes szóvivője péntek délután az MTI-t.

Kolozsi Péter elmondta, hogy a holttestek kiemelése, rendőröknek átadása és a mentőbúvárok biztosítása is az FKI feladata lesz. Mindeközben a katasztrófavédelem és a rendőrség mentőkutyái a Duna partján keresik majd a holttesteket.

A tűzoltóhajó legénysége az úszódaruval többször hajtott végre próbamanőverezéseket, tekintetbe véve a Duna jelenlegi, a megszokottnál is nagyobb sodrását.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság több különleges szolgálata is támogatja a műveletet a helyszínen - tette hozzá.

MTI

Öt napja lángol az erdő Brandenburgban, száz tűzoltó dolgozik az oltáson

A Berlint körülölelő tartományban már több mint hatszáz hektárnyi erdő égett le.

Erdőtűz pusztít Németország nyugati részén, a Berlint körülölelő Brandenburg tartományban, írja az Euronews. Már több mint hatszáz hektárnyi erdőség égett le a rendkívüli szárazságban. Körülbelül száz tűzoltót vezényeltek ki - két helikopter támogatásával küzdenek már ötödik napja a gyorsan terjedő lángokkal.
Ekkora tűzvész évtizedek óta nem volt a tartományban.
 
A tartományi vezetés az elmúlt években több tízmillió eurót költött a tűzoltóság modernizálására és infrastruktúrájának fejlesztésére. A tűzoltók így is arra panaszkodnak, hogy járműparkjuk és felszerelésük idejét múlt.
 
https://nepszava.hu/3038823_ot-napja-langol-az-erdo-brandenburgban-szaz-tuzolto-dolgozik-az-oltason

Önfeledten, mosolyogva versenyeztek
2019. június 07. 12:28

A Hevesi Körzeti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola gyermek és családi napot rendezett a Pintér-tanyán június 03-án. A rendezvény egyik kiemelt programja volt az osztályok közötti sportverseny, ahol a katasztrófavédelem több állomáshelyen is feladatokat adott a versenyzőknek.

A tűzoltók "nyári-sí" csapatépítő feladattal, veszélyes anyagok azonosításával, keresési, kutatási továbbá tájékozódási feladatokkal tették próbára a fiatalok tudását. Az intellektuális feladatokon túl az erejüket is megmutathatták a gyerekek egy kötélhúzó verseny keretében. A rendezvény egyik fő látványossága a Hevesi Katasztrófavédelmi Őrs készenléti tűzoltó gépjárművének bemutatója volt. A versennyel és a bemutatóval közel 400 embernek szereztek önfeledt perceket a tűzoltók.

Fotó: Nagy-Pál Sándor tű. tőrm.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2696-onfeledten-mosolyogva-versenyeztek

Továbbjutott Heves megye az országos versenyre
2019. június 07. 12:23

Nyíregyházán rendezték meg a regionális közlekedésbiztonsági versenyt június 5-én. A rendezvényen Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megye azon gépjárművezetői mérték össze vezetéstechnikai tudásukat, akik a megyei közlekedésbiztonsági versenyen dobogós helyezést értek el.

Négy megye csapata két kategóriában versengett, készenléti szer kategóriában tíz csapat egy Rába Aquadux típusú tűzoltó gépjárművel, míg az ügyintézői gépjármű kategóriában tizenkettő csapat egy Skoda Yeti típusú személygépkocsival teljesítette a versenyfeladatokat.

Ügyintézői kategóriában harmadik helyen a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapata, Vaszkun Attila tű. alezredes és Juhász Krisztián tű. zászlós, második helyen a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapata, Temesvári Máté tű. őrmester és Fasimon János tű. őrmester, míg első helyen a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapata Oszlár Gábor tű. százados és Bodnár Gábor tű. hadnagy végeztek.

Készenléti szer kategóriában a dobogó harmadik fokára Vágó Viktor tű. főtörzsőrmester és Román Tamás tű. főtörzsőrmester, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapata állhatott, a második helyen a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei  Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapata, Balla Ferenc tű. őrmester és Serfőző Gergely tű. őrmester végzett, míg a dobogó legfelső fokára a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság képviseletében a Cservenyák Csaba tű. zászlós és Szántó Tamás tű. törzsőrmester páros állhatott.

Mindkét kategóriában az első három helyezett továbbjutott az Országos Közlekedésbiztonsági Versenyre, amelyet 2019. szeptemberében rendeznek meg Zsámbékon.

Fotó: Vincze-Pap Kálmán tű. alez.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2695-tovabbjutott-heves-megye-az-orszagos-versenyre

 

Be­in­dul­tak a szi­ré­nák, tel­jes út­zá­rat ren­del­tek el az M1-esen

A tűz­ol­tó­kat és a men­tő­ket is ri­asz­tot­ták.

A tetejére borult egy kocsi az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán az 54-es kilométernél, Tatabánya térségében. A helyszínre a  tűzoltókat riasztották, akik áramtalanítják az autót – írja a Katasztrófavédelem. Az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták. A helyszínre mentők is érkeztek.

https://ripost.hu/cikk-beindultak-a-szirenak-teljes-utzarat-rendeltek-el-az-m1-esen/?source=hirkereso

Negyven embert evakuáltak egy esztergomi irodaépületből

2019.06.06. 15:27

Egy esztergomi irodaépület tárgyalójában jelzett be a tűzjelző, ezért evakuélni kellett az épületet - írja az RTVE.

A kiérkező tűzoltók felderítették az épületet. Az első emeletén egy irodában és egy tárgyalóteremben füstszag érződött, ezért áramtalanították azt a szintet, majd az épületben tartózkodó negyven embert evakuálták.

Az egység a kiürítést követően megbontotta az álmennyezetet, ahol az elektromos kapcsolószekrény és alkatrészei füstöltek, megolvadtak, tűz azonban nem keletkezett. Átszellőztetés után a dolgozók visszatérhettek az épületbe.

https://www.origo.hu/itthon/20190606-40-embert-evakualtak-egy-esztergomi-irodaepuletbol.html?utm_source=hirkereso

Elöntött házakhoz, kidőlt fákhoz riasztották a tűzoltókat

A szerda délutáni zivataros időjárás következtében Siófok és Tab térségében három óra alatt 33 alkalommal riasztották a tűzoltó egységeket.

Több településen lakóházakat, mélyebben fekvő garázsokat, udvarokat öntött el a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű esővíz, amelyet szivattyúkkal távolítottak el a helyszínre érkező tűzoltók. Bábonymegyer térségben a közlekedést nehezítette az úton hömpölygő sáros, iszapos víz.

Törökkoppányban a helyi önkéntes tűzoltók homokzsákokkal védték a település sportpályáján lévő öltözőt.

Siófokon fába csapott a villám, Orciban pedig egy lakóház villamos hálózatában is károkat okozott egy villámcsapás.

Enyingen kidőlt fát, leszakadt ágakat kellett az útról eltávolítani a tűzoltóknak.

https://www.sonline.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/elontott-hazakhoz-kidolt-fakhoz-riasztottak-a-tuzoltokat-1609331/

Tűzoltók sérültek meg egy hatalmas robbanásban Új-Mexikóban

2019.06.06. 11:28

Egy tűzijáték-tároló épület robbant fel az Egyesült Államok déli részén fekvő Új-Mexikó államban. 12 tűzoltó megsérült, ketten kritikus állapotban vannak. Civilek nem sérültek meg a balesetben. 

Az Amerikai Egyesült Államok egyik legnagyobb ünnepére, a függetlenség napjára készültek azok a tűzoltók, akik felrobbantak a roswelli légi központban Új-Mexikóban. Két tűzoltót életveszélyes sérülésekkel szállítottak a kórházba, a többiek kisebb mértékben sérültek meg, őket a helyszínen ellátták.

Lance Bateman, az állami rendőrség vezetője megerősítette, hogy 12-en dolgoztak az épületben a robbanás idején, nyomoznak, de még nem tudják, hogy mi okozhatta a balesetet. Bateman nem hiszi, hogy szándékosan robbantott volna bárki is. 

https://www.origo.hu/nagyvilag/20190606-tuzoltok-serultek-meg-egy-hatalmas-robbanasban-ujmexikoban.html

Elsősegélynyújtásból jelesre vizsgáztak tűzoltóink

heol.hu   Munkában a tűzoltók

Kárhelyszíni elsősegélynyújtásra képezték ki megyénk hivatásos tűzoltóit a napokban.

A program célja a készenléti beavatkozói állomány szakszerű felkészítése az elsősegélynyújtásra, hiszen előfordulhat, hogy a tűzoltók érkeznek ki egy káreseményhez először. Két hete zárult le az az oktatássorozat, melynek keretében minden hivatásos tűzoltóságon s katasztrófavédelmi őrsön a beavatkozó állomány egy nyolc órás oktatásban részesült.

Az elméleti részt a gyakorlati feladatok követték: gyakorolták a stabil oldalfekvést, az újraélesztést, az elsősegélynyújtó eszközök és felszerelések szakszerű használatát, sebek és különböző sérülések szakszerű ellátását. Az oktatás végén a résztvevők elméleti tudásukról egy tesztsoron számoltak be, gyakorlati felkészültségüket pedig egy újraélesztő babán kellett bemutatniuk. A képzés elvégzése jelentős mérföldkő a kárhelyszíni egészségügyi ellátás javítása érdekében, hiszen a megszerzett tudás birtokában a tűzoltók tudni fogják, hogyan segítsenek a sérülteknek.

https://www.heol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/elsosegelynyujtasbol-jelesre-vizsgaztak-tuzoltoink-1744400/

Országos tűzoltósport-versenyre készül Székesfehérvár

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezésében Székesfehérvár ad otthont a XV. Gróf Széchenyi Ödön Országos Tűzoltósport-versenynek június 17. és 19. között.
 

A háromnapos rendezvényen tizenkilenc megye és a főváros hivatásos tűzoltói mérik össze erejüket és ügyességüket. A verseny megyei fordulóját június 4-én tartották, ugyancsak a megyeszékhelyen, ahol a székesfehérváriak csapata győzedelmeskedett.

A megyei fordulón Sárbogárd, Dunaújváros és Székesfehérvár hivatásos tűzoltói százméteres akadálypálya-futásban, kismotorfecskendő-szerelésben és négyszer száz méteres váltóversenyben álltak rajthoz.

A versenyszámok összesített eredményei alapján a székesfehérvári hivatásos tűzoltók csapata képviseli majd Fejér megyét az országos döntőn június 17. és 19. között a királyok városában. A megyei forduló zárásaként Magosi Lajos tűzoltó ezredes, katasztrófavédelmi igazgató gratulált a sportcsapatoknak, és sikeres felkészülést kívánt a székesfehérváriaknak.

 

Eredmények
100 méteres akadálypálya egyéni:
1. Vizi Ignác tűzoltó ezredes (Székesfehérvár)
2. Vámi György tűzoltó főtörzsőrmester (Székesfehérvár)
3. Nagy Tamás tűzoltó őrmester (Sárbogárd)

100 méteres akadálypálya csapat:

1. székesfehérvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság
2. sárbogárdi hivatásos tűzoltó-parancsnokság
3. dunaújvárosi hivatásos tűzoltó-parancsnokság

4×100 méteres váltófutás:

1. székesfehérvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság
2. sárbogárdi hivatásos tűzoltó-parancsnokság
3. dunaújvárosi hivatásos tűzoltó-parancsnokság

Kismotorfecskendő-szerelés:

1. sárbogárdi hivatásos tűzoltó-parancsnokság
2. székesfehérvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság
3. dunaújvárosi hivatásos tűzoltó-parancsnokság

Csapat összetett:

1. székesfehérvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság
2. sárbogárdi hivatásos tűzoltó-parancsnokság
3. dunaújvárosi hivatásos tűzoltó-parancsnokság

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/orszagos-tuzoltosport-versenyre-keszul-szekesfehervar-3083105/

Egerben adták vérüket a tűzoltók
2019. június 05. 15:37

Véradást szervezett a Magyar Vöröskereszt az egri katasztrófavédelemnél.

A Magyar Vöröskereszt egri munkatársai jó kapcsolatot ápolva a megyei katasztrófavédelemmel, évente több alkalommal is kérik a tűzoltókat, hogy vérüket adva segítsenek a beteg embereken. A mai napon az egri tűzoltólaktanyában tizenegy segítő szándékú tűzoltó adta vérét a nemes célért. A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság is felhívja a figyelmet a véradás fontosságára, mert a vérkészletek feltöltése és a megfelelő mennyiségű vér megléte emberéleteket menthet. A vér a gyógyítás különböző területein is nélkülözhetetlen, egyetlen véradó vérével akár három emberi életet is meg lehet menteni.

Köszönjük a Magyar Vöröskereszt munkatársai és a véradók önzetlen segítségnyújtását!

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2694-egerben-adtak-veruket-a-tuzoltok

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat
A tájékoztatás nem teljeskörű, a hivatalos figyelmeztető előrejelzés az OMSZ honlapján található.
Frissítve: Folyamatosan

Legyél hős! Legyél tűzoltó!

Most van arra lehetőséged, hogy tűzoltónak jelentkezz! Várjuk azokat, akik nem riadnak vissza a kihívásoktól és azt a hivatást választanák, amit az emberek a leginkább elismernek. Beosztott tűzoltónak és gépjárművezetőnek lehet jelentkezni.
Mit kérünk tőled?

 • Bátorságot – hogy bemenj oda, ahonnan más menekül.
 • Erőt – hogy segíts a gyengén.
 • Gépjárművezető beosztáshoz „C” kategóriás jogosítványt, hogy az akár 50 tonnás tűzoltódarut is tudd vezetni.
 • Életkorod legyen 18 és 55 év között.
 • Rendelkezz érettségivel.

Mit adunk Neked?

 • Csapatot – hogy tartozz valahova.
 • Megbecsülést – hogy érezd, fontos vagy.
 • Hivatást – ami több egy átlagos munkánál.
 • Hivatást – ami büszkévé tesz.
 • Ingyenes sportolási lehetőséget.
 • 24/48 órás munkarendet (24 óra szolgálat után 2 nap szabad).

A beosztással járó illetmény és egyéb juttatások megállapítása a 2015. évi XLII. törvény alapján történik.

A jelentkezőknek toborzó tájékoztatót tartunk június 12-én, 10:00 órakor. Helyszín: Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, 1081 Bp. Dologház u. 1. A toborzóra hozd magaddal az önéletrajzodat, érettségi bizonyítványod, személyidet, lakcímkártyádat, adó-igazolványodat, TAJ-kártyádat és a jogosítványodat. További információt az alábbi elérhetőségeken kérhetsz: tamasne.majszin@katved.gov.hu, tel: 06-1-459-2481.

Legyél hős! Legyél tűzoltó!

https://1.kerulet.ittlakunk.hu/hivatalok/190604/legyel-hos-legyel-tuzolto

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2019.06.05. szerda éjfélig

Ma ismét napi menettel alakulnak ki helyi zivatarok az országban többfelé (délután és kora este legnagyobb számban). Az éjszakai órákban elszórtan - a délutánihoz képest kevesebb helyen - számíthatunk előfordulásukra, majd holnap napközben ismét többfelé képződnek zivatarok. Kísérőjelenség mindkét nap a villámtevékenység mellett rövid ideig intenzív eső (> 10 mm), szélerősödés (60-70 km/h), esetleg néhol kisméretű jég lehet.

2019.06.04. 13:24 Országos Meteorológiai Szolgálat

https://www.met.hu/idojaras/veszelyjelzes/index.php?friss=14:42:01

Kinevezések és Szent Flórián emlékplakett átadása
2019. június 04. 13:18

Új megyei vezetői kinevezést és megbízást hirdettek ki a mai állománygyűlésen a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon., valamint Csontos Ambrus tű. dandártábornok, megyei igazgató Szent Flórián emlékplakettet adott át.

Csontos Ambrus tű. dandártábornok, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója 2019. június 1-i hatállyal kinevezte Zelei László tű. alezredest a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság iparbiztonsági főfelügyelő beosztásába, továbbá megbízta Juhász Attila tű. századost a humán szolgálatvezetői feladatok ellátásával, és kinevezte Bozó Tamás József tű. hadnagyot a Gyöngyösi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon rajparancsnok beosztásba

Bata Ádám tű. őrnagy, az Egri Katasztrófavédelmi Kirendeltség hatósági kiemelt főelőadója a május 28-29-én megtartott V. Országos Tűzmegelőzési Vetélkedőn egyéni kategóriában az első helyen végzett. A dandártábornok Szent Flórián emlékplakettet adományozott részére a vetélkedőn elért kiemelkedő eredménye elismeréséül.

A parancsok felolvasása után Csontos Ambrus mindenkinek gratulált, kiemelte az országos versenyen elért kiváló eredmény tanúbizonysága a szaktudásnak és a lelkiismeretes munkának, az új beosztásba került szakembereknek pedig munkasikereket és jó egészséget kívánt a jövőben.

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2693-kinevezesek-es-szent-florian-emlekplakett-atadasa