Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hírek

Tűzoltók mentették ki az égő házból

2018.01.13

Súlyos sérülésekkel vitték kórházba azt az embert, akit egy kigyulladt házból menekítettek ki szombaton az érdi Molnár utcában – közölte a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Csámpai Attila elmondta, a 40 négyzetméteres házban még a tűzoltók kiérkezése előtt felrobbant egy gázpalack, egy másikat pedig munkatársai hoztak ki az épületből. A lángokat sikerült eloltani, jelenleg az épületet szellőztetik ki, és további gázpalackok után kutatnak hőkamera segítségével.

https://zoom.hu/hir/2018/0

Hatvannál baleseteztek a lopott BMW-vel
2018. január 12.
M3 - Rendesen szétszedtek egy telephelyet is a menekülés előtt.
 
A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságra bejelentés érkezett 2018. január 3-án 10 óra 30 perc körül, miszerint január 2-án éjszaka betörtek egy debreceni telephelyre és onnan különböző értéktárgyakat tulajdonítottak el. A rendelkezésre álló adatok szerint egy 16 és egy 17 éves fiú, illetve egy 48 éves férfi a telephelyen parkoló Mercedes típusú teherautó tanksapkáját felfeszítette, abból 40 liter gázolajat elloptak, letörték a telephely egyik biztonsági kameráját, valamint értékes felniket és az ott parkoló autók akkumulátorait is eltulajdonították.
 

A három debreceni lakos az éjszaka folyamán eltulajdonított egy BMW típusú személygépkocsit is, amellyel elmenekültek Hajdú-Bihar megyéből. A rendőrségre érkező bejelentést követően a debreceni nyomozók széleskörű adatgyűjtést végeztek, illetve elrendelték a lopott BMW körözését.

Az adatgyűjtés során információ merült fel arra, hogy az elkövetők az M3-as autópálya 62-es kilométer szelvényében balesetet szenvedtek a lopott gépkocsival 2018. január 3-án 3 óra 55 perc körül. A nyomozók ekkor felvették a kapcsolatot a Hatvani Rendőrkapitányság munkatársaival. A rendőrök azonosították a három feltételezett elkövetőt, akik közül kettőt január 4-én, míg harmadik társukat január 7-én elfogták és előállították a Debreceni Rendőrkapitányságra. A nyomozók M. Sándort és két fiatalkorú társát gyanúsítottként kihallgatták.

A 17 éves fiút a nyomozó hatóság bűnügyi őrizetbe vette és előterjesztést tett előzetes letartóztatásának indítványozására, amelyet a Debreceni Járásbíróság 2018. január 10-én elrendelt. Társai az eljárás jelenlegi szakaszában szabadlábon védekezhetnek. Ellenük lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a nyomozó hatóság.

http://hatvanonline.hu/hir/Hatvannal_baleseteztek_a_lopott_BMWvel__video/0/7/12730

Lezuhant túrázót mentettek a tűzoltók a Tündér-sziklánál

Az elsődleges információk súlyos sérüléseket szenvedett. Lezuhant egy ember Budapest XII. kerületében, a Tündér-sziklánál. A helyszínre a fővárosi hivatásos tűzoltókat riasztották. A bajba jutott ember sérüléseit a tűzoltó doktorszolgálat és a mentőszolgálat látta el. Az elsődleges információk szerint súlyos sérüléseket szenvedett, ezért a mentők kórházba szállítják.

http://hirpress.hu/index.php?pg=cikk&id=52916

Tűzveszélyes a kiszáradt fenyőfa
2018. január 12. 12:26

A vágott fenyőfa a meleg szobában néhány hét alatt kiszáradhat, ezzel jelentősen nő a gyúlékonysága. Fontos, hogy az ünnepek elteltével, a kiszáradt fán ne gyújtsuk meg a maradék csillagszórókat, vagy gyertyát, mert az pillanatok alatt lángra lobbanthatja a fát!

Felhívjuk a figyelmet, hogy a díszítésként használt, vagy karácsonyfán gyújtott gyertyákat, csillagszórókat egy percre sem szabad felügyelet nélkül hagyni! Mindig tartsuk szem előtt, hogy a gyertya, a karácsonyfán lévő csillagszóró, a nem biztonságos égősor a legkisebb óvatlanság esetén is könnyedén tüzet okozhat!

Égő karácsonyfa oltását csak akkor szabad megkezdeni, ha a rajta lévő elektromos égősor csatlakozóját már a dugaljból kihúztuk! A keletkezett tűz oltását csak akkor kíséreljük meg, ha saját magunk vagy mások testi épségét azzal nem veszélyeztetjük! A mellékelt videóban, is jól látható, hogy a száraz fa pár másodperc alatt szinte teljesen lángba borul, ilyen eseteknél sose kíséreljük meg mi az oltást, hanem hívjuk a tűzoltókat.

Száraz karácsonyfa egy perc alatt leég - VIDEO

A karácsonyfa közelében mindig legyen olyan eszköz, felszerelés, amellyel az esetlegesen keletkező tűz, annak kezdeti szakaszában nagy biztonsággal eloltható, nagyon fontos, hogy ha arra van szükség a menekülés biztosítható legyen, a helyiséget akadálymentesen el tudjuk hagyni.

Javasoljuk, hogyha gyertyát gyújtunk, legyen a közelben az oltásra alkalmas eszköz, egy kancsó víz, vagy porral oltó készülék.

Abban az esetben, ha nem tudjuk elfojtani a lángokat, azonnal értesítsük a tűzoltókat a 112-es segélyhívószámon!

Fotó: Heves MKI

http://heves.katasztrofavedelem.hu

Ammónia-szivárgás miatt riasztották a tűzoltókat egy nyírturai üzemhez kedden

Egy öt köbméteres tartály szivattyúcsonkjánál szivárgott a hűtőgáz.

A nyíregyházi, a baktalórántházi és a kisvárdai, valamint a mátészalkai hivatásos tűzoltók vonultak az esethez, akik gázvédőruhában dolgozva elzárták a tartálycsonk elzárószerelvényét, majd az épületet átvizsgálták. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat vette át a beavatkozás irányítását, a katasztrófavédelmi mobil labor pedig folyamatosan méréseket végzett, de egészségre káros értékeket nem mutattak ki.

Személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

A baleset körülményeit vizsgálják.

https://www.nyiregyhaza.hu/a

A tűzoltók felderítésre, kárelhárításra és oltásra egyaránt használhatják - Magasból ment az új makói kocsi

Új, 180 milliós értéket képviselő, kosaras létrával felszerelt kocsit kaptak tegnap a makói tűzoltók. A jármű kulcsait Szatmári Imre dandártábornok, a katasztrófavédelem megyei igazgatója adta át a helyi tűzoltóparancsnoknak, Balogh Róbert alezredesnek.

Az új kocsi sok mindenben tudja majd segíteni a munkánkat: magasból mentő járműről van szó, ami felderítésre és a beépített vízágyúnak köszönhetően oltásra is alkalmas, valamint a viharok okozta károk elhárításánál is segítséget nyújthat – mutatta be tegnap délelőtt az új járművet Balogh Róbert alezredes, parancsnok a laktanya garázsában.

A tűzoltók felderítésre, kárelhárításra és oltásra egyaránt használhatják - Galéria


 Mint elhangzott, a legkorszerűbb követelményeknek is megfelelő, 16 tonnás jármű 95 kilométer per órás sebességre képes. Teljes menetfelszereléssel rendelkezik, számítógépes vezérlésű. Mentőkosarában négy ember fér el, de ha szükséges, egy hordágy is, létrája pedig 32 méteres magasságig emelkedik, ráadásul az utolsó, 4 méteres szakasza 75 fokban meghajlítható. Kezelését a makói tűzoltók már megtanulták. Ezzel egy 36 éves, hasonló járművet cseréltek jobbra, s így teljessé vált a tűzoltáshoz és a mentéshez szükséges felszereltségük.

Az ünnepségen a tűzoltók és az önkormányzat együttműködését méltatva köszöntőt mondott Czirbus Gábor alpolgármester is, majd Kotormán István református lelkész és Bíró István görögkatolikus parókus áldotta meg az új járművet.

http://www.delmagyar.hu/mako

A gyöngyösi tűzoltók oltották el ez egő autót
2018. január 12. 08:48

Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy személygépkocsi a Kisnána és Domoszló közötti úton, csütörtök este.

A gyöngyösi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik két vízsugárral eloltották a lángokat. Az érintett útszakaszt a munkálatok idejére teljes szélességében lezárták, a tűzestben senki sem sérült meg.

Fotó: Gyöngyös HTP

http://heves.katasztrofavedelem.hu

Műszaki mentés Hortnál
2018. január 11. 09:03

Lesodródott az úttestről és az út menti árokba borult egy gépkocsi szerda délben, az M3-as autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 69-es kilométernél, Hort térségében.

A műszaki mentési munkálatokat a gyöngyösi hivatásos tűzoltók végezték, melynek során áramtalanították a járművet, majd biztosították a helyszínt. A balesetben egy ember megsérült, őt a mentők kórházba szállították.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/

Színtelen, szagtalan és nagyon veszélyes a szén-monoxid gáz
2018. január 10. 14:57

A szén-monoxid-mérgezések gyakorisága megnő a téli időszakban, azonban az év minden napján jelenlévő veszélyről van szó. A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szeretné felhívni a figyelmet arra, hogyan lehet megelőzni az ilyen típusú baleseteket.

2017-ben a Heves megyei tűzoltókat harmincnégy alkalommal riasztották olyan esetekhez, ahol szén-monoxid-mérgezés gyanúja merült fel. Sok esetben a CO vészjelzők helyesen jelezték a veszélyes gáz jelenlétét, de a csendes gyilkos emberi életet nem követelt megyénkben a tavalyi évben.

A szén-monoxid veszélyes mennyiségű feldúsulása a lakásban alapvetően a következő okokra vezethető vissza:

 • Nem megfelelő a nyílt lánggal égő berendezés műszaki kialakítása.
 • A nyílt lánggal égő berendezés levegő utánpótlása nem biztosított.
 • Elmaradt a berendezések karbantartása, tisztítása, vagy a kéményseprés.
 • Több légmozgást előidéző berendezés együttes használata miatt is kialakulhat veszélyes gázkoncentráció, például páraelszívó és vízmelegítő együttes használatakor

Azok a berendezések, amelyek nyílt égésterűek, vagyis a szoba levegőjét használják az égéshez, szellőzőkön és az ajtók és ablakok légrésein keresztül juthatnak oxigénhez. Az évszázadokon át használt fakeretes nyílászárók légrésein az égéshez szükséges levegő akadálytalanul áramolhatott be a lakótérbe. Az újonnan beszerelt, jól szigetelő nyílászárók légáteresztő képessége minimális, ezért jelentősen csökken az épületbe bejutó oxigén mennyisége. Ha más módon nem biztosított a levegő pótlása, akkor a tüzelőberendezés gyorsan elhasználja az égéshez a helyiség oxigénjét, és vákuum keletkezik Egyre tökéletlenebb égés alakul ki, és a szén-monoxid halálos mennyiségben való megjelenése csak idő kérdése.

A mérgezéses esetek körülbelül egynegyede a fürdőszobában következik be, hiszen e helyiségek alapterülete és légtere jellemzően kicsi. A vízmelegítő vagy a kazán működése során elhasználja a helyiség levegőjét, ezért nagyon fontos a fürdőszoba megfelelő szellőzéséről gondoskodni. Ha letakarjuk a szellőzőt, máris életveszélyes állapotot teremtettünk.

Más épületgépészeti berendezések jelentősen ronthatják a tüzelőberendezések levegőellátását és az égéstermék elvezetését. A konyhai páraelszívók, a mellékhelyiségek szagelszívói, különböző tüzelőanyaggal üzemeltetett kéményes, nyílt égésterű tüzelőberendezések lakáson belüli együttes üzemeltetése, a központi porszívó, a szárítós mosógép, a mobil klíma egyidejű működése mind szerepet játszhat a csendes gyilkos keletkezésében.

 • Gondoskodjon arról, hogy a kéményseprők a rendszeres ellenőrzést elvégezhessék, a feltárt hiányosságok megszüntetésével együtt járó költségeket ne tekintse feleslegesnek, az a biztonság alapfeltétele!
 • Rendszeres időközönként vizsgáltassa meg, hogy tüzelőberendezései megfelelőek!
 • Körültekintően üzemeltesse tüzelőberendezéseit, mindig gondoskodjon megfelelő levegő-utánpótlásról!
 • Csak a megengedett tüzelőanyagot használja, ne égessen háztartási hulladékot, használt ruhát, nedves fát, lakkozott-, festett bútordarabokat!
 • Használjon szén-monoxid-érzékelőt, válasszon megfelelő típust és tartsa be a gyártó előírásait!

Fotó: BM OKF

http://heves.katasztrofavedelem.hu/

 

December vége óta nyilvános, mikor hova érkezik a kéményseprő
2018. január 10. 09:21

Január elsején változtak a kéményseprés egyes szabályai, ezek azonban nem érintik a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervének azt a kötelezettségét, hogy elkészítse az úgynevezett sormunka-ütemtervét, és ezt eljuttassa közvetve és közvetlenül is az állampolgárokhoz. Természetesen a szervezet ezt a feladatát elvégezte, még az év vége előtt elküldte azt az érintettekhez, közzétette honlapján is, de számos önkormányzat weblapján is olvasható.

Január elsejét követően az egylakásos ingatlanokba időpont-egyeztetés után mennek a kéményseprők, az ellenőrzések csak a társasházakban és a lakásszövetkezeti lakóépületekben történnek előre elkészített ütemterv szerint. Ez az idei évben körülbelül 500 ezer égéstermék-elvezetőt jelent a katasztrófavédelem ellátási területén lévő tizenhét megyében. Az ütemtervben nyomon követhető, hogy melyik településre várhatóan mikor érkeznek a kéményseprők. A katasztrófavédelem hivatalos honlapja mellett egyre több önkormányzat honlapján is olvasható az erről szóló tájékoztatás, hiszen a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezete a Magyar Államkincstár hivatalos csatornáin keresztül december végén eljuttatta ezeket a terveket az ellátási területéhez tartozó 17 megye minden, a sormunkában érintett településének polgármesteréhez.

Az egylakásos ingatlanokban – ezek jellemzően családi házak – élőkhöz nem automatikusan érkeznek a kéményseprők, nekik időpontot kell egyeztetniük ahhoz, hogy a törvényben előírt gyakoriság szerint, ingyenesen elvégezzék náluk az ingatlan égéstermék-elvezetőinek felülvizsgálatát. Időpontot ugyanazon a kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ oldalon lehet foglalni, ahol a 2018. évi sormunkatervek is megtekinthetőek.

Fotó: Illusztráció - Jóri András - BM OKF

http://heves.katasztrofavedelem.hu/

Jó hírt kaptunk a nagymajtényi gázkútnál a lángokkal küzdő tűzoltóktól

Rengeteg segítséget kaptak az önkéntes tűzoltók tavaly

Tűzoltó-felszerelésekkel, gépjárműfecskendővel gazdagodott tavaly a Bács-­Kiskun Megyei Tűzoltó Szövetség. Új eszközeik a megye lakosainak védelmét szolgálják.

– Mozgalmas évet tudhat maga mögött a harmincnyolc önkéntes tűzoltó-egyesületet tömörítő Bács-Kiskun Megyei Tűzoltó Szövetség. A tavalyi év elején mintegy nyolcmillió forint értékben kapott tűzoltóeszközöket, -felszereléseket, védőruhákat, valamint habképző anyagot szövetségünk a Mercedes-­Benz-gyár Létesítményi Tűzoltóságától. Az adomány igazságos elosztásánál több szempontot, így a vonulások számát, a meglévő eszközállomány minőségét is figyelembe vettük. Az önálló beavatkozásra jogosult megyei önkéntes egyesületek közül a tavaly a szalkszentmártoniak egy Mercedes-Benz 814 típusú gépjárműből készített Rosenbauer TLF 1000 típusú felújított gépjárműfecskendővel gazdagodtak. Az eszközpark gyarapítása mellett kiemelt hangsúlyt fektettünk a szakmai továbbképzésre. Az év végén káreseti kommunikációs tréningen vettek részt az önkéntes tűzoltók, hogy megtanulják, hogyan kell kapcsolatot létesíteni a helyszínen a tűzesetek, balesetek áldozataival – mondta el érdeklődésünkre Kristóf András, a Bács-­Kiskun Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke.

– Az önkéntes tűzoltóságok minden évben jelentős segítséget kapnak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól és a Magyar Tűzoltó Szövetségtől. A pályázaton elnyert támogatás a fejlődés záloga, mivel a meglévő eszközállomány nagy része harminc évnél idősebb, illetve külföldi adományokból származik. Az egyesületi tűzoltóságok fejlesztése kormányzati szinten is prioritást élvez. Várhatóan ez év végén kezdődik el a magyar tervezésű, személyautó-alvázra épített, négyszemélyes, oltásra és műszaki mentésre is alkalmas szerkocsi sorozatgyártása, ami kifejezetten az önkéntes tűzoltó-egyesületek számára készül. Az új jármű egyebek mellett feszítő-­vágóval, láncfűrésszel is fel lesz szerelve. A mini, B kategóriás jogosítvánnyal is vezethető tűzoltóautó 400 liter vizet tud majd szállítani. Az új eszköz jelentősen megnövelheti az önkéntes tűzoltóságok hatékonyságát – tette hozzá Kristóf András.

Az egyesületi tűzoltóságok legnagyobb erénye a gyorsaság és a helyismeret, valamint a gazdaságosság. Az önkéntes egységek kisebb káreseteknél önállóan is tudnak intézkedni, így a hivatásos állománynak nem kell a helyszínre vonulnia. Az egyesületi tűzoltók saját közegükben jobban tájékozódnak, a tűz oltását, a káresetek felszámolását rövid időn belül meg tudják kezdeni. A gyors beavatkozásnak köszönhetően az anyagi kár mértéke is kisebb lehet, egyúttal csökkenhet a személysérülések száma is.

– Kiemelt feladatunk az önkéntes tűzoltó-egyesületek felzárkóztatása, az utánpótlás-nevelés, a képzések, versenyek megszervezése. Céljaink megvalósítása érdekében fel kell kutatni a forrásokat, bővíteni támogatóink körét, menedzselni az egyesületi tűzoltóságokat, támogatásra váltani kínált szolgáltatásainkat – vázolta az idei év legfontosabb feladatait a Bács-Kiskun Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke.

Kristóf András, a Bács-Kiskun Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke

Önként segítenek

A tűzoltó-egyesületek olyan társadalmi szervezetek, melyekben lelkes és elhivatott önkéntesek szabadidejükben tüzet oltanak, műszaki mentést végeznek, segítenek bajbajutott embertársaikon. Megyénkben harmincnyolc tűzoltó-­egyesület működik. Az egyesületek támogatása nagyon fontos feladat, az adományként kapott mentő- és tűzvédelmi felszerelések közvetlenül szolgálják a megye lakosainak védelmét.

https://www.baon.hu/

Játék a múzeummal
2018. január 04. 14:17

A Katasztrófavédelem Központi Múzeuma tizenegyedik alkalommal hirdetett rajz- és irodalmi pályázatot általános iskolás tanulók számára Ne égess! címmel. A műveket meghosszabbított határidőig, február 2-ig várják a múzeum címére.

A pályázat lehetőséget ad arra, hogy a diákok szabadon alkothassanak a múlt, a jelen vagy akár az általuk jövőben elképzelt, tűzzel kapcsolatos tárgyakról, eseményekről.
 

A versenyt idén is két korcsoport, alsó és felső tagozatosok számára hirdetik meg. A múzeum az alsó és felső tagozatos diákok esetében egyaránt arra kíváncsi, milyennek gondolják, látják, képzelik el a múlt, a jelen, vagy a jövő tűzoltóversenyét. A pályaműveket A4-es vagy A3-as rajzlapokon ceruzarajz, filc, tempera, vízfesték, ragasztott képek stb. formában várják.
 
Az irodalmi pályázat felső tagozatos diákoknak szól, amelyre ezúttal „Tűzoltóverseny szervezője vagy résztvevője voltam” illetve „Ilyen lehetett egy nemzetközi tűzoltóverseny 100 évvel ezelőtt” címmel várják az alkotásokat. A pályaművekben feldolgozhatóak személyes élmények, másoktól hallott történetek éppúgy, mint kitalált sztorik, mindez műfaji (vers, elbeszélés, mese, fantasy, stb.) megkötés nélkül.
 
A pályázatokat – iskola, osztály, felkészítő tanár megjelölésével – postai úton, az irodalmi alkotásokat postán, vagy e-mailben kell eljuttatni a múzeum címére. Elérhetőségként célszerű e-mail címet és telefonszámot is feltüntetni. A győzteseket és helyezetteket februárban ünnepélyes eredményhirdetésen jutalmazzák, a kiemelkedő alkotásokat kiállításon mutatja be a múzeum.
 
 A Katasztrófavédelem Központi Múzeumának elérhetősége: 
 
1105 Budapest, Martinovics tér 12.
kok.muzeum@katved.gov.hu
A pályázattal kapcsolatban felmerülő kérdésekre a fenti e-mail címen, illetve a 06-1-261-35-86-os telefonon  válaszolnak.         

Fotó: Illusztráció - Iski Dorina és Laudon Réka - Ne égess pályázat 2017

http://heves.katasztrofavedelem.hu/

Tömegbaleset az M3-ason: ketten megsérültek

Több jármű összeütközött Hatvan közelében a sztrádán szerdán kora reggel.
 

Az M3-as autópálya Budapest irányába vezető oldalának 63-as kilométerében – Hatvan közelében – 4 óra körül öt gépjármű összeütközött – tájékoztatta a heol.hu-t Soltész Bálint megyei rendőrségi sajtószóvivő. Közölte: a baleset következtében, a jelenlegi adatok alapján, két ember szenvedett orvosi ellátást igénylő sérülést.

A rendőrök teljes útlezárás mellett helyszínelnek, így a Budapest irányába tartó járműveket a Gyöngyös-nyugat lehajtónál a 3-as számú főútra terelik.

A hatóság kéri a gépjárművezetők fokozott óvatosságát és türelmét.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tájékoztatása szerint a helyszínen vannak a gyöngyösi és a hatvani hivatásos tűzoltók végzik is. A rajok áramtalanítják a járműveket.

8:42

A rendőrség feloldotta az útlezárást.

Soltész Bálint megyei rendőrségi sajtószóvivő a heol.hu érdeklődésére elmondta: négy személyautó ütközött össze, a balesetben két ember sérült meg könnyebben. Az elsődleges adatok szerint az egyik jármű szalagkorlátnak ütközött, majd ennek a kocsinak ment neki a többi autó.

9:56

Zavartalan a forgalom az autópálya érintett szakaszán.

 

Szolgálat közben is képezik magukat a tűzoltók

Nem bocsátkozhatnak feltételezésekbe, a helyszínen kell felderíteni minden esetet
 
Amikor karácsony és újév között a legtöbb ember családja körében pihen, a tűzoltók akkor sem tétlenkednek. Sőt az ünnepekkel, az adventi koszorúkkal és karácsonyfákkal kapcsolatos lakástüzek kiemelten sok munkát adnak a katasztrófavédelem munkatársainak. Ha ehhez egy-egy nap hóesés, fagy, esetleg szélvihar társul, akkor a tűzoltók garantáltan a terepen töltik a szolgálatot.

„Figyelem, riasztás! Figyelem, riasztás! Egyes fecskendő” – szólt a mikrofonokból kevéssel a reggeli váltás, majd a 7.30-as rádiópróba után a VIII. Kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon, ahol hosszú egyeztetés után tekinthettünk bele az egyik műszak munkájába. Néhány másodperccel később már meg is jelentek a járműre beosztott tűzoltók. Kiderült, a munkatársak azért voltak még a megszokottnál is gyorsabbak, mert egy szabadnapos tűzoltó előre jelezte nekik: egy autó felborult a Fiumei úton. Az már csak a helyszínen derült ki, hogy az eset az Orczy tér közelében történt, és a jármű nem állt fejre, viszont kiütött egy korlátot. Nem sokkal később a I. kerületi tűzoltók kaptak riasztást, miután egy kisteherautó elakadt a XII. kerületben a csúszós út miatt.

Miközben az I. kerületi tűzoltók a Hegyvidéken teljesítettek szolgálatot, éppen a Vízivárosból futott be riasztás arról, hogy füst gomolyog egy tömbház lakásának ablakából. A rendőrség munkatársai már a helyszínen voltak, amikor kiderült: a közeli bölcsődéből felszálló füst tévesztette meg a bejelentőt. – Nincs két egyforma tűzeset vagy baleset, minden káreset más. Éppen ezért nem bocsátkozhatunk feltételezésekbe, a helyszínen kell felderítenünk minden egyes esetet. Amíg ki nem derül, pontosan mivel állunk szemben, inkább több járművet és tűzoltót riasztunk a helyszínre a főváros több tűzoltólaktanyájából, mint amennyire valójában szükség lehet – fogalmazott Kolozsi Péter, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője.

A következő időszak nyugodtabban telt, így a szakemberrel a józsefvárosi tűzoltó-parancsnokság eszközállományáról beszélgettünk. – Két fecskendőnk van, közülük az egyiken alpintechnikai mentésre kiképzett tűzoltók ülnek. Ők roppant veszélyes munkát végeznek, mélyből, szakadékból vagy magasból mentenek embereket. Kötélpályán építenek, és speciális hordágyon hozzák fel vagy le a sérülteket; a művelet fokozott koncentrációt igényel. Rendelkezünk emellett mentőpárnával, generátorautóval, darus kocsival és videoszolgálattal.

Más tűzoltó-parancsnokságon van doktorszolgálat is, ahol egy traumatológus főorvos dolgozik, ő egy-egy kárhelyszínen akár már a mentőszolgálat kiérkezése előtt elkezdi egy sérült személy vagy éppen egy tűzoltó ellátását – mutatott rá lapunknak a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője. Kolozsi Péter elmondta azt is, hogy Budapesten van továbbá búvár- és kutyásszolgálat, utóbbi a II. kerületben működik. Az ebek egy része eltűnt személyek megkeresésére, míg más kutyák tűzvizsgálatra vannak kiképezve. Az állatok nagy segítségére vannak a tűzoltóknak, mert egy csepp benzint akár órákkal a tűzeset után is ki tudnak szimatolni.

Csontos Ferenc, a videoszolgálat munkatársa évek óta szolgál a tűzoltóságnál. – Önkéntesként kezdtem a Rózsadombon, de annyira megtetszett ez a hivatás, hogy nem tudtam ellenállni, és hivatásosnak álltam. A videoszolgálatnál a nagyobb káreseményeket, a fontosabb gyakorlatokat és protokollrendezvényeket dokumentáljuk, és összefoglalót készítünk a mögöttünk hagyott év történéseiről – mondta a fia­talember. Kérdésre, hogy amikor felszerelt, volt-e valami beavatási ceremónia, mosolyogva bólintott. – Nálunk fel- és leszereléskor a kollégát fecskendővel alaposan lelocsolják. Nyáron hosszadalmasabb a beavatás, télen inkább megkegyelmeznek a társuknak
– tette hozzá.

Kevéssel később, reggel 9 órakor az alpintechnikai csoport kezdte meg a szerelési foglalkozását, kétféle mászást és alapkötéseket gyakoroltak. A tűzoltók ugyanis akkor sem tétlenkednek a laktanyában, amikor éppen nincsenek beavatkozáson. Gyakorlatoznak, tanulnak, teszteket írnak, hogy felkészüljenek a különféle balesetekre és tűzesetekre.
A következő órákban két kisebb közúti baleset, viharkár és egy leszakadt reklámtábla adott munkát a tűzoltóknak, majd délben érkezett riasztás arról, hogy hullik a vakolat egy Dob utcai tömbház homlokzatáról.

A közvetlen életveszély elhárítását a belvárosi tűzoltók kezdték meg, de a III. kerületi létrás kocsi közreműködésére is szükség volt. Két tűzoltó magasba emelkedett az emelőkosárral, és az egyik kolléga centiről centire bontotta le a vakolatnak azt a részét, amelyik bármikor magától is leomolhatott volna. Arról, hogy a helyzet mennyire volt veszélyes, a magasból lehozott téglanagyságú vakolatdarabok tanúskodtak.

– Minden időszaknak megvan a leginkább jellemző káreseménye. Ilyenkor, karácsony környékén először az adventi koszorúkkal, majd a karácsonyfákkal kapcsolatos lakástüzek miatt kell sokszor kivonulni. Főleg a következő napokban számítunk sok riasztásra, mert néhányan még a száraz fákon is gyújtanak csillagszórót, ami nagyon veszélyes. Percek alatt leéghet egy ház a karácsonyfa miatt. Reméljük, idén nem lesz emiatt sok munkánk – köszönt el Kolozsi Péter.

http://magyaridok.hu/belfold/s

Jégszoborrá változtatta a tűzoltókat a brutális hideg Amerikában

Nem adja magát a tél Amerikában: sorra dőlnek meg a hideg rekordok, a dermesztő fagy pedig egyre inkább délfelé húzódik. A -40 fokos hidegben tavak és vízesések fagytak be. A tűzoltók pedig szinte jégszoborrá váltak oltás közben. Kanadában még az állatkerti pingvineket sem engedték ki a szabadba.

A több centis jégcsapok és vastag jégpáncél megszokott látvánnyá vált az Egyesült Államok több részén is, ahol az utóbbi hetekben sarkvidéki hideg tombol. Helyenként mínusz 40 fok is van.

A körülményeket ismerve is szürreális látványt nyújtottak azonban a Boston-hoz közeli Nahant tűzoltói, akiknek az új év első napján is oltaniuk kellett. A farkasordító hidegben és az erős szélben valóságos jégszoborrá változtak, hiszen az oltáshoz használt víz vastag jégpáncélt képezve rájuk fagyott. Dacolva az extrém időjárással az egységnek sikerült megfékeznie a lakástüzet.

A teherszállító hajók számára is nagy gondot okoz az extrém hideg

Az extrém hideg hatalmas gondokat okoz az északi államokban. A Nagy-tavak legnagyobbján hatalmas jégtömbök zárják el a teherszállítóhajók útját.

A Felső-tó Duluthi kikötőjében is fennakadások vannak, mivel a mínusz 38 celsius fokos hidegben sorra törnek el a vasércet berakodó futószalagok is.

A fagy pedig egyre délebbre húzódik: Missouriban is jégtáblák úsznak a folyókon. Arkansas-ben pedig sorra fagytak be a szökőkutak. Louisiana és Georgia államban a vízvezetékek és számos autó akkumulátora is elfagyott.

Forrás: Instagram

Az átlaghőmérséklet néhol mínusz 28 fok

Kanada déli tartományaiban az átlaghőmérséklet már napok óta mínusz 28 fok, de az extrém hideg az egész országot érinti, volt ahol mínusz 40 és fél Celsius fokot mértek napközben.

A Calgary állatkertben már a sarki hideghez jól szokott királypingvineket sem engedték ki a szabadba, barlangjaikban kellett maradniuk.

Csontig hatoló fagy sújtja az Egyesült Államok legtöbb szövetségi államát 

Meteorológusok szerint egy évszázada nem volt ilyen hideg a tél. Montanában például mínusz 50 Celsius-fokot, Minnesotában mínusz 38 és a középnyugati agrárállamban, Nebraskában mínusz 26 fokot is mértek, de veszélyesen alacsony a hőmérséklet szinte mindenütt az országban, a kanadai határtól Montanán át Texasig. A Niagara vízesés már napokkal ezelőtt befagyott. Fagypont alatt van a hőmérséklet még a hagyományosan enyhébb éghajlatú Georgiában és Alabamában is.

Az amerikai Középnyugat és a keleti part északi vidékei hó alatt vannak, Michiganben, Dél-Dakotában, Iowában és Nebraskában az iskolai téli szünetet meghosszabbították, az állami hivatalok zárva tartanak, és egymás után nyitják a melegedőket, elsősorban a hajléktalanoknak.

Sok településről érkeznek hírek balesetekről, a hatóságok arra szólítják a lakosságot, hogy ha tehetik, ne üljenek autóba. Az elmúlt héten kilenc ember halt meg a hideg következtében, valamennyien kihűltek.

https://www.hirado.hu/

Országszerte okoztak kisebb tüzeket a tűzijátékok

Országszerte okoztak kisebb tüzeket a nem körültekintően használt tűzijátékok, és számos balesethez is riasztották a tűzoltókat szilveszterkor – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Mukics Dániel, az OKF helyettes szóvivője elmondta: pirotechnikai eszközökkel összefüggésben összesen tizennégy esethez riasztották a tűzoltókat. Példaként kiemelte, hogy Decsen egy garázs gyulladt ki, a fővárosban erkélyen keletkezett tűz, több településen a sövény, tuják kaptak lángra a pirotechnikai eszközök miatt.

Közleménye szerint az óév utolsó napján 157 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba országszerte. Fegyverneken, a Deák Ferenc úton egy lakóépület egyik szobájában keletkezett tűz. Az oltási munkálatokat végző törökszentmiklósi és a kunhegyesi önkormányzati tűzoltók az épület átvizsgálása közben egy holttestet találtak az ingatlanban.

Gyomaendrőd szélén, a Bánomkerti úton a késő esti órákban gyulladt ki egy ház. Itt nem sérült meg senki, de az épület lakhatatlanná vált.

Emellett számos közúti baleset is történt. Az M6-os autópálya Budapest felé vezető oldalán, Százhalombatta térségében kisbusz és személyautó karambolozott. A balesetben ketten súlyosan, hárman könnyebben sérültek meg.

A Veszprém megyei Kamond településen százhatvan ember maradt áram nélkül, miután villanyoszlopnak hajtott egy személygépkocsi szilveszterről Újévre virradó éjszaka. Hatvannál pedig egy vasúti átjárót biztosító fényjelző készüléknek ütközött egy autó az új év hajnalán.

A Kemecsét Nyíregyházával összekötő alsóbbrendű úton egy furgon borult fel, míg Jásztelek és Alattyán között a 32-es úton, továbbá Győrteleknél, a Tunyogmatolcsra vezető útszakaszon is az útról letérve borult az árokba egy-egy autós.

Budapesten, az Örs vezér terén, éjjel oszlopnak csapódott egy személygépkocsi. Hétfő reggel pedig a 11. kerületben, a Szajol és a Kecskeméti József utca kereszteződésében kerítésnek ütközött és azon fennakadva állt meg egy gépkocsi – olvasható az OKF összesítésében.

http://pestisracok.hu/orsz

Vízzel és tűzzel is küzdöttek a tűzoltók szilveszterkor Hajdú-Biharban

8 éves kislány arcának repült a tűzijáték - németjuhász kutya tappancsa roncsolódott petárdától

Nem múlt el balesetek nélkül a szilveszter.

Több mint tíz esetben kellett intézkedni a rendőröknek pirotechnikai eszközök miatt szilveszterkor – közölte a rendőrség hétfő reggel.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának közleménye szerint december 31. 12 óra és 2018. január 1. 6 óra között a rendőrség országszerte 15 esetben 12 emberrel szemben indított eljárást pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt.

A rendőrség három könnyű sérüléssel végződő balesetről tud. Példaként említették, hogy Százhalombattán, a Szent István téren tűzijáték repült egy 8 éves kislány arcának, aki könnyű sérülést szenvedett.

Szolnokon feltehetően egy pirotechnikai terméktől egy németjuhász kutya tappancsa roncsolódott. A rendőrök önkéntes állatvédő segítségével gondoskodtak az orvosi ellátásáról.

Szombathelyen anyagi kár keletkezett, miután éjfélkor egy üres lakás ablakába beszorult egy utcáról indított “rakéta”, és emiatt meggyulladt egy ablak. Zalaegerszegen szintén egy tűzijátéktermék tört be egy ablakot – olvasható a rendőrségi közleményben.

https://www.startlap.hu

Lángra kapott egy tuja egy eltévedt tűzijáték miatt

2018. január. 1., hétfő, ÚJÉV napja.

Szerencsére senki sem sérült meg.

Egyetlen egy tűzijáték okozta tűzesetről érkezett hír szilveszter este Csongrád megyéből. Az Országos Katsztrófavédelmi Főigazgatóság internetes oldalán olvasható tudósítások szerint egy nem sokkal tizenegy után felgyújtott egy domaszéki tuját egy eldurranó pirotechnikai eszköz.

Az egyenruhások beszámolója szerint mire a tűzoltók a helyszínre értek a helyiek már eloltották a lángokat, csak némi izzás volt tapasztalható.

Személyi sérülés szerencsére nem történt.

http://www.vasarhely24.com/

Kigyulladt egy ablak Szombathelyen egy "rakéta" miatt

Százhalombattán egy nyolc éves kislány arcának repült neki egy tűzijáték.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának közleménye szerint december 31. 12 óra és 2018. január 1. 6 óra között a rendőrség országszerte 15 esetben 12 emberrel szemben indított eljárást pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt.

A rendőrség három könnyű sérüléssel végződő balesetről tud. Példaként említették, hogy Százhalombattán, a Szent István téren tűzijáték repült egy 8 éves kislány arcának, aki könnyű sérülést szenvedett. Szolnokon feltehetően egy pirotechnikai terméktől egy németjuhász kutya tappancsa roncsolódott. A rendőrök önkéntes állatvédő segítségével gondoskodtak az orvosi ellátásáról.

Fő téri tűzijáték, 2013 szilvesztere

Szombathelyen anyagi kár keletkezett, miután éjfélkor egy üres lakás ablakába beszorult egy utcáról indított "rakéta", és emiatt meggyulladt egy ablak. Zalaegerszegen szintén egy tűzijátéktermék tört be egy ablakot - olvasható a rendőrségi közleményben.

http://www.nyugat.hu/

Munkával kezdték a 2018-as évet a celldömölki és a jánosházi tűzoltók

Közlekedési baleset okozott áramszünetet a Veszprém megyei Kamond településen. Vas megyei tűzoltók mentettek.

Villanyoszlopnak hajtott egy személygépkocsi a Veszprém megyei Kamond településen, a Petőfi utcában. Hétfő hajnalban, fél három körül történt a baleset. Az autóban senki nem sérült meg, viszont a villanyoszlop megrongálódott, a vezetékek leszakadtak az oszlopról.

Innen, Vas megyéből vonultak tűzoltók a műszaki mentéshez: a celldömölki önkormányzati tűzoltók, valamint a jánosházai önkéntesek dolgoztak, és a helyi önkéntes tűzoltók is segítettek. Áramtalanították az autót és biztosították a helyszínt.

Az elektromos hálózatban keletkezett károk miatt a település negyven lakóházában nincs áram, ez mintegy száz embert érint. A hibát előreláthatólag január másodikának estéjére tudják elhárítani az áramszolgáltató szakemberei.

https://www.vaol.hu/ko

Közösen búcsúztak 2017-től a magyar és a horvát tűzoltók

2017. december 31. vasárnap 19:33

 
Közösen búcsúztak 2017-től a magyar és a horvát tűzoltók

Több éves hagyomány a magyar-horvát közös óévbúcsúztatás szilveszterkor - olvasható a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján. 

Horvátországot Damir Siplika Donji Miholjaci Önkéntes Tűzoltóságának tűzoltóparancsnoka és Danijel Ivanisic parancsnok-helyettes képviselte, a magyar részről Molnár Csaba tűzoltó alezredes a siklósi katasztrófavédelmi kirendtség tűzoltósági felügyelője, Heffner László tűzoltó őrnagy a siklósi hivatásos tűzoltó-parancsnokság parancsnoka és Gyurok Dusán tűzoltó hadnagy a siklósi katasztrófavédelmi kirendeltség hatósági kiemelt főelőadója vett részt a koccintáson.

A Drávaszabolcsi határátkelőhelyen, pontosan a Dráva fölött átívelő híd közepén találkoztak a szomszédos tűzoltóparancsnokok és helyi katasztrófavédelmi vezetők és együtt búcsúztatták el a 2017-es évet. Ez alkalomból a híd közepén alkoholmentes pezsgővel koccintottak az újévre, és kötetlenül beszélgettek a 2018-as évben rájuk váró feladatokról.

https://www.pecsiujsag.hu/

A szén-monoxid miatt került kórházba egy öttagú tiszafüredi család

Támogatták az önkéntes tűzoltókat és mentőszervezeteket Borsodban

Borsod-Abaúj-Zemplén – Idén összesen hatszázmillió forintnyi támogatást oszthatott szét a katasztrófavédelem a Magyarországon működő önkéntes tűzoltó egyesületek között a központi költségvetés fejezeti kezelésű előirányzata terhére.

A pénzből százmillió forintot az önkéntes mentőszervezetek kaptak, a fennmaradó félmilliárd forint pedig a tűzoltó egyesületekhez került. A pályázatot ez év márciusában írták ki, amelyen a korábbi évekhez hasonlóan a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkéntes szervezetek is jelentős támogatáshoz jutottak. A pályázó önkéntes tűzoltóságok 18 012 530 forint összértékben kaptak támogatást a tűzoltási, műszaki mentési tevékenységükhöz szükséges technikai eszközparkjuk javítására, valamint az üzemeltetési költségek és az önkéntes tűzoltók oktatására. Az önkéntes mentőszervezetek összesen 7 241 941 forint értékű támogatást nyertek el, amelyet a feladataikhoz kapcsolódó működési és fejlesztési költségekre, eszközparkfejlesztésre, továbbképzésekre, valamint tevékenységi körük bővítésére fordíthatnak.

 

 

A nyertesek

Mentőszervezetek

 • Hollóháza Önkéntes Tűzoltó Egyesület, amely a területi rendeltetésű BÜKK Mentőcsoport része. A mentő tűzvédelem hatékonyságának növelése érdekében, technikai felszereltsége 2000 literes gépjárműfecskendővel bővült, melyet a pályázat keretében 10 millió forint értékben újítottak fel.
 • Neptun Búvár Klub, amely a területi rendeltetésű BÜKK Mentőcsoport része. Technikai eszközre pályázott, 798 000 Ft értékben csónakmotort vásárolhatott a vízi mentés hatékonyságának növelése érdekében.
 • Borsodnádasdi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, amely a területi rendeltetésű Acél Mentőcsoport része. 514 693 forint értékben láncfűrészt, szikracsapókat és fekete gyakorlóruhákat kapott.
 • Cigánd Önkéntes Tűzoltó Egyesület, amely a területi rendeltetésű Bodrogköz Mentőcsoport része. Ruházati felszereltsége1 522 466 forint értékben téli ruházattal és M 14 gyakorló bakanccsal bővült.
 • Mezőcsát és Környéke Önkéntes Tűzoltó Egyesület, amely a területi rendeltetésű Mezőség Mentőcsoport része. Technikai eszközre pályázott, 1.990.000 Ft értékben Quadot vásárolhatott, a nehéz terepen történő, a gyors mentési tevékenység végrehajtása érdekében.
 • Zemplén Térségi Katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség, amely a területi rendeltetésű Zemplén Mentőcsoport része. Felszereltsége 854.800 Ft értékben, áramfejlesztővel, láncfűrésszel, térvilágító felszereléssel és zagyszivattyúval gyarapodott.
 • Vágáshutai Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, amely a Vágáshuta Települési Mentőcsoport része. 1.126.470 Ft értékben áramfejlesztőt, fekete gyakorló védőruházatot, téli ruházatot, M 14 gyakorlóbakancsot, műszaki mentősisakot kapott.
 • Önkéntes Tűzoltó Egyesület Pálháza, amely a Pálházi Települési Mentőcsoport része. 391.160.- Ft értékben M 14 gyakorlóbakancsokkal gyarapodott.

Önkéntes tűzoltók

 • Abaújkér Polgárőrség Bűnmegelőzési és Önvédelmi és Önkéntes Tűzoltó Egyesület 400.000 Ft értékben védőkesztyűt, védősisakot és kézilámpa felszerelést nyert.
 • Abaújlak-Szanticska Falusi Tűzoltó és Polgárőr Egyesület 91.000 Ft működési költség támogatásban részesült, illetve 608.823 Ft értékben búvárszivattyút kapott.
 • Alsóberecki Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület 13.200 Ft értékben 6 fő tűzoltó technika kezelői vizsga támogatásban részesül, továbbá 684.149 Ft értékű védőeszközt, tűzoltó technikai eszközt és kéziszerszámokat kapott.
 • Baktakéki Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület 396.750 Ft értékben zagyszivattyúval és kéziszerszámokkal gazdagodott.
 • Borsodbótai Önkéntes Tűzoltó-, Településszépítő,-Környezetvédő-és Foglalkoztatást Elősegítő Egyesület 700.000 Ft működési költség támogatásban részesült, valamint 511.000 Ft értékben szertár felújítását végezheti el. Továbbá 131.779 Ft értékben védőeszközökhöz jutott.
 • Bükkzsérci Polgárőr és Tűzoltó Egyesület 694.034 Ft értékben védőeszközöket, tűzoltó technikai eszközöket, szakfelszereléseket és kéziszerszámokat vehet át.
 • Cigándi Önkéntes Tűzoltó Egyesület 394.948 Ft értékben védőeszközökkel, tűzoltó technikai eszközökkel és kéziszerszámokkal gyarapodott.
 • Gönc Városi Tűzoltó Egyesület 311.847 Ft működési költség támogatásban részesült.
 • Hercegkúti Polgárőr és Tűzoltó Egyesület 90.000 Ft működési költség és 250.000 Ft eszközbeszerzési támogatásban részesült, valamint 359.630 Ft értékben védőeszközöket, tűzoltó technikai eszközöket és kéziszerszámokat kapott.
 • Önkéntes Tűzoltó Egyesület Hidasnémeti 699.966 Ft értékben védőeszközöket, tűzoltó technikai eszközöket és kéziszerszámokat vehet át.
 • Hollóháza Önkéntes Tűzoltó Egyesület 892.761 Ft értékben védőeszközökkel és kéziszerszámokkal gazdagodott.
 • Karcsai Figyelő, Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület 13.200 Ft értékben 6 fő tűzoltó technika kezelői vizsga támogatásban részesült, illetve 686.510 Ft értékben védőeszközöket, tűzoltó technikai eszközöket és kéziszerszámokat kapott.
 • Komlóskai Önkéntes Tűzoltó, Táj- és Környezetvédő és Foglalkoztatást Elősegítő Egyesület 381.637 Ft értékben védőeszközöket, tűzoltó technikai eszközöket és kéziszerszámokat vehet át.
 • Kovácsvágási Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület 265.000 Ft eszköz beszerzés támogatásban részesült, illetve 444.928 Ft értékben védőeszközökkel, tűzoltó technikai eszközökkel és kéziszerszámokkal gyarapodott.
 • Mádi Polgárőr és Tűzoltó Egyesület 12.000 Ft értékben 2 fő közlekedéspszichológiai vizsgálatát tudja megoldani, valamint 698.690 Ft értékben védőeszközökkel gazdagodott.
 • Méra Községi Tűzoltó Egyesület 300.000 Ft működési költség támogatásban részesül, illetve 399.992 Ft eszközbeszerzés támogatásban részesült.
 • Mezőcsát és Környéke Önkéntes Tűzoltó Egyesület 35.000 Ft értékben 5 fő tűzoltó technika kezelői vizsgáztatását, valamint 4 fő közlekedéspszichológiai vizsgálatát tudja megoldani, továbbá 665.416 Ft értékben védőeszközöket, tűzoltó technikai eszközöket és kéziszerszámokat kapott.
 • Önkéntes Tűzoltó Egyesület Pálháza 373.641 Ft működési költség támogatásban részesült, 19.800 Ft értékben 9 fő tűzoltó technika kezelői vizsgát tehet, továbbá 306.559 Ft értékben védőeszközöket, tűzoltó technikai eszközöket és kéziszerszámokat kapott.
 • Polgári Önkéntes Tűzoltó Egyesület 11.000 Ft értékben 5 fő tűzoltó technika kezelői vizsgát tehet, valamint 688.772 Ft értékben védőeszközökkel, tűzoltó technikai eszközökkel és kéziszerszámokkal gyarapodott.
 • Pusztafalu Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület 699.758 Ft értékben védőeszközökkel, tűzoltó technikai eszközökkel és kéziszerszámokkal gyarapodott.
 • Sátoraljaújhelyi és Dohánygyári Önkéntes Tűzoltó Egyesület 394.919 Ft értékben tűzoltó technikai eszközöket kapott.
 • Szihalom Községi Önkéntes Tűzoltó Egyesület 160.000 Ft működési költségtámogatásban részesült és 17.600 Ft értékben 8 fő tűzoltó technika ke­zelői vizsgát tehet, valamint 317.500 Ft értékben EDR rádióval gazdagodott, illetve 207.319 Ft értékben védőeszközöket és kéziszerszámokat vehet át.
 • Önkéntes Tűzoltó Egyesület Szomolya 226.144 Ft működési költség támogatásban részesült és 17.600 Ft értékben 8 fő tűzoltó technika kezelői vizsgát tehet továbbá 659.316 Ft értékben védőeszközöket és kéziszerszámokat vehet át.
 • Tiszadobi Önkéntes Tűzoltó Egyesület 700.532 Ft értékben védőeszközökkel, tűzoltó technikai eszközökkel és kéziszerszámokkal gazdagodott.
 • Önkéntes Tűzoltó Egyesület Tolcsva 250.000 Ft működési költség támogatásban részesült és 449.089 Ft értékben eszköz beszerzés támogatásban részesült.
 • Zemplén Mentőszervezet és Önkéntes Tűzoltó-,Településszépítő-,Környezetvédő, Foglalkoztatást Elősegítő Hagyományőrző Egyesület 380.716 Ft értékben eszközbeszerzés támogatásban részesült.
 • Vágáshutai Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület 13.200 Ft értékben 6 fő tűzoltó technika kezelői vizsgát tehet, illetve 686.541 Ft értékben védőeszközökkel, tűzoltó technikai eszközökkel és kéziszerszámokkal gyarapodott.
 • http://www.haon.hu/tamogattak

Szén-monoxid-mérgezés miatt vonultak a tűzoltók Pécsen

Lakása fürdőszobájában lett rosszul, mert magas volt a gázkoncentráció.
 

Rosszul lett egy ember lakása fürdőszobájában Pécsett, a Hegedűs Mihály utcában péntek este. A mentők magas gázkoncentrációt mértek az ingatlanban - olvasható a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményében.

A pécsi hivatásos tűzoltók és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat a lakásban nyílt égésterű gázkazánt talált, ezért a gázszolgáltató szakembereinek értesítését kérték. A mentők kórházba szállították a lakót.

https://www.pecsistop.hu/

Holttestet találták a tűzoltók egy ózdi házban

2017.12.30. 14:42

Kigyulladt egy családi ház Ózdon. A tűzoltók a tüzet gyorsan eloltották, közben pedig három gázpalackot is kihoztak a házból. A házban később egy holtestet találtak.

http://www.origo.hu/

Az egylakásos ingatlanba januártól kérésre érkezik a kéményseprő
2017. december 29. 13:31

Az Országgyűlés döntése nyomán január elsejével megváltoznak a kéményseprés szabályai. A törvénymódosítás lényege, hogy az egylakásos épületek tulajdonosai az általuk használt tüzelő- fűtőberendezés fajtájától függően évente, vagy kétévente, továbbra is ingyenesen, a nekik megfelelő időpontban maguk igényelhetik a kéményseprőipari ellenőrzést.

A változás lényege tehát az, hogy az egylakásos – jellemzően családi házban – ingatlanban élők 2018. január elsejét követően nem kapnak a kéményseprőipari szervtől, illetve egyes településeken az önkormányzati közszolgáltatótól a kéményellenőrzés időpontját megajánló értesítést. A kéményseprő az ingatlantulajdonos kezdeményezése nyomán érkezik majd és végzi el a sormunkában előírt feladatokat. Az ingatlanhasználó tehát szabadon egyeztetheti a területi szolgáltatóval a kéményellenőrzés időpontját és nem függ a szolgáltató munkavégzésének menetrendjétől. A lakossági szektorban továbbra is kizárólag a kéményseprőipari szerv, vagy a szerződéses közszolgáltató végezhet kéményellenőrzést, tisztítást, vizsgálatot, így a sormunkában meghatározott feladatokat is, amelyek továbbra is ingyenesek maradnak.
 
Egylakásos épület nem kizárólag családi ház lehet, minden olyan lakóingatlan annak minősül, amely nincs társasházként, vagy lakásszövetkezetként bejegyezve. A több lakást tartalmazó, többemeletes lakóház is ide sorolandó, amennyiben nem alakult társasházzá.
 
A lakossági körön kívüli, azaz gazdálkodó szervezethez tartozó ingatlanok – egyéni vagy társas vállalkozások székhelyeként, telephelyeként vagy fióktelephelyként bejegyzett ingatlanok – füstelvezetőinek ellenőrzését – ahogy jelenleg is – az adott megyében, illetve ellátási területen nyilvántartásba vett kéményseprőipari egyéni vállalkozóktól vagy szolgáltató cégektől kell megrendelni, a szakemberek a vizsgálatot díjfizetés ellenében végzik el.
 
Nincs változás a társasházakat és lakószövetkezeti ingatlanokat illetően: a kéményseprők továbbra is tervezett sormunka keretében, a megajánlott időben érkeznek és vizsgálják meg az épülethez tartozó égéstermék-elvezetőket.

http://heves.katasztrofavedelem.hu

Ház égett Tarnaszentmiklóson
2017. december 29. 09:14

Teljes terjedelmében égett egy ötven négyzetméter alapterületű lakóház Tarnaszentmiklóson, a Béke úton, csütörtök délután.

A tűzesethez a hevesi és a füzesabonyi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik két vízsugárral eloltották a lángokat. Az eset során senki nem sérült meg.

http://heves.katasztrofavedelem.hu

Tűzoltók, rendőrök, mentők és tűzszerészek a nyugodt szilveszterért
2017. december 28. 12:16

Az év végéhez közeledve a tűzijátékok biztonságos felhasználásáról tartott közös sajtótájékoztatót december 27-én a katasztrófavédelem, a rendőrség, az Országos Mentőszolgálat és a Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálata.

Aki tavaly is a szabályoknak megfelelően használta a pirotechnikai termékeket, annak semmit nem kell máshogy csinálnia.A pirotechnikai termékek felhasználásával kapcsolatos előírások nem változtak.

Az Európai Unió területén mindenhol négy pirotechnikai osztályba sorolják a tűzijátékokat. Az első kategóriába tartozó eszközök nagyon csekély veszélyt jelentenek környezetükre, 14 évnél idősebbek bármikor használhatják őket. Ilyenek például a tortatűzijátékok. A második pirotechnikai osztályba sorolt eszközök csekély veszélyt jelentenek, azokat 16 évnél idősebbek használhatják. A harmadik csoportba azokat a tűzijátékokat sorolták, amelyeket december 28. és 31. között vásárolhatnak meg a 18 évnél idősebbek, és december 31-én 18 órától másnap reggel 6 óráig használhatják fel. A fel nem használt pirotechnikai eszközöket január 5-ig le kell adni a vásárlás helyén. A negyedik pirotechnikai osztályba a nagy tűzijátékok tartoznak, amelyeket csak pirotechnikus szakember vásárolhat meg és használhat. A rendőrség engedélyezi a tűzijátékokat árusító helyek tevékenységét. Budapesten 70, országosan közel 700 ilyen árusítóhelyet engedélyezett a rendőrség. Petárdázni azonban változatlanul tilos, még szilveszterkor is. A petárda birtoklása is szabálysértésnek minősül, ami akár 150 ezer forintos pénzbüntetést vonhat maga után.  2016-ban 280 személy ellen indult ilyen eljárás, 220 embert el is marasztaltak, nekik összesen csaknem ötmillió forintnyi bírságot kellett befizetniük. Idén már eddig 227 személy ellen indult eljárás, közülük 150-et marasztaltak el, összesen több mint 3 millió forint bírságot kell fizetniük. A legális árusítóhelyen vásárolt tűzijátékok mindegyike CE jelzéssel van ellátva, célszerű ezeket keresni.

A katasztrófavédelem szakhatóságként vesz részt a pirotechnikai termékeket árusító helyek engedélyezésében, ami azt jelenti, hogy az engedélyeket a rendőrség adja ki, ám ehhez szükség van a katasztrófavédelem hozzájárulására. A tűzijátékot árusító helyek esetében a katasztrófavédelem azt vizsgálja, hogy a helyszín biztonsági szempontból alkalmas-e arra, hogy ott tűzijátékokat áruljanak. Az ellenőrzés kitér arra is, hogy az árusok rendelkeznek-e érvényes tűzvédelmi szakvizsgával, az árusítóhelyen megvannak-e az előírt tűzoltókészülékek, rendben vannak-e a tűzvédelmi dokumentumok, illetve azt is, van-e a közelben megfelelő oltóvízforrás. Ellenőrzik, hogy milyen mennyiségben tárolnak tűz- és robbanásveszélyes anyagokat, illetve hogy az árusítóhelyet és környékét ellátták-e a kötelező figyelmeztetésekkel, például dohányozni tilos táblákkal. Mindezek mellett azt is megnézik, hogy az árusítóhely tűzoltógépjárművel megközelíthető-e.

A tűzijátékot a felhasználás során soha ne irányítsuk emberekre, állatokra, növényekre, épületekre. Még a szabályos használat esetén is előfordulhat, hogy némelyik nem megfelelően működik, ezért úgy kell elhelyezni őket, hogy még hibás működés esetén se okozhassanak kárt. Ne feledkezzünk meg a háziállatokról sem, fokozottan figyeljünk rájuk és ne kössük meg őket. 

Ha tűz keletkezik, próbáljuk a saját testi épségünk veszélyeztetése nélkül eloltani és hívjuk a 112-es segélyhívó számot.

Az alábbi linken elérheti a pirotechnikai eszközökkel kapcsolatos figyelemfelhívó kisfilmünket:

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek

Pályazati támogatást kaptak az önkéntes tűzoltók

2017. december 27. 14:31

A központi költségvetésben a tavalyihoz hasonlóan hatszázmillió forint állt rendelkezésre az önkéntes tűzoltó egyesületek és az önkéntes mentőszervezetek támogatására. Heves megyében az önkéntes szervezetek pályázhattak többek között tűzoltóeszközökre és felszerelésekre, védőruházatra, működési költségek finanszírozására, valamint a tagok oktatására és vizsgáztatására és szertárfelújításra is.

Huszonegy önkéntes tűzoltó egyesület több mint tizenhat millió forintnyi hozzájárulásra tett szert. Az átadó ünnepségen több mint tíz millió forintnyi felszerelést vettek át az önkéntes tűzoltók, majd három millió forintnyi értékben pedig szertár felépítésre és felújítására, szintén közel három millió forintot pedig működésük költségének támogatására kaptak.

Az önkéntes tűzoltó egyesületek pályázaton elnyert felszereléseit Csontos Ambrus tűzoltó dandártábornok, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője ünnepélyes keretek között adta át a mai napon, az Egri Katasztrófavédelmi Kirendeltségen.

Mostanra a biztonság fogalma felértékelődött, egyre nagyobb szükség van az önkéntesekre, akik maradéktalanul támogatják a hivatásos erők munkáját. Ismerik a helyi sajátosságokat és növelik a településükön élő emberek biztonság érzetét. Az egyesületek tagjai önként, fizetség nélkül, szabadidejükben működnek közre a területükön a tűzoltási és műszaki mentési feladatok ellátásában, éppen ezért köszönet illeti munkájukat.


Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy - Heves MKI

http://heves.katasztrofavedelem.hu

Ilyen tüzekhez vonultak a vasi tűzoltók az ünnepek alatt

Égett a kéményben lerakódott korom, televízió, sütőben az étel, hulladék és autó motortere, valamint cserépkályha robbant fel.

December 22-én a kéményben lerakódott korom gyulladt meg Szombathelyen a Széchenyi István utcában egy családi háznál, háztartási hulladék a Lovas utcában, valamint televízió, elektromos berendezések és berendezési tárgyak égtek a Szatmár utcában egy lakásban. A tűzeseteknél a szombathelyi hivatásos tűzoltók avatkoztak be. Jánosházán egy szelektív hulladéktároló konténer égett a Rákóczi utcában, amit a helyi önkéntes tűzoltók oltottak el. A tűzeseteknél személyi sérülés nem történt – olvasható a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményében.

December 24-én Vashosszúfaluban a Kossuth utcában egy családi háznál a kéményben lerakódott korom izzott, égett. A hosszúperesztegi önkéntes tűzoltók a vegyes tüzelésű kályhából a tüzelő anyagot eltávolították, az izzást megszüntették. A 89-es számú főút mellett Szombathely közelében, valamint a Puskás Tivadar utcában az út mellett felhalmozott háztartási hulladék égett, a Szent Flórián körúton pedig egy személygépkocsi motortere égett. A tűzeseteknél a szombathelyi hivatásos tűzoltók avatkoztak be. Jánosházán a Széchenyi utcában a tűzhely sütőjében az étel gyulladt meg, amit a lakó a tűzoltók kiérkezése előtt tűzoltó készülékkel eloltott. Személyi sérülés egy esetben sem történt.

December 26-án Celldömölk Alsóságon a Móricz Zsigmond utcában egy családi ház kéményében lerakódott korom égett. A celldömölki önkéntes és a sárvári hivatásos tűzoltók tüzet eloltották, a kályha használatától a tulajdonost eltiltották a kémény műszaki felülvizsgálatáig. Bükön a Rákóczi Ferenc utcában egy lakóházban a fűtés során a fatüzelésű cserépkályha robbant fel. Az eset során keletkező tűzet a lakók a csepregi önkormányzati és a szombathelyi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt eloltották. A kéményseprő ipari szolgáltató a robbanás miatt a helyszínre lett rendelve kémény ellenőrzése céljából. A tűzeseteknél nem sérült meg senki.

https://www.vaol.hu/

Nagy bajba került a tiszatardosi komp, a tűzöltók megkezdték a mentést

Megsüllyedt a Tiszatardos és Tiszalök között közlekedő komp szerda délelőtt, a vízi jármű műszaki mentését a szerencsi tűzoltók megkezdték – közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Dojcsák Dávid elmondta: eddig ismeretlen okból körülbelül fél testtel a vízszint alá bukott a komp, amelyen senki nem utazott, így személyi sérülés nem történt.

A helyszínre a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot és a szerencsi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik megkezdték a megsüllyedt komp műszaki mentését. A tűzoltók előbb kötelekkel próbálják stabilizálni a járművet, hogy ezután megkezdhessék a víz kiszivattyúzását a felszín alá került testből.

http://www.blikk.hu/a

Új eszközöket kaptak a tűzoltók

Pályázati forrásból megvásárolt, közel 16 millió forint értékű eszközöket vehettek át a megyei önkéntes tűzoltó egyesületek és mentőcsoportok szerdán délután.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóságon rendezett átadási ünnepségen a gyulai mentőcsoport Stihl fűrésszel és tűzoltó létrával gazdagodott.

http://www.gyulatelevizio.hu/

Találkozót tartottak a nyugdíjas tűzoltóknak

Találkozót tartottak a nyugdíjas tűzoltóknak

Szerdán találkoztak a pécsi tűzoltóság nyugállományba vonult munkatársai. 

Az egykori kollégákat Jung Zsolt tűzoltó százados, tűzoltóparancsnok-helyettes köszöntötte, aki az elmúlt év eseményeiről számolt be, majd ismertette a következő évben várható feladatokat. Ezt követően egy perces néma csenddel emlékeztek az utolsó találkozó óta elhunyt kollégákra.

A találkozó vidám hangulatban telt, majd a beszélgetést a szertárban folytatták, ahol megtekintették a közelmúltban kapott új gépjárműfecskendőket is az egykori tűzoltók.

https://www.pecsiujsag.hu/

Születésnapi meglepetésként érkeztek a tűzoltók Fehérvárra

Egy fehérvári kisfiú, Zalán születésnapja december 24-re esik, így édesanyja igazán emlékezetessé szerette volna tenni a napot.

Különleges kéréssel fordult egy székesfehérvári édesanya a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz. Kisfia, Zalán december 24-én ünnepli negyedik születésnapját, és már régóta szeretett volna egy igazi gépjárműfecskendővel utazni. A kisfiú születésnapi kívánságának teljesítésében a székesfehérvári hivatásos tűzoltók segítettek a családnak.

Zalánnak egészen kicsi kora óta nagy kedvence a tűzoltóautó, és már a bölcsődében is tűzoltó jelmezben szerepelt a farsangon.

A család többször részt vett a hagyományos Flórián napi felvonuláson, és a nyílt napok alkalmával a tűzoltólaktanyába is ellátogattak.

A kisfiú azóta is szívesen hallgatja és nézi a tűzoltókról szóló meséket.

Mivel Zalán szenteste napján, december 24-én ünnepli születésnapját, édesanyja szerette volna még emlékezetesebbé tenni számára ezt a napot.

Levélben fordult a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz azzal a kéréssel, hogy kisfia tűzoltóautóval utazhasson a születésnapja alkalmából.

A székesfehérvári hivatásos tűzoltók december 24-én reggel látogatták meg a laktanya közelében lakó gyermeket, aki mit sem sejtve várakozott testvérével, Bogival a Mancz János utcai lakásuk előtt.

A kisfiú szemei felragyogtak, mikor meglátta a kanyarban feltűnő nagy piros autót, s mikor megtudta, hogy őhozzá érkeztek, kicsit megilletődve, félénken bújt édesanyjához, de örömét nem tudta leplezni.

A tűzoltók felsegítették Zalánt és családját a gépjárműfecskendőbe, és a kívánság is teljesült, a negyedik születésnapját ünneplő kisfiú az otthona közelében egy kör erejéig egy igazi tűzoltóautóval utazhatott.

https://www.feol.hu/k

Nem csak terepen mentenek életet a tűzoltók(Ezt a cikket a Székelyhonról másolták: https://szekelyhon.ro/aktualis/nem-csak-terepen-mentenek-eletet-a-tuzoltok)
Nem csak terepen mentenek életet a tűzoltók Molnár Rajmond • 2017. augusztus 20., 18:17 • utolsó módosítás: 2017. augusztus 20., 19:53 (Ezt a cikket a Székelyhonról másolták: https://szekelyhon.ro/aktualis/nem-csak-terepen-mentenek-eletet-a-tuzoltok)

Ilyen egy átlagos szenteste a tűzoltóknál

Vannak, akik bajtársaikkal töltik az ünnepeket.

A karácsonyt a legtöbben a családunk körében töltjük, de vannak, akik munkájuk miatt ezt nem tehetik meg. A Belvárosi Katasztrófavédelmi Őrsön így zajlik a szenteste.

Tűzoltók sorakoznak a műszakváltás előtt a Belvárosi Katasztrófavédelmi Őrsön Budapesten.

Fenyőfát vásárolnak a Hunyadi téren.

Fenyőfadíszítés.
Kezdődik az ünnepi ebéd.
Készülnek a kivonuláshoz.
Műszaki mentésen egy közlekedési baleset helyszínén az Oktogonnál.
Egy tűzoltó tereget az őrsön.
Beszélgetés a készenlét alatt.
Egy magatehetetlen idős asszonytól érkezett hívásra érkeznek a tűzoltók egy belvárosi társasházba.
A takarítás is a munkájuk része.

Vége a műszaknak, átöltöznek a tűzoltók.

https://www.startlap.hu/

A tűzoltók karácsonykor is készenlétben vannak
2017. december 24. 17:47

A szenteste szolgálatban lévő tűzoltókat köszöntötték vezetőik megyeszerte december huszonnegyedikén.

Heves megyében három hivatásos tűzoltó-parancsnokságon, három katasztrófavédelmi őrsön, valamint a műveletirányítási ügyeleten karácsonykor is közel hatvan tűzoltó áll készenlétben, családjuktól, szeretteiktől távol. Ha riasztást kapnak, két percen belül elindulnak, hogy a bajba jutottakon mielőbb segítsenek.

 A hagyományokhoz híven, idén is meglátogatták a laktanyákban karácsony estéjén szolgálatban lévő tűzoltókat vezetőik, köszöntötték őket és átadták ajándékaikat. Nyugodt szolgálatot, békés boldog karácsonyi ünnepeket kívántak részükre.

Fotós: Egri HTP, Gyöngyösi HTP, Hevesi KvÖ

http://heves.katasztrofavedelem.hu/

A tűzoltók tanácsolják, hogyan éljük túl épségben az ünnepeket

Kevesebb a karácsonyfatűz a megyében

A karácsonyi ünnepek és a szilveszter közeledtével a tűzoltók hasznos tanácsokkal látják el az embereket, hogyan is lehet biztonságosan túlélni az elkövetkező napokat.

A karácsonyfa egyik fontos kelléke az égősor – a tűzoltók azt tanácsolják, hogy csak olyat használjunk, amelyek hitelesítettek. „Abban az esetben, ha a lakásban senki sem tartózkodik, az égősorokat ajánlatos inkább áramtalanítani“ – áll a tűzoltóság ajánlásában.

Amennyiben az égősor meghibásodik, és nem vagyunk biztosak a dolgunkban, a javítást inkább bízzuk szakértőre. A tűzoltók szerint a karácsonyfát tágas szobában érdemes felállítani, távol a fűtőberendezéstől és a nyílt lángtól.

Minden évben a szilveszter az egyik olyan nap, amikor a tűzoltókat a leggyakrabban riasztják. A pirotechnikai eszközöket nem ajánlott a kézben, illetve az arc közelében meggyújtani.

Ha a petárda nem robbant fel, azt semmi esetre se próbáljuk újra meggyújtani. „Abban az esetben, hogy a tűzijáték nem robbant fel, fontos, hogy leöntsük vízzel“ – javasolják a tűzoltók. A pirotechnikai eszközöket nem ajánlatos balkonról, ablakból kidobálni, ugyanis kigyulladhat a lakás, illetve kár keletkezhet a parkoló autókban. Az állatok és gyerekek elől gondosan zárjuk el a tűzijátékot.

A tűzoltók szerint a megfőzött ételt nem ajánlott felügyelet nélkül hagyni a gáztűzhelyen. Amennyiben sütés közben az olaj lángra kap, azt semmi estre se vízzel próbáljuk meg eloltani terítsünk rá egy rongyot, a tűz pedig lefullad. 

http://parameter.sk/tuzoltok-

Karácsonyi tűzesetek megelőzése

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Baleset a sztrádán
2017. december 23

Három személyautó ütközött az M3-as autópálya hatvannégyes kilométerénél, Hort térségében, csütörtökről péntekre virradó hajnalban.

A hatvani hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket, majd a forgalmi akadály megszüntetéséig biztosították a helyszínt. A balesetben két ember sérült meg, őket a mentők a helyszínen ellátták.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/

Karácsonykor is készenlétben a tűzoltók

Vasárnappal kezdetét veszi a karácsony. Ilyenkor mindenki igyekszik családi körben tölteni az év egyik legnagyobb előkészületekkel járó ünnepét. Azonban vannak, akik ekkor is munkahelyükön, laktanyájukban szolgálatot teljesítenek. Ők nem mások, mint a tűzoltók.

Fotó: illusztráció, forrás:http://www.vasarhely24.com

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság területén működő négy hivatásos tűzoltó-parancsnokságán, két katasztrófavédelmi őrsén és egy önkormányzati tűzoltóságán az ünnepek alatt se áll meg az élet. A huszonnégy órás szolgálatukat megyénk tűzoltói változatlanul ellátják, és a nap bármely percében – hasonlóan az év bármelyik napjához – bajba került embertársaik megsegítésére igyekeznek a lehető leggyorsabban. Ilyenkor természetesen, tűzoltó kollégáink is igyekeznek az ünnep varázsát a laktanya falai közé varázsolni, így minden tűzoltóságon karácsonyfa várja mindegyik szolgálati csoport dolgozóit.

Ezúton kívánnak a Zala megyei tűzoltók áldott, békés, boldog és eseménymentes karácsonyt, minden megyénkben élő lakosnak.

Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

https://kanizsaujsag.hu/

Önkéntes tűzoltók kaptak eszközöket

Mintegy tizenhárommillió forint értékű támogatásban részesült a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal együttműködési megállapodással rendelkező tizenkilenc önkéntes tűzoltó egyesület. A bátaszéki, a bonyhádi, a bölcskei, a dunaföldvári, a dunaszentgyörgyi, a faddi, a gyönki, a kétyi, a kurdi, a mecseknádasdi, a nagydorogi, az ófalui, a nagymányoki, a simontornyai, a szászvári, a szekszárdi, a tamási, a tolnai és a zombai önkéntesek védőeszközöket és szakfelszereléseket kaptak. Ezen felül képzésekre és működési kiadásokra nyertek támogatást a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Magyar Tűzoltó Szövetség által kiírt pályázaton. Ennek 600 millió forintos forrását a központi költségvetésből biztosították. 

Az átadót pénteken, a szekszárdi hivatásos tűzoltó-parancsnokságon tartották, ahol elsőként dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott köszöntötte a megjelenteket és elismerően beszélt az önkéntesek munkájáról. Hirt Ferenc országgyűlési képviselő levélben fejezte ki megbecsülését. Mint írta, nagyra tartja, hogy a hétköznapi munka és feladatok mellett az önkéntes tűzoltók szabadidejükből áldozva tesznek a közösségükért.

Dr. Balázs Gábor megyei igazgató elmondta, idén több mint ezerhatszáz tűzoltói beavatkozás történt Tolna megyében, ebből több mint kétszázötven alkalommal az önkéntes egyesületek valamelyike is beavatkozott. Az igazgató azt hangsúlyozta, az önkéntes egyesületek magas szintű feladatellátásához nemcsak elhivatott tagokra, hanem jól működő eszközökre is szükség van.

https://www.teol.hu/

Új-zélandi önkéntes tűzoltók látogatták meg az egri laktanyát
2017. december 21. 15:09

McPherson Judit, férje Russel és fia Péter, az új-zélandi Aucklandból érkeztek a laktanyába. Judit egri származású, 2003-ban telepedett le Új-zélandon és családjával hazalátogatott a napokban. A házaspár önkéntes tűzoltóként is tevékenykedik az Aucklandhoz közeli Kumeu városban. Egyébként mindketten tanárok, Judit a helyi egyetemen, Russel pedig egy középiskolában tanít. Russel már több mint húsz éve tűzoltó, rajparancsnok, Judit pedig négy éve csatlakozott az önkéntes tűzoltósághoz.

Amikor a hazautazásukat tervezték, elhatározták, hogy meglátogatják az egri tűzoltóságot. Nagyon tetszett nekik a laktanya, az itteni tűzoltó gépjárművek és felszerelések. Megállapították, hogy sok a hasonlóság az ő általuk használt technikákkal és felszerelésekkel. Megtekintették a laktanya emlékszobájában kiállított régi tűzoltó relikviákat, majd végignéztek egy próbariasztást, és kicsit beszélgettek a szolgálatban lévő tűzoltókkal is.

A vendégek meséltek az új-zélandi tűzoltóságról, beavatkozásokról, az ottani szabályokról is. Megtiszteltetés volt számunkra hogy a világ másik végéből érkezett önkéntes tűzoltók, még ha csak egy rövid időre is, de betekinthettek az egri tűzoltók mindennapjaiba, igazi élmény volt vendégül látni őket.

Fotó: Eger HTP

http://heves.katasztrofavedelem.hu

Elektromos tűz Gyöngyösön
2017. december 21. 09:00

Kigyulladt egy elektromos elosztó tábla egy emeletes ház egyik lakásában Gyöngyösön, a Kócsag úton, szerda délelőtt.

A gyöngyösi hivatásos tűzoltók a tüzet egy porral oltó készülékkel eloltották majd átszellőztették az épületet. Az esetben senki sem sérült meg, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/h

Tízmilliós ajándék az önkéntes tűzoltóknak - nézzék meg, mit kaptak!

Összesen 17 Csongrád megyei önkéntes tűzoltó-egyesület nyújtott be pályázatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz. Mindannyian nyertek: eszközöket és pénzt.

Összesen 17 Csongrád megyei önkéntes tűzoltó-egyesület nyújtott be pályázatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz, és mindannyian nyertek is több mint tízmillió forint értékben. Az eszközöket – tömlők, kesztyűk, csizmák és speciális védőruhák – csütörtökön adták át Szegeden, a megyei katasztrófavédelem épületében. A nyertesek pénzt is kaptak, amit egyebek mellett képzésre fordíthatnak.

http://cdn.delmagyar.hu/common/kepgaleria/kepek/000/003/248/075/3248075.jpg

http://cdn.delmagyar.hu/

Nyertes pályázaton beszerzett eszközöknek örülhetnek az önkéntes tűzoltók

Önkéntes tűzoltó egyesületek és járási mentőcsoportok vehették át csütörtökön a pályázaton elnyert eszközeiket a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon.

A Szent Flórián körúti központban Magosi Lajos, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója köszöntötte a megjelent önkénteseket, majd Varga Gábor megyei országgyűlési képviselő szólt, méltatva az önkéntesek önfeláldozó munkáját, tevékenységük fontosságát. Ezután következett a pályázaton elnyert informatikai eszközök, védőfelszerelések, egyéb, a munkához szükséges kellékek átadása.

Magosi Lajostól megtudtuk: az önkéntes tűzoltó egyesületek és mentőszervezetek számára 2017-ben országos szinten 600 millió forintos pályázati forrás állt rendelkezésre. Ebből a megye 25 önkéntes tűzoltó egyesületének 16 millió forintot sikerült elnyerni, a két mentőszervezet – a bicskei járási mentőcsoport és az enyingi járási mentőcsoport – pedig 2,3 millió forintot kapott.
A pályázat nem csupán az eszközbeszerzést támogatta, hanem abból például képzést, működtetést, laktanyafelújítást is meg lehet valósítani. A legnagyobb igény mégis védőfelszerelésre, a tűzoltást segítő eszközökre volt – mondta el Magosi Lajos, aki azt is kiemelte: a kormány és a katasztrófavédelem egyaránt fontosnak tartja az önkéntesek tevékenységének támogatását.

A pályázható forrás 2010-ben még 100-120 millió forint volt, ehhez képest jelentős előrelépés az idei 600 millió forint. Jövőre pedig várhatóan 700 millió áll majd rendelkezésre azért, hogy az önkéntesek minél jobban együtt tudjanak működni a hivatásos szervezetekkel.

https://www.feol.hu/

7 gyermekotthonnak gyűjtöttek a pusztaszabolcsi tűzoltók

Csaknem kétszázhatvan ajándékcsomagot gyűjtöttek össze a pusztaszabolcsi hivatásos tűzoltók a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ részére.

A feldíszített cipősdobozokba rejtett meglepetések a székesfehérvári, a velencei, a martonvásári, az előszállási, a sárbogárdi, a dégi, valamint a mezőfalvai gyermekotthonok karácsonyfája alá kerültek és kerülnek az elkövetkezendő napokban. A csomagokat hétfőn délután vitték el a pusztaszabolcsi hivatásos tűzoltók a megyeszékhelyen lévő központba.

Izgatottan fogadták a székesfehérvári gyermekotthon lakói a pusztaszabolcsi katasztrófavédelmi őrs tűzoltóit hétfőn délután. A fiúk kabátba bújva, nagy lelkesedéssel segítettek a két autóból bevinni a csomagokat az épületbe, ahol a többiek csodálkozva figyelték, a szinte végtelennek tűnő rakodást. Jákli Péter tűzoltó törzsőrmester kezdeményezésére és felhívására a pusztaszabolcsi katasztrófavédelmi őrs, a lakosság, egy taksonyi vállalkozás, egy dunaújvárosi ruházati üzlet és a debreceni mentők összefogásával, kétszázhatvan csomag érkezett a Fejér megyei, állami gondozásban lévő gyermekeknek. A cipősdoboz-akcióról értesülve a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egy kozármislenyi hallgatója is sok csomagot és gyerekruhát gyűjtött és hozott a pusztaszabolcsi katasztrófavédelmi őrsre.

A felajánlásokat Deresné Tanárki Mária, a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ vezetője köszönte meg. Elmondta, hogy a megyében nyolcszázharminc, állami gondozásban lévő gyerek, fiatal felnőtt él, többségük nevelőszülői családban. A gyerekek mintegy harmada nevelkedik lakásotthonban. Számukra a pályaorientáció tekintetében is kiemelt jelentőségű, hogy a tűzoltók meglátogatták őket. Mint fogalmazott: izgalmas és szép hivatás a tűzoltóké, akik minden nap másokon segítenek, és mindemellett gondoltak arra is, hogyan segíthetnek még többet.
A lakásotthonokban december 20-tól kezdődtek a karácsonyi ünnepségek és az összefogásnak köszönhetően minden gyermeket egy doboznyi szeretet várja majd a feldíszített fenyőfánál. A gyermekotthon lakói a látogatás alkalmával ünnepi műsorral kedveskedtek a tűzoltóknak, karácsonyi verseket, dalokat adtak elő és közös énekkel köszönték meg a szerető gondoskodást.

https://www.duol.hu/

Fejtetőre borult egy autó
2017. december 20. 09:03 Felborult egy autó a Gyöngyös és Gyöngyöspata közötti úton, kedden kora este.

A gyöngyösi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járművet majd biztosították a helyszínt. Az esetben senki sem sérült meg.

http://heves.katasztrofavedelem.hu

Tűzoltók osztogattak szaloncukrot a Jósa András Kórház gyermekosztályán – képek

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye - Tűzoltók lepték meg a beteg gyerekeket a kórházban, ahol több kiló szaloncukrot osztottak szét.

Fotó:Dóka Imre tű. főhadnagy, Szabolcs MKI​

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye - Tűzoltók lepték meg a beteg gyerekeket a kórházban, ahol több kiló szaloncukrot osztottak szét.

A Nyíregyházi Önkormányzat felajánlásával több kiló édességgel örvendeztették meg a tűzoltók a Jósa András Kórház gyerekosztályán lévő gyerekeket, akik az ablakon át kapták meg az ajándékokat.

http://www.blikk.hu/gal

 

A tűzoltók elfojtották a lángokat
2017. december . 09:04 Tűz keletkezett egy üzem épületében Mezőtárkány külterületén, csütörtök este.

A mezőkövesdi, a füzesabonyi hivatásos és a mezőtárkányi önkéntes tűzoltók két vízsugárral eloltották a lángokat. A tűzoltási munkálatokat a megyei a katasztrófavédelem műveleti szolgálata irányította.

http://heves.katasztrofavedelem.hu