Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hírek

 

A rendőrség is figyelmeztetést adott ki a havazás miatt

Szombaton egész nap borult időre számíthatunk, országszerte havazással, ezért a hatóság kéri, hogy a szokásosnál jobban figyeljünk a volán mögött.
Dzindzisz Sztefan, 2018. december 15. szombat, 10:34
 
A rendőrség kéri, hogy legyünk tekintettel a korlátozott látási viszonyokra, valamint a csúszós utakra, és a szokásosnál is jóval óvatosabban - ez a sebességre is értendő - közlekedjünk.

"Vezetés közben célszerű a kormányt két kézzel fogni, a könnyebb manőverezés érdekében. A havas, jeges, nedves úton javasolt a nagyobb követési távolság tartása, amely a sebességtől függően akár a normál sebesség háromszorosa vagy ötszöröse is lehet, tekintve, hogy a tapadási tényező csökkenése miatt a féktávolság rendkívüli mértékben megnő. Ilyenkor érdemes a kialakult forgalom dinamizmusát követni és az előzést kerülni. A gyalogosok észlelése esős, illetve havas időben nehezebb, ezért kérjük, hogy a gyalogos-átkelőhelyeknél vezessenek lassabban, körültekintőbben!" - olvasható néhány jó tanács a police.hu-n.

Ezen kívül felhívják arra is a figyelmet, hogy a szélvédők tisztántartása és párátlanítása alapvető fontosságú a biztonságos közlekedés érdekében. Ezzel kapcsolatos hasznos tanácsok egyébként az ORFK-OBB honlapján is megtalálhatóak.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/a_rendorseg_is_figyelmeztetest_adott_ki_a_havazas_miatt.675205.html

Negyven közúti balesethez hívták a tűzoltókat

Képtalálat a következőre: „havazás”

A kép illusztráció

Kerekegyházánál halálos baleset is történt.

A havazás miatt péntek délután óta 40 közlekedési balesethez riasztották a tűzoltókat, egy ember meghalt, többen megsérültek - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szombat reggel.

Leggyakrabban az útról lesodródott, árokba csúszott, összeütközött járművekhez riasztották a tűzoltókat - írták.

Halálos baleset csak Kerekegyházánál történt, ahol egy kisteherautó és egy személygépkocsi ütközött össze péntek este.

A meteorológiai előrejelzések szerint akár 15-20 centiméter friss hó is hullhat, ezért a katasztrófavédelem arra kéri a gépjárművezetőket, hogy csak a téli időjárásra megfelelően felkészített gépjárművel induljanak útnak. Azt is kérték, senki ne induljon el nyári gumival, és tankoljanak a szokásosnál többet.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője azt közölte, hogy a havazás elsősorban az ország déli részének mellékúthálózatán jelenthet nagyobb problémát.

https://vs.hu/kozelet/osszes/negyven-kozuti-balesethez-hivtak-a-tuzoltokat-1215

Lakókonténer gyulladt ki Turán
2018. december 14. 14:58

 Tűz ütött ki egy fém lakókonténerben Turán, az Akácos utcában, csütörtök délelőtt.

 

A hatvani hivatásos tűzoltók két gépjárművel vonultak, egy vízsugárral hamar elfojtották a lángokat. A tűzben senki sem sérült meg.

Fotó: Kiss Tamás tű. tőrm.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2546-lakokontener-gyulladt-ki-turan

Legyél a bajbajutottak megmentője! JELENTKEZZ TŰZOLTÓNAK!
2018. december 13. 14:45

Ha szeretnél tűzoltó lenni bátran keresd a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Humán Szolgálatát. Mi segítünk és tájékoztatunk a felvételi lehetőségekről.

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felvételt hirdet beosztott tűzoltói beosztás betöltésére.
 

Jelentkezési feltételek:

 • 18. és 55. év közötti életkor,
 • magyar állampolgárság,
 • belföldi lakóhely,
 • büntetlen előélet,
 • érettségi, vagy felsőfokú állami iskolai végzettség,
 • egészségügyi, pszichikai, fizikai alkalmasság,
 • kifogástalan életvitel,
 • egyes alkotmányos jogok korlátozásának vállalása.

A szolgálati viszony létesítésére az előzőek szerinti alkalmazási követelményeknek való megfelelés esetén, a létszám- és a költségvetési helyzettől függően kerülhet sor. Az alkalmas minősítést elérő jelentkezők hivatásos állományába vételét megelőzi egy 5 hónapos egységes rendvédelmi moduláris szakképzés.

Előnyben részesülnek:

 • rendvédelmi, honvédelmi tapasztalattal rendelkezők;
 • a műszaki végzettségűek;
 • a „C” kategóriás vezetői engedéllyel,
 • valamint alkalmas minősítésű PÁV-I alkalmassági vizsgálattal (megkülönböztető jelzésű gépjármű vezetéséhez szükséges alkalmasság), és
 • legalább 5 év gépjárművezetői gyakorlattal rendelkezők.

A jelentkező hozza magával:

 • kézzel írott önéletrajzát;
 • végzettséget, képzettséget igazoló bizonyítványok, oklevelek másolatát;
 • személyazonosító igazolvány, lakcímet igazoló hatósági igazolvány, adó-igazolvány, hatósági igazolvány (TAJ) másolatát;
 • valamint az esetleges vezetői engedély másolatát.

Egerből, Füzesabonyból, Pétervásáráról és a környező településekről érdeklődőknek jelentkezni lehet személyesen Eger, Klapka György  út. 11. szám alatt, vagy e-mailen a  heves.human@katved.gov.hu címen.

Hatvanból, Gyöngyösről, Hevesről és a környező településekről érdeklődőknek pedig személyesen Gyöngyös, Kossuth Lajos út 1. szám alatt, vagy e-mailen a gyongyos.kvk@katved.gov.hu   címen, valamint telefonon a 06-37/312-583 telefonszámon (ügyintéző: Faragóné Gál Erika c. tű. alezredes).

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2545-legyel-a-bajbajutottak-megmentoje-jelentkezz-tuzoltonak

Bemutató az ünnepek veszélyeiről
2018. december 12. 15:53

Teljesen kiégett egy berendezett szoba december 6-án Hatvanban, december 12-én pedig Bélapátfalván. Szerencsére ezek a tüzek csak azokon a bemutatókon égtek, melyeken az adventi időszak veszélyeire hívta fel a figyelmet a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Heves Megyei Tűzmegelőzési Bizottság.

A bemutatók alkalmával a tűzoltó szakemberek szemléltették, hogy egy kis figyelmetlenség is elég ahhoz, hogy a karácsonyfa lángra kapjon, a tűz átterjedjen a függönyre, majd a többi berendezési tárgyra. Néhány perc alatt a tűz elhatalmasodik, megsemmisül a nappali, vagy akár leég az egész ház. Kellő odafigyeléssel és óvatossággal a lakástüzek megelőzhetők.

A felállított konténerben egy nappalit rendeztek be, melyet a tűz gyakorlatilag pillanatok alatt lángba borított a berendezési tárgyakkal együtt, amelyet a készenlétben lévő hatvani és bélapátfalvai tűzoltók gyorsan eloltottak. A bemutatón azt is szemléltették, hogy mi történik akkor, ha valaki a tűzhelyen felejt egy olajjal teli serpenyőt, az túlhevül és lángra kap, az így keletkező tüzet pedig vízzel próbálja eloltani. Az étolaj háromszáz Celsius-fok felett már meggyulladhat, az ilyen tüzeket viszont szigorúan tilos vízzel eloltani. Ha valaki megpróbálja, az nemcsak az egész konyháját, hanem önmagát is komoly veszélybe sodorja, hiszen ha az égő étolaj vízzel keveredik, egy több méter magasságú tűzcsóva csap fel. A legbiztonságosabb megoldás ebben az esetben az, ha a serpenyőnket, melyben meggyulladt az olaj, lefedjük egy fedővel és elzárjuk a tűzhelyünket.

A szakemberek kiemelték még az otthoni füstérzékelők fontosságát is, mellyel megelőzhetők a nagyobb lakástüzek, hiszen már a tűz kialakulásának legelején hangosan sípol az érzékelő.

Néhány jó tanács az ünnepekre, hogy megelőzzük a bajt:

 • Az adventi koszorút még mielőtt meggyújtanánk, ne közvetlenül az asztalra helyezzük, hanem egy nem éghető fém vagy üveg tálcára! Soha ne tegyük függöny közelébe!
 • Ne hagyjuk őrizetlenül az égő gyertyát!
 • Csillagszórót csak a felnőttek gyújtsanak és soha sem  a karácsonyfa vagy bármilyen gyúlékony anyag közelében!
 • A magyar érintésvédelmi előírásoknak megfelelő égősort szerezzünk be!
 • Eldőlés ellen rögzítsük a fát, égő gyertyát ne helyezzünk annak ágaira!
 • Az égő olajat tilos vízzel oltani! A tűz elalszik, ha fedőt, vagy vizes konyharuhát helyezünk a serpenyőre, ezáltal elvonjuk az égéshez szükséges levegőt.

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2544-bemutato-az-unnepek-veszelyeirol

 

Október hónap fotója
2018. november 20. 11:14

Huszonöt hektár területen égett elszáradt aljnövényzet és nádas Átány határában, 2018 október 28-án.

A tiszanánai önkormányzati és a hevesi hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal és egy vízsugárral fékezték meg a lángokat. A beavatkozás éjszaka is tartott, a sötétben az eloltott területeken, a tűzoltók tájékozódását a gépjármű világító berendezése is segítette. A tűz oltásakor Törőcsik Norbert tű. őrmester, a hevesi katasztrófavédelmi őrs tűzoltója készített képeket, egyik fotója pedig olyan jól sikerült, hogy a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a hónap fotójának választotta.

Fotó: Törőcsik Norbert tű. őrm.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2529-oktober-honap-fotoja

Átvették a pályázaton nyert felszereléseket a Heves megyei szervezetek
2018. december 11. 15:26

Az önkéntes tűzoltó egyesületek és az önkéntes mentőszervezetek támogatására hétszázmillió forint állt rendelkezésre a központi költségvetésben 2018. évben. December tizenegyedikén a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal megállapodást kötött egyesületek és mentőcsapatok vehették át a pályázaton elnyert eszközöket és felszereléseket. Ugyancsak ekkor egy felújított tűzoltó gépjárművet kapott a Tiszanánai Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság.

Heves megyében huszonkettő önkéntes tűzoltó egyesület közel tizennyolc millió forint értékben kapott támogatást. Az átadó ünnepségen több mint tíz millió forintnyi felszerelést vettek át az önkéntes tűzoltók, közel három és félmillió forint értében rádiókat kaptak, több mint két és fél millió forintot pedig működésük költségének támogatására, másfél millió forintot pedig szertár építésére, felújítására, valamint eszközök vásárlásra fordíthatnak. Öt mentőszervezet több mint kétmillió forint értékben vett át tűzoltási és műszaki mentési alapeszközöket, motoros láncfűrészeket, keresőlámpákat, egyéni védőeszközöket, és szakfelszereléseket.

Az önkéntesek pályázaton elnyert felszereléseit Csontos Ambrus tűzoltó dandártábornok, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője, ünnepélyes keretek között adta át a mai napon az Egri Katasztrófavédelmi Kirendeltségen. Ezt követőn egy felújított, 2009-ben gyártott Magirus Iveco tűzoltó autó került átadásra a tiszanánai önkormányzati tűzoltók számára.

A tapasztalatok is azt mutatják, hogy egyre nagyobb szükség van az önkéntesekre, akik támogatják a hivatásos tűzoltóerők munkáját. Fontos szempont, hogy egy káresemény során közel vannak a beavatkozás helyszínéhez, ismerik a helyi sajátosságokat, ezzel nagyban hozzájárulnak a településükön élő emberek biztonságérzetének növeléséhez. Az egyesületek tagjai önként vállalják, fizetség nélkül, szabadidejük terhére végzik vállalt feladataikat egy tűzeset, vagy műszaki mentés során. A megyei katasztrófavédelem nagyra becsüli segítő munkájukat és a jövőben is számít segítő együttműködésükre.

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy.

Letölthető dokumentumok:

Önkéntes Mentőszervezetek támogatása

Önkéntes Tűzoltó Egyesületek támogatása

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2543-atvettek-a-palyazaton-nyert-felszereleseket-a-heves-megyei-szervezetek

Önkéntesek képzése Egerben
2018. november 20. 10:33

2018 november közepén indult az önkéntes tűzoltók képzése az Egri Katasztrófavédelmi Kirendeltségen.

A képzésen Eger Hivatásos Tűzoltó-parancsnoksággal együttműködési megállapodással már rendelkező, vagy együttműködési szándékukat jelző tűzoltó egyesületek tagjai vesznek részt. Összesen huszonnégy fő részesül az egri tűzoltók által tartott, negyven órás képzésben. A tanfolyam végén a résztvevőknek sikeres vizsgát kell tenniük ahhoz hogy önkéntes tűzoltóvá válhassanak, és segíthessék a hivatásos tűzoltók munkáját tűz- és káresetek helyszínén. Az előadások alatt égéselméleti alapismereteket, oltóanyag ismeretet, a tűzoltás, műszaki mentés szervezetét, szervezését, rádióforgalmazás szabályait is megismerhetik és különböző tűzoltási és szerelési gyakorlatokat végeznek. Lehetőségük volt arra is, hogy fölpróbálják a vegyvédelmi ruhákat és megtapasztalhatták, hogy légzőkészüléket használva milyen érzés lépcsőzni és megterhelő fizikai tevékenységet végezni.

Fotó: Eger HTP

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2528-onkentesek-kepzese-egerben

Rengeteg baleset az utakon
2018. november 20. 10:29

Összeütközött két személygépkocsi a Terpes és Sirok közötti úton, a bükkszéki elágazás közelében, hétfő reggel.

A balesetben hárman megsérültek, egyiküket a műszaki mentést végző pétervásárai hivatásos tűzoltók segítették ki a járművéből. Az egység áramtalanította a gépkocsikat, a munkálatokban a terpesi önkéntes tűzoltók is részt vettek.

Felborult egy személygépkocsi Bodonyban, a Liget utca és a Virág utca kereszteződésében, hétfő délelőtt. A pétervásárai katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltóit és a bodonyi önkéntes tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járművet, majd kerekeire állították. A balesetben senki sem sérült meg.

Az utóbbi időben nagyon sok közlekedési baleset történt megyénkben is. A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a közlekedésben részt vevők figyelmét, hogy mindig az időjárási és látási viszonyoknak, továbbá az útviszonyoknak megfelelően közlekedjenek!

Fotó: Derda József tű. zls.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2527-rengeteg-baleset-az-utakon

Árokba hajtott egy autó a 21-es főúton
2018. november 19. 10:57

Lesodródott az úttestről és az út menti árokba hajtott egy személyautó vasárnap délelőtt Heves megyében, a 21-es főút Lőrincit elkerülő szakaszán.

A jármű vezetőjét a hatvani hivatásos tűzoltók feszítővágó berendezés segítségével emelték ki az autóból, majd átadták a mentőknek.

Fotó: Dévai Balázs tű. fhdgy.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2526-arokba-hajtott-egy-auto-a-21-es-fouton

Kiégett egy autó Csányban
2018. november 16. 13:19

Teljesen kiégett egy gépkocsi Csányban, a Kossuth Lajos út elején, péntek délelőtt.

A hatvani hivatásos tűzoltók egy vízsugárral oltották el a lángokat majd a felhevült jármű szerkezetét visszahűtötték. A tűzesetben senki sem sérült meg.

Fotó: Hatvan HTP

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2525-kiegett-egy-auto-csanyban

Teljes körű Belső- és Külső Védelmi Terv gyakorlat Horton
2018. november 16. 10:34

2018. november 14-én tartottuk meg egy horti töltőüzemben a háromévente esedékes komplex, teljes körű üzemi és települési gyakorlatot. A gyakorlatok célja a feltételezett súlyos baleseti eseménysor kialakulásakor szükséges riasztási, irányítási, tájékoztatási és kárfelszámolási tevékenység készség szintjén történő begyakorlása és ellenőrzése.

Az üzemi gyakorlat a kiválasztott súlyos baleseti eseménysort szimulálva, a veszélyes üzem által rendszeresített szakfelszerelések, híradó eszközök és egyéni védőfelszerelések alkalmazásával, a felkészítés és a rögtönzés ideális arányú kombinációját megcélozva került megvalósításra. A gyakorlaton az üzemi mentésirányítási szakemberek, valamint a létesítmény munkavállalói vettek részt.

A gyakorlat alapjául szolgáló feltételezett esemény a vasúti vagonlefejtő helyre beállított tartályvagon palástjának felszakadása volt. A képzelt esemény bekövetkezésekor a térségben 6 °C hőmérséklet volt és gyenge, dél-nyugati szél fújt. A kiömlő gáz a feltételezett időjárási viszonyoknak megfelelően terjedt, robbanásveszélyes gázkoncentrációt okozott. Az üzemben, lefejtés közben, egy 41.000 kg cseppfolyósított propán-butángáz töltetű tartályvagon palástja ismeretlen okból felhasadt. A sérült tartálykocsin kívül még egy autógáz töltetű tartályvagon volt beállítva a lefejtő helyre. A vagonlefejtő térben dolgozó szivattyúkezelők a kiáramlás helyét megközelíteni, azt megszűntetni nem tudták, a pébégáz folyamatosan áramlott a szabadba. A kialakuló gázfelhőt, az üzem felől Hort település felé vitte a dél-nyugati szél.

A gyakorlat során a riasztás, a helyzet felmérése, a külső és belső kommunikáció, a személyi védelem, a tűzoltás és kárelhárítás hatékonyságát is vizsgálták. Fő cél az igénybe vehető eszközök és személyzet koordinálása, a helyszín pontos felmérése, a megfelelő eszközök kiválasztása, valamint az oltásra történő gyors felkészülés felmérése volt.

Az üzemi gyakorlattal egy időben, a feltételezett havária eseményre reagálva, az üzem területéről kijutott, veszélyes gázfelhő által okozott veszélyhelyzet kezelésére a polgármesteri hivatalban is megkezdődtek a lakosságvédelmi intézkedések a település lakosságának biztonsága érdekében. A gyakorlat fő célja volt, hogy a szakemberek felmérjék a települési irányító törzsek, valamint az együttműködésre kötelezettek közötti információáramlást, a végrehajtó szervezetek mentési tevékenységét.

Hort község polgármestere, értesítését követően, az üzemeltető és a társszervek javaslatait figyelembe véve, és a szakmai protokollt követve tette meg a szükséges lakosságvédelmi intézkedéseket. A kialakult helyzet kezelésére összehívta a települési polgári védelmi parancsnokságot. Az irányító törzs feladata az élet és a vagyon védelmének biztosítása, a mentésben résztvevő egységekkel való folyamatos kapcsolattartás és együttműködés volt. A külső védelmi terv szerint megkezdődött a helyszíni felderítés, a kialakult helyzet értékelése. Ezután került sor a lakosság tájékoztatására, valamint a lakosságvédelmi feladatok meghatározására és végrehajtására. Ilyen intézkedés volt egyes településrészeken az elzárkózás elrendelése, a gyülekezőhelyek kijelölése, valamint a lakosság tájékoztatása a különböző korlátozások bevezetéséről.

A gyakorlatokon részt vettek az önkormányzat, a katasztrófavédelem munkatársai és az együttműködő társhatóságok, szervezetek szakemberei valamint megfigyelőként és értékelőként részt vett Vaszkun Attila tű. alezredes iparbiztonsági felügyelő és Koós Zoltán tű. alezredes, megyei polgári védelmi főfelügyelő.

A gyakorlat végrehajtása után az összegyűjtött tapasztalatok értékelésére került sor, amelyben kiemelt szerepet kaptak a kommunikációs lánc működésének tapasztalatai.

Fotó: Samu András tű. alez.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2524-teljes-koru-belso-es-kulso-vedelmi-terv-gyakorlat-horton

Pályaorientációs napok – Tűzoltó leszek?
2018. november 12. 14:14

A megyei katasztrófavédelem pályaorientációs napot tartott az Egri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon. A rendezvényen öt csoportban több mint száz diák jelent meg.

A nap keretében elsőként Kovács Sándor tűzoltó százados, katasztrófavédelmi megbízott tartott tájékoztatót a középiskolások számára arról, hogyan lehet valaki a beavatkozó állomány tagja, milyen feltételeknek kell megfelelnie egy tűzoltónak, valamint beszélt a tűzoltó-parancsnokság és katasztrófavédelmi kirendeltség felépítéséről, feladatairól. A fiatalok rövid előadásokat tekinthettek meg alapvető tűzmegelőzési témákban is.

A nap második felében az egri hivatásos tűzoltó-parancsnokság állománya tartott bemutatót az általános iskolások számára a tűzoltók által használ eszközökről és a tűzoltóságon használatban lévő gépjárművekről. A diákok beleülhettek az autókba, fölpróbálhatták a tűzoltók bevetési védőruháját és közvetlenül kérdezhettek a lánglovagoktól munkájukról, tapasztalataikról és élményeikről.

Az alsós diákok részére a program a népszerű locsoló játékkal zárult, ennél egy kisebb vízsugárral kellett egy résbe pontosan beletalálni, hogy az odarajzolt égő házat eloltsák a játék során.

Elmondható, hogy egy mozgalmas és érdekes délelőttöt tölthetett el az egri lánglovagok között az a több mint száz fiatal, akik részt vettek rendezvényünkön.

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2519-palyaorientacios-napok-%E2%80%93-tuzolto-leszek

Lángolt egy autó a M3-as autópályánál
2018. november 12. 09:32

Kigyulladt egy személyautó motortere az M3-as autópálya Budapest felé vezető oldalán, Kál közelében, vasárnap este.

A füzesabonyi hivatásos tűzoltók egy vízsugárral fékezték meg a lángokat, a tűzben senki sem sérült meg.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2517-langolt-egy-auto-a-m3-as-autopalyanal

Szakmai nap a norvég nagykövetség számára
2018. november 10. 13:23

A norvég nagykövetség idén az egri tűzoltó-parancsnokságon tartotta éves szakmai napjának egy részét, ahol lehetőséget kaptak arra, hogy számos izgalmas bemutatón részt vegyenek.

A norvég nagykövetség fölvette a kapcsolatot a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal, azzal a kéréssel, hogy szakmai napokat tartanak és kérték hogy egy elméleti tűzmegelőzési előadást és egy tűzoltási bemutatót tartanának-e nekik az egri tűzoltók. Az igazgatóság nagy örömmel fogadta a felkérést és meghívta a nagykövetség tizenegy fős munkaközösségét péntek délelőtt. A nap az egri tűzoltómúzeum látogatásával kezdődött, ahol Csontos Ambrus tűzoltó dandártábornak a Heves Megyei Katasztrófavédelem igazgatója és Mérai Péter tűzoltó alezredes az Egri Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője fogadta  Olav Berstad nagykövet urat, majd körbevezették a vendégeket és bemutatták a régmúlt tűzoltó eszközeit és felszereléseit. Ezt követően a vendégek az egri tűzoltóságon tűzmegelőzési oktatáson vettek részt, majd azt is kipróbálhatták, milyen tüzet oltani porral oltó készülékkel. Az egri lánglovagok bemutatták, hogy mi a szakszerű módja egy palackból kiáramló gáztűz eloltásának és hogy egy égő olajos edényt miért nem szabad vízzel oltani.

A gyakorlati bemutatók alkalmával a jelenlévők lehetőséget kaptak arra is, hogy kipróbálják a védőruhát, illetve teszteljék magukat tűzoltóként, hogy hogyan tudnának eloltani egy égő tárgyat majd az emelőkosaras tűzoltó gépjárműből megcsodálhatták Eger városát harminc méter magasságból.

A nagykövetség dolgozói megköszönték a fogadtatást, elmondták, hogy nagyon hasznosnak és időszerűnek találták a bemutatóinkat. Olav Berstad nagykövet említette, hogy már járt Egerben két évvel ezelőtt, nagyon tetszik neki történelmi városunk, és hogy szívesen visszajön bármikor lesz rá lehetősége.

Fotó: Nagy Csaba tű fhdg

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2516-szakmai-nap-a-norveg-nagykovetseg-szamara

Lezárult a társasházak napja
2018. november 12. 14:10

Heves megye egri és a gyöngyösi katasztrófavédelmi kirendeltségein november 6-8-ig rendeztük meg a „Társasházak-napja” nevű konzultációs napokat.

A nyílt nap alapvető célja volt, hogy a hatóság tájékoztatást nyújtson a lakosság részére a társasházakkal kapcsolatos tűzvédelmi szabályokkal kapcsolatban, ezzel is növelve a társasházakban élők biztonságát. Fontos szempont volt továbbá, hogy a biztonság növelését szolgáló információkkal, szabályokkal ne csak a hatósági eljárások során találkozzanak az érintettek, hanem már azt megelőzően a felkészülési időszakban is. A nyílt napokon lehetőséget biztosítottunk az egyéni problémák megbeszélésére is.

Megyénk településein számos társasház található, így közös érdekünk, hogy a lakosság tisztában legyen az alapvető tűzvédelmi előírásokkal, megelőzve ezzel a szabálytalanságokat és a káreseményeket. A rendezvényre több érdeklődő is eljött, ahol a leggyakoribb kérdések a folyosókon és közlekedőkön elhelyezhető tárgyakkal, valamint a társasházak kéményseprésével kapcsolatosan merültek fel.

Aki a rendezvénysorozatot követően is kérdezni szeretne, az megteheti ezt, hiszen tájékoztatás a normál ügyfélfogadási időben is kérhető az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltségeken.

Heves megye katasztrófavédelmi kirendeltségeinek ügyfélfogadási rendjét itt tekinthetik meg.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2518-lezarult-a-tarsashazak-napja

Fókuszban a társasházak tűzvédelme
2018. november 02. 08:10

Idén is meghirdeti a katasztrófavédelem a Társasházak napja elnevezésű konzultációsorozatot. A november 6-án kezdődő háromnapos rendezvénysorozat célja, hogy a társasházak, lakóközösségek széleskörű tájékoztatást kapjanak a követendő tűzmegelőzési szabályokról, ezzel is növelve a lakóépületek biztonságát.

A katasztrófavédelem egész évben ellenőrzi, mennyire tartják be a társasházakban a tűzvédelmi előírásokat, a kontrollok alkalmával nem a bírságolás, hanem a biztonság megteremtése a cél. A háromszintesnél magasabb és tíznél több lakásos épületek esetében például írásba kell foglalni az épületek használatával kapcsolatos tűzmegelőzési szabályokat, biztosítani kell az épület tűzoltógépjárművekkel történő megközelítését lehetővé tévő tűzoltási felvonulási területet, amelyet állandóan szabadon kell tartani annak érdekében, hogy a mentést célzó tűzoltói beavatkozás zavartalan legyen.
 
A tűzvédelmi házirend készítésével kapcsolatos tudnivalókról, a biztonsági rács létesítéséről, a tárolási szabályokról, a felvonulási terület biztosításáról, valamint a homlokzati szigetelés kialakításáról, továbbá a nyílt láng használatáról is lehetőség lesz konzultálni ezekben a napokban minden lakástulajdonos, bérlő, közös képviselő, lakásszövetkezeti tag és érdeklődő számára. A katasztrófavédelem szakemberei három napon keresztül, november 6. és 8. között minden nap 10 és 16 óra között az ország valamennyi kirendeltségén várják az érdeklődőket.
 
Mivel a társasházak megfelelő tűzvédelme a lakók közös érdeke, és egyúttal a társasház kezelőjének felelőssége is, ne várja meg, amíg a tűzoltók mennek ellenőrizni, vegyen részt a három nyílt napunk valamelyikén és tegye fel kérdését!
  Fotó: Illusztráció – Jóri András – BM OKF

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2508-fokuszban-a-tarsashazak-tuzvedelme

Előzzük meg a tűzeseteket, sérüléseket Mindenszentek idején is!
2018. október 29. 14:19

November első napjaiban évente átlagosan húsz-harminc olyan esethez riasztják a tűzoltókat országszerte, ahol kegyeleti mécses, vagy koszorú okoz tüzet. A kegyeleti gyertyák és mécsesek a temetőkben és otthon is potenciális veszélyforrást jelentenek. Az esetek többségében csak kisebb károk keletkeznek, de minden évben előfordul, hogy egy kegyeleti gyertya komoly lakástüzet vagy sérülést okoz.

A tűzesetek leggyakoribb oka, hogy a lakásban az égő mécsest, gyertyát vagy lámpást gyúlékony anyagok közelében helyezik el, a keletkező lángok pedig a függönyön, asztalterítőn keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire is. Éppen ezért fontos, hogy csak tűzálló anyagból készült alátétre helyezett gyertyát gyújtsanak meg, így ugyanis megakadályozható, hogy a mécses vagy a gyertya átforrósítsa a környezetét. A meggyújtott gyertyát soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, olyan stabil helyre kell rakni, ahol nem tud eldőlni, a közeléből pedig el kell távolítani a gyúlékony anyagokat.
 
A tavalyi évben például egy budapesti idősek otthonát kellett november 1-jén kiüríteni, mert egy tévén égő kegyeleti gyertya leégett és meggyújtotta a televíziót, amelyről a tűz átterjedt az egész szobára. A tűzben heten sérültek meg.
 
Minden évben előfordulnak őrizetlenül hagyott gyertyák miatt kialakult lakástüzek, pedig ezek könnyen megelőzhetőek a szabályok betartásával.
 
Ha a Halloweent ünneplők jelmezbe bújnak, különösen körültekintően ünnepeljenek a gyertyákkal feldíszített lakásban, hiszen a legtöbb jelmez könnyen éghető anyagból készül. A töklámpások kihelyezésekor megfelelő helyet válasszunk, és olyan mécsest rakjunk bele, ami szeles időben is biztonságosan égethető.
 
A temetőkben megemlékezőknek is legalább ennyire körültekintőnek kell lenniük, mert nemcsak a felgyülemlett avar, hanem az elszáradt, illetve a művirágok is könnyen lángra kaphatnak.

Az alábbi három egyszerű tanács betartásával megelőzhetjük a temetőtüzeket:

 • Tisztítsuk meg a sírhely közvetlen környezetét a száraz avartól, elszáradt virágoktól és koszorúktól, mert ezek könnyen meggyulladhatnak.
 • A szabadban csak tartóban lévő mécsest gyújtsunk meg. A mécsest úgy helyezzük el, hogy a közelében ne legyen éghető anyag és ne tudjon felborulni.
 • A mécsestartóban égő mécsest a sírtól való távozás után oltsuk el.

A tavalyi évben több temetőtűzhöz is riasztották a tűzoltókat, többségük egy-két négyzetméteres területre korlátozódott. Jellemzően az elszáradt virágok, koszorúk, valamint a száraz avar gyulladt meg. Ha valaki a temetőben tüzet észlel, csak saját testi épsége kockáztatása nélkül próbálja meg azt eloltani, értesítse a temető biztonsági személyzetét, vagy hívja a 112-es segélyhívó számot.

Fotós: Illusztráció – Jóri András – BM OKF

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2507-elozzuk-meg-a-tuzeseteket-seruleseket-mindenszentek-idejen-is

Aláírták az új együttműködési megállapodásokat az önkéntes tűzoltók
2018. október 29. 14:06 Önkéntes tűzoltó egyesületek részére tartott konferenciát a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az egri tűzoltóságon szombaton.

A rendezvényen összesen kilenc önkéntes egyesület képviselője vett részt, melyen első napirendként tájékoztatást kaptak a 2018. évi pályázatok elszámolásával kapcsolatos feladatokról, szabályokról, valamint ismertették számukra a rájuk vonatkozó jogszabályok változásait is.

Az Egri Hivatásos Tűzoltó-parancsnoksággal tizenegy önkéntes tűzoltó egyesület rendelkezik együttműködési megállapodással és segíti önkéntesen a tűzoltók lakosságtájékoztató, tűzmegelőzési és mentő tűzvédelmi tevékenységét. A jogszabályi változásoknak eleget téve a megállapodások újrakötése szükség. Változtak az együttműködési kategóriák és a működés feltételei, szigorodtak a beavatkozások során használt védőeszközökre és felszerelésekre vonatkozó előírások, figyelembe véve a biztonságos munkavégzés feltételeit. A szakmai napon kilencen alá is írták az új szerződéseket, két egyesület vezetője hivatalos teendői miatt maradt távol a konferenciáról, velük az együttműködési megállapodást hétfőn írják alá.

A nap második felében gyakorlati bemutatón vettek részt az önkéntes tűzoltó egyesületi vezetők, melyen betekintést nyertek a legújabb mentő-tűzvédelmi technikák alkalmazásába. A kútból mentéssel kapcsolatban tartottak bemutatót a hivatásos tűzoltók és átadták ismereteiket a témakörben. Ezt követően áttekintették megyénk tűzvédelmi helyzetét és megbeszélték az aktuális teendőket, többek között részletesen kitértek az őszi-téli időszak szakmai feladataira való technikai és szakmai felkészülés helyzetére. Közös elhatározását követően, megállapodtak egy 2019. januárjában kezdődő szakmai továbbképzés elindításában is.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2506-alairtak-az-uj-egyuttmukodesi-megallapodasokat-az-onkentes-tuzoltok

Fotós: Papp Zsolt tű. alez., Vörös Tamás tű. őrgy.

Balesetek szombatja
2018. október 28. 08:22

Fekete szombat: kilenc közlekedési balesetnél végeztek műszaki mentést megyénk hivatásos tűzoltói szombaton.

Összeütközött egy kisteherautó és egy robogós szombat délelőtt Verpeléten. A műszaki mentést az egri hivatásos és a verpeléti önkéntes tűzoltók végezték. A balesetben az elgázolt robogós olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

Átszakította az út menti szalagkorlátot és egy körülbelül öt méter mély szakadékba zuhant egy személyautó szombat késő délelőtt a 25-ös főút Eger és Szarvaskő közötti szakaszán. A balesethez a megyeszékhely hivatásos tűzoltói érkeztek ki, akik a műszaki mentés során áramtalanították a járművet és láncfűrésszel megtisztították a helyszínt a jármű kiszabadítása érdekében. A balesetben egy ember megsérült.

Összeütközött két gépkocsi szombat délben,  a 25-ös főút Eger és Kerecsend közötti szakaszán, Eger határában. A balesethez a megyeszékhely hivatásos tűzoltóit riasztották, akik áramtalanították a járműveket. A balesetben több ember megsérült.

Összeütközött két személyautó szombat kora délután Adács és Vámosgyörk között. A műszaki mentést a Gyöngyösi hivatásos tűzoltók végezték. Ebben a balesetben is több ember megsérült.

Összeütközött két gépkocsi szombat kora délután a 24-es főút Egerbakta és Sirok közötti szakaszán, egy ember megsérült.

Lesodródott az úttestről és az út menti árokba borult egy gépkocsi szombat délután a 25-ös főút Eger és Kerecsend közötti szakaszán. Mindkét balesetnél a megyeszékhely hivatásos tűzoltói végezték a műszaki mentést.

Szalagkorlátnak ütközött egy gépkocsi szombat délután az M3-as autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 106-os kilométernél. A balesethez a füzesabonyi katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltói érkeztek ki, akik áramtalanították a járművet. A balesetben senki nem sérült meg.

Felborult egy személyautó szombat délután a 25-ös főút szentdomonkosi szakaszán. A balesethez a pétervásárai katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltóit riasztották, akik áramtalanították a járművet és végezték a műszaki mentési munkálatokat. A balesetben több ember megsérült, ezért őket a mentők kórházba szállították.

Összeütközött két gépkocsi szombat délután Egerszalók és Verpelét között. A balesethez Egerből érkeztek ki a hivatásos tűzoltók, akik áramtalanították a járműveket és megkezdték a műszaki mentési munkálatokat. Két ember sérült meg, őket a mentők ellátták.

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a megváltozott időjárási körülmények között még körültekintőbben közlekedjenek, hogy mindenki épségben érjen haza.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2505-balesetek-szombatja

Pincéből mentettek a tűzoltók
2018. október 27. 17:40

Az egri pincerendszerben tartottak gyakorlatot Heves megye hivatásos tűzoltói csütörtökön

A tűzoltók napi munkájának része a rendszeres gyakorlás, mely során felkészülnek a gyors és hatékony beavatkozásokra, hiszen bármikor lehet olyan helyzet, ahol a percek is számítanak. Ilyen helyzetet gyakorolt csütörtökön délután megyénk három hivatásos tűzoltó egysége, az egri, a pétervásárai és a füzesabonyi. A megyei ellenőrző gyakorlatot a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezte Eger belvárosa alatti pincerendszerben.

A feltételezés szerint a pincerendszer egyik pincéjében tűz keletkezett, a pince gyorsan telítődött füsttel és ennek következtében kilenc ember bennrekedt a sötét járatokban. A riasztott tűzoltók minden mozzanatot végiggondolva, az ilyenkor szükséges protokoll szerinti teendőket végrehajtva, valóságos helyzetnek megfelelően avatkoztak be. Fontos számukra a megfelelő helyismeret, hiszen egy ilyen tűzeset során minden másodpercen akár emberélet múlhat. Nagy hangsúlyt kap a tűzoltás-vezetés szervezése, feltétlenül szükséges és elengedhetetlen a feladatok gyors, határozott és összehangolt meghatározása, a kommunikáció, illetve a hírforgalmazás. A tűzoltók elsődleges feladata a füstben rekedt emberek gyors felkutatása és azok kimenekítése volt, majd a tűz megfékezése és eloltása, a füsttel telítődött helység átszellőztetése következett.

A gyakorlat célja volt, hogy a tűzoltók felkészüljenek a korlátozott látási viszonyok közötti beavatkozásokra, életmentésre, fejlesszék tájékozódási képességüket, gyakorolják az ilyenkor követendő protokollt, valamint, hogy helyismeretet szerezzenek.

Fotós: Heves MKI KMSZ

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2504-pincebol-mentettek-a-tuzoltok

 

Veszélyes anyag szivárog egy tehervonatból a hatvani vasútállomáson

Sósav szivárog egy tehervonat egyik tartálykocsijából a hatvani vasútállomáson, ezért a pályaudvart csütörtökön reggel, nem sokkal 6 óra előtt lezárták, a vasúti forgalmat leállították - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel.
K. Kiss Gergely, 2018. október 25. csütörtök, 07:36

A Mávinform tájékoztatása szerint a baleset miatt a Budapest-Hatvan-Miskolc vonalon jelentősen hosszabb lesz a menetidő csütörtökön reggel, és várhatóan késések lesznek a Hatvan-Somoskőújfalu, Hatvan-Újszász-Szolnok vonalon is.

A műszaki mentést a hatvani, az aszódi és a gyöngyösi hivatásos tűzoltók végzik. A katasztrófavédelmi mobil labort, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot is riasztották az esethez.

A vasúttársaság azt közölte, a sérült tartálykocsit egy vonatvizsgálatnál vették észre.

Képünk illusztráció. Fotó: Katona Vanda/Napi.hu

https://www.napi.hu/magyar

Sikeresen szerepeltek a Heves megyei tűzoltók a BM fekvenyomó bajnokságán
2018. október 24. 05:44

Sikeresen szerepeltek a Heves megyei tűzoltók a BM fekvenyomó magyar bajnokságon, versenyzőink mindannyian a dobogóra állhattak.

Budapesten, a Soroksári Sportcsarnokban rendezték meg a VI. Tornyos Kupa BM fekvenyomó magyar bajnokságot 2018. október 19-én. Az országos megmérettetésen Tóth László ogy. dandártábornok köszöntötte a versenyzőket és a lelkes szurkolótábort.

A bemelegítés után két színpadon kezdték meg a versenyt a sportolók, férfi kategóriában 59 kilogrammos súlycsoporttól  +120 kilogrammig, míg nőiben 47 kilogrammos súlycsoporttól egészen a +84 kilogrammig.

Megyénk versenyzőinek az alábbi dobogós helyezéseket sikerült megszerezniük:

Barkó Péter tű. zls.       Masters 1. kategória -93 kg-os súlycsoport   3. hely

Csonka Levente tű. őrm. Junior kategória -74 kg-os súlycsoport   1. hely, abszolút junior bajnok

Istványi Nóra tű. fhdgy.  Open kategória -72 kg-os súlycsoport   1. hely

Versenyzőinknek a csapatversenyben a dobogó 3. fokára sikerült felállniuk.

Gratulálunk a szép eredményekhez!

Fotós: Istványi Nóra tű. fhdgy.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2500-sikeresen-szerepeltek-a-heves-megyei-tuzoltok-a-bm-fekvenyomo-bajnoksagan

Megsérült túrázót mentettek a tűzoltók a Bükkben
2018. október 23. 13:24

Egy megsérült túrázót mentettek a szilvásváradi önkéntes és bélapátfalvai önkormányzati tűzoltók a Cserepeskői-barlang közeléből, vasárnap délután.

Négy német diáklány indult túrázni a Bükkbe, vasárnap. A Cserepes-kői barlangnál azonban az egyik olyan mértékű bokasérülést szenvedett, hogy nem tudott a saját lábán lejönni a hegyről, ezért segítséget kértek. A szilvásváradi önkéntes, valamint bélapátfalvai önkormányzati tűzoltók a mentőszolgálat munkatársaival együtt indultak a bajba jutottak megsegítésére. A baleset helyszínére a tűzoltó gépjármű nem tudott felmenni, így a szilvásváradi önkéntesek terepjárójával indultak útnak, majd a sziklás ösvényen csak gyalogosan tudtak továbbmenni a barlang bejáratához, ahol meg is találták a bajba jutott túrázókat. A tűzoltók a sérültet hordágyra helyezték és úgy hozták le az ösvényen, majd átadták a mentőknek.

Szerencsére a mentő csapat időben érkezett, hiszen azon túl, hogy a hegyekben ilyenkor már hideg van, a mentés végére be is sötétedett.

Fotós: Nádasi Dávid (Bélapátfalva ÖTP), Szaniszló László (Szilvásvárad ÖTE)

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2499-megserult-turazot-mentettek-a-tuzoltok-a-bukkben

Bátorságért érdemjelet kaptak tűzoltóink
2018. október 19. 13:53

Öt Heves megyei hivatásos tűzoltó kapott elismerést a Belügyminisztériumban tegnap.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvankettedik, és a köztársaság kikiáltásának huszonkilencedik évfordulója tiszteletére rendezett ünnepségen, mások mellett a megyei katasztrófavédelem állományából is többen elismeréseket vehettek át a Belügyminisztériumban, csütörtökön. A rendezvényen Kontrát Károly a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes adta át a belügyminiszter által adományozott érdemjeleket megyénk tűzoltóinak.

Bátorságért Érdemjelet vett át Fehér Zsolt c. tű. főtörzsőrmester, Kovácsik János c. tű. főtörzsőrmester, és Kovács Norbert tű. őrmester, a Gyöngyösi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltói, és Nagy Zoltán c. tű. őrnagy, a Hevesi Katasztrófavédelmi Őrs rajparancsnoka, akik egy családi ház melléképületeiben keletkezett tűznél tizenhét gázpalackot vittek ki a lángok közül, megakadályozva, hogy azok felrobbanjanak.

Szintén Bátorság Érdemjellel tüntették ki Barna Lajos c. tű. törzsőrmestert, az Egri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetőjét, aki egy harminc méter mély kútba esett ember mentésében vállalt veszélyes feladatot. A mélybe leereszkedve mentőkötelet kötött az eszméletlen emberre, majd az egység fent maradt tagjai kihúzták őket, ezzel megmentették az a kútba esett ember életét.

Fotós: Jóri András - BM OKF

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hireink

Gázvezetéket vágott át egy munkagép
2018. október 12. 09:58

Munkálatok közben gázvezetéket vágott át egy munkagép Egerben, a Kistályai úton, csütörtök délután.

Az egri hivatásos tűzoltókat és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot riasztották a helyszínre, akik a gázszolgáltató szakembereinek segítségével avatkoztak be. A hiba elhárításáig huszonhét fogyasztói helyen szünetelt a gázszolgáltatás, az eset során senki sem sérült meg.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2490-gazvezeteket-vagott-at-egy-munkagep

Baleset a 21-es főúton
2018. október 11. 10:07

Két gépkocsi ütközött össze a 21-es főúton, az M3-as autópálya hatvani lehajtója után, szerda délután.

A hatvani hivatásos tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járműveket majd biztosították a helyszínt. A balesetben két ember megsérült, őket a mentők kórházba szállították.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2489-baleset-a-21-es-fouton

Több mint negyvenéves gépekkel oltanak az önkéntes tűzoltók Vajdaságban

Vérükkel is segítenek ha baj van
2018. október 10. 15:53

Vérükkel is segítenek ha baj van

Minden évben október második hetének szerdáján tartják a Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapját, ebben az évben október 10-re esett ez a nap. A világnapra emlékezve közös országos véradást szervezett a katasztrófavédelem és a Magyar Vöröskereszt.

Az emléknapot az ENSZ 1987-ben azért jelölte ki, hogy világszerte egy napon emlékezzünk meg azokról az emberekről, akik természeti katasztrófák során vesztették életüket. Hazánkban a világnapon 1999 óta tartanak megemlékezéseket.

A mai napon megyénkben, az Egri Katasztrófavédelmi Kirendeltségen és Gyöngyössolymoson adhatták vérüket a segítő szándékú emberek. A véradás célja természetesen a vérkészletek feltöltése volt, a világnap alkalmából pedig a véradók ilyen módon is megemlékezhettek a katasztrófák áldozatairól. A rendezvény másik célja az volt, hogy a véradás fontosságára felhívjuk a figyelmet, hiszen egy váratlan, tömeges méretű katasztrófa esetén a megfelelő mennyiségű vér megléte emberéleteket menthet. A Magyar Vöröskereszt egri munkatársai már évek óta visszatérő „vendégek” a tűzoltóságokon, hiszen évente több alkalommal is kérik a tűzoltókat, hogy vérüket adva segítsenek a beteg embereken. Szerda reggel és délután, négy órán át élhettek a helyszíneken az önkéntesek a lehetőséggel, hogy vérüket adják a beteg emberek megmentéséért. Az egri kirendeltségen tizennyolcan, a gyöngyösin nyolcan, megyénkben összesen huszonhat önkéntes véradó ajánlotta föl vérét a nemes cél érdekében.

Fotó: Nagy Csaba tű fhdgy / Juhász Krisztián tű. zls.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hireink

Szakmai versenyen tették próbára magukat
2018. október 09. 13:49

Szakmai versenyen tették próbára magukat

Első alkalommal került megrendezésre az Országos Tűzoltó Műszaki-mentő Verseny a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezésében Tatán, a múlt héten.

A versenyen minden megyét és a fővárost egy-egy csapat képviselte. A csapatok hat tagból álltak, pontosan egy rajnak nevezett egység létszámából. A csapat egy kizárólag irányítói feladatokat végző irányítóból, egy, az egészségügyi ellátásért felelős, valamint négy beavatkozó tűzoltóból állt.

A verseny célja az volt, hogy a beavatkozó állomány gyakorolja a közlekedési balesetek sérültjeinek szakszerű kimentésének, kiemelésének, ellátásának a menetét, de a vetélkedőn fontos szerep jutott az állomány csapatmunkájának, kommunikációjának is.

A feladatok során a végső sorrendet a pontozóbírók által adott hibapontok száma határozta meg. A bírók a munkavédelmi előírásokon túlmenően a technikát, a taktikát és az elsősegélynyújtást is figyelték, pontozták. A versenyzők a versengés élményén túl, szakmailag is gazdagabbak lettek azáltal, hogy minden csapatnak más és más szituáció került beállításra és az éppen nem versenyző csapatok tagjai is kielemezték az aktuális feladatot, ki, hogyan oldaná meg azt.

A rendezvényen Heves megyét Kormos László tű hadnagy, Forgács János tű. zászlós, Keskeny Attila tű zászlós, Nagy József tű. főtörzsőrmester, Tislarics Gergely tű. főtörzsőrmester és Galuska Balázs tű. törzsőrmester képviselte. A csapat tagjai elmondták, hogy hosszú hetekkel a verseny előtt már megkezdték a felkészülést. Az erős mezőnyben nagyot küzdöttek, bár nem sikerült a dobogóra ezúttal fölállniuk, derekasan helytálltak és jövőre is biztosan neveznek a megmérettetésre.

Fotó: Józan Tímea / Bleszity Milán tű. őrm.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hireink

Tűzoltók az ifjú alkotóknál
2018. október 02. 16:24

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság idei alkotói pályázatának felhívására a Heves megyei iskolák közül a Hatvani 5. számú Általános Iskola tanulói készítették a legtöbb pályaművet. Munkásságuk jutalmaként elnyerték a „Legkreatívabb iskola 2018” címet és nagy örömükre a helyi tűzoltók megígérték, hogy egy tűzoltói bemutatónak is részesei lehetnek, amikor csak szeretnék.

Jutalmaikat az általános iskola első és második osztályai a napokban tekintették meg. Hangos gyermekzsivaj töltötte be az iskola udvarát, amikor a hatvani hivatásos tűzoltók meglátogatták őket. Nagy örömükre a kis diákok több csoportban megtekinthették a nagy piros tűzoltóautót és felszereléseit, melyet az ifjú művészek közül sokan megrajzoltak. A kicsik kérdésekkel halmozták el a lánglovagokat, és szinte minden érdekelte őket a tűzoltó gépjárművel és a tűzoltók hivatásával kapcsolatban. Fölpróbálhatták a lánglovagok védősisakjait és beülhettek a jármű vezetőülésébe, még a szirénát is kipróbálhatták egy rövid időre. Öröm volt látni az arcukon a boldogságot, mikor sisakban, sugárcsővel a kezükben „képzeletbeli” tüzet oltottak. Reméljük, hamarosan újra láthatjuk a lelkes fiatalokat!

Fotó: Dévai Balázs tű. fhdgy.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hireink

Lépcsőfutásban versenyeztek a tűzoltók Szombathelyen

Hivatásos, intézményi, önkéntes tűzoltók is részt vettek a 14 emeletes társasházban másodszor megrendezett megyei lépcsőfutó versenyen.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által szervezett erőpróbát, amelyre 58-an neveztek, Seper András tűzoltó ezredes nyitotta meg. A versenyzők bevetési ruhában és sisakban, kezükben két tömlővel rohantak a negyedikre, további szinteken feladatok várták őket. A légzőkészülék néküli versengésben abszolút első lett Kertész Bálint jánosházi önkéntes tűzoltó.

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/lepcsofutasban-versenyeztek-a-tuzoltok-szombathelyen-2559701/

Tömeges klórgázmérgezéses gyakorlat a gyöngyösi strandon
2018. október 01. 14:01

Együttműködési gyakorlatot tartott a Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Gyöngyösön, a Dr. Csépe György Uszoda és Termálstrand területén 2018. szeptember 28-án.

Magyarországon egyre több településen nyílik újabb és újabb termálstrand, élményfürdő, csúszdapark, ahol a családok szabadidejüket tölthetik. A wellness szállodák és uszodák kiemelt veszélyforrást jelenthetnek, mert a medencék, csúszdák üzemeltetése jórészt zárt térben történik. A kikapcsolódás, a nyaralás azonban rémálommá is válhat, ha egy technológiai meghibásodás, vagy akár emberi mulasztás miatt veszélyes gáz kerül a zárt medencetérbe, mely belélegezve súlyos mérgezést okozhat. A mostani gyakorlat apropóját egy Heves megyében működő termálfürdőben 2013. évben történt klórgáz szivárgás adta, amikor többen is mérgezést szenvedtek.

A gyakorlat célja volt a hivatásos tűzoltó egységek, rendőri erők és a mentőszolgálat életmentéshez riasztott erői, valamint a feladat végrehajtása során együttműködő üzemi dolgozók és vezetők beavatkozó és irányító munkájának összehangolása, az ismeretek továbbfejlesztése. A gyakorlat hozzájárult az esetlegesen előforduló káresemények, krízis helyzetek hatékonyabb kezeléséhez, valamint a szervezetek közötti gyorsabb információáramlás és reagálási képesség erősítéséhez.

A feltételezés szerint az uszodaépülethez tartozó gépházban, vélhetően technológiai meghibásodás miatt (korrodált, eltört csőszakasz) szivárogni kezdett a klórgáz. Ezt az uszoda bejáratánál lévő dolgozók észlelték és értesítették az intézmény vezetőjét. A hiba kijavítására siető gépész, légzésvédelmi felszerelésben leesett a gépházba vezető lépcsőlejárón, beütötte a fejét, majd elvesztette az eszméletét. Az egyre nagyobb mértékben szivárgó klórgáz miatt az uszodában testnevelés órán tartózkodó diákok különböző mértékben mérgezést szenvedtek, többen elájultak, önerőből nem tudták elhagyni a létesítményt.

A mentést a tűzoltó és mentő egységek összehangoltan és gyorsan végrehajtották, miközben a rendőri egység biztosította a helyszínt, kiürítette a strand területét és segítette a beavatkozó egységek járműveinek mozgását. A helyszínre érkező Katasztrófavédelmi Mobil Labor folyamatos klórgáz koncentrációméréseket végzett a zárt terekben, a gázpalackok elzárásával megszűntette a mérgező gáz utánpótlását, valamint a technológiai meghibásodás kijavítását követően ellenőrző mérést végzett a gépházban.

A gyakorlat végén a tűzoltósági és iparbiztonsági felügyelők közös értékelést tartottak, ahol a beavatkozással kapcsolatos jobbító javaslatok kerültek megbeszélésre, kiemelve a helyismeret fontosságát. A résztvevők tájékoztatást kaptak az illetékességi területen működő strandok eltérő fürdővíz kezelési technológiáiról is.

Fotó: Vaszkun Attila tű. alez.

 

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hireink

Megújítják a szerződéseiket az önkéntesekkel
2018. szeptember 28. 12:49

Az Egri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság az együttműködési megállapodással rendelkező önkéntes tűzoltó egyesületek számára továbbképzést és szakmai napot tartott a napokban.

Az önkéntesek vezetői az őszi időjárás kihívásaira való felkészülésen kívül, a szüreti időszak veszélyeiről és azok elhárításával kapcsolatos eljárásokról kaptak tájékoztatást.Az önkéntes tűzoltó egyesületek támogatásának, tűzoltószakmai ellenőrzésének katasztrófavédelmi feladatairól szóló BM OKF utasításban foglaltak szerint változtak az egyesületekre vonatkozó szabályok. Az egyik legfontosabb változás, hogy az önkéntes egyesületeket az eddigi négy helyett már csak három kategóriába fogják sorolni, a jelenlegi első és második kategóriát ugyanis összevonták.

A jogszabályi változásoknak eleget téve az együttműködési megállapodásokat újra meg kell kötni. Vörös Tamás tű. őrnagy, az egri tűzoltóság parancsnoka ismertette a változásokat és az új együttműködési kategóriák által támasztott követelményeket. A felek megegyeztek abban, hogy a tűzoltóság minden segítséget megadva támogatja az egyesületeket a feltételek teljesítésében, illetve a felzárkózásban. A hivatásos tűzoltók a tűzoltás és műszaki mentés során használt felszerelések felülvizsgálatával, tanfolyamok szervezésével és oktatással fogják segíteni az önkéntes egyesületeket, hogy a személyi és tárgyi követelményeknek meg tudjanak felelni.

Fotó: Molnár Péter tű. szds.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hireink

Idén is gyakorlatozott a megyei Mátra Mentőcsoport
2018. szeptember 26. 12:11

A tavalyi évben megújított nemzeti minősítések egyes elemeit gyakorolták az önkéntesek 2018. szeptember 22-én, Sirok közelében.

A feltételezés szerint Sirokban, a Kútvölgy Szabadidőparkban egy fiatalokból álló társaság tartózkodott. Egy épületben ismeretlen okból tűz keletkezett és a helyiségek füsttel telítődtek. A fiatalok az erdőbe menekültek, ahol többen eltévedtek és feltehetően megsérültek. A viharos szél fákat csavart ki, döntött meg, egy lakóház és egy gépjármű is kigyulladt.

A kialakult helyzethez kapcsolódtak a mentési és beavatkozási feladatok. Ezek alapján az önkénteseknek fel kellett deríteni a káresemény helyszínét, ezt követően pedig elzárt épületből embereket mentettek, épülettüzet oltottak, viharkárban sérült veszélyes fákat távolítottak el. Az eltévedt diákokat zárt élőláncban keresték, kötéltechnika segítségével is mentettek és az ezekhez kapcsolódó elsősegélynyújtást is gyakorolták.A gyakorlaton részt vett a Mátra Mentőcsoport minden komponense, amely tagjainak legfontosabb feladata a saját speciális tudásuk alkalmazásán túl az együttműködés megszervezése volt.

A gyakorlaton az Agria Speciális Mentő és Tűzoltócsoport, a Verpeléti Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Füzesabonyi Szent Flórián Önkéntes Tűzoltó Egyesület, valamint a Kékes kutató Mentő Alapítvány mintegy ötven önkéntese vett részt, kiegészülve a Siroki Önkéntes Mentőcsoporttal, valamint az Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület tagjaival.

A gyakorlat záró mozzanataként Koós Zoltán tűzoltó alezredes, megyei polgári védelmi főfelügyelő értékelésében kiemelte, hogy az ilyen gyakorlatok nem csak az önkéntesek egymással, hanem a hivatásos katasztrófavédelmi szervekkel történő együttműködését is segítik.

Fotó: Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport

 

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hireink

Először rendeztek a tűzoltók számára műszaki-mentő versenyt

Először rendezik meg idén októberben az Országos Tűzoltó Műszaki-Mentő versenyt. Az, hogy ki képviseli megyénket a döntőben, kedden dőlt el Dunaföldváron, ahol egy autóbontó szolgált a Tolna Megyei Tűzoltó Műszaki-Mentő verseny helyszínéül. Itt a szekszárdi, a paksi és a dombóvári hivatásos tűzoltó-parancsnokságok hat tagú csapatai mérték össze tudásukat, és végül a dombóváriak szerezték meg az elsőséget – tájékoztatott a katasztrófavédelem.

A versenyfeladat egy szimulált közúti baleset felszámolása volt. A csapatoknak szakszerűen végre kellett hajtaniuk az áramtalanítást, a jármű stabilizálását, a hidraulikus feszítő-vágó használatával az oszlopvágást, a gépjármű tetejének és legalább két ajtajának levételét, a kormányoszlop húzatást, a sérült kiemelését és ellátását. A feladat végrehajtása során a versenybírók értékelték a szakszerű rádióforgalmazást is.

A szervezők külön köszönik a Dunaföldvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület közreműködését, akik lelkiismeretes munkájukkal segítették a verseny megrendezését.

https://www.teol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/eloszor-rendeztek-a-tuzoltok-szamara-muszaki-mento-versenyt-1277251/

Ne gyújtsa! Gyűjtse!
2018. szeptember 14. 09:16

Konferenciával indította útjára szeptember tizenkettedikén „Ne gyújtsa! Gyűjtse!” elnevezésű közös kampányát a katasztrófavédelem és a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. Az élet védelméért és a környezet biztonságáért szervezett kampányra azért van szükség, mert a háztartási hulladék kezelésének problémái és az emberéleteket követelő szén-monoxid-mérgezések és lakástüzek az eddigieknél is erőteljesebb fellépést sürgetnek. A szakemberek célja, hogy arra ösztönözzék az embereket: ahelyett, hogy mindenféle hulladékot elégetnek, gyűjtsék azokat szelektíven.

„A tűzmegelőzési feladatokra és az élet védelmére fókuszál az a kampány, amely a mai nappal indul útjára” – fogalmazott dr. Mógor Judit tű. dandártábornok, a BM OKF hatósági főigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón. A tábornok a konferencia megnyitóján mindehhez hozzátette, a katasztrófavédelem bővíti az eszköztárát ezen a területen, valamint új partnerekkel és módszerekkel közvetlenül a családokat szólítja meg, nemcsak a veszélyre figyelmeztetve, hanem megoldási javaslatokat és módszereket is nyújtva annak érdekében, hogy senki ne váljon áldozattá.
 
Weingartner Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkára azt hangsúlyozta, hogy mindenki felelős azért, hogy egészséges környezetet teremtsen és hagyjon az utódokra. Kijelentette, hogy a háztartási hulladék kezelése összetett probléma, a biztonság mindenkinek jár, az utánunk következő generáció is teljes életet és tiszta környezetet érdemel.
 
Nyitóelőadásában dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő arról a munkáról beszélt, amelyet a katasztrófavédelem, és ezen belül az Országos Tűzmegelőzési Bizottság a tűzesetek megelőzése érdekében végzett. A tábornok kiemelte, hogy a lakástüzekkel kapcsolatos adatok elemzésekor egyértelműen látszik, hogy tudatosabb életvitellel, szén-monoxid-érzékelők alkalmazásával és a megfelelő jogi környezet kialakításával jelentősen csökkenthető a tragédiák száma. Bérczi László kiemelte, a szemléletváltás fontos eleme az emberek felelősségérzetének és öngondoskodásra való képességének erősítése. Éppen ezért az OTB minden fórumon, az Európai Parlamenttől a magyar falvakig hirdeti a megelőzés és a tudatosság fontosságát. A főfelügyelő az új, egész országra kiterjedő kampányról elmondta, annak fontos része lesz több mint ezer füstérzékelő kiosztása és felszerelése. Ez újabb állomást jelent a lakosság figyelmének felkeltésében.
 
Kövecses Péter, az Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. fejlesztési és stratégiai igazgatója előadásában egyebek mellett arról beszélt, hogy a közös kampány jó lehetőséget teremt arra, hogy csökkenjen az emberi mulasztásból származó káresetek száma. Steiner Attila, a Budapesti Polgárőrség alelnöke azt ismertette, miként vette fel a harcot a szervezet az illegális hulladéklerakás ellen, és miként hirdeti minden korosztályban a környezetvédelem fontosságát. Dr. Béres András, a Hermann Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezetője előadásából kiderült: a szennyezett levegő több mint nyolc hónappal rövidíti meg az emberek életét. A levegő szennyezéséért a lakossági fűtés, a kerti égetés, az épületek fűtésigénye és a járműhasználat is felelős – mondta a szakember.
 
Alapvető és egyszerű szabályok betartásával megelőzhetőek a lakástüzek, hívta fel a figyelmet előadásában Sándor Roland tű. alezredes, a BM OKF tűzmegelőzési főosztályának munkatársa. Mécsesek, vagy szabálytalanul használt elektromos eszközök, óvatlanul kezelt háztartási gépek, túlterhelt hálózatok vezethetnek pusztító lakástűzhöz – hangzott el a konferencián. Az alezredes hangsúlyozta, számos, tűzoltói beavatkozást igénylő eset megelőzhető lett volna megfelelő odafigyeléssel. Schlott Krisztián, a BM OKF Gazdasági Ellátó Központjának kéményseprőipari koordinátora elmondta: a kéménytüzek kátrányosodásra, a nem megfelelő tüzelőanyag használatára, vagy éppen szabálytalanul megépített kéményekre vezethetőek vissza. Sok helyen elmarad a fűtőberendezések karbantartása, és az is előfordul, hogy rosszul szerelik be az új készülékeket. Barta-Vámos László tű. őrnagy, a tűzvédelmi és kéményseprőipari szabályozási főosztály munkatársa hangsúlyozta, a rendezvényen elhangzott tudnivalókat a továbbiakban a katasztrófavédelem munkatársai a településeken, intézményeken, fórumokon adják tovább az állampolgároknak. Mint mondta, ezeknek az előadásoknak és a füstérzékelők kiosztásának az a célja, hogy minél nagyobb nyilvánosságot kapjon a tűzmegelőzés, a szelektív gyűjtés és a személyes felelősségvállalás fontossága. Végső és legfontosabb cél pedig, tette hozzá az őrnagy, a rendezvény üzenetének az emberekhez történő eljuttatása: Ne gyújtsa! Gyűjtse szelektíven!

Forrás és kép: BM OKF

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek

Felborult egy autó Hatvannál
2018. szeptember 14. 09:14

Letért az úttestről és felborult egy személygépkocsi a Hatvan és Lőrinci közötti úton, csütörtök délután.

A balesethez a hatvani hivatásos tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járművet, majd a forgalmi akadályt képző autó elszállításáig biztosították a helyszínt. Az eset során senki sem sérült meg.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek

A mustgáz veszélyei
2018. szeptember 13. 12:31

A mustgáz miatt bekövetkezett baleseteknél végrehajtandó életmentési feladatok gyakorlása volt a célja annak a mentési gyakorlatnak, melyet a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, közösen a Heves Megyei Tűzmegelőzési Bizottsággal tartott szerdán, Egerben, a Demeter Borászat pincéjében.

A feltételezett helyzet az volt, hogy egy borospince az erjedés folyamán mustgázzal telítődött, az éppen ott dolgozó emberek pedig rosszul lettek, saját erejükből már nem tudtak kijönni. A többi dolgozó a tűzoltók segítségét kérte, akik légzőkészülékben indultak a pincébe, ott gázdetektorral folyamatosan mérték a gáz koncentrációját. Amint megtaláltak a bajbajutottakat, azonnal pót légzőálarcot adtak rájuk, hogy mielőbb oxigénhez juttassák őket, majd hordágyon kihozták és átadták a mentőknek. Az ilyen baleseteknél a legfontosabb az életmentés. Volt már arra is példa, hogy a bajba jutotton segíteni akaró ember is rosszul lett a pincében, mert légzésvédelem nélkül indult társa mentésére.

Az ilyen gyakorlatok nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy ha hasonló éles helyzet alakul ki, a tűzoltók a már begyakorolt és átismételt eljárásrendet gyorsan és szakszerűen tudják alkalmazni a beavatkozás során, hiszen itt az idő a legkritikusabb tényező, néhány perc is életet menthet.

A mustgázzal kapcsolatos balesetek a borospincék szellőztetésével, illetve szén-dioxid-érzékelők telepítésével megelőzhetőek. Alkalmazható a közismert gyertyás módszer is, amikor az ember egy gyertyával ellenőrzi a pince biztonságát. Fontos azonban, hogy a gyertyát ne vállmagasságban, előre kinyújtott kézben tartsa a pincébe igyekvő, hanem eressze derékmagasság alá. A legegyszerűbb megoldás egy lapátra - vagy más kerti szerszámra - helyezett mécsest, gyertyát tartani lábmagasságban. Amennyiben a láng kialszik, akkor nincs elegendő oxigén a pincében, azonnal el kell hagyni a helyiséget.

A szén-dioxiddal telített helyiségbe csak sűrített levegős légzőkészülékben lehet biztonságosan bemenni, ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét!

Fotós: Berán Dániel

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek

 
Kombájnt oltottak a hatvani tűzoltók
2018. szeptember 13.
ÉGÉS - Csányba hívták őket a géptűzhöz.
Egy kombájn szecskázó részében keletkezett tűz és égett a termény Csány határában, szerda délelőtt.

A hatvani hivatásos tűzoltók egy tűzoltófecskendővel és egy vízszállítóval vonultak, a munkagép tartályából az égő terményt leeresztették, majd két vízsugárral és kéziszerszámokkal a lángokat elfojtották. A tűzben senki sem sérült meg.

Képünk illusztráció.

http://hatvanonline.hu/hir/Kombajnt_oltottak_a_hatvani_tuzoltok/0/7/14040

Kigyulladt egy kombájn
2018. szeptember 13. 09:16

Egy kombájn szecskázó részében keletkezett tűz és égett a termény Csány határában, szerda délelőtt.

A hatvani hivatásos tűzoltók egy tűzoltófecskendővel és egy vízszállítóval vonultak, a munkagép tartályából az égő terményt leeresztették, majd két vízsugárral és kéziszerszámokkal a lángokat elfojtották. A tűzben senki sem sérült meg.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek

Száraz fű gyulladt ki Ostoroson

Munkában a tűzoltók.

Olvasónk tájékoztatta portálunkat, hogy szombaton délelőtt, nagyjából 10 óra környékén száraz fű gyulladt ki Ostoroson.

A megyei katasztrófavédelem sajtóügyeletese, Hevesi Katalin a HEOL megkeresésére elmondta: Ostoros belterületén, nagyjából egy futballpályányi alapterületen kezdett el égni a száraz fű. Hozzátette, hogy a lángok nem veszélyeztetnek egyetlen környékbeli ingatlant sem.

Megtudtuk, hogy a tüzet az egri hivatásos tűzoltók egy vízsugárral és kézi szerszámok segítségével kezdték meg oltani.

A tűzesetben senki nem sebesült meg.

https://www.heol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/szaraz-fu-gyulladt-ki-ostoroson-videoval-1285057/

Bor­zal­mas tra­gé­dia Tö­rök­szent­mik­ló­son, ké­szült­ség­ben a tűz­ol­tók

El­gá­zolt egy em­bert a vonat, a sze­rel­vény mint­egy két­száz­negy­ven uta­sáért men­te­sítő já­ra­tot küld a vas­út­tár­sa­ság.

Személyvonat gázolt el egy embert Törökszentmiklóson, a Babits Mihály utcai vasúti átjáróban. A helyszínre a szolnoki hivatásos és a törökszentmiklósi önkormányzati tűzoltókat riasztották, akik megkezdték a műszaki mentést.

Az elsődleges információk szerint az elgázolt ember súlyos sérüléseket szenvedett, őt a mentők kórházba szállítják.

A vonaton utazó mintegy kétszáznegyven utasért mentesítő járatot küld a vasúttársaság. Az egységek biztosítják a helyszínt és segítenek majd az utasok másik szerelvényre történő átszállításában. A vasúti közlekedésben forgalomkorlátozásra kell számítani.

https://ripost.hu/cikk-borzalmas-tragedia-torokszentmikloson-keszultsegben-a-t-zoltok?source=hirstart

Robbanás egy német erőműben, 200 tűzoltó küzd a lángokkal

Komoly robbanás történt szombatra virradóra egy német hőerőműben és olajfinomítóban ingolstadtnál. Az első jelentések szerint nyolcan sérültek meg, halottakról nem tudni. A helyszínen több mint 200 tűzoltó igyekszik megfékezni a lángokat, 1800 embert kitelepítettek a környékről a sűrű füst miatt.
 

Az ingolstadti erőmű 840 MW teljesítményével Bajorországban is a jelentősebbek közé tartozik. A szombati baleset okairól egyelőre semmit nem lehet tudni. A robbanás szombat hajnalban történt az erőmű cseppfolyós földgázt (LNG) tároló részén.

Amellett, hogy a rendőrség biztonsági okokból egy egész falunyi népességet telepített ki a környékről a füst miatt, egy 130 hektáros területet is lezárták. Ezzel a saját biztonságukkal kevéssé törődő bámészkodókat is távol akarják tartani.

000 18R6GN

https://index.hu/kulfold/2018/09/01/robbanas_egy_nemet_eromuben_200_tuzolto_kuzd_a_langokkal/

Tallér Ákos a legkitartóbb tűzoltók között

Hétvégén rendezték meg a legerősebb, legkitartóbb tűzoltók népszerű nemzetközi viadalát a kétnapos TFA (ToughestFirefighterAlive) sportbajnokságot Bükön. Idén hét országból százhatvankilenc tűzoltó indult a nemzetközivé vált versenyen, melyen részt vett a csornai önkéntes tűzoltók képviseletében Tallér Ákos is, akinek édesapja a csornai tűzoltóságon dolgozott, így már a gyerekkori élmények megalapozták az önkéntes tűzoltóvá válását.

A Potyondon lakó, csornai születésű fiatal megkeresésünkre elmesélte, hogy 2015 nyarán, balatoni vízimentőként szerette meg az életmentést és az egyenruhás hivatást. 2011-től már a tűzoltó egyesület gyerekcsapatában versenyzett, majd 18 éves korában elvégezte a 40 órás tűzoltó alaptanfolyamot. A képzés elvégzésével lehetősége nyílt csatlakozni az egyesület vonulós tagjaihoz, ezáltal részese lehetett több gyakorlatnak, rendezvénybiztosításnak, káresetnek.

2017 augusztusától az Országos Mentőszolgálat Kapuvári Mentőállomásán teljesít szolgálatot, mint gépkocsivezető.

A fiatal ÖTE-s elmondta, a hétvégi nemzetközi megmérettetés a résztvevők fizikai tűrőképességét tette próbára, melynek lényege az erő, a kitartás, a gyorsaság és a pontosság volt. A versenyen a hivatásos, létesítményi és önkéntes tűzoltók mellett voltak szakmai képzettség nélküli sportolók is, illetve számos külföldi, többek között lengyel, szlovák, osztrák, cseh és német versenyzők.

Ákos tájékoztatása szerint a felvidéki Nagymagyari Önkéntes Tűzoltók – akikkel testvéregyesületi kapcsolatot ápol a Csornai ÖTE –tagjának, Zsigó Józsefnek az élményei voltak rá nagy hatással, akinek köszönettel tartozik a versenyben nyújtott segítségéért. A fiatal önkéntes tűzoltó köszönetét fejezte ki a Csornai ÖTE-nek és hivatásos tűzoltóknak, a családnak, barátnőjének és a barátainak is a támogatásért.

A fiatal önkéntes tűzoltótól megtudtuk, hogy a verseny első napját teljes menetfelszerelésben, légzőkészüléket használva kellett teljesítenie a résztvevőknek:

 • egy 15 kg-os tömlővel a vállon 4 emeletet lépcsőzni, majd egy 19 kg-os súlyt felhúzni,lefelé minden lépcsőfokra rálépni,
 • egy fém gerendát 1,5 m távolságba egy 4 kg-os kalapáccsal elütni,
 • egy 42 m-es szlalompályán végigfutni, majd egy vízzel teli sugarat kihúzni és egy megadott pontot vízzel eltalálni,
 • egy 80 kg-os bábut elhúzni a célegyenesbe (erre 4perc állt rendelkezésre).

A második napon pedig:

 • két darab, 4 tömlőből álló „alapvezetéket” kellett kihúzni 70 méteres távolságba, majd két „B” tömlőt összetekerni és szabvány dobozba helyezni,
 • egy szabványos doboz tetejére és aljára 50-50 ütést kellett mérni egy 5 kg-os kalapáccsal, majd egy 15 kg-os táskával alagútba futni és egy bóját megkerülni,
 • egy homokkal töltött 80 kg-os vállra vett bábuval 50-60 métert megtenni,
 • egy 3 m-es akadályfalon kötél segítségével átmászni.

Ákos célja a verseny kipróbálása mellett a pályák megadott időkereten belüli teljesítése volt. A 169 versenyzőből a 115. helyen végzett, és egy jó hangulatú versenyen tudott rengeteg tapasztalatot szerezni a következő megmérettetésre.

http://rabakozszive.hu/hirek/csornai/1472-taller-akos-a-legkitartobb-tuzoltok-kozott

Kiégett egy autó
2018. augusztus 31. 08:59

Teljes terjedelmében égett egy személyautó csütörtök kora délelőtt Eger külterületén.

A tűzhöz a megyeszékhely hivatásos tűzoltói érkeztek ki, akik egy vízsugárral oltották el a lángokat, majd megkezdték a jármű visszahűtését és átvizsgálását. Az eset során senki nem sérült meg.

Fotós: Juhász Mihály tű. törm., Tóth Imre tű. törm.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2452-kiegett-egy-auto

Változtak az önkéntes tűzoltó egyesületekre vonatkozó szabályok
2018. augusztus 30. 09:32

Az önkéntes tűzoltó egyesületek támogatásának, tűzoltószakmai ellenőrzésének katasztrófavédelmi feladatairól szóló BM OKF utasítás augusztus 23-án jelent meg a Hivatalos Értesítőben. Az egyik legfontosabb változás, hogy az önkéntes egyesületeket az eddigi négy helyett már csak három kategóriába lehet sorolni.

A jelenlegi első és második kategóriát ugyanis összevonták, mivel eddig is csupán az különböztette meg ezeket, hogy a kettes csoportba sorolt egyesületeknek nem kellett bevizsgálniuk a káresetnél használt eszközöket, szakfelszereléseket. Ilyen könnyítés a jövőben nem lesz. Mivel nincs előírás a gépjárműveken található minimális málhalistára vonatkozóan, így azokat a szakfelszereléseket és védőeszközöket kell a gyártói előírások szerint felülvizsgálni, amelyeket az egyesület felhelyez a járműre és káreseteknél használ. A felülvizsgálat elvégzésére több lehetőség is van. A hivatásos tűzoltó-parancsnokságok térítésmentesen megvizsgálják a tömlőket, létrákat, köteleket, mászóöveket. Az egyéb védőfelszerelések, eszközök, motoros kisgépek, elektromos, hidraulikus, pneumatikus működtetésű szerszámok felülvizsgálatára pályázat útján is igényelhetnek támogatást, de a kisgépek (pl.: láncfűrész, áramfejlesztő) műszaki állapotát az egyesület maga is ellenőrizheti.
 
Ha az önkéntes tűzoltó egyesület tűzoltó gépjárművel, vagy tűzoltáshoz és műszaki mentéshez szükséges szakfelszerelések, oltóanyag, valamint tűzoltó személyzet szállítására alkalmas járművel rendelkezik, el kell dönteni, hogy az adott egyesület aktívan vagy alkalmanként működik közre a feladatok ellátásában. Az egyesület kategóriába sorolásáról a vele együtt tevékenykedő, a szakmai ellenőrzést végző hivatásos tűzoltó-parancsnokság dönt a káreseteknél végzett munka alapján. Emellett jó mérőszám az elküldött káreseti értesítések és a vonulások aránya is. Például az az egyesület, amelyik egy évben ötven értesítést kapott, de csak három-négy káresethez vonult, az nagy valószínűséggel a kettes kategóriába kerül.
 
Az önkéntesek közvetlen szakmai felügyeletét, ellenőrzését az a hivatásos tűzoltó-parancsnokság végzi, amelynek működési területén található az egyesület székhelytelepülése. Több mint ötven, szakmai ellenőrzést végző hivatásos tűzoltóság azonban nem abban a megyében van, amelyikben az önkéntes egyesület székhelye. Az ellenőrzést a hivatásos szervezet természetesen a szabályoknak megfelelően végzi el, de az írásbeli jelentések, pályázati anyagok, egyéb dokumentumok hosszabb idő alatt kerülnek egyik megyéből a másikba. Éppen ezért az új utasítás értelmében már az az igazgatóság és kirendeltség ellenőrzi az önkénteseket, amelyhez a hivatásos tűzoltóság területileg tartozik. Így válhat egységessé az ellenőrzési módszer, a különböző dokumentumokat pedig csak egy megye kezeli a jövőben.
 
A továbbiakban a hivatásos tűzoltóság negyed helyett fél évente végez majd szakmai ellenőrzést, a műszaki biztonsági ellenőrzések pedig megszűnnek. Átfogó ellenőrzésre az eddigi kettő helyett három évente számíthatnak az egyesületek, írásos értékeléseket pedig egyáltalán nem kell készíteni.   Az elmúlt hat évben végrehajtott ellenőrzések nyomán már nem indokolt a jövőben a korábbi szoros szakmai kontroll, a változásoknak köszönhetően pedig jelentősen csökken az ellenőrzésekkel járó adminisztráció.
 
Az utasítás a hivatásos katasztrófavédelmi szervek feladatait rögzíti, az önkéntes tűzoltó egyesületekre vonatkozó kitételek az együttműködési megállapodásokba kerültek. Ezeket kilencven napon belül újra kell kötni.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2451-valtoztak-az-onkentes-tuzolto-egyesuletekre-vonatkozo-szabalyok

Körbálák égtek tegnap este
2018. augusztus 29. 10:12

Mintegy harminc körbála kapott lángra Mezőtárkányon, a Széchenyi István út mögötti területen, kedd este.

A helyi önkéntes és a füzesabonyi hivatásos tűzoltók vonultak, akik két vízsugárral, kéziszerszámokkal és egy erőgép segítségével a lángokat közel két és fél órás megfeszített munkával elfojtották. A tűzesetben senki sem sérült meg.

Fotó: Füzesabony KVŐ

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2450-korbalak-egtek-tegnap-este

Annyi a darázsfészek, hogy már nem vállalják az irtást a tűzoltók

Nem tudják már vállalni a darázsrajok irtását a túrkevei önkéntes tűzoltók. Bár az elmúlt években e tekintetben is segítették a város lakóit, immár csak az irtással foglalkozó szakemberek elérhetőségével tudnak segíteni, s legfeljebb életveszély esetén avatkoznak be.

A katasztrófavédelem tevékenységei között már évek óta nem szerepel a méhcsaládok, darázsrajok eltávolítása, csak akkor, ha életveszély áll fenn.

A túrkevei önkéntes mentő és tűzoltó egyesület azonban sokáig felvállalta az ilyen jellegű feladatokat, előfordult, hogy egyetlen nap alatt három fészket irtottak ki.

Az elmúlt időszakban egyre többen kérték a segítségünket a darázsfészkek eltávolításához, sok esetben még azt is bosszankodva fogadták, hogy az irtáshoz szükséges szerek beszerzését kértük – mondta el Sörös Tibor, az egyesület parancsnoka.

– Azért tartottuk kiemelt fontosságúnak az ilyen jellegű tevékenységet is, mert úgy véljük, önkéntesként minden lehetséges módon segítenünk kell a helyiek biztonságát. Mostanra azonban már egyszerűen nem fér bele a tevékenységünkbe sem időben, sem anyagilag.

– A kivonulásnak, a ruhák használatának ugyanis egyaránt komoly költségei vannak, arról nem is beszélve, hogy nem egyszer a darázsrajt otthagyva kellett valami sürgős esethez vonulnunk.

Így aztán most már a kevi tűzoltók is inkább a darázsirtó, illetve méhrajbefogó szakemberek elérhetőségét adják meg, amikor ilyen jellegű kéréssel keresik meg őket. Mindezt a költségek csökkentése mellett saját biztonságukért is teszik.

– Egy-egy szezonban akár harminc-negyven alkalommal is hívtak bennünket ilyen jellegű kérésekkel – tette hozzá Sörös Tibor.

– Többnyire darázsfészkekről volt szó, ilyenkor arra kértük az érintetteket, hogy szerezzék be a szükséges irtószert, mi pedig egyeztetett időpontban mentünk elvégezni a munkát.

– Bár már rutinosnak számítunk, olykor azért akadnak kellemetlen helyzetek. Van olyan kollégám, akinél időközben már allergia alakult ki a darázscsípésre, de jómagam is fordultam már orvoshoz egy-egy akció után, a sok csípés miatt.

Amint megtudtuk, olykor a legkülönbözőbb helyszínekről kellett eltávolítani a darázsfészket. A darazsak ugyanis nem csak ereszekben, falrésekben telepednek meg szívesen, de előszeretettel bújnak el padlásokon a tetőszerkezetbe is.

Igazán körülményesnek azonban az az eset számított, amikor a padláson tárolt üveggyapot közé költöztek be. Így aztán a tűzoltókat nem csak a darazsak, de az üveggyapot is szúrta munka közben.

Az is előfordult, hogy egymás után két alkalommal is óvodából kellett kiirtaniuk a kártevő rovarokat, miután az udvar száraz földjének repedéseit lepték el.

A méhfarkas a legveszélyesebb

Olykor még a tűzoltók is elrettennek a darazsaktól, leginkább akkor, ha a méhfarkasokra jellemző, lampionszerűen kiépített fészkekkel találkoznak. Úgy tapasztalták ugyanis, hogy ez a fajta a legagresszívabb.

Amint Sörös Tibor parancsnok elmondta, fokozott óvatosságra intenek mindenkit: felszerelés nélkül senki ne próbálja leszedni a fészket, mert a darazsak veszélyesek lehetnek. Súlyos problémákhoz vezethet a csípésük, amit gyakran ők maguk is tapasztaltak az évek során

https://www.szoljon.hu/kozelet/helyi-kozelet/annyi-a-darazsfeszek-hogy-mar-nem-vallaljak-az-irtast-a-tuzoltok-1242201/

Dunaújvárosi tűzoltó a legerősebbek között

Tűzoltók nemzetközi sportbajnokságának adott otthont a hétvégén a Vas megyei Bükfürdő.
 

A legerősebb és legkitartóbb tűzoltók versenyén, vagyis a TFA-n (Toughest Firefighter Alive) százhetvenen álltak rajthoz – köztük hivatásos, önkormányzati és létesítményi tűzoltók –, hogy minél rövidebb idő alatt teljesítsék a sokszor erőt próbáló feladatokat. A nemzetközi mezőnyben Ambrus László tűzoltó zászlós, a dunaújvárosi hivatásos tűzoltóság szerparancsnoka képviselte Fejér megyét.

Az első hat versenyszám során a tűzoltóknak először egy tizenkilenc kilogrammos tömlőt kellett a vállukon egy állványzatra felvinniük, majd az állványzat tetején lévő tárolóba helyezniük. Ezután egy kötéllel két tekercstömlőt húztak fel, amelyeket szintén a tárolóba raktak. Ha ezzel végeztek, egy négy kilogrammos kalapács folyamatos ütésével kellett egy fém gerendát másfél méter távolságra eljuttatniuk, és egy több mint negyvenkét méteres szlalompályát végigfutniuk anélkül, hogy eldöntenék a bójákat, vagy a célt. A verseny folytatásában egy vízzel teli tömlőt húztak el több mint húsz méter távolságra, majd miután a sugárcső átért a lengőajtókon, a vízsugárral eltalálták a célt, utána elzárták és a földre tették a sugárcsövet. A következő feladat során egy nyolcvan kilogrammos bábut cipelve, húzva tértek vissza a célig. Természetesen a tűzoltóknak minden feladatot teljes bevetési védőruhában, légzőkészülék és légzőálarc használata mellett kellett teljesíteniük.

A bajnokság második napja először egy tömlőhúzási és –összeszedési feladatból állt, majd a versenyzők kötélen felhúzták magukat és átmásztak egy palánkon, és a kiépített pályán újabb erőpróbát teljesítettek a négy kilogrammos kalapáccsal, amelyet alagúton történő átbújás és a nyolcvan kilogrammos bábu cipelése követett. Ha sikerült végrehajtani egy-egy feladatot, már „csak” egy dolga maradt a versenyzőknek: leállítani az idejüket mérő órát. Volt, aki mosolyogva, mások a fáradtságtól eltorzult arccal tették ezt meg. Ám a legtöbb versenyző sikeresen teljesítette az első és a második versenynap izzasztó feladatait. Mindezzel tanúbizonyságot tettek arról, milyen kitartás jellemzi a tűzoltókat, legyenek hivatásosok, önkéntesek vagy létesítményiek.

A kétnapos megmérettetésre az ország minden részéről érkeztek tűzoltók, sőt lengyel, német, osztrák, román, szlovák és szlovén versenyzők is részt vettek a küzdelemben. Összesen százhetvenen álltak rajthoz, Ambrus László tűzoltó zászlós a középmezőnyben, a nyolcvanhetedik helyen végzett. A dunaújvárosi hivatásos tűzoltóság szerparancsnoka már második alkalommal indult a legerősebb és legkitartóbb tűzoltók nemzetközi bajnokságán.

https://www.duol.hu/kozelet/helyi-kozelet/dunaujvarosi-tuzolto-a-legerosebbek-kozott-2426889/

Tűzoltó II. tanfolyam
Szervező: OKTÁV Továbbképző Központ Zrt.
Képzési idő: 1 félév
Típusa: OKJ
Szakma: tűzvédelem
Időpont: 2018. szeptember 15.
Helyszín: Budapest, Debrecen, Eger, Esztergom-kertváros, Gyöngyös, Győr, Hódmezővásárhely, Kaposvár, Miskolc, Nyíregyháza, Szeged, Szolnok, Szombathely, Pécs

A szakképesítés OKJ száma: 31 861 03
Engedélyszám: E-000495/2014/A221
Jelentkezés feltétele: érettségi bizonyítvány

A Tűzoltó II. tanfolyam célja, hogy a résztvevők megismerjék a tűzoltó szakma elméleti és gyakorlati alapjait. Több évtizedes képzési tapasztalatunk alapján létrehoztunk egy gyakorlati alapú komplex programot. A tanfolyamon végzett tűzoltók elhelyezkedhetnek önkormányzati vagy létesítményi tűzoltóságokon, valamint a férfiak felvételt kérhetnek a hivatásos tűzoltói állományba.

A Tűzoltó tanfolyamunk elvégzésével résztvevőink képessé válnak:

 • tűzoltási feladatot ellátni
 • műszaki mentést végezni
 • vonulós tűzoltói szolgálatot ellátni
 • napirend szerinti tevékenységet végezni
 • ügyeleti munkát végezni
 • életmentést végezni
 • beavatkozás közben tekintettel lenni a tűzvizsgálatra

Tűzoltó II. tanfolyam - Budapest főbb témakörei:

 • Munkavédelmi alapismeretek
 • Katasztrófavédelmi alapismeretek
 • Szolgálati és jogi alapismeretek
 • Szerelési és mentési ismeretek
 • Tűzoltási és műszaki mentési ismeretek
 • Tűzoltógépjármű alapismeret
 • Gépesített szakfelszerelések alkalmazása
 • Tűzoltó felszerelések, eszközök, védőeszközök
 • Tűzoltási és a műszaki mentési alapismeretek
 • Tűzmegelőzési alapismeretek

Tanfolyami napok: hétvégén

A tanfolyam részvételi díja (elmélet + gyakorlat): 6 x 35 000 Ft (magánszemélyeknek havi kamatmentes részletfizetés)

Az OKJ-s vizsga díja: 70 000 Ft
Kisgépkezelő vizsga: vizsgánként

Kedvezmények:

Kismamáknak: 15 000 Ft kedvezmény (igazolása a gyermek születési anyakönyvi kivonatának bemutatásával történik)
Pályakezdőknek: 15 000 Ft kedvezmény (igazolása a megszerzett legutolsó bizonyítvány bemutatásával történik
Munkanélkülieknek: 15 000 Ft kedvezmény (igazolása a munkaügyi központ igazolásával történik)
Törzsvásárló kedvezmény: 15 000 Ft (igazolása a partnercégnél vagy az OKTÁV Zrt.-nél korábban szerzett bizonyítvány bemutatásával történik)
Páros jelentkezőknek: 15 000 Ft kedvezmény (a jelentkezés alkalmával a jelentkezési lapon feltüntetendő annak a neve, akivel együtt érkezik a tanfolyamra (név + családtag vagy barát felírásával). Mindkét jelentkezési lapon feltüntetendő a másik név.)

A kedvezmények nem összevonhatók.

Fizetést könnyítő lehetőségek:

 • A díjak fizetése egyenlő havi részletekben (a részletfizetési lehetőséget magánszemélyek vehetik igénybe);
 • Nincs első havi nagyobb befizetés;
 • Nincs regisztrációs díj.

A jelentkezés és beiratkozás folyamata:

A legegyszerűbb variáció az online jelentkezés. A jelentkezés másik módja a személyes jelentkezés valamelyik irodánkban. Ebben az esetben érdemes az adott irodánkban lévő valamelyik kollégánkkal előzetesen időpontot egyeztetni, mert ezzel a várakozás lecsökken és Ön értékes időt takaríthat meg.

Az online jelentkezés esetén a jelentkezési lap beérkezése után bekérjük a tanfolyam megkezdéséhez szükséges iskolai végzettségeket esetleges szakmai előképzettségeket igazoló dokumentumokat.(Az irodában történő jelentkezés esetén ezeket a dokumentumokat a jelentkezés alkalmával kérjük).

Amennyiben az előzetes beszélgetések, vagy a beküldött dokumentumok a szakma valamilyen szintű ismeretére utalnak, akkor a jelentkező kérésére egy előzetes tudásszint felmérést végzünk. A korábban megszerzett tudás ismeretében a tanfolyam bizonyos óráinak látogatása alól a tanfolyami résztvevő felmentést kaphat, mellyel rengeteg időt nyerhet és akár jelentős utazási költséget is megtakaríthat.

A jelentkezés és az esetleges tudásszint felmérés után megtörténik a tanfolyami beiratkozás. A beiratkozás általában csoportos formában történik egy előre kitűzött időpontban. A beiratkozás időpontjáról azok kapnak tájékoztatást, akik már kitöltötték a jelentkezési lapot vagy online, vagy valamelyik irodánkban. A beiratkozással kapcsolatos információkat a tanfolyam tervezett kezdése előtt jellemzően másfél-két héttel küldjük ki a jelentkező által megadott e-mail címre.

A beiratkozás alkalmával a résztvevők a törvény által előírt dokumentumok kitöltése mellet számos információt kapnak a tanfolyam menetével, részleteivel kapcsolatban.

További információ:

Stolcz László tanfolyamvezető
Tel.: (20Ö 777-9252 vagy (33) 435-755

Horváth Anikó tanfolyamszervező
Tel.: (20) 777-9247
E-mail: horvath@oktav.hu

Mező Mónika tanfolyamszervező
Tel.: (20) 777-9364
E-mail: mezo.monika@oktav.hu

A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ mellett az OKTÁV Továbbképző Központ Zrt. rendelkezik a Tűzoltó II. képzés megvalósításához szükséges engedéllyel!

Online jelentkezés

Idén lesz az V. Tűzoltó Tájfutó verseny
2018. augusztus 28. 14:51

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és az Egri Spartacus Tájékozódási Futó Sportegyesület az Országos Katasztrófavédelmi Sport Egyesület támogatásával idén is megrendezi a tűzoltók tájfutó versenyét.

mmáron ötödik alkalommal szállnak szembe egymással a tájfutó tűzoltók, hogy eldőljön, kik tájékozódnak a legjobban és kiknek kiváló az állóképessége.

A verseny ideje:                           2018. szeptember 8.

A versenyközpont helyszíne:     Egri Bornemissza Gergely Szakközép-, Szakiskola és Kollégium

                                                       Eger Kertész u. 128.

Az egyéni, kétfordulós, rövidtávú regionális rangsoroló versenyen kell számot adni rátermettségükről a tűzoltóknak. A verseny résztvevői, illetve az őket kísérő családtagok és barátok a két forduló közti pihenőidőben idén is betekintést nyerhetnek a tűzoltók életébe, közelről is megnézhetnek egy tűzoltó autót, akár bele is ülhetnek és a tűzoltáshoz szükséges felszereléseket is megtekinthetik.

Minden kedves tűzoltó kollégát és valamennyi érdeklődőt szeretettel várunk a versenyre.

 

Letölthető dokumentumok:

Legerősebb tűzoltók versenyén voltak
2018. augusztus 27. 14:21

Heves megyéből hét tűzoltó mérette meg magát az ország legerősebb tűzoltója nemzetközi tűzoltóversenyen, Bükfürdőn.

Vas megye idén először adott otthont a TFA (Toughest Firefighter Alive) nemzetközi tűzoltó sportbajnokságnak. Idén hét országból százhatvankilenc tűzoltó vett részt a nemzetközivé vált viadalon.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az „Őrizd a lángot” Alapítvány, a Tűzoltás-mentés Alapítvány és az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület közösen rendezte meg augusztus 24-25-én a versenyt Bükfürdőn. A kétnapos megmérettetésre az ország minden részéről érkeztek tűzoltók, sőt lengyel, német, osztrák, román, szlovák és szlovén versenyzők is részt vettek a küzdelemben.

Az első és a második versenynap izzasztó feladatait a legtöbb versenyző sikeresen leküzdötte és teljesítette, mindezzel tanúbizonyságot tettek arról, hogy milyen kitartás jellemzi a tűzoltókat, legyen az hivatásos, önkéntes, vagy létesítményi.

A meleg, záporokkal tarkított két nap alatt a kollégák és a nézők buzdítása összes erőtartalékuk mozgósítására bírta a résztvevőket. A látványos versenyt sok Vas megyei és Bükfürdőn nyaraló vendég is figyelemmel kísérte, hangosan buzdítva a hazai és külföldi legerősebb tűzoltókat.

Heves megye tűzoltó csapata hét fővel vett részt a megmérettetésen. Hat hivatásos tűzoltó: Istványi Nóra tű. főhadnagy, Barkó Péter tű. zászlós, Barna Lajos tű. törzsőrmester és Hegyi Ádám, Sebők Dávid, Karkusz Csaba tű. őrmesterek, és Csoma Gábor bélapátfalvai önkéntes tűzoltó a két nap alatt tizenkét embert próbáló feladatot teljesített. Istványi Nóra tű. fhdgy. a női indulók között a harminc évnél fiatalabbak korcsoportban a második helyet szerezte meg. Mindenki a teljesítőképességének határait súrolva versenyzett, csapatunk többi tagjai a jó középmezőnyben végeztek.

Gratulálunk versenyzőiknek a nagyszerű helytállásért!

Fotó: Egyed László tű. alezredes, Balogh Eszter Vas MKI

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2448-legerosebb-tuzoltok-versenyen-voltak

Balesetek hétfő reggelre virradó éjszaka
2018. augusztus 27. 10:06

Két balesethez is riasztották megyénk tűzoltóit hétfő reggelre virradó éjszaka.

Fának csapódott egy személyautó az Egert és Felsőtárkányt összekötő út második kilométerszelvényénél, a vasárnapról hétfőre virradó éjszaka. Az egri hivatásos tűzoltókat riasztották, akik a műszaki mentés során áramtalanították a járművet, mely a forgalmat nem akadályozta. A balesetben két gyermek megsérült, őket a mentők kórházba szállították.

Árokba hajtott és felborult egy személykocsi Pétervásárán, a 23-as főút és az Ivády út kereszteződésénél hétfőn, kora reggel. A balesethez a helyi katasztrófavédelmi őrs egységét riasztották. A tűzoltók feszítő-vágóval az összetört autó tetejét levágták és csak ezt követően tudták a járműbe beszorult két utast kimenteni. Egy ember súlyosan megsérült, őt a mentők a kórházba szállítottak.

Fotó: Balog Csaba tű. tőrm. - Pétervására KVŐ

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2447-balesetek-hetfo-reggelre-virrado-ejszaka