Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hírek

70. éves nyugdíjas kollégát köszöntöttünk
2019. február 12. 14:38
Simándi Gyula nyugállományú tűzoltó alezredes, a katasztrófavédelem jogelőd szervezetének, a Heves Megyei Tűzoltó-parancsnokságnak volt a parancsnok-helyettese 2000-ig. Az alezredes a közelmúltban ünnepelte 70. születésnapját. Ezen alaklomból köszöntötte a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A nyugalmazott alezredes 1981-ben kezdte meg a szolgálatot a megyei tűzoltó-parancsnokság berkeiben. A BM Tűzoltó Kiképző Központban sikeres tiszti alapismereti vizsgát, majd 1982-ben kiváló eredménnyel tiszti átképző vizsgát tett. A tanfolyamokon és a vizsgákon elért eredményeiért soron kívül tűzoltó főhadnaggyá léptették elő. Vezetői javaslatára 1983-ban már megyei tűzoltóparancsnok-helyettesnek nevezték ki. Munkája során a Heves Megyei Tűzoltó-parancsnokság alárendeltségébe tartozó szervezeti egységeket szakmai, tűzmegelőzési, tűzoltási tevékenységét irányította és felügyelte. Felelős volt a személyi állomány szakmai felkészültségéért és a szolgálati fegyelméért is. Példamutató szorgalmával, szakmai felkészültségével a személyi állomány magas fokú tiszteletét vívta ki, pályafutása során vezetői többször dicséretben és jutalomban részesítették. 2000–ben közel húsz év szolgálati viszony után nyugállományba vonult. A parancsnok-helyettes szívügyének tartotta az egri régi tűzoltó laktanya megőrzését és múzeummá alakítását. Sokat tett azért, hogy 1999. évben megnyíljon az Egri Tűzoltó Múzeum, ahol a megyei hivatásos és önkéntes tűzoltók gyűjtéséből állandó kiállítás nyílt, és az érdeklődők megtekinthették a régi tűzoltó eszközöket, felszereléseket és ruhákat.

Elmondta, hogy nagyon örült a meghívásnak, az őt üdvözlő állománnyal megosztott pár régi, emlékezetes történetet. Az ünnepélyes találkozó végén a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetői sok erőt és jó egészséget kívántak az alezredesnek.

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2596-70-eves-nyugdijas-kollegat-koszontottunk
 
Konyhában keletkezett a tűz
2019. február 12. 09:49
Tűz ütött ki egy családi ház konyhájában hétfő délután Hatvanban, a Fürdő utcában.

A tűzhely és a páraelszívó kapott lángra sütés közben. A hatvani hivatásos tűzoltók egy vízsugárral eloltották a lángokat, majd átszellőztették az épületet. A tűzeset során egy ember égési sérüléseket szenvedett, ezért őt a mentők kórházba szállították. Az oltási munkálatokat követően az épület lakható maradt.

Fotó: Berecz Tamás tű. tőrm.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2595-konyhaban-keletkezett-a-tuz

 
A szén-monoxid-mérgezés egész évben megelőzhető!
2019. február 11. 14:58
A közelmúltban egy felsőtárkányi család segélyhívást adott le, miszerint két gyermekük rosszul érezte magát, feltételezésük szerint szén-monoxid szivároghatott a fűtő berendezésből. Az egri hivatásos tűzoltókat riasztották, kiérkezésük előtt a mentők már a két fiatalt kórházba szállították. A lánglovagok mérőműszereik segítségével ki tudták mutatni a „csendes gyilkos” jelenlétét a levegőben. A család négy tagja enyhe szén-monoxid-mérgezést szenvedett.

A családnak nem volt szén-monoxid-érzékelő elhelyezve a gázüzemű berendezés közelében, pedig annak használatával megelőzhető lett volna a baj. A gázkazán. a gázüzemű átfolyós vízmelegítő, vagy gázbojler és a páraelszívók egyidejű működése esetén egy teljesen zárt fürdőszobában percek alatt elhasználódik a rendelkezésre álló levegő. Az így keletkező vákuum hatására az égéstermékek visszaáramlanak a kéményből a készülékbe, majd a fürdőszobába. A szén-monoxiddal kapcsolatos balesetek több mint fele a fürdőszobákban történik. Az okok között pedig a levegő utánpótlás hiánya szerepel az első helyen.

A fűtési szezon végével csökken valamelyest a szén-monoxid-mérgezés kialakulásának veszélye, de nem szűnik meg teljesen. Az egész évben használt gázüzemű átfolyós vízmelegítők, bojlerek és az időszakosan használt fatüzelésű kályhák, kandallók karbantartásának elmulasztása esetén a fűtési szezonon kívül is fennáll a szén-monoxid-mérgezés kialakulásának kockázata.

Biztonságunk érdekében ajánlott a hazai forgalomban lévő „megfelelő” minősítéssel rendelkező CO-érzékelők közül beszerezni. A vegyes tüzelésű és a nyílt égésterű gázüzemű berendezések használata fokozott figyelmet igényel. Az üzemeltetés biztonságát növeli egy helyesen felszerelt CO-érzékelő. Az érzékelőt a telepítési leírás szerint szereljük fel, a felszerelés után figyelmesen olvassuk át a használati utasítást. Az eszközök hasznos élettartamát a leírás tartalmazza, ami típustól függően hét és tíz év közé tehető. Ezen időtartam az eszközön elhelyezett matricán leolvasható, így időben tudunk gondoskodni a cseréről. A legtöbb hazai forgalomban lévő eszköz elemről üzemel. Az elem merülését hang- és fényjelzéssel tudatja a berendezés, de mi magunk is tesztelhetjük a „teszt” gomb megnyomásával. Ha bizonytalanok vagyunk az elem élettartamát illetően cseréljük le a készüléket. A CO-érzékelő életet menthet!

A CO-érzékelők pozitív listáját az alábbi linket tekintheti meg:

Megfelelő CO érzékelők

A nem megfelelő CO-érzékelők listája:

Nem megfelelő CO érzékelők

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2594-a-szen-monoxid-mergezes-egesz-evben-megelozheto
 
Beszorult egy ember a roncsolódott autóba
2019. február 11. 09:16
Összeütközött egy hókotró jármű és egy személyautó Parádon, a Kossuth Lajos úton, vasárnap hajnalban.

A személygépkocsiba beszorult egy sérült. A pétervásárai hivatásos és a parádi önkéntes tűzoltók áramtalanították a gépkocsit, majd az összetört járművet feszítővágó berendezéssel megbontották, hogy a sérültet ki tudják emelni, akit ezt követően átadtak a mentőknek.

Fotó: Bleszity Erik tű. zls.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2593-beszorult-egy-ember-a-roncsolodott-autoba

 
Idén is Kékestetőn síeltek a tűzoltók
2019. február 08. 09:09
Már évek óta hagyomány, hogy télen Kékestetőn összegyűlik több mint száz tűzoltó, hogy síelésben és terepfutásban mérjék meg magukat. Így történt ez idén február 7-én is: az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület és a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság gyönyörű, verőfényes időben tartotta meg a 2019. évi Tűzoltó Si- és Téli Terepfutó Versenyt.

Az ország legmagasabb pontján, Kékestetőn több mint százan jelentek meg csütörtök reggel, az egész napos versenyre az ország minden tájáról érkeztek tűzoltók. Sokan családtagjaikkal együtt jöttek. A rendezvény fő célja az volt, hogy a téli sportokért rajongó tűzoltók szervezett körülmények között, mégis kötetlenül adhassanak számot sítudásukról és terepfutó képességükről. A résztvevők szabad síeléssel indíthatták a napot, délelőtt tíz órakor pedig már rajthoz is állhattak a futók: egy rövid technikai értekezlet után először hét női versenyző, majd huszonegy férfi terepfutó vágott neki a kékestetői futókörnek, nem könnyű pályán. A vállalkozó szellemű hölgyek a gyönyörű természeti környezetben háromezer métert futottak, a férfiak pedig egy hatezer méteres távot teljesítettek, több mint háromszáz méter szintkülönbséggel. A pálya erdőben, csúszós útszakaszon és több centiméteres hóban vezetett keresztül.
 
A terepfutóverseny győztese a nők mezőnyében Istványi Nóra és dr. Antalicz-Gergelics Natália, míg a férfiak között Nemes Bálint és Hajnal Sándor lett.
 
A tűzoltók sí- és snowboardversenye délután fél kettőkor kezdődött. A verseny egy négyszáz méteres pályán, műlesiklás stílusban zajlott, a dobogóra pedig a legjobb időt teljesítő versenyzők állhattak fel. A síelők aranyérmét végül Horváth Orsolya, Beck Roland, Juhász Péter, Tanka László és Berta Bence nyakába akasztották a szervezők.
 
A dobogós helyen végzők ünnepélyes keretek között vehették át a megérdemelt érmeket, okleveleket és ajándékutalványokat Tanka László tűzoltó ezredestől, az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület alelnökétől és Czinege Lászlóné tűzoltó ezredestől, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság gazdasági igazgatóhelyettesétől. A Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület egy különdíjat ajánlott fel, amelyet Baukó Péter vehetett át a rendezvény legaktívabb sportolójaként. Ő futásban, snowboardozásban és síelésben is próbára tette magát, ráadásul két számban is sikerült dobogós helyen végeznie.

Fotó: Nagy Csaba tűzoltó főhadnagy

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2592-iden-is-kekesteton-sieltek-a-tuzoltok
 
Tűzesethez riasztották az önkéntes tűzoltókat
 
2019. január 28-án késő délután lángok csaptak fel egy horti családi ház melléképületében, ahová a hatvani hivatásos, és a horti önkéntes tűzoltókat riasztották. Két gépjárműfecskendővel, és egy vízszállítóval érkeztek a helyszínre, ahol már a melléképület teljes terjedelmében égett. A kiérkező egységek egy órán belül körbehatárolták a tüzet, ami így nem terjedt át a főépületre. A beavatkozás során személyi sérülés nem történt, az anyagi kár jelentős. 

51163548_227342921481256_2316821688651612160_n.jpg

50844713_317565042217106_3350322331967815680_n.jpg

img-d5cfe9b195aa390e441571befd660253-v.jpg

http://www.horthotke.hu/cikkek/hotke-hirek/

Jégről mentési gyakorlat Egerszalókon
2019. január 29. 14:49

Jégről mentési gyakorlat Egerszalókon

Gyakorlatot szervezett a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az egri, a füzesabonyi hivatásos tűzoltók és az Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport részére az egerszalóki Laskó-völgyi víztározón.

A gyakorlat célja az volt, hogy a beavatkozó állomány a jégen tartózkodás biztonsági szabályait és a jégről mentés szakszerű végrehajtását gyakorolja.

A feltételezés szerint a téli hidegben a víztározó felszíne befagyott, de a jég vastagsága nem érte el a biztonságos vastagságot. Egy férfi lékhorgászni indult, a lék vágása közben a tó jege beszakadt a súlya alatt. Az esetet jelezték a 112-es segélyhívó számon, ahonnan a bajbajutott mentésére riasztották a tűzoltókat.

Elsőként a mentőcsoport tagjai mutatták be, hogy ők hogyan mentenék ki a bajbajutott embert. Egy gumicsónakkal és egy ahhoz erősített hordággyal közelítették meg a beszakadt férfit két fővel, a lékből kihúzták a szerencsétlenül járt embert imitáló bábut, majd azt a hordágyra fektették. A csoport többi tagja a megadott jelre, a csónakhoz erősített kötéllel kihúzta őket a tó jegéről. A hivatásos tűzoltók pedig bemutatták, hogy a tűzoltó autókon rendszeresített felszereléseket használva hogyan oldanak meg egy ilyen veszélyes helyzetet. Különös figyelemmel védőfelszereléseiket használva, egy tűzoltó kötéllel a társai által biztosítva, létrákon közelítette meg a segítségre szoruló embert. A létrák segítik, hogy a testsúlyunk nagyobb felületen oszoljon el a jégen, ezért kisebb az esélye hogy alattunk is beszakad a jég. Bemutatták a mentés folyamatát egy majd két létrával is, és levegővel felfújt tömlőn is csúsztatták azokat, a gyorsabb haladás miatt.

A tűzoltóknak, szakembereknek sem veszélytelen művelet ez: mentőkötelek és dugólétrák, valamint gumicsónakok, egyéb speciális felfújható eszközök, hordágyak segítségével érkeznek a bajba jutottak mentésére. A hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók az éves kiképzési terv alapján minden évben gyakorlatot szerveznek és gyakorolják a jégről mentés szakszerű mozzanatait.

Minden esetben elmondható, hogy a lék közelében nagyobb esélye van annak, hogy újabb darab törik le a jégből, ezért ajánlatos a lehető legnagyobb távolságból a mentést megkísérelni, ha van rá lehetőség, ilyen helyzetben használhatunk hosszú botot is.

A korcsolyázásra, téli sportolásra szánt területet minden esetben az adott tó üzemeltetője jelöli ki. Amennyiben ilyen terület nincs, úgy tilos és életveszélyes a fagyásnak indult vízfelületen tartózkodni.

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet hogy:

 • csak akkor menjünk jégre, ha az kellő szilárdságú, nem olvadt és nem mozog;
 • csak a kijelölt helyet használjuk;
 • lehetőleg testhez simuló, kis nedvszívó, réteges öltözékben tegyük azt;
 • ne egyedül tartózkodjunk ott, mert
 • így könnyebb egymásra figyelni és baj esetén segítséget kérni a 112-es segélyhívó számon.

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2581-jegrol-mentesi-gyakorlat-egerszalokon

Véget ért a képzéssorozat
2019. január 29. 14:33

A Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség gyakorlati képzés sorozatot szervezett a vasúti veszélyes áru szállítás területén történt veszélyhelyzetek minél hatékonyabb felszámolása érdekében.

A tavalyi évben indult és a napokban ért véget az a gyakorlati képzés sorozat, mely során a hatvani és a gyöngyösi hivatásos tűzoltók részletesen megismerkedhettek a vasúton történő veszélyes áru szállítás (RID) sajátosságaival. A különböző helyszíneken végrehajtott képzések alkalmával az iparbiztonsági felügyelő mutatta be a szállításra használt vasúti járműveken (elsősorban tartálykocsikon) alkalmazandó jelöléseket, a műszaki követelményeknek megfelelő speciális kódokat, a szállított anyagra vonatkozó fuvarokmányokat.

A képzés sorozat célja volt a havária események során elsődleges beavatkozást végző hivatásos tűzoltói állomány szakmai ismeretének bővítése, az egyes vegyi anyagok által előidézett veszélyhelyzetek felszámolására fordított idő csökkentése, ezáltal a hatékonyság növelése, valamint a lakosságvédelmi intézkedések során hozott döntések segítése.

A hatvani vasútállomáson a tavalyi évben bekövetkezett, sósavfolyással járó tartálykocsi sérülés is rávilágított arra, hogy szükséges a beavatkozók szakmai tudásának bővítése, hiszen a veszélyes áru szállítás olyan speciális terület, ahol egy bekövetkezett káresemény során a lakosság és a környezet védelme kiemelt jelentőségű, a felszámolás hatékonysága akár létkérdés is lehet.

Az oktatásokon résztvevő tűzoltók visszajelzései pozitívak, a képzéseken olyan új ismeretekkel bővült szakmai tudásuk, melyek alkalmazásával a beavatkozások még hatékonyabbá tehetők.

A képzés sorozatot követően a káreseményekhez vonuló tűzoltó járműveken elhelyezésre kerültek olyan speciális anyagok, melyek alkalmazásával a veszélyes anyagok szabadba kerülése egy tartályrepedés, kilyukadás esetén rövid időn belül, ideiglenesen megszüntethető.

Fotó: Gyöngyösi KVK

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2580-veget-ert-a-kepzessorozat

Melléképület gyulladt ki Horton
2019. január 29. 08:34

Kigyulladt egy körülbelül hatvan négyzetméter alapterületű családi ház melléképülete hétfő késő délután a Heves megyei Horton, a Hunyadi János úton.

A hatvani hivatásos és a horti önkéntes tűzoltókat riasztották, akik három vízsugárral eloltották a lángokat, majd átszellőztették az épületet. A tűzben senki nem sérült meg.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2579-mellekepulet-gyulladt-ki-horton

Szakadékba zuhant egy autó
2019. január 28. 09:43

Letért az úttestről, majd szakadékba zuhant egy személygépkocsi a 24-es főúton, Gyöngyössolymos és Mátraháza között, vasárnap este.

A gyöngyösi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik a gépjármű vezetőjét mentőkötél és hordágy segítségével kimentették, majd átadták őt a mentőknek.

Fotó: Gyöngyös HTP

Balesetek a csúszós utakon, lakástűz
2019. január 25. 10:20

Négy balesethez kérték a tűzoltók segítségét Heves megyében csütörtökön, melyek a télies időjárásban, a csúszós utakon történtek csütörtökön. Pénteken hajnalban pedig egy családi ház tetőszerkezete kapott lángra.

Egy személyautó és egy kistehergépjármű ütközött Hatvanban, a Tarjáni úton. A város hivatásos tűzoltói áramtalanították a járműveket, a mentők egy embert kórházba szállítottak. Árokba csúszott egy autó Egerszólát térségében. Az egri hivatásos tűzoltók a műszaki mentés során kerekeire állították az autót, a balesetben senki sem sérült meg. Összeütközött két gépkocsi az Erdőtelek és Kál közötti úton. A hevesi hivatásos tűzoltók végezték a műszaki mentést, a mentők egy embert szállítottak kórházba. A Gyöngyöst és Karácsondot összekötő úton két személyautó karambolozott. A gyöngyösi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket. Az ütközésben egy ember megsérült, őt a mentők ellátták.

Kigyulladt egy családi ház tetőszerkezete Hatvanban a Mártírok útján, pénteken kora hajnalban. A hatvani hivatásos tűzoltókat riasztották, akik három gépjárművel vonultak, majd négy vízsugárral megfékezték a lángokat. Az épületet minden lakónak sikerült időben elhagynia, a tűzben senki sem sérült meg.

Fotó: Dudás Gábor tű. tzls - Hatvan HTP / Nagy-Pál Sándor tű. tőrm. - Heves KVŐ

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2577-balesetek-a-csuszos-utakon-lakastuz

Kigyulladt egy autó, szivárgott egy gázpalack csütörtökön
2019. január 24. 14:29 út

Kigyulladt egy személyautó Hatvanban, a Várkonyi Sándor utcában, a csütörtökre virradó éjszaka.

A hatvani hivatásos tűzoltók vonultak, akik egy vízsugárral percek alatt elfojtották a lángokat. A tűzben senki sem sérült meg.

Gázpalackból szivárgó gáz robbant be egy családi házban Zagyvaszántón, a Damjanich úton, csütörtök reggel. A hatvani hivatásos tűzoltók áramtalanították az épületet, majd kihozták a házból a szivárgó palackot. A robbanás következtében a mintegy száz négyzetméter alapterületű épület tartószerkezete megsérült, így a ház lakhatatlanná vált. Az eset során egy ember megsérült, őt a mentők kórházba szállították.

Fotó: Dévai Balázs tű. fhdgy.

 

Halálos tűzeset Horton
2019. január 23. 10:15

Kigyulladt, majd teljes terjedelmében égett egy családi ház több szobája Horton, a Kertalja utcában, a szerdára virradó éjszaka.

A hatvani hivatásos tűzoltók két gépjárművel vonultak és két vízsugárral fojtották el a lángokat. A tűz oltása közben a ház egyik szobájában, a leszakadt mennyezet törmelékei alatt egy megégett holttestet találtak a tűzoltók. A tűz keletkezési okát a Heves megyei katasztrófavédelem vizsgálja.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2575-halalos-tuzeset-horton

Kigyulladt egy autó Kiskörén – Mit tegyünk, ha ég az autónk?
2019. január 22. 12:12

Teljes terjedelmében égett egy személyautó Kiskörén, az Arany János úton, hétfő délután. A tiszanánai önkormányzati tűzoltók vonultak, akik egy vízsugárral percek alatt elfojtották a lángokat. A tűzesetben senki sem sérült meg.

A gépjárműtüzek megelőzése érdekében nagyon fontos a járművek szakemberrel történő rendszeres karbantartása. A legtöbb autótűz műszaki meghibásodásból - rövidzárlat, akkumulátor-meghibásodás, vagy egy nem kellően rögzített kábel kidörzsölődéséből - adódik.

Személyautóknál műszaki hiba esetén leginkább a motortérben csapnak fel a lángok. A továbbterjedés megfékezésére a kezdeti állapotban még van esély, ennek hiányában nagyon gyors a tűz terjedése, egy-két perc alatt az egész jármű lángokba borulhat. Ilyenkor nem csak az autónk károsodhat, hanem a benne tartózkodó személyek, utasok is közvetlen életveszélynek vannak kitéve.

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet, hogy a gépjárművekben keletkezett károk csökkentésén és a sérülések megelőzésében segíthetünk mi magunk is, hiszen számos forrásból lehet beszerezni olyan tűzoltó készüléket, amely egy kezdődő gépjárműtűz eloltására alkalmas. Ha saját testi épségünk kockáztatása nélkül gyorsan el tudjuk oltani a tüzet akkor könnyebben üzemképessé lehet tenni az oltást követően járművünket, szemben azzal amelyet teljes terjedelmében elborítottak a lángok.

Nagyon fontos:

 • Ha füstöt észlelünk vagy tüzet látunk az autóban, biztonságosan álljunk félre az első lehetőségnél a gépjárművel és szálljon ki minden benntartózkodó ember!
 • Használjuk az elakadásjelzőt!
 • Amennyiben az autó utasterében keletkezett tűz és van nálunk tűzoltó készülék, akkor kezdjük meg a tűz oltását!
 • A motortérben keletkezett tűznél a hirtelen kiáramló meleg levegő és a forró karosszéria a motorháztető felnyitása során égési sérüléseket okozhat. A motorháztető felnyitását különös gonddal végezzük, és minden esetben a tűz oltására előkészített tűzoltó készülékkel a kezünkben tegyük!
 • Minden esetben hívjuk a tűzoltókat!
 • Nem feledkezzünk meg az utakon közlekedő és bajba került embertársainkról sem! Ha mások járművében keletkezik tűz, a tőlünk elvárható módon nyújtsunk segítséget!

Fotó: Illusztráció – Heves MKI

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2574-kigyulladt-egy-auto-kiskoren-%E2%80%93-mit-tegyunk-ha-eg-az-autonk

250 önkéntes tűzoltó indult északra segíteni, köztük csallóköziek és mátyusföldiek!

2019. január 19. - 09:07

A hókatasztrófa által sújtott településekre indultak szombaton önkéntes tűzoltók a délnyugat-, illetve északkelet-szlovákiai járásokból.

250 önkéntes tűzoltó indult északra segíteni, köztük csallóköziek és mátyusföldiek!

Az önkéntes tűzoltókat evakuációs autóbuszokkal szállítják, reggel hét és nyolc között indultak útnak, összesen mintegy 250-en. Először Námestovóra érkeznek, onnan szállítják őket tovább az egyes településekre. Érkezésük az északi városba 10-11 óra között várható - árulta el Zuzana Farkasová, a tűzoltóság szóvivője.

Két autóbusz indul Nagyszombatból, kettő Eperjesről, további egy pedig Nyitráról. A Galántai, Dunaszerdahelyi, Komáromi, Szenci, Érsekújvári, Senicai, Skalicai, Bazini, Kisszebeni, Bártfai és Eperjesi járásokból származó önkéntesek segítenek a hókatasztrófa által sújtott falvakban.

Fotók az útnak induló önkéntesekről, az elsőn az alistáliak:

https://parameter.sk/250-onkentes-tuzolto-indult-eszakra-segiteni-koztuk-csallokoziek-es-matyusfoldiek

2019. évi Tűzoltó Síverseny és Téli Terepfutó Verseny
2019. január 18. 11:27

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesülettel közösen február 07-én, Kékestetőn megrendezi a 2019. évi Tűzoltó Sí- és Téli Terepfutó Versenyt.

Ezen a napon már a kora reggeli óráktól várjuk majd a síelni, snowboardozni és a téli Mátrában kikapcsolódni vágyókat. A terepfutó versenyt délelőtt, a sí és snowboard versenyt a délutáni óráktól tervezzük megtartani.

A rendezvény időpontja az időjárás függvényében változhat.

Letölthető dokumentumok:

Fotó: Heves MKI

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2573-2019-evi-tuzolto-siverseny-es-teli-terepfuto-verseny

Lakástűz Felsőtárkányban
2019. január 17. 09:44

Kigyulladt egy lakóház egyik szobája Felsőtárkányban, a Csákó utcában, szerda kora este.

A tűz a tetőszerkezetre is átterjed. Az egri hivatásos tűzoltók három gépjárművel vonultak, majd két vízsugárral megfékezték a lángokat. A tűzben senki sem sérült meg, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. A megyei katasztrófavédelem az esettel kapcsolatban tűzeseti helyszíni szemlét folytatott le.

Fotó: Egri HTP

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2572-lakastuz-felsotarkanyban

Újra egy kémény közelében keletkezett tűz
2019. január 15. 14:39

Egy családi ház kéménye melletti gerenda izzott Mátraderecskén, az Árpád vezér utcában, hétfőn kora este.

A pétervásárai katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltói a födémet egy négyzetméternyi területen megbontották, az izzó részeket átlocsolták, majd az érintett területet hőkamerával átvizsgálták. Az egység ennek a kéménynek a használatát megtiltotta, a rákötött kandallót leválasztotta róla. A másik, jó állapotú, új kéményről az égéstermék elvezetése megoldott volt, így lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2571-ujra-egy-kemeny-kozeleben-keletkezett-tuz

Hétvégi események
2019. január 14. 12:26

Heves megye tűzoltói a hétvégén két tűzestnél oltottak, három műszaki mentésnél avatkoztak be és három téves jelzés érkezett műveletirányító központunkba.

Szombaton reggel a szalagkorlátot átszakítva, az út menti árokba hajtott egy kisteherautó az M3-as sztráda 65-ös kilométerénél. A hatvani hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet, majd biztosították a helyszínt. A balesetben senki sem sérült.

A délutáni órákban egy kéményben keletkezett tűz Hatvanban, a Horváth Mihály úton. A tűz átterjed a családi ház tetőszerkezetére, amelyet rövid időn belül lángok borítottak el. A hatvani hivatásos tűzoltók három gépjárművel vonultak és két vízsugárral oltották el a tüzet. A tűzesetben egy ember megsérült, őt a mentők kórházba szállították.

Szombat este két személyautó frontálisan ütközött a 3-as számú főút 64-es kilométerszelvényénél, Hort térségében. Azt ütközést követően az egyik jármű motortere kigyulladt. A hatvani hivatásos tűzoltók egy vízsugárral fékezték meg a lángokat, a balesetben egy ember sérült meg, őt a mentők kórházba szállították.

A szombatról vasárnapra virradó hajnalban egy ember lába szennyvízcsőbe szorult Ostoroson. Az egri hivatásos tűzoltók kiszabadították a férfit, akit a mentők kórházba szállítottak

Vasárnap délelőtt az egyik egri bevásárlóközpont tűzjelzője tüzet jelzett. Az egri hivatásos tűzoltók a protokoll alapján nagy erőkkel vonultak a jelzés helyszínére, amelyet ki is ürítettek. Mintegy kétszázötven embernek kellett elhagynia az épületet. A tűzoltók a bevásárlóközpontot átvizsgálták, tüzet illetve tűzre utaló jelet nem találtak. A tűzjelző műszaki meghibásodás miatt tévesen jelzett. Az eset során senki sem sérült meg.

Vasárnap este egy családi ház kéményében lerakódott korom gyullad be Gyöngyösorosziban, a Petőfi Sándor utcában. A gyöngyösi hivatásos tűzoltók a kéményben égő égésterméket kéziszerszámokkal eltávolították. Az eset során nem sérült meg senki, a lakóknak nem kellett elhagyniuk otthonukat.

Fotó: Borsodi Dávid tű. őrm. / Nagy Zoltán tű. ftőrm.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2570-hetvegi-esemenyek

Több mint kétezerszer vonultak 2018-ban megyénk tűzoltói

munkában a tűzoltók 

Ahogy azt már a Heol.hu olvasói megszokhatták, portálunk rendszeresen beszámol a megyét érinti tűzesetekről. Az új esztendőt átlépve készítettünk olvasóinknak egy összefoglalót arról, hogyan telt lánglovagjaink 2018-as éve.

Nagy Csaba, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője arról tájékoztatta lapunkat, 2018-ban összesen 2414 káreseményhez riasztották a megyei katasztrófavédelem egységeit. Ebből 1302 tűzeset, 1112 pedig műszaki mentés volt.

– A tavalyi évhez viszonyítva közel tíz százalékkal csökkent a káresetek száma – közölte Nagy Csaba. – Tizenegy esetben kellett tűzvizsgálati eljárást indítani, melyeket le is zártak. Tűzoltóink 231 olyan káresetnél avatkoztak be ahol személyi sérülés is történt. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot 105 esetben riasztották tűzhöz, vagy műszaki mentéshez. Negyvenhét jelzés érkezett kéménytüzekkel kapcsolatban, amely 40 százalékkal kevesebb, mint 2017-ben.

A sajtószóvivőt megkértük: emeljen ki pár „emlékezetes” esetet a tavalyi évből.

Augusztusban gyulladt ki egy családi házzal egybeépített melléképület Abasáron, a Zöldfa utcában, majd a lángok rövid időn belül két másik melléképületre is átterjedtek – emlékezett vissza. – A helyszínre nagy erőkkel érkeztek ki a hatvani és a gyöngyösi hivatásos tűzoltók, a füzesabonyi és a hevesi katasztrófavédelmi őrsök hivatásos tűzoltói, valamint az abasári önkéntes tűzoltók, akik a gyöngyösi katasztrófavédelmi kirendeltség-vezető irányítása mellett közös erővel, több oldalról támadva, négy vízsugárral oltották el a lángokat, majd hozzáláttak az épületek átvizsgálásához. Az égő melléképületekben több gázpalackot is tároltak, melyek közül néhányat sikerült a tűzoltóknak kihozniuk, a túlhevült palackokat azonban a helyszínre kért rendőrség készenléti egysége mesterlövészének kellett kilőnie. Az egységek a tűzoltás és a túlhevült gázpalackok kilövésének idejére az égő épületek környezetében álló ingatlanokból összesen ötvenöt embert menekítettek ki, akik a lángok eloltása után visszatérhettek otthonaikba. Az eset során senki nem sérült meg.

Nagy Csaba a tavalyi év második legnagyobb akciójaként emlegeti a hatvani, Csányi úti hulladékfeldolgozó-esetét.

– A feldolgozóban tizenötezer szelektív hulladékbála gyulladt meg – mesélte. – A hatvani, a gyöngyösi, valamint az aszódi katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltóit és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot riasztották a tűzhöz. A nagy erőkkel kivonuló tűzoltó egységek több oldalról, hét vízsugárral kezdték meg az oltást. A lángokat sikerült elfojtani másnap reggelig, de a felhevült hulladék izzását nem tudták megállítani.
A hatvani és a gyöngyösi tűzoltóegységek felváltva, három napon keresztül, éjjel-nappal azon dolgoztak, hogy az izzó bálákat szétbontsák, majd azok végleges oltását elvégezzék.

Komoly erőfeszítés mellett, hosszan tartó vízsugárral sikerült csak a Csányi úti telepen elfojtani a tüzet
Fotó: HMKVI

Munkájukat munkagépek is segítették – emlékezett vissza Nagy Csaba az esetre. – Amikor a füstölés a szét nem bontott báláknál
felerősödött, a szakemberek habtakaróval borították be az izzó részeket a környezeti terhelés csökkentése érdekében. Az oltási munkálatokkal párhuzamosan a katasztrófavédelmi mobil labor folyamatos méréseket végzett a hulladéktelepen és a környező településeken. A térségben azonban egészségre káros koncentrációban veszélyes anyagot nem jeleztek a műszerek.

A 2018-as évben több olyan esetről is beszámoltunk, amely során kigyulladt családi házhoz vonultak a lánglovagok. Előfordult ilyen többek között Verpeléten, Istenmezején, Kálban, Karácsondon, Egerben, Gyöngyösön.

Mintegy negyven négyzetméter alapterületű ingatlan égett le novemberben Istenmezején
Fotó: Smuczer László tű. zls. / HMKVI

Tragédia sajnos a tavalyi évben is akadt. Augusztusban számoltunk be arról: Lőrinciben bennégett egy ember egy családi házban. Mint megírtuk: a szomszéd még hallotta, hogy kiabál az égő házban egy 54 éves férfi. Az egyik szomszéd lett figyelmes a füstre munkából hazafelé menet. A férfit nem sikerült kimenteni az égő épületből.

Tíz hektárnyi lábon álló gabona gyulladt ki júniusban Füzesabonynál. Negyven percig tartott az oltás
Fotó: Tóth Balázs / Heves Megyei Hírlap

Szintén nagy tűzesetnek számított, amikor tíz hektárnyi lábon álló gabona gyulladt ki júniusban Füzesabonynál. Az oltásba bekapcsolódott a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is, velük együtt összesen 18 tűzoltó dolgozott a lángok megfékezésén. Mintegy negyven perces megfeszített munka árán sikerült megakadályozni a lángokat.

Szeptemberben Tiszanánán égett le teljes terjedelmében egy hetvenöt négyzetméteres lakóház. Mivel a ház lakhatatlanná vált, az épület öt lakója hozzátartozóknál kapott elhelyezést. Mint megtudtuk, feltehetően egy kábítószeres fiatalember szívhatta le a benzint a kismotorból a verandán, majd odakint rágyújtott. A szomszédban lakó fiú arca, valamint karja égett meg.

Tűzoltó síverseny, terepfutás, új eszközök
Nagy Csaba a tavalyi év egyik kiemelt eseményeként beszélt arról, hogy az Egri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon egy új gépjárműfecskendő és egy vízszállító kezdte meg a szolgálatot 2018-ban.
– Az új magyar gyártású Rába tűzoltó gépjárművek megfelelnek minden korszerű előírásnak és nagyban hozzájárulnak a környék mentő – tűzvédelmének erősítéséhez – fogalmazott.
Kiemelte továbbá: az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület és a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tavaly is megrendezte a tűzoltó-síversennyel egybekötött téli sportnapot, melyre mintegy százharminc induló nevezett az ország minden szegletéből.

https://www.heol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/tobb-mint-ketezerszer-vonultak-2018-ban-megyenk-tuzoltoi-1491610/

Újabb kéményben keletkezett tűz – Előzzük meg a kéménytüzeket!
2019. január 10. 13:10

A kéményben lerakódott korom gyulladt ki egy családi házban Lőrinciben az Árpád úton, szerda éjszaka.

A hatvani hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal távolították el az égő égésterméket. Az eset során nem sérült meg senki, a lakóknak nem kellett elhagyniuk otthonukat.

Minden ötödik lakástűz a kéményben keletkezik. A kéménytüzek megelőzhetőek, ha az ingatlanban élők gondoskodnak a fűtőberendezés és a kémény karbantartásáról, tisztításáról és megfelelő tüzelőanyagot használnak. Aki szilárd tüzelőanyaggal fűt, az a begyújtáshoz ne használjon éghető folyadékot. Ne égessenek el színes papírt, műanyagot, festett, lakkozott, rétegelt vagy nedves fát, illetve háztartási hulladékot vagy fáradt olajat, mert ezek, amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását. Két hét alatt egy teljes szezonnak megfelelő vastagságú réteg alakul ki. A lerakódott koromréteg pedig leszűkíti a kémény belsejét, ami miatt visszaáramolhat a füst a házba, és ez a réteg azért is veszélyes, mert a fűtés hatására izzani kezd, akár meg is gyulladhat, ami lakástűzhöz vezethet. Óvakodjunk továbbá a nyers, nedves fával való tüzeléstől is, mert az is környezetszennyező és ugyanilyen lerakódást okoz a kéményben.

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság figyelmét, ha még nem tették meg, vegyék fel a kapcsolatot megyénk kéményseprőivel, akik a lakossági szolgáltatást térítésmentesen végzik. Személyesen a Klapka György utcai központunkban ügyfélfogadási időben van lehetőség időpontot egyeztetni, telefonon pedig a 1818-as központi számot hívva lehet beszélni a Heves megyei ellátási csoport kéményseprőivel. Ezen felül interneten is lehet időpontot meghatározni, a http://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu honlapon.

Fotó: Illusztráció - Jóri András - BM OKF

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2568-ujabb-kemenyben-keletkezett-tuz-%E2%80%93-elozzuk-meg-a-kemenytuzeket

Családi ház tetőszerkezete lángolt
2019. január 11. 09:10

Kigyulladt egy körülbelül nyolcvan négyzetméter alapterületű lakóház tetőszerkezete Egerben a Verőszala utcában, csütörtök délután.

A megyeszékhely hivatásos tűzoltóit riasztották, akik három gépjárművel vonultak és három vízsugárral eloltották a lángokat. A tetőteres lakóépület alsó szintjét a tűz nem érte el, az eset során senki sem sérült meg.

Fotó: Barna Lajos tű. tőrm.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2569-csaladi-haz-tetoszerkezete-langolt

Kamion pótkocsijának tengelye füstölt az M3-as autópályán
2019. január 08. 09:27

Füstölni kezdett egy kamion pótkocsijának hátsó tengelye az M3-as sztráda 53-as kilométerénél, Hatvan térségében, a keddre virradó hajnalban.

A hatvani hivatásos tűzoltók egy vízsugárral megszüntették a füstölést, majd visszahűtötték a járművet, melynek rakományára a tűz nem terjedt át. Az eset során senki sem sérült meg.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2566-kamion-potkocsijanak-tengelye-fustolt-az-m3-as-autopalyan

Kéménytűz Turán
2019. január 09. 09:12

Egy családi ház melléképületének kéményében lerakódott korom kezdett izzani kedd este Turán, a Magdolna utcában.

A hatvani hivatásos tűzoltók vonultak, akik a kéményben égő lerakódott égésterméket eltávolították. Az eset során nem sérült meg senki, a lakóknak nem kellett lakóhelyüket elhagyniuk.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2567-kemenytuz-turan

Kamion pótkocsijának tengelye füstölt az M3-as autópályán
2019. január 08. 09:27

Füstölni kezdett egy kamion pótkocsijának hátsó tengelye az M3-as sztráda 53-as kilométerénél, Hatvan térségében, a keddre virradó hajnalban.

A hatvani hivatásos tűzoltók egy vízsugárral megszüntették a füstölést, majd visszahűtötték a járművet, melynek rakományára a tűz nem terjedt át. Az eset során senki sem sérült meg.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2566-kamion-potkocsijanak-tengelye-fustolt-az-m3-as-autopalyan

Hónap fotói
2019. január 07. 15:47

Kiválasztottuk november és december hónap fotóit, melyet megyénk tűzoltói készítettek.

Hónap fotói

Hónap fotói

Hónap fotói

2018 november 30-án egy hevesi telephelyen kigyulladt egy kisteherautó. A város hivatásos tűzoltói percek alatt eloltották a lángoló járművet. Az oltás pillanatait Törőcsik Norbert tű. őrmester, a hevesi őrs tűzoltója kapta lencsevégre, egyik képe lett november hónap fotója.

2018 december 28-án Egerben kapott lángra egy étolajjal megrakodott teherautó Az egri tűzoltók négy gépjárművel vonultak és három habsugárral fojtották el a lángokat. A tűzben senki sem sérült meg. A beavatkozáskor Mérai Péter tű. alezredes, az Egri Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője készített képeket, az egyik pedig olyan jól sikerült, hogy elnyerte a december hónap fotója címet.

Különdíjat kapott a Tűzoltó Mikulás hatvani kórházban történt látogatásakor készült fotó. Az Albert Schweitzer Kórházba is a tűzoltókkal érkezett a nagyszakállú, mind a kisgyermekek, mind a felnőttek nagy örömére. A kedves öreg Mikulás körbejárta a gyermekosztályt, ahol a puttonyából minden beteg kisgyermeknek mikulás csomagot ajándékozott, sőt még a kis betegeket látogató szülők és az ápolók is kaptak egy kis édességet. Az ünnepi hangulatú eseményen a gyerekek, ápolók és az osztályon tartózkodó felnőttek egy közös képre összegyűltek, a képet Nagy Csaba tű. főhadnagy, megyei szóvivő készítette.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2565-honap-fotoi

 

Egy idős nőnek segítettek a rendőrök

2019.01.07. 08:29

A somogyi rendőrök kiemelt figyelmet fordítanak az egyedül élő, idős emberekre - olvasható a rendőrség

Egy 67 éves nagybajomi nő vasárnap telefonon segítséget kért a rendőröktől, akiknek elmondta, hogy ugyan rendelkezik a téli időszakra tűzifával, de annak felaprítását és behordását idős koránál fogva, valamint egészségi állapota miatt már nem tudja megoldani.

A nagybajomi körzeti megbízottak felvették a kapcsolatot a Nagybajomi Önkéntes Tűzoltó Egyesülettel. 

Ezután a tűzoltók segítségével felvágták a fát, majd a többnapnyi tüzelőt behordták a lakásba, és befűtöttek.

http://www.origo.hu/itthon/20190107-egy-idos-nonek-segitettek-a-rendorok.html?utm_source=hirkereso

Kéménytüzek okoztak riadalmat

Szabolcsihír

Kéménytüzek okoztak riadalmat

Vasárnap több kéménytűznél avatkoztak be Szabolcs-Szatmár-Bereg megye tűzoltói.  Encsencsen a Táncsics utcában, Nyíregyházán a Foxi utcában, Lónyán a Dózsa György utcában és Leveleken a Vörösmarty utcában a kéményben lerakódott korom izzott. A tűzoltók az izzó részeket kéziszerszámok segítségével távolították el az égéstermék-elvezetőkből. Személyi sérülés egyik esetben sem történt.

Villanyoszlopon lévő kapcsolószekrény égett vasárnap este Nagyhalászban az Arany János utcában. Az ibrányi önkormányzati és a nagyhalászi önkéntes tűzoltók kiérkezése előtt a lánggal való égés megszűnt, az egységek az áramszolgáltató kiérkezéséig biztosították a helyszínt. Személyi sérülés nem történt.

https://szabolcsihir.hu/helyben-jaro/2019/01/kemenytuzek-okoztak-riadalmat

Tároló gyulladt ki Ecséden


2019. január 07. 09:20

Tűzifa izzott be egy tizenhat négyzetméteres tároló helyiségben Ecséden, a

Hársfa utcában, vasárnap este.

A hatvani hivatásos tűzoltók egy vízsugárral fékezték meg a lángokat, amelyek nem terjedtek át a tároló melletti ingatlanra és a tetőszerkezetet sem érintették. A tűzesetben az épületben tartózkodó ember nem sérült meg.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2564-tarolo-gyulladt-ki-ecseden

Tűz volt egy pincében, autó borult az árokba
2019. január 04. 09:21

Csütörtökön két kiemelt beavatkozása volt megyénk tűzoltóinak.

Tűz ütött ki egy lebontott családi ház pincehelyiségében csütörtök délelőtt  Halmajugrán, az Arany János utcában. Gyöngyösről riasztották a hivatásos tűzoltókat, akik két vízsugárral eloltották a lángokat, majd átszellőztették és átvizsgálták a helyiséget. A tűzeset során senki nem sérült meg.

Villanyoszlopnak ütközött egy személyautó csütörtök késő délelőtt Heves megyében, a 3-as főút horti szakaszán. A hatvani hivatásos és a horti önkéntes tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járművet, majd feszítő-vágó berendezés segítségével egy embert az autóból kiemeltek és átadták őt a mentőknek.

Fotó: Kiss Tamás tű. tőrm.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2563-tuz-volt-egy-pinceben-auto-borult-az-arokba

Tizenhét riasztás a hosszú hétvégen
2019. január 02. 11:48

A hosszú hétvégén és szilveszter éjszakáján hat tűzesethez és hét műszaki mentéshez riasztották megyénk tűzoltóit, valamint még négy téves jelzés is érkezett a megyei műveletirányítási központunkba.

December huszonnyolcadikán éjszaka egy kamion gyulladt ki, melynek rakománya csomagolt étolaj volt. Az egri hivatásos tűzoltók négy gépjárművel vonultak és három habsugárral oltották el a tüzet. Az eset során senki sem sérült meg.

December huszonkilencedikén a héhalmi önkéntesek, a jászárokszállási önkormányzati, és a pétervásárai hivatásos tűzoltók árokba csúszott gépjárműveken segítettek.

December harmincadikán teljes terjedelmében égett egy hétvégi ház Eger határában. Az egri hivatásos tűzoltók két vízsugárral oltották el a tüzet, senki sem sérült meg. A markazi hivatásos tűzoltók egy jégbe fagyott őz mentését kísérelték meg, de sajnos az állatot nem tudták megmenteni. A hevesi katasztrófavédelmi őrs tűzoltói pedig kis területen összehordott égő szemetet oltottak.

December harmincegyedikén a hatvani és gyöngyösi tűzoltók is a mentők kérésére segítséget nyújtottak két ajtó kinyitásában. Az éjszaka folyamán két gyermek egy liftben rekedt, őket a gyöngyösi tűzoltók szabadították ki, feszítő-vágó berendezéssel nyitották ki a liftajtót. Egerben vélhetően pirotechnika termék használata során egy lábtörlő gyulladt meg, a tűz a bejárati ajtót veszélyeztette. A tulajdonos a tűzoltók kiérkezése előtt a lángokat elfojtotta, így szerencsére nem történt nagyobb baj.

Január elsején a jászárokszállási önkormányzati tűzoltók egy kályha miatt füsttel telítődött ingatlanhoz vonultak Tarnaőrsre. A gyöngyösi hivatásos tűzoltókat pedig egy kigyulladt gépjárműhöz riasztották.

Fotó: Eger HTP

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2562-tizenhet-riasztas-a-hosszu-hetvegen

Nyugodt szilveszter volt a rendőröknek és a tűzoltóknak is Heves megyében

Ahogy annak lennie kellett, nagy bulival búcsúztatták 2018-at szűkebb hazánkban. Örömteli, hogy az év utolsó napján békésen szórakoztak az emberek, sem a tűzoltóknak, sem a rendőröknek nem kellett kirívó esetben intézkedniük. 
 

Egyesek már kora délelőtt megkezdték a hangolódást az év utolsó napján, mások türelmesebbek voltak, és csak az utolsó órákban vetették bele magukat az éjszakába. Ami persze másnap hajnalig, esetenként reggelig nyúlt. A cél mindkét esetben ugyanaz volt: egy féktelen bulival búcsúztatni az óévet. A megye több pontján is előre szervezett programokkal várták az embereket, de aki inkább a spontán szórakozást választotta, az is talált magának való lehetőséget.

Egerben szokás szerint zsúfolásig megtelt a Dobó tér, ahol koncertek, tűzijáték és lézershow gondoskodott a szórakozásról. Bár az éjszaka alapvetően nyugodtan telt a megyeszékhelyen, a Markhot Ferenc kórház sürgősségi osztályára így is hat túl mámoros fiatalt szállítottak be. Igaz, rendkívüli beavatkozás egyik esetben sem volt szükséges, másnap reggel mindnyájan hazamehettek. Az egri kórház sajtóreferense, Szegedi Erzsébet arról is tájékoztatott, hogy gyermek az első napon nem született az új évben.

Megyénk első gyermeke a gyöngyösi Bugát Pál Kórházban jött a világra az új évben, és a Naira Vilma keresztnevet kapta. A kórház sajtóreferense, T. Bokros Mária közölte, hogy a gyöngyösoroszi kislány délelőtt háromnegyed tízkor született 3050 grammal és 54 centivel. Elmondta, hogy a kórháznak felettébb nyugodt éjszakája volt, alkoholos befolyásoltság miatt senkit nem kellett ellátni a sürgősségin. A hatvani Albert Schweitzer kórházban már több volt a teendő, Zelnik Krisztina sajtófelelős közlése szerint hajnalban hat ittas fiatalt láttak el, rendkívüli beavatkozás azonban egyiküknél sem volt indokolt. A hatvani kórház első bébije 3400 grammal és 55 centivel született, 12 óra után hat perccel. Az István névre keresztelt kisfiú császármetszéssel érkezett, és születését Al Ghaoui Nadim doktor segítette.

Ami a katasztrófavédelem és a rendőrség mérlegét illeti, kritikus esetben nem kellett intézkedni sem szilveszter délelőttjén, sem hajnalban.

Reggel egy lakóház szőnyege gyulladt ki, de a tulajdonos a tűzoltók érkezése előtt megfékezte a lángokat. Tarnaörsön fűrészporos kályha kapott lángra, amit azonban a jászárokszállási és hevesi tűzoltók gyorsan eloltottak. A legnehezebb dolga Mátrafüreden volt a katasztrófavédelemnek, ott ugyanis két gyermek beszorult egy üdülő liftjébe. A kiérkező tűzoltók végül feszítővágóval mentették ki a bajba jutott fiatalokat.

A rendőröknek is nyugodtan telt az év utolsó napja, jóllehet három embert bűncselekmény gyanúja miatt, további kettőt pedig az ellene kibocsátott körözés után elfogtak, egy ittas járművezetővel szemben pedig intézkedtek

https://www.heol.hu/kozelet/helyi-kozelet/nyugodt-szilveszter-volt-a-rendoroknek-es-a-tuzoltoknak-is-heves-megyeben-1478881/

Szilveszterkor is szolgálatban
2018. december 31. 16:26

Megyénkben csaknem 60 tűzoltó áll készenlétben, mintegy 18 járművel az év utolsó napján is, hogy ha bajba kerül valaki, a segítségére siessen. Őket köszöntötték vezetőik az év utolsó napján.

Szervezetünkben immár hagyomány, hogy ezen a napon a vezetők felkeresik az állományt a tűzoltó laktanyákban. Így volt ez a mai napon is. A vezetők megköszönték a tűzoltók egész éves munkáját, boldog új évet és jó egészséget kívántak minden lánglovagnak és családjának. Majd körbejárták a laktanyát, a szertárban megnézték a tűzoltó járműveket és beszélgettek az állomány tagjaival. A tűzoltók konyháját is szemügyre vették, ahol javában készült a szilveszteri menü.

A tűzoltók az év minden napján huszonnégy órás készenlétben vannak, így biztosítják a folyamatos mentő-tűzvédelmet, ez által pedig az emberek biztonságát.

Fotós: Heves MKI

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2561-szilveszterkor-is-szolgalatban

Búcsúztassuk biztonságosan az óévet
2018. december 28. 10:56

A pirotechnikai termékek gyártását, forgalmazását, tárolását és felhasználását a tevékenység helye szerint illetékes rendőr-főkapitányság engedélyezi. A katasztrófavédelem az eljárásban szakhatóságként vesz részt, ami azt jelenti, hogy a rendőrség adja ki az engedélyeket, de ehhez szükség van a katasztrófavédelem hozzájárulására is.

Az engedélyezési eljárások december eleje óta zajlanak. Az engedélyezést követően, december 28. és 31. között a katasztrófavédelem hatósági szakemberei a helyszínen is ellenőrzik a tűzijátékokat árusító helyeket. Évente a megyénkben mintegy tizenkét árusítóhelyet ellenőriznek.

A szakemberek a tűzijátékot árusító konténerek esetében elsősorban azt vizsgálják, hogy a helyszín biztonsági szempontból alkalmas-e arra, hogy ott tűzijátékokat áruljanak. A konténer helyzetének és irányának is meg kell felelnie a tűzvédelmi előírásoknak. Az ellenőrzés kitér arra is, hogy az árusok rendelkeznek-e érvényes tűzvédelmi szakvizsgával, az árusítóhelyen megvannak-e az előírt tűzoltókészülékek, rendben vannak-e a tűzvédelmi dokumentumok, illetve azt is, hogy van-e a közelben megfelelő oltóvízforrás. Ellenőrzik, hogy milyen mennyiségben tárolnak tűz és robbanásveszélyes anyagokat, illetve hogy az árusítóhelyet és környékét ellátták-e a kötelező figyelmeztetésekkel, például dohányozni tilos táblákkal. Mindezek mellett azt is megnézik, hogy az árusítóhely tűzoltógépjárművel megközelíthető-e.

Szilveszter éjjel megyénkben átlagosan 1 olyan tűzesethez riasztják a tűzoltókat, amelyet pirotechnikai eszköz szabálytalan használata okoz. 2015. szilveszter éjjelén száz darab lucernabála kapott lángra pirotechnikai eszközök felelőtlen használata miatt, 2017-ben pedig egy melléképületben keletkezett tűz melyet vélhetően tűzijáték okozott.

Ezen az éjjelen is, az év többi napjához hasonlóan csaknem 60 tűzoltó áll készenlétben a megyében mintegy 18 járművel.

Mire kell ügyelni a vásárlásakor?

 • Csak december 28. és 31. között vásároljunk szilveszteri tűzijátékot és azokat mindig legális árusítóhelyen vegyük meg.
 • A piacon, aluljáróban, vagy csomagtartóból vásárolt termékek nem felelnek meg a hazai előírásoknak, kerüljük ezeket. Ha valaki tűzijátékot szeretne vásárolni, ne úgy próbáljon spórolni, hogy bizonytalan eredetű terméket vesz. Egy gagyi tűzijáték okozta sérülés kezelése, vagy egy lakástűz utáni helyreállítás sokkal költségesebb.

Mire figyeljünk a tárolásnál?

 • A pirotechnikai eszközöket ne tároljuk együtt tűzveszélyes anyagokkal.
 • A gyerekek elől zárjuk el ezeket a termékeket.
 • Nem szabad a pirotechnikai termékeket tetőtérben és alagsorban, pincében tárolni.
 • Úgy kell tárolni őket, hogy károsodástól, csapadéktól, napfénytől, sugárzó hőtől, tűztől védve legyenek.
 • Átnedvesedett, majd kiszáradt, vagy sérült burkolatú pirotechnikai termékeket soha ne működtessünk.
 • Azokat, amelyeknél szagképződés, melegedés észlelhető, a többi pirotechnikai terméktől azonnal különítsük el, azokat ne használjuk fel.
 • A tűzijátékok eredeti kialakítását, formáját megbontani, szétszerelni, átalakítani nem szabad.
 • Csak úgy mozgassuk, vagy szállítsuk ezeket, ha a kanóc, vagy gyújtóhely védősapkája a helyén van.

Mire figyeljünk használat közben?

 • Minden terméken van használati utasítás. Ez tartalmazza, hogy hova helyezzük, hol gyújtsuk meg az adott tűzijátékot, illetve azt, hogy mekkora védőtávolságot kell betartani.
 • Ne irányítsuk emberekre, állatokra, növényekre, épületekre a tűzijátékot.
 • Úgy helyezzük el őket, hogy még hibás működés esetén se okozzanak kárt.
 • Erős szélben ne használjuk fel őket.
 • A rakétákat vetőcsőből, vagy üres pezsgősüvegből indítsuk. A vezetőpálca a rakéta része, ami elrepül a rakétával. Soha ne indítsuk kézből!
 • Rakétát ne indítsunk fák, villanyvezetékek alól, vagy közvetlenül épületek mellett.
 • A telepeket sík talajra helyezzük.
 • A visszahulló, vagy elhasznált tűzijátékokat ne azonnal dobjuk ki a szemetesbe. Várjuk meg míg kihűlnek.

Ne feledkezzünk meg a házi kedvencekről. Fokozottan figyeljünk rájuk és ne kössük meg őket.

Ha tűz keletkezik, próbáljuk a saját testi épségünk veszélyeztetése nélkül eloltani és hívjuk a 112-es segélyhívó számot.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2560-bucsuztassuk-biztonsagosan-az-oevet

Súlyos baleset az M3-as sztrádán
2018. december 28. 10:52

Mintegy száz méteren belül több autó is összeütközött az M3-as autópálya 70-es kilométerszelvényénél, Atkár térségében, csütörtök délután.

A gyöngyösi és a hatvani hivatásos tűzoltók végezték a műszaki mentési munkálatokat, egy embert a roncsok közül feszítő-vágó segítségével emeltek ki. A balesetben három ember sérült meg, egyiküket mentőhelikopter kórházba szállította.

Fotó: Gyöngyös HTP

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2559-sulyos-baleset-az-m3-as-sztradan

Tizenháromszor riasztották Heves megye tűzoltóit a karácsonyi ünnepek alatt.
2018. december 27. 14:12

Két tűzesetnél és nyolc műszaki mentésnél avatkoztak be és nyújtottak segítséget a lánglovagok idén, a karácsonyi ünnepek alatt. Három riasztás tévesnek bizonyult.

December huszonnegyedikén a gyöngyösi, az egri és a hevesi hivatásos tűzoltókat riasztották égő mécses okozta lakástűzhöz, meghibásodott gázpalackhoz két esetben is, valamint úttestre dőlt korhadt faágat kellett eltávolítaniuk.

December huszonötödikén a hatvani egység segítségét kérték egy ajtó kinyitásához, az egri raj öt liftbe szorult embert mentett ki Demjénben, a hevesi tűzoltók pedig egy balesetnél végezték a műszaki mentést.

December huszonhatodikán a gyöngyösi hivatásos tűzoltók egy balesetnél végeztek műszaki mentést az M3-as autópályán.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2558-tizenharomszor-riasztottak-heves-megye-tuzoltoit-a-karacsonyi-unnepek-alatt

Karácsonyi köszöntés a hatvani tűzoltóknál
2018. december 27. 13:17

A hatvani tűzoltókat köszöntötte az országgyűlési képviselő.

Immáron hagyomány Hatvanban, hogy Szabó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője karácsonykor látogatást tesz a Hatvani hivatásos tűzoltók laktanyájában.

Idén is így volt, Képviselő úr karácsony másnapján találkozott a szolgálatot teljesítő állománnyal, megköszönte a tűzoltók áldozatos munkáját és átadta ajándékát. Jó egészséget és boldog új évet kívánt mindenkinek

Fotós: Hatvani HTP

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2557-karacsonyi-koszontes-a-hatvani-tuzoltoknal

Katasztrófavédelem: Több mint százszor riasztották a tűzoltókat idén karácsonykor

Több mint százszor riasztották a tűzoltókat kedden, karácsony első napján – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerdán a honlapján.

A katasztrófavédelem műveletirányítási központjait 28 alkalommal hívták tűzeset miatt, illetve 54 esetben műszaki mentést kérve. E riasztások mellett 22 téves és 3 szándékosan megtévesztő jelzés is érkezett az ügyeletekre – írták a közleményben.

A tűzvédelmi hatósági tevékenység keretében kedden nyolc felügyeleti ellenőrzést tartottak, szabálytalanságot nem találtak a szakemberek.

Emellett 115 vasúti járművet ellenőriztek, 15 tartozott a RID (veszélyes áruk vasúti szállításának szabályai) hatálya alá, a vizsgálatok nem tártak fel problémát. A katasztrófavédelem kedden kilenc vízi járművet ellenőrzött, egyik sem tartozott az ADN (veszélyes áruk vízi úton történő szállításának szabályai) hatálya alá, minden rendben volt – közölte az OKF.

Nyitókép: Unsplash.com

http://biztositomagazin.hu/2018/12/26/katasztrofavedelem-tobb-mint-szazszor-riasztottak-a-tuzoltokat/

Szentestén is szolgálatban
2018. december 25. 07:33

A szenteste szolgálatban lévő tűzoltókat köszöntötték vezetőik megyeszerte december huszonnegyedikén. A tűzoltók az év minden napján huszonnégy órás készenlétben vannak, így biztosítják a folyamatos mentő-tűzvédelmet, ez által pedig az emberek biztonságát.

Heves megyében három hivatásos tűzoltó-parancsnokságon, három katasztrófavédelmi őrsön, valamint a műveletirányítási ügyeleten karácsonykor is közel hatvan tűzoltó áll készenlétben családjuktól, szeretteiktől távol. Ha riasztást kapnak, két percen belül elindulnak, hogy a bajba jutottakon mielőbb segítsenek. Vezetőik - a hagyományokhoz híven- meglátogatták és ajándékcsomaggal köszöntötték a szolgálatot adó tűzoltókat, nyugodt szolgálatot és békés ünnepeket kívántak a Heves megyei lánglovagoknak.

Fotó: Heves MKI

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2556-szentesten-is-szolgalatban

Karácsonykor is készenlétben a tűzoltók!

2018. dec. 23.

Jövő héttel kezdetét veszi a karácsony. Ilyenkor mindenki igyekszik családi körben tölteni az év egyik legnagyobb előkészületekkel járó ünnepét. Azonban vannak, akik ekkor is munkahelyükön, laktanyájukban szolgálatot teljesítenek. Ők nem mások, mint a tűzoltók.

Fotó: illusztráció, forrás: http://www.vasarhely24.com

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság területén működő négy hivatásos tűzoltó-parancsnokságán, három katasztrófavédelmi őrsén és egy önkormányzati tűzoltóságán az ünnepek alatt se áll meg az élet. A huszonnégy órás szolgálatukat megyénk tűzoltói változatlanul ellátják, és a nap bármely percében – hasonlóan az év bármelyik napjához – bajba került embertársaik megsegítésére igyekeznek a lehető leggyorsabban. Ilyenkor természetesen, tűzoltó kollégáink is igyekeznek az ünnep varázsát a laktanya falai közé varázsolni, így minden tűzoltóságon karácsonyfa várja mindegyik szolgálati csoport dolgozóit.

Ezúton kívánnak a Zala megyei tűzoltók áldott, békés, boldog és eseménymentes karácsonyt, minden megyénkben élő lakosnak.

https://kanizsaujsag.hu/hir/201812/karacsonykor-is-keszenletben-a-tuzoltok

Törzsvezetési gyakorlatot hajtottak végre az egri kórházban megyénk tűzoltói

Összetett törzsvezetési gyakorlatot szervezett az Egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet, valamint a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A gyakorlat elsődleges célja az volt, hogy a kórház, mint kijelölt létfontosságú rendszer és létesítmény működésére ható veszélyhelyzetre felkészüljünk, egy esetlegesen bekövetkező esemény hatásait csökkentsük és a dolgozók, betegek hatékony védelmét biztosítsuk – írja a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A gyakorlaton a feltételezés szerint a kórház izotóplaborjában egy dolgozó rosszul lett és egy sugárzó anyagot tartalmazó üvegcsét kiejtett a kezéből. A helyszínre érkező orvos és ápoló észlelték a kifolyt folyadékot, amit azonnal jeleztek a vezetők felé. A vezetőorvos segélyhívást adott le a 112-es segélykérő számon, megyénk műveletirányítása pedig azonnal riasztotta az egri hivatásos tűzoltókat és a megyei Katasztrófavédelmi Mobil Labort.

A gyakorlaton a rendőrök elméletben lezárták a veszélyes anyag által érintett területet, a tűzoltók pedig vegyvédelmi felszereléseiket használva felderítettek az épületben, majd megkezdték annak teljes kiürítését. A helyszínre érkező mobil labor mérőműszereivel azonnal megkezdte a méréseket a helyiségben, a környező szobákban és a folyosókon. A katasztrófavédelem szakemberei a társzervekkel együtt elméletben a környező lakosságot is tájékoztatták. A mobil labor munkatársai a mérések során megállapított eredmények alapján kijelölték a veszélyes zónákat. A kórház zavartalan működése érdekében az intézmény létfontosságú eszközei átcsoportosításra kerültek, amíg a veszélyes anyag eltávolítását a katasztrófavédelem szakemberei végrehajtották. Mikor már biztonságossá vált a helyzet, az együttműködő szervek a veszélyes zónákat feloldották és tájékoztatták a lakosságot a veszély elmúlásáról.

Ehhez hasonló, elméletben végrehajtott törzsevezetési gyakorlatot megyénk kórházaiban a társzervekkel együttműködve, minden évben szervez a megyei katasztrófavédelem. A gyakorlatok hozzájárulnak az esetlegesen előforduló káresemények, krízis helyzetek gyors és hatékony felszámolásához, valamint a szervezetek közötti zavartalan információáramlás és reagálási képesség erősítéséhez.

https://www.heol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/torzsvezetesi-gyakorlatot-hajtottak-vegre-az-egri-korhazban-megyenk-tuzoltoi-
1469548/
 
Csodájára járnak az ünnepi díszbe öltöztetett oldtimer tűzoltóautónak Budapesten
Óbudán egyetemisták egy régi mozdonyt is kidíszítettek, ami az ünnep tiszteletére még zenél is.
Budapesten, a II. kerületi tűzoltók egy régi, oldtimer, 1969-es évjáratú Mercedes tűzoltóautót díszítettek fel karácsonyra. Sokan csodálják meg a különleges világítással ellátott szép, retró járgányt. Az arra járók szívesen fotózzák, az autósok pedig "bedudálnak" a tűzoltóknak - írta a Fővárosi Katasztrófavédelem a honlapján.
 
Óbudán, az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kara egy V43 villamosmozdonyt díszített karácsonyi díszekbe, és hozzá zenés fényjátékot készítettek. Az egyetem Bécsi úti épülete előtt minden nap 16:30 és 21:00 óra között látható-hallható január 6-áig a különleges látványosság - írta a v43.uni-obuda.hu oldalon.
 
https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/csodajara-jarnak-az-unnepi-diszbe-oltoztetett-oldtimer-tuzoltoautonak-budapesten/
 
Törzsvezetési gyakorlatot hajtottak végre
2018. december 20. 14:49
Összetett törzsvezetési gyakorlatot szervezett az Egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet, valamint a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kedden.

A gyakorlat elsődleges célja az volt, hogy a kórház, mint kijelölt létfontosságú rendszer és létesítmény működésére ható veszélyhelyzetre felkészüljünk, egy esetlegesen bekövetkező esemény hatásait csökkentsük és a dolgozók, betegek hatékony védelmét biztosítsuk.

A gyakorlaton a feltételezés szerint a kórház izotóplaborjában egy dolgozó rosszul lett és egy sugárzó anyagot tartalmazó üvegcsét kiejtett a kezéből. A helyszínre érkező orvos és ápoló észlelték a kifolyt folyadékot, amit azonnal jeleztek a vezetők felé. A vezetőorvos segélyhívást adott le a 112-es segélykérő számon, megyénk műveletirányítása pedig azonnal riasztotta az egri hivatásos tűzoltókat és a megyei Katasztrófavédelmi Mobil Labort.

A gyakorlaton a rendőrök elméletben lezárták a veszélyes anyag által érintett területet, a tűzoltók pedig vegyvédelmi felszereléseiket használva felderítettek az épületben, majd megkezdték annak teljes kiürítését. A helyszínre érkező mobil labor mérőműszereivel azonnal megkezdte a méréseket a helyiségben, a környező szobákban és a folyosókon. A katasztrófavédelem szakemberei a társzervekkel együtt elméletben a környező lakosságot is tájékoztatták. A mobil labor munkatársai a mérések során megállapított eredmények alapján kijelölték a veszélyes zónákat. A kórház zavartalan működése érdekében az intézmény létfontosságú eszközei átcsoportosításra kerültek, amíg a veszélyes anyag eltávolítását a katasztrófavédelem szakemberei végrehajtották. Mikor már biztonságossá vált a helyzet, az együttműködő szervek a veszélyes zónákat feloldották és tájékoztatták a lakosságot a veszély elmúlásáról.

Ehhez hasonló, elméletben végrehajtott törzsevezetési gyakorlatot megyénk kórházaiban a társzervekkel együttműködve, minden évben szervez a megyei katasztrófavédelem. A gyakorlatok hozzájárulnak az esetlegesen előforduló káresemények, krízis helyzetek gyors és hatékony felszámolásához, valamint a szervezetek közötti zavartalan információáramlás és reagálási képesség erősítéséhez.

Fotó: Egri KVK

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2555-torzsvezetesi-gyakorlatot-hajtottak-vegre
 
Kéményben izzott a lerakódott korom
2018. december 20. 10:42
Lerakódott égéstermék gyulladt ki egy kéményben Adácson, az Árpád fejedelem úton szerdán, késő délután.
A gyöngyösi hivatásos tűzoltók eltávolították a tüzelőberendezésből az éghető anyagot, majd megszüntették az izzást. Az eset során senki sem sérült meg, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.
 
http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2554-kemenyben-izzott-a-lerakodott-korom
 
Kellemes Karácsonyt és BOLDOG Új ÉVET!
2018. december 19. 15:11
A megyei katasztrófavédelem állománya azt kívánja Mindenkinek, hogy biztonságban, szeretetben töltse az ünnepeket, és sikerekben, örömökben gazdag új évben legyen része!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Téli gyakorlat a Mátrában
2018. december 17. 13:38
Újra veszélyes fákat döntöttek ki az önkéntes mentőcsoportok a Gyöngyösoroszi-Károlytáró és Mátraszentistván-Bagolyírtás összekötő út mentén, 2018. december 15-én.

A Megyei Védelmi Bizottság elnöke által elrendelt gyakorlaton a megyei rendeltetésű Mátra mentőcsoport, a pétervásárai járási Tarna mentőcsoport, a gyöngyösi járási Gyöngy mentőcsoport és a Dobó mentőcsoport egyes komponensei vettek részt.

A feltételezés szerint az összekötő út járhatatlan volt, mivel a tapadó hó miatt az út széli fák ágai letörtek, egyes fák kidőltek. Az út a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelésében úgynevezett „fehér út”-nak számít, így síkosság mentesítést és hó eltakarítást ezen az útszakaszon nem végeznek, de a helyi lakosság az utat használja. A cél: a biztonságos közlekedés biztosítása, ezért a kezelő erre a szakaszra segítséget kér.

A gyakorlat szakmai felügyeletét az Egererdő Zrt. szakemberei biztosították, így a fadöntések széles palettáját gyakorolhatták a beavatkozók a BM OKF által kiírt pályázaton nyert motoros fűrészek használatával. Az időjárási helyzet is élethű körülményeket teremtett, mivel a gyakorlat teljes időtartama alatt sűrűn esett a hó.

A gyakorlatot Csontos Ambrus tű. dandártábornok, MVB katasztrófavédelmi elnök-helyettes távollétében és megbízásából Koós Zoltán tű. alezredes, megyei polgári védelmi főfelügyelő értékelte.

Fotó: Sípos Tamás

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2552-teli-gyakorlat-a-matraban
 

A rendőrség is figyelmeztetést adott ki a havazás miatt

Szombaton egész nap borult időre számíthatunk, országszerte havazással, ezért a hatóság kéri, hogy a szokásosnál jobban figyeljünk a volán mögött.
Dzindzisz Sztefan, 2018. december 15. szombat, 10:34
 
A rendőrség kéri, hogy legyünk tekintettel a korlátozott látási viszonyokra, valamint a csúszós utakra, és a szokásosnál is jóval óvatosabban - ez a sebességre is értendő - közlekedjünk.

"Vezetés közben célszerű a kormányt két kézzel fogni, a könnyebb manőverezés érdekében. A havas, jeges, nedves úton javasolt a nagyobb követési távolság tartása, amely a sebességtől függően akár a normál sebesség háromszorosa vagy ötszöröse is lehet, tekintve, hogy a tapadási tényező csökkenése miatt a féktávolság rendkívüli mértékben megnő. Ilyenkor érdemes a kialakult forgalom dinamizmusát követni és az előzést kerülni. A gyalogosok észlelése esős, illetve havas időben nehezebb, ezért kérjük, hogy a gyalogos-átkelőhelyeknél vezessenek lassabban, körültekintőbben!" - olvasható néhány jó tanács a police.hu-n.

Ezen kívül felhívják arra is a figyelmet, hogy a szélvédők tisztántartása és párátlanítása alapvető fontosságú a biztonságos közlekedés érdekében. Ezzel kapcsolatos hasznos tanácsok egyébként az ORFK-OBB honlapján is megtalálhatóak.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/a_rendorseg_is_figyelmeztetest_adott_ki_a_havazas_miatt.675205.html

Negyven közúti balesethez hívták a tűzoltókat

Képtalálat a következőre: „havazás”

A kép illusztráció

Kerekegyházánál halálos baleset is történt.

A havazás miatt péntek délután óta 40 közlekedési balesethez riasztották a tűzoltókat, egy ember meghalt, többen megsérültek - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szombat reggel.

Leggyakrabban az útról lesodródott, árokba csúszott, összeütközött járművekhez riasztották a tűzoltókat - írták.

Halálos baleset csak Kerekegyházánál történt, ahol egy kisteherautó és egy személygépkocsi ütközött össze péntek este.

A meteorológiai előrejelzések szerint akár 15-20 centiméter friss hó is hullhat, ezért a katasztrófavédelem arra kéri a gépjárművezetőket, hogy csak a téli időjárásra megfelelően felkészített gépjárművel induljanak útnak. Azt is kérték, senki ne induljon el nyári gumival, és tankoljanak a szokásosnál többet.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője azt közölte, hogy a havazás elsősorban az ország déli részének mellékúthálózatán jelenthet nagyobb problémát.

https://vs.hu/kozelet/osszes/negyven-kozuti-balesethez-hivtak-a-tuzoltokat-1215

Lakókonténer gyulladt ki Turán
2018. december 14. 14:58

 Tűz ütött ki egy fém lakókonténerben Turán, az Akácos utcában, csütörtök délelőtt.

 

A hatvani hivatásos tűzoltók két gépjárművel vonultak, egy vízsugárral hamar elfojtották a lángokat. A tűzben senki sem sérült meg.

Fotó: Kiss Tamás tű. tőrm.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2546-lakokontener-gyulladt-ki-turan

Legyél a bajbajutottak megmentője! JELENTKEZZ TŰZOLTÓNAK!
2018. december 13. 14:45

Ha szeretnél tűzoltó lenni bátran keresd a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Humán Szolgálatát. Mi segítünk és tájékoztatunk a felvételi lehetőségekről.

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felvételt hirdet beosztott tűzoltói beosztás betöltésére.
 

Jelentkezési feltételek:

 • 18. és 55. év közötti életkor,
 • magyar állampolgárság,
 • belföldi lakóhely,
 • büntetlen előélet,
 • érettségi, vagy felsőfokú állami iskolai végzettség,
 • egészségügyi, pszichikai, fizikai alkalmasság,
 • kifogástalan életvitel,
 • egyes alkotmányos jogok korlátozásának vállalása.

A szolgálati viszony létesítésére az előzőek szerinti alkalmazási követelményeknek való megfelelés esetén, a létszám- és a költségvetési helyzettől függően kerülhet sor. Az alkalmas minősítést elérő jelentkezők hivatásos állományába vételét megelőzi egy 5 hónapos egységes rendvédelmi moduláris szakképzés.

Előnyben részesülnek:

 • rendvédelmi, honvédelmi tapasztalattal rendelkezők;
 • a műszaki végzettségűek;
 • a „C” kategóriás vezetői engedéllyel,
 • valamint alkalmas minősítésű PÁV-I alkalmassági vizsgálattal (megkülönböztető jelzésű gépjármű vezetéséhez szükséges alkalmasság), és
 • legalább 5 év gépjárművezetői gyakorlattal rendelkezők.

A jelentkező hozza magával:

 • kézzel írott önéletrajzát;
 • végzettséget, képzettséget igazoló bizonyítványok, oklevelek másolatát;
 • személyazonosító igazolvány, lakcímet igazoló hatósági igazolvány, adó-igazolvány, hatósági igazolvány (TAJ) másolatát;
 • valamint az esetleges vezetői engedély másolatát.

Egerből, Füzesabonyból, Pétervásáráról és a környező településekről érdeklődőknek jelentkezni lehet személyesen Eger, Klapka György  út. 11. szám alatt, vagy e-mailen a  heves.human@katved.gov.hu címen.

Hatvanból, Gyöngyösről, Hevesről és a környező településekről érdeklődőknek pedig személyesen Gyöngyös, Kossuth Lajos út 1. szám alatt, vagy e-mailen a gyongyos.kvk@katved.gov.hu   címen, valamint telefonon a 06-37/312-583 telefonszámon (ügyintéző: Faragóné Gál Erika c. tű. alezredes).

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2545-legyel-a-bajbajutottak-megmentoje-jelentkezz-tuzoltonak

Bemutató az ünnepek veszélyeiről
2018. december 12. 15:53

Teljesen kiégett egy berendezett szoba december 6-án Hatvanban, december 12-én pedig Bélapátfalván. Szerencsére ezek a tüzek csak azokon a bemutatókon égtek, melyeken az adventi időszak veszélyeire hívta fel a figyelmet a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Heves Megyei Tűzmegelőzési Bizottság.

A bemutatók alkalmával a tűzoltó szakemberek szemléltették, hogy egy kis figyelmetlenség is elég ahhoz, hogy a karácsonyfa lángra kapjon, a tűz átterjedjen a függönyre, majd a többi berendezési tárgyra. Néhány perc alatt a tűz elhatalmasodik, megsemmisül a nappali, vagy akár leég az egész ház. Kellő odafigyeléssel és óvatossággal a lakástüzek megelőzhetők.

A felállított konténerben egy nappalit rendeztek be, melyet a tűz gyakorlatilag pillanatok alatt lángba borított a berendezési tárgyakkal együtt, amelyet a készenlétben lévő hatvani és bélapátfalvai tűzoltók gyorsan eloltottak. A bemutatón azt is szemléltették, hogy mi történik akkor, ha valaki a tűzhelyen felejt egy olajjal teli serpenyőt, az túlhevül és lángra kap, az így keletkező tüzet pedig vízzel próbálja eloltani. Az étolaj háromszáz Celsius-fok felett már meggyulladhat, az ilyen tüzeket viszont szigorúan tilos vízzel eloltani. Ha valaki megpróbálja, az nemcsak az egész konyháját, hanem önmagát is komoly veszélybe sodorja, hiszen ha az égő étolaj vízzel keveredik, egy több méter magasságú tűzcsóva csap fel. A legbiztonságosabb megoldás ebben az esetben az, ha a serpenyőnket, melyben meggyulladt az olaj, lefedjük egy fedővel és elzárjuk a tűzhelyünket.

A szakemberek kiemelték még az otthoni füstérzékelők fontosságát is, mellyel megelőzhetők a nagyobb lakástüzek, hiszen már a tűz kialakulásának legelején hangosan sípol az érzékelő.

Néhány jó tanács az ünnepekre, hogy megelőzzük a bajt:

 • Az adventi koszorút még mielőtt meggyújtanánk, ne közvetlenül az asztalra helyezzük, hanem egy nem éghető fém vagy üveg tálcára! Soha ne tegyük függöny közelébe!
 • Ne hagyjuk őrizetlenül az égő gyertyát!
 • Csillagszórót csak a felnőttek gyújtsanak és soha sem  a karácsonyfa vagy bármilyen gyúlékony anyag közelében!
 • A magyar érintésvédelmi előírásoknak megfelelő égősort szerezzünk be!
 • Eldőlés ellen rögzítsük a fát, égő gyertyát ne helyezzünk annak ágaira!
 • Az égő olajat tilos vízzel oltani! A tűz elalszik, ha fedőt, vagy vizes konyharuhát helyezünk a serpenyőre, ezáltal elvonjuk az égéshez szükséges levegőt.

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2544-bemutato-az-unnepek-veszelyeirol

 

Október hónap fotója
2018. november 20. 11:14

Huszonöt hektár területen égett elszáradt aljnövényzet és nádas Átány határában, 2018 október 28-án.

A tiszanánai önkormányzati és a hevesi hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal és egy vízsugárral fékezték meg a lángokat. A beavatkozás éjszaka is tartott, a sötétben az eloltott területeken, a tűzoltók tájékozódását a gépjármű világító berendezése is segítette. A tűz oltásakor Törőcsik Norbert tű. őrmester, a hevesi katasztrófavédelmi őrs tűzoltója készített képeket, egyik fotója pedig olyan jól sikerült, hogy a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a hónap fotójának választotta.

Fotó: Törőcsik Norbert tű. őrm.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2529-oktober-honap-fotoja

Átvették a pályázaton nyert felszereléseket a Heves megyei szervezetek
2018. december 11. 15:26

Az önkéntes tűzoltó egyesületek és az önkéntes mentőszervezetek támogatására hétszázmillió forint állt rendelkezésre a központi költségvetésben 2018. évben. December tizenegyedikén a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal megállapodást kötött egyesületek és mentőcsapatok vehették át a pályázaton elnyert eszközöket és felszereléseket. Ugyancsak ekkor egy felújított tűzoltó gépjárművet kapott a Tiszanánai Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság.

Heves megyében huszonkettő önkéntes tűzoltó egyesület közel tizennyolc millió forint értékben kapott támogatást. Az átadó ünnepségen több mint tíz millió forintnyi felszerelést vettek át az önkéntes tűzoltók, közel három és félmillió forint értében rádiókat kaptak, több mint két és fél millió forintot pedig működésük költségének támogatására, másfél millió forintot pedig szertár építésére, felújítására, valamint eszközök vásárlásra fordíthatnak. Öt mentőszervezet több mint kétmillió forint értékben vett át tűzoltási és műszaki mentési alapeszközöket, motoros láncfűrészeket, keresőlámpákat, egyéni védőeszközöket, és szakfelszereléseket.

Az önkéntesek pályázaton elnyert felszereléseit Csontos Ambrus tűzoltó dandártábornok, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője, ünnepélyes keretek között adta át a mai napon az Egri Katasztrófavédelmi Kirendeltségen. Ezt követőn egy felújított, 2009-ben gyártott Magirus Iveco tűzoltó autó került átadásra a tiszanánai önkormányzati tűzoltók számára.

A tapasztalatok is azt mutatják, hogy egyre nagyobb szükség van az önkéntesekre, akik támogatják a hivatásos tűzoltóerők munkáját. Fontos szempont, hogy egy káresemény során közel vannak a beavatkozás helyszínéhez, ismerik a helyi sajátosságokat, ezzel nagyban hozzájárulnak a településükön élő emberek biztonságérzetének növeléséhez. Az egyesületek tagjai önként vállalják, fizetség nélkül, szabadidejük terhére végzik vállalt feladataikat egy tűzeset, vagy műszaki mentés során. A megyei katasztrófavédelem nagyra becsüli segítő munkájukat és a jövőben is számít segítő együttműködésükre.

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy.

Letölthető dokumentumok:

Önkéntes Mentőszervezetek támogatása

Önkéntes Tűzoltó Egyesületek támogatása

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2543-atvettek-a-palyazaton-nyert-felszereleseket-a-heves-megyei-szervezetek

Önkéntesek képzése Egerben
2018. november 20. 10:33

2018 november közepén indult az önkéntes tűzoltók képzése az Egri Katasztrófavédelmi Kirendeltségen.

A képzésen Eger Hivatásos Tűzoltó-parancsnoksággal együttműködési megállapodással már rendelkező, vagy együttműködési szándékukat jelző tűzoltó egyesületek tagjai vesznek részt. Összesen huszonnégy fő részesül az egri tűzoltók által tartott, negyven órás képzésben. A tanfolyam végén a résztvevőknek sikeres vizsgát kell tenniük ahhoz hogy önkéntes tűzoltóvá válhassanak, és segíthessék a hivatásos tűzoltók munkáját tűz- és káresetek helyszínén. Az előadások alatt égéselméleti alapismereteket, oltóanyag ismeretet, a tűzoltás, műszaki mentés szervezetét, szervezését, rádióforgalmazás szabályait is megismerhetik és különböző tűzoltási és szerelési gyakorlatokat végeznek. Lehetőségük volt arra is, hogy fölpróbálják a vegyvédelmi ruhákat és megtapasztalhatták, hogy légzőkészüléket használva milyen érzés lépcsőzni és megterhelő fizikai tevékenységet végezni.

Fotó: Eger HTP

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2528-onkentesek-kepzese-egerben

Rengeteg baleset az utakon
2018. november 20. 10:29

Összeütközött két személygépkocsi a Terpes és Sirok közötti úton, a bükkszéki elágazás közelében, hétfő reggel.

A balesetben hárman megsérültek, egyiküket a műszaki mentést végző pétervásárai hivatásos tűzoltók segítették ki a járművéből. Az egység áramtalanította a gépkocsikat, a munkálatokban a terpesi önkéntes tűzoltók is részt vettek.

Felborult egy személygépkocsi Bodonyban, a Liget utca és a Virág utca kereszteződésében, hétfő délelőtt. A pétervásárai katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltóit és a bodonyi önkéntes tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járművet, majd kerekeire állították. A balesetben senki sem sérült meg.

Az utóbbi időben nagyon sok közlekedési baleset történt megyénkben is. A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a közlekedésben részt vevők figyelmét, hogy mindig az időjárási és látási viszonyoknak, továbbá az útviszonyoknak megfelelően közlekedjenek!

Fotó: Derda József tű. zls.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2527-rengeteg-baleset-az-utakon

Árokba hajtott egy autó a 21-es főúton
2018. november 19. 10:57

Lesodródott az úttestről és az út menti árokba hajtott egy személyautó vasárnap délelőtt Heves megyében, a 21-es főút Lőrincit elkerülő szakaszán.

A jármű vezetőjét a hatvani hivatásos tűzoltók feszítővágó berendezés segítségével emelték ki az autóból, majd átadták a mentőknek.

Fotó: Dévai Balázs tű. fhdgy.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2526-arokba-hajtott-egy-auto-a-21-es-fouton

Kiégett egy autó Csányban
2018. november 16. 13:19

Teljesen kiégett egy gépkocsi Csányban, a Kossuth Lajos út elején, péntek délelőtt.

A hatvani hivatásos tűzoltók egy vízsugárral oltották el a lángokat majd a felhevült jármű szerkezetét visszahűtötték. A tűzesetben senki sem sérült meg.

Fotó: Hatvan HTP

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2525-kiegett-egy-auto-csanyban

Teljes körű Belső- és Külső Védelmi Terv gyakorlat Horton
2018. november 16. 10:34

2018. november 14-én tartottuk meg egy horti töltőüzemben a háromévente esedékes komplex, teljes körű üzemi és települési gyakorlatot. A gyakorlatok célja a feltételezett súlyos baleseti eseménysor kialakulásakor szükséges riasztási, irányítási, tájékoztatási és kárfelszámolási tevékenység készség szintjén történő begyakorlása és ellenőrzése.

Az üzemi gyakorlat a kiválasztott súlyos baleseti eseménysort szimulálva, a veszélyes üzem által rendszeresített szakfelszerelések, híradó eszközök és egyéni védőfelszerelések alkalmazásával, a felkészítés és a rögtönzés ideális arányú kombinációját megcélozva került megvalósításra. A gyakorlaton az üzemi mentésirányítási szakemberek, valamint a létesítmény munkavállalói vettek részt.

A gyakorlat alapjául szolgáló feltételezett esemény a vasúti vagonlefejtő helyre beállított tartályvagon palástjának felszakadása volt. A képzelt esemény bekövetkezésekor a térségben 6 °C hőmérséklet volt és gyenge, dél-nyugati szél fújt. A kiömlő gáz a feltételezett időjárási viszonyoknak megfelelően terjedt, robbanásveszélyes gázkoncentrációt okozott. Az üzemben, lefejtés közben, egy 41.000 kg cseppfolyósított propán-butángáz töltetű tartályvagon palástja ismeretlen okból felhasadt. A sérült tartálykocsin kívül még egy autógáz töltetű tartályvagon volt beállítva a lefejtő helyre. A vagonlefejtő térben dolgozó szivattyúkezelők a kiáramlás helyét megközelíteni, azt megszűntetni nem tudták, a pébégáz folyamatosan áramlott a szabadba. A kialakuló gázfelhőt, az üzem felől Hort település felé vitte a dél-nyugati szél.

A gyakorlat során a riasztás, a helyzet felmérése, a külső és belső kommunikáció, a személyi védelem, a tűzoltás és kárelhárítás hatékonyságát is vizsgálták. Fő cél az igénybe vehető eszközök és személyzet koordinálása, a helyszín pontos felmérése, a megfelelő eszközök kiválasztása, valamint az oltásra történő gyors felkészülés felmérése volt.

Az üzemi gyakorlattal egy időben, a feltételezett havária eseményre reagálva, az üzem területéről kijutott, veszélyes gázfelhő által okozott veszélyhelyzet kezelésére a polgármesteri hivatalban is megkezdődtek a lakosságvédelmi intézkedések a település lakosságának biztonsága érdekében. A gyakorlat fő célja volt, hogy a szakemberek felmérjék a települési irányító törzsek, valamint az együttműködésre kötelezettek közötti információáramlást, a végrehajtó szervezetek mentési tevékenységét.

Hort község polgármestere, értesítését követően, az üzemeltető és a társszervek javaslatait figyelembe véve, és a szakmai protokollt követve tette meg a szükséges lakosságvédelmi intézkedéseket. A kialakult helyzet kezelésére összehívta a települési polgári védelmi parancsnokságot. Az irányító törzs feladata az élet és a vagyon védelmének biztosítása, a mentésben résztvevő egységekkel való folyamatos kapcsolattartás és együttműködés volt. A külső védelmi terv szerint megkezdődött a helyszíni felderítés, a kialakult helyzet értékelése. Ezután került sor a lakosság tájékoztatására, valamint a lakosságvédelmi feladatok meghatározására és végrehajtására. Ilyen intézkedés volt egyes településrészeken az elzárkózás elrendelése, a gyülekezőhelyek kijelölése, valamint a lakosság tájékoztatása a különböző korlátozások bevezetéséről.

A gyakorlatokon részt vettek az önkormányzat, a katasztrófavédelem munkatársai és az együttműködő társhatóságok, szervezetek szakemberei valamint megfigyelőként és értékelőként részt vett Vaszkun Attila tű. alezredes iparbiztonsági felügyelő és Koós Zoltán tű. alezredes, megyei polgári védelmi főfelügyelő.

A gyakorlat végrehajtása után az összegyűjtött tapasztalatok értékelésére került sor, amelyben kiemelt szerepet kaptak a kommunikációs lánc működésének tapasztalatai.

Fotó: Samu András tű. alez.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2524-teljes-koru-belso-es-kulso-vedelmi-terv-gyakorlat-horton

Pályaorientációs napok – Tűzoltó leszek?
2018. november 12. 14:14

A megyei katasztrófavédelem pályaorientációs napot tartott az Egri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon. A rendezvényen öt csoportban több mint száz diák jelent meg.

A nap keretében elsőként Kovács Sándor tűzoltó százados, katasztrófavédelmi megbízott tartott tájékoztatót a középiskolások számára arról, hogyan lehet valaki a beavatkozó állomány tagja, milyen feltételeknek kell megfelelnie egy tűzoltónak, valamint beszélt a tűzoltó-parancsnokság és katasztrófavédelmi kirendeltség felépítéséről, feladatairól. A fiatalok rövid előadásokat tekinthettek meg alapvető tűzmegelőzési témákban is.

A nap második felében az egri hivatásos tűzoltó-parancsnokság állománya tartott bemutatót az általános iskolások számára a tűzoltók által használ eszközökről és a tűzoltóságon használatban lévő gépjárművekről. A diákok beleülhettek az autókba, fölpróbálhatták a tűzoltók bevetési védőruháját és közvetlenül kérdezhettek a lánglovagoktól munkájukról, tapasztalataikról és élményeikről.

Az alsós diákok részére a program a népszerű locsoló játékkal zárult, ennél egy kisebb vízsugárral kellett egy résbe pontosan beletalálni, hogy az odarajzolt égő házat eloltsák a játék során.

Elmondható, hogy egy mozgalmas és érdekes délelőttöt tölthetett el az egri lánglovagok között az a több mint száz fiatal, akik részt vettek rendezvényünkön.

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2519-palyaorientacios-napok-%E2%80%93-tuzolto-leszek

Lángolt egy autó a M3-as autópályánál
2018. november 12. 09:32

Kigyulladt egy személyautó motortere az M3-as autópálya Budapest felé vezető oldalán, Kál közelében, vasárnap este.

A füzesabonyi hivatásos tűzoltók egy vízsugárral fékezték meg a lángokat, a tűzben senki sem sérült meg.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2517-langolt-egy-auto-a-m3-as-autopalyanal

Szakmai nap a norvég nagykövetség számára
2018. november 10. 13:23

A norvég nagykövetség idén az egri tűzoltó-parancsnokságon tartotta éves szakmai napjának egy részét, ahol lehetőséget kaptak arra, hogy számos izgalmas bemutatón részt vegyenek.

A norvég nagykövetség fölvette a kapcsolatot a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal, azzal a kéréssel, hogy szakmai napokat tartanak és kérték hogy egy elméleti tűzmegelőzési előadást és egy tűzoltási bemutatót tartanának-e nekik az egri tűzoltók. Az igazgatóság nagy örömmel fogadta a felkérést és meghívta a nagykövetség tizenegy fős munkaközösségét péntek délelőtt. A nap az egri tűzoltómúzeum látogatásával kezdődött, ahol Csontos Ambrus tűzoltó dandártábornak a Heves Megyei Katasztrófavédelem igazgatója és Mérai Péter tűzoltó alezredes az Egri Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője fogadta  Olav Berstad nagykövet urat, majd körbevezették a vendégeket és bemutatták a régmúlt tűzoltó eszközeit és felszereléseit. Ezt követően a vendégek az egri tűzoltóságon tűzmegelőzési oktatáson vettek részt, majd azt is kipróbálhatták, milyen tüzet oltani porral oltó készülékkel. Az egri lánglovagok bemutatták, hogy mi a szakszerű módja egy palackból kiáramló gáztűz eloltásának és hogy egy égő olajos edényt miért nem szabad vízzel oltani.

A gyakorlati bemutatók alkalmával a jelenlévők lehetőséget kaptak arra is, hogy kipróbálják a védőruhát, illetve teszteljék magukat tűzoltóként, hogy hogyan tudnának eloltani egy égő tárgyat majd az emelőkosaras tűzoltó gépjárműből megcsodálhatták Eger városát harminc méter magasságból.

A nagykövetség dolgozói megköszönték a fogadtatást, elmondták, hogy nagyon hasznosnak és időszerűnek találták a bemutatóinkat. Olav Berstad nagykövet említette, hogy már járt Egerben két évvel ezelőtt, nagyon tetszik neki történelmi városunk, és hogy szívesen visszajön bármikor lesz rá lehetősége.

Fotó: Nagy Csaba tű fhdg

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2516-szakmai-nap-a-norveg-nagykovetseg-szamara

Lezárult a társasházak napja
2018. november 12. 14:10

Heves megye egri és a gyöngyösi katasztrófavédelmi kirendeltségein november 6-8-ig rendeztük meg a „Társasházak-napja” nevű konzultációs napokat.

A nyílt nap alapvető célja volt, hogy a hatóság tájékoztatást nyújtson a lakosság részére a társasházakkal kapcsolatos tűzvédelmi szabályokkal kapcsolatban, ezzel is növelve a társasházakban élők biztonságát. Fontos szempont volt továbbá, hogy a biztonság növelését szolgáló információkkal, szabályokkal ne csak a hatósági eljárások során találkozzanak az érintettek, hanem már azt megelőzően a felkészülési időszakban is. A nyílt napokon lehetőséget biztosítottunk az egyéni problémák megbeszélésére is.

Megyénk településein számos társasház található, így közös érdekünk, hogy a lakosság tisztában legyen az alapvető tűzvédelmi előírásokkal, megelőzve ezzel a szabálytalanságokat és a káreseményeket. A rendezvényre több érdeklődő is eljött, ahol a leggyakoribb kérdések a folyosókon és közlekedőkön elhelyezhető tárgyakkal, valamint a társasházak kéményseprésével kapcsolatosan merültek fel.

Aki a rendezvénysorozatot követően is kérdezni szeretne, az megteheti ezt, hiszen tájékoztatás a normál ügyfélfogadási időben is kérhető az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltségeken.

Heves megye katasztrófavédelmi kirendeltségeinek ügyfélfogadási rendjét itt tekinthetik meg.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2518-lezarult-a-tarsashazak-napja

Fókuszban a társasházak tűzvédelme
2018. november 02. 08:10

Idén is meghirdeti a katasztrófavédelem a Társasházak napja elnevezésű konzultációsorozatot. A november 6-án kezdődő háromnapos rendezvénysorozat célja, hogy a társasházak, lakóközösségek széleskörű tájékoztatást kapjanak a követendő tűzmegelőzési szabályokról, ezzel is növelve a lakóépületek biztonságát.

A katasztrófavédelem egész évben ellenőrzi, mennyire tartják be a társasházakban a tűzvédelmi előírásokat, a kontrollok alkalmával nem a bírságolás, hanem a biztonság megteremtése a cél. A háromszintesnél magasabb és tíznél több lakásos épületek esetében például írásba kell foglalni az épületek használatával kapcsolatos tűzmegelőzési szabályokat, biztosítani kell az épület tűzoltógépjárművekkel történő megközelítését lehetővé tévő tűzoltási felvonulási területet, amelyet állandóan szabadon kell tartani annak érdekében, hogy a mentést célzó tűzoltói beavatkozás zavartalan legyen.
 
A tűzvédelmi házirend készítésével kapcsolatos tudnivalókról, a biztonsági rács létesítéséről, a tárolási szabályokról, a felvonulási terület biztosításáról, valamint a homlokzati szigetelés kialakításáról, továbbá a nyílt láng használatáról is lehetőség lesz konzultálni ezekben a napokban minden lakástulajdonos, bérlő, közös képviselő, lakásszövetkezeti tag és érdeklődő számára. A katasztrófavédelem szakemberei három napon keresztül, november 6. és 8. között minden nap 10 és 16 óra között az ország valamennyi kirendeltségén várják az érdeklődőket.
 
Mivel a társasházak megfelelő tűzvédelme a lakók közös érdeke, és egyúttal a társasház kezelőjének felelőssége is, ne várja meg, amíg a tűzoltók mennek ellenőrizni, vegyen részt a három nyílt napunk valamelyikén és tegye fel kérdését!
  Fotó: Illusztráció – Jóri András – BM OKF

http://heves.katasztrofavedelem.hu/hirek/2508-fokuszban-a-tarsashazak-tuzvedelme