Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hírek

Tűzoltók lepték el Szeged belvárosát – fotók

Több tucat tűzoltó futott végig Szeged belvárosán teljes menetfelszerelésben. Szerencsére nem bevetésen voltak, hanem a Futótűz nevű extrém futóversenyen indultak.

A szegedi tűzoltók 2016-ban indították útnak a belvárosi futóversenyt, amely mára Szeged egyik legnépszerűbb rendezvényévé nőtte ki magát. Idén először a szervezők úgy döntöttek, hogy csatlakoznak a szegedi gyermekklinika által szervezett jótékonysági futóversenyhez. Így a tűzoltók a hivatásuk mellett a sportrendezvényen is segítséget tudtak nyújtani: ezúttal a gyermekklinika eszközparkjának felújításához járultak hozzá a nevezési díjak felajánlásával.

A tűzoltók futama délelőtt 11 óra után indult. A két kategóriában (40 év alattiak és 40 év felettiek) összesen hatvanöt nevezés érkezett a verseny kezdetéig, s a tűzoltók között két női induló is a rajtvonalhoz állt. Nagy érdeklődés mellett dördült el a startpisztoly, ekkor indulhattak el a versenyzők teljes menetfelszerelésben, védőruhában, palackkal a hátukon. 3500 métert futottak, és a mintegy harminc kilogrammos felszerelésben a rakpart mind a tizenhat lépcsősorát is teljesíteniük kellett.

Loholnak a tűzoltók / Fotó: Katasztrófavédelem

A távot – nagy versenyben, szoros befutóval – 14 perc 5 másodperc alatt teljesítette Rasztik Ferenc tű. törzsőrmester, a szegedi parancsnokság tűzoltója, második helyen Őze Dániel tű. törzsőrmester érkezett célba, aki szintén a szegedi tűzoltókat képviselte a versenyen. A dobogó harmadik fokára Bodó László állhatott fel, aki a Kötél Egyesület képviseletében érkezett a versenyre.

http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/tuzoltok-leptek-e

Tűzoltói beavatkozások kedden
2018. április 18. 09:25

Személygépkocsi alá szorult egy ember Verpeléten kedd délelőtt.

Az egri hivatásos és a verpeléti önkéntes tűzoltók vonultak, akik a járművet leemelték az emberről, akinek az életét már nem lehetett megmenteni.

Családi ház pincegarázsában keletkezett tűz Turán a Szent István úton, kedd este. A hatvani hivatásos és a turai önkéntes tűzoltókat riasztották, akik két vízsugárral a garázsban lángoló autót eloltották. A tűz nem terjedt át a lakórészre, a lakók a tűzben nem sérültek meg.

Fotó: Kiss Tamás tű. tőrm.

http://heves.katasztrofavedelem.hu/

Idén is lesz Kéklámpás Nap Egerben
2018. április 17. 11:40

A hagyományokhoz híven idén is megrendezik a rendvédelmi- és társszervek a Kéklámpás Napot Egerben. Az immáron tizenkettedik alkalommal szervezett rendezvényt az Érsekkertben élvezhetik az odalátogatók 2018. április 27-én.

Az ünnepélyes megnyitó fél tízkor veszi majd kezdetét, melynek részeként Ft. Dr. Csizmadia István pápai prelátus úr megáldja a HEROS-RÁBA AQUADOUX-X 4000-es típusú új tűzoltó gépjárművünket. Az áldást követően a járművet rendszerbe állítjuk, ezzel erősítve Eger város és 20 környező település mentő tűzvédelmét, közel százezer ember biztonságát.

Ezt követően a rendőrség rendőrkutyás, a katasztrófavédelem tálcatűz- és olajtűzoltási bemutatót tart. A nap folyamán a szakmai sátrakba látogatók bepillantást nyerhetnek a rendvédelmi szervezetek munkájába. Lesznek folyamatos programok is, mint például füstsátor, tűzoltólocsoló játék, bűnügyi technikai- és fegyver bemutató, felszereléseivel pedig bemutatkozik az Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport is. Tíz órától délután fél háromig véradást szervez a Vöröskereszt az Excalibur Középkori Lovagi Étteremben.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

http://heves.katasztrofavedelem.hu/

Nagy fejlesztés a tűzoltóknál

Infostart / MTI
Új tűzoltóőrsök épülnek több mint félmilliárd forintos európai uniós támogatásból négy megyében - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden a honlapján.

A katasztrófavédelem által 2012-ben indított program nyomán negyvenkét őrs kezdte meg működését az országban. Idén európai uniós pályázat alapján újabb létesítmények épülnek; négy könnyűszerkezetes technológiával.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében, több mint 515 millió forint támogatásból zajló beruházás során úgynevezett fehér foltokon lévő településeken épülnek új katasztrófavédelmi őrsök.

A négy új őrs - a Zala megyei Letenyén, a Baranya megyei Sásdon, a Bács-Kiskun megyei Kiskunmajsán és a Győr-Moson-Sopron megyei Sopronkövesden - csaknem száz település biztonságát növeli majd.

https://infostart.hu/belfold/2018/04/17/nagy-fejlesztes-a-tuzoltoknal

Oldalára borult helikoptert mentenek a tűzoltók Körösladány külterületén

Elsődleges információink szerint a balesetben senki nem sérült meg. Felszállás közben oldalára borult egy műtrágyát szállító helikopter csütörtök délután a Békés megyei Körösladány külterületén. A helyszínre Szeghalomról érkeztek ki a hivatásos tűzoltók, akik megkezdték a műszaki mentési munkálatokat. Elsődleges információink szerint a balesetben senki nem sérült meg.

 

http://hirpress.hu/index.php?pg=cikk&id=55625

A sok ügyfél miatt indokolt a telepítése.
 

Félautomata defibrillátort helyeztek el a Hatvani Járási Hivatal kormányablakában. Az eszközt a Heves Megyei Védelmi Bizottság vásárolta meg annak a programnak a keretében, mellyel közintézmények munkatársait készítik fel elsősegélynyújtásra, laikus életmentésre. A kormányablak ügyintézői elsajátítják a berendezés szakszerű használatát.

A hatvani kormányablakban hetente akár ezer ember is megfordul, ezért esett a választás erre a helyszínre – mondta dr. Bozsákovics László alezredes, a Heves Megyei Védelmi Bizottság titkára. A megyei védelmi bizottság három életmentő készüléket vásárolt, hamarosan az egyik gyöngyösi és az egri ügyfélszolgálaton is elérhető lesz defibrillátor.

https://www.heol.hu/

Nagy erejű vihar csapott le Lőrinci településre - a feltételezés szerint
2018. április 12. 15:37

Egy időben hat helyszínen zajlott az a nagyszabású gyakorlat, amelyet a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltsége szervezett április tizenegyedikén Lőrinciben.

A katasztrófa-felszámolási együttműködési gyakorlat elsődleges célja volt begyakorolni azokat a mozzanatokat, melyek a létfontosságú rendszerek és létesítmények (kritikus infrastruktúrák) védelmére, a veszélyhelyzetek következményeinek, hatásainak csökkentésére, újabb veszélyhelyzetek kialakulásának megakadályozására,  a közüzemi szolgáltatások folytonosságának mielőbbi visszaállítására irányulnak. A gyakorlat hozzájárult az esetlegesen előforduló káresemények, krízis helyzetek hatékonyabb kezeléséhez, valamint a szervezetek közötti gyorsabb információáramlás és a reagálási képesség erősítéséhez.

A gyakorlat keretében az „energia”, a „víz” és az „infokommunikációs technológiák” ágazatok területén történt üzemzavar, ennek következtében szünetelt az ivóvíz szolgáltatás, szennyvízkezelés, áramszolgáltatás, internet és vezetékes telefonszolgáltatás. A gyakorlaton a felszámolásában résztvevő irányító és döntést előkészítő szervek és a végrehajtó szervezetek, valamint szolgáltatók vettek részt, úgymint a Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség, Lőrinci Város Önkormányzata, a Hatvani Rendőrkapitányság, a helyi Polgárőrség, a Magyar Közút Nonprofit Zrt., az ÉMÁSZ Hálózati Kft., a Heves Megyei Vízmű Zrt. és a Magyar Telekom Nyrt., valamint az érintett volántársaságok.

A rendezvényt Dr. Zólyomi Géza tű. ezredes, a Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője nyitotta meg, a végrehajtandó gyakorlat elemeket pedig Vaszkun Attila tű. alezredes, iparbiztonsági felügyelő ismertette.

A feltételezés szerint Lőrinci város közvetlen közelében viharos szél kíséretében erős zivatarzóna vonult át. Egy nagy erejű villámcsapás miatt kigyulladt a település egyik létfontosságú trafóállomása. A zivatarzóna centruma elérte az áramszolgáltató egyéb üzemi területeit is, melynek következtében a fakidőlések, ágleszakadások miatt a település nagy részén az áramellátás megszűnt. A fakidőlések által leginkább érintett terület az Árpád utca volt. Az elektromos hálózat sérülése, az üzemzavar teljes körű elhárítása több órás szolgáltatás kiesést eredményezett, amely a térségben élő emberek életét megnehezítette és több létfontosságú létesítmény, intézmény működését is veszélyeztette. A hosszantartó áramkimaradás miatt veszélybe került a település ivóvíz ellátása, a szivattyúk leállása miatt. További nehézséget jelentett a szennyvíz átemelése, továbbítása. A nagyszámú fakidőlések miatt a település több pontján sérültek a telefon és internet szolgáltatást biztosító légvezetékek, optikai kábelek.

Az elméleti feladatmegoldásokon túl, konkrét beavatkozási elemeket is tartalmazott a gyakorlat. A hivatásos tűzoltók, az áramszolgáltató szakembereinek közreműködésével elvégezték a település leginkább érintett részén a veszélyes faágak eltávolítását, a vízszolgáltató pedig aggregátoros betáplálásokat végzett, illetve mobil eszközzel biztosította a lakosság ideiglenes ivóvíz ellátását.

A közös gyakorlás fontosságát az Operatív Törzsben részvevő valamennyi intézkedésre jogosult vezető hangsúlyozta, a gyakorlat végrehajtását, a közös beavatkozások, intézkedések megtételét hatékonynak, az együttműködést példaértékűnek tartotta.

 

http://heves.katasztrofavedelem.hu

 

Huszonötödik alkalommal versenyeztek az ifjak
2018. április 11. 15:44

Az egri és gyöngyösi helyi fordulók első három helyezettjei vehettek részt a mai napon huszonötödik alkalommal megrendezett katasztrófavédelmi ifjúsági versenyen. A rendezvény a Heves Megyei Polgári Védelmi Szövetség és a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közös szervezésében valósult meg és az Egri Katasztrófavédelmi Kirendeltség sportpályája adott otthont neki.

versenyt Plachi Péter tű. ezredes a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató-helyettese nyitotta meg és mindenkinek sikeres versenyzést kívánt. Azt követően Koós Zoltán tű. alezredes, polgári védelmi főfelügyelő köszöntötte a versenyzőket, és ismertette velük a vetélkedő menetét. Ezután kezdetét vette az általános- és középiskolások csatája, a tét pedig nem más volt, mint az országos versenyen való részvétel kiharcolása.

A veszélyhelyzetekre való felkészülés összetett feladat, így nem csak a hagyományos – polgári védelmet, tűzbiztonságot és iparbiztonságot felölelő – feladatok vártak a csapatokra, hanem olyanok is, amelyek fejlesztik a közlekedés biztonságát, a környezetbiztonságot, az önmentési képességet, segítenek megteremteni az élhető környezetet.

Tizenhárom állomáshelyen kellett eredményesen teljesíteni a tanulóknak. Az első feladat egy elméleti teszt kitöltése volt, ezt követte a túlélő csomag összeállítása, a harmadik állomáson pedig az Országos Mentőszolgálat Egri Mentőállomásának szakembere felügyeletével két sérültet kellett szakszerűen ellátniuk. A negyedik foglalkozási helyen váltófutás volt, ahol szlalomozni, kúszni, futni és tömlőt gurítani kellett. Az ötödik helyen különféle speciális tűzoltó eszközöket kellett felismerni, valamint egy mentőkötelet „tűzoltó módon” megkötni. Volt ahol a diákok egy hatalmas kocka puzzle-t raktak ki és lesötétített gázálarcban egy akadálypályán is végig kellett menniük, közben különféle tárgyakat begyűjteni. A feladatok sorát a rendőrség kerékpáros ügyességi versenye és a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület tesztje zárta.

A megmérettetésen mindegyik csapat egészséges versenyszellemben, kifejezetten jól teljesített. A helyezések az alábbiak szerint alakultak:

Középiskolai kategória:

  1. Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium, Eger
  2. Bajza József Gimnázium és Szakgimnázium, Hatvan
  3. Pásztorvölgyi Gimnázium, Eger

Általános iskolás kategória:

  1. Teleki Blanka Általános Iskola, Füzesabony
  2. Országh Kristóf Általános Iskola, Sirok
  3. Aba Sámuel Általános Iskola, Abasár

A csapatok az eredményhirdetésen Nagy Sándor ny. pv. ezredestől, a Heves Megyei Polgári Védelmi Szövetség elnökétől és Plachi Péter tű. ezredestől vehették át az okleveleket, az érmeket és az első helyezetteknek járó kupát.

A Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület által felajánlott különdíjakat Kovács Sándor tű. százados, az RSOE Heves megyei titkárhelyettese adta át azoknak az iskoláknak, amelyek a legjobban teljesítettek azon az állomáson, ahol az egyesület által adott feladatot kellett elvégezni. A középiskolás csapatok közül az egri Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium, az általános iskolás csapatok közül pedig a füzesabonyi Teleki Blanka Általános Iskola kapott különdíjat.

A két első helyezett jutott tovább a Budapesten tartandó felmenő rendszerű katasztrófavédelmi ifjúsági verseny országos döntőjére, ahol az ország legjobb csapataival mérkőzhetnek majd meg. A verseny lebonyolításában nagy segítséget nyújtott a Heves Megyei Tűzoltó Szövetség, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság, a Magyar Vöröskereszt Heves megyei szervezete és az Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport is.

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy.

 

http://heves.katasztrofavedelem.hu

Kattant a zár! Tűzoltók mentették ki a gyermeket Nyíregyházán

Szabolcsihír

2018.04.04. 16:34

Kattant a zár! Tűzoltók mentették ki a gyermeket Nyíregyházán

Ilyen zűr ritkán adódik, szerencsére.

Gépkocsiba rekedt egy kisgyermek, miután a kulcs a járműben maradt, az ajtók pedig lezártak. Az eset szerdán délután Nyíregyházán, az Állomás téren történt.

Dóka Imre, a katasztrófavédelem megyei szóvivője közölte: a nyíregyházi hivatásos tűzoltók a csomagtartót kinyitva szabadították ki a pórul járt gyermeket, akinek az ijedségen kívül semmi baja nem esett.

http://szabolcsihir.hu/helyben-jaro/2

Halálos háztűz Budapesten

2018. 04. 04. - 06:03

Kigyulladt, és teljes terjedelmében égett egy körülbelül ötven négyzetméter alapterületű családi ház szerdára virradó éjjel a Budapest XVII. kerületében húzódó Lilaakác utcában, a kiérkező tűzoltók az épületben egy embert is találtak, aki az első információk szerint életét vesztette - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel.

 

A tűzhöz a főváros hivatásos tűzoltói érkeztek ki, akik rövid időn belül eloltották a lángokat, majd megkezdték az épület átszellőztetését és átvizsgálását. A tűzoltási utómunkálatok közben találták meg az áldozatot – derül ki a közleményből.

https://www.hirado.hu/